Nowi "Chłopi" - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Nowi "Chłopi"

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 35 ]

Temat: Nowi "Chłopi"

Czy byliście już w kinach na nowych "Chłopach"? Co o filmie sądzicie? Jeśli idzie o mnie, to śmiało mogę powiedzieć, że to najlepszy film, jaki oglądałam w tym roku. Z jednej strony jest to dobra adaptacja powieści, a z drugiej malarska technika wykonania też jest porywająca. Film w ogóle mi się nie dłużył, wręcz przeciwnie, odczuwałam niedosyt, gdy się skończył.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nowi "Chłopi"

Szłam na ten film bardzo sceptycznie nastawiona. Głównie byłam ciekawa techniki w jakiej jest wykonany ten film. Na początku przeszkadzała mi charakteryzacja Jagny, czyli pokazanie jej codzienności w pełnym makijażu wink. Ale, ku własnemu zaskoczeniu film mi się podobał.  Naprawdę jest bardzo dobrze zrobiony - zarówno ta forma obrazu jak i scenariusz prawdziwie i zwięźle oddający jeden z wątków powieści.

3 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2023-10-29 13:19:09)

Warto obejrzeć  teraz w kinie,  byłam wczoraj, porywający obraz:)
Gra aktorska świetna, wszystkie postacie wyraziste.
W porównaniu do  Vincenta film bardzo dynamiczny, cudowna muzyka i wygrane do ostatniej nuty emocje. Reymont by się wzruszył, gdyby to widział:)

4 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-10-31 19:58:47)

Film dobrze się ogląda. Świetni aktorzy, no i sam problem ukazany w inny sposób.Młoda dziewczyna  słucha swojej matki i wychodzi za mąż za  najbogatszego gospodarza we wsi.Mirosław Baka zagrał go znakomicie. Zapadł wyrok na Jagnę ponieważ był to problem zastępczy wobec tego, że wydało się, że w kasie  u sołtysa  są spore braki, więc obwiniono dziewczynę, że sprowadza mężów na manowce i wyciąga pieniądze od  niewinnych niczemu mężów. Malownicza wieś, dobra muzyka dopełnia reszty.

5

Mnie ten film podobał się na tyle, że idę dzisiaj ponownie, tym razem z mamą, bo bardzo chciała zobaczyć smile Przyznam, że nie widziałam serialowej wersji, ale to nic, film w mojej opinii jest piękny, obrazy, muzyka, dynamika, aktorzy.

6 Ostatnio edytowany przez wieka (2023-11-14 12:45:14)

Jak się nie przeczytało książki, tym bardziej nie oglądało pierwszej wersji, to trudno oceniać, ja mam dawno za sobą jedno i drugie.
Widziałam tylko urywki tej nowej wersji, daleka od oryginału, więc te nowe adaptacje są robione dla przyciągnięcie widzów małym kosztem, a dużymi zyskami, bo każdy ciekawy, żeby sobie chociażby porównać.

A robiony jest komputerowo w hali, jak usłyszałam od Baki, że jak jechał wozem to ciągnęły go dwóch facetów ubranych w zielone kombinezony-rajtuzy, to padłam big_smile

Nigdy te nowe wersje uwspółcześnione, nie dorównają tym pierwszym, a następne wersje, to już nie będą miały wiele wspólnego z książką.

Co nie zmienia faktu, że fajnie się ogląda te nowe adaptacje.

7

wieka napisał/a:

Jak się nie przeczytało książki, tym bardziej nie oglądało pierwszej wersji, to trudno oceniać, ja mam dawno za sobą jedno i drugie.
.

Czytałam książkę, oglądałam poprzednią wersję. Uważam, że ta wnosi coś nowego, czego nie było w powieści i poprzedniej adaptacji filmowej. Tu jest więcej  artyzmu.

