Czym jest opętanie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czym jest opętanie?

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 75 z 75 ]

66

Odp: Czym jest opętanie?

A, to przepraszam. Chcialam tylko zauwazyc, ze na wysuwajacym jakies twierdzenie spoczywa ciezar dowodu.

Zobacz podobne tematy :

67

I tak i nie smile Przykładowo - ktoś potrzebuje materiału do powieści, ale nie chce jeszcze zdradzać, że pisze. Może w tym momencie nawet założyć temat np. czym są demony takie czy inne, albo kim upadli aniołowie (że tak pozostanę przy temacie związanym z demonologią). Albo czym są wampiry lub jakiekolwiek inne stworzenie "nadprzyrodzone". Możemy tak samo dyskutować o duszy - czym ona jest. Dla mnie w tak sformułowanym temacie dyskusja na temat tego, czy przedmiot dyskusji istnieje czy nie jest całkowicie zbędny, bo, w mojej opinii, chodzi o poszczególne koncepcje. Czym innym będzie na przykład dusza u Platona, a czym innym będzie dusza w ujęciu judeo-chrześcijańskim, jeszcze inaczej będzie ujmowana w filozofii wschodniej. Podobnie na przykład kwestia życia po śmierci - w religiach monoteistycznych sprawa jest dość jasna, różne są szczegóły i w zasadzie w religiach politeistycznych będzie względnie podobnie. Ale inaczej już się sprawy mają gdy idzie o kwestię reinkarnacji, która również może być różnie postrzegana w zależności od koncepcji. Oczywiście ateiści znowu powiedzą, że żadnego życia "po życiu" nie ma, ale kwestia wiary bądź niewiary naprawdę moim zdaniem nie ma tu znaczenia.
Tak samo tutaj w wypadku opętania - ogólnie czym jest opętanie wydaje się być jasne, ale różne religie będą różnie widzieć przyczyny i skutki opętania smile Trzeba pamiętać, że nie tylko chrześcijaństwo mówi o opętaniu. W każdej kulturze, gdzie obecna była jakaś religia, a tym samym istniały nadprzyrodzone siły dobra i zła, można było mówić o opętaniu. Ale skutki opętania jak i przyczyny mogły być różne, z tego, co mi wiadomo.
Temat ten można uznać za dyskusję wokół mitologii, tak myślę smile A nie trzeba wierzyć w prawdziwość mitologii np Greków, Rzymian, Celtów, Słowian czy Egipcjan, nie trzeba być wyznawcą kultu bóstw Solarnych etc, żeby podejmować dyskusje o nich wink

