Mit hipergamii - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Mit hipergamii

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1

Temat: Mit hipergamii

Mit ten rozpowszechniany jest zarówno przez feministki wysokoobcaśne, jak i korwinistów.

Moim zdaniem jest po prostu tak, że kobieta, która wysoko wspięła się na drabinie zawodowej zaczyna tęsknić do modelu tradycyjnego, gdyż ten partnerski jej spowszedniał. Stad poszukuje mężczyzny odpowiadającego archetypowi tradycyjnej męskości.

Zgadzacie się z ową tezą?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mit hipergamii

Nie wiem. ja jak nawet nic nie wiem o mężczyżnie i zawieszam oko na "zwykłym" Ryśku, to okazuje sie że wcale taki zwykły on nie jest, więc chyba mam jakiś radar smile
W pracy wykazuję dużo męskich cech, w domu wolę model tradycyjny bez dwóch zdań.

3 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-10-25 17:41:54)

Niewiem mozliwe. Moja ciotka co zajmowala sie dziecmi i domem w koncu to wszystko zostawila i rozwinela swoja firme a z kolei moja znajoma co nic ja nie interesowalo tylko kariera to teraz jej sie chyba to znudzilo bo siedzi z dzieckiem w domu wiec pewnie to trzeba jakos wyposrodkowac.  Chociaz mnie to akurat guzik interesuje ja mam swoj model zycia a mianowicie zycie na zasilkach z jednym dzieckiem i moze zwiazek nowy w przyszlosci ale jeszcze niewiem co do zwiazku. Jakby nie bylo zasilki tez mi daja niezaleznosc i nawet sa ulatwieniem dla facetow. Moje ostatnie zwiazki to jezeli dostalam jakas kase od faceta to bylo to okazyjnie a tak caly czas sobie i corce kupowalam rzeczy jedzenie ubrania rzeczy do mieszkania itp za swoje zasilki wiec pewnie dlatego tez wielu facetom nie przeszkadza ze nie pracuje bo nie musza mnie tak naprawde utrzymywac z wlasnej wyplaty

4 Ostatnio edytowany przez Alessandro (2024-10-25 18:03:36)

Czy hipergamia jest zla? Niektorzy uwazaja, ze nie. Takie przynajmniej twierdzenia mozna znalezc w wielu pozycjach naukowych. Osoby chcace stosowac ta praktyke musza przede wszystkim ustalic pewne kwestie z tym zwiazane: co tak naprawde jest/bedzie wazne w ich zwiazku; czy wyzszy status badz pozycja spoleczna przedstawiaja znacznie wieksza wartosc od innych fundamentalnych wlasciwosci doskonalego partnera/ doskonalej partnerki i inne podobne kwestie. Literatura naukowa stwierdza ponadto, ze hipergamia moze prowadzic do wielu niedobrych i podlych zachowan typu manipulacja, klamstwa czy oszustwo.
Wszystko jednak zalezy od tego co kto lubi. Najlepiej opisala to Ela210. Trafnie i w samo sedno smile

5

Grasse napisał/a:

Mit ten rozpowszechniany jest zarówno przez feministki wysokoobcaśne, jak i korwinistów.

Moim zdaniem jest po prostu tak, że kobieta, która wysoko wspięła się na drabinie zawodowej zaczyna tęsknić do modelu tradycyjnego, gdyż ten partnerski jej spowszedniał. Stad poszukuje mężczyzny odpowiadającego archetypowi tradycyjnej męskości.

Zgadzacie się z ową tezą?

"Mit" ten przede wszystkim na swoje źródło w statystykach największych portali randkowych, które opublikowały statystyki ruchu. 80% kobiet odpowiada na zaczepki jedynie 20% mężczyzn. Kolejnym źródłem mitu są badania genetyczne, z których wynika, że stosunkowo niewielki odsetek mężczyzn przekazuje swoje DNA kolejnemu pokoleniu.

