Natrętne telefony / smsy / wiadomości - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Natrętne telefony / smsy / wiadomości

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1 Ostatnio edytowany przez juzniemoge2018 (2018-07-22 12:16:37)

Temat: Natrętne telefony / smsy / wiadomości

Witajcie.

Nie wiem jak dokładnie nazwać mój problem, być może jest to brak asertywności, albo po prostu trafiam ciągle na takie egzemplarze.

Moje stado ludzi gadatliwych powiększyło się ostatnio o 3 nowe osoby i od tego czasu mam wrażenie, że pracuję w call center.

Wstaję rano - już mam zawalony telefon sms, gdy je przeczytam i pojawi się po drugiej stronie ich odhaczenie - zaczynaja się telefony.

Są to ludzie, którzy wysyłają mi po kilkadziesiąt pierdół dziennie.

Dwa dni temu wyłączyłam dzwonki powiadomienia, bo juz dostawałam nerwicy od tego.

Próbowałam grzecznie zakomunikować: PRACUJĘ, POROZMAWIAMY PÓŹNIEJ

W ciągu dnia wtedy dostaję "I Jak tam, jeszcze pracujesz"? Albo: "Co się dzieje? Dlaczego nie odbierasz? Martwię się."

Tłumaczyłam tym osobom, że nie lubię rozmawiać przez telefon i że jestem zajęta - po prostu pracuję, ale wg ich mniemania jak ktos pracuje w domu to ma czas odebrać.

Jestem coraz bardziej wkurzona. Nie interesuje mnie jakie kto jadł śniadanie ani co się śniło jego sąsiadce z pierwszego pietra.

Czasami czuję się jako kibel, w którym ludzie spuszczają swoje problemy. Ja już po 10 minutach rozmowy odczuwam irytację, a niektórzy próbują ciągnąć to godzinami.

Skoro już mówiłam wyraźnie, ze przeszkadza mi to, czy jedynym wyjściem jest naprawdę zakonczenie kontaktu, czy po prostu mogę powiedzieć po 15 minutach monologu" przepraszam, jestem teraz zjęta, porozmawiamy pozniej" i po prostu sie rozłączyć?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Natrętne telefony / smsy / wiadomości

Mam to wielkie szczęście,że moi znajomi normalnie pracują w ciągu dnia i po prostu nie mają czasu na takie pierdoły.Zaprzyjaźniłaś się z jakąś fejsbukową grupą wielodzietnych matek utrzymujących się z 500+,które cały dzień siedzą w chacie?:)
U mnie nawet jeśli ktoś znajomy zapomni,że z jednej pracy idę do drugiej i wolna jestem koło18-19 to kiedy odbiorę i powiem,że nie mogę gadać-natychmiast się wyłączają.
Tu,na forum poznałam jednego gościa,samotnego bez rodziny,który jak dzwonił do mnie(nie było to może zbyt często)to monologował przez godzinę i ja w zasadzie nie musiałam się odzywać.Ale jestem np na spacerze z psem,stoję przy kasie w sklepie a ten gada i gada.Więc parę razy powiedziałam,że muszę się wyłaczyć i oddzwonię.Nie oddzwaniałam bo po prostu nie mam wolnej godziny na słuchanie telefonicznych historii.I teraz czasem wysyła mi tylko świąteczne życzenia smile.Spróbuj zrobić to samo.

3 Ostatnio edytowany przez juzniemoge2018 (2018-07-22 13:16:39)

Dziękuję za odpowiedź smile

To są samotni mężczyźni i jedna samotna starsza pani. Koledzy, nie flirtuję z nimi, nie podobają mi się, łączą nas wspólne zainteresowania.

Szczerze mówiąc miałam w planach nawet poznać kogoś i zapisać się na jakiś portal randkowy, ale nie wytrzymuję ciśnienia kilkudziesięciu smsów dziennie (mój poprzedni związek zakończyłam m.in. z tego powodu).

Naprawdę jest to rzecz, która skrajnie mnie irytuje i być może Bóg zesłał mi te gaduły, abym coś w sobie zmieniła...

Jak sobie pomyślę ile ten mój były zabrał mi czasu to krew zalewa mnie do tej pory. Wampiry, wampiry wszędzie.

4 Ostatnio edytowany przez juzniemoge2018 (2018-07-22 19:09:56)

No i niestety kolejny dzien, w którym straciłam 3 godziny na spławianie namolnych ludzi.
Czy to jest normalne, aby ktoś w ogóle wysyłał do kogoś po 60 smsow dziennie?
Obawiam się, że co bardziej namolnych po prostu zablokuję, ile razy mozna tłumaczyć, że nie mam po prostu czasu?

Ja wiem, że ten problem może jest jakis błahy, ale ja naprawdę chodzę poddenerwowana od kilku tygodni, bo mój telefon dosłownie się nagrzewa.

