po zabiegu usunięcia narządów rodnych - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » po zabiegu usunięcia narządów rodnych

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: po zabiegu usunięcia narządów rodnych

jestem po zabiegu w 2017 r  usunięcia jajników i macicy. Sądziłam , że po takim zabiegu miną mi dolegliwości związane z menopauzą/ uderzenia gorąca , poty/. Stosuję obecnie Climea forte i Remifemin aby zmniejszyć  te dolegliwości. Używałm uprzednio tabletki hormonalne , jednak lekarz zabronił mi dalszego  ich używania- podejrzenie nowotworu. Co mogę dalej stosować aby się tak nie męczyć - trwa to już prawie 5 lat. proszę o pomoc.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: po zabiegu usunięcia narządów rodnych
Grażyna 1 napisał/a:

Sądziłam , że po takim zabiegu miną mi dolegliwości związane z menopauzą/ uderzenia gorąca , poty/.

Moim zdaniem wręcz przeciwnie - dolegliwości związane z menopauzą wynikają ze zmian hormonalnych. Naturalnie w naszym organizmie te zmiany zachodzą stopniowo, u Ciebie zanik obecności hormonów do tej pory produkowanych przez jajniki wystąpił w sposób nagły.

3

Olinka napisał/a:
Grażyna 1 napisał/a:

Sądziłam , że po takim zabiegu miną mi dolegliwości związane z menopauzą/ uderzenia gorąca , poty/.

Moim zdaniem wręcz przeciwnie - dolegliwości związane z menopauzą wynikają ze zmian hormonalnych. Naturalnie w naszym organizmie te zmiany zachodzą stopniowo, u Ciebie zanik obecności hormonów do tej pory produkowanych przez jajniki wystąpił w sposób nagły.

Olinka ma rację, usunięcie narządów rodnych powoduje zachwianie gospodarki hormonalnej, a co za tym idzie nawet i 20-30latki przejdą przyspieszoną menopauzę, do tego wcześniej mogą zachorować na osteoporozę. A co do leczenia to potrzeba konsultacji lekarskiej, nikt nie zdiagnozuje i nie uleczy nas przez internet.

4

W mojej rodzinie mamy przypadek kobiety (siostra męża), która około dziesięć lat temu miała usunięte obydwa jajniki i macicę, czyli jak Grażyna 1, potem przeszła cały cykl chemioterapii. Od tamtej pory stale przyjmuje jakieś preparaty (nie wiem niestety jakie dokładnie, ale w razie potrzeby mogę zapytać), a niedawno wykryto u niej wspomnianą przez Ciebie, Nirvanko, osteoporozę.
Jakość życia bez tych kobiecych narządów zmienia się, ale jeśli człowiek jest zdyscyplinowany, nauczy się słuchać swojego organizmu i go słucha, a przy tym trafi na dobrego lekarza, który wyreguluje to, co zostało zachwiane, przynajmniej na tyle, na ile medycyna potrafi sobie z tym radzić, to można zupełnie dobrze funkcjonować, czego szwagierka jest przykładem.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » po zabiegu usunięcia narządów rodnych

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024