Głośne wycie w rurach w łazience - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Głośne wycie w rurach w łazience

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: Głośne wycie w rurach w łazience

Zastanawiam się, czy może ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem.
Już ponad 3 lata mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu i cały czas mamy ten sam problem - kiedy sąsiedzi zza ściany, z którymi dzielimy pion jeżeli chodzi o wodę i gaz, spuszczają u siebie w toalecie wodę, to u nas zaczyna wyć z rur przy naszej toalecie.
To wycie to jest taki dosyć wysoki i nieprzyjemny jednostajny dźwięk, czasami dłuższy, czasami krótszy, czasami cichszy, czasami głośniejszy, ciężko stwierdzić od czego to zależy.
Jeżeli zakręcimy u siebie dopływ wody do toalety to nic nie wyje, ale to jest raczej doraźne rozwiązanie. Ewentualnie jeżeli w czasie wycia spuścimy wodę u nas, to przestaje.

Właścicielka mieszkania nie chce nic robić i nic remontować, twierdzi, że zawsze tak było i już. Natomiast dla mnie jest to mega nieprzyjemne, bo w nocy ten dźwięk mnie budzi i zawsze potrzebuję kilkunastu sekund, żeby sobie uświadomić, że to nie żaden alarm i że jesteśmy bezpieczni big_smile
Prawdopodobnie słychać to też u sąsiadów. Wydaje mi się, że podobna sytuacja może być też w innych miejscach w pionie albo w innych pionach, bo czasami takie wycie dochodzi do nas gdzieś z daleka.

I teraz moje pytanie jest takie big_smile czy ktoś się z czymś takim spotkał (moi znajomi i rodzina nie wierzyli, dopóki sami nie usłyszeli), czy może to być oznaką jakiejś większej awarii, czy po prostu tak jak właścicielka powinnam to traktować jako uroki kijowego bloku z płyty i olać? Wiem, że takie diagnozowanie na odległość nie jest wiążące, ale zanim zacznę robić awantury i przekonywać ją do wezwania hydraulika, chciałabym mieć mniej więcej rozeznanie, a google mi nie pomaga wink

wiem jeszcze tyle, że w bloku kilka lat temu wymieniali rury w łazienkach w pionach. Ze swojej strony my po wprowadzeniu wymieniliśmy wszystkie uszczelki.

Czy ktoś z Was wie może z czego takie wycie wynika i czy to jest naprawdę naturalne czy mam się martwić?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Głośne wycie w rurach w łazience

Witaj Lady

Przyczyny takiego wycia są na ogół banalne ,zużyte poluzowane uszczelki w bateriach/kranach,na zaworze głównym odcinającym wodę do mieszkania zw cw,zaworze pływakowym wc ,albo jakieś przewężenie powstałe w rurach.
Tylko właścicielka tamtego mieszkania może coś z tym zrobić.

3

paslawek napisał/a:

Witaj Lady

Przyczyny takiego wycia są na ogół banalne ,zużyte poluzowane uszczelki w bateriach/kranach,na zaworze głównym odcinającym wodę do mieszkania zw cw,zaworze pływakowym wc ,albo jakieś przewężenie powstałe w rurach.

Uszczelki we wszystkich kranach wymienialismy, wiec moze to gdzies dalej. Zasugeruje jeszcze raz zeby cos z tym zrobic, ale pewnie i tak zbagatelizuje.

Czy moze z tego powstac jakas usterka?

4

Lady Loka napisał/a:
paslawek napisał/a:

Witaj Lady

Uszczelki we wszystkich kranach wymienialismy, wiec moze to gdzies dalej. Zasugeruje jeszcze raz zeby cos z tym zrobic, ale pewnie i tak zbagatelizuje.

Czy moze z tego powstac jakas usterka?

Od uszczelek to raczej nie ,nawet jak będą przepuszczać wodę to nikogo nie zaleje ,najpierw będzie kapać .
To sąsiadka głównie powinna wymienić uszczelki lub zawór pływakowy w kibelku ,u was jest ok.

5

Jako uczennica wynajmowałam miejsce w pokoju w 9 osobowym mieszkaniu studenckim.
Była tam cały czas cieknąca spłuczka w toalecie. Na daremnie wyciekało miesięcznie kilka metrów sześciennych wody + liczone od tego ścieki
O ile w czasie gdy za wodę płaciłyśmy solidarnie wszystkie to nie było problemu, bo to nie był duży koszt podzielony na 9 osób..
Ale gdy we wrześniu mieszkałam tylko ja sama to suma byłaby spora dla jednej osoby.
Zakręcałam więc wodę zaworem tuż za licznikiem gdy nie miałam potrzeby używać, w nocy, wychodząc z domu.
I wtedy zaczynało wyć w rurach jeśli sąsiedzi z pionu u siebie wody używali.

Być może którzyś twoi sąsiedzi tak robią i stąd to wycie.

6

Ja bym zbadał historię tego mieszkania. Może przed laty była w łazience więziona jakaś księżniczka i teraz wyje tam jej duch wink ?

7

Misinx napisał/a:

Ja bym zbadał historię tego mieszkania. Może przed laty była w łazience więziona jakaś księżniczka i teraz wyje tam jej duch wink ?

Siostra mojego dziadka zmarla na lozku w salonie, liczy sie? tongue
Mieszkanie w mojej rodzinie wlasciwie od poczatku, wynajmuje od chrzestnej, a jej niezbyt sie chce cos tutaj robic, bo gdyby juz zaczela, to musialaby rozwalic je do golych scian i zmieniac wszystko od instalacji elektrycznej i rur w lazience big_smile
wiec jej sie nie chce i w sumie sie nie dziwie.