Dlaczego ludzie ci upodobali sobie akurat mnie na powiernika tego, co jedli na sniadanie, czy to jest normalne?

I piszę o tym dlatego, że to mi się zdarza już od jakiegoś czasu z prawie każdą nowo poznaną osobą - ludzie próbują prawie od razu robić sobie ze mnie hmmm psychologa? Sekretarkę? Gońca? Nie wiem jak to nazwać, ale mam wrażenie, że od razu ładuja mi się do zyciorysu i próbują zapełnić go swoimi problemami w całości. Żadnego umiaru.

Mam do dokończenia pilny trudny projekt, a koleżanka dzwoni i żali sie pół godziny, że dostała w prezencie brązowy dywan, a nie granatowy, facet wysyła mi zdjęcia wszystkich posiłków z całego dnia od kilku tygodni non stop, a kolejny jeszcze dzwoni za każdym razem, gdy mu się świat wali (tak średnio co kilka godzin),  a gdy nie odpowiem, to szantażuje mnie, że pójdzie się napić.

Mam wrażenie, że trafiłam do jakiegoś domu wariatów, takie wysypu dziwnych zdarzeń nie miałam od dawna, bo jestem odludkiem i introwertykiem, teraz chciałam się otworzyć na świat i od razu takie kwiatki.

5

Dziwnych ludzi znasz... w życiu o czymś takim nawet nie słyszałam.

Próbowałaś po ludzku wyjaśnić, że pracujesz i że nie masz ochoty na tyle smsów?

6

No właśnie dzisiaj po raz kolejny to wyjaśniałam, na te 5 osób zajęło mi to prawie 3 godziny. Na kilka godzin był spokój, ale teraz znowu się zaczęło.

7

Pozwalasz im, a oni korzystają. Ja bym nie dała komuś marudzić przez 30min, po minucie by usłyszeli, że przykro mi, nie mogę.
A za picie i nie znajomego nie jesteś Ty odpowiedzialna.

Postaw się kobieto po prostu.

8

I tak zrobię, pewnie poczują się może urażeni, a może nie, po prostu będę na razie to wszystko ignorować i nie odpowiadać w ogóle, bo przecież już tłumaczyłam. Dziękuję.

9

juzniemoge2018 napisał/a:

No właśnie dzisiaj po raz kolejny to wyjaśniałam, na te 5 osób zajęło mi to prawie 3 godziny. Na kilka godzin był spokój, ale teraz znowu się zaczęło.

Rozmowa z 5 osobami zajęła Ci 3 godziny? Za bardzo się tłumaczysz. Już sobie wyobrażam jak nawijasz, że nie mozesz, że nie masz czasu - niby mówisz, że nie masz czasu gadać, a w rzeczywistości robisz właśnie to - gadasz. A to się mówi króko: jestem w pracy nie mogę rozmawiać, oddzwonię - albo zadzwoń o tej i o tej.

10

Tak, myślę, że w stosunku do osób, które lubię mam nadal problemy z asertywnością, masz rację, to nie jest normalne.

11

Hej ja miałam problem z jedną osobą, więc z trójką to bym chyba padła. Po rozmowie z nią naprawdę nic mi się nie chciało, potrafiła godzinę gadać na tematy różne - ze swojego życia, a ja miałam tylko słuchać - taki kubeł emocjonalny. Moje wypowiedzi zbywała, więc nie była to relacja, gdzie byłaby równowaga, dlatego zablokowałam jej numer telefonu. Tą osoba jest moja szwagierka, więc wiesz, ale naprawdę nie miałam już siły codziennie gadać przez godzinę i owszem nie pracuję i zajmuję się niepełnosprawnym dzieckiem, ale to nie znaczy że mam ochotę i czas na rozmowy, które nic nie wnosiły do mojego życia, a powodowowały że przez kilka godzin byłam jak zombii - rozmowy właściwie były narzekające. Nie znaczy to że się kompletnie odcięłam, bo może mi coś przekazać przez swojego brata a mojego męża. Jeżeli potrzebuje pomocy i wiem, że telefon musi być w zasięgu to odblokowywuję na ten czas. Jeżeli ktoś nie szanuje mojego czasu i moich potrzeb oraz granic, które komunikowałam no to niestety i ona wie, że mam ją zablokowaną.

12

Dziękuję za odpowiedź.
No właśnie ja tak miałam, po kilku godzinach takiego młynu odczuwałam straszne zmęczenie...
Są też ludzie, którzy cykaja mi sms cały dzień w pógodzinnych interwałach, np. "Wróciłem z pracy, idę robic obiad". Za chwilę - zdjęcie obiadu. I tak od rana do wieczora. Jednego zablokowałam. Cały dzień takich pierdół, wieczorem: widzę Cię online, dlaczego nie śpisz?

No kurna... Jak w pierdlu.

Zaczęłam to ignorować, bo nie mogłam się na niczym w ciągu dnia skupić.

