Wpływ przeszłych religii na obecną tożsamość narodu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Wpływ przeszłych religii na obecną tożsamość narodu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1

Temat: Wpływ przeszłych religii na obecną tożsamość narodu

W ostatnim czasie zauważyłam poważne różnice kulturowe pomiędzy nadbałtyckimi narodami. Różnice te odczuwam namacalnie w życiu codziennym (pracuję dla Skandynawów), dlatego zaczęłam się zastanawiać skąd one wynikają.
Nie tylko historia, ale obecne czasy powinny wpływać na zacieranie się inności w strefie morza, którego linii brzegowej jesteśmy wspólnymi mieszkańcami. Niestety, pomimo wieków handlu i współpracy, różnimy się diametralnie.

Pytanie: dlaczego?

Skandynawowie, pomimo głębszych od naszych katolickich tradycji, mają swoją mitologię i mogą czerpać z niej tożsamość. Mają też surowy klimat, który wymusza odruch poufałości i dbałość społeczną o każdą jednostkę.

My, Polacy, mamy tylko historyczne domysły, tendencję do podkreślania tożsamości, która nie ma namacalnego poparcia (przekazy) w korzeniach przedchrześcijańskich. Czujemy się pewnie w grupie i razem możemy dużo zwojować.

Czy fakt, że Skandynawowie, również inne narody, ma swoją mitologię i wynikające z niej tradycje wpływa na obecny styl życia potomka spuścizny przedwieków?
I z drugiej strony.:
Czy fakt, że historię Polskość liczy się od dziesiętnego wieku w jakiś sposób nas, Polaków, zubaża kulturowo?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez lukas25 (2017-03-25 23:30:56)

Odp: Wpływ przeszłych religii na obecną tożsamość narodu

Mnie natomiast bardziej zastanawia inna rzecz.

Kiedy w Polsce 86 procent społeczeństwa (procent sukcesywnie maleje) to ludzie wierzący, tak Czechy są jednym z bardziej laickich narodów świata. W jednym i drugim przypadku ma znaczenie przeszły komunistyczny ustrój tych krajów. Kiedy Polacy widzieli w Kościele ostoję wolności, tak Czesi coraz bardziej się od niego oddalali.

Jak wiemy, kiedyś nie było takiego państwa jak Czechy, była Czechosłowacja. Kolejne pytanie, dlaczego Czechy całkowicie odrzuciły chrześcijaństwo, kiedy Słowacja jest jednym z bardziej katolickich krajów w Europie?

Jakby reż nie patrzyć, przeszłe religie pogańskie miały bardzo duży wpływ na obraz chrześcijaństwa.

Masz też rację z tymi Szwedami i Norwegami. Różnie między nami są bardzo wielkie- nie wiem jak Tobie, ale mi w pewnym stopniu podoba się skandynawska mentalność smile

3

Poczytaj, prosze, o mitologii slowianskiej- Dziewanna, Trzyglow, Swietowit, Marzanna, itp. My takze mamy swoja mitologie i swoich bogow. Nie zgodze sie, ze mamy ''tylko'' historyczne domysly. Jak sie poszuka, to mozna znalezc sporo informacji o przedchrzescijanskiej Polsce. Byc moze chodzi Ci o to, ze Skandynawowie wiecej czerpia ze swej mitologii, przenosza ja do swej obecnej kultury, a Polacy nie? Coz, Skandynawowie nie sa tak chrzescijanskimi narodami, jak Polska, stad zapewne u nich wiekszy pociag do mitow. My w pewien sposob ''wyrzeklismy sie'' cudzych bogow w imie chrzescijanskiego Boga, tak nakazuje nam religia. Skandynawowie pewnie bardziej z dystansem podchodza do chrzescijanstwa. Czy to jest dobre, czy nie- nie mnie to oceniac, jednakze jesli ktos sie interesuje historia dawnych Slowian, to internet jest ku temu dobrym narzedziem. Naprawde nasza historia przed Mieszkiem i jego Chrztem Polski jest bardo ciekawa i dosc roznorodna. Mozna poczytac.

