Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 196 do 260 z 2,447 ]

196 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-10-25 13:27:11)

Odp: Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Ale jakie to narzędzie kary? Wolność = Odpowiedzialność.
Poza tym kobieta sama z siebie nie zachodzi w ciążę, tylko to trochę transakcja wiązana, że tak powiem. Obie osoby mają wolność do tego na jakich warunkach idą, co będą robić i jakie są tego konsekwencje.

Dodatkowo mówisz o łamaniu praw człowieka, bowiem a) konsekwencję czynu, które nie łamie prawa nazywasz "karą" i przy okazji robisz dehumanizację.
B) łamiesz podstawowe prawo własności. Dziecko w łonie jest posiadaczem swojego własnego ciała. Jednym słowem wchodzimy w urzędniczą mentalność, którą najlepiej opisał Goering "To ja decyduję kto jest Żydem".

Poza tym właśnie mówiąc o "karaniu" za seks, zapominasz że facet też w tym brał udział. Głupotą jest mówić, że on nie ponosi odpowiedzialnością za to i robić tylko jedną stronę jako "ofiarę"

A co do hipokryzji. Zobacz na obecną retorykę Strajku i tego co zacytowałem wyżej wink
Sorki, ale ruch jest skompromitowany.

Zobacz podobne tematy :

197

Lucyfer666 napisał/a:

I tak Olinko - pada podejście aborcji na życzenie, bo główna organizacja, która robi szum, czyli Strajk Kobiet w swojej hipokryzji to postuluje.

80% kobiet jest za pozostawieniem obecnego stanu prawnego. I tak jak w dyskusji o LGBT nie należy przekładać postulatów najbardziej zaangażowanych aktywistów na całą populację tej grupy społecznej, tak i tutaj jakaś grupa kobiet NIE reprezentuje poglądów większości Polek. Nie dajmy sobie wmówić, że jest to walka o aborcję na życzenie, bo będziemy przekłamywać rzeczywistość. W końcu większość z tych kobiet, które wyszły na ulicę i które jutro mają zamiar strajkować, demonstruje wyłącznie swój sprzeciw przeciwko odebraniu tych praw, które posiadamy.

198

Ela210 napisał/a:

U nas 10 lat temu przyszedł nowy ksiądz. Dojrzały gość z otwartą głową, misjonarz. W dużym mieście. Kościół się zapełni i trzeba było nowe godziny mszy dodawać. Też był niż.
Ale po paru latach zmieniono  na "geniusza" smile
Teraz są tam pustki, pustki i mało kto go przyjmuje na kolędzie.. 
Ale możesz sobie żyć ASSASIN w swoich bezpiecznych przekonaniach.. ale wielu wierzących odwróciło się od takiego zepsucia jakie widzą, bo mają moralność i myślą,  a nie bronią dogmatu na ślepo.

Chyba się nie zrozumieliśmy wink

Łażenie/nielazenie do kościoła nie ma odzwierciedlenia w tym, o czym powyżej napisałem. Więc nie bardzo rozumiem Twój przytyk.

Polis wiem o tym i moim zdaniem to jest wada prawa w naszym kraju. Powinna być ta wazektomia dopuszczalna i realizowana dla chętnych w sposób nieodwracalny.

199 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-10-25 13:43:14)

Olinka napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

I tak Olinko - pada podejście aborcji na życzenie, bo główna organizacja, która robi szum, czyli Strajk Kobiet w swojej hipokryzji to postuluje.

80% kobiet jest za pozostawieniem obecnego stanu prawnego. I tak jak w dyskusji o LGBT nie należy przekładać postulatów najbardziej zaangażowanych aktywistów na całą populację tej grupy społecznej, tak i tutaj jakaś grupa kobiet NIE reprezentuje poglądów większości Polek. Nie dajmy sobie wmówić, że jest to walka o aborcję na życzenie, bo będziemy przekłamywać rzeczywistość. W końcu większość z tych kobiet, które wyszły na ulicę i które jutro mają zamiar strajkować, demonstruje wyłącznie swój sprzeciw przeciwko odebraniu tych praw, które posiadamy.

Oczywiście, że większość społeczeństwa jest za kompromisem smile

Niemniej ww. organizacja śmie twierdzić inaczej. wink
Dlatego podpinając się pod nich ostatecznie podpinamy się pod postulaty, które one głoszą.

I wiem co masz na myśli i temu nie zaprzeczam. Po prostu opisuję, jak to wygląda z "politycznej" perspektywy.
Przecież podobnie było w przypadku Marszu Niepodległości, ale z racji tzw. Czarnego Bloku bardzo szybko zostało powiedziane o 60 000 faszystów.
W medialnym przekazie prawda ginie pierwsza.

200

IsaBella77 napisał/a:

[...]

Nie chcę szydzić ale może trzeba się trochę bardziej postarać? Nie mówię, że nie ma problemów ale stanowczo nie zgadzam się, że wszystko leży, nic nie działa, nic nie ma.

A tak ogólnie, ponieważ padło, że Konfederacja strzeliła sobie w kolano. No chyba, że ktoś zakłada, że wyborca Konfy jest taki jak przeciętny wyborca PO, Lewicy czy PiS, bo nie zna nawet programu partii na którą głosuje. Krzysztof Bosak zdobył tyle głosów ile zdobył jako jedyny wyraźnie deklarując się w sprawie aborcji. Stanowisko Konfederacji w tej sprawie też nie jest ukrywane.
Po drugie, to raczej panie właśnie strzelają sobie w kolano biegając i próbując profanować kościoły. Zresztą chłopaki z ONR obstawiają kościoły i jak można sobie zobaczyć spod kościoła św. Krzyża w Warszawie grzecznie paniom dają odpór wink

201 Ostatnio edytowany przez polis (2020-10-25 13:52:57)

Lucyfer666 napisał/a:

Ale jakie to narzędzie kary? Wolność = Odpowiedzialność.
Poza tym kobieta sama z siebie nie zachodzi w ciążę, tylko to trochę transakcja wiązana, że tak powiem. Obie osoby mają wolność do tego na jakich warunkach idą, co będą robić i jakie są tego konsekwencje.

Dodatkowo mówisz o łamaniu praw człowieka, bowiem a) konsekwencję czynu, które nie łamie prawa nazywasz "karą" i przy okazji robisz dehumanizację.
B) łamiesz podstawowe prawo własności. Dziecko w łonie jest posiadaczem swojego własnego ciała. Jednym słowem wchodzimy w urzędniczą mentalność, którą najlepiej opisał Goering "To ja decyduję kto jest Żydem".

Poza tym właśnie mówiąc o "karaniu" za seks, zapominasz że facet też w tym brał udział. Głupotą jest mówić, że on nie ponosi odpowiedzialnością za to i robić tylko jedną stronę jako "ofiarę"

A co do hipokryzji. Zobacz na obecną retorykę Strajku i tego co zacytowałem wyżej wink
Sorki, ale ruch jest skompromitowany.

Już napisałam, że podwiązywanie jajników jest nielegalne w Polsce.

Masz 100% działającą antykoncepcje? Jak będziemy mieć coś co jest bezpieczne dla wszystkich i działa na 100% to porozmawiamy inaczej, do tego czasu jest to karanie kobiety za seks. Zresztą jak to odbierać jak nie karę? To jest powiedzenie wprost, że chciałaś seks to teraz masz rodzić nawet jak nie chcesz być matką. Myślisz, że takie zmuszone do macierzyństwa kobiety są dobrymi matkami dla swoich dzieci? Bo ja mam sporo poważnych wątpliwości. Pewnie te dzieci będą miały tak jak jedna z moich koleżanek, której matka kazała dziękować, że ją urodziła i tego typu kwiaty. P.S. ta koleżanka to był smutny człowiek, jakoś na szczęściem nie promieniowała, że dostała dar życia.

Mężczyzna nie poniesie konsekwencji zdrowotnych i to nie jego ciało będzie się zmieniało, więc tutaj musi mieć więcej do powiedzenia kobieta, proste.

