Lepiej późno niż wcale? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Lepiej późno niż wcale?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Lepiej późno niż wcale?

Widziałam kilka tematów o późnych ciążach, ale każdy był osobisty, a ja chcę stworzyć ogólny.

Co myślicie o późnych ciążach?
Lepiej zajść w ciążę późno, niż wcale?
Od jakiego wieku matki ciąża wg Was jest późna?
A może ktoś ma własne doświadczenia? Porównania?
Czy starsza matka dogada się z dzieckiem tak samo jak młoda? Przepaść pokoleniowa będzie większa?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez rossanka (2018-04-07 22:00:51)

Odp: Lepiej późno niż wcale?

Nie mam doświadczenia, ale myślę, że :
1. Lepiej wcześniej, powiedzmy tak 25-35 lat, ze względu na biologię ( ryzyko poronienia, donoszenia, ZD i innych), ale czasami dopiero poznaje się kogoś jak ma się 40 lat i co wtedy???
2. Póżna ciąża - chyba jest po 35 roku życia.
3. Własnych doświadczeń brak. W rodzinie natomiast najwcześniejsza ciąża była u 19 latki, najpóźniejsza u 38 latki, wszyscy zdrowi.
4. Przepaść pokoleniowa - moim zdaniem zależy od charakteru a nie od wieku. Mojego kuzyna rodzice  to tzw "betony" ( mieli coś pod 40 jak się urodził). Z kolei mojej dobrej koleżanki rodzice mieli po 22 lata jak ona się urodziła -i też byli  "mega betony", do dziś nie ma z nimi dobrego kontaktu.

3

Hm trudne pytania, bo nie można oceniać czyjejś decyzji. JA natomiast nie zdecydowałabym się na późną ciążę w obawie o swoje zdrowie i dziecka, a późna ciąża dla mnie to ta 35 r.ż wzwyż. Wiem, że teraz poród w tym wieku to norma, ale moim zdaniem biologia jednak planowała porody w wieku 20 lat, nie prawie 40.. sama urodziłam pierwsze dziecko i dotąd jedyne w wieku 26 lat i uważam, że to było późno jak na pierwsze. A od tego czy się dogadają to raczej zależy od nastawienia i charakteru rodziców - moja ukochana babcia ma 83 lata i jest bardziej liberalna i postępowa niż moja mama czy osoby o wiele lat młodsze od niej.

4

chomik9911 napisał/a:

Hm trudne pytania, bo nie można oceniać czyjejś decyzji. JA natomiast nie zdecydowałabym się na późną ciążę w obawie o swoje zdrowie i dziecka, a późna ciąża dla mnie to ta 35 r.ż wzwyż. Wiem, że teraz poród w tym wieku to norma, ale moim zdaniem biologia jednak planowała porody w wieku 20 lat, nie prawie 40.. sama urodziłam pierwsze dziecko i dotąd jedyne w wieku 26 lat i uważam, że to było późno jak na pierwsze. A od tego czy się dogadają to raczej zależy od nastawienia i charakteru rodziców - moja ukochana babcia ma 83 lata i jest bardziej liberalna i postępowa niż moja mama czy osoby o wiele lat młodsze od niej.

Też uważam, że lepiej wcześniej, ale jakbym teraz zaszła jakimś cudem, to bym nie usunęła tylko postarała się urodzić. Pomimo że pierwsze.
A 26 lat to wcale nie jest późno jak na pierwsze.

5 Ostatnio edytowany przez Bland44 (2018-04-08 15:06:48)

Ja uważam, że to zależy od potrzeby matki. Czy bardzo tego pragnie, jak się życie ułożyło itp.
Późna ciąża jest po 40-tce. Wczesna przed 25 r.ż. Oczywiście im wcześniej tym lepiej (w ramach rozsądku).
Ale niekiedy w życiu nie układa się po naszej myśli smile

6

Nie zawsze układa się po naszej myśli, ale nawet wtedy powinniśmy przeanalizować konsekwencję naszych decyzji.

Późna ciąża to jednak zwiekszone ryzyko - nie wszystkie powikłania dają efekt widoczny od razu.

Lekarze ciążę powyzej 35 rż określają jako ciążę wysokiego ryzyka i to nie bierze się z powietrza.

Równie dobrze moglibyśmy usprawiedliwiać osoby, które decydują się na dziecko w momencie kiedy ich na to jest absolutnie nie stać. Pragnienie posiadania dziecka w takim przypadku przecież wcale nie musi być mniejsze.

Argument "znam kobiety, które urodziły około 40 i mają zdrowe dzieci" do mnie nie trafia  - nie kazda kobieta chwali się dokonaną aborcją z powodu uszkodzenia płodu. Nie kazde dziecko wygladajace na zdrowe w wielu lat 6 bedzie nim za kolejne 10 lat. Statystyki są jasne - wśród 20-letnich kobiet dziecko z zespolem Downa występuje jedno na 1600 , w wieku 35 to juz jest 1:350 a w wieku powyzej 40 wzrasta do 1:100.

Jedno dziecko na sto urodzen! To jest kolosalna liczba! A 95% przypadkow ZD to wlasnie wplyw wieku matki  - ryzyko dziedziczne to jedynie pozostale 5%.

A gdzie Zespół Edwardsa, wrodzone wady serca, powiklania wynikające z cukrzycy ciążowej (ktora dotyka bardzo wiele kobiet w ciąży po 35 rż) gdzie zwiększona podatność na inne choroby?

Mnie osobiscie to przeraża i znając ryzyko  zawsze twierdziłam, że świadomie po 35 rż w ciążę nie zajdę.

7

Iceni napisał/a:

Nie zawsze układa się po naszej myśli, ale nawet wtedy powinniśmy przeanalizować konsekwencję naszych decyzji.

Późna ciąża to jednak zwiekszone ryzyko - nie wszystkie powikłania dają efekt widoczny od razu.

Lekarze ciążę powyzej 35 rż określają jako ciążę wysokiego ryzyka i to nie bierze się z powietrza.

Równie dobrze moglibyśmy usprawiedliwiać osoby, które decydują się na dziecko w momencie kiedy ich na to jest absolutnie nie stać. Pragnienie posiadania dziecka w takim przypadku przecież wcale nie musi być mniejsze.

Argument "znam kobiety, które urodziły około 40 i mają zdrowe dzieci" do mnie nie trafia  - nie kazda kobieta chwali się dokonaną aborcją z powodu uszkodzenia płodu. Nie kazde dziecko wygladajace na zdrowe w wielu lat 6 bedzie nim za kolejne 10 lat. Statystyki są jasne - wśród 20-letnich kobiet dziecko z zespolem Downa występuje jedno na 1600 , w wieku 35 to juz jest 1:350 a w wieku powyzej 40 wzrasta do 1:100.

Jedno dziecko na sto urodzen! To jest kolosalna liczba! A 95% przypadkow ZD to wlasnie wplyw wieku matki  - ryzyko dziedziczne to jedynie pozostale 5%.

A gdzie Zespół Edwardsa, wrodzone wady serca, powiklania wynikające z cukrzycy ciążowej (ktora dotyka bardzo wiele kobiet w ciąży po 35 rż) gdzie zwiększona podatność na inne choroby?

Mnie osobiscie to przeraża i znając ryzyko  zawsze twierdziłam, że świadomie po 35 rż w ciążę nie zajdę.

Dlatego są badaniamprenatalne. To nie czasy z przed 200 lat.

8

wiek mężczyzny tez bardzo wplywa na ryzyko wad u plodu
w sumie podobnie jak wiek kobiety

9 Ostatnio edytowany przez Iceni (2018-04-08 16:09:12)

Badania prenatalne nie wyleczą wad genetycznych.

Uzupełniając: nie zdecydowała bym sie na dziecko w późnym wieku ponieważ wybór pomiędzy aborcją a urodzeniem dziecka z wadą genetyczną (będąca konsekwencją mojego późnego macierzynstwa)  byłby dla mnie zbyt dużym obciążeniem psychicznym.

Dla mnie, podkreślam.

_v_ napisał/a:

wiek mężczyzny tez bardzo wplywa na ryzyko wad u plodu
w sumie podobnie jak wiek kobiety

Biorąc pod uwagę, że znaczna większość mezczyzn jest albo w zblizpnym wieku, albo nawet starsza od kobiet tym bardziej podnosi to ryzyko innych schorzeń.

Innymi słowy nadal: nie, dziękuję...

10

To zależy jak i dla kogo lepiej. Dla kobiety która ma jedno dziecko i zachodzi pózniej w druga niechciana ciąże pewnie lepiej by było wcale. Ale sa osoby które z rożnych powodów nie mogą zajść w ciąże w wieku 25 lat a mimo wszystko chcą mieć dziecko. Dla takich osób późno lepiej niż wcale. I sa one w stanie takie ryzyko podjąć.
Ja zaszłam w ciąże mając 36 lat. Po 8 latach bezskutecznych starań. Żadne z nas nie miało problemów ale jakos nic sie nie działo. Tez sie baliśmy i martwiliśmy. Badania wszystkie były w porządku, ja książkowa, dziecię tez. Urodziła sie zdrowa, duża i różowa. Niczego bym nie zmieniła.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Lepiej późno niż wcale?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024