Badania na NFZ czy prywatnie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Badania na NFZ czy prywatnie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Badania na NFZ czy prywatnie?

Dziewczyny, jak wygląda u was z podstawowymi badaniami od ginekologa? Ja za wszystkie zapłaciłam niedawno 180 zł. Dostałam skierowanie od ginekologa (chodzę na NFZ) i zrobiłam je w laboratorium przy szpitalu. Ogólnie z tego co się orientuję to te badania powinny być bezpłatne?!

Moja ginekolog powiedziała mi, że "negocjuje" z pacjentkami, żeby robiły badania na własny koszt z uwagi na to, że ona ma "zmniejszony budżet". A jak jest u Was?
Nie mówię, że mnie nie stać, ale tak sobie myślę to co jest teraz na NFZ? Po co ja płace składki? Do dentysty prywatnie, okulisty prywatnie itd. wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Badania na NFZ czy prywatnie?

Czesc. Ja chodze do ginekologa na NFZ tak naprawdę wszystkie badania z krwi w ciazy i przed ciaza mialam bezplatne.. chodzilam tylko prywatnie na dodatkowe USG..

Zapytaj czemu płacisz. Moze nie maja podpisanej umowy na badania z krwi?
Lub bezplatne sa tylko podstawowe..

3

Ja na nfz miałam wypisane tylko podstawy typy: morfologia, mocz, grupa krwi. Tyle. Całą resztę robiłam prywatnie. smile)

4

Nigdy nie płaciłam za żadne badania laboratoryjne, a robię ich sporo. Jeśli jest skierowanie, to znaczy, że badanie jest zasadne, dlatego dziwi mnie, że skierowanie od lekarza, którego wizyta odbywa się w ramach NFZ, nie jest uznawane i ktoś każe za badanie płacić. Pani doktor wypisując zlecenie powinna wskazać gdzie można je bezpłatnie wykonać.
Mam podejrzenie, że może mieć jakąś cichą umowę z laboratorium, w którym zrobiłaś badania. Zwykle bowiem jest tak, że laboratoria działające przy przychodniach i szpitalach wykonują badania w ramach ubezpieczenia oraz - jeśli ktoś nie ma skierowania lub nie jest ubezpieczony, ale sobie jakieś życzy - odpłatnie.

5

Poza tym zawsze po kazdym badaniu jezeli jest platne powinnas dostac rachunek.. oczywiscie zwroc uwage.

Moj ginekolog powiedzial ze ostatnio podpisali umowę na wiecej badan (niestety nie pamietam jakie).. jezeli by ich nie bylo kobieta ciężarna robilaby na wlasny rachunek.

6

Dodam do poprzedniej swojej wypowiedzi, że na każdy rodzaj usługi medycznej są określone limity, ale jeśli już otrzymuje się skierowanie wydane w ramach NFZ, to realizacja skierowania, które zostanie przez daną placówkę zarejestrowane (przyjęte), również odbywa się w ramach ubezpieczenia, dlatego jakimś nieporozumieniem jest wymaganie wówczas płatności. Ja w każdym razie nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Jeśli limit w danej placówce zostanie wyczerpany, to się po prostu nie umawia terminów wizyt czy też badań i nie realizuje skierowań. W moim mieście w takiej sytuacji udzielają informacji, gdzie limity są większe i gdzie pacjent wciąż może zostać przyjęty w ramach NFZ - działa to zresztą całkiem sprawnie.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Badania na NFZ czy prywatnie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024