Jak odzyskac zalegle alimenty od ojca? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Jak odzyskac zalegle alimenty od ojca?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Jak odzyskac zalegle alimenty od ojca?

Witam Wszystkich serdecznie.

Zwracam sie o pomoc, gdyz moj ojciec ma dlug alimentacyjny w wysokosci okolo 20 tysiecy zlotych i splaca go raz na 3 miesiace w wysokosci 50 zlotych. Miesieczna jego wplata powinna wynosic 300zloty, wiec to nie jest duzo. Jak bylam niepelnoletnia to mama pisala rozne listy do komornika i prokuratury ale niestety nic sie nie dalo zalatwic. Wzielam teraz sprawy w swoje rece gdyz jestem juz w takim wieku ze bardzo przyadaly by mi sie te pieniadze. Z komornikiem nic sie nie da zalatwic bo komornik twierdzi ze moj ojciec jest biedny i bezrobotny. Moj ojciec tak naprawde handluje czesciami i autami sprowadzonymi z niemiec na czarno, nie ma tez nic przepisanego na siebie a takze auta sa zarejstrowane na jego znajomych. Kiedys pisalam do prokouratury/komornika list i nawet zrobilam zdjecia wsyztskich pojazdow jakie posiada, ale stwierdzili ze nic nie da sie zrobic bo nie ma dowodow ze to sa jego przedmioty. Gdy weszlo nowe prawo ze zabieraja prawo jazdy osobom ktore nie splacaja alimentow to znowu napisalam list do prokuratuty z powiadomomieniem o przestepstwie. Zaczeli przesluchiwac ojca i swiadkow w tej sprawie. Glowym swiadkiem jest moja babcia, czyli mama dluznika. Ojciec zeznal ze nie moze podjac sie pracy poniewaz z powodow zdrowotnych i jest na utrzymaniu babci. . Ale on nigdy legalnie nie pracowal i nigdy nie mial zadnych problemow zdrowotnych. A co najlepsze to moja kochana babcia potwierdzila to wszystko. I w takiej sytuacji policja nawet mnie nie przesluchala tylko umozyla sprawe. Ja juz naprawde nie wiem co mam robic, jak im to udowodnic ze moj ojciec wszystkich oszukuje?

Prosze moze jest ktos w stanie mi pomoc, chciala bym odzyskac te pieniadze?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak odzyskac zalegle alimenty od ojca?
klaudiatomiak napisał/a:

Witam Wszystkich serdecznie.

Zwracam sie o pomoc, gdyz moj ojciec ma dlug alimentacyjny w wysokosci okolo 20 tysiecy zlotych i splaca go raz na 3 miesiace w wysokosci 50 zlotych. Miesieczna jego wplata powinna wynosic 300zloty, wiec to nie jest duzo. Jak bylam niepelnoletnia to mama pisala rozne listy do komornika i prokuratury ale niestety nic sie nie dalo zalatwic. Wzielam teraz sprawy w swoje rece gdyz jestem juz w takim wieku ze bardzo przyadaly by mi sie te pieniadze. Z komornikiem nic sie nie da zalatwic bo komornik twierdzi ze moj ojciec jest biedny i bezrobotny. Moj ojciec tak naprawde handluje czesciami i autami sprowadzonymi z niemiec na czarno, nie ma tez nic przepisanego na siebie a takze auta sa zarejstrowane na jego znajomych. Kiedys pisalam do prokouratury/komornika list i nawet zrobilam zdjecia wsyztskich pojazdow jakie posiada, ale stwierdzili ze nic nie da sie zrobic bo nie ma dowodow ze to sa jego przedmioty. Gdy weszlo nowe prawo ze zabieraja prawo jazdy osobom ktore nie splacaja alimentow to znowu napisalam list do prokuratuty z powiadomomieniem o przestepstwie. Zaczeli przesluchiwac ojca i swiadkow w tej sprawie. Glowym swiadkiem jest moja babcia, czyli mama dluznika. Ojciec zeznal ze nie moze podjac sie pracy poniewaz z powodow zdrowotnych i jest na utrzymaniu babci. . Ale on nigdy legalnie nie pracowal i nigdy nie mial zadnych problemow zdrowotnych. A co najlepsze to moja kochana babcia potwierdzila to wszystko. I w takiej sytuacji policja nawet mnie nie przesluchala tylko umozyla sprawe. Ja juz naprawde nie wiem co mam robic, jak im to udowodnic ze moj ojciec wszystkich oszukuje?

Prosze moze jest ktos w stanie mi pomoc, chciala bym odzyskac te pieniadze?

Pewnie nie stać Ciebie na Adwokata,czy choćby nawet na Detektywa,który znalazłby takie dowody. Ale jeśli sprawę np założysz w Sądzie poprosisz o Adwokata z Urzędu, on też znajdzie dowody.Ojca wezwą do Sądu, a tam pod przysięgą musi zeznawać prawdę. Ja tak bym zrobiła, a Twoja babcia wiadomo, że będzie trzymała stronę za swoim synalkiem, nie za wnuczką, co trochę mnie to dziwi.Wogóle to wszystko jest jakieś dziwne.