68

W myśl słów wypowiedzianych przez Ducha Bożego ustami Jana, świat dzieli się na dzieci diabła i dzieci Boga.
W Panu Twardowskim są takie słowa:"Dusza mędrca cenniejsza, bo wiedzie za sobą rzeszę naśladowców". Chyba bardzo zrozumiałe zdanie.
Jezus wspominał o tym czym jest opętanie, nawet jest wiele sytuacji gdy wypędza demony z ludzi. Dawno temu zajmowałem się aktywnie okultyzmem, na długo przed narodzeniem na nowo. Byłem związany z różnymi znacznymi organizacjami np WICCA, znałem przywódczynie tej organizacji, utrzymywaliśmy kontakt.Przez 10 lat życia "parałem" się czarną magią wojując z innymi adeptami.Ale zabawne, bo nawet wówczas w gardziłem pospolitymi satanistami którzy zabijali koty wierząc że to jest właśnie to.Oczywiście w Bożym czasie upamiętałem się, ale jak wspomniałem na długo przed narodzeniem na nowo, a stało się to w wyniku czytania Pisma Świętego. NA złość [wówczas] światkom którzy mnie nachodzili.W sumie byłem w tym stanie 10 lat.Stawiałem tarota, prowadziłem osobisty grimoire pisany własną krwią. Nie uczestniczyłem w sabatach.
Ale zasadę opętania zrozumiałem dopiero jako dziecko Boże. Po prawdzie opętanie jest inna formą zwiedzenia. Osoba pod jego wpływem [często] jest nie świadoma swojego stanu.Dzieje się to wtedy, gdy demon jest zaproszony do jej życia.Tylko zdecydowane działanie osoby mającej autorytet Jezusa Chrystusa może wygnać demona, czasami niezbędny jest post.Osobiście raz oczyszczałem nieznajomą osobę z pod wpływu demona i wtedy ta osoba się narodziła na nowo.Czasami ludzie pod wpływem demonów są świadomi swego stanu, są jak pasażerowie w swoim aucie którym sami nie kierują.Oni miewają czasami przebłyski świadomości.
Okultyści często szczycą się tym że są powiązani z siłami ciemności, ale oczywiście jak to jest w przypadku zwiedzenia, są zwiedzeni - czyli nie świadomie [nawet jeśli wierzą że robią coś świadomie] są niewolnikami swoich panów.
Wojna jest o dusze ludzkie. Większość ludzi na Ziemi służy złu w nieświadomości.Widziałem piekło, wiem z czym to się je, nie życzę go nikomu. Sam pragnę z całej siły dojść do żywota wiecznego w Niebie i nie dam się świadomie zniewolić. Badam to co czytam np w necie jak mi ktoś coś podsyła i preferuję wyłącznie Pismo Święte jako autorytet.
Takie skromne świadectwo smile

69

Osobiście podzielam zdanie ApoteozaPrawdy.

ApoteozaPrawdy napisał/a:

Na koniec dodam, że łatwiej jest zrzucić odpowiedzialność za swoje występki na jakiegoś diabła, zamiast przyznać się do słabości/błędu. ;]

Nigdy nie negowałam istnienia opętania, jednak uważam, że często jest wytłumaczeniem własnych porażek i błędów. Niestety również można nim zasłonić chorobę psychiczną oraz opóźnić diagnozę i leczenie.

Proboszcz parafii, do której należę jest egzorcystą. Bardzo sceptycznie podchodzi do stwierdzenia opętania. Kiedyś wyjaśniał, że na setki podejrzewających u siebie działanie złego ducha, tylko jednostki są pod jego wpływem. Odebrał staranne przygotowanie do swojej służby i rozróżnia kiedy jest potrzebny lekarz, a kiedy duszpasterz. Takie słowa przynajmniej słyszałam i czytałam.

Długo uważałam, że opętanie jest czymś, co doskonale promuje produkcje filmowe i funduje odbiorcy odrobinę adrenaliny, której potrzebuje.

Na wiele sytuacji paranormalnych znalazła wytłumaczenie naukowe. Na przykład, osławiona godzina trzecia nad ranem, w której zdarza się najwięcej przewidzeń. Oglądałam program, według którego mózg znajduje się w kilkunastej godzinie bez snu, jest zmęczony i podatny na sugestie zmysłowe i nie panuje nad ich kierunkiem. Również brak światła słonecznego i częste opary oraz spadek temperatury powietrza nie są w tym przypadku bez znaczenia.

