Poród pod narkoza - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Poród pod narkoza

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Poród pod narkoza

Drogie Panie,

Od pewnego czasu zastanawiam się nad zajściem w ciążę, niestety panicznie boję się porodu. Moje pytanie brzmi czy mogę rodzić pod pelna narkoza w sensie cesarskie ciecie jeżeli nie mam problemów zdrowotnych i była bym w stanie urodzić normalnym sposobem.
Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję!

Pozdrawiam,
Magda

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Poród pod narkoza

Dasz pieniądze i wszystko zrobią takie moje zdanie smile

3

Jeśli znajdziesz lekarza, z którym "umówisz się" na zabieg to pewnie się da. Jednak myślę, że decydując się na ciążę musisz brać pod uwagę, że nawet jeśli uda Ci się umówić na cesarkę to zdarzają się sytuacje losowe np. choroba lekarza czy wyjazd i wtedy trafisz do szpitala i raczej nikt nie uzna bezpodstawnie Twojego życzenia.. po prostu nie ma 100 proc. pewności. Ewentualnie zostaje Ci prywatna klinika - za odpowiednią opłatą myślę, że bez problemu spełnią Twoją prośbę. A bierzesz pod uwagę poród sn ale w znieczuleniu?

4

Oczywiście wiem, że nie chodzi Ci o opinie, bo zadałaś konkretne pytanie, ale pozwolisz, że jednak zahaczę o ten temat. Jeśli miałabym do wyboru poród siłami natury lub cesarkę, to nie zawahałabym się ani chwili decydując się na to pierwsze. Jeśli miałabym do wyboru poród siłami natury albo cesarkę w pełnym znieczuleniu (narkozie), to prawdopodobnie zaczęłabym już panikować. To jest jednak moje subiektywne odczucie, a każdy z nas jest przecież inny.

Dążę do tego, aby zapytać czy potrafisz określić skąd u Ciebie tak paniczny lęk przed porodem naturalnym, że wręcz - tak to przynajmniej zrozumiałam - gotowa jesteś zrezygnować z macierzyństwa, byleby przez to nie przechodzić? Boisz się bólu każdego rodzaju, bo na przykład masz tak drastycznie niski próg jego odczuwania? Czy może lęk budzi wyłącznie ból porodowy, o którym krążą legendy, że jest tak wyjątkowy i trudny do wytrzymania, co wywołuje u Ciebie ten paraliżujący strach? Być może zamiast szukać rozwiązań, które w praktyce mogą okazać się trudne w realizacji, warto po prostu rozprawić się z lękiem? Nie tylko po to, aby zostać matką, ale także na przyszłość. Nie wiem jednak jakie jest źródło Twojego problemu, dlatego na tę chwilę trudno mi coś więcej poradzić.

5

Miałam cesarkę w znieczuleniu ogólnym.
Bardzo źle to zniosłam.Podczas gdy ja przez dwa dni nie mogłam wstać i przejść dziesięciu metrów,gdzie pod kroplówką leżała moja córka-kobiety po porodzie sn albo w znieczuleniu miejscowym po 8-10 godzinach śmigały jak sarenki.
Trzeciego dnia gdy wyszłam na korytarz do rodziny-spłynęłam im po krześle.
Ja przez dwa tygodnie jeszcze w szpitalu chodziłam zgięta wpół a po zdjęciu szwów zemdlałam w toalecie.

6

magdalena326 napisał/a:

(...) Moje pytanie brzmi czy mogę rodzić pod pelna narkoza w sensie cesarskie ciecie jeżeli nie mam problemów zdrowotnych i była bym w stanie urodzić normalnym sposobem. (...)

Rozumiem, że zdajesz sobie sprawę z tego, że to czego pragniesz jest operacją z wszelkimi z nią związanymi zagrożeniami i wynikającymi z niej konsekwencjami?

