Jak to rozegrać? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

1

Temat: Jak to rozegrać?

Nie wiem, do którego wątku podpiąć mój problem, ale spróbuję tutaj. Rozstałem się ze swoją byłą już dziewczyną 3 miesiące temu. Temat zamknięty, ona ma już nowego, ja się cieszę, że tak się potoczyło, ale..moja była dziewczyna ma wobec mnie zobowiązania finansowe oscylujące w granicach 2 tysięcy złotych - dokładnie 2170. Oczywiście przy rozstaniu twierdziła, że żałuje, że ode mnie pożyczyła i nie będę się musiał prosić o własne pieniądze. Gdy jej pożyczałem, ustaliliśmy, że będzie mi spłacać w ratach - tyle, ile będzie w stanie. Nie naciskałem, ale też zaznaczałem, że chcę zakończyć ten etap w swoim życiu i byłbym bardzo zadowolony, jakby mimo wszystko spłaciła mnie jak najszybciej. No i teraz jest problem, bo 3 miesiące minęło i nie zobaczyłem choćby złotówki na koncie. Upomniałem się miesiąc temu, napisała, że nie ma. Mam dziwne wrażenie, że te obiecanki i teksty, że chce jak najszybciej mnie spłacić, to wszystko patykiem na wodzie pisane. I teraz pytanie do was. Mam dowody w postaci rozmów na facebooku, z których ewidentnie wynika, że jest mi winna 2170. Powoli zaczynam się zastanawiać, czy nie iść krok dalej i nie zmotywować jej jakoś do działania w tym kierunku. Mam na myśli jakąś firmę windykacyjną. Myślę, że jak zobaczy takie pismo, to się wystraszy (spłaca jeden dług w banku, drugi spłaciła dzięki mojej pożyczce). Ile takie pismo może kosztować? Co w ogóle myślicie o tym "pomyśle" ? Może się wstrzymać?

btw. mam pieniądze, mi chodzi o zasadę, ale uważam, że trochę mnie olewa, bo jakby chciał mnie jak najszybciej spłacić, to by robiła przelew co miesiąc w kwocie chociażby 100 zł.. Aha i ona pracuje, mieszka z rodzicami, pozdrawiam.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak to rozegrać?

A nie możesz jej na początek wysłać poleconym za potwierdzeniem odbioru wezwania do zapłaty? Po co od razu firma windykacyjna?

3 Ostatnio edytowany przez WaltonSimons (2016-12-18 12:43:46)

Zapomnij. Zgodnie z prawem pożyczka, której wartość przenosi pięćset złotych, powinna być stwierdzona pismem. Nie macie pisma, nie macie świadków = nic nie udowodnisz w sądzie, aczkolwiek nie wiem, czy te rozmowy "fejsbukowe" nadadzą się na dowód - być może. W "windykację" panów z kijami formalnie służącymi do gry w baseball bym na Twoim miejscu się nie bawił, bo może się to dla Ciebie bardzo źle skończyć - z wielu powodów.

Dogadaj się polubownie lub zapomnij o pieniądzach. Chyba, że masz świadka - wtedy możesz iść z tym do sądu. Spytaj się jakiegoś prawnika, czy te rozmowy na fejsbóku mogą być dowodem.

4

Nie żartuj Walton. Czyli jeśli ktoś pozyczy mi 10 tys, i nie napiszemy na to papierka, to znaczy, że tej pożyczki nie ma ?
Jakoś zupełnie bezsensownie to brzmi.

Autorze - wyślij jej wezwanie do zapłaty w którym określ, że jeśli do oznaczonego terminu nie otrzymasz zwrotu pożyczki, to będziesz zmuszony skierować tą sprawę na drogę postępowania sądowego.
To powinno podziałać.
Myślę, że ona nie chce Ci po prostu tych pieniędzy oddawać, przecież jako pracująca osoba, mieszkająca z rodzicami - ma szansę odłożyć sobie chociaż niewielkie kwoty i w ciągu kilku miesięcy oddałaby Ci dług.