8

Byłam, zobaczyłam, zaliczyłam nową technikę. W sumie tyle mogę powiedzieć.
Może za dużo się spodziewałam po wcześniej słyszanych opiniach, w każdym razie jakichś specjalnych uniesień nie doznałam.
Wyjścia nie żałuję, bo pewne rzeczy po prostu dobrze zobaczyć/poznać w ramach otrzaskania się z kulturą smile

9

Agnes76 napisał/a:

Może za dużo się spodziewałam po wcześniej słyszanych opiniach, w każdym razie jakichś specjalnych uniesień nie doznałam.
Wyjścia nie żałuję, bo pewne rzeczy po prostu dobrze zobaczyć/poznać w ramach otrzaskania się z kulturą smile

To drugi film wykonany taką techniką. Jak dla mnie to wrażenia wizualne, sceny wzorowane  na obrazach, a zwłaszcza "Odlot bocianów". Poza tym muzyka - zaskoczenie, bo spodziewałam się ludowych nut z  tego regionu. Trochę  trudno byłoby sobie wyobrazić tak ucharakteryzowanych i ubranych aktorów na  co dzień, to raczej  wydobycie piękna, a poza tym trochę inne spojrzenie na Jagnę, która tu była główną bohaterką.

10

Tamiraa napisał/a:
Agnes76 napisał/a:

To drugi film wykonany taką techniką. Jak dla mnie to wrażenia wizualne, sceny wzorowane  na obrazach, a zwłaszcza "Odlot bocianów". Poza tym muzyka - zaskoczenie, bo spodziewałam się ludowych nut z  tego regionu. Trochę  trudno byłoby sobie wyobrazić tak ucharakteryzowanych i ubranych aktorów na  co dzień, to raczej  wydobycie piękna, a poza tym trochę inne spojrzenie na Jagnę, która tu była główną bohaterką.

Co do ubrań i sposobu życia bohaterów odniosłam wrażenie, że reżyser chciał niejako przenieść chłopów w bardziej współczesne realia. Jakby przybliżył ich do widzów, byśmy lepiej weszli w ich świat i bardziej poczuli klimat wydarzeń. Nie wiem czy moja interpretacja jest słuszna, ale tak pomyślałam w czasie seansu.

11

Mnie się generalnie nie podoba takie oderwanie od realiów tamtych czasów.
Dlatego też lubię filmy kostiumowe z dawnych czasów, a nie te adaptacje uwspółcześnione nie oddające magii tamtych czasów, choć nie mówię, że nie warto obejrzeć, choćby dla porównania. Tylko to takie sztuczne... Tytuł powinien brzmieć "Chłopi - dzisiaj"

12

Agnes76 napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Agnes76 napisał/a:

Co do ubrań i sposobu życia bohaterów odniosłam wrażenie, że reżyser chciał niejako przenieść chłopów w bardziej współczesne realia. Jakby przybliżył ich do widzów, byśmy lepiej weszli w ich świat i bardziej poczuli klimat wydarzeń. Nie wiem czy moja interpretacja jest słuszna, ale tak pomyślałam w czasie seansu.

Tak wyreżyserowano, żeby widzowie poczuli się w centrum pojedynczych obrazów, zapach łąki, chłód jesieni, odgłosy podwórka, no i zapach gorzały w karczmie  smile
Odniosłam wrażenie jakby trochę na uboczu, przedstawieni czasem z dala, czasem z tyłu, żeby mona było podziwiać całą scenerię.

13 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-11-14 20:01:07)

wieka napisał/a:

Dlatego też lubię filmy kostiumowe z dawnych czasów, a nie te adaptacje uwspółcześnione nie oddające magii tamtych czasów, choć nie mówię, że nie warto obejrzeć, choćby dla porównania. Tylko to takie sztuczne... Tytuł powinien brzmieć "Chłopi - dzisiaj"

Ja bym ujęła trochę inaczej "Chłopi" w Muzeum Narodowym  smile

Wieka, jakby to było dziś, to Jagnę by zhejtowano i sama coś by ze sobą zrobiła z rozpaczy.