A ile Ty ogólnie masz lat??

3

Mam 22 lata, Ojciec mi kiedys powiedzial ze nigdy w zyciu nie bedzie mi placic zadnych alimentow bo nic mi sie nie nalezy...  Ja chce mu pokazac w koncu ze nie wszystko ujdzie mu na sucho. Wedlug mnie cos mi sie jednak nalezy gdy moja mama ciagle musiala pracowac zebym wszystko miala potrzebne do szkoly a on zawsze wszystko mial gdzies, gdyby nie mama, to nic bym nie miala, taka jest prawda.

4 Ostatnio edytowany przez ósemka (2018-07-24 17:40:41)

Klaudiatomiak, tak na przyszłość - z komornikiem nic się nie załatwia na słowo tylko występuje z oficjalnym wnioskiem o komorniczą egzekucję zaległych świadczeń, dołączając wyrok opatrzony w klauzulę wykonalności.

Komornik jest zobowiązany z urzędu przeprowadzić dochodzenie celem ustalenia zarobków i stanu majątkowego ojca. W sytuacji, kiedy egzekucja jest bezskuteczna, podejmuje się kolejne czynności.

O zaległe alimenty (zasądzone) od ojca możesz starać się 3 lata wstecz od momentu, w którym stały się wymagalne, gdyż po tym okresie ulegają one przedawnieniu. Termin przedawnienia biegnie po uzyskaniu przez Ciebie 18 lat. Nie znaczy, że nie możesz się o nie ubiegać - możesz, ale pozwany (ojciec) ma prawo podnieść zarzut przedawnienia i zapewne to zrobi.

Dlatego ważnym jest aby dochodzić ich we właściwym czasie, inaczej niedochodzone roszczenie alimentacyjne wygasa.
Przedawnienie może zostać przerwane każdą czynnością mającą na celu wyegzekwowanie zaległości. Jeśli jakieś działania podjęłaś, okres 3-letni biegnie od nowa.

Zachodzi pytanie: czy kiedykolwiek wniosłaś wniosek o wszczęcie egzekucji?

5

Tak wzrobilam to kilka razy jeden byl na poczatku tego roku, wczesniej chyba bylo 2 lata temu , i moja mam robila jeszcze jak nie bylam pelnoletnia, mialam bodajze okolo 16 lat wtedy. Wszystko uchodzi mu na sucho, wedlug nich moj ojciec jest biedny i bezrobotny. Niedawno weszlo to prawo ze zabieraja prawo jazdy dluznikom a on jakos dalej ma prawo jazdy, ma auto (ktore oczywiscie nie jest na niego) i nic.

Chyba musze znalezc dobrego adwokata ktory cos z tym wkoncu zrobi...

6

To nie dokońca jest tak jak piszesz..
Jeśli zobowiązany ojciec nie płaci należnych i zasądzonych alimentów a egzekucja jest bezskuteczna, możesz złożyć do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania ojca wniosek o podjęcie odpowiednich czynności.
Jeżeli okaże się, że ojciec nie płaci alimentów przez brak pracy, gmina/urząd powinna zwrócić się do urzędu pracy o przedstawienie informacji o możliwościach aktywizacji zawodowej ojca lub z wnioskiem do starosty o skierowanie go do prac organizowanych na zasadach robót publicznych.
Jeśli ojciec nie złoży oświadczenia majątkowego, nie zarejestruje się w urzędzie pracy jako bezrobotny bądź poszukujący pracy, odmówi zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy jako bezrobotny albo poszukujący pracy, czy też odmówi bez uzasadnionej przyczyny, przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej wójt, burmistrz bądź prezydent miasta wszczyna postępowanie dotyczące uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.

Efektem takiego postępowania będzie zarówno zatrzymanie prawa jazdy dłużnika alimentacyjnego (co ostatnio zostało uznane przez Trybunał Konstytucyjny za zgodne z Konstytucją), oraz złożenie wniosku o ściganie za przestępstwo nie alimentacji.
Co istotne, decyzji o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych nie wydaje się wobec dłużnika alimentacyjnego, który przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów.

Czy Ty nadal się uczysz?

W przypadku kiedy ojciec nadal ma wobec Ciebie zobowiązanie alimentacyjne i bezskuteczności egzekucji możesz starać się o świadczenie z Funduszu Alimentacyjnego. W tym celu, jako osoba uprawniona składasz do organu właściwego wierzyciela wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego (wniosek jest dostępny na stronie internetowej Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej). Do wniosku dołączasz  zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o bezskuteczności egzekucji zawierające informacje o stanie egzekucji, przyczynach jej bezskuteczności oraz o działaniach podejmowanych w celu wyegzekwowania zasądzonych alimentów.
Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 725 zł. Rodzina w rozumieniu, matka, ojciec, Ty. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują w wysokości bieżąco ustalonych alimentów, jednakże w kwocie nie wyższej niż 500 zł.

7

Nie, juz zakoncyzlam swoja nauke. Dziekuje bardzo za pomoc zlgosze sie z wnioskiem do wojta i zobaczymy moze w koncu cos zdzialam

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Jak odzyskac zalegle alimenty od ojca?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024