Działalność gospodarcza - usługi dla b. pracodawcy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Działalność gospodarcza - usługi dla b. pracodawcy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1 Ostatnio edytowany przez Akasik (2022-06-08 13:30:45)

Temat: Działalność gospodarcza - usługi dla b. pracodawcy

Cześć wszystkim,
nie wiem czy był już taki temat, kończy mi się umowa o pracę po pół roku i pracodawca chce żebyśmy zmienili stosunek między sobą z pracodawca-pracownik na kontrahent-kontrahent.
Musiałbym założyć działalność, firma działa w branży biznesowej więc nawet mogą pomóc w staraniu się o dotacje z PUP.
Jednak praca odbywałaby się nadal w tym samym miejscu, przez 8h (9-17), obawiam się że otrzymując teraz ok 4.000 netto, tyle samo będę dostawać mając działalność, tyle tylko że będę wystawiał faktury i kto wie czy nie na kwotę 4 tys brutto
No i właśnie jakie tutaj są wady i zagrożenia.
Mając działalność trzeba opłacać sobie wszystko samemu zgadza się? Musi być księgowy zatrudniony, to co na fakturze to nie jest to co do ręki.
Poza tym trzeba szukać zleceń więc ja nie wiem jak to ma wyglądać mam pracować dla jednego zleceniodawcy (b. pracodawcy) dostając za to raptem 4 tys?

Czy to prawda że świadcząc usługi dla b. pracodawcy nie ma się ulg od ZUS-ów, podatków itd? Tak jak inni którzy zaczynają dopiero z biznesem? bo normalnie jest coś takiego ale nie jak usługi są świadczone dla b. pracodawcy, nie wiem czy to prawda.

Czy można ogólnie te "zlecenia" wykonywać takie same jak do tej pory obowiązki wynikające z umowy o pracę?

Czy Waszym zdaniem warto w to iść czy jak nie mam zapewnionego konkretnego dochodu to nie ma sensu ryzykować? Bo żebym czasem nie obudził się z palcem w nocniku a jeśli bym wziął dotacje to muszę rok działalność prowadzić.

Zastanawiam się co z urlopem no bo przecież jak jest działalność to o urlopie decyduje sam właściciel dla siebie a tutaj mam pracować tak jak do tej pory. No i urlop bezpłatny.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Działalność gospodarcza - usługi dla b. pracodawcy

Pracodawca kombinuje, żeby obniżyć swoje koszty. Mi to wygląda, że to nie jest zgodne z prawem.
Przepisy tak się często zmieniają, że musiałbyś  sugerować się zdaniem prawnika, a nie kogoś z forum.
Bo zlecenia byś miał od pracodawcy, więc akurat o to nie musiałbyś się martwić.
Musiałbyś dużo więcej zarabiać brutto, czyli wystawiać na tyle f-ry, żeby wyjść na swoje.
Ale jak jesteś zielony w tym temacie, to lepiej zostań na etacie.

A jak byś się zgodził to ktoś by musiał Ci zrobić biznes plan, żebyś mógł wyjść z propozycją wynagrodzenia i jeszcze, żeby to zaakceptował pracodawca.
Ale najpierw dowiedz się czy to obecnie jest legalne, bo ja mam wątpliwości.

3

Moim zdaniem jest to legalne. Na takiej chyba zasadzie jak przechodzenie na kontrakty przez pielęgniarki w szpitalach. Z tym, że mając własną działalność i świadcząc usługi dla swojego pracodawcy musiałabyś zawrzeć z nim umowę w której precyzyjnie trzeba ustalić warunki świadczenia usług. Jeżeli chodzi o prowadzenie księgowości w tym przypadku, to raczej nie byłaby ona skomplikowana i nie potrzeba jest do tego księgowej. Bo co może być skomplikowanego w wystawieniu jednej faktury w miesiącu i odprowadzeniu składek do ZUS i ewentualnego podatku do urzędu skarbowego. To naprawdę nie jest skomplikowane. Według mnie największym problemem będzie ustalenie kwoty Twojego wynagrodzenia. Bo znając życie, to pracodawca chce przyoszczędzić i liczy na to, że nie mając pojęcia o prowadzeniu działalności gospodarczej zgodzisz się na jego  - pewnie niewygórowaną propozycję.  A żeby wyjść na swoje to jeżeli chciałabyś mieć nadal na rękę te cztery tysiące miesięcznie to do tego trzeba doliczyć te wszystkie opłaty które poniesiesz w związku z działalnością czyli składki na ZUS (emerytalną, rentową, opcjonalnie ubezpieczenie chorobowe i zdrowotną - obecnie około 1500zł,) do tego podatek dochodowy - chyba 18% - zależy od wybranej formy opodatkowania, ja bym sobie jeszcze doliczyła 1/12 z tych czterech tysięcy, żeby sobie "odbić" brak płatnego urlopu no i do tego ewentualnie podatek VAT jeżeli musiałabyś być vatowcem. Przy 23% vat wychodzi mi, że musiałabyś wystawić fakturę na około 8,5 tys. zł (chyba, że coś źle policzyłam...). Nie wiem, czy Twój pracodawca by na to poszedł. I nawet jakby poszedł, to i tak jesteś do tyłu z urlopem. Bo zawsze może powiedzieć, że Ty mu świadczysz usługi i jego nie obchodzi to, ze zaplanowałaś sobie kilka dni urlopu akurat w tym czasie. Chyba, że zawrzecie to precyzyjnie w umowie... Poza tym raczej nie sądzę, żebyście w umowie zawarli trzymiesięczny okres wypowiedzenia w przypadku gdyby to Twój były pracodawca postanowił zwinąć swoją działalność
Osobiście w takim rozwiązaniu jak Ci zaproponował pracodawca widzę same minusy...