13 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2018-07-27 16:04:50)

Myślę, że nie chciałabym kontaktu z takimi osobami, ale jeżeli jednak, to po prostu napisałabym, że nie mam czasu, a potem ignorowała. No a Ty odpisujesz, tłumaczysz się, więc tym bardziej oni dostają uwagi jakiej oczekują. Jakby byli zignorowani, to pewnie by im się nie chciało. Nie wyobrażam sobie tłumaczyć 3 godziny dlaczego nie mam czasu pisać. Nikt się nie dziwi, jeżeli odpiszę po paru godzinach, ale tak ma wielu pracujących ludzi którzy pracują, a nie sobie ignorują pracę i zamiast pracować robią inne rzeczy.

14

a czy mogla bys nie dawac nowo poznanym osobom swojego nr telefonu?
Jak to jest ze dajesz?

Ja mialem bardzo podobny problem, tylko ze nie tylko zadreczali mnie w srodku dnia telefonami ale chcieli zeby ich podwiezc przy lada okazji bo sobie nie poradza, jak i telefony w srodku dnia bo czlonkowie rodziny musza dojechac na lotnisko i ja wg nich mam rzucac swoja prace i jechac ich podwiezc
tlumaczenie nie pomoglo to przestalem odbierac telefony takich ludzi, ich smsy, odpowiadac na nie i jakos to z czasem zaniklo, te wchodzenie mi na glowe

na kontakt z ludzmi mozesz probowac jakis malo istotny poboczny email i jakis tak samo telefon, tania komorka i dawac ten ten numer takim ludziom, jak sie sprawdza a nie bedza namolni to dopiero im mozesz przedstawiac swoj glowny numer, a tak dac im taki drugi numer, wyciszyc komorke i niech tam sla swoje problemy, jak sa zbyt problematyczni - to nie odpowiadaj nie nawiazuj dalszych kontaktow

Ja mialem na glowie ludzi co im cos przewiezc bo moj samochod ma bagaznik co sie w nim meble mieszcza, ja musialem byc na kazde zawolanie, bo ktos dzwoni, bo czeka na ulicy, a ja ledwie z pracy przyjechalem i ktos "w potrzebie" a jak mi trzeba bylo w przenosinach pomoc i przeniesc lodowke miedzy budynkami to nie bylo chetnych. Nagle kazdemu co mi telefon zajmowal zabraklo czasu bo mial inne w tym czasie plany.

15

Dziękuję za to, że napisaliście tak dużo.
Przeanalizowałam to wszystko.
Doszłam do wniosku, że dużo w tym mojej winy, bo mam coś w rodzaju nerwicy - niepokoi mnie sytuacja, w której ktoś musi na mnie czekać.
Tak zostałam wychowana, reaguję na komendy natychmiast i teraz pracuję nad przełamaniem tego schematu.

Na drugi telefon już za późno, mleko się rozlało.

Wyciszyłam wszystkie powiadomienia w telefonie i sprawdzam wiadomości jedynie, gdy przyjdzie mi to do głowy, nie latam już jak pies na smyczy na każdy dźwięk. Już nie tłumaczę.

Zobaczymy ile z tych znajomości przeżyje ten trening big_smile

16

juzniemoge2018 napisał/a:

Dziękuję za to, że napisaliście tak dużo.
Przeanalizowałam to wszystko.
Doszłam do wniosku, że dużo w tym mojej winy, bo mam coś w rodzaju nerwicy - niepokoi mnie sytuacja, w której ktoś musi na mnie czekać.

W zadnym wypadku nie win siebie!!!
Winic siebie to mozesz jedynie jakich kogos oczekujacego pomocy zostawila na mrozie, kazac mu czekac, kiedy zajeta jestes drobiazgami a ten by zamarzl.
w zadnym wypadku jak dzwonia ludzie z glupotami, typu co sie snilo sasiadce a to koniec swiata, a to zmarla babcia ubrana na czarno na takie cos to odpowiedz "a co mnie to obchodzi?"

Na drugi telefon już za późno, mleko się rozlało.

Mimo to na przyszlosc, nie rozdawaj nr telefonu zbyt latwo a jak juz to daj jakis drugi, tam patrz co sie dzieje, jak ktos jest namolny z glupotami to niech tam dzwoni, byle nie na glowny, tak samo email. Ja na rozne loginy, hasla, oferty wciskania mi barachla mam osobne emaile i niech tam sla, byle mi nie zawalali glownego emaila.

Wyciszyłam wszystkie powiadomienia w telefonie i sprawdzam wiadomości jedynie, gdy przyjdzie mi to do głowy, nie latam już jak pies na smyczy na każdy dźwięk. Już nie tłumaczę.

Zobaczymy ile z tych znajomości przeżyje ten trening big_smile

i baaaardzo dobrze!!!!

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Natrętne telefony / smsy / wiadomości

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024