Czy na polu zawodowym warto zaczynać wszystko od zera? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Czy na polu zawodowym warto zaczynać wszystko od zera?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1 Ostatnio edytowany przez olina22 (2010-04-27 22:36:45)

Temat: Czy na polu zawodowym warto zaczynać wszystko od zera?

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taka myśl, aby przewrócić swoje życie do góry nogami, ale tak o całe 180 stopni. Mam trzy (!) zawody, alena tym polu wciąż jeszcze szukam swojego miejsca i wydaje mi się, że może wreszcie znalazłam swoje powołanie. Jak sądzicie, czy w wieku ponad trzydziestu lat warto jeszcze uderzyć w zupełnie nowym kierunku? Zacząć nowe studia, rozwijać pasję, stworzyć coś nowego, ale tak zupełnie od zera?
Mam przyjaciółkę, która od pięciu lat mieszka w Anglii i ona dodaje mi wiary, że jednak pora przestawić myślenie. Tam, cokolwiek nie robisz, nikt nie patrzy Ci w metrykę, bo najważniejszy jest człowiek i jego zapał, pomysł na życie. Czy u nas to się również sprawdza? Czy może to jest jednak nieodpowiedzialne, aby - nie patrząc na nic - realizować marzenia? Niemniej nikt nam przecież drugiego życia nie da.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy na polu zawodowym warto zaczynać wszystko od zera?

Olinko, warto - studia to rozwój,  a jeśli lubisz się rozwijać, to dadzą ci z pewnością satysfakcję, poznasz nowych ludzi, nowe myśli. Studia dodają energii twórczej, wzbogacają. I już sama droga jest ciekawa.
Ludzi z pasją poznać na odległość, mają błysk w oku, są ciekawi świata i nigdy, przenigdy nie są nudni wink A marzenia - odświeżają nas i odmładzają ... więc wiek nie ma znaczenia.

3

Jestem jak najbardziej ZA smile Uważam, że nasze polskie nastawienie czas najwyższy zmienić.
Bardzo "polskie" jest myślenie, że studia należy robić zaraz po szkole - w mojej opinii studenci, którzy zaczynają mając te 2-3 lata (albo i 10 wink ) więcej często lepiej wybierają kierunki, mają silniejszą motywację do studiowania i często jakiekolwiek doświadczenie zawodowe, które zdobywali przed studiami.
W obliczu naszej zmieniającej się gospodarki uważam też, że coraz mniej ludzi doświadczy pracy przez całe życie w swoim zawodzie za pieniądze, z których byliby zadowoleni, dlatego dobrze jest, kiedy otwieramy się na nowe możliwości i nie boimy się próbować.

Ja myślę, że jeśli czujesz, że to będzie dla Ciebie najlepsze, nie wahaj się. Bo jeśli nie podejmiesz decyzji później możesz żałować, a jeśli podejmiesz (nawet jeśli coś pójdzie nie tak)będziesz zadowolona będziesz się cieszyć, że spróbowałaś, myślę że warto:) Rób to, do czego czujesz największą motywację--> zapalnik mojej motywacji:) lubię to określenie.

5

Jeśli dzięki tym zmianom zaczniesz realizować swoje powołanie, pasje i wartości to warto na 1000 %.

Pozdrawiam cieplutko:)

6

Odgrzewam bardzo stary wątek, ale bardzo jestem ciekawa, jak to się dalej potoczyło, czy zdecydowałaś się przekwalifikować od zera po trzydziestce?

7 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-07-06 18:35:24)

.
eh nie zauważyłam, że to stary wątek

8

No i co z tego, że stary? Moim zdaniem odgrzewanie wątków, gdzie ktoś opisuje swój osobisty problem jest bez sensu, a nie takich opisujących problem można powiedzieć - ponadczasowy.

9

To tyczyło tego, że odpowiedziałam przez nieuwagę na post z 2010 roku. Nie komentowałam twojego postu tylko swoją pomyłkę

10

Uważam, że warto. Cokolwiek, co kieruje do życia, radości, zmian, ruchu jest dobre. A to, co stałe, znane, skostniałe - hamuje rozwój, powoduje, że ludzie się wypalają. Jaka jest alternatywa - zostać w tym, w czym jesteś dobra, znosić to, myśleć "jakoś to będzie, tylko 20 lat do emerytury"?

Nigdy też nie jest tak, że zaczynasz od początku. Nawet startując na najniższej pozycji jesteś bogatsza o swoje doświadczenia: wiesz, jak to jest pracować, jak się dogadywać, nie jesteś zupełnie zielona. Wiele rzeczy będzie prostszych, bo to nie będzie pierwsza praca, pierwsze studia.

A zaplecze zawsze jakieś zostaje i może za 10 lat odkryjesz innowacyjne połączenie wszyskich swoich obszarów big_smile

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Czy na polu zawodowym warto zaczynać wszystko od zera?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024