Wyłudzanie zasiłku macierzyńskiego - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Wyłudzanie zasiłku macierzyńskiego

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Wyłudzanie zasiłku macierzyńskiego

Hej,
spotkałam się z sytuacją zatrudnienia w ciąży na umowę o pracę tylko po to żeby otrzymać z Zusu pieniądze na zwolnieniu lekarskim i zasiłek macierzyński. Sama jestem na zasiłku macierzyńskim,  od kilku lat prowadzę działalność, płaciłam co miesiąc ponad tysiąc zł składek i otrzymuję 1800zł minus składka zdrowotna.
Teraz dowiedziałam się, że osoba z raczej dalszego otoczenia otrzymuje 2x tyle za fikcyjną umowę i nie ukrywam zdenerwowania tą sytuacją, bo pieniądze, które otrzymuje są również z moich zapłaconych składek. Trochę czuję się oszukana.

Co robicie w takich sytuacjach? Czy naszym obowiązkiem nie powinno być zgłaszanie takich wyłudzeń czy powinniśmy zostawić sprawę urzędnikom?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wyłudzanie zasiłku macierzyńskiego
bezowa napisał/a:

Hej,
spotkałam się z sytuacją zatrudnienia w ciąży na umowę o pracę tylko po to żeby otrzymać z Zusu pieniądze na zwolnieniu lekarskim i zasiłek macierzyński. Sama jestem na zasiłku macierzyńskim,  od kilku lat prowadzę działalność, płaciłam co miesiąc ponad tysiąc zł składek i otrzymuję 1800zł minus składka zdrowotna.
Teraz dowiedziałam się, że osoba z raczej dalszego otoczenia otrzymuje 2x tyle za fikcyjną umowę i nie ukrywam zdenerwowania tą sytuacją, bo pieniądze, które otrzymuje są również z moich zapłaconych składek. Trochę czuję się oszukana.

Co robicie w takich sytuacjach? Czy naszym obowiązkiem nie powinno być zgłaszanie takich wyłudzeń czy powinniśmy zostawić sprawę urzędnikom?

Możesz iść czy napisać aby donieść o tym jeśli tak bardzo to cię wkurza.
Jednak trudno będzie udowodnić cokolwiek tej kobiecie i pracodawcy.
Tak kobieta jest faktycznie w ciąży.
Ciąża to wprawdzie nie choroba ale bywają sytuacje, że kobieta nie może wykonywać tej pracy / wymioty, cukrzyca, problem z szyjką i inne/ bo nie będzie w pełni dyspozycyjna dla pracodawcy, może to zagrażać ciąży. Czy zwolnienie było wydane prawidłowo czy nie to jest nie do udowodnienia.
Pracodawca mógł nie wiedzieć, że kobieta jest w ciąży, nie ma obowiązkowych badań ginekologicznych potwierdzających lub nie ciążę.
A stawki jaką dostaje i, ze to jest 2 x mniej niż ty dostajesz to sama sobie nie ustaliła, takie są przepisy.

3

Naprawdę chcesz donosić na kogoś tylko dlatego, że dostaje więcej kasy od Ciebie?

4

Cyngli napisał/a:

Naprawdę chcesz donosić na kogoś tylko dlatego, że dostaje więcej kasy od Ciebie?

Zle zrozumiałas, chodzilo o porównanie, ze nieuczciwie mozna wiecej dostawac niz uczciwie. I tak bedac przedsiebiorca i wiedzac ile trzeba pracowac i jakie skladki odprowadzac jest to smutne ze osoba bezrobotna z wlasnego lenistwa otrzymuje ze wspolnej kieszeni tyle pieniedzy dzieki oszustwie.

5

bezowa napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Zle zrozumiałas, chodzilo o porównanie, ze nieuczciwie mozna wiecej dostawac niz uczciwie. I tak bedac przedsiebiorca i wiedzac ile trzeba pracowac i jakie skladki odprowadzac jest to smutne ze osoba bezrobotna z wlasnego lenistwa otrzymuje ze wspolnej kieszeni tyle pieniedzy dzieki oszustwie.

No fajnie, tylko co osiągniesz tym, że nią doniesiesz?

6

Nie ma zakazu zatrudniania kobiety w ciąży. Nawet tych długotrwale bezrobotnych.
Prawnie wszystko jest w porządku.
Sądzisz, że po twojej interwencji zabiorą jej to co dali, każą zwrócić z odsetkami, nie dadzą więcej?
Chcesz tego?
A pracodawcę zobligują do zwolnienia jej i ukarzą finansowo, lekarza który wystawił jej zwolnienie tak samo?

7 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2018-06-01 19:08:26)

Autorko, mogłaś opłacać sobie składki od wyższej podstawy, nikt nie bronił, jest taka możliwość. I mimo tego, że płaciłaś "tysiąc zł składek", to przykro mi, ale z tego jedynie 60 parę zł na ubezpieczenie chorobowe, z którego wypłacany jest zasiłek macierzyński. Więc jedynie na te 60 parę zetów możesz narzekać.
Chcesz donieść na znajomą, to sobie donieś, ale wątpię, żeby Ci to dało jakąś satysfakcję, bo zapewne nikt niczego nie znajdzie...

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Wyłudzanie zasiłku macierzyńskiego

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024