Brak mu wiary w siebie czy to depresja? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Brak mu wiary w siebie czy to depresja?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1 Ostatnio edytowany przez kolorowaskarpeta (2020-02-10 20:54:46)

Temat: Brak mu wiary w siebie czy to depresja?

Dobry wieczór wszystkim. Być może taki temat już się pojawił niejednokrotnie, ale nie znalazłam niczego podobnego do mojej sprawy.
Jestem od ponad roku w związku, myślę, że szczęśliwym. Nie jest szczęśliwy w jednym aspekcie - dojrzałości i pracy. Mój chłopak ma niespełna 20 lat, ja mam skończone 21. Studiuję, podejmowałam już wiele razy w życiu pracę. On jest dopiero po jednym zatrudnieniu, miał też studiować, ale rzucił kierunek po bardzo krótkim czasie. Od tamtej pory mija już pół roku, a on do tej pory nie znalazł pracy. Podsuwałam mu już wiele pomysłów, gotowych rozwiązań, ale nie skorzystał z nich. Czasem twierdzi, że jestem jak jego rodzice - brak mi wyczucia, że on musi się zastanowić nad tym wszystkim. Próbowałam z nim rozmawiać normalnie, spokojnie, ale już nie raz puściły mi nerwy. Siedzi w domu i w zasadzie cały tydzień czeka, aż wrócę ze studiów do domu, przy czym siedzi przed komputerem albo ogląda filmy.

Muszę podkreślić, że go kocham, on mnie też, dba o mnie, jest opiekuńczy... Na polu emocjonalnym jesteśmy bardzo związani. Ale na polu pracy i obowiązków mijamy się kompletnie. Ja mam dużo młodsze rodzeństwo, obowiązki zarówno w domu, jak i na uczelni, którym muszę sprostać; on natomiast ma niewiele młodszą siostrę i brak doświadczenia. Widzę, że ma problemy psychiczne, podchodzi to pod depresję, ale on nie ma funduszy na podjęcie terapii i panicznie boi się powiedzieć o tym rodzicom, ze względu na strach przed odrzuceniem. Ma to związek z jego dzieciństwem.
Mocno zastanawiam się czy da sobie radę w pracy, którą mamy zamiar wspólnie podjąć w te wakacje.
Mam wciąż czekać i dać mu wolną rękę czy postawić ultimatum?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Brak mu wiary w siebie czy to depresja?

Chcesz być jego mamusią, czy partnerką? Po co mu podsuwasz gotowe rozwiązania, skoro on tego nie chce? Takie ma podejscie do zycia, w koncu nie kazdy 20-latek musi byc powazny i stateczny. Albo sie z tym pogodzisz i zobaczysz co bedzie pozniej, albo daj sobie z nim spokoj.

3

Moze ma depresje, a moze nie ma checi teraz pracowac.
Jest mlody i moze potrzebuje czasu zeby sie zastanowic nad zyciem i tym czego chce.
Trudno diagnozowac nie rozmawiajac z chlopakiem.

4

Witam.20 lat to naprawdę niewiele.Może jeszcze nie chce mieć stałej pracy,albo rzeczywiście ma depresję.To trzeba leczyć im szybciej tym lepiej.Bo można z tego wyjść i poczuć się dobrze.Ultimatum nic tu nie da moim zdaniem.

5 Ostatnio edytowany przez kolorowaskarpeta (2020-02-10 22:19:56)

Winter.Kween napisał/a:

Jest mlody i moze potrzebuje czasu zeby sie zastanowic nad zyciem i tym czego chce.

Rzeczywiście, nie zawarłam w opisie bardzo ważnej rzeczy. Rozmawiam z nim bardzo często, wysłuchuję go i próbuję pomóc, coś podpowiedzieć. Dzięki temu udało nam się zażegnać kilka większych kryzysów.
Generalnie on jest bardzo wrażliwym człowiekiem, ja zresztą też, szczególnie, jeżeli chodzi o naszą relację.

Namawiałam i namawiam go do podjęcia leczenia depresji, mówi, że jeśli to depresja, to chciałby zacząć, ale się boi. Wszystko co mogę zrobić, to nadal namawiać.

6

Nie potrzeba pieniędzy aby leczyć depresję.

Twój chłopak to typowy przykład lenia, który tylko szuka coraz to nowych wymówek, twierdzi jaki to jest chory i w ogóle.

A Ty już na tak wczesnym etapie życia niszczysz SOBIE życie grając rolę mamusi pielęgniarki.

