przedwczesne odpływanie płynu owodniowego - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » przedwczesne odpływanie płynu owodniowego

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1

Temat: przedwczesne odpływanie płynu owodniowego

Cześć Dziewczyny, założyłam ten wątek, ponieważ jestem w ciąży, to 32 tydzień. Na chwilę obecną, od 11 tygodni przebywam w szpitalu, ponieważ od 21 tygodnia występuje u mnie tzw. PROM. Może jest tutaj ktoś, kto chciałby wymienić doświadczenie w tym temacie, powspierać się nawzajem. Często w szpitalu czas może się wlec niemiłosiernie:) a w grupie zawsze raźniej. Pozdrawiam i czekam na Was Kochane.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: przedwczesne odpływanie płynu owodniowego
nim2 napisał/a:

Cześć Dziewczyny, założyłam ten wątek, ponieważ jestem w ciąży, to 32 tydzień. Na chwilę obecną, od 11 tygodni przebywam w szpitalu, ponieważ od 21 tygodnia występuje u mnie tzw. PROM. Może jest tutaj ktoś, kto chciałby wymienić doświadczenie w tym temacie, powspierać się nawzajem. Często w szpitalu czas może się wlec niemiłosiernie:) a w grupie zawsze raźniej. Pozdrawiam i czekam na Was Kochane.

Hej nim smile
Łączę się w bólu, wprawdzie z innym problemem, ale pewnie w końcu też się skończy szpitalem, chociaż póki co bronię się przed tym rękami i nogami.
Mam skończony 20tc i dosyć krótką szyjkę. Wczoraj był stresior  wizyta, izba przyjęć, badania, ale nawet w szpitalu stwierdzili, że póki co nic nie zrobią. Więc leżę w domu i rozmyślam nad tym, jak to szlag trafił właśnie wszystkie moje plany urlopowe, odpoczynkowe i ciążowe. W poniedziałek kontrola, zobaczymy co będzie. Mam nadzieję, że nie położą mnie w szpitalu, muszę dotrwać do końca marca, żeby mi przedłużyli umowę o pracę. Bo tak to boję się, że przedłużą tylko do dnia porodu i potem będę w czarnej dziurze.

3

Hej, fajnie, że napisałaś. Nieważne, że inny problem, każda ciąża jest inna i tylko kobiety wiedzą co to znaczy obawa o dziecko, czy wszystko jest w porządku, itd. Byłaś w takim specjalistycznym szpitalu czy tzw. powiatowym? Nie proponowali Ci pozostania? Dziwne, tutaj dziewczyny ze skracającymi się szyjkami zostawiają i dają od razu magnez w kroplówkach.
Założyłam wątek, ponieważ pomimo ogromnego wsparcia ze strony partnera, naszych rodzin i znajomych, potrzebuję się czasem tak ludzko kobieco wygadać. Nam nie dawali zbyt wiele szans, usłyszałam nawet, że lepiej tą ciążę przerwać w 21 tyg, ponieważ i tak jej nie utrzymam, a narażam się na ryzyko zapalenia i śmierci przez sepsę.  Jakoś wytrzymałam 2,5 miesiąca i nie zmarłam. Ci lekarze...szkoda gadać.
Jeśli w pracy nic nie mówiłaś to pewnie i ze zwolnieniem będzie kiepsko.

4

nim2 napisał/a:

Hej, fajnie, że napisałaś. Nieważne, że inny problem, każda ciąża jest inna i tylko kobiety wiedzą co to znaczy obawa o dziecko, czy wszystko jest w porządku, itd. Byłaś w takim specjalistycznym szpitalu czy tzw. powiatowym? Nie proponowali Ci pozostania? Dziwne, tutaj dziewczyny ze skracającymi się szyjkami zostawiają i dają od razu magnez w kroplówkach.
Założyłam wątek, ponieważ pomimo ogromnego wsparcia ze strony partnera, naszych rodzin i znajomych, potrzebuję się czasem tak ludzko kobieco wygadać. Nam nie dawali zbyt wiele szans, usłyszałam nawet, że lepiej tą ciążę przerwać w 21 tyg, ponieważ i tak jej nie utrzymam, a narażam się na ryzyko zapalenia i śmierci przez sepsę.  Jakoś wytrzymałam 2,5 miesiąca i nie zmarłam. Ci lekarze...szkoda gadać.