Co do aborcji na żądanie, to popiera ją więcej osób. Arykuł z 2019: Aż 53 proc. za aborcją na żądanie do 12. tygodnia. Bliżej Europy, dalej od Kościoła [sondaż OKO.press]

Czy kobieta ma prawo do aborcji do 12. tygodnia ciąży? Wynik sondażu IPSOS dla OKO.press jest spektakularny: 53 proc. (w tym 57 proc. kobiet!) uznało, że TAK, tylko 35 proc. NIE. Za jest aż 80 proc. wyborców PO i 78 proc. Koalicji Europejskiej. Polskie postawy zbliżają się do unijnej normy. Wracamy do akceptacji prawa do aborcji na poziomie 1992 roku

202

Lucyfer666 napisał/a:

Oczywiście, że większość społeczeństwa jest za kompromisem smile

Niemniej ww. organizacja śmie twierdzić inaczej. wink
Dlatego podpinając się pod nich ostatecznie podpinamy się pod postulaty, które one głoszą.

I wiem co masz na myśli i temu nie zaprzeczam. Po prostu opisuję, jak to wygląda z "politycznej" perspektywy.

Tu pełna zgoda. Rzecz w tym, że one niejako samozwańczo stanęły na czele tego spontanicznego sprzeciwu, a podpinając się pod akcję, a przy tym będąc widocznymi i słyszanymi, w pewien sposób narzucają określoną retorykę i określony odbiór, a to już przekłamuje prawdziwe intencje protestujących, działając głównie na ich szkodę. Co więcej, w rękach polityków jest to narzędzie, które w bardzo prosty sposób może zostać wykorzystane przeciwko kobietom.

203

Snake napisał/a:

Po drugie, to raczej panie właśnie strzelają sobie w kolano biegając i próbując profanować kościoły. Zresztą chłopaki z ONR obstawiają kościoły i jak można sobie zobaczyć spod kościoła św. Krzyża w Warszawie grzecznie paniom dają odpór wink

Nikt nikomu w nic nie strzela. Beton kościelny się oburzy, a ci bardziej ogarnięci popatrzą na to jako na krzyk rozpaczy. Przy tym pogarda dla kościoła jest coraz bardziej powszechna. Zdjęcia pobazgranych kościołów już nie są w stanie przykryć skandalu z trybunałem w roli głównej i niezależnie czy ktoś to uzna za prowokacje bezpieki, czy akcje fanatyczek, to nie pokryje to przyczyny protestów. Tak samo jak propagandowe hasła że to demonstrantki są winne epidemii, bo wyszły na ulicę zamiast siedzieć w domu i się izolować.

Ten shit już nie działa. Coraz więcej ludzi myślących odchodzi od PiSu i kościoła.

204 Ostatnio edytowany przez szakisz (2020-10-25 14:15:15)

MagdaLena1111 napisał/a:
szakisz napisał/a:

Bardzo kulturalny i wyważony komentarz do dyskusji o aborcji. Ja to tylko tu zostawię, do posłuchania smile

…wspomina tylko na początku, że status TK, który wydał orzeczenie budzi wątpliwości konstytucyjne, ale to przecież nieważne, bo ważne jest to, że wydał orzeczenie i tylko 2 sędziów zgłosiło zdanie odrębne, więc stawia tezę, że w takim razie to wskazuje na niezgodność przedmiotowych rozwiązań z konstytucją. Podsumowując, przymknijmy oko na niekonstytucyjność tego organu, ale weźmy sobie do serca jako konstytucyjne rozwiązania, które orzeka. Ech...
Podobnie w kwestiach etycznych i społecznych.
Nie lubię takich manipulantów, którzy gadają sami z sobą, uwzględniając te fakty, które im pasują.

Autor nagrania pominął tę kwestię, gdyż jak sam mówi nie jest konstytucjonslistą i ten aspekt zostawia mądrzejszym od siebie ekspertom. Celowo podkreśla ten fakt na samym już tylko początku, żeby pòźniej nie było wątpliwości. Teraz pojawia się pytanie klucz, ktòre pada w tym samym materiale: czy to że sam Trybunał został wybrany w sposób taki a nie inny, w jakikolwiek sposób wpływa na fakt (nie)konstytujności konkretnych ustaw? Przytoczona została wypowiedź prof. Piotrowskiego z UW dla TVN24 de facto, ktòry oczywiście mòwił, że ten wyrok to dla Polek tragedia, że praworządność leży i kwiczy, ale nieprawidłowości orzeczenia, ani przesłanek do jego podważenia nigdzie nie wykazał. No, ale ty oczywiście o tym wszystkim wiesz, prawda? Jeżeli obejrzałeś materiał do końca to powinnaś o tym wiedzieć. No chyba, że celowo wyrywasz z kontekstu tylko te fragmenty komentarza, ktòre są ci na rękę wink

205

szakisz napisał/a:

Teraz pojawia się pytanie klucz, ktòre pada w tym samym materiale: czy to że sam Trybunał został wybrany w sposób taki a nie inny, w jakikolwiek sposób wpływa na fakt (nie)konstytujności konkretnych ustaw?

Na sam fakt nie wpływa, ale chyba widzisz różnicę pomiędzy tym czy wypowiada się legalnie mianowany sędzia, czy jakaś ziutka z łapanki?
Skoro trybunał jest nielegalnie mianowany, to jego postanowienia są opinia grupy prywatnych osób jak ja czy ty, a nie wykładnia prawa.

206 Ostatnio edytowany przez szakisz (2020-10-25 15:49:06)

Lagrange napisał/a:

Na sam fakt nie wpływa, ale chyba widzisz różnicę pomiędzy tym czy wypowiada się legalnie mianowany sędzia, czy jakaś ziutka z łapanki?

Każdy z tych Państwa ma wykształcenie prawnicze jakiegoś rodzaju, więc z tą "Ziutką z łapanki" to się trochę kolega przestrzelił wink

Lagrange napisał/a:

Skoro trybunał jest nielegalnie mianowany, to jego postanowienia są opinia grupy prywatnych osób jak ja czy ty, a nie wykładnia prawa.

Nie. Dlatego, że na orzekanie samej konstytucyjności nie ma (a przynajmniej nie powinno mieć), w jakim trybie został wybrany sędzia i czy było to z ramienia kolesiostwa partyjnego.  Nawet jeżeli przyjdzie PO i cofnie wszystkie orzeczenia PiSowskiego Trybunału, bo tak, to dalej pozostaje do rozwiązania kwestia zgodności poszczególnych przepisów z Ustawą Zasadniczą. Dalej nie usłyszałem kontrwykładni, na podstawie której można by orzeczenie Trybunału za bezzasadne. Innej niż ta, że jest to Trybunał PiSowski.

207

Lagrange napisał/a:
Snake napisał/a:

Nikt nikomu w nic nie strzela. Beton kościelny się oburzy, a ci bardziej ogarnięci popatrzą na to jako na krzyk rozpaczy. Przy tym pogarda dla kościoła jest coraz bardziej powszechna. Zdjęcia pobazgranych kościołów już nie są w stanie przykryć skandalu z trybunałem w roli głównej i niezależnie czy ktoś to uzna za prowokacje bezpieki, czy akcje fanatyczek, to nie pokryje to przyczyny protestów. Tak samo jak propagandowe hasła że to demonstrantki są winne epidemii, bo wyszły na ulicę zamiast siedzieć w domu i się izolować.

Ten shit już nie działa. Coraz więcej ludzi myślących odchodzi od PiSu i kościoła.

Młode chłopaki z ONR i Straży Marszu Niepodległości spontanicznie i w porozumieniu z proboszczami zajmują się zabezpieczaniem kościołów i wyrzucaniem z nich zakłócających porządek. Radziłbym liczyć na ich umiar, bo a nóż, widelec niektórzy nieproszeni goście wylecą z kopniakiem w tyłku...

208

szakisz napisał/a:
Lagrange napisał/a:

Każdy z tych Państwa ma wykształcenie prawnicze jakiegoś rodzaju, więc z tą "Ziutką z łapanki" to się trochę kolega przestrzelił wink

Lagrange napisał/a:

Nie. Dlatego, że na orzekanie samej konstytucyjności nie ma (a przynajmniej nie powinno mieć), w jakim trybie został wybrany sędzia i czy było to z ramienia kolesiostwa partyjnego.  Nawet jeżeli przyjdzie PO i cofnie wszystkie orzeczenia PiSowskiego Trybunału, bo tak, to dalej pozostaje do rozwiązania kwestia zgodności poszczególnych przepisów z ustawą zasadniczą. Dalej nie usłyszałem kontrwykładni, na podstawie której można by orzeczenie Trybunału za bezzasadne. Innej niż ta, że jest to Trybunał PiSowski.

