Pamiętnik - czy warto go pisać... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Pamiętnik - czy warto go pisać...

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 84 z 84 ]

Odp: Pamiętnik - czy warto go pisać...
Grease napisał/a:
Wielbiciel Lidiji Bacic napisał/a:
Grease napisał/a:

I o to właśnie chodzi, że z tych refleksji i emocji składa się życie. Z dawnych wierszy przemawia tęsknota za niezaznanym uczuciem, z późniejszych radość i upojenie, z kolejnych ból problemów itd. To wszystko idealnie zgrywa się z życiorysem. Zresztą - tyczy się to nie tylko poezji mojego wybranka, ale i mojej własnej smile

Prawda i jeszcze raz prawda. Chętnie zapoznałbym się z Twoimi wierszami. Serdecznie zapraszam do lektury moich, choć zapewne będziesz nimi rozczarowana.

Możesz podać link? smile Moje godne uwagi nie są, ale może kiedyś się odważę smile

Znajdziesz je na tym Forum, w dziale Debiuty literackie. Jestem przekonany, że Twoje wiersze są godne uwagi.

Zobacz podobne tematy :

67

Pisałam pamiętnik przez 8 lat. Lubiłam to, ale wizja, że ktoś mógłby go kiedyś znaleźć i przeczytać sprawiła, że pewnego dnia pamiętnik wylądował w kominku...

68

KatCa napisał/a:

Pisałam pamiętnik przez 8 lat. Lubiłam to, ale wizja, że ktoś mógłby go kiedyś znaleźć i przeczytać sprawiła, że pewnego dnia pamiętnik wylądował w kominku...

szkoda!! fajnie jest wracac do styarych zapisków - dzięki nim widzisz, jaką osobą byłaś wtedy, jak myslałaś, czułaś itp. ja uwielbiam wracac do starych dzienników !!!

69

KatCa, ja miałam tak samo - bałam się, że wpadnie w niepowołane ręce. Lepiej i bezpieczniej było pożegnać się z pewnymi pamiętnikami. wink Ale mam kilka, do których chętnie wracam wink

70

Zawsze można pisać na komputerze i zabezpieczyć hasłem wink Może to nie to samo, co pamiętnik na papierze, ale na pewno jest jakimś rozwiązaniem problemu "byle ktoś nie przeczytał" wink

71

Jeśli wróciłaś do pamiętnika sprzed lat to sama odnalazłaś już odpowiedź na swoje pytania. Kazda myśl, spotkanie, zdarzenie jeśli nie chcemy o nich zapomnieć muszą być spisane. Teraz popularne są blog, ale pamiętniki czy dzienniki wg mnie nigdy nie odedją do historii. Mają to coś. Coś czego żaden ekran monitora mieć nie będzie. smile

72

Zgadzam się z poprzedniczką postu. Pamiętniki są, były i będą smile Ja Wam powiem, że gdybym spotkała na swojej drodze chłopaka, który powiedziałby mi, ze pisze pamiętnik , to byłabym szczęśliwie zaskoczona - naprawdę. Lubię ludzi, którzy wyróżniają się na tle innych czymś niespecyficznym smile

73

Kiedyś pisałam... i chwilami mi brakuje... może jednak pora do tego wrócić...
Na pewno się przydaje, możliwość ubrania myśli w słowa i przelania na papier

74

Kiedyś pisałam pamiętnik (czasy gimnazjum), ale szybko skończyłam, bo zawsze jak później czytałam swoje wypociny to miałam wrażenie, że wszystko co napisałam jest wybitnie tępe. smile

Ja poradziłam sobie z problemem, że nie chce aby nikt go przeczytał.
Prowadziłam pamiętnik w formie maili. Wysyłałam je na swoją skrzynkę pocztową i zapisywałam w osobnym folderze. ^^

75

Dobrze jest pisać pamiętnik, żeby zobaczyć jak bardzo się człowiek zmienił. Ale taki papierowy ma znacznie wyższą wartość niż ten komputerowy smile

76

marysiazet napisał/a:
KatCa napisał/a:

szkoda!! fajnie jest wracac do styarych zapisków - dzięki nim widzisz, jaką osobą byłaś wtedy, jak myslałaś, czułaś itp. ja uwielbiam wracac do starych dzienników !!!

Czasami żałuję bo z ciekawości poczytałabym swoje wypociny, ale już po ptokach wink

Myślę, że to zależy od człowieka i rodzaju wyładowania jakiego w danej chwili potrzebuje. Jeden da upust emocjom krzycząc, płacząc, inny pisząc coś albo oddając się swojemu hobby. Albo wszystko na raz. Sama prowadzę pamiętnik. Nie regularnie, ale wtedy gdy mam taką potrzebę. To jest wtedy, gdy nagromadzi się już tyle myśli, że już boli od nich głowa. Przelanie ich na papier pomaga w uporządkowaniu chaosu. Przynajmniej ja tak mam. I po części dzielę się też swoim bólem, który kartki pamiętnika na swój sposób wchłaniają. Mam też czasem chwile takiego szczęścia, że mogłabym skakać do nieba. To także zapisuję. Więc pamiętnik nie tylko do zapisywania cierpienia, ale też i szczęścia. Aktualnie mam jeden rozpoczęty zeszyt(a raczej książkę, bo jest bardzo gruby), a gdzie jest reszta...nie wiem big_smile i szczerze, wolę nie szukać tamtych wpisów, nie chcę zlewać jednych żali z drugimi. A czy kiedyś sięgnę do tego co piszę teraz, czas pokaże. Wolę przelać swoje mroczne myśli na papier niż dusić je w sobie smile Mnie to pomaga w pewien sposób, ale każdy może reagować inaczej. Są tacy, których pisanie pamiętnika jeszcze bardziej zdołuje.

78

Ostatnio nei mam czasu do pisania pamiętnika..
ale postanowiłam że będę zapisywać jakieś przemyślenie danego dnia w kalendarzu wink

79

Ja piszę coś w formie "listów".. Zapisuje coś co leży mi na sercu, lub coś co mnie cieszy i wsadzam do koperty zaklejam i chowie do pudełka.. Są to "listy" do kogoś których nigdy nie wyślę ale wiem że są napisane;) Myślę że to fajna sprawa..

80

Pisałam przez 10 lat (11-21). Bardzo to lubiłam, po latach można odświeżyć pamięć, pośmiać się lub załamać wink Przestałam, bo opisywałam wszystko ze szczegółami, niestety mój facet (teraz już były) znalazł jeden zeszyt i przeczytał pikantne historie ze swoim poprzednikiem... No cóż, za fajnie nie było.

81

Diamond świetny pomysł z tym pisaniem listów - to też forma pamiętniku. Aż sama chyba wypróbuję. Naprawdę genialny pomysł smile.
Ogólnie jeśli chodzi o mnie, gdy wyleję na kartkę to co mnie boli, od razu jakoś lżej an sercu smile

82

Pamietnik warto pisać. Ale moja znajoma się rozwodziła i mąż znalazł jej pamiętnik. Chciał pokazać go w sądzie. Tragedia

Piszę od 12 roku życia. O dziwo czytając pamiętniki z tamtego okresu nie mogę znaleźć nic o moim ojczymie. Widocznie już wtedy chciałam wymazać go z pamięci, bo nawet tam się nie pojawiał. Trochę szkoda, bo ostatnio mnie wzięło na wspominanie, a 90% rzeczy związanych z tamtym okresem świadomie zapomniałam (ale nie podświadomie, bo potrafię śnić o tym, co się działo w tsmtym okresie życia albo miec przeblyski w różnych sytuacjach). Z drugiej strony się cieszę, bo przynajmniej nie mam jak samoistnie katować się wspomnieniami.

Nie wyobrażam sobie nie pisać pamiętnika. Są miesiące, gdzie jest tylko jeden wpis, a czasami piszę codziennie przez kilka tygodni. Prowadzenie pamiętnika to dla mnie pewien sposób radzenia sobie z emocjami - zawsze byłam dość skryta i zamknięta w sobie. Większości uczuć nawet nie potrafię nazwać. To trochę dziwne, bo czytając stare wpisy dokładnie wiem, co czułam, chociaż nigdzie nie ma konkretnego słowa (złość, smutek, bezradność) tylko zazwyczaj suche fakty.

Pamiętniki czytam, kiedy chcę znaleźć coś odnośnie mojej przeszłości. Ale może moja 12 letnia ja miałam rację - czasami lepiej nie pamiętać.

84 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2019-07-06 02:36:51)

Już dawno przestałam liczyć zapisane pamiętnikami zeszyty. Moim zdaniem bardzo warto je prowadzić gdyż dają wgląd w siebie, porządkują myśli a i przyjemnie się wraca do niektórych wspomnień.
Piszę od 12 roku życia, prowadzę też blog, ale niektóre sprawy wolę zachować tylko dla siebie i od tego mam tradycyjny pamiętnik.

Posty [ 66 do 84 z 84 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Pamiętnik - czy warto go pisać...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024