14

Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

Wieka, jakby to było dziś, to Jagnę by zhejtowano i sama coś by ze sobą zrobiła z rozpaczy.

Nie rozumiem, co bym miała zrobić, z jakiej rozpaczy ?
Dzisiaj jest nie jedna taka Jagna i nic sobie z tego nie robi, i nikomu nic do tego, więc nie wiem o co Ci chodzi w tej wypowiedzi.

15 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-11-14 21:53:23)

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

Dzisiaj jest nie jedna taka Jagna i nic sobie z tego nie robi, i nikomu nic do tego, więc nie wiem o co Ci chodzi w tej wypowiedzi.

Chodzi mi o Jagnę,że dziś by ją zhejtowano, a nie wypędzano. A Jagna by się tym hejtem mogła załamać i wpaść w rozpacz.
Uważasz, że dziś nikogo nie obchodzą takie Jagny?

16

Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Chodzi mi o Jagnę,że dziś by ją zhejtowano, a nie wypędzano. A Jagna by się tym hejtem mogła załamać i wpaść w rozpacz.

Obchodzą, ale mogą sobie tylko pogadać i obgadać.
Hejt wiąże się tylko z netem, a nie rzeczywistością.

Ja do końca dobrze nie odczytałam, myślałam, że to było do mnie big_smile

17 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-11-15 13:49:29)

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

wieka napisał/a:

Uważam z kolei, że coraz częściej hejt przenosi się  do rzeczywistości, po tym jak jakiś dzieciak popełnił samobójstwo, ale  to dzieciak, a lekarz?
Wyobrażam sobie, że dziś Jagna siedziałaby na Instagramie, prezentowałaby swoje wycinanki, może byłaby obiektem zazdrości,a obydwoje  wystąpiliby w programie "Rolnik szuka żony"  smile
Co do ciebie, to w życiu nie pomyślałabym, że mogłabyś kiedykolwiek wpaść w rozpacz  smile

18 Ostatnio edytowany przez Legat (2023-11-15 14:17:41)

Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

A jednak Reymont dostał nagrodę Nobla, ze przekazanie uniwersalnych i ponadczasowych wartości, a przede wszystkim prawdy o ludziach. Dodam niezmiennej prawdy. Dalej obowiązuje status społeczny, ważna jest rodzina, etos pracy, wiara - często pozorna.
Tak jak pozbyto się Jagny, która łamała te wartości - tak np. pozbyto się w dzisiejszych czasach Palikota, który atakował kościół, zachowywał się często w oczach ludzi niemoralnie.
Nawet na tym forum zarzuca się Julci, że nie pracuje a się "mądrzy".

19

Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:

Uważam z kolei, że coraz częściej hejt przenosi się  do rzeczywistości, po tym jak jakiś dzieciak popełnił samobójstwo, ale  to dzieciak, a lekarz?
Wyobrażam sobie, że dziś Jagna siedziałaby na Instagramie, prezentowałaby swoje wycinanki, może byłaby obiektem zazdrości,a obydwoje  wystąpiliby w programie "Rolnik szuka żony"  smile
Co do ciebie, to w życiu nie pomyślałabym, że mogłabyś kiedykolwiek wpaść w rozpacz  smile

No tak, ale ja miałam na myśli  ludność lokalną jak w filmie.

20

Legat napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
wieka napisał/a:

A jednak Reymont dostał nagrodę Nobla, ze przekazanie uniwersalnych i ponadczasowych wartości, a przede wszystkim prawdy o ludziach. Dodam niezmiennej prawdy. Dalej obowiązuje status społeczny, ważna jest rodzina, etos pracy, wiara - często pozorna.
Tak jak pozbyto się Jagny, która łamała te wartości - tak np. pozbyto się w dzisiejszych czasach Palikota, który atakował kościół, zachowywał się często w oczach ludzi niemoralnie.

Akurat Julci można wiele zarzucić, ale to powinno dać jej kopa do nauki, pracy nad sobą, bo ma duże luki, czyli w sumie dla jej dobra.