4 Ostatnio edytowany przez Rumunski_Zolnierz (2022-06-08 22:17:31)

Akasik to o czym piszesz, czyli kontrahent-kontrahent jest jak najbardziej legalne w polskim prawie i fachowo nazywa się to B2B.

Czy to bezpieczne? Zależy od wielu czynników smile

Zobacz np. Na ratowników medycznych, tam masa z nich właśnie działa na B2B, czyli zakładają swoją działalność i prowadzą usługi dla szpitala, placówki medycznej itp.
Tylko, że oni potrafią walić nawet po 400h miesięcznie, więc tutaj łatwiej jest się dorobić, niż na zwykłym etacie z jakimiś premiami.

O ile pamiętam to urlop chyba przysługuje Ci w całości (płatny)
Nie wiem jak dokładnie wygląda sprawa z L4

Mi kiedyś proponowano taką opcję B2B, ale stwierdziłem, że to nie dla mnie, nie chcę bawić się w prowadzenie firmy, liczyć tych podatków, składek, ogarniać księgowej (chyba, że sam to potrafisz dobrze robić?) itp.

Musisz też wiedzieć, że jak Twój b. pracodawca wpadnie w poważne kłopoty finansowe, to będzie mógł Ciebie obciążyć dodatkowymi kosztami prowadzenia własnej działalności.

Co do pieniędzy jak teraz masz 4000 zł netto to na B2B musiałbyś mieć znacznie większą kwotę, bo przecież sam będziesz opłacał ZUS, podatek, składki zdrowotne itp.

P.S.
Na podobnej zasadzie działają programiści.
Wykonują jakąś swoją pracę dla firmy X a pod koniec miesiąca wystawiają im fakturę za 20 koła big_smile
Księgowej płaci 200 zł
Od tych 20 koła opłaca te wszystkie podatki, składki.
I resztę ma jako swój zysk netto.

5 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-06-09 09:58:01)

Ale tu jeszcze jest inna kombinacja, bo to ma być w ramach urlopu bezpłatnego i praca w tej firmie w określonych godzinach, więc ja tu widzę przekręt, choć w obecnych czasach może akceptowalny.

6 Ostatnio edytowany przez Akasik (2022-06-09 12:47:14)

Właśnie w tym sęk, że tego urlopu nie będzie, no bo ja prowadzę działalność własną, jestem obok pracodawcy i świadczy już tylko dla niego usługi. Tak samo nie rozumiem dlaczego inny kontrahent (b. pracodawca) w momencie problemów finansowych mnie ma obciążać kosztami? A co mnie to to obchodzi że on ma problemy finansowe?
Ani mnie ani jego nie interesują jego problemy finansowe.
Tak, dokładnie to ma być praca 8h codziennie poza weekendami, w miejscu pracy obecnej, robiąc zlecenia czyli wykonując tę samą pracę dla pracodawcy.
To jest tak mniej więcej jak np obsługa sklepu internetowego, albo praca w hurtowni, siedzę pracuje ale na zasadzie działalności gospodarczej a nie umowy o pracę.
Tak więc nie wiem jak te faktury mają wyglądać. Mam wystawiać faktury od odebranych połączeń z klientami, od zrealizowanych umów handlowych?
To nie są konkretne rzeczy typu wymalowanie ściany, albo stworzenie strony internetowej.
Ja ogólnie nie mam nic przeciwko usługom dla b. pracodawcy ale nie że zmienia się tylko umowa tak jakby, a ja dalej jestem praownikiem który ma swojego przełożonego i pracuje 8 godzin, bo tak by raczej miało wyglądać.
Oficjalnie mam działalność jako firma X i świadczę usługi dla firmy Y, nieoficjalnie jestem pracownikiem firmy Y i w niej pracuje wykonując polecenia przełożonego.
Wątpie też w większe dochody, teraz pracodawca ma całkowity koszt na poziomie pewnie jakiś 7 tys zł, to po co to przechodzenie na działalność? skoro miałby płacić 8 tys brutto np?

