Czarna Kotka napisał/a:Załóżmy że by się udało. Wielki sukces demograficzny Europy. Jednocześnie sukces demograficzny na wszystkich innych kontynentach łącznie z Antarktydą 
Dużo ludzi, mało zasobów. Jak się kończą takie sytuacje?
Tu nie chodzi o zalanie świata Polakami czy Europejczykami. Chodzi o prostą zastępowalność pokoleń. Żeby następowała owa zastępowalność na jedną kobietę w wieku rozrodczym powinno rodzić się ok. 2,1 dziecka. W Polsce jest to 1,33, a więc nie ma zastępowalności pokoleń. W społeczeństwie coraz większą grupę stanowią ludzie starsi. Raz z powodu takiego, że rodzi się mniej dzieci, a dwa, że dzięki dobrobytowi, medycynie rośnie długość życia. To między dzięki temu zawdzięczamy konieczność wydłużenia czasu pracy do emerytury. System emerytalny jest tak zbudowany, że nie odkłada się pieniędzy na swoje indywidualne konto, gdzie czekają na nas, na procencie aż się zestarzejemy. Wszystkie pieniądze, które płacimy na składki emerytalne są od razu wydawane na wypłaty dla aktualnych emerytów. Oni mają prawo do tych emerytur, bo z ich składek płacono emerytury ich rodzicom. Taki system solidarności międzypokoleniowej i ten system działa kiedy występuje wspomniana zastępowalność. Kiedy jej brakuje, to pojawia się sytuacja kiedy mniejszość młodych ludzi musi pracować na świadczenia dla większości, która jest już schorowana i stara.
Kiedy społeczeństwo się starzeje czyli młodzi stanowią mniejszość, to jest droga do jego śmierci. Jak w przypadku każdego indywidualnego organizmu.
supremacjazla napisał/a:Snake jeśli uważasz ze trud ojcostwa wynagradza Ci stanie w kolejkach po zasiłek.
Jejku mamy XXI wiek, nawet na wsi... Nie zauważyłaś? Są konta w bankach, przelewy, te sprawy. Ty po wynagrodzenie stoisz w kolejce do kasy?
supremacjazla napisał/a:I tak widzisz swoją rolę jako głowy rodziny dla zapewniania im bytu gratulacje.
Oj co ty tam sobie doczytujesz? Ja pracuję na rodzinę od lat i byt mojej rodziny nie zależy od jakiegoś świadczenia ale jak dają, to biorę 
supremacjazla napisał/a:Mnie nikt o zdanie nie pyta czy chce aby moje podatki szły na taki cel, sektor z którego nie korzystam.
Łaaał.... witaj w świecie dorosłych ludzi! Czy też dzidzia się obrazi, że ktoś jej nie pyta? A dzidzia wie, że większość ludzi bez problemu wskaże jakieś wydatki publiczne, które ich nie interesują, ba zupełnie się z nimi nie zgadzają? Kurka wodna 27 lat, a poziom świadomości i wiedzy o regułach rządzących życiem w społeczeństwie na poziomie przed gimnazjalnym....
supremacjazla napisał/a:Świadczenie dyskryminuje osoby bezdzietne
Eureka! Świadczenie przypisane do drugiego i kolejnych dzieci, a w szczególnych przypadkach i do pierwszego dyskryminuje osoby bezdzietne... Szok i niedowierzanie.