A przecież na forum też hejtu nie brakuje.

Dzisiaj wieś nie pozbyla by się takiej Jagny, bo ona ma na to wywalone, a znam taki konkretny przypadek, a właściwie dwa, z tym że jeden dużo wcześniej, więc nie można tamtych czasów za bardzo porównywać do obecnych.

21 Ostatnio edytowany przez Legat (2023-11-15 15:15:05)

wieka napisał/a:

Dzisiaj wieś nie pozbyla by się takiej Jagny, bo ona ma na to wywalone, a znam taki konkretny przypadek, a właściwie dwa, z tym że jeden dużo wcześniej, więc nie można tamtych czasów za bardzo porównywać do obecnych.

Nie o to przecież chodzi. Sprawdź sobie za co Reymont dostał Nobla. Konkurentów miał w tamtym czasie wybitnych. Nie chodziło tylko o pokazanie życia na jakiejś tam wsi w XIX wieku. Chodziło o pokazanie wartości, którymi kierują się ogólnie ludzie. Zobacz wyniki obecnych wyborów w Polsce. Tyle się mówi o zachowaniu księży, dużo złego o kościele. A lewica dostaje tak mało głosów. To jest prawda o ludziach, o której też pisał Reymont. Religijni, z zasadami, przegonili ladacznicę, a sami jacy byli? To ciągle się powtarza. Dlatego Reymont dostał Nobla, bo pokazał jak to jest z ludźmi.

22

A co sądzicie o Antku?
Nadawał się na meża, partnera?
Moim zdaniem filmowy bohater był marnym mężem, nie za dobrym gospodarzem (Hanka okazało się, że miała wiecej jaj), mizernym ojcem  a i kochanek tez byl kiepski.
Ale to Jagne wywiezli ze wsi.

23

rossanka napisał/a:

A co sądzicie o Antku?
Moim zdaniem filmowy bohater był marnym mężem, nie za dobrym gospodarzem (Hanka okazało się, że miała wiecej jaj), mizernym ojcem  a i kochanek tez byl kiepski.

Antek to taki młody gniewny, chciałby  wiele mieć cudzym kosztem. Dopominał się majątku po ojcu, choć ten mu obiecał go po śmierci.  miał pretensję do żony, że prosi o  jedzenie dla dzieci, choć sam tego  nie zapewniał,  sam korzysta z życia i mieni się po ojcu przywódcą gromady. Z drugiej strony poczuwa się do wsiowej solidarności.  Jako mąż i ojciec poległ  na całej linii. Hanka w nim widziała samca alfę  smile

24

Legat napisał/a:
wieka napisał/a:

Nie o to przecież chodzi. Sprawdź sobie za co Reymont dostał Nobla. Konkurentów miał w tamtym czasie wybitnych. Nie chodziło tylko o pokazanie życia na jakiejś tam wsi w XIX wieku. Chodziło o pokazanie wartości, którymi kierują się ogólnie ludzie. Zobacz wyniki obecnych wyborów w Polsce. Tyle się mówi o zachowaniu księży, dużo złego o kościele. A lewica dostaje tak mało głosów. To jest prawda o ludziach, o której też pisał Reymont. Religijni, z zasadami, przegonili ladacznicę, a sami jacy byli? To ciągle się powtarza. Dlatego Reymont dostał Nobla, bo pokazał jak to jest z ludźmi.

Nie tylko Reymot pokazywał przywary Polaków, przed nim było wielu.

Rozmawialiśmy o potraktowaniu Jagny przez otoczenie dzisiaj i kiedyś.

25

rossanka napisał/a:

A co sądzicie o Antku?

Bo zawsze to wina kobiety tongue

26 Ostatnio edytowany przez Legat (2023-11-15 19:54:14)

Bo była elementem burzącym porządek społeczny. smile

27

Legat napisał/a:

Taaa, a faceci z tej układanki wypadli big_smile

28

Legat napisał/a:

Ona była ofiarą tej społeczności.

29

Legat napisał/a:

Na tym forum to się zarzuca tym osobom, które za często się udzielają.
Wieka już założyła temat o tym kto mądrzejszy  smile

30

Tamiraa napisał/a:
Legat napisał/a:

Ja nie zakładałam, coś pomyliłaś, ale tak często bywa tongue
Choć nie widzę związku z bytnością na forum, raczej przekonywaniem na siłę do swoich mądrości, często w chamski sposób tongue lub ciężko myślacej, niestety Julki, jedynej w swoim rodzaju... ale ona taka jest i widocznie za to nie może... udziela się gdzie tylko się da, co "drugi" wątek kończy się jej "problemami" powtarzanymi na okrągło. Nie daje tego się czytać.

31

wieka napisał/a:
Tamiraa napisał/a:
Legat napisał/a:

Ja nie zakładałam, coś pomyliłaś, ale tak często bywa tongue
Choć nie widzę związku z bytnością na forum, raczej przekonywaniem na siłę do swoich mądrości, często w chamski sposób tongue lub ciężko myślacej, niestety Julki, jedynej w swoim rodzaju... ale ona taka jest i widocznie za to nie może... udziela się gdzie tylko się da, co "drugi" wątek kończy się jej "problemami" powtarzanymi na okrągło. Nie daje tego się czytać.

Nie wiem dlaczego skojarzyłam, że to ty smile https://www.netkobiety.pl/t131807.html

Widocznie ja odbieram inaczej jeśli chodzi o udzielanie się na forum  smile

Julka byłoby dobrą influencerką  smile  Przyda się  jej przy zakładaniu działalności.

32

Porównanie społeczności z Chłopów do społeczności forumowej ciekawe. Też z niej są wypychane jednostki inne, przeszkadzające, inaczej myślące. smile

33

Rewelacyjny film zarówno od strony wizualnej jak i dźwiękowej. Tak jak ktoś wyżej napisał, bardzo dynamiczny, nie można się oderwać. Co do przekazu - idealnie pokazana ciasnota umysłowa wiejskiej masy smile

34

Rewelacyjny film zarówno od strony wizualnej jak i dźwiękowej. Tak jak ktoś wyżej napisał, bardzo dynamiczny, nie można się oderwać. Co do przekazu - idealnie pokazana ciasnota umysłowa wiejskich dewotek, umywanie rączek i zawiść:)

35 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2024-03-10 20:50:59)

Legat napisał/a:

Porównanie społeczności z Chłopów do społeczności forumowej ciekawe. Też z niej są wypychane jednostki inne, przeszkadzające, inaczej myślące. smile

Otóż to smile
I pełno dewotek  i kaznodziejstwo.
Film nie jest robiony na "komputerze"
Tylko malowany przez artystów, tysiące obrazów z inspiracjami dziełami sztuki, przy obróbce komputerowej ale przecież każdy film od dawna to nie sklejanie taśm, tylko montaż komputerowy.:)
Zaznaczę że oczywiście i czytałam powieść i parokrotnie oglądałam serial.
Jak komuś muzyka i malarstwo przeszkadzają w odbiorze fabuły,  to może się pogubić,  bo obraz jest bardzo dynamiczny, więc nie dla wszystkich.
W serialu Jagna na końcu została poniżona ku uciesze dewotek,
Tutaj w wątkach też kochankę Piotra w innym wątku Wieka chce ukrzyżować,  chociaż on jak Antek żonaty:), ale "niewinowaty"
To ona winna, bo zbyt emocjonalna,  kolorowa, Wieka posądza ją o kochanków,  chociaż słowa i tym nie ma że strony samego Piotra smile
Ale musi być, bo odstaje od wizji przyzwoitej kobiety smile

Ostańcie z Bogiem ludzie kochane. big_smile big_smile

PS warto jednak obejrzeć w kinie,  fragmenty to nie to samo

Posty [ 35 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Nowi "Chłopi"

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024