Witam,
będę opisywał dość ogólnie żeby ktoś z firmy nie dostrzegł ;-)
Otóż od ok 2 miesięcy jestem "zatrudniony" (specjalnie wziąłem w cudzysłów) w pewnej firmie, która oferuje pracę biurową. Poszukiwania dotyczyły osoby z orzeczeniem albo ze statusem osoby bezrobotnej. Tak się składa że od października jestem zarejestrowany w Pośrednictwie, bo poprzednia firma w której pracowałem przez kilka dobrych lat zakończyła działalność, zacząłem szukać innych ofert ale tak wyszło że zostałem zmuszony /z przyczyn w sumie ubezpieczenia / żeby zarejestrować się w Urzędzie Pracy.
I znalazłem ogłoszenie właśnie jak wyżej, że status bezrobotnego jak ktoś ma to chętnie żeby się zgłaszać, że oni jakiś staż realizują. Prawdę mówiąc po raz chyba pierwszy się z tym spotkałem, jakoś firmy nie próbują tego typu rozwiązań.
I stanęło na tym że od 2 miesięcy ten staż jest załatwiany, teraz już się nie opłaca bo koniec roku itd, zatrudniony jestem na umowę o dzieło za stawkę godzinową..bardzo śmieszną, oczywiście nie wiem czy zgodnie z prawem, jestem bezrobotnym zarejestrowanym.
Z tym że nie to jest najgorsze, mam wrażenie że dałem się nabrać bo stażu nie ma..z resztą podjęcie stażu na okres który firma chciała czyli 6 m-cy za 1000 zł brutto robiąc coś co już mam w małym palcu, trochę dziwne no nie?
Staż ma przygotować rzekomo do pracy, a ja robię różne rzeczy ale tutaj nie ma nauki, tu jest korzystanie z moich umiejętności.
Myślicie że to wybieg pracodawcy żeby nie płacić pracownikowi? Zastanawiam się czy normalna osoba pracująca np nie wiem w banku (?) i zwolniona, która zarejestrowała się w Urzędzie Pracy, poszła by na coś takiego? To jest dziwne.
I takie pytanie czy to co wprowadził rząd że z dniem 1 stycznia stawka godzinowa wynosi 17 brutto dotyczy też umów o dzieło? Zapewne nie?
Nie wiem co tu począć, zaczyna to wszystko się rozkręcać jestem traktowany jako czołowy pracownik firmy ale bez umowy normalnej i za stawkę (żart.pl) i do tego jakieś plany nt stażu. A po co ten staż? a dlaczego nie umowa o pracę?...
Czy ktoś może coś mi doradzić w tej kwestii?