Warto iść na taki pogrzeb? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Warto iść na taki pogrzeb?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1 Ostatnio edytowany przez elgebar (2017-10-11 18:48:54)

Temat: Warto iść na taki pogrzeb?

Hej,

Wiem, że są tutaj mądre użytkowniczki, dlatego chciałbym zapytać was o zdanie.

Niedawno zmarła moja babcia, z którą nie miałem kontaktu przez ponad 10 lat. Z całą rodziną od jej strony nie utrzymuję kontaktu. O jej śmierci dowiedziałem się od znajomego, nie od rodziny. I zastanawiam się czy iść na pogrzeb. Z jednej strony wypada być na pogrzebie bliskiej osoby, z drugiej czuję się jakbym się wpraszał. Jeśli już miałbym tam być, to nie szedłbym z resztą rodziny za trumną, ale stał gdzieś z tyłu w kościele. Z całą pewnością byłoby to dla mnie krępujące. Na pewno będę odwiedzał jej nagrobek, ale obecność na pogrzebie, gdy nie zostałem poinformowany przez rodzinę wydaje mi się lekko niezręczna. A same stosunki z babcią oceniam na neutralne.

Jak sądzicie, warto iść na taki pogrzeb?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Warto iść na taki pogrzeb?

Na pogrzeb sie nie zaprasza.
Istnieje taki zwyczaj jak rozwieszanie klepsydr - wlasnie po to, by mogl przyjsc kazdy kto chce oddac ostatnie pozegnanie osobie zmarlej.

Czasem w natloku przygotowan mozna kogos pominac i nie poinformowac - to jest pogrzeb, a nie wesele i tu sie listy gosci nie robi.

3 Ostatnio edytowany przez elgebar (2017-10-11 18:48:40)

EDIT

Dzięki za odpowiedzi. ;-)

4

Myśle ,że warto pójść

5

elgebar napisał/a:

Hej,

Wiem, że są tutaj mądre użytkowniczki, dlatego chciałbym zapytać was o zdanie.

Niedawno zmarła moja babcia, z którą nie miałem kontaktu przez ponad 10 lat. Z całą rodziną od jej strony nie utrzymuję kontaktu. O jej śmierci dowiedziałem się od znajomego, nie od rodziny. I zastanawiam się czy iść na pogrzeb. Z jednej strony wypada być na pogrzebie bliskiej osoby, z drugiej czuję się jakbym się wpraszał. Jeśli już miałbym tam być, to nie szedłbym z resztą rodziny za trumną, ale stał gdzieś z tyłu w kościele. Z całą pewnością byłoby to dla mnie krępujące. Na pewno będę odwiedzał jej nagrobek, ale obecność na pogrzebie, gdy nie zostałem poinformowany przez rodzinę wydaje mi się lekko niezręczna. A same stosunki z babcią oceniam na neutralne.

Jak sądzicie, warto iść na taki pogrzeb?

.         
Myśle ,że warto pójść

6

Autorze,
lekko niezręczne a nawet bardzo jest to,że usuwasz temat,w którym się ludzie wypowiedzieli.
Nie szanujesz ich a do tego nie znasz regulaminu.

7

gojka102 napisał/a:

Autorze,
lekko niezręczne a nawet bardzo jest to,że usuwasz temat,w którym się ludzie wypowiedzieli.

Nie ma w tym braku szacunku gojko. ;-) Podziękowałem użytkownikom za wypowiedzi, więc nie było to niezręczne. Błędnie interpretujesz.

8

elgebar napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Autorze,

Nie ma w tym braku szacunku gojko. ;-) Podziękowałem użytkownikom za wypowiedzi, więc nie było to niezręczne. Błędnie interpretujesz.

I tu się mylisz. Twoje zachowanie świadczy o braku szacunku do twoich rozmówców i braku elementarnej kultury. A podziękowanie za odpowiedzi na pytania które usunąłeś brzmi jakoś tak pusto i niezręcznie.

9

Jako że główny post był później zacytowany, został ponownie wstawiony w odpowiednie miejsce. A Ciebie, Autorze, proszę, abyś zapoznał się z regulaminem forum i stosował się do jego zapisów, ponieważ za kolejne tego typu zachowanie otrzymasz ostrzeżenie. Pozdrawiam, Cslady

10

Idź, to w końcu Twoja babcia, pal licho, że nie utrzymywałeś z nią regularnego kontaktu. Tak samo z rodziną - chcesz czy nie, zmarła była z Tobą spokrewniona, byłeś jej wnukiem i zdanie reszty familii nie powinno Cię interesować. Masz prawo tam być, zresztą pogrzeb to nie wesele, nie potrzeba nikomu wysyłać zaproszenia... Ostatnio zmarła babcia mojego chłopaka - niestety nie miałam okazji jej poznać, jednak nie wyobrażałam sobie zostawić go samego w takiej sytuacji.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Warto iść na taki pogrzeb?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024