Samochód na firmę, pomocy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: Samochód na firmę, pomocy

Dziewczyny, od niedawna prowadzę swoją działalność.. No i potrzebuje samochodu smile prosze, doradźcie co lepiej- czy wziąć w leasing czy kupić używane..? Zapytajcie mężów, mam totalny mętlik. Dzięki!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Samochód na firmę, pomocy

To, jakie auto chcesz zdobyć (nowe, używane) oraz w jaki sposób (kupno za gotówkę, kredyt, leasing, najem) zależy od potrzeb i możliwości. Zakładam, ze jesteś na PIT liniowym, wiec korzyść podatkowa z leasingu nie ma znaczenia.

Najtaniej jest kupić za gotówkę, o ile gotówkę sie ma. Drugie w kolejności są kredyt i leasing, a najdroższy jest najem, za to jest elastyczny. Bierzesz na dzień, na tydzień, na miesiąc, jak potrzebujesz.

Jeżeli prowadzisz działalność od niedawna, to bardzo możliwe, że leasingu możesz nie brać pod uwagę - to zależy od leasingodawcy, ale z reguły jest warunek prowadzenia działalności od jakiegoś czasu.

Ja bym kupiła używane na początek, za gotówkę lub ewentualnie niewielki, szybki do spłacenia kredyt. A potem możesz się przesiąść.

P.S. Nie pytałam męża, bo go nie mam, więc nie wiem, czy weźmiesz moją radę pod uwagę tongue

4

No chyba masz jakięs biuro rachunkowe i oni powinni Ci doradzic. smile
Ogólnie zakup samochodu nie jest kosztem, jest nim tylko umorzenie. W przypadku leasingu, masz miesięczną FV, z której odliczasz 1/2 VAT-u i 18% koszt z wartości netto plus 1/2 nieodliczonego VAT, przy okazji spłacasz ten samochód. Dlatego leasing jest tak popularny.

Jeszcze ważne zeby znalezc dobry leasing ale generalnie sam pomysl fajny. Ja leasinguje małego Mercedesa klasy A z Auto Idea na zasadzie 1% wpłaty własnej. Podoba mi sie bardzo

6

Bezkompromisowa napisał/a:

Jeszcze ważne zeby znalezc dobry leasing ale generalnie sam pomysl fajny. Ja leasinguje małego Mercedesa klasy A z Auto Idea na zasadzie 1% wpłaty własnej. Podoba mi sie bardzo

i jak to wychodzi cenowo?

7

santapietruszka napisał/a:

Jeżeli prowadzisz działalność od niedawna, to bardzo możliwe, że leasingu możesz nie brać pod uwagę - to zależy od leasingodawcy, ale z reguły jest warunek prowadzenia działalności od jakiegoś czasu.

Ja bym kupiła używane na początek, za gotówkę lub ewentualnie niewielki, szybki do spłacenia kredyt. A potem możesz się przesiąść.

P.S. Nie pytałam męża, bo go nie mam, więc nie wiem, czy weźmiesz moją radę pod uwagę tongue

haha, wezme;) tak mi się jakoś powiedziało..;) kazda uwaga cenna bo dopiero się rozglądam w temacie, dziękuję!

Marteczka000 napisał/a:

Bardzo dobrze, płace 964 złotych na miesiąc za Mercedesa :DD

9

Zgadzam się, że dobry leasing to chyba najlepsza opcja. Chyba że człowiek ma 60 tysięcy w gotówce, ale to chyba rzadko ;-)
Ile wychodzi Ci rata? Dużo bardzo czy przystępnie?

