Oszustwo na sms i w sieci. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Oszustwo na sms i w sieci.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1 Ostatnio edytowany przez Agnes76 (2022-03-25 16:43:35)

Temat: Oszustwo na sms i w sieci.

W południe siostra dostałam sms  z tel nr  +48 451 197 132,  z podaną jutrzejszą datą odłączenia energii elektrycznej.
W treści : Prosimy o uregulowanie należności i podany aktywny link.

Skontaktowała się z dostawcą energii i okazało się, że to fałszywa wiadomość od oszustów.
To nie pierwsza taka  wiadomość jaką otrzymała, na szczęście nigdy w żadne linki nie weszła. Skubani wykorzystują fakt, ze jutro sobota i ktoś może zbyt szybko zareagować.
Jeśli dostaniecie podobną to bez nerwówki wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Oszustwo na sms i w sieci.

Teraz trzeba bardzo uważać na wszystkie nieoczekiwane i nieznane wiadomości czy telefony z "Policji" i nie tylko...

Ale to można trąbić i tak nie do wszystkich dociera...

3

wieka napisał/a:

Teraz trzeba bardzo uważać na wszystkie nieoczekiwane i nieznane wiadomości czy telefony z "Policji" i nie tylko...

Ale to można trąbić i tak nie do wszystkich dociera...

Można wiele razy słyszeć takie ostrzeżenia a jednak zadziałać automatycznie smile

Kilka lat temu odebrałam telefon stacjonarny  (wyświetlił mi się numer komórkowy a przecież nie wszystkie pamiętam).
- cześć ciociu, co u Ciebie słychać
- cześć, a jakoś leci, a kto mówi?
- nie poznajesz? ( wielkie zdziwienie w głosie)
- Michał?
- tak, Michał.
- A co U Ciebie, co porabiasz?
- Jestem z kolegami w Krakowie ( kierunkowy mógł zadecydować o tym mieście) i pomyślałem, że mógłbym Cie odwiedzić, a wujek jest?
- tak, jest, to przyjeżdżajcie.

Po pół godzinie zadzwoniłam do rodziców Michała, okazuje się, że w żadnym Krakowie nie jest, dzwonić też nie dzwonił.
Zadzwoniłam do drugiego Michała, tez nie on. No więc kto?

Po analizie stwierdziłam, że popełniłam błąd sama wymieniając imię. To taka zagrywka, bo zazwyczaj ludzie się wstydzą, że nie poznają kogoś z rodziny. Po drugie mógł określić wiek po głosie. Starsi ludzie mają inny głos niż młodzi, i na tej podstawie + informacja o wujku mogła go odstraszyć.
A gdyby przy słuchawce była samotna starsza osoba, na pytanie o wujku zareagowała zdziwieniem, w kolejnej informacji podała ze jest teraz sama, to można rozważyć kolejny scenariusz :
Za godzinę przyjeżdżają koledzy z informacją, że Michał miał wypadek, trzeba go ratować i na gwałt potrzebne dwa tysiące.  Po takim przygotowaniu na jego przyjazd informacja staje się wiarygodna. Dlatego ludzie dają się nabrać na takie sztuczki.
Teraz już wiem, że żadnych imion nie trzeba podawać, a najlepiej mieć przygotowane na taką okoliczność pytanie sprawdzające typu : czy Twój brat wyszedł już ze szpitala? ( Michał nie ma brata wink)

4 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-03-25 20:24:57)

Ludzie dają się wkręcać w sytuacje paradoksalne, jak np. Nosel wkręca w radio Zet, aż niewiarygodne.

Ale jak ostatnio czytałam, że przeor klasztoru, dał się nabrać na "policjanta" i akcję policji, że oszuści wyłudzili prawie milon złotych / pomijając fakt, że klasztor miał taką kasę!? /
Do końca im się nie udało bo zareagowała pracownica banku zaniepokojona takim ruchem na koncie, połowa tej kwoty została uratowana.

Tyle się mówi o takich wyłudzeniach, to w końcu chyba każdy powinien się zastanowić, pomyśleć przed wykonaniem konkretnego ruchu.

Choć może wyjątkowo mierzę swoją miarą...

5

Słucham Nosela i czasem też się śmieję, jak ludzie  dają się nabierać na proste sztuczki big_smile

Z kasą trzeba uważać, bo może zadziałać jakiś zbieg okoliczności. Odebrałam kiedyś fałszywą wiadomość odnośnie odszkodowania z firmy ubezpieczeniowej. Nie pasowały mi informacje, skontaktowała się z nimi i też wyszło, że wiadomość była fałszywa. Rozesłałam to do znajomych i wtedy dostałam informację zwrotną od przyjaciółki z podziękowaniem. Jej mąż właśnie czekał na maila od nich, i gdyby akurat on był adresatem, było prawdopodobieństwo, że odebrał by ją jako prawdziwą, chociaż facet naprawdę nie jest łatwowierny.

Teraz mam zasadę, że nigdy w takie linki nie klikam smile

6 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-11-03 08:38:27)

Agnes76 napisał/a:

W południe siostra dostałam sms  z tel nr  +48 451 197 132,  z podaną jutrzejszą datą odłączenia energii elektrycznej.
W treści : Prosimy o uregulowanie należności i podany aktywny link.

Skontaktowała się z dostawcą energii i okazało się, że to fałszywa wiadomość od oszustów.
To nie pierwsza taka  wiadomość jaką otrzymała, na szczęście nigdy w żadne linki nie weszła. Skubani wykorzystują fakt, ze jutro sobota i ktoś może zbyt szybko zareagować.
Jeśli dostaniecie podobną to bez nerwówki wink

W ogóle zauważyłam, że wszelkie fałszywki zdarzają się w piątki po południu czy w soboty rano.Tak na zdrowy rozum to komu się chce  w tym czasie kogoś informować. Wolę załatwiać  sprawy w urzędach i bankach we wszystkie dni za wyjątkiem piątku,kiedy już wszyscy myślą o weekendzie i każdemu się śpieszy.

7

wieka napisał/a:

Tekst "rozmowa jest nagrywana" rozwiązuje wszystkie tego typu sytuacje. Gdyby jednak trafił się twardziel, - imie nazwisko numer odznaki i już dzwonie do komendanta i z drugiej strony natychmiast echo.

Fejkowe www różnią się drobnym detalem w adresie, jeżeli wiadomość jest tak skonstruowana , że pod adresem ukryty jest link do krzaka, to pozostaje skopiowanie odnośnika i edycja w jakimkolwiek edytorze tekstowym.

Nie trzeba nigdzie dzwonić, sytuacje można rozwiązać w sekund 5 wink

Wielu z  tych oszustów to amatorzy

Znacznie trudniej wygląda sytuacja gdy mamy do czynienia z numerem który jest identyczny z bankiem, bo cyberprzestępcy używają aplikacji z której można dzwonić z dowolnego przypisanego numeru, ale jak ktoś ma dobrą gadkę i głowę na karku to i z tym sobie poradzi. wink

Dlaczego ataki są zazwyczaj w piątki?
Bo ludzie myślą o zupełnie czym innym, inaczej reagują i łatwiej jest delikwenta urobić. Kontakt z serwisami bywa utrudniony, co powoduje iż w wielu przypadkach akcja przynosi zamierzony cel.

8 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-11-03 12:32:40)

Właśnie  kiedy pisałam o tym, dowiedziałam się, że właśnie w piątek do matki znajomego  - leciwej staruszki zadzwonił ktoś głosem syna że miał wypadek i potrzebuje szybko pieniędzy. Staruszka wyznała, że nie ma takich pieniędzy i się rozłączył. Oszuści wiedzieli nawet jak ma na imię jej syn. W czasach kiedy podrobienie czyjegoś głosu dla niektórych nie jest problemem oszustwo na wnuczka wydaje się anachroniczne. Raczej  celebryci, których głosy sa  na yuotube, niech się mają na baczności.

9

Tamiraa napisał/a:

Właśnie  kiedy pisałam o tym, dowiedziałam się, że właśnie w piątek do matki znajomego  - leciwej staruszki zadzwonił ktoś głosem syna

wink

10

Uwaga kobiety na spieszyńskiego wieslawa z lodzi neka kobiety psychicznie. wyrzuca je z mieszkania uciekl do finlandjii udaje chorego w dodatku to alkcholik jego syn zlodziej wieslaw mieszkał na kilinskiego w lodzi ostrzegam

11

Uwaga kobiety na spieszyńskiego wieslawa z lodzi neka kobiety psychicznie. wyrzuca je z mieszkania uciekl do finlandjii udaje chorego w dodatku to alkcholik jego syn zlodziej wieslaw mieszkał na kilinskiego w lodzi ostrzegam

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Oszustwo na sms i w sieci.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024