7 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-06-09 14:05:35)

Dlatego ja tu widzę myk, tylko po to, żeby pracodawca obniżył swoje koszty, a wasza umowa niepisana dalej by spełniała warunki umowy o pracę, więc to jest nadużycie.

"Tak samo nie rozumiem dlaczego inny kontrahent (b. pracodawca) w momencie problemów finansowych mnie ma obciążać kosztami? A co mnie to to obchodzi że on ma problemy finansowe?"

No nie, to Ciebie by nie dotyczyło.

"Tak więc nie wiem jak te faktury mają wyglądać. Mam wystawiać faktury od odebranych połączeń z klientami, od zrealizowanych umów handlowych?"

Z tym to najmniejszy problem, pracodawca wszystko by Ci dał na tacy.

Ale już go nie będzie interesował Twój urlop czy chorobowe.

O co chodziło z tym urlopem bezpłatnym?

Akasik napisał/a:

inny kontrahent (b. pracodawca) w momencie problemów finansowych mnie ma obciążać kosztami? A co mnie to to obchodzi że on ma problemy finansowe?
Ani mnie ani jego nie interesują jego problemy finansowe.

Logika typu: a co mnie obchodzą jakieś podatki? Nie będę ich płacił bo mnie nie obchodzą.

Poczytaj sobie jak działa B2B w Polsce.

9 Ostatnio edytowany przez Snake (2022-06-09 22:49:49)

Rumunski_Zolnierz napisał/a:

Musisz też wiedzieć, że jak Twój b. pracodawca wpadnie w poważne kłopoty finansowe, to będzie mógł Ciebie obciążyć dodatkowymi kosztami prowadzenia własnej działalności.

To jakaś bajka z mchu i paproci.

Rumunski_Zolnierz napisał/a:

Co do pieniędzy jak teraz masz 4000 zł netto to na B2B musiałbyś mieć znacznie większą kwotę, bo przecież sam będziesz opłacał ZUS, podatek, składki zdrowotne itp.

Dla kwoty netto 4000 zł, kwota brutto pensji wynosi 5532,08 zł, a całkowity koszt obciążający pracodawcę, to 6665,06 zł.
Dlatego pracodawcy może opłacać się formuła B2B, bo np. proponuje pracownikowi umowę na 6000 zł netto za świadczenie tych samych usług. Od razu jest 665 zł do przodu. Odpada mu księgowość rozliczania składek ZUS i zaliczek podatku dla tego pracownika, kodeks pracy w zakresie urlopów, czasu pracy itd. VAT doliczany do kwoty netto i tak jest podatkiem rozliczanym więc można go pominąć.
Zysk dla pracownika? Zamiast 4000 zł na koncie dostaje 6000 netto plus 23 % VAT czyli 7380 zł. W zależności jak sobie poradzi, wybierze formę opodatkowania, "wyprodukuje" koszty może sumarycznie wyjść na plus. 200 zł dla księgowej, to głównie przesąd dla leniwych, bo w przypadku nieskomplikowanej działalności księgowość da się ogarnąć samemu. Minusy? Nie ma kodeksu pracy, urlopów wypoczynkowych, czasu pracy. Plusy inne? Nie ma kodeksu pracy, czasu pracy więc można pracować tyle ile się chce i za ile zapłaci zleceniodawca. Dlatego np. w ochronie zdrowia lekarze na B2B zarabiają zdecydowanie więcej niż ci zatrudnieni na etat. Po prostu nie ogranicza ich czas pracy i zarabiają za tyle za ile się umówią i są w stanie wytrzymać.