4

wyrzeklismy sie NASZYCH bogow na rzecz cudzego

zreszta tez nie do konca wink bo nie ma ani jednego rytualu czy swieta,ktore chrześcijaństwo by nie ukradlo innym religiom,w tym slowanskim

5 Ostatnio edytowany przez Ewika99 (2017-03-26 10:51:22)

O ile sie nie mysle, to Ty nie masz ZADNEGO boga, wiec nikogo sie nie musialas wyrzekac. Widzisz, ja nie mowie o wierze, ale o samym uznaniu faktu, ze kiedys tacy bogowie byli wyznawani. Byli i jest to czesc naszej historii i kultury, bardzo ciekawej zreszta. A to od nas samych zalezy, ktorego boga uznamy za swojego. Jest wolnosc wyznania, wiec sami decydujemy o tym, ktorego boga/Boga bedziemy wyznawac i czy w ogole. Ale nie chce sie rozpisywac, bo cos czuje, ze za chwile dyskusja zamieni sie w probe udowodnienia istnienia/nieistnienia Boga.
P.S. uzywajac zwrotu ''cudzych'' nie mialam na mysli doslownego znaczenia. Cudzy w tym wypadku oznacza zapozyczenie z Dekalogu. Wedlug zawartych tam przykazan ''Nie bedziesz miec bogow cudzych przede mna''. No ale ok, nie chce mi sie juz rozpisywac.

6

Ewika99 napisał/a:

Coz, Skandynawowie nie sa tak chrzescijanskimi narodami, jak Polska, stad zapewne u nich wiekszy pociag do mitow. My w pewien sposob ''wyrzeklismy sie'' cudzych bogow w imie chrzescijanskiego Boga, tak nakazuje nam religia. Skandynawowie pewnie bardziej z dystansem podchodza do chrzescijanstwa.

Dość ciekawa teoria biorąc pod uwagę, że chrystianizacja Skandynawii rozpoczęła się dwa wieki wcześniej niż Słowian, z których wywodzą się obecnie Polacy. Dania i Norwegia z pewnością były bardziej w tej materii zaawansowane niż Polska Mieszka I, Szwecja to zadupie więc trochę odstawała od nich. Od czasów reformacji wiodącą rolę w tych państwach przejął protestantyzm. Może warto dodać, że miał on pozycję religii państwowej. W Szwecji do 2000 r., w Norwegii nadal ma taki status. Król Norwegii jest zwierzchnikiem Kościoła Norwegii, tak jak królowa Wielkiej Brytanii jest zwierzchnikiem Kościoła Anglii. Nie do pomyślenia w Polsce lol

7 Ostatnio edytowany przez Ewika99 (2017-03-26 10:57:18)

Nie chodzi mi o to, ktore narody byly chrzescijanskie WCZESNIEJ, a o to, jakie sa TERAZ. Chrzescijanie w Norwegii czy Szwecji sa MNIEJSZOSCIA. Jedna z wiekszych, ale jednak mniejszoscia. Frekwencja w kosciolach nie wiem, czy przekracza 10-15 procent. Tak naprawde w Skandynawii najbardziej popularny jest luteranizm.

8 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-03-26 11:28:51)

A luteranizm to nie chrzescijanstwo?

Niedlugo sie okaże, że prawdziwymi chrzescijaninami sa jedynie katolicy lol

Moim zdaniem to nie sama religia, ale siła i pewna malowniczość religii pierwotnych decyduje o ich trwaniu w dzisiejszej kulturze.

Skandynawowie kojarzą się z Wikingami, a nie ma co ukrywać, że Wikingowie byli przez pewien czas potęgą. Dla nas Bałtyk to było Morze, dla nich bajorko do przeskoczenia tongue

Jest takie powiedzenie, że historię piszą zwycięzcy - religię też. Im więcej narodów podbijesz, tym silniejszy będzie twój bóg.

Wszyscy kojarzymy druidów, ale ilu z nas potrafi z pamięci wymienić trzech bogów celtyckich? Podobnie jest ze słowiańskimi czy germańskimi... Wszyscy oni dostawali po d... od Wikingów wiec fajnie mieć taką spuściznę tongue A my co?...