7

W obecnych czasach nie ma chyba z tym najmniejszego problemu. Jak zaplacisz, to pokroja Cie w plasterki i zrobią z Ciebie nawet patchwork smile

8 Ostatnio edytowany przez _v_ (2017-05-19 11:19:17)

Poród naturalny też niesie ze sobą poważne konsekwencje, tak dla matki jak i dla dziecka.

I wydaje mi się, że chyba lepiej jest żeby matka się przez całą ciążę nie stresowała naturalnym porodem, tylko w odpowiednim momencie poszła pod nóż - na pewno to korzystniej wpłynie na płód niż ciągłe panikowanie na myśl o porodzie siłami natury.

sama rodzić nie zamierzam, ale czytam z ciekawości zawsze wszystkie opinie pań rodzących naturalnie i przez cc.
Zdania i opinie rozkładają się mniej więcej na pół.
ale to, co mi się rzuciło w oczy to to, że najwieksze problemy po cesarce mają kobiety, które wczesniej na siłę próbowano zmusić do porodu sn np. przez kilkanaście lub kilkadziesiąt godzin (choć mialy wskazania do cc). Jak ma organizm poradzić sobie z tą operacją, jesli jest wymęczony np. 19 godzinnym porodem?

Poza tym powiedzmy sobie szczerze: sztuczna oksytocyna, sztuczne wywoływanie porodu, kleszcze, wyciskanie dziecka z brzucha siłą kilku osób, nacięcia krocza (swoją drogą w większości przypadków w ogóle nie potrzebne, a niektóre doule mówią, że w ogóle - można sobie z tym poradzić w naturalny sposób)), niedotlenienie dzieci, połamane kości i inne uszkodzenia zewnętrzne i wewnętrzne dzieci - to nie jest takie hop siup.

Pamiętacie sprawę małżeństwa Bonków. Takich historii jest bardzo dużo i jak się nie jest sławnym rodzicem, to się zostaje z tym samemu, czyli z poranionym dzieckiem, które nieraz wymaga rehabilitacji lub mają trwałe uszkodzenia. Podobne, trwałe uszkodzenia mają potem kobiety.
Gdyby poród naturalny był taki super i idealny, to nie byłoby tylu przypadków śmierci matek i noworodków przed obecnym rozwojem medycyny.

Uważam, że przymuszanie kobiety w takiej sytuacji do rodzenia naturalnego jest niehumanitarne.
Podobnie jak mówienie: ródź naturalnie, ja rodziłam i było ok.

9

W pełni zgadzam się z wypowiedzią  _v_, naprawdę nie mogę natomiast zrozumieć dlaczego Wielokropek traktujesz autorkę jak piętnastolatkę, która ma humory. To tak jakbyś osobie z chorym wyrostkiem mówiła o tym jakie powikłania może mieć po operacji. TOKOFOBIA stwierdzona przez lekarza psychiatrę jest wskazaniem do wykonania planowanego cesarskiego cięcia.

Także Magda idź do lekarza psychiatry, pochodź i porozmawiaj z nim o Twoich obawach, jeżeli stwierdzi on, że faktycznie masz tokofobię to dostaniesz skierowanie na cesarkę, jeżeli nie to uwierz mi same takie spotkania dużo dają. Dużo daje też szkoła rodzenia. Ale co ważne to, że teraz nie masz wskazań nie oznacza, że one się nie pojawią. Ja byłam u psychiatry w celu zdiagnozowania tokofobii, bo tak jak Ty nie wyobrażałam sobie porodu siłami natury a w międzyczasie w trakcie ciąży zaczęło mi się rozchodzić spojenie łonowe i cesarkę mam mieć właśnie z tego powodu.

Inną kwestią jest to czemu od razu pełna narkoza? Obecnie taką narkozę z tego co wiem wykonuje się w naprawdę uzasadnionych przypadkach. Sama cesarka trwa kilkanaście minut, nic nie będziesz czuła, przed sobą będziesz miała kotarę i nawet nie zwrócisz uwagi jak dzidziuś będzie już po drugiej stronie brzuszka a dużo szybciej dojdziesz do siebie i mniej obciążysz organizm.