Monogamia jest stosunkowo nowoczesnym wynalazkiem w dziejach ludzkości. Przez większość czasu możnowładcy wszelkiej maści mieli swoje haremy czy mniej lub bardziej oficjalne kochanki.

https://psmag.com/environment/17-to-1-r … e-success/

https://skeptics.stackexchange.com/ques … me-fathers

W perspektywy współczesnej gospodarki lepiej jest, aby była jak największa ilość par i żeby jak największy ich odsetek posiadał od 1 do 3 dzieci. Jest to mniej obciążające dla organizmu kobiety i pozwala zachować jakąś równowagę demograficzną bez wyłączenia nikogo z normalnego życia (w tym zawodowego).

6

No właśnie mit. A jednak kobiety grają w grę pod tytułem statusy. Jednak oszust z Tindera, na wysoki status, oszukał sporo kobiet.

7

Legat napisał/a:

No właśnie mit. A jednak kobiety grają w grę pod tytułem statusy. Jednak oszust z Tindera, na wysoki status, oszukał sporo kobiet.

Mnie by nie oszukal bo mnie nie obchodzi wysoki status faceta i co on ma na koncie tylko sie dla mnie liczy ze ja na swoim koncie mam kase

8

Warto dodać, że hipergamia jest zjawiskiem o bardzo silnym podłożu biologicznym.
Pragnienia płci się tak bardzo różnią, gdyż każda z nich ma nieco inny "interes" w kontekście rozrodu, co przekłada się we współczesnym świecie na tak silną rozbieżność oczekiwaniach stawianych tej drugiej stronie.

9 Ostatnio edytowany przez New Me (2024-10-25 21:38:21)

bagienni_k napisał/a:

Warto dodać, że hipergamia jest zjawiskiem o bardzo silnym podłożu biologicznym.
Pragnienia płci się tak bardzo różnią, gdyż każda z nich ma nieco inny "interes" w kontekście rozrodu, co przekłada się we współczesnym świecie na tak silną rozbieżność oczekiwaniach stawianych tej drugiej stronie.

Jaki interes w kontekscie rozrodu?

10

Mówiąc najprościej, obie płcie ponoszą zdecydowanie odmienne koszty rozrodu, gdzie oczywiście płeć żeńska ma je zdecydowanie większe, głównie pod kątem energetycznym. W interesie samicy jest znalezienie jak najlepszego partnera, z jak najlepszymi zasobami, aby "mieć pewność", że potomstwo przeżyje i przekaże dalej swoje geny. W interesie samca zaś leży to, aby swój materiał genetyczny rozprzestrzenić jak najszerzej, czyli aby mieć jak najwięcej potomstwa.

Tyle na ten temat z biologii smile

11

bagienni_k napisał/a:

Mówiąc najprościej, obie płcie ponoszą zdecydowanie odmienne koszty rozrodu, gdzie oczywiście płeć żeńska ma je zdecydowanie większe, głównie pod kątem energetycznym. W interesie samicy jest znalezienie jak najlepszego partnera, z jak najlepszymi zasobami, aby "mieć pewność", że potomstwo przeżyje i przekaże dalej swoje geny. W interesie samca zaś leży to, aby swój materiał genetyczny rozprzestrzenić jak najszerzej, czyli aby mieć jak najwięcej potomstwa.

Tyle na ten temat z biologii smile

No chyba tak bo ja juz dzieci wiecej miec nie chce- mam jedno

12

Temat jest o obaleniu mitu hipergamii a nie o jego wzmocnieniu.

13

Ale co ty chcesz obalać? Przecież to nie mit, a realne zjawisko dotyczące wszystkich zwierząt.

14

Grasse napisał/a:

No to obalaj moze sie uda big_smile

15

Chcesz obalac hipergamie? Hipergamia istnieje od zarania ludzkosci. Tego nie mozna obalic, to mrzonka. Poza tym wszystko, w mysl teorii ewolucji, dostosowuje sie do panujacych warunkow. To kwestia odpowiedniej modyfikacji w czasie.

16

Grasse napisał/a:

To nie mit.

17

assassin napisał/a:
Grasse napisał/a:

To nie mit.

Jezeli cos istnieje to nie moze byc mitem

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Mit hipergamii

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024