Czyli mówisz, że osoba mianowana na sędziego niezgodnie z obowiązującym prawem ma prawo orzekania? Idąc dalej tym tokiem, to kardiolog będący krajowym konsultantem epidemiologii jest lepszym specjalista od epidemii niż wirusolodzy krytykujący jego działania i to co polska ma w tej chwili to wynik złośliwości wirusa który na Polskę się uwzial. I dalej bezprawnie wydane miliony Sasina czy Szumowskiego są też ok, bo przecież oni mówią że zrobili dobrze.

Państwo prawa działa trochę inaczej. Najpierw organ musi być powołany zgodnie z prawem, a dopiero potem jego opinie i orzeczenia mają jakiekolwiek znaczenie. A tu jest Polska. Bezprawnie wyznaczamy byle kogo na dowolne stanowisko i dajemy mu kompetencje bo tako rzecze pan prezes. I tu jest to obowiązującym prawem. Białoruś to przy Polsce ostoja demokracji i praworządności.

209

Lagrange napisał/a:

Państwo prawa działa trochę inaczej. Najpierw organ musi być powołany zgodnie z prawem, a dopiero potem jego opinie i orzeczenia mają jakiekolwiek znaczenie. A tu jest Polska. Bezprawnie wyznaczamy byle kogo na dowolne stanowisko i dajemy mu kompetencje bo tako rzecze pan prezes. I tu jest to obowiązującym prawem. Białoruś to przy Polsce ostoja demokracji i praworządności.

Proponuję Bieszczady albo ostępy Puszczy Białowieskiej tudzież partyzantkę miejską, z podziemnym parlamentem, prezydentem, Sądem Najwyższym i Trybunałem Konstytucyjnym. Tak tylko chciałem przypomnieć, że wybory parlamentarne zatwierdził nielegalny SN więc pewnie każdy poseł opozycyjny w ramach protestu powinien się zrzec mandatu, a my naród nie musimy wykonywać żadnych praw uchwalanych przez ten parlament i utworzony przez niego rząd. Najsampierw proponuję przestać płacić wszystkie podatki i czekać... A prezydent też jest nielegalny podwójnie albo potrójnie więc my obywatele nic nie musimy. Każdy sobie parlamentem, prezydentem i trybunałem. Jakby co mogę polecić parę przydatnych gadżetów w lesie. Ja właśnie wróciłem z lasu. Cisza, spokój...

210 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-25 16:39:40)

Rzecz w tym, że Narodowcom się wydawało że są jedynymi legalnymi Polakami.
Mandaty poselskie zaszkodziły na słabe głowy:)
Śnij dalej Snake że większość wyborców Konfederacji skojarzyło Bosaka z Rydzykiem, a nie głównie  z wolnością gospodarczą. smile
Dostaniecie max 3,5 % w kolejnych wyborach.
A te mogą być już na wiosnę.

211

Ela210 napisał/a:

Tylko głupiec zgodzi się przejąć cały ten bałagan po PiS i wszelkie źle odbierane ruchy wdrażać.
W przypadku przedwczesnych wyborów wszelkie partie opozycyjne powinny sobie darować - Zrobili szambo, to niech sprzątają.

212 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-25 16:59:34)

Lucyfer666 napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Tylko głupiec zgodzi się przejąć cały ten bałagan po PiS i wszelkie źle odbierane ruchy wdrażać.
W przypadku przedwczesnych wyborów wszelkie partie opozycyjne powinny sobie darować - Zrobili szambo, to niech sprzątają.

Z powodu epidemii upadek gospodarczy przyspieszy tak, że nowa władza będzie już tylko odbijać od dna, całowana po stopach za promyk nadziei.
Na razie są całe  branża które jeszcze nie zaczęły hamować.
No chyba że zagranica poradzi sobie lepiej,  to kompletnego dna nie będzie, bo wiele branży na tym bazuje.

213

Snake napisał/a:
Lagrange napisał/a:

Proponuję Bieszczady albo ostępy Puszczy Białowieskiej tudzież partyzantkę miejską, z podziemnym parlamentem, prezydentem, Sądem Najwyższym i Trybunałem Konstytucyjnym. Tak tylko chciałem przypomnieć, że wybory parlamentarne zatwierdził nielegalny SN więc pewnie każdy poseł opozycyjny w ramach protestu powinien się zrzec mandatu, a my naród nie musimy wykonywać żadnych praw uchwalanych przez ten parlament i utworzony przez niego rząd. Najsampierw proponuję przestać płacić wszystkie podatki i czekać... A prezydent też jest nielegalny podwójnie albo potrójnie więc my obywatele nic nie musimy. Każdy sobie parlamentem, prezydentem i trybunałem. Jakby co mogę polecić parę przydatnych gadżetów w lesie. Ja właśnie wróciłem z lasu. Cisza, spokój...

Wybrałem inny wariant, co nie zmienia faktu, że mimo twoich zachwytów nad ich skutecznością, pisiory zdewastowały to państwo i nawet twoje głupawe uwagi tego nie zmienią.

214

Ela210 napisał/a:

Rzecz w tym, że Narodowcom się wydawało że są jedynymi legalnymi Polakami.
Mandaty poselskie zaszkodziły na słabe głowy:)
Śnij dalej Snake że większość wyborców Konfederacji skojarzyło Bosaka z Rydzykiem, a nie głównie  z wolnością gospodarczą. smile
Dostaniecie max 3,5 % w kolejnych wyborach.

My to nie wiemy, bo My siedzimy w domu i nigdzie nie startujemy. Natomiast co do Konfederacji cieszy Nas to, że tak świetnie się orientujesz w zakresie przepływów elektoratu, jego struktury itd. My co prawda nie czujemy się do tego upoważnieni mimo obserwowania ugrupowania od wielu lat, posiadania członków rodziny zaangażowanych mniej lub więcej w jej działanie, jak też chodzenia na spotkania wyborcze. Naszą rękę Krzysztof osobiście uściskał i mamy nawet pamiątkowe zdjęcie lol

Lagrange napisał/a:

Wybrałem inny wariant, co nie zmienia faktu, że mimo twoich zachwytów nad ich skutecznością, pisiory zdewastowały to państwo i nawet twoje głupawe uwagi tego nie zmienią.

Głupawe to jest wołanie, że coś jest niekonstytucyjne i bezprawne kiedy już wszyscy zainteresowani dali się umoczyć w niekonstytucyjność i bezprawność. Jak ktoś jest skuteczny, to należy mu się pochwała. Ja dla przykładu otwieram Wyborczą, a tam niespodzianka! W końcu wirus gdzieś małą czcionką, a króluje aborcja. No wreszcie jakaś odmiana, bo ileż można patrzeć na tą sportową rubrykę na pierwszej stronie pt. mamy rekord...

215 Ostatnio edytowany przez Bullinka (2020-10-25 18:06:25)

Snake napisał/a:
IsaBella77 napisał/a:

Snake, nie chodzi o rząd wielkości. Nie chodzi o to, ile dla kogo znaczy "dwieście z hakiem".
Chodzi o to, że masz 2545,84, z czego 500 jest tylko czasowe, dla dwóch osób, które muszą jeść, gdzieś mieszkać, coś na grzbiet naciągnąć, i z których przede wszystkim - jedna - niepełnosprawna, ma ogromne potrzeby, na pokrycie których potrzeba kroci.
Baza rehabilitacji i terapii jest poza dużymi miastami żadna.
A i w miastach to co jesteś w stanie uzyskać na NFZ, to 30 minut reha 2 razy w tygodniu. Wszelkie placówki tego typu są zapchane potrzebującymi i nierzadko odsyłają nowych pacjentów.
Ale dziecko niepełnosprawne potrzebuje tych wszystkich rzeczy, o których rodzice zdrowych dzieci często nie mają nawet pojęcia, że istnieją. NDT, Vojta, kobyła, pływanie, biofeedback, neuropsychiatrzy, suplementacja mózgu, stymulacja mowy, logopedzi, neurologopedzi, cerebrolizyna, oligofreno, dogo, suple które nie są dostępne w Polsce, więc musisz sprowadzić je ze Stanów - to wszystko jest tylko niewielką częścią ogółu potrzeb.
A nie mając dostępu do nich na normalnym poziomie, nie masz wyjścia, musisz płacić, albo masz regres i wszystko co wypracowałeś zaczyna brać licho.
Dziecko ma 13 lat, 26 razy składasz podanie o dofinansowanie jakiegokolwiek turnusu lato, czy zima, obojętnie. I 26 razy dostajesz odmowę. Brak funduszu, brak funduszu, brak funduszu.
Jak w obliczu takich potrzeb możemy mówić o tym, że te 2500 z groszem jest wystarczającą sumą. Oprócz takiego ochłapu nie ma nic, żadnej struktury, żadnego systemu pomocy czy wsparcia dla niepełnosprawnych dzieci, dorosłych i ich rodzin.

Serio, serio? Cztery razy byłem z dzieckiem na turnusie wakacyjnym, rehabilitacyjnym. Wniosek od ręki, trzeba sobie tylko znaleźć ośrodek, dofinansowanie od ręki. Komercyjnie nie ma szans za te pieniądze spędzić 2 tygodni nad morzem, plaża pod nosem, pełne wyżywienie, zabiegi rehabilitacyjne dla całej rodziny. Koleżanka z dzieckiem, z orzeczeniem jeździ 2-3 razy w roku na turnusy rehabilitacyjne. My byliśmy 4 razy ze względu na inne uwarunkowania. A to trzeba było dom wykańczać, a to zaplanowaliśmy wakacje u rodziny za granicą i takie tam. Logopedów, terapeutów różnej maści mieliśmy za free, hipoterapię za grosze. Korzystanie z poradni uwarunkowane głównie odpornością dziecka, bo szkoła, a tu jeszcze kupę możliwych zajęć. Z basenu rehabilitacyjnego zrezygnowaliśmy, chodzi komercyjnie. Suplementacja mózgu?

To masz szczescie. Ja do 18 rz mojej corki mialam turnusy co rok dla niej a dla opiekuna co 2 lata. Gdy skonczyla 18 lat dostala co 4 lata, bo funduszy nie bylo.
Cala reszta na mojej glowie byla. Z nikad pomocy, tylko to co sama wykopalam.
Bylam samotna matka i musialam pracowac na dwoch etatach aby moc jej cos naprawde waznego kupic. Do jednej pracy moglam ja zabierac, bo pracowalam w nocy i nikogo nie bylo. Spala na materacu w sali narad...
Moze teraz jest lepiej, ale dla mojej corki jest za pozno. Nie dostala tez 500+, bo... chodzila o wlasnych silach...

Ja mialam mozliwosc zdecydowania o tym czy dam rade ja wychowac-maz zwial jak bylam jeszcze w ciazy, bo mimo zaproponowanej przez lekarzy mozliwosci aborcji zdecydowalam sie ja urodzic. Dlaczego inne kobiety MUSZA MUSIEC rodzic?

216

Serio, gdy 500+ obowiązywało dopiero od drugiego dziecka, to przy pierwszym ci ktoś sprawdzał fakt chodzenia dziecka? Moje chodzi bardzo dobrze, a nawet trenuje lekkoatletykę. Tylko jedno sprawdzano, czy ma orzeczenie.
Zaczynam w końcu rozumieć moją matkę. Ma I grupę inwalidzką i co jakiś czas skarży mi się, że jej koleżanka, dużo zdrowsza ciągle jeździ po sanatoriach. Pytam się czemu, no bo ona idzie i prosi o skierowanie, a ja nie będę nikogo o nic prosić!

217

Nie ma za co Snake smile i gratis:) w ramach hobby wink
Bez emocji obserwuje się lepiej. I z zewnątrz też czasem.  3,5 do 4 procent na ten moment realnego poparcia.

218

Ela210 napisał/a:

Nie ma za co Snake smile i gratis:) w ramach hobby wink
Bez emocji obserwuje się lepiej. I z zewnątrz też czasem.  3,5 do 4 procent na ten moment realnego poparcia.

No co ty, ja przecież też z zimnym piwkiem i popcornem siedzę. No dobra, pogoda jest jaka jest więc nie piwko, a wutka. Ok. jeszcze nie, bo za wcześnie, teraz jakaś herbatka owocowa.
Mam wręcz dysonans poznawczy, bo nie wiem komu kibicować. Wychodzą na ulicę to dobrze, bo pisowi trudniej. No co prawda wychodzą, bo PiS tak chciał, siedzi, rączki zaciera, że już nikt nie pyta o respiratory. Będą pytać za 2 tygodnie dla tych pań co dziś maszerują... Oglądam sobie te profile internetowe TO JEST WOJNA!. Teraz wrzucają wiadomości, że bojowniczki dostały w tyłek od przystojnych młodzieńców i te prostaki wyrzuciły je z kościoła. No zaraz, jak jest wojna, to się wojuje i ponosi straty! Jedna z najbardziej pociesznych scen, to jak wojowniczki skarżą się policjantowi "proszę pana, a on mnie pobił!". No sorry droga wojowniczko ale wczoraj wołałaś ***** psy, to czego teraz od psa oczekujesz? Pan pies zdaje się odwrócił na pięcie i sobie poszedł...

219 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-25 19:31:33)

Widzisz  Snake, nie do śmiechu mi, bo kobiety nie wychodzę na ulice z nudów, ale że strachu, bardziej boją się tego co im prawicowcy załatwiają, niż epidemii, a tej też się boją. I boją o swoje dzieci. Albo o swoje córki.
Więc może za 2 tygodnie zachorują, tak.
Tylko nie na własną życzenie.
Żeby zrozumieć  też strach  musiałbyś być kobietą, albo mieć  przy sobie kobiety  z empatią, bo sorry, ale żona twoja jej nie ma.
Bo empatia to takie coś, co wychodzi poza ""naszosć" czyli mozns być najczulszą matką dla swojego stada i tych, ktorych uznaje się za swoich, a dla innych juz nie.

Wchodzenie do kościołów to inna bajka, nie popieram.

220 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-10-25 19:40:23)

No to niech sobie wychodzą na ulicę, co mi to szkodzi? No ale hipokrytki przyczepiły się kościoła. Czytam taką jedną, że trochę jej przykro, bo zdewastowano kościół, w którym niedawno jej dziecko miało Pierwszą Komunię, no ale słuszna sprawa. Ja się pytam, jaka słuszna sprawa katoliczko - hipokrytko? Po jakiego grzmota posyłasz córkę do Pierwszej Komunii jak nie uznajesz nauki twojego Kościoła i córkę będziesz uczyć nie uznawać? Nauka twojego Kościoła nic dla ciebie nie znaczy, to po co chrzcisz dzieci, wciskasz im ciemnotę żeby posłać do Komunii, do bierzmowania, oj i ślub kościelny też fajny. Tego zakłamania i ludzkiej schizofrenii nie ogarniam.

A przepraszam, teraz się przyczepiły kościoła, bo to medialne i liczą na sprowokowanie władzy żeby je prały pod kościołami. A władza złośliwa nie chce prać, woli prać antymaseczkowców. Pranie feministek zostawia narodowcom z życzliwym odwróceniem wzroku. Tymczasem za tydzień, za miesiąc może nawet większość tych pań poleci jak zwykle na mszę... No może teraz będzie im głupio ale zaraz się zacznie sezon przygotowań do przyszłorocznych komunii.

221

Przecież napisałam że nie popieram wchodzenia do kościołów.

222

Szkoda, że nie widzicie, że problem aborcji został wywleczony akurat w tej chwili właśnie po to, żebyście się pozagryzali. I zajęci zagryzaniem się nie zauważyli, co nam się gotuje w całkiem innych obszarach.

223 Ostatnio edytowany przez Olinka (2020-10-25 20:45:32)

Może oceniamy że większą szansa uciec przed szczepienoami niż torturami?
Już widzę jak wyciągają nas z domu na szczepienia.. albo gonią po osiedlu że strzykawką.
Łatwiej [wulgaryzm] ludzi realną sprawą niż szczepionką, której nawet dla wszystkich nie będzie,  o ile ją wymyślą.
Powiedziałabym nawet , że to ta sprawa jest głównym tematem, dawno obiecaną biskupom za poparcie, a tamta dodatkiem.

224

Ela210 napisał/a:

Już widzę jak wyciągają nas z domu na szczepienia.. albo gonią po osiedlu że strzykawką.
Łatwiej [wulgaryzm] ludzi realną sprawą niż szczepionką, której nawet dla wszystkich nie będzie,  o ile ją wymyślą.
Powiedziałabym nawet , że to ta sprawa jest głównym tematem, dawno obiecaną biskupom za poparcie, a tamtą dodatkiem.

Ale ja nie napisałam niczego o szczepionkach.

225

niepodobna napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Łatwiej wkurwic ludzi realną sprawą niż szzepionką, której nawet dla wszystkich nie będzie,  o ile ją wymyślą.
Powiedziałabym nawet , że to ta sprawa jest głównym tematem, dawno obiecaną biskupom za poparcie, a tamtą dodatkiem.

Więc o czym? Bo że gospodarka pada, to wiemy..

226

Ela210 napisał/a:
niepodobna napisał/a:
Ela210 napisał/a:

Łatwiej wkurwic ludzi realną sprawą niż szzepionką, której nawet dla wszystkich nie będzie,  o ile ją wymyślą.

Więc o czym? Bo że gospodarka pada, to wiemy..

O tym, że za chwilę będzie totalitaryzm i nie chodzi o maseczki antymandatowe.
I tak, całkowity zakaz aborcji może być tego częścią (również w przypadku ciąż z gwałtu i zagrożenia życia kobiety), ale nie jest motywem przewodnim...
Nie chce mi się rozpisywać..

227

niepodobna napisał/a:

Szkoda, że nie widzicie, że problem aborcji został wywleczony akurat w tej chwili właśnie po to, żebyście się pozagryzali. I zajęci zagryzaniem się nie zauważyli, co nam się gotuje w całkiem innych obszarach.

No przecież to właśnie piszę. Lewaki piorą się z prawakami. Co rozsądniejsi politycy PO-KO siedzą cicho zażenowani, nie zapominając, że w PO zawsze było twarde skrzydło antyaborcyjne. PSL chyba siedzi cicho czekając aż prawaki zleją lewaków, wypowiedzieć się, to albo urazić kościół albo lewackie centrum. A Jarek siedzi na kwarantannie i się śmieje...

228

szakisz napisał/a:

Nie. Dlatego, że na orzekanie samej konstytucyjności nie ma (a przynajmniej nie powinno mieć), w jakim trybie został wybrany sędzia i czy było to z ramienia kolesiostwa partyjnego.  Nawet jeżeli przyjdzie PO i cofnie wszystkie orzeczenia PiSowskiego Trybunału, bo tak, to dalej pozostaje do rozwiązania kwestia zgodności poszczególnych przepisów z Ustawą Zasadniczą.

Wiesz, że gdyby to orzekanie było takie proste i oczywiste, to nie trzeba byłoby konstytucjonalistów do badania zgodności ustaw z Ustawą Zasadniczą? I wiesz, że nasze prawo podlega interpretacjom, łącznie z rzeczoną Konstytucją w odniesieniu do procedowanych lub już istniejących przepisów prawa? Co to znaczy? Ano to, że interpretacje mogą być różne, dlatego spokojnie można interpretować tak, aby tym, co to sobie TK wybrali, pasowało do ich wizji. To dlatego tak ważne jest, aby TK został wybrany zgodnie z obowiązującym prawem i był niezależny. Sądzisz, że I Prezes Przyłębska ledwo z magistrem jest tam przez przypadek? <pytanie retoryczne>
Konstytucja w dzisiejszym brzmieniu została starannie przygotowana, zabezpieczając i naszą demokrację, i trójpodział władzy, i wiele innych sytuacji na okoliczność prób podporządkowania sobie państwa także, ale NIKT niestety nie przewidział, że przyjdą tacy, którzy bez mrugnięcia okiem będą pluć na jej zapisy.

229

Olinka napisał/a:

Konstytucja w dzisiejszym brzmieniu została starannie przygotowana, zabezpieczając i naszą demokrację, i trójpodział władzy, i wiele innych sytuacji na okoliczność prób podporządkowania sobie państwa także, ale NIKT niestety nie przewidział, że przyjdą tacy, którzy bez mrugnięcia okiem będą pluć na jej zapisy.

Olinko, jeśli to miał być żart, to nie śmieszy. Nasza kochana Konstytucja, to bubel zwykły jest, pisany pod potrzeby przypodobania się różnych środowiskom. W teorii dając ładne hasełka ale teoria teorią ale co kiedy ktoś w praktyce zechce te formułki wcielić w życie. Masz tam więc preambułę do Boga, społeczną gospodarkę rynkową (co to kurna jest?!), ustrój rolny oparty na gospodarstwie rodzinnym (co to kurna jest?), perełki w postaci ochrony małżeństwa jako związku mężczyzny i kobiety, no i ochronę życia "Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia". Nosz kurde, a kiedy człowiek się zaczyna? No i jest problem... Było napisać, że "Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu obywatelowi prawną ochronę życia" i patrz art.34 problem z bani. No ale miało być fajnie, internacjonalistycznie co by ktoś nie powiedział, że Polska murzyna z Mozambiku nie chroni. Wszystkie wyroki TK w sprawie aborcji mają oparcie w artykule 38. Przez art 18 za tej konstytucji nie będzie żadnych małżeństw homoseksualnych, bo uwaga, uwaga ochrona małżeństwa jako związku mężczyzny i kobiety została wpisana w filary ustroju państwa. Fajny zapis. Mamy prezydenta, bo to taki fajny urząd, dobrze się kojarzy ale nie dajmy mu za dużo władzy. No ale dajmy mu najsilniejszy mandat ze wszystkich władz. Nie ma za dużo władzy ale jak się uprze, to będzie przeszkadzał. Potem kłócą się premier z prezydentem dla kogo jest to krzesło. Każdy ma swoich prawników i każdy inaczej interpretuje czyje krzesło. Ostatecznie panowie biegną jak na weselnej zabawie, który pierwszy siądzie...
Świetna konstytucja ale taka świetna, dopóki się do niej za bardzo nie zagląda. Czasem jednak ktoś zagląda i bach AFERA!

230

No proszę:) totalitaryzm
Jak 6 lat temu pisałam o tym, chcieli mi wydrapać oczy  big_smile  dajcie zmianę smile

231 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-10-25 21:23:28)

Najzabawniejsze jest to, że właśnie klną na nią jej najwięksi obrońcy wink

Niepodobna - szkoda, że totalitaryzmem nie nazwiesz tego, że np. nie mogę iść sobie z np. flagą ze swastyką po ulicy... a przecież ponoć mamy wolność słowa wink

232

Lucyfer666 napisał/a:

Najzabawniejsze jest to, że właśnie klną na nią jej najwięksi obrońcy wink

Niepodobna - szkoda, że totalitaryzmem nie nazwiesz tego, że np. nie mogę iść sobie z np. flagą ze swastyką po ulicy... a przecież ponoć mamy wolność słowa wink

Oh, to nie moja wina, że był taki pan z wąsem, który na zawsze zepsuł PR swastyce...

233

Osobiście nie przepadam ani za swastyką ani za sierpem z młotem( jeśli chodzi o symbole totalitarne tak na szybko) i sam bym się wstydził wyjść  tym na ulicę.
Flagę ze swastyką to najchętniej użyłbym jako pewnego przyrządu toaletowego..

234 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-10-25 21:46:13)

Uwielbiam takie podejście do tematu. wink
Wolność słowa polega na tym, że każdy ma prawo prezentować swoją opinię, nawet taką, która mi się nie podoba.

Tak więc, jak ktoś rzuca hasło budowy totalizmu, niech najpierw sobie zda sprawę, że przez cały czas żyjemy w warunkach cenzury wink

235

Lucyfer666 napisał/a:

Wolność słowa polega na tym, że każdy ma prawo prezentować swoją opinię, nawet taką, która mi się nie podoba.

Tak więc, jak ktoś rzuca hasło budowy totalizmu, niech najpierw sobie zda sprawę, że prze cały czas żyjemy w warunkach cenzury wink

A co dla Ciebie ta swastyki znaczy, że tak Ci brakuje spacerów z nią? Przed swoimi dziadkami byś się przespacerował, czy pradziadkami?

236 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-10-25 21:57:28)

Ela210 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Tak więc, jak ktoś rzuca hasło budowy totalizmu, niech najpierw sobie zda sprawę, że prze cały czas żyjemy w warunkach cenzury wink

A co dla Ciebie ta swastyki znaczy, że tak Ci brakuje spacerów z nią? Przed swoimi dziadkami byś się przespacerował, czy pradziadkami?

Po pierwsze dałem przykład
Zgodnie z prawem urzędniczym osoba taka zostanie aresztowana i osądzona w ramach propagowania ustroju totalitarnego wink
I za przeproszeniem to już sprawa paradującego czy przed dziadkami by spacerowała. Ja tylko zaznaczyłem to, że pojawiło się hasło robienia państwa totalnego, a choćby nawet na tym polu już urzędnicza cenzura panowała.

Więc wybacz Elu, ale klasycznie omijacie mój punkt.
To jaka byłaby reakcja ulicy na taki spacer to jedno, ale głównym punktem jest to, że wolność słowa i tak w Polsce jest urzędniczo regulowana, a więc cenzurowana.
Po prostu od strony urzędniczej to kwestia dalszego regulowania życia jest niczym nowym wink

bagienni_k napisał/a:

Osobiście nie przepadam ani za swastyką ani za sierpem z młotem( jeśli chodzi o symbole totalitarne tak na szybko) i sam bym się wstydził wyjść  tym na ulicę.
Flagę ze swastyką to najchętniej użyłbym jako pewnego przyrządu toaletowego..

Jeden będzie się nią podcierać i ją spali, drugi będzie miał w ogródku. Na tym polega wolność.

237 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-10-25 22:03:14)

szakisz napisał/a:

Autor nagrania pominął tę kwestię, gdyż jak sam mówi nie jest konstytucjonslistą i ten aspekt zostawia mądrzejszym od siebie ekspertom. Celowo podkreśla ten fakt na samym już tylko początku, żeby pòźniej nie było wątpliwości. Teraz pojawia się pytanie klucz, ktòre pada w tym samym materiale: czy to że sam Trybunał został wybrany w sposób taki a nie inny, w jakikolwiek sposób wpływa na fakt (nie)konstytujności konkretnych ustaw? Przytoczona została wypowiedź prof. Piotrowskiego z UW dla TVN24 de facto, ktòry oczywiście mòwił, że ten wyrok to dla Polek tragedia, że praworządność leży i kwiczy, ale nieprawidłowości orzeczenia, ani przesłanek do jego podważenia nigdzie nie wykazał. No, ale ty oczywiście o tym wszystkim wiesz, prawda? Jeżeli obejrzałeś materiał do końca to powinnaś o tym wiedzieć. No chyba, że celowo wyrywasz z kontekstu tylko te fragmenty komentarza, ktòre są ci na rękę wink

Nie zrozumiałeś mnie, pewnie źle się wyraziłam.
Popatrz, sędziowie tworzący niekonstytucyjny organ, gdyż w skład niego wchodzą sędziowie wybrani z naruszeniem konstytucji, (wadliwie też został dokonany wybór przewodniczącego TK, ale to tak na marginesie) nie mają problemu z łamaniem konstytucji w tym zakresie, więc jakim są oni autorytetem w przestrzeganiu konstytucji i wyrażaniu się, co jest a co nie jest konstytucyjne.
Opinia kolejnego wymienionego przez Ciebie pana, to opinia kolejnego pana, dlaczego akurat opinię tego pana przytoczono, uznajmy, że nie wiem, ale przynajmniej zastanawiająca jest ta wybiórczość.
Wiesz co, szakisz, w przeciwieństwie do tego pana nie silę się na bycie niezależnym obserwatorem, komentującym rzeczywistość w sposób obiektywny. Mam ugruntowany pogląd na tę sprawę i wcale tego nie ukrywam. Ale jakbym się chciała wysilić na obiektywizm, to lepiej bym się przygotowała.

238 Ostatnio edytowany przez willi.banan@yahoo.com (2020-10-25 22:18:53)

Reakcja kobiet jest całkowicie zrozumiała.
James Bond tez był wściekły kiedy zabrano mu licencję na zabijanie.
Ale, zaraz potem sam ją sobie przyznał, aż stał się to oficjalnie potwierdzone.

Tak samo pewnie będzie z aborcją.
Po zamachu na ten kompromis, następna kadencja wprowadzi pewnie pełną dowolność aborcji. Może nawet do 9 m-ca jak we Francji, gdzie już nikt nie udaje, że likwiduje się tylko zygotę.
Pewnie wtedy wprowadzi się również prawo do aborcji prawnej - dla mężczyzn którzy nie cha być ojcami bo ich to przerasta z rożnych powodów choćby np. powodów emocjonalno-społecznych.

Ciekawe jak czują się osoby z Downem, dowiadują się, że większość kobiet wolałaby ich nie oglądać na świecie.

no a poza tym - "dura lex, at lex", ale większość kobiet wyznaje Kargulowe "sąd, sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie" smile

239 Ostatnio edytowany przez polis (2020-10-25 22:18:41)

Panowie popierający zakaz aborcji, których to nic nie kosztuje i kosztować nie będzie, zakaz aborcji wszak nie wiąże się dla nich z żadnym zagrożeniem dla ich zdrowia, a ich sprzeciw pozbawia wyboru inną osobę, są śmiesznymi typkami jak z kawału, gdzie mężczyzna heroicznie stwierdza, że bez znieczulenia, a potem do gabinetu dentystycznego wprowadza teściową.

polis napisał/a:

Panowie popierający zakaz aborcji, których to nic nie kosztuje i kosztować nie będzie, zakaz aborcji wszak nie wiąże się dla nich z żadnym zagrożeniem dla ich zdrowia, a ich sprzeciw pozbawia wyboru inną osobę, są śmiesznymi typkami jak z kawału, gdzie mężczyzna heroicznie stwierdza, że bez znieczulenia, a potem do gabinetu dentystycznego wprowadza teściową.

Ależ, większość mężczyzn poprze aborcje pod warunkiem wprowadzenia prawa mężczyzn do aborcji prawnej.

No i pod warunkiem zmiany konstytucji , bo obecna nie pisze nic o prawie do aborcji, za to pisze o prawie do obrony życia.
To trzeba zmienić.

241 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-10-25 22:26:33)

polis napisał/a:

Ech kocham taką stronniczość wink
Dlaczego faceta to nic nie kosztuje? Co to ciąża się z tyłka wzięła?

Ale dobrze, żeby kobiety może ogarnęły swój status na rynku matrymonialnym, bo widzę, że niektórym dalej jest mało.

242

Jakiej aborcji prawnej. Mężczyzna moze zrzec się całkowicie praw do dziecka i nie musieć mieć z nim do czynienia ani na nie płacić. Mozna.

243 Ostatnio edytowany przez polis (2020-10-25 22:36:00)

Lucyfer666 napisał/a:
polis napisał/a:

Ech kocham taką stronniczość wink
Dlaczego faceta to nic nie kosztuje? Co to ciąża się z tyłka wzięła?

Ale dobrze, żeby kobiety może ogarnęły swój status na rynku matrymonialnym, bo widzę, że niektórym dalej jest mało.

Z jakimi kosztami zdrowotnymi czy zagrożeniami zdrowotnymi się niby wiążę ciąża dla mężczyzny? Odpowiedź jest z żadnymi. Głoszenie, że aborcja powinna być zakazana to takie bezwartościowe moralizatorstwo z ich strony, nic więcej.

244 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-10-25 22:40:05)

Ja już napisałem wyżej dlaczego aborcja na życzenie nie powinna mieć miejsca. Jeżeli ktoś lubi łamać prawa człowieka "bo tak" to nie mamy o czym nawet mówić smile
Z jednej i drugiej strony są obecnie szkodliwe osoby. Dlatego kompromis był świetny, bo żadnej z tych stron nie zadowalał. Rozumiał to chociażby Lech Kaczyński i jego żona Maria.

Nie zdrowotne, ale odpowiedzialność za dziecko również ponosi. Jeżeli prawnie z tej odpowiedzialności może się łatwo wywiązać to tutaj mamy problem do rozwiązania.

245 Ostatnio edytowany przez niepodobna (2020-10-25 22:49:50)

Na pewno nie zgodzę się z tym, że mężczyźni w ogóle nie mają prawa wypowiadać się o aborcji, bo nie zachodzą w ciążę i nie rodzą.  Mają, bo mowa jest o trzecim człowieku, nie o nich i nie jedynie o ciele kobiety, w którym rozwija się płód. Ale niestety często te wypowiedzi są sfanatyzowane, zideologizowane lub po prostu są skutkiem niewiedzy. Tak, jak sprowadzanie aborcji ciężko uszkodzonych płodów do "zabijania chorych dzieci", z Downem, Turnerem itp. A przecież są płody, które nawet nie przypominają człowieka i/albo nie mają mózgu, nie mają  narządów, nie mają absolutnie żadnych szans na życie poza macicą. Aborcję w takiej sytuacji trudno zrównać z usunięciem płodu z Downem, "bo upośledzone dziecko to problem".

246 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-10-25 22:47:04)

niepodobna napisał/a:

Na pewno nie zgodzę się z tym, że mężczyźni w ogóle nie mają prawa wypowiadać się o aborcji, bo nie zachodzą w ciążę i nie rodzą.  Mają, bo mowa jest o trzecim człowieku, nie o nich i nie jedynie o ciele kobiety, w którym rozwija się płód. Ale niestety często te wypowiedzi są sfanatyzowane, zideologizowane lub po prostu są skutkiem niewiedzy. Tak, jak sprowadzanie aborcji ciężko uszkodzonych płodów do "zabijania chorych dzieci", z Downem, Turnerem itp. A przecież są płody, które nawet nie przypominają człowieka i/albo nie mają mózgu, nie mają  narządów, nie mają absolutnie żadnych szans na życie poza macicą. Aborcję w takiej sytuacji trudno zrównać z usunięciem płodu z Downem, bo upośledzone dziecko to problem.

Dlatego żaden rozsądny człowiek nie będzie zmuszał rodziny, żeby akceptowała taki stan i przeżywała wszelkie koszty od zdrowotnego zaczynając, a na ekonomicznym kończąc.
Wiele rodzin z resztą nie jest w stanie kosztów opieki takiego dziecka.

Dopóki nie będzie rozbudowanych struktur opieki i wychowania dzieci z wadami to nie ma co mówić o temacie zaostrzenia czegokolwiek.

Aborcja jest zabiciem. Tak samo, jak eutanazja. Można to ładniejszą nazwą przykryć, ale chodzi o to samo. O podmiot chroniony prawem człowieka.
Niemniej kompromis zakładał sytuacje wyjątkowe, kiedy taki zabieg może mieć miejsce.

247 Ostatnio edytowany przez willi.banan@yahoo.com (2020-10-25 22:48:35)

Lady Loka napisał/a:

Jakiej aborcji prawnej. Mężczyzna moze zrzec się całkowicie praw do dziecka i nie musieć mieć z nim do czynienia ani na nie płacić. Mozna.

Nieprawda.
Nie można.
Zrzeczenie się prawa do dziecka nie likwiduje obowiązku alimentacyjnego.

Niby dlaczego mężczyzna miałby mieć mniejsze prawa niż kobieta i nie mieć prawa do decyzji o swoim życiu ??
Dlaczego kobiety chciałyby decydować o mężczyznach  ??

248 Ostatnio edytowany przez niepodobna (2020-10-25 22:57:50)

Lucyfer666 napisał/a:
niepodobna napisał/a:

Na pewno nie zgodzę się z tym, że mężczyźni w ogóle nie mają prawa wypowiadać się o aborcji, bo nie zachodzą w ciążę i nie rodzą.  Mają, bo mowa jest o trzecim człowieku, nie o nich i nie jedynie o ciele kobiety, w którym rozwija się płód. Ale niestety często te wypowiedzi są sfanatyzowane, zideologizowane lub po prostu są skutkiem niewiedzy. Tak, jak sprowadzanie aborcji ciężko uszkodzonych płodów do "zabijania chorych dzieci", z Downem, Turnerem itp. A przecież są płody, które nawet nie przypominają człowieka i/albo nie mają mózgu, nie mają  narządów, nie mają absolutnie żadnych szans na życie poza macicą. Aborcję w takiej sytuacji trudno zrównać z usunięciem płodu z Downem, bo upośledzone dziecko to problem.

Dlatego żaden rozsądny człowiek nie będzie zmuszał rodziny, żeby akceptowała taki stan i przeżywała wszelkie koszty od zdrowotnego zaczynając, a na ekonomicznym kończąc.
Wiele rodzin z resztą nie jest w stanie kosztów opieki takiego dziecka.

Dopóki nie będzie rozbudowanych struktur opieki i wychowania dzieci z wadami to nie ma co mówić o temacie zaostrzenia czegokolwiek.

Aborcja jest zabiciem. Tak samo, jak eutanazja. Można to ładniejszą nazwą przykryć, ale chodzi o to samo. O podmiot chroniony prawem człowieka.
Niemniej kompromis zakładał sytuacje wyjątkowe, kiedy taki zabieg może mieć miejsce.

Nie rozumiemy się. Ja nawet nie piszę o przypadkach, w których rodzina "przeżywa koszty" i w których da się kimś opiekować i kogoś wychowywać. Ale o wadach, które powodują, że nawet nie wiadomo, czy można taki twór nazwać ludzką istotą. Pewne jest natomiast, że żyć nie będzie.  Pogoogluj, nie chcę tu wklejać zdjęć, bo wymoderują jako zbyt drastyczne. I poczytaj o wadach letalnych.

249 Ostatnio edytowany przez polis (2020-10-25 23:01:34)

niepodobna napisał/a:

Ja się nabijam z tego, że robią wrażenie jakby ich sprzeciw wobec aborcji dawał im jakąś wyższość moralną i z tego, że tak to traktują, podczas gdy rzucanie takim imperatywem moralnym, który nic daną osobę nie kosztuje, jest bezwartościowe. Stąd porównanie takich panów do bohatera kawału. Niezgoda na aborcję jest wyłącznie decyzją moralną dla kobiety, która w czasie ciąży przez 9 miesięcy musi znosić niedogodności, stresy i ryzykuje swoim zdrowiem oraz życiem. Inna sprawa czy moralne jest, żeby jedna kobieta drugą zmuszała do takiej decyzji.

250

willi.banan@yahoo.com napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Nieprawda.
Nie można.
Zrzeczenie się prawa do dziecka nie likwiduje obowiązku alimentacyjnego.

Niby dlaczego mężczyzna miałby mieć mniejsze prawa niż kobieta i nie mieć prawa do decyzji o swoim życiu ??
Dlaczego kobiety chciałyby decydować o mężczyznach  ??

Wystarczy założyć gumkę.
Kto tu niby chce decydiwać o mężczyznach? O co Ci człowieku chodzi?
To nie Ty zajdziesz w ciążę przecież. Jak nie chcesz mieć żadnych dzieci to wazektomia albo gumy i lecisz.

251 Ostatnio edytowany przez willi.banan@yahoo.com (2020-10-25 23:18:47)

Lady Loka napisał/a:

Wystarczy założyć gumkę.
Kto tu niby chce decydiwać o mężczyznach? O co Ci człowieku chodzi?
To nie Ty zajdziesz w ciążę przecież. Jak nie chcesz mieć żadnych dzieci to wazektomia albo gumy i lecisz.

Dziękuje za takie rady, dokładnie takie same polecam Tobie.
Jak nie chcesz mieć dzieci to załóż spiralkę, weź pigułkę przed czy po- ale nie decyduj za faceta czy zrobisz za niego ojca czy nie. Nic Ci do tego.

252

Snake napisał/a:

Olinko, jeśli to miał być żart, to nie śmieszy. Nasza kochana Konstytucja, to bubel zwykły jest, pisany pod potrzeby przypodobania się różnych środowiskom. W teorii dając ładne hasełka ale teoria teorią ale co kiedy ktoś w praktyce zechce te formułki wcielić w życie.

Konstytucja jest najwyższym aktem normatywnym i określa główne zasady funkcjonowania państwa. Nasza akurat określa podstawy ustroju społeczno-gospodarczego, organizację, kompetencje i sposób powoływania najważniejszych organów państwowych, oprócz tego podstawowe prawa, wolności i obowiązki obywatela. Błędem jest ewentualne twierdzenie, że zawiera się w niej wszystko, bo raz, że też była swego rodzaju kompromisem, a dwa - oprócz samej ustawy zasadniczej mamy szereg aktów doprecyzowujących zawarte w niej zapisy. Do czasu, gdy zaczął rządzić PiS, była wystarczającym strażnikiem demokracji i gdyby jej z pogwałceniem wszelkich zasad beztrosko i bezczelnie nie łamano, wciąż można byłoby tak twierdzić. Na szczęście okazała się na tyle bezpieczna, że naczelnikowi w niej samej już nie udało się pogrzebać i jest nadzieja, że kiedyś przynajmniej za to odpowiedzą.

Olinka napisał/a:
Snake napisał/a:

Olinko, jeśli to miał być żart, to nie śmieszy. Nasza kochana Konstytucja, to bubel zwykły jest, pisany pod potrzeby przypodobania się różnych środowiskom. W teorii dając ładne hasełka ale teoria teorią ale co kiedy ktoś w praktyce zechce te formułki wcielić w życie.

Konstytucja jest najwyższym aktem normatywnym i określa główne zasady funkcjonowania państwa. Nasza akurat określa podstawy ustroju społeczno-gospodarczego, organizację, kompetencje i sposób powoływania najważniejszych organów państwowych, oprócz tego podstawowe prawa, wolności i obowiązki obywatela. Błędem jest ewentualne twierdzenie, że zawiera się w niej wszystko, bo raz, że też była swego rodzaju kompromisem, a dwa - oprócz samej ustawy zasadniczej mamy szereg aktów doprecyzowujących zawarte w niej zapisy. Do czasu, gdy zaczął rządzić PiS, była wystarczającym strażnikiem demokracji i gdyby jej z pogwałceniem wszelkich zasad beztrosko i bezczelnie nie łamano, wciąż można byłoby tak twierdzić. Na szczęście okazała się na tyle bezpieczna, że naczelnikowi w niej samej już nie udało się pogrzebać i jest nadzieja, że kiedyś przynajmniej za to odpowiedzą.

Świetny przykład Kargulowego podejścia do prawa smile

254 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2020-10-25 23:39:59)

To, czy można nazywać człowiekiem istotę od pewnego momentu czy też nie to jedna sprawa. Kluczową kwestią w tym wszystkim jest to, czy ta istota ma jakiekolwiek szanse na przeżycie lub/i jaki wpływ będzie miał poród na zdrowie i życie matki. Póki co, istnieją takie wady rozwojowe, gdzie można sobie jedynie westchnąć i pomodlić się, aby dziecko przeżyło i wyzdrowiało..A to niestety za mało.
Jeśli jednak takie argumenty mają być kluczowe w podejmowaniu decyzji, to ja dziękuję za takie państwo..
Może to się skumulowało, ale chyba pierwszy raz w życiu mam teraz taką szczerą ochotę zwyczajnie użyć argumentów z grupy tzw. karalnych, kiedy tylko znalazłby się obok mnie ten/ci, którzy to przegłosowali. Nie idzie już tego wytrzymać, jak wszędzie przewijają się podteksty religijne, dlatego tak mnie ta rządząca hołota denerwuje.

255 Ostatnio edytowany przez szakisz (2020-10-25 23:55:17)

MagdaLena1111 napisał/a:

Popatrz, sędziowie tworzący niekonstytucyjny organ, gdyż w skład niego wchodzą sędziowie wybrani z naruszeniem konstytucji, (wadliwie też został dokonany wybór przewodniczącego TK, ale to tak na

Ok, rozumiem o co ci chodzi. Cały czas powołujesz się na niekonstytucyjność składu, a ja dalej się upieram, że to nie ma znaczenia. Nie ma znaczenia w zakresie tym, że skład Trybunału nie ma wpływu na zasadność poszczególnych wyroków. Zastanów się przez chwilę. Czy gdyby ten Trybunał został wybrany w tym samym składzie, wydawał te same orzeczenia, ale został wybrany w sposób nie budzący kontrowersji, czy jego działania miałby w jakikolwiek sposób mniejszą a może większą wagę prawną?  Nie! Dlatego właśnie skład trybunału nie ma wpływu na zasadność wyroków. Problem leży gdzieś zdecydowanie indziej.

Olinka napisała, że Konstytucja została "starannie przygotowana, zabezpieczając i naszą demokrację, i trójpodział władzy, i wiele innych sytuacji na okoliczność prób podporządkowania sobie państwa...," co jest guzik prawdą. Ja celowo pisałem dwukrotnie, że czekam na opinię innych konstytucjonalistów, niezwiązanych z obozem rządzącym, którzy jasno i wyraźnie stwierdzą bezzasadność orzeczenia. W tym też celu na materiale został uwzględniony konstytucjonalista z TVN24, a nie np. TVPis. Jeżeli przesłanek do podważania orzeczenia nie ma (i mówię tu o przesłankach innych niż skład Trybunału, który  jest WYMIENIALNY), jeżeli można wziąć dowolną ustawę sprzed 27 lat i zmienić jej brzmienie w fundamentalnym zakresie, a mimo to sama ustawa wciąż pozostaje z Konstytucją zgodna, to jest to chyba najlepszy sygnał, że tę Konstytucję można o kant dupy otłuc. I to jest śmiech na sali. Śmiech rozpaczy oczywiście.

Lucyfer666 napisał/a:

Tak więc, jak ktoś rzuca hasło budowy totalizmu, niech najpierw sobie zda sprawę, że przez cały czas żyjemy w warunkach cenzury wink

Taka wolność prowadzi do bierności a bierność prowadzi do totalitaryzmów. Np tacy polscy chasydzi szli pokornie do komory gazowej jak owieczki na rzeź bo uznali że Bóg tak chciał.

257 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2020-10-25 23:57:24)

Socjallibertarianin napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Taka wolność prowadzi do bierności a bierność prowadzi do totalitaryzmów. Np tacy polscy chasydzi szli pokornie do komory gazowej jak owieczki na rzeź bo uznali że Bóg tak chciał.

Niby Socjalibertarianin, a NAP jest mu obcy. Z resztą kolega sam wcześniej w wątkach pokazywał, że ma totalistyczne skłonności.

bagienni_k napisał/a:

To, czy można nazywać człowiekiem istotę od pewnego momentu czy też nie to jedna sprawa.

"To ja decyduję kto jest Żydem"
Tak to nie działa Bagienniku, bowiem mówimy o podmiocie, którego dotyczy prawo. Jeżeli zaczniemy się bawić w ustawodawstwa, które zacznie nam robić obywateli drugiej i trzeciej kategorii, to znaczy, że już weszliśmy w zamordyzm etatyzmu pełną gębą.

willi.banan@yahoo.c... dziewczyny już ci napisały że panowie w 80% opuszczają dziecko będzie aborcja nie będzie alimentów. Adoptuj takie dziecko przysięgasz na Boga że zajmiesz się tym urodzonym już dzieckiem nie opuścisz kobiety zakłamańcu.  Gdybyś to ty rodził na pewno byś inaczej twierdził. Alimenty są an dziecko nie na kobietę a tak się troszczysz o dzieci..... Po twoim podejściu widzę kawał egoisty który tylko działa na złość kobietom. Dziecko ma się rodzić a potem nie ważne co.

259 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2020-10-26 00:17:58)

Normalnie kużwa o czym mu tu dziewczyny mówimy w temacie?
Zasłużyłyśmy sobie by odganiać się od poglądów stada prawicowych samców? Bo kobieta jest tylko jedna i to nie matką w tym temacie popierając to gowniane przedsięwzięcie?
Mało przeżywałymy stresów z ciązami, chorób dzieci itd