10 Ostatnio edytowany przez lolek8080 (2017-07-28 21:30:09)

Nie wiem czy dla autorki temat aktualny, ale postaram sie napisac jakie sa opcje zakupu auta na firme.
1. Zakup auta za gotówkę- auto jako srodek trwaly amortyzujemy przez 2 lata ( auto nowe 5 lat) Przy korzystaniu prywatnie i sluzbowo paliwo, czesci itp odliczamy 50% vat, netto+ nieodliczone 50% vat jest kosztem podatkowym.
2.leasing operacyjny- tutaj nie amortyzacji tylko faktury od leasingodawcy w calosci sie ksieguje w koszty, z vatem jest jak w pozycji nr 1.
3. Kredyt na auto- paliwo i eksploatacja jak w poz 1. Rata kredytu jest dzielona na kapitałową i odsetkową. Rata kapitałowa nie jest kosztem podatkowym. Tylko część odsetkową księgujemy w koszty. Kosztem przy kredycie jest amortyzacja.

Są jeszcze pewne ograniczenia związane z wartoscia samochodu (powyzej 20 tys euro). Dotyczy to m.im ubezpieczenia i amortyzacji. Jak by kogos interesowaly szczegoly to mozna priv.

11

@lolek8080
Czyli generalnie, jezeli prowadzisz dzialanosc, to tak, leasing sie oplaca smile

12

Tak, leasing jest najbardziej opłacalny pod względem podatkowym, jest też tańszy od kredytu. Najbardziej opłacalny jest jak się wpłaci max opłatę wstępną czyli 40-45 % wartości auta. Opłata wstępna jest w całości kosztem w momencie zapłaty. Minusem leasingu, że auto tak naprawde nie jest Twoje do momentu wykupu.

13

Leasing rzeczywiście jest najkorzystniejszy pod kątem podatkowym dla firm. Ale ogólnie dobre finansowanie samochodu może pomóc w odpowiednim zarządzaniu finansami. Widziałam, że w Toyota Banku zarówno leasing jak i kredyt są proste i opłacalne, także jedna z firm w których warto sprawdzić ofertę

14

Marteczka000 napisał/a:

Bardzo dobrze, płace 964 złotych na miesiąc za Mercedesa :DD

to naprawde dobra cena! to jakas promocja czy standardowa cena? zobacze sobie na ich stronie, dzieki!

Z firm leasingowych najlepiej wypada na rynku Leaseplan, który ma dobre warunki właśnie dla małych firm. Masz do wyboru samochody różnych klas, od tanich do prestiżowych, jest oferta Cllick&Drive - wybierasz samochód i jazda.
Jeśli się nie ma tyle gotówki, żeby kupić samochód, to leasing się najbardziej opłaca

16

Leasing ma jeszcze ten haczyk, że w przypadku zerwania umowy można zapłacić duże koszty. To znaczy, ze trzeba być w miarę pewnym stałych dochodów w okresie leasingu, co przy niestabilnej działalności czy jeszcze nie rozkręconej firmie może być trudne.

17

Swanen napisał/a:

Leasing ma jeszcze ten haczyk, że w przypadku zerwania umowy można zapłacić duże koszty. To znaczy, ze trzeba być w miarę pewnym stałych dochodów w okresie leasingu, co przy niestabilnej działalności czy jeszcze nie rozkręconej firmie może być trudne.

dlatego bałabym się ryzykować leasing w jakiejs niepewnej firmie, LeasePLan pod tym względem jest idealny bo nie dosc ze wielka firma to w oddatku sa bardzo elastyczni i otwarci, na pewno kazdy tam sobie tak dostosuje jak mu bedzie pasowało a wiem to bo moj tato u nich stale cos bierze i dosc solidnie przegladam ich oferte dla siebie

18

Fakt, zakup samochodu do firmy to nie lada wyzwanie. Dużo będzie zależało od naszego podejścia. Wybieranie czegoś z rynku wtórnego to może być spore ryzyko. Przecież nigdy nie mamy pewności co do przeszłości danego modelu, a sprzedający może wymyślać co zechce. W biznesie liczy się punktualność więc musimy zawsze załatwiać sprawy na czas. Dlatego najważniejszą cechą samochodu jest niezawodność. Patrząc na modele takich marek jak Nissan - https://www.nissanfinance.pl/ubezpiecze … w-kredycie wyłaja się obraz samochodu idealnego. W tej półce cenowej w rzeczywistości nie znajdziemy nic lepszego, co potwierdzają recenzje branżowe.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024