Nie potrafię jednak wytłumaczyć zdarzenia, w którym miałam okazję uczestniczyć. We mszy brała udział opętana kobieta, o czym nie wiedziałam. Zanim rozpoczęła się msza doznałam dziwnego uczucia napięcia. W kościele odmawiało litanię ok. stu osób, a gardłowy głos kobiety górował. Nie robiła nic specjalnego. Żadnych scen rodem filmu grozy, mimo to ławki drżały. Uznałam, że to wynik strachu i ludzi, którzy opierali się o te ławki. Ciała trzęsły się ze strachu i przeniosły wibracje na meble. Ciekawe było, że odzywała się tylko przy modlitwach do Matki Boskiej. Pomyślałam nawet, że kulminacja powinna nastąpić przy przemienieniu, ale tak się nie stało. Kobieta po przyjęciu komunii św. zemdlała. Ksiądz prałat walczył z jej opętaniem jeszcze kilka dni. Egzorcyzmy odbywały się poza zasięgiem oczu parafian, a msze z udziałem opętanej miały na celu motywację wiernych w modlitwie za nią. Księdzu nie udało się wypędzić złego/złych z kobiety, takie przynajmniej krążą plotki.
Co ciekawe osoba ta leczyła się równocześnie psychiatrycznie. Ona i jej rodzina szukali pomocy na wiele sposobów. Nie trudno się o niej czegokolwiek dowiedzieć, bo mieszka w naszym rejonie i dużo plotek krąży na jej temat. Jej nie pomógł ani psychiatra, ani egzorcysta.
Zdania ludzi na temat jej przypadku są podzielone, jedni uznają, że jest opętana, inni, że psychicznie chora.

Osobiście mogę powiedzieć tylko, że zanim kobieta się odezwała, w czasie wspomnianej przeze mnie mszy, poczułam coś nieracjonalnego. Gdy odmawiałam "Zdrowaś Mario" palce silniej mi się zaciskały na dłoniach. Pomyślałam nawet, że powróciły moje problemy neurologiczne, bo nie panowałam nad odruchem. Nie miałam pojęcia o obecności kobiety w kościele, nawet wcześniej nie słyszałam plotek na jej temat.

70

To nie jest wina diabła[on korzysta z okazji] że człowiek daje mu się opanować i czynić zło większe niż robił ów zanim doszło do opanowania. To wina człowieka. Gdzie nie ma działania Boga w życiu człowieka, jest działanie diabła. Przecież on cały czas szuka sposobności aby zgubić KAŻDEGO człowieka. Wiecie gdzie tkwi problem w takich dyskusjach? W lenistwie ludzi. Lepiej jest gadać [pisać] kalambury niż poczytać źródło PRAWDY wszelakiej czyli Biblie. Nam ludziom można ściemniać, ale przecież Bóg czyta nasze myśli i zna zamysły naszych serc. Ps. 1 mówi że tylko głupcy idą drogą bezbożnych. Zatem zadajcie sobie pytanie :
KIM JESTEŚ ? DO JAKIEJ KATEGORII LUDZI [W ŚWIETLE BIBLII] SIĘ ZALICZASZ? A wtedy dostaniesz wszystkie odpowiedzi w jednym słowie.
TWOJE życie jest w TWOICH rękach!

71

PawełM
Diabeł jest władcą tego świata i wszyscy prawdziwi chrześcijanie muszą walczyć z tym groźnym i inteligentnym przeciwnikiem. W Psalmie 91:3 nazwano go ptasznikiem sprowadzającym niedolę. Diabeł obserwuje każdego z osobna. Widzi nasze zwyczaje i cechy i zastawia ukryte pułapki, by złowić nas żywcem. Gdy dajemy się schwytać, często może doprowadzić nas do ruiny duchowej, a w końcu do zagłady. W 13 wersecie tegoż Psalmu psalmista przyrównał Diabła do młodego lwa lub kobry. On nie tylko wykorzystuje sytuację, a wręcz poluje na ludzi. Jakże ważne jest rozpoznanie  różnych metod knowania tego przeciwnika. A metody te to np. strach przed człowiekiem, materializm, pułapka niezdrowej rozrywki czy choćby nieporozumienia. Tak jak zwiódł Ewę tak nadal zwodzi ludzkość. To tylko niektóre z jego metod, ale jakże skuteczne. W Liście do Efezjan spisana jest przestroga "Nie zostawiajcie miejsca Diabłu". Oszczercze wypowiedzi i kłamliwe oskarżenia to cecha Diabła. My także możemy się stać oszczercami, gdybyśmy wydawali o kimś opinię nie znając wszystkich faktów. Jakże trzeba być czujnym , by nie wpaść w sidło Szatana , który kusił także Jezusa?  Zamiast pozwalać, aby duch świata nami kierował poddajmy się raczej kierownictwu ducha Bożego, który umożliwia nam okazywanie takich przymiotów jak miłość i panowanie nad sobą. Dzięki temu możemy odpierać ataki Szatana, który chce byśmy pałali gniewem, po to tylko byśmy wyrządzali zło.

