Podobieństwa i różnice w związku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Podobieństwa i różnice w związku

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Podobieństwa i różnice w związku

Na początku związku każda para jest sobą zafascynowana. Gdy zauroczenie przejdzie okazuje się, że zaczynamy dostrzegać różnice między nami. W czym ludzie muszą się zgadzać, żeby stworzyć szczęśliwy związek, a czym mogą się różnić, żeby nie było nudno?

Jakie macie zdanie na ten temat?

Moim zdaniem para powinna mieć takie samo podejście do:

- zakładania rodziny, ilości dzieci,
- pieniędzy (czy ktoś jest oszczędny czy rozrzutny),
- spędzania wolnego czasu (domator czy ktoś będący w ciągłym ruchu),
- seksu (częstotliwość i formy),
- tematy do rozmów,
- religii.

A różnić się można, jeżeli chodzi o:

- hobby (czasem też trzeba odpocząć od siebie),
- wykształcenie (pomijając skrajności typu ktoś z w. podstawowym + wyższym)

Zgadzacie się? Co byście dopisali lub zmienili?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Podobieństwa i różnice w związku

Moim zdaniem to jest do ustalenia między dwójką konkretnych ludzi w oparciu o ich osobiste przekonania. Np. ja jestem wierząca, mój facet jest sceptyczny - w dodatku wychowaliśmy się w różnych obrządkach. Czyli się różnimy. Ale dla nas te kwestie nie są fundamentalne, więc nie są osią tarcia w związku.

Jeśli są jakieś uniwersalne punkty styczne, które większości związków są potrzebne do udanego funkcjonowania, to te, które dotyczą fundamentalnych spraw, które da się zrealizować tylko wspólnie. Czyli np. posiadanie dzieci, wspólna wizja przyszłości (był niedawno na forum wątek, gdzie dziewczyna miała problem, bo facet chciał prowadzić gospodarstwo, a ona chciała posmakować świata)

3

GabrielaKlym napisał/a:

Na początku związku każda para jest sobą zafascynowana. Gdy zauroczenie przejdzie okazuje się, że zaczynamy dostrzegać różnice między nami. W czym ludzie muszą się zgadzać, żeby stworzyć szczęśliwy związek, a czym mogą się różnić, żeby nie było nudno?

Jakie macie zdanie na ten temat?

Moim zdaniem para powinna mieć takie samo podejście do:

- zakładania rodziny, ilości dzieci,
- pieniędzy (czy ktoś jest oszczędny czy rozrzutny),
- spędzania wolnego czasu (domator czy ktoś będący w ciągłym ruchu),
- seksu (częstotliwość i formy),
- tematy do rozmów,
- religii.

A różnić się można, jeżeli chodzi o:

- hobby (czasem też trzeba odpocząć od siebie),
- wykształcenie (pomijając skrajności typu ktoś z w. podstawowym + wyższym)

Zgadzacie się? Co byście dopisali lub zmienili?

Fundamentem jest stosunek do zakładania rodziny, raczej nie do przejścią są też radykalne różnice co do pomysłu na przyszłość czy w kwestii wydawania pieniędzy, spędzania wolnego czasu albo częstotliwości seksu.
Co do religii wszystko zależy od konkretnych osób (ja znam przypadki, gdzie różnice są znaczące a mimo to świetnie im to wychodzi).
Z hobby bywa różnie, ale wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest takie, żeby były moje, twoje i nasze.
Dla mnie wykształcenie jako takie nie jest wyznacznikiem, ale już inteligencja, mądrość życiowa, obycie towarzyskie, umiejętność znalezienia się w kazdej sytuacji jak najbardziej.

4

Myślę, że kategorycznie to trudno stwierdzić co będzie zwiastowało sukces, ale z takich uniwersalnych punktów to hierarchia wartości oraz podobne (niekoniecznie identyczne) cele życiowe.

5

Myślę ,że jest z tym sporo racji. Jeżeli osoby zbyt się różnią jest to po pewnym czasie męczące. Na swoim przykładzie mogę powiedzieć ,że przez 2 lata związku było różnie. Jesteśmy z dwóch różnych światów w łóżku też było ciężko się dogadać ,co do spędzania czasu też było ciężko aż w końcu rozstanie.
3 miesiące osobno pokazały ,że gdzieś się zgubiliśmy. Powrót nagły ,wszystko inne ja się zmieniłam i on także. W łóżku magia ,nadal spędzamy mało czasu przez jego pracę ,ale jestem wyrozumiała i nie kłócimy się o to już w ogóle. Jak już spędzamy to staramy się coś robić kino ,galeria, restauracja ,a jak nie mamy siły to łóżko ,pizza ,film. Ja mam czas dla znajomych on też się ze swoimi widuje bo niestety oboje nie przepadamy za swoimi znajomymi dlatego nie łączymy tego na siłę. Myślę ,że duże znaczenie ma chęć dogadania się no i przede wszystkim miłość. Czasem jak się nie układa to tylko i wyłącznie przez niedojrzałość. I cieszę się ,że doszło do tego rozstania bo po powrocie wszystko się zmieniło ,a gdybyśmy do siebie nie wrócili to potwierdziłoby to tylko ,że do siebie nie pasujemy. Każdy związek jest inny ,temat na długie dyskusje i rozmyślenia. Bardzo ciekawy wątek ,pozdrawiam smile

6

ruda102 napisał/a:

Np. ja jestem wierząca, mój facet jest sceptyczny - w dodatku wychowaliśmy się w różnych obrządkach. Czyli się różnimy. Ale dla nas te kwestie nie są fundamentalne, więc nie są osią tarcia w związku.

Pewnie to dlatego, że ty go na siłę nie nawracasz, a on ciebie nie wyśmiewa i tolerujecie to, że macie inne zdanie. Myślę, że większość tak by nie potrafiła, ale faktycznie zdarzają się takie pary.

7

GabrielaKlym napisał/a:
ruda102 napisał/a:

Np. ja jestem wierząca, mój facet jest sceptyczny - w dodatku wychowaliśmy się w różnych obrządkach. Czyli się różnimy. Ale dla nas te kwestie nie są fundamentalne, więc nie są osią tarcia w związku.

Pewnie to dlatego, że ty go na siłę nie nawracasz, a on ciebie nie wyśmiewa i tolerujecie to, że macie inne zdanie. Myślę, że większość tak by nie potrafiła, ale faktycznie zdarzają się takie pary.

Jest dokładnie tak, jak mówisz. I nie wiem, czy to takie rzadkie. Wiesz, ja nigdy nie znałam nikogo z nieposkromioną potrzebą ewangelizacji, ani nikogo, kto by wiarę uznawał za hucpę. W zasadzie wszyscy ludzie, których znam, są właśnie gdzieś po środku religijnego spektrum - ani wojujący ateiści ani fundamentalni chrześcijanie, wierzący mniej lub bardziej albo wcale, ale prywatnie, intymnie wręcz.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Podobieństwa i różnice w związku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024