różne rodzaje fobii i lęków - spis - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » różne rodzaje fobii i lęków - spis

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 83 z 83 ]

66 Ostatnio edytowany przez xpathx (2011-07-27 13:41:47)

Odp: różne rodzaje fobii i lęków - spis

to ja skromnie, ale

- kancerofobia - od zawsze, a teraz po śmierci mamy to już masakra
- tanatofobia - najsilniejszy lęk. myślalam że będę bała się tez kontaktu z umierającym, ale okazało się że to było przeżycie z pogranicza metafizyki. nie balam się i trudno nawet powiedzieć co ja wówczas doświadczyłam. ... nadal boję się śmierci bliskich i oczywiście wlasnej ... boję się też że życie w dniu śmierci okaze sie egzystencjalnym bezsensem
-  tokofobia - bałam się odkąd pamiętam, teraz mam wrażenie że nic nie przebije w/w dlatego lęk złagodniał (inna spr że mam wrażenie że juz mnie to niedotyczy)
-  monofobia - od zawsze ... ze mną

Zobacz podobne tematy :

67

Nie wiedziałam,że lęk przed ciążą też ma swoje określenie.A jest lęk prze myciem głowy?Jak jestem sama w domu nie myję jej-tak mnie paraliżuje fakt spłukiwania włosów,że oszaleć idzie.

68

Oczami wyobrazni widzę tych ludzi którzy mają te niektóre fobie, i może to głupie, ale chce mi sę śmiać:)

69

Szczerze to czasem też chce mi się śmiać,że człowiek może się bać takich głupot,ale jak widać umysł jest zagadką i płata nam figle w postaci lęków,nawet tych nieuzasadnionych.Sama jak pomyślę o tym jak to można bać się myc głowę,ale po zastanowieniu i rozmowie z psychiatrą wiem,że nie chodzi o samo mycie tylko brak kontroli w tym momencie co wokół sę dzieje.Mimo,ze ta czynność trwa niemalże chwilę przeżywam stres przed każdą kąpielą.

70

Witam,
od dziecka mam klaustrofobię, ale ostatnio doświadczyłam kilkakrotnie lęku który można ogólnie określić jakąś jej odmianą, ale staram się ten lęk jakoś nazwać (pewnie jest na to nazwa tylko ja jej nie znam). 
Może mi pomożecie? Wygląda to tak.
Wybierałam się na wesele, wcześniej chciałam zmierzyć sukienkę. Założyłam ją, wcześniej mierzyłam ją w sklepie i pasowała, tym razem też. Starałam się ją zdjąć, ale zaciął się zamek... no i się zaczęło. Nagle sukienka zrobiła się za ciasna, zaczęłam się w niej dusić, serce waliło mi jak oszalałe.... efekt.... sukienkę prawie na sobie porwałam żeby się z niej uwolnić. II sytuacja... rozwalone kolano, lekarz mówi: gips .... niby wszystko jasne i proste, gips to gips. Na szczęście nie taki klasyczny, ciężki tylko lekki. Jego założenie jakoś przeżyłam, ale jak tylko dojechałam do domu, usiadłam i ........totalna, straszliwa panika. Nawet nie wiem jak to nazwać, określić... po prostu koszmar. Zaczęłam się dusić, tracić oddech, tętno chyba ze 200 na minutę  ... no i ta absurdalna panika. Nie wiem, tak jakby od zdjęcia tego gipsu zależało moje życie. Koszmarnie przerażona i zalana łzami zaczęłam "obrabiać" ten nieszczęsny gips nożyczkami, jakimś nożem kuchennym. Efekt.... oczywiście go rozwaliłam. Ale jak tylko się go pozbyłam cała ta panika, strach zniknęły.
No i teraz pojawia się moje pytanie. Czy klaustrofobia czyli mój lęk małymi, zamkniętymi pomieszczeniami i to co opisałam powyżej, również postrzegane jako swego rodzaju ograniczenie ale przestrzeni własnego ciała to jest to samo czy jest to inny rodzaj fobii, której nazwy nie potrafię określić?
Będę wdzięczna za pomoc.

71

Safka33

Wydaje mi się ze nie chodzi o zdefiniowanie tego lęku,bo to należy do lekarza,czyli specjalisty,ale o zrozumienie jego-jakie ma podłoże.Szukasz tutaj definicji.Powiem tak,to lęk w połączeniu z nerwicą.
Byłaś u psychitary?Próbowałaś cokolwiek z tym zrobiż,mam na myśli leczenie?

72

a lęk przed ludźmi o bardzo jasnych oczach ?