Zle nie jest, ale takie wycie jest upierdliwe, zwlaszcza, ze w zimie jest czesciej niz w lecie, zakladamy, ze moze to ma tez cos wspolnego z cisnieniem w rurach albo ich ochlodzeniem.

Sasiedzi generalnie nie widza problemu po swojej stronie, narzekaja tylko, ze to slychac. Jak wyjezdzamy na dluzej to zakrecamy wode i w sumie nie ma problemu.

Spluczke tez mamy taka, ze co jakis czas zaczyna cieknac, ale wtedy 5min podlubania i kilka miesiecy spokoju big_smile
jeszcze tak z rok sie musze przemeczyc, potem pojdziemy na swoje.

8 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-12-28 12:41:46)

Trzeba wołać fachowca hydraulika. To może być zbyt wysokie ciśnienie wody, zapowietrzone rury lub pozatykane. Co najmniej spuszczenie wody z instalacji i czyszczenie rur. Sprawdzenie zaworów, kwestia redukcji i odpowietrzania instalacji.
Jak to mieszkanie w bloku, to raczej nie do rozwiązania na poziomie jednego mieszkania. Trzeba zgłaszać administratorowi budynku, a czy to spółdzielnia, czy wspólnota, to jakiś dział techniczny powinien mieć.

9

Snake napisał/a:

Trzeba wołać fachowca hydraulika. To może być zbyt wysokie ciśnienie wody, zapowietrzone rury lub pozatykane. Co najmniej spuszczenie wody z instalacji i czyszczenie rur. Sprawdzenie zaworów, kwestia redukcji i odpowietrzania instalacji.
Jak to mieszkanie w bloku, to raczej nie do rozwiązania na poziomie jednego mieszkania. Trzeba zgłaszać administratorowi budynku, a czy to spółdzielnia, czy wspólnota, to jakiś dział techniczny powinien mieć.

oksy! Dzieki Snake!

10

Lady Loka napisał/a:
Misinx napisał/a:

Siostra mojego dziadka zmarla na lozku w salonie, liczy sie? tongue

Oczywiście, że się liczy. Może przed śmiercią bardzo chciała do łazienki, ale nie zdążyła i teraz jej duch wyje z rozpaczy, bo wciąż czuje parcie na pęcherz, a tu się nie da wink

11

nie mam pojęcia, ja probuję od 2016 roku dojść co mi bzyczy w pokoju i nie mogę :-)))

https://www.netkobiety.pl/t92310.html

12

adiafora napisał/a:

nie mam pojęcia, ja probuję od 2016 roku dojść co mi bzyczy w pokoju i nie mogę :-)))

https://www.netkobiety.pl/t92310.html

To Wy sobie bzykacie... to znaczy bzyczycie big_smile

13 Ostatnio edytowany przez adiafora (2020-12-30 17:12:23)

nie, my takich dzwięków nie wydajemy, tylko ładniejsze ;-)

Tak po prawdzie to domyślam się, że to bzyczy chyba dekoder, ale wtedy, gdy jest nagrzany. Wczoraj wyłączyłam na godzinę i ani razu nic nie usłyszałam w salonie. Potem, włączyłam, nasłuchiwałam i też cisza, dopiero duuużo później pojawiły się bzyki o rożnym natężeniu. Najważniejsze, że to nic żywego i mnie nie ukąsi ;-)
Odkąd przenieśliśmy sypialnię do innego pokoju to przestałam się interesować bo mi już nie przeszkadzało. Wiedziałam, że to nic żywego. Po jakimś czasie by zdechło przecież no i latałoby po całym domu.  Bo bzyczy tylko w jednym pomieszczeniu :-)

14 Ostatnio edytowany przez paslawek (2020-12-30 22:26:32)

adiafora napisał/a:

nie, my takich dzwięków nie wydajemy, tylko ładniejsze ;-)

Tak po prawdzie to domyślam się, że to bzyczy chyba dekoder, ale wtedy, gdy jest nagrzany. Wczoraj wyłączyłam na godzinę i ani razu nic nie usłyszałam w salonie. Potem, włączyłam, nasłuchiwałam i też cisza, dopiero duuużo później pojawiły się bzyki o rożnym natężeniu. Najważniejsze, że to nic żywego i mnie nie ukąsi ;-)
Odkąd przenieśliśmy sypialnię do innego pokoju to przestałam się interesować bo mi już nie przeszkadzało. Wiedziałam, że to nic żywego. Po jakimś czasie by zdechło przecież no i latałoby po całym domu.  Bo bzyczy tylko w jednym pomieszczeniu :-)

Jeżeli to dekoder bzyczy (pewnie transformator/zasilacz ,albo dysk twardy w nim jeżeli dekoder z nagrywarką) to żywotność takich sprzętów jest ograniczona do 5-6 lat czasem dłużej  więc spoko.
Przeczytałem wątek oczywiście z ciekawości nieźle : bomby,cykady,świerszcze,komary, wojna chemiczna
Luc to jednak jest agregatka - wiewiórka z kosmosu smile a wy dwie w duecie smile

15

serio chciało Ci się? :-))

p.s Luc już nie jest ruda :-)

16

adiafora napisał/a:

serio chciało Ci się? :-))

p.s Luc już nie jest ruda :-)

Raptem 39 postów co to dla mnie smile zwłaszcza że działo się .
Luc wtedy jeszcze była .

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Głośne wycie w rurach w łazience

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024