5

W sądzie niczego nie dojdziesz bo wprawdzie rozmowy na fb mogą być dowodem w sprawie, ale tak jak napisał mój poprzednik powinieneś mieć umowę pożyczki w formie pisemnej jeśli przekroczone zostało 500 zł.
Spróbuj z prawnikiem pokombinować z wezwaniem do zapłaty.

6 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-12-18 18:44:26)

IsaBella77 napisał/a:

Nie żartuj Walton. Czyli jeśli ktoś pozyczy mi 10 tys, i nie napiszemy na to papierka, to znaczy, że tej pożyczki nie ma ?
Jakoś zupełnie bezsensownie to brzmi.

Jak bezsensownie? Zakladac sprawy o 500 zl sie nie oplaca. Ale wyobraz sobie, ze idac twoim tokiem rozumowania ktos cie pozywa o oddanie mu fikcyjnego dlugu w wysokosci 10 tys. Jezeli nie byloby koniecznosci pisemnej umowy to jak udowodnisz, ze tych pieniedzy od kogos NIE pozyczylas?

_________

Autorze, nie wiem czy to jest jakies rozwiazanie, ale jezeli dziewczyna nadal bedzie wymigiwac sie od splacenia pozyczki to moze pomysl o wyslaniu listu do rodzicow z prosba o naklonienie corki do zwrotu calej sumy. Dolacz do tego  print screena z rozmowa i zaznacz w liscie, ze jezeli dalej dziewczyna zignoruje twoje ponaglenie to skierujesz sprawe do sadu.

Znajac zycie to rodzice nie beda zadowoleni i raczej wymogą na corce zwrot pieniedzy. Byc moze nawet sami jej pozycza by uniknac klopotow  .

7

Ale tak to jest Iceni - domniemanie niewinności, a nie winy.
Tylko, że to nie dotyczy tego wątku więc off się zrobi.

Pomysł, z poinformowaniem rodziców uważam za bardzo dobry !

8

Dzięki za zainteresowanie. Jeśli chodzi o jej rodziców, ona zrobiłaby WSZYSTKO,żeby się nie dowiedzieli, że ode mnie pożyczała pieniądze, w szczególności, że oni nie wiedzą o jej kredytach, ale..teraz mieszka z rodzicami i jej na tym zależy, a jak się wyprowadzi, to może mieć to gdzieś smile, bo w końcu teraz ją tak jakby utrzymują i też miałaby nie małą awanturę smile. Napisałem tutaj, bo liczyłem, że może ktoś wśród ludzi tutaj, miał podobną sytuację. Nie chcę się konsultować na razie z adwokatem, bo to są KOSZTA, a po co mi kolejne. Napiszę do niej po nowym roku, bo teraz pewnie będzie pisać, że święta, wydatki, etc. Po nowym roku, jak mi napisze, że nie ma, to ostrzegę ją, że upominanie się, zamieni się w czyny i to konkretne. Jak wyślę jej takie upomnienie listowne, to możliwe, że odbierze je ktoś inny i otworzy, bo rodzice się z nią zbytnio nie liczą.

Ktoś wcześniej pytał, po co od razu firma windykacyjna? Sytuacja była taka, że ja do niej wróciłem, ona pożyczyła ode mnie pieniądze i robiła wszystko, żebym z nią zerwał, żeby nie było na nią, że pożyczyła i uciekła smile. Tak też zrobiłem. Chyba chcę jej pokazać, że nie jestem aż takim frajerem, jak Jej się wydaje smile. Wiem, głupie to....

9

Powiedz jej ze jak ci nie odda to zglosisz do skarbówki. Oni umowy nie potrzebują. ☺ i usiwadom jej ze za niezaplacony podatek od pożyczki od osoby trzeciej nie dość ze wzrośnie jego cena to jeszcze karę dostanie.

