Rosliny doniczkowe - Storczyk - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Rosliny doniczkowe - Storczyk

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Rosliny doniczkowe - Storczyk

Witam, od jakiegoś czasu mam poważny problem ze storczykiem. Nie za bardzo znam się na kwiatach natomiast wygląda na zdrowego. Liście są ładne i zielone, nie chorują. Ostatnio go przesadziłam i korzenie też wyglądają ok, nie widać żeby gniły. Kwiat zakupiony ponad rok temu.
Chodzi o to że storczyk kwitnie już trzeci raz i wszystko wydaje się być w porządku do momentu, w którym z pąków rozwijają się kwiaty, na pędach są jeszcze pąki ale kwiatki które rozkwitly jako pierwsze po kilku dniach zaczęły więdnąć i opadać. Na początku myślałam że to może wina starych pędow, że może są już zmęczone i trzeba czekać na nowe jednak teraz wszystkie pędy są nowe a problem się powtarza.

Dodam że kwiat jest podlewany raz w tygodniu. Niby wiem że nie powinno ich się podlewać z góry tylko robić kąpiele natomiast wszyscy moi znajomi posiadający storczyki robią to samo i nie mają żadnych problemow.
Kwiatek ma również dostęp do światła, leży na parapecie przy oknie południowym, którego nie otwieram żeby nie robić mu przeciągów a w okresie od marca do października nawoże go przy każdym podlewaniu jak zaleca producent odżywki.

Pomóżcie. smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rosliny doniczkowe - Storczyk
Karo2121 napisał/a:

Witam, od jakiegoś czasu mam poważny problem ze storczykiem. Nie za bardzo znam się na kwiatach natomiast wygląda na zdrowego. Liście są ładne i zielone, nie chorują. Ostatnio go przesadziłam i korzenie też wyglądają ok, nie widać żeby gniły. Kwiat zakupiony ponad rok temu.
Chodzi o to że storczyk kwitnie już trzeci raz i wszystko wydaje się być w porządku do momentu, w którym z pąków rozwijają się kwiaty, na pędach są jeszcze pąki ale kwiatki które rozkwitly jako pierwsze po kilku dniach zaczęły więdnąć i opadać. Na początku myślałam że to może wina starych pędow, że może są już zmęczone i trzeba czekać na nowe jednak teraz wszystkie pędy są nowe a problem się powtarza.

Dodam że kwiat jest podlewany raz w tygodniu. Niby wiem że nie powinno ich się podlewać z góry tylko robić kąpiele natomiast wszyscy moi znajomi posiadający storczyki robią to samo i nie mają żadnych problemow.
Kwiatek ma również dostęp do światła, leży na parapecie przy oknie południowym, którego nie otwieram żeby nie robić mu przeciągów a w okresie od marca do października nawoże go przy każdym podlewaniu jak zaleca producent odżywki.

Pomóżcie. smile

Nie rozumiem za bardzo - chciałabyś, aby z łodygi nie spadały kwiaty? Skoro zakwitły, potem przekwitły, to spadają. A może mają za dużo wody. Storczyki lubią sobie wyschnąć do cna i dopiero później zostać porządnie zlane.
No i nie maltretuj kwiata zbyt częstym nawożeniem, bo go "przesolisz" i w ogóle mu wszystko opadnie. Stosuj nawożenia około raz w miesiącu. W międzyczasie zlewaj czystą wodą. Więcej nie trzeba (cokolwiek będzie napisane na etykiecie opakowania).

No i jeszcze taka ciekawostka - korzenie storczyków lubią światło, tak że warto włożyć je w przezroczystą, szklaną donicę.

3

marakujka napisał/a:

Nie rozumiem za bardzo - chciałabyś, aby z łodygi nie spadały kwiaty? Skoro zakwitły, potem przekwitły, to spadają. A może mają za dużo wody. Storczyki lubią sobie wyschnąć do cna i dopiero później zostać porządnie zlane.
No i nie maltretuj kwiata zbyt częstym nawożeniem, bo go "przesolisz" i w ogóle mu wszystko opadnie. Stosuj nawożenia około raz w miesiącu. W międzyczasie zlewaj czystą wodą. Więcej nie trzeba (cokolwiek będzie napisane na etykiecie opakowania).