Byłam w specjalistycznym, dostałam magnez w tabletkach. Pewnie jak dalej się będzie skracać to wyląduję na oddziale, ale wolałabym tego uniknąć.
Co do pracy, to w pracy wiedzą. Ale i tak mam spinę. Teraz mam umowę do konca marca, wolałabym, żeby ją przedłużyli na czas nieokreślony niż do dnia porodu i narka.
W szpitalu powiedzieli mi tylko, że mam leżeć i w poniedziałek idę na kontrolę, to zobaczę, co będzie. Mam nadzieję, że dobrze. Niezbyt chcę leżeć w szpitalu. Ale nie zaproponkwali pessara, więc może faktycznie nie jest jeszcze tak źle. U nas to rodzinne  wszystkie kobiety w rodzinie mają problem z donoszeniem przez skracającą się szyjkę.

No z lekarzami jest tak, że ciężko trafić na dobrego... ja miałam kijową ginekolog prowadzącą, masakra jak ona podchodziła olewająco. Teraz będę szukać innego lekarza.

Jak masz 32 tydzień to w sumie już z górki smile nawet jak coś się stanie  to dziecko ma bardzo duże szanse na przeżycie, więc ja bym się już nie martwiła. Wiadomo, każdy dzień to o dzień lepiej smile ale już nie ma takiego ogromnego stresu. Trzymaj się tam!:) już bliżej niż dalej.

5

Lady Loka napisał/a:
nim2 napisał/a:

Byłam w specjalistycznym, dostałam magnez w tabletkach. Pewnie jak dalej się będzie skracać to wyląduję na oddziale, ale wolałabym tego uniknąć.
Co do pracy, to w pracy wiedzą. Ale i tak mam spinę. Teraz mam umowę do konca marca, wolałabym, żeby ją przedłużyli na czas nieokreślony niż do dnia porodu i narka.
W szpitalu powiedzieli mi tylko, że mam leżeć i w poniedziałek idę na kontrolę, to zobaczę, co będzie. Mam nadzieję, że dobrze. Niezbyt chcę leżeć w szpitalu. Ale nie zaproponkwali pessara, więc może faktycznie nie jest jeszcze tak źle. U nas to rodzinne  wszystkie kobiety w rodzinie mają problem z donoszeniem przez skracającą się szyjkę.

No z lekarzami jest tak, że ciężko trafić na dobrego... ja miałam kijową ginekolog prowadzącą, masakra jak ona podchodziła olewająco. Teraz będę szukać innego lekarza.

Jak masz 32 tydzień to w sumie już z górki smile nawet jak coś się stanie  to dziecko ma bardzo duże szanse na przeżycie, więc ja bym się już nie martwiła. Wiadomo, każdy dzień to o dzień lepiej smile ale już nie ma takiego ogromnego stresu. Trzymaj się tam!:) już bliżej niż dalej.

Jeśli byłaś w specjalistycznym to ok, chociaż ja przez blisko 3 m-ce pobytu tutaj napatrzyłam się na różne historie. Czasem przecierałam oczy ze zdumienia, idzie nowa zmiana lekarzy, lepsza-gorsza czas pokaże. Moje doświadczenia pokazują, że jak czegoś nie wywalczysz to nie masz. Na szczęście jestem już na finiszu, chociaż BARDZO chciałabym donosić przynajmniej do 37 tyg i rodzić naturalnie. We wtorek zaczynam  33 tydz. Już niedługo, ale mały napiera na szyjkę, ponieważ ma mało wód i też mi się skraca. W pon w zeszłym tygodniu miałam 23mm. Jutro mam badania, zobaczymy jak będzie:) Pomimo tych przejść mój bąbelek jest zdrowy, ma dobre zapisy ktg, przybiera na wadze (w zeszły pon ważył 1,5 kg).
U mnie w pracy jak odchodziłam na zwolnienie też było nerwowo, ale to nie jest najważniejsze. Najważniejsze było zdrowie maluszka i moje, a pracę zawsze się jakąś znajdzie. To nie dostaniesz macierzyńskiego?

Trzymam kciuki jutro za Ciebie, daj znać jak wyszło badanie. Ja jestem pełna optymizmu i z nadzieją patrzę w przyszłość. Szkoda tylko, że ubranka wybieram ze zdjęć - taka mała niedogodność.
Miłego wieczoru.Wierzę, że wszystko się ułoży.

ps. chciałaś mieć dziecko czy ciąża była niezaplanowana?  Coś chyba czytałam, że wg lekarzy nie masz szans?

6

Nim, jak tam u Ciebie? Leżysz dalej?

U mnie wtedy okazało się, że jest spoko, ale urodziłam nagle wczoraj. Wylądowałam w szpitalu w czwartek nagle z rozwarciem i skurczami, które mimo wyciszania wracały.
Więc nasza Młoda z 22tc siedzi w inkubatorze, a my trzymamy kciuki, żeby dawała sobie radę.