Jedno i drugie to leczenia

7 Ostatnio edytowany przez Winter.Kween (2020-02-11 01:53:10)

kolorowaskarpeta napisał/a:
Winter.Kween napisał/a:

Rzeczywiście, nie zawarłam w opisie bardzo ważnej rzeczy. Rozmawiam z nim bardzo często, wysłuchuję go i próbuję pomóc, coś podpowiedzieć. Dzięki temu udało nam się zażegnać kilka większych kryzysów.
Generalnie on jest bardzo wrażliwym człowiekiem, ja zresztą też, szczególnie, jeżeli chodzi o naszą relację.

Namawiałam i namawiam go do podjęcia leczenia depresji, mówi, że jeśli to depresja, to chciałby zacząć, ale się boi. Wszystko co mogę zrobić, to nadal namawiać.

Nie chodzi o to czy Ty z nim rozmawiasz. Ja nie rozmawiajac z nim, a znajac oznaki depresji nie jestem w stanie powiedziec czy jest chory czy nie.
Wszystko jest przesiane przez Ciebie, a brak checi do pracy to nie oznaka choroby.
Druga sprawa jest taka, ze caly czas jemu ktos cos marudzi o to co on ma robic ze swoim zyciem. On nawet nie wie czy ma ta depresje i czego chce.
Kiedy ma wiedziec? Kiedy w okolo ciagle mu sie mowi jak ma zyc? Byc moze jest jeszcze bardziej tym skonfundowany.
Powinien do psychologa dobrego isc, to pomoze mu to wszystko sobie w glowie poukladac

Jest taki moment w zyciu, ktory wiekszosc ludzi pomija. Moment kiedy trzeba odciac sie od wszystkiego co rodzice, rodzina, dziewczyna czy chlopak mowia.
Od oczekiwan spolecznstwa i wtedy naprawde sie zastanowic nad tym co chce sie w zyciu robic.
Czasami czlowiek jak tego nie wie, to jest zawieszony.

Mialam takie momenty w zyciu, gdzie nie wiedzialam co ze soba robic. Na pewno ostatnia rzecza jaka sie zajmowalam to praca. Kiedy bylam mlodsza.
Nie byla to oznaka depresji.  Nie mam parcia na robote, na bycie ciagle zajeta. Z natury jestem leniwa i introwertyczna. Dobre rzeczy z tego wyszly.

8

Depresja? Brak wiary w siebie?
Nie, niedojrzałość oraz lenistwo. Nic więcej.

Albo się obudzi, albo stracisz przy nim najlepsze lata życia.

9

Cyngli napisał/a:

On ma 20 lat - trochę więcej luzu w ocenach. Chłopak ma wywalone, ale nie każdy jest Gretą Thunberg i będzie umierał za lasy amazońskie.
Równie dobrze można powiedzieć autorce, żeby dała na wstrzymanie, paliła zioło, bawiła się życiem, prowadziła beztroski tryb życia. Kiedy jak nie w wieku 21 lat?
Może to on właśnie przy niej straci najlepsze lata życia wchodząc w relację mamusia - synek.

10

BEKAśmiechu napisał/a:
Cyngli napisał/a:

On ma 20 lat - trochę więcej luzu w ocenach. Chłopak ma wywalone, ale nie każdy jest Gretą Thunberg i będzie umierał za lasy amazońskie.
Równie dobrze można powiedzieć autorce, żeby dała na wstrzymanie, paliła zioło, bawiła się życiem, prowadziła beztroski tryb życia. Kiedy jak nie w wieku 21 lat?
Może to on właśnie przy niej straci najlepsze lata życia wchodząc w relację mamusia - synek.

Przecież nikt nie żąda od niego, by zbawiał świat, ale może chociaż zarobił na swoje potrzeby?
Posprzątał swój burdel dookoła siebie? To robią wszyscy ludzie na świecie, czasem nawet młodsi od niego.

11

BEKAśmiechu napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Co dalej nie zmienia faktu, że to niedojrzały len. Bo właśnie opisane przez Ciebie sytuacje o tym mówią.

12

Z mlodosci kazdy korzysta po swojemu. Dla jednego praca i powazne zycie to jest super mlodosc.
Dla mnie byly podroze i przygody. Zreszta, jak dla mnie to sposob na cale zycie.
Dla innych imprezowanie to jest wlasnie taka mlodosc jaka powinna byc.

Na 100% nie ma sensu spedzac mlodosci matkujac swojemu partnerowi.

Co ten chlopak lubi? Co go cieszy lub pasjonuje?

13

Z mlodosci kazdy korzysta po swojemu. Dla jednego praca i powazne zycie to jest super mlodosc.
Dla mnie byly podroze i przygody. Zreszta, jak dla mnie to sposob na cale zycie.
Dla innych imprezowanie to jest wlasnie taka mlodosc jaka powinna byc.

Na 100% nie ma sensu spedzac mlodosci matkujac swojemu partnerowi.

Co ten chlopak lubi? Co go cieszy lub pasjonuje?

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Brak mu wiary w siebie czy to depresja?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024