10

Właśnie ja tego nie rozumiem, teraz całkowity koszt to te 6650 zł załóżmy, jak będzie FV 6000 netto to prawie 7500 wychodzi brutto to jak to się pracodawcy opłaca? On jest w plecy 700 zł kolejne.
Moim zdaniem on chce te 4k płacić i mieć wszystko gdzieś, poza tym kodeksu pracy nie będzie fakt, ale (wg tego co pracodawca mówi) stosunki na co dzień i czas pracy i miejsce ma być takie jak na umowie o pracę, czyli przyjeżdżam na 8h i jestem do jego dyspozycji. Więc raczej pracować ile chce nie będę mógł.
Tutaj chodzi o to że pracodawca chce fikcyjnie zastąpić samym papierkiem umowy o pracę - faktury VAT i ja jako przedsiębiorca/firma będę je wystawiał, a w rzeczywistości nadal jako Jan Kowalski będę pracownikiem jego.
Nie wiem czy gdzieś poza może informatykami, ktoś na działalności pracuje 8h w jednej firmie na miejscu w biurze?
To jest tak jakby w warsztacie Pan Heniek zatrudnił Wojtka po szkole samochodowej, ale kazał mu założyć działalność, ale nadal Wojtek przychodzi na 8-16 naprawia auta panu Heńkowi, które odstawiają klienci serwisu, tylko wystawia mu na to fakturę. Tak ja to widzę.
No bo w firmie jest biuro, ja mam swoje miejsce, komputer, swoje po prostu stanowisko i to jest cały czas moje, chodzi tylko o zmianę formalną.

11

Na pewno pracodawca nie traci, tym się nie przejmuj.

Masz pełno artukułów na ten temat, więc czytaj i wyciągaj wnioski.

Propozycja szefa spełnia warunki umowy o pracę, więc jest przekrętem.

https://hrlaw.pl/pl/ryzyko-przekwalifik … cownikiem/

12

Słuchajcie rozmawiałem z pracodawca przed długim weekendem i ewidentnie chodzi tutaj o to, że ta praca to będzie tylko kwestia formalna- zmiany - zamiast stosunku pracy - działalność i faktury.
Miejsce pracy się nie zmienia, godziny też nie, ponadto pracodawca coś wspomina o "formalnym" podpisaniu umowy najmu lokalu, może chce obejść to, żeby ktoś nie stwierdził ze to ma znamiona umowy o pracę.
Albo może na działalności trzeba określić miejsce wykonywania pracy, to podamy miejsce firmy, żebym tam był całymi dniami.
Trochę to dziwne bo się potem okaże że przyjdzie mi jeszcze płacić za najem lokalu, bo umowa podpisana, a po co? Ja mogę u siebie to wykonywać.
Mało tego pracodawca narzuca profil działalności jaka by miała zostać założona np firma konsultingowa, czyli mam na wyłączność być kontrahentem i zakładać firmę jaką on chce.
I co potem z obrotami z dochodami? Będę liczył na to tylko z jego strony?
Bo ja już myślałem dawniej o firmie fotograficznej czy nawet sprzątającej ale to trochę nie pasuje do tego co robie w tej obecnej firmie na umowie o pracę.

No i jest problem bo raczej mi się to nie uśmiecha i za dużo znaków zapytania.

Poza tym po co tracić możliwość wzięcia dotacji (bo chyba tylko raz można?) na jakąś dziwną działalność.

13 Ostatnio edytowany przez Rumunski_Zolnierz (2022-06-18 12:43:31)

Ja pierdziele ale pole minowe big_smile

Pracodawca ewidentnie chce ciąć koszty, nawet proponuje Ci jakiś wynajem lokalu miejsca pracy? big_smile
Zaraz będziesz sam opłacał komputery do biura i telefony służbowe.

Koniec końców zostanie Ci netto 2 koła i będziesz happy.

14 Ostatnio edytowany przez Akasik (2022-06-20 12:40:04)

No właśnie po co ten najem lokalu?
Jak będzie 2 tys netto to będzie masakra, wydaje mi się że działalność warto zakładać gdy to ma przynieść jakiś dochód solidny, tak to bezsensu, lepiej na etacie siedzieć
A takie pytanie czy dla pracodawcy wystawiane faktury to też plus? Może sobie odliczać tak? Czy tu głównie chodzi o koszty zatrudnienia?
Najgorszy bezsens to działalność która polega na tym że pracuje się 8h w miejscu obecnym, jak działalność to już nie etat big_smile
Pracodawca zdaje się chce zjeść ciasto i mieć ciastko.

Wydaje mi się (chociaż działalności nie prowadziłem jeszcze), że to jest jedna z zalet że ma się nienormowany czas pracy, robię zlecenie po prostu i mam je zrobić, a nie 8h
czyli to nie chodzi o to co jest w firmach IT, b2b z informatykami, tylko o wycyckanie pracownika roll

Ja raczej zostaje na etacie albo zmiana pracy jak takie coś  nie wchodzi w grę.

A spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Że nie klasyczne b2b tylko po prostu cięcie kosztów? Czy ja tak trafiłem na dziwnego pracodawcę? Bo jak są ku temu przesłanki właśnie jakaś branża informatyczna czy grafika to ok, ale jak normalna praca, typowa na etacie to po co działalność?

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Działalność gospodarcza - usługi dla b. pracodawcy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024