Ale strasznie dziwnie się czuję z tym, że nie będzie chodzenia z większym brzuchem (prawie nie miałam), nie będzie sesji ciążowej, nie będzie już kolejnych badań, kopniaków. Wróciłam dzisiaj do domu i nie mogę sobie znaleźć miejsca. Nie tak to powinno wyglądać. Nawet nie byłam w stanie Młodej dotknąć. O przytuleniu to mogę pomyśleć pewnie za 2 miesiące najwcześniej. Strasznie to trudne.

7

Lady Loka napisał/a:

Więc nasza Młoda z 22tc siedzi w inkubatorze, a my trzymamy kciuki, żeby dawała sobie radę.

hmm

To ja też trzymam swoje kciuki za małą, powodzenia.

8

Lady Loka napisał/a:

U mnie wtedy okazało się, że jest spoko, ale urodziłam nagle wczoraj. Wylądowałam w szpitalu w czwartek nagle z rozwarciem i skurczami, które mimo wyciszania wracały.

Ale strasznie dziwnie się czuję z tym, że nie będzie chodzenia z większym brzuchem (prawie nie miałam), nie będzie sesji ciążowej, nie będzie już kolejnych badań, kopniaków. Wróciłam dzisiaj do domu i nie mogę sobie znaleźć miejsca. Nie tak to powinno wyglądać. Nawet nie byłam w stanie Młodej dotknąć. O przytuleniu to mogę pomyśleć pewnie za 2 miesiące najwcześniej. Strasznie to trudne.

Loka niezależnie od trudnych okoliczności i przedwczesnego porodu gratuluję narodzin Małej i życzę aby nabierała sił i szybko wracała z Wami do domu.
Domyslam się ze masz bardzo mieszane uczucia w związku z tym nagłym rozwiązaniem. Mogę Cie jedynie mentalnie przytulic i życzyć dużo sil zarowno fizycznych i psychicznych. Odpoczywaj Kochana na ile to możliwe bo jak Mala Loka wróci do domu to bedzie dopiero wyzwanie :*

9

Dzięko dziewczyny!
Niestety Mała Loka od nas odeszła. Walczyła 1.5 doby, dała z siebie wszystko, ale czasami wszystko to za mało.

10

Lady Loka napisał/a:

Dzięko dziewczyny!
Niestety Mała Loka od nas odeszła. Walczyła 1.5 doby, dała z siebie wszystko, ale czasami wszystko to za mało.

;( Trzymaj się.

11

Wyrazy współczucia Loka...niby się nie znamy, ale bardzo mnie ta wiadomość poruszyła sad

12 Ostatnio edytowany przez paslawek (2022-03-28 18:27:18)

Lady Loka napisał/a:

nie wiem co napisać
smutno,przykro współczuje i trzymaj się .

13

Loka przytulam do serca

14

Lady Loka napisał/a:

Dzięko dziewczyny!

Jejku przykro mi bardzo sad przytulam wirtualnie <3

15

Lady Loka napisał/a:

Dzięko dziewczyny!

Przytulam:(:(:(
Bardzo dużo siły dla Was obojga!
Strasznie to przykre, ogromnie, ogromnie współczuję:(:(

16

Lady Loka napisał/a:

Hej, bardzo Ci współczuję. Wiem, minęło trochę czasu, ale dopiero teraz weszłam na forum i zobaczyłam posta. To ogromna strata i bardzo mi przykro. Żyłam z takimi obawami 3 miesiące, więc tym bardziej mogę sobie wyobrazić przez co przeszłaś. Albo przechodzisz...chociaż to ciężko mi jest ogarnąć, ponieważ moje maleństwo urodziło się "zdrowe" w skończonym 35 tygodniu. Jako późny wcześniak, ale dostał 9 pkt na starcie, a później  było już 10. Przyszedł na świat 31. marca, ważył 2100g i miał 45 cm. Niedługo skończy 2 miesiące i warto było o niego walczyć. W szpitalu lekarze mówili, że nie mieli takiego jak nasz przypadek i to albo cud albo szczęście, że oboje żyjemy. To słyszałam w szpitalach: lepiej usunąć, bo ryzyko jest zbyt wielkie. Ja uważam, że to było działanie Boga. Tygodnie leciały, a dzisiaj jest z nami i dobrze się rozwija. Szybko przybiera na wadze i mam nadzieję, że oprócz niedoborów żelaza nic poważniejszego nie będzie mu dolegało. Wiem, że słuch ma dobry (nie wyjdę z pokoju bez jego aprobaty, a i gardło działa jak trzeba wink   
Trzymasz się jakoś? Trochę poczytałam wątki i widzę, że się udzielasz. Mam nadzieję, że czas wyleczy rany. Powodzenia.

17

nim2 napisał/a:

Kurcze niestety, nie iałam takiej sytuacji, u mnie ten płyn zaczął odpływać w momencie jak byłam już w 40stym tygodniu ciąży.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » przedwczesne odpływanie płynu owodniowego

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024