9

prawdziwych chrzescijan już nie ma big_smile

gdyby Jezus pojawil sie dzis na swiecie zlapalby sie pewnie za glowe patrzac co zrobiono z jego przeslaniem.

Ewika, blizej mi do rodzimowierstwa niz chrzescijanstwa czy katolicyzmu.

10

Iceni napisał/a:

Wszyscy kojarzymy druidów, ale ilu z nas potrafi z pamięci wymienić trzech bogów celtyckich? Podobnie jest ze słowiańskimi czy germańskimi... Wszyscy oni dostawali po d... od Wikingów wiec fajnie mieć taką spuściznę tongue A my co?...

A my wynajmowaliśmy Wikingów do mokrej roboty lol Sorki ale raczej bałtyckie wybrzeże nie przeżywało takich pogromów jakie wikingowie urządzali wzdłuż wybrzeża Morza Północnego czy nawet bardziej na południu. Oczywiście tam było więcej do złupienia ale u nas też wcale nie tak mało tylko widać też ryzyko skutecznego odporu było większe. No i nie zapominajmy, że daliśmy im Storradę tak więc Anglię podbił nie kto inny jak Piast lol

11 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-03-26 12:11:51)

No i wlasnie o to chodzi - o Wikingach slyszala cala Europa, wiec o ich religii tez uslyszala, podobnie jak wczesniej o bogach rzymskich. Kogo obchodzili Slowianie nadbałtyccy na polwyspie Iberyjskim czy w Italii?  A druga sprawa, że Słowianie to była duża grupa ludów i tak naprawdę to niewiele wspolnego mamy ze Słowianami poludniowymi bo Karpaty skutecznie oddzielaly te dwie grupy.

12

Iceni napisał/a:

A to Ty napisalas. Nie wiem, czego sie czepiasz? Czy napisalam nieprawde? Tak, najbardziej ze wszystkich galezi chrzescijanstwa popularny w Szwecji jest luteranizm. Co nie zmienia faktu, ze chrzescijanie sa tam mniejszoscia. big_smile

13 Ostatnio edytowany przez Snake (2017-03-26 13:24:55)

Iceni napisał/a:

No i wlasnie o to chodzi - o Wikingach slyszala cala Europa, wiec o ich religii tez uslyszala, podobnie jak wczesniej o bogach rzymskich.

Inaczej, spora część Europy jest potomkami wikingów więc to raczej normalne, że grzebią w swoich mitach i wierzeniach.

Iceni napisał/a:

Kogo obchodzili Slowianie nadbałtyccy na polwyspie Iberyjskim czy w Italii?

Nadbałtyccy nie ale tych będących ofiarami najazdów słowiańskich na cesarstwo bizantyjskie Słowianie na pewno nie pozostawiali obojętnymi. Tylko to trochę wcześniej było.
Zresztą na fali zainteresowania wikingami wychodzą na światło dzienne takie kwiatki, że tak naprawdę jedynym miejscem, które dało im skuteczny odpór, to południowe wybrzeże Bałtyku. Można sobie poczytać jakie klęski ponosili wikingowie w starciach z połabianami i pomorzanami. O wyprawach łupieżczych Słowian na wikingów ha, ha. O tym jak Słowianie zostawiali po sobie tylko spaloną ziemię na ziemiach duńskich wikingów. Byli już tak dokuczliwi, że dopiero sojusz duńsko - niemiecki ich pokonał. Tak, że ten... kiedy pod butem wikingów padała Anglia, to sami dostawali solidne baty od zachodnich Słowian. Kto wie czy nie napadali na zachodzie, bo im na wschodzie Słowianie żyć nie dawali lol

Ewika99 napisał/a:

Tak, najbardziej ze wszystkich galezi chrzescijanstwa popularny w Szwecji jest luteranizm. Co nie zmienia faktu, ze chrzescijanie sa tam mniejszoscia. big_smile

Formalnie czy praktycznie? Bo wg danych z 2015 r. 63 % Szwedów jest formalnymi członkami Kościoła Szwecji. To mniejszość?