10

gosia232909 napisał/a:

Powiedz jej ze jak ci nie odda to zglosisz do skarbówki. Oni umowy nie potrzebują. ☺ i usiwadom jej ze za niezaplacony podatek od pożyczki od osoby trzeciej nie dość ze wzrośnie jego cena to jeszcze karę dostanie.

Można coś więcej prosić na ten temat? Ma to jakieś podłoże prawne? Miała Pani kiedyś do czynienia z taką sytuacją?

11 Ostatnio edytowany przez WaltonSimons (2016-12-22 12:22:00)

Theo napisał/a:
gosia232909 napisał/a:

Można coś więcej prosić na ten temat? Ma to jakieś podłoże prawne? Miała Pani kiedyś do czynienia z taką sytuacją?

koleżance pewnie chodzi o to:

http://www.pit.pl/podatek-od-czynnosci- … cie-10236/

aczkolwiek z tego, co czytałem, zwolnienie z tego są osoby najbliższe.
Z tym, że dziewczyna (a tym bardziej eksdziewczyna) do osób najbliższych się nie zalicza, więc raczej to jej nie dotyczy.

Pamiętaj jednak, że mówimy o 2% od 2150, czyli 43 zł. Gdyby eks uznała, że nie blefujesz, to może po prostu zapłacić te 43 zł po Twojej groźbie i olać sprawę - zakładając, że US w ogóle się zainteresuje tematem.

Spróbuj lepiej wpłynąć na jej rodziców. Napisz pisemko ZPO (z poleceniem odbioru), wyślij na ich adres, domagając się zwrotu. Na forum prawnym mogą pomóc Ci sformułować treść, bądź jakoś pokierować w sprawie.

12

WaltonSimons napisał/a:
Theo napisał/a:
gosia232909 napisał/a:

koleżance pewnie chodzi o to:

http://www.pit.pl/podatek-od-czynnosci- … cie-10236/

aczkolwiek z tego, co czytałem, zwolnienie z tego są osoby najbliższe.
Z tym, że dziewczyna (a tym bardziej eksdziewczyna) do osób najbliższych się nie zalicza, więc raczej to jej nie dotyczy.

Pamiętaj jednak, że mówimy o 2% od 2150, czyli 43 zł. Gdyby eks uznała, że nie blefujesz, to może po prostu zapłacić te 43 zł po Twojej groźbie i olać sprawę - zakładając, że US w ogóle się zainteresuje tematem.

Spróbuj lepiej wpłynąć na jej rodziców. Napisz pisemko ZPO (z poleceniem odbioru), wyślij na ich adres, domagając się zwrotu. Na forum prawnym mogą pomóc Ci sformułować treść, bądź jakoś pokierować w sprawie.

Super! Dzięki za pomoc. Na razie wyślę jej ZPO, może ją to zmotywuję, Wesołych Świąt! smile

13

Miałam kiedyś podobna sytuacje, ale na nieco mniejsza kwotę.
Za porada znajomej, wysyłałam co miesiąc, tego samego dnia miesiąca  1 SMS "przypominam o długu XX zł ". Chyba po 9 miesiącach zaczęłam dostawać zwrot w ratach , aż w końcu został splacony.

Dłużnik po kilku miesiącach zaczyna obawiać się dnia miesiąca w którym dostaje niemilego maila....

14

WaltonSimons napisał/a:

Spróbuj lepiej wpłynąć na jej rodziców. Napisz pisemko ZPO (z poleceniem odbioru).

Nie ma czegoś takiego jak pismo z poleceniem odbioru. Pismo ZPO to pismo z potwierdzeniem odbioru.

15

winnie.c napisał/a:
WaltonSimons napisał/a:

Spróbuj lepiej wpłynąć na jej rodziców. Napisz pisemko ZPO (z poleceniem odbioru).

Nie ma czegoś takiego jak pismo z poleceniem odbioru. Pismo ZPO to pismo z potwierdzeniem odbioru.

łorety, poczułem się jak na forum prawnym smile ale masz rację, głupie przejęzyczenie z mojej strony.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024