No i jeszcze taka ciekawostka - korzenie storczyków lubią światło, tak że warto włożyć je w przezroczystą, szklaną donicę.

Doniczka jest przezroczysta i nie chodzi o to, że on tak po prostu przekwita. Zazwyczaj gdy storczyk zakwitnie to potrafi trzymać piękne kwiaty nawet kilka miesięcy natomiast u mnie już po kilku dniach od rozwinięcia po prostu więdną i spadają. Może faktycznie tak jak napisałaś przesadziłam z nawozem, myślałam że skoro tak jest napisane na opakowaniu to pisał to ktoś kto się na tym zna

4

ja robie kapiel co 2 tygodnie a nawoze raz w miesiacu .
a tak jedynie zraszam

5

Karo2121 napisał/a:
marakujka napisał/a:

Doniczka jest przezroczysta i nie chodzi o to, że on tak po prostu przekwita. Zazwyczaj gdy storczyk zakwitnie to potrafi trzymać piękne kwiaty nawet kilka miesięcy natomiast u mnie już po kilku dniach od rozwinięcia po prostu więdną i spadają. Może faktycznie tak jak napisałaś przesadziłam z nawozem, myślałam że skoro tak jest napisane na opakowaniu to pisał to ktoś kto się na tym zna

Storczyki nie lubia południowych okien, twoj ma za duzo światła i pewnie za gorąco. Do tego podlewasz go za często. Ktoś tu wczesniej wspomniał, ze storczyk lubi wyschnąc i to jest prawda. Inaczej szybko "łapie" wszelkie infekcje grzybicze, które go osłabiają. Ważna też jest woda ktorej uzywasz do nawilzania. Ja używam destylowanej wody, albo zwyczajnie przegotowanej i ostudzonej. Zbytnie nawozenie też szkodzi kwiatom. Powoduje ich wysilenie się do zakwitnięcia, a potem właśnie szybkie opadanie kwiatów. Moj storczyk ostatnio pobił rekord; Zakwitł w lutym a kwiaty opadły w połowie lipca:)

6

Ja też mam problem ze storczykami. Zadziwiające, ze od lat zajmowałam się nimi tak samo, stały zawsze w tym samym miejscu i kiedyś kwitły miesiącami, bujnie i pięknie.
A od około 3 lat coś się stało. Idą w liście (mają kilka pieter dużych pięknych liści), ale nie wychodzi z nich łodyga. Gdy jakaś łaskawie wyrośnie to albo nie daje kwiatów albo  pąki zwyczajnie odpadają, zanim się zdążą rozwinąć.
Próbowałam rożnych metod z internetu: nawożenie w określonych porach, odżywianie, ubogie podlewanie, zlewanie nadmiaru wody, przeźroczysta donica, średnie światło, przesadzanie, podcinanie marnych korzonków, ucinanie łodygi i nieucinanie, w końcu mówienie do nich. Cokolwiek stosuję nic nie pomaga. Nie kwitną sad .

7

Karo2121 napisał/a:

Pomóżcie. smile

Mam dwa piękne storczyki. Po pierwsze -  nie przesadzałam ich. Kupuję im specjalny nawóz, takie pałeczki nawozowe, stosuję je co 3 miesiące. Storczyki są w specjalnych osłonkach do storczyków, podlewam raz na tydzień, czekam około pół godziny żeby wypiły tyle wody ile potrzebują, resztę odlewam. Co jakiś czas storczyki same się regenerują, niektóre pędy usychają, wyrastają w ich miejsce nowe. Stoją na parapecie w jasnym, słonecznym miejscu.

8

U mnie w domu jest jeden, szalony storczyk. Na początku bywało z nim różnie, ale wszystko dlatego, że mąż po kryjomu, za moimi plecami ciągle go podlewał. Na szczęście kiedyś kuzynka oświeciła go, że ze storczykami tak się nie robi. Przestał lać hektolitry wody i storczyk odżył. Teraz kwitnie, przekwita i szalony od razu nowe pąki wypuszcza.

9

Mój mąż też po kryjomu podlewa kwiatki big_smile Chyba mu kupię na urodziny, żeby się nim opiekował

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Rosliny doniczkowe - Storczyk

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024