14 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-03-26 13:37:51)

Ewika99 napisał/a:
Iceni napisał/a:

A to Ty napisalas. Nie wiem, czego sie czepiasz? Czy napisalam nieprawde? Tak, najbardziej ze wszystkich galezi chrzescijanstwa popularny w Szwecji jest luteranizm. Co nie zmienia faktu, ze chrzescijanie sa tam mniejszoscia. big_smile

To jaka religia jest większością? Wiki podaje, że 63% to luteranie - 63% to na pewno nie mniejszosc.

Chyba, że chodzi ci o praktykujących chrześcijan, to wtedy owszem, jest ich niewielu.

Ale jednak chrześcijanin niepraktykujący a ateista to roznica.

Snake to, że Słowianie umieli postawić się Wikingom niczego dalej nie zmienia - oni byli bardziej agresywni, mobilni i o nich (a wiec i o ich bogach) słyszało wiecej ludzi więc siłą rzeczy elementy tej religii przetrwaly dluzej i zachowalo sie wiecej szczegółow.

O to mi jedynie chodzi, a nie kto byl mocniejszy.

15

Iceni napisał/a:

Snake to, że Słowianie umieli postawić się Wikingom niczego dalej nie zmienia - oni byli bardziej agresywni, mobilni i o nich (a wiec i o ich bogach) słyszało wiecej ludzi więc siłą rzeczy elementy tej religii przetrwaly dluzej i zachowalo sie wiecej szczegółow.

O to mi jedynie chodzi, a nie kto byl mocniejszy.

Ja myślę, że zdecydował dość prosty szczegół - piśmiennictwo i wola upowszechniania pewnych historii. Nie agresja, a wiedza smile Gdybyśmy tak między X, a XII wiekiem mieli szczęście do pisarzy, a nie "tępych" kronikarzy, to zapewne znalibyśmy dziś fajne "sagi" o Mieszku I czy jego poprzednikach. A może polscy bohaterowie nie mieli takiego "parcia na szkło" jak ich normańscy sąsiedzi i rywale lol W sumie, to i długo potem, i dziś Polacy wiele spraw beznadziejnie przegrywają marketingowo więc przynajmniej ta tradycja przeżyła...

16

O! Widzę, że ładan dyskusja się wywiązała podczas mojej nieobecności smile

Ewika99 napisał/a:

Poczytaj, prosze, o mitologii slowianskiej- Dziewanna, Trzyglow, Swietowit, Marzanna, itp. My takze mamy swoja mitologie i swoich bogow. Nie zgodze sie, ze mamy ''tylko'' historyczne domysly. Jak sie poszuka, to mozna znalezc sporo informacji o przedchrzescijanskiej Polsce. Byc moze chodzi Ci o to, ze Skandynawowie wiecej czerpia ze swej mitologii, przenosza ja do swej obecnej kultury, a Polacy nie? Coz, Skandynawowie nie sa tak chrzescijanskimi narodami, jak Polska, stad zapewne u nich wiekszy pociag do mitow. My w pewien sposob ''wyrzeklismy sie'' cudzych bogow w imie chrzescijanskiego Boga, tak nakazuje nam religia. Skandynawowie pewnie bardziej z dystansem podchodza do chrzescijanstwa. Czy to jest dobre, czy nie- nie mnie to oceniac, jednakze jesli ktos sie interesuje historia dawnych Slowian, to internet jest ku temu dobrym narzedziem. Naprawde nasza historia przed Mieszkiem i jego Chrztem Polski jest bardo ciekawa i dosc roznorodna. Mozna poczytac.

Niestety, ale wciąż uważam, że mamy tylko domysły, które w dodatku można dowolnie zinterpretować. Bardzo niewiele jest przekazów pisanych, które jednoznacznie mogły potwierdzić znaczenie danego bóstwa, obyczaju. O przedchrześcijańskich wierzeniach na terenie Polski najwięcej dowiadujemy się z ludowych obyczajów. Historycy, nawet w interpretacji badań archeologicznych nie są zgodni i co kilka, kilkanaście dekad zmieniają hipotezy. Więcej słów o plemionach żyjących w dalekiej przeszłości na terenie Polski znajdziemy w pismach zachodnioeuropejskich i wschodnich kronikarzy, niż rodzimych.
Narodom, które zachowały dziedzictwo historyczne, łatwiej utrzymać tradycje i kultywować tożsamość.

Iceni napisał/a:

No i wlasnie o to chodzi - o Wikingach slyszala cala Europa, wiec o ich religii tez uslyszala, podobnie jak wczesniej o bogach rzymskich. Kogo obchodzili Slowianie nadbałtyccy na polwyspie Iberyjskim czy w Italii?  A druga sprawa, że Słowianie to była duża grupa ludów i tak naprawdę to niewiele wspolnego mamy ze Słowianami poludniowymi bo Karpaty skutecznie oddzielaly te dwie grupy.

Nie zapominajmy, że Słowianami określa się grupę plemion zamieszkujących tereny obecnej Polski, które nie były zjednoczone i niejednokrotnie ze sobą walczyły. Starałam się tu skupić wyłącznie na terenach nadbałtyckich, bo tu możemy mówić o podobieństwach. Zwłaszcza, że ślady naszej kultury potwierdziły wykopaliska w Szwecji i Danii, a skandynawską u nas potwierdzają cmentarzyska datowane na IV w. i wcześniej.

(Iceni, fajny awatar;)

17

lukas25 napisał/a:

Jak wiemy, kiedyś nie było takiego państwa jak Czechy, była Czechosłowacja. Kolejne pytanie, dlaczego Czechy całkowicie odrzuciły chrześcijaństwo, kiedy Słowacja jest jednym z bardziej katolickich krajów w Europie?

Czechosłowacja istniała krótko - 67 lat (1918–1938 i 1945–1992), a państwo czeskie jest starsze od polskiego. Czechy odrzuciły chrześcijaństwo z wielu powodów - porównując ze Słowacją: po 1. Czesi to naród mieszczański, a Słowacy chłopski, po 2. zaszłości historyczne - w Czechach husytyzm/protestantyzm został wypleniony siłą, a katolicyzm był religią austriackiego okupanta.

Ewika99 napisał/a:

Naprawde nasza historia przed Mieszkiem i jego Chrztem Polski jest bardo ciekawa i dosc roznorodna. Mozna poczytac.

Ciekawe gdzie... Cała wiedza historyków o Polsce przed Mieszkiem I zmieściłaby się na kartce papieru. Nieco więcej mogą powiedzieć archeologowie, ale źródła archeo są z zasady milczące.

Snake napisał/a:

Dość ciekawa teoria biorąc pod uwagę, że chrystianizacja Skandynawii rozpoczęła się dwa wieki wcześniej niż Słowian, z których wywodzą się obecnie Polacy.

Bzdura.

Snake napisał/a:

Dania i Norwegia z pewnością były bardziej w tej materii zaawansowane niż Polska Mieszka I

Bzdura.

Snake napisał/a:

Inaczej, spora część Europy jest potomkami wikingów więc to raczej normalne, że grzebią w swoich mitach i wierzeniach. D

Chodzi o coś zupełnie innego. Mity i wierzenia skandynawskie są dość dobrze naświetlone w źródłach. Słowiańskie nie.

_v_ napisał/a:

Ewika, blizej mi do rodzimowierstwa niz chrzescijanstwa czy katolicyzmu.

Naprawdę bliżej ci do tradycji składania ofiar z ludzi i zwierząt?

Iceni napisał/a:

No i wlasnie o to chodzi - o Wikingach slyszala cala Europa, wiec o ich religii tez uslyszala, podobnie jak wczesniej o bogach rzymskich. Kogo obchodzili Slowianie nadbałtyccy na polwyspie Iberyjskim czy w Italii?

Słowianie na Półwyspie Iberyjskim byli lepiej znani niż Skandynawowie. W gwardii kalifa Kordoby służyły tysiące Słowian.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Wpływ przeszłych religii na obecną tożsamość narodu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024