73

Witam,
ja chyba cierpię na etnomofobię - lęk przed owadami, ale tymi latającymi, najbardziej osami... jak mam sobie z tym poradzić? kiedy obok mnie pojawia się osa dostaję szału: robi mi się strasznie gorąco, czuje jak oblewa mnie pot, robi mi się słabo i kreci mi się w głowie, czuję jak serce mi się zatrzymuje, zaczynam wtedy krzyczeć.. kiedy byłam mała wpadłam  w gniazdo os, miałam wtedy wiele ukąszeń, nawet zliczyć się nie dało, może to od tego momentu? może to przez to?
ale to nie tylko osy, kiedy słyszę muchę również odczuwam lęk..
nie potrafię się tego oduczyć i jest mi głupio kiedy jestem np. w towarzystwie znajomych i podleci do mnie osa. Nie chce robić sobie wstydu i nie krzyczeć, wtedy nie mogę normalnie oddychać, oddycham szybciej, jak bym się topiła... wtedy to dopiero wstyd, jak każdy się zaczyna przejmować: co mi się stało...

czy można sobie jakoś wmówić, aby nie bać się owadów?

74

maniafobia - lęk przed chorobą psychiczną
Mieć fobię na punkcie nie posiadania fobii...
Owszem, naciągane. I w dodatku śmieszne =,=

75

Ja mam okropny lęk związany z wymiotowaniem big_smile okrutna fobia ,ale mam ją od dzieciństwa .

76

Witam,
Osobiście mam paniczny lęk przed słońcem(w tym opalaniem) i aparatami(jak ktoś mierzy we mnie aparatem do robienia zdjęć) tylko nie mam pojecia jak mogą się one nazwyać... ktoś pomoże?

77 Ostatnio edytowany przez miodowyblond (2012-10-19 18:25:16)

odontofobia - lęk przed stomatologiem (umiem iść tylko do brata:P)
tanatofobia - lęk przed śmiercią
tokofobia - lęk przed porodem (o nie, nie będę mieć dzieci)
antropofobia - lęk przed ludźmi (nieustannie)
monofonia - lęk przed samotnością
agorafobia - lęk przed przebywaniem na otwartej przestrzeni (a raczej jej odmiana)
arachnofobia - lęk przed pająkami
apiofobia - lęk przed pszczołami
etnomofobia - lęk przed owadami
helmintofobia - lęk przed robakami
demonofobia - lęk przed duchami, demonami
fobofobia - lęk przed lękiem
Do tego niewymieniona emetofobia - lęk przed wymiotami. NIENAWIDZĘ! tongue Nie pamiętam, kiedy ostatni raz wymiotowałam, bo zawsze robię wszystko, żeby tylko tego nie robić, jest to dla mnie tak nieprzyjemne, że aż się tego bardzo, a to bardzo boję.

Tak wszystko po trochu. wink Przy pająkach, pszczołach, owadach (zwłaszcza latających) to lęk wręcz paniczny. big_smile Pozostałe to tak po prostu się boję.

78

fonofobia - lęk przed hałasem,
nyktofobia - lęk przed ciemnością,
fobofobia - lęk przed lękiem
batofobia - lęk przed głębokością, tunelami
majeutofobia - lęk przed ciążą
antropofobia - lęk przed ludźmi

wymienilam te bardzo silne w moim przypadku. dobrze ze przynajmniej z niektorymi fobiami da sie zyc w miare normalnie np. z lekiem ciemnosci radze sobie po prostu spiac przy swietle. dla mnie najbardziej destrukcyjna fobia jest lek przed ludzmi.
uwazam ze zadna fobia nie jest naciagana. absolutnie.

79

Terra93 napisał/a:

maniafobia - lęk przed chorobą psychiczną
Mieć fobię na punkcie nie posiadania fobii...
Owszem, naciągane. I w dodatku śmieszne =,=

w tej fobii nie chodzi o lek na punkcie nie posiadania fobii a o to by nie zachorowac psychicznie, tak po chlopsku, zeby nie zwariowal. smile

80 Ostatnio edytowany przez Miyoshi (2013-01-03 17:01:04)

Podobnie jak CookieBitch, też boję się manekinów, a nawet porcelanowych czy też innych zwykłych lalek. wink Z tej listy mam arachnofobię, tanatofobię, gerontofobię, homichlofobię, akrofobię, klaustrofobię, tafefobię, oprócz tego koulrofobię (lęk przed klaunami). Kiedyś miałam antropofobię, ochlofobię, agorafobię, skolionofobię.

81

odontofobia- TAK!!

Mam jeszcze jedną fobię, ale nie wiem czy i jak się nazyw.

Otóż uwielbiam jeździć samochodem, bardziej jako kierowca niż pasażer. Problem w tym, że panicznie boję się wypadku, w którym stracę nogi. Nie wiem skąd mi się to wzięło, ale ma to od zawsze.

82

Ej sorry, że zamartwię, ale jest tego dużo więcej. Ja akurat też mam dużą część tych lęków wink
Np. Arachnofobie, Tanatofobie, Awiofobia, Geryfobie itd.

Posty [ 66 do 83 z 83 ]

Strony Poprzednia 1 2

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » różne rodzaje fobii i lęków - spis

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024