10

projektmama napisał/a:

(...) naprawdę nie mogę natomiast zrozumieć dlaczego Wielokropek traktujesz autorkę jak piętnastolatkę, która ma humory. To tak jakbyś osobie z chorym wyrostkiem mówiła o tym jakie powikłania może mieć po operacji. TOKOFOBIA stwierdzona przez lekarza psychiatrę jest wskazaniem do wykonania planowanego cesarskiego cięcia. (...)

Nie. Nie traktuję autorki wątku jak piętnastolatki i nie uważam, że autorka ma 'humory'. Wiem natomiast, że część kobiet myślących o cc nie zdaje sobie sprawy z tego, że jest to operacja - stąd me pytanie. Moim zdanie ważnym jest rozważenie wszystkich 'za' i 'przeciw' i cc, i sn.
Wiem też, co to jest tokofobia.

11 Ostatnio edytowany przez _v_ (2017-05-19 15:59:09)

projektmama napisał/a:

W pełni zgadzam się z wypowiedzią  _v_, naprawdę nie mogę natomiast zrozumieć dlaczego Wielokropek traktujesz autorkę jak piętnastolatkę, która ma humory. To tak jakbyś osobie z chorym wyrostkiem mówiła o tym jakie powikłania może mieć po operacji. TOKOFOBIA stwierdzona przez lekarza psychiatrę jest wskazaniem do wykonania planowanego cesarskiego cięcia.

Także Magda idź do lekarza psychiatry, pochodź i porozmawiaj z nim o Twoich obawach, jeżeli stwierdzi on, że faktycznie masz tokofobię to dostaniesz skierowanie na cesarkę, jeżeli nie to uwierz mi same takie spotkania dużo dają. Dużo daje też szkoła rodzenia. Ale co ważne to, że teraz nie masz wskazań nie oznacza, że one się nie pojawią. Ja byłam u psychiatry w celu zdiagnozowania tokofobii, bo tak jak Ty nie wyobrażałam sobie porodu siłami natury a w międzyczasie w trakcie ciąży zaczęło mi się rozchodzić spojenie łonowe i cesarkę mam mieć właśnie z tego powodu.

Inną kwestią jest to czemu od razu pełna narkoza? Obecnie taką narkozę z tego co wiem wykonuje się w naprawdę uzasadnionych przypadkach. Sama cesarka trwa kilkanaście minut, nic nie będziesz czuła, przed sobą będziesz miała kotarę i nawet nie zwrócisz uwagi jak dzidziuś będzie już po drugiej stronie brzuszka a dużo szybciej dojdziesz do siebie i mniej obciążysz organizm.

a jeżeli jednak zwróci uwagę?

edit: wiele kobiet wspomina swój poród jako prawdziwą traumę
owszem, cieszą się z dziecka, ale część z nich nie chce już wiecej rodzić, albo zabezpiecza się tak, żeby znów nie trafić na lekarza, który będzie się upierał przy porodzie naturalnym

ja bym na miejscu autorki (i gdyby mnie było stać) poszukala dobrej douli, która by mnie przygotowała

aaaa, z ciekawostek - bardzo pomoga przy porodzie masowanie krocza i masturbacja, a nawet petting z partnerem smile

12

Dobra położna albo doula zrobi masaż krocza.Jest to jednak dość bolesne.

13

gojka102 napisał/a:

bolesne??

14

_v_ napisał/a:
gojka102 napisał/a:

bolesne??

Chyba się rąbnęłam.Chodziło mi o masaż pochwy robiony przez położną smile

15

Masaż szyjki macicy jest bolesny, ale pochwy? powiedziałabym , że masaż krocza to ewentualny dyskomfort..

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Poród pod narkoza

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024