"Pozwól skłamać, potem przedstaw dowody" - zasada postępowania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » "Pozwól skłamać, potem przedstaw dowody" - zasada postępowania

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: "Pozwól skłamać, potem przedstaw dowody" - zasada postępowania

Generalnie w życiu kieruję się właśnie powyższą zasadą - zastanawiam się czasami jaka może być jej moralna ocena. Otóż jeśli ktoś ewidentnie kłamie a ja mam dowody na jego kłamstwo, to nie przedstawiam ich kłamcy od razu, ucinając. Czekam aż owe kłamstwo dotrze do jak największej liczby osób - i dopiero wtedy przedstawiam dowody na owe kłamstwo.

Jak oceniacie moją postawę? wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: "Pozwól skłamać, potem przedstaw dowody" - zasada postępowania
Grasse napisał/a:

Generalnie w życiu kieruję się właśnie powyższą zasadą - zastanawiam się czasami jaka może być jej moralna ocena. Otóż jeśli ktoś ewidentnie kłamie a ja mam dowody na jego kłamstwo, to nie przedstawiam ich kłamcy od razu, ucinając. Czekam aż owe kłamstwo dotrze do jak największej liczby osób - i dopiero wtedy przedstawiam dowody na owe kłamstwo.

Nijak.
Szybko stracisz ludzi dookoła siebie.

3

Jako atencjuszowską.

4 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-12-28 13:09:13)

Grasse napisał/a:

Co Ci po tym?
Jeśli  Ciebie nie dotyczy, olej to, zajmij się sobą, nie innymi.
Dużo ludzi kłamie, nawet czasem dla samego kłamstwa, trudno to zrozumieć, ale świata nie zbawisz.

5

Ty po prostu chcesz ukarać osobę kłamiącą, a sobie przypisać zasługę zdemaskowania kłamcy.
Czy to jest moralnie dobre? Nie.
Bo co innego upomnieć osobę kłamiącą, z troski (wierzę, że gdy ktoś kłamie to ma powód i jakiś problem) a co innego ośmieszać kogoś dla osiągnięcia satysfakcji.
Czy postępując w taki sposób czujesz, że zbliżasz się ku sprawiedliwości?

To trochę zniżenie się do poziomu kłamcy, w stylu "skoro on robi źle, to ja też uknuję jakąś intrygę" i... też zrobisz źle.

6

I looked at your website and thought it was very interesting and helpful. I can't wait to read more of your blog posts. The Quordle is played in the same way as the original Wordle.

7

Grasse napisał/a:

Wszystko zależy, jakie to jest kłamstwo i czego dotyczy. Jeśli ktoś brnie w kłamstwa, a ty czekasz, można interpretować, że nie miałeś dowodów wcześniej. A jeśli wiedziałeś, że dana osoba kłamie i nie zareagowałeś w żaden sposób, cóż kłamstwo powtarzane wiele razy staje się prawdą, musiałabyś mieć naprawdę mocne dowody.  Sam się pogrążasz.

8

You can center the dome or place it to one end of the car

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » "Pozwól skłamać, potem przedstaw dowody" - zasada postępowania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024