Czy to normalna zazdrość? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Czy to normalna zazdrość?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Czy to normalna zazdrość?

Hej
Odkąd poznałem moją aktualną dziewczynę jestem o nią totalnie zazdrosny.
Potrafię być zazdrosny o to, że inny chłopak do niej napisał, a ona sobie z nim pisze. O to że inny chłopak skomentował jej zdjęcie w jakiś sposób. Byłem zazdrosny o jej byłego chłopaka, mamy 22 lata oboje, ja nie byłem nigdy w związku, ona miała dwa związki.
Nie wiem co robić ze sobą, nie wiem czy to normalne..

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy to normalna zazdrość?
nieznajomyczlowiek napisał/a:

Hej
Odkąd poznałem moją aktualną dziewczynę jestem o nią totalnie zazdrosny.
Potrafię być zazdrosny o to, że inny chłopak do niej napisał, a ona sobie z nim pisze. O to że inny chłopak skomentował jej zdjęcie w jakiś sposób. Byłem zazdrosny o jej byłego chłopaka, mamy 22 lata oboje, ja nie byłem nigdy w związku, ona miała dwa związki.

Nie jest to normalne.
Masz  bardzo niską samoocenę i podświadomie boisz się, że ktoś odbije Ci dziewczynę. Dlatego pewnie chcesz wrzucić ją do klatki i mieć pod kontrolą przez 24h. Pamiętaj jak ma Ciebie ktoś zdradzić to i tak to zrobi a Twoje kontrolowanie jedynie spotęguje jej chęć do ewentualnej ewakuacji ze związku. Pracuj nad sobą, nad relacjami z innymi ludźmi, Twoja kobieta nie może być całym Twoim światem. Pasja, hobby, sport, wycieczki, imprezy, poznawanie nowych ludzi, samorozwój. Zacznij zmiany od siebie.

3 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-09-25 10:02:25)

trochę zazdrości w związku może działać jak afrodyzjak i ja sobie na ten przykład nie wyobrazam  związku bez choćby odrobiny zazdrości, musze czuc  ten dreszczyk bo to mnie nakręca pozytywnie i podsyca namietnosc oraz nadaje  zyciu smaczek.  Bez zazdrosci to bylaby kaplica, nie zwiazek. U Ciebie jednak wychodzi to poza zdrową norme. Totalna zazdrość jest stanem patologicznym podobnie jak każde ekstremum.  To równia pochyla  prowadzaca do rozpadu związku. Ogarnij się wiec ze swoimi emocjami.

4

W związku delikatna zazdrość jest fajna ale przede wszystkim musi być zaufanie... Ufasz jej? Jest z Tobą, uwierz w to i uwierz w siebie. Zgadzam się, że Twoja zazdrość wynika z niskiej samooceny. Zamęczysz ją i siebie. Musisz z tym walczyć smile
Nie podpytuj jej czasem o byłych, w tym wypadku lepiej mniej wiedzieć i nie zastanawiać się.

Autoamatorka napisał/a:

W związku delikatna zazdrość jest fajna ale przede wszystkim musi być zaufanie... Ufasz jej? Jest z Tobą, uwierz w to i uwierz w siebie. Zgadzam się, że Twoja zazdrość wynika z niskiej samooceny. Zamęczysz ją i siebie. Musisz z tym walczyć smile
Nie podpytuj jej czasem o byłych, w tym wypadku lepiej mniej wiedzieć i nie zastanawiać się.

Tylko że ja właśnie wiem wszystko o jej byłych, sama mi to mówiła.
Jak podbudować samoocenę?

6 Ostatnio edytowany przez Demedzys (2017-09-26 23:30:10)

Jak podbudować samoocenę?

Przede wszystkim,sam postaw sobie pytanie,dlaczego masz niską samoocenę,skąd się ona bierze? Zawsze są jakieś przyczyny. Postaraj się je wybić z głowy raz na zawsze,znajdz przyjaciół,swoje towarzystwo,kumpli,wychodz z nimi,skoro ona ma kolegów,to Ty tez nie możesz mieć? ;-) nie,nie namawiam do przyjaźni damsko-męskiej, tylko czy jak
np czy nie studiujesz,to może masz już tam swoich znajomych? Nie ograniczaj sie tylko do swojej dziewczyny. Jak ktoś wyzej dobrze prawi: jak ma zdradzić to zdradzi i to nie będzie Twoja wina,a Ty zostaniesz sam na lodzie i Twoja samoocena dopiero poupadnie. Znajdź jakąś pasję,np pływanie, jazda na deskorolce,cokolwiek!! No ilez mozna siedziec w domu ;-) a tak przynajmniej tymi myślami uciekniesz do swojej pasji, zamiast martwić się co ona aktualnie robi,"czy na pewno nie pisze z innymi". Głowa do góry,bo inaczej psycholog-ale to w ostateczności :-(

7

Nie, to już nie jest normalne.
Z zazdrości wynika wiele toksycznych zachowań, a te są dla związku destrukcyjne. Tak jak napisali poprzednicy - zazdrość w niewielkiej dawce jest wręcz pożądana, bo daje nam poczucie, że jesteśmy dla kogoś ważni, jeśli jednak pojawia się nieuzasadniony brak zaufania, podejrzliwość, pretensje, próby nadzorowania życia partnera, ograniczania go, czyli zaborczość, to mamy już do czynienia z tak zwaną chorą zazdrością. U Ciebie to jeszcze nie przybrało tak zaawansowanej formy, ale jesteś na dobrej do tego drodze i jeśli nie uda Ci się tych negatywnych uczuć zdławić w zarodku, z czasem problem może się coraz bardziej pogłębiać.

Czy ona przypadkiem sama nie podsyca tej Twojej zazdrości? W jaki sposób mówiła o swoich poprzednich partnerach, w jakich okolicznościach?

8

A czemu o nich tyle wiesz? Sama z siebie Ci o nich mówiła, czy Ty naciskałeś, by Ci wszystko wyjaśniała?

9

A komu przeszkadza ta zazdrość, Tobie samemu, czy jej też? Bo jeśli tylko Ty się męczysz, to może faktycznie ona podsyca te emocje, żeby się dowartościować, a jeśli ona ma o to do Ciebie pretensje, to może trzeba trochę zluzować i spróbować zaufać?

10

Każda osoba chorobliwie zazdrosna powinna zrozumieć jedno - nie da się upilnować drugiego człowieka. Jeśli druga osoba chce zdradzać to będzie to robić i nie da się temu zapobiec. Dlatego szkoda czasu by analizować kto lajkuje zdjęcia na fejsie albo kto do niej pisze. Będzie chciała puścić Cię bokiem to i tak puści a Ty nic nie będziesz o tym wiedział.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Czy to normalna zazdrość?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024