72 Ostatnio edytowany przez PawełM (2014-11-30 23:14:08)

Nie ma czegoś takiego jak prawdziwi chrześcijanie. Wyznawcy Jezusa Chrystusa [Jahshua] to dzieci Boże i one wiedzą jak sobie radzić z siłami ciemności, gdyż są doskonale uzbrojeni w Bożą zbroję i obosieczny miecz Bożego Słowa. Kto postępuje wg nauki Biblii nie ma się czego obawiać. No i świat dzieli się na dzieci Boga i dzieci diabła.Ci tzw chrześcijanie to po prostu - w większości- ludzie religijni, niedzielni itd.Oni są nieświadomymi przyjaciółmi władcy tego świata.Mówię rzeczy po imieniu, bo po co się okłamywać.Duch ustami Jana mówi o wiernych Bogu tak:
1Jn.3:1  "Patrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec, że zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi. Dlatego świat nas nie zna, bo jego nie zna."
1Jn. 3:2 "Umiłowani, teraz jesteśmy dziećmi Bożymi, ale jeszcze się nie objawiło, czym będziemy. Wiemy jednak, że gdy on się objawi, będziemy podobni do niego, gdyż ujrzymy go takim, jakim jest." - to nie są słowa do chrześcijan ale do dzieci Bożych.
Różnica jest kolosalna!

73

PawełM napisał/a:

Takie skromne świadectwo smile

Dzięki Paweł za to "skromne świadectwo"

Pozdrawiam

74

"A może istnieją jakieś naukowe sposoby wyjaśnienia zachowania osób, które uważa się za opętane np. choroba psychiczna?"

No muszę się odezwać w temacie. Nie ma czegoś takiego jak opętanie. To wymysł kaznodziejów, szamanów i innych samozwańczych uzdrawiaczy,  którzy od setek lat żerują na ludzkiej głupocie, braku wykształcenia i strachu przed nieznanym. To co wy ( i tzw. egzorcyści czyli ludzie nie mający pojęcia o funkcjonowaniu ludzkiej psychiki i zarabiający nie małe pieniądze na ludzkim nieszczęściu) nazywacie opętaniem, psychiatria nazywa chorobą psychiczną, najczęściej jest to schizofrenia w fazie ostrej. TO SIĘ LECZY ! Po konsekwentnie prowadzonej farmakoterapii, objawy ustępują. Konieczna często też okazuje się psychoterapia, ponieważ często objawy uaktywniają się w określonych warunkach społecznych, rodzinnych.

Nie rozumiem, jak w XXI wieku, w erze rozwoju cywilizacji i powszechnego dostępu do edukacji i opieki medycznej, ktoś jeszcze może wierzyć w takie bzdury.
Nie mający pojęcia o psychologii, psychiatrii i medycynie Księża robią wiele złego ofiarom chorób psychicznych. Zamiast odprawiać nad nimi swoje czary które przypominają raczej znęcanie się nad ofiarą, powinni wysłać taką osobę do lekarza. Często bywa tak, ze ofiara skrajnie wykończona psychicznie samą chorobą i działaniami tzw. egzorcystów po prostu umiera. Dla mnie to barbarzyństwo. Lekarz, żeby leczyć musi mieć wykształcenie medycznie, ksiądz wystarczy że skończy teologię czyli dziwaczną filozofię o bycie który nie istnieje i nie tylko może "uzdrawiać" ale i opiekować i pracować z dziećmi ( bez wymaganego prawem w Polsce wykształcenia pedagogicznego!) . Jakie to Smutne.

Posty [ 66 do 75 z 75 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czym jest opętanie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024