Jak zapisać mieszkanie komuś z kim nie mam kontaktu ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Jak zapisać mieszkanie komuś z kim nie mam kontaktu ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Jak zapisać mieszkanie komuś z kim nie mam kontaktu ?

Wie ktoś może w jaki sposób mógł bym zapisać nieruchomość której jestem od jakiegoś czasu właścicielem? Nie mogę zapytać o radę nikogo z rodziny bo wywołał bym aferę po której zapewne nikt by się do mnie nie odzywał smile Chciał bym nie przepisać ale zapisać mieszkanie na kogoś kogo znam z Imienia i Nazwiska.Czy jest możliwe zrobienie czegoś takiego by osoba której chciał bym przekazać darowiznę nie była tego świadoma ?? jeśli ktoś coś wie to proszę o radę wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak zapisać mieszkanie komuś z kim nie mam kontaktu ?

Chyba tylko poprzez testament...

W normalnym swiecie osoba obdarowywana powinna mieć pełną swiadomosc tego, co przyjmuje i mieć możliwość nie przyjęcia darowizny.

3 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2018-04-17 13:47:21)

Iceni napisał/a:

Chyba tylko poprzez testament...

W normalnym swiecie osoba obdarowywana powinna mieć pełną swiadomosc tego, co przyjmuje i mieć możliwość nie przyjęcia darowizny.

Nie wspominając o tym, że osoba obdarowana musi zapłacić podatek... więc nawet gdyby, to uświadomi ją urząd skarbowy...

santapietruszkai-tak jak mówisz przez testament aaale jeszcze nidgy nie pisałem ani nie widziałem na oczy ale na necie jest dużo wzorów więc coś może użyje

Iceni-pewnie że można nie przyjąć od kogoś spadku np.w wypadku gdy ktoś zostawił mieszkanie zadłużone ale to można zweryfikować raz dwa .. ale tutaj jest czysta sytuacja naszczęscie.Wydaje mi się że każdy był by szczęśliwy dostając od kogoś taki prezent bo czemu nie..lepiej zapłacić podatek od darowizny niż całe życie mieszkać z rodzicami lub z obcymi ludzmi w przepełnionym mieszkaniu wynajmując je.Zawsze byłem człowiekiem który nie przywiązywał większej uwagi do rzeczy materialnych i pieniędzy więc chciał bym aby ten ktoś jeśli dostał by ten gift miło mnie wspominał nic więcej.dzięki za wasze odpowiedzi wink

5

sicolittlebustard napisał/a:

santapietruszkai-tak jak mówisz przez testament aaale jeszcze nidgy nie pisałem ani nie widziałem na oczy ale na necie jest dużo wzorów więc coś może użyje

Iceni-pewnie że można nie przyjąć od kogoś spadku np.w wypadku gdy ktoś zostawił mieszkanie zadłużone ale to można zweryfikować raz dwa .. ale tutaj jest czysta sytuacja naszczęscie.Wydaje mi się że każdy był by szczęśliwy dostając od kogoś taki prezent bo czemu nie..lepiej zapłacić podatek od darowizny niż całe życie mieszkać z rodzicami lub z obcymi ludzmi w przepełnionym mieszkaniu wynajmując je.Zawsze byłem człowiekiem który nie przywiązywał większej uwagi do rzeczy materialnych i pieniędzy więc chciał bym aby ten ktoś jeśli dostał by ten gift miło mnie wspominał nic więcej.dzięki za wasze odpowiedzi wink

Nie, nie zawsze.

Jezeli ktoś chciałby mi dać mieszkanie tylko dlatego, że chce zrobić na złość reszcie rodziny to wcale nie bylabym z tego powodu szczesliwa.

Poza tym przykladowo dla 25-letniej osoby zaplacenie podatku kiedy nie ma swoich dochodow moze byc problemem, dla 18- latka wielkim problemem.

Poza tym oczywiscie obdarowana osoba moze rowniez przekazac to mieszkanie w formie darowizny innemu czlonkowi rodziny i nie bedziesz mial juz nic wtedy do gadania tongue

Jestem jedynakiem więc rodziców mieszkanie wpadnie kiedyś w moje ręce jesli dożyje

3 razy ucięło wiadomość ktora pisałem później uzupełnienie

Mieszkanko kupiłem za gotówkę więc nikomu na złość nie robię z rodziny.nie chce z nimi poruszać  takiego tematu

9

no i jeszcze kwestia roszczeń twoich dzieci, one mogą się ubiegac o część majątku po tobie, tak samo współmałżonek. Niby mozna kogoś wydziedziczyć w testamencie, ale trzeba podać argumenty dlaczego- np. znęcanie się, albo brrak utrzymywania kontaktów

chodzilo mi o to ze mieszkanko zakupilem za gotowke a rodzice nic nie maja do tego poprostu nie chce z nimi poruszac tematu.kiedys kogos zle potraktowalem i mam wyzuty sumienia w ten sposob chociaz sie chce zrehabilitowac smile a co ktos z nim pozniej zrobi to juz mi to lotto smile chociaz na chwile ktos podreperuje swoje finanse wink ps.nie mam dzieci

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Jak zapisać mieszkanie komuś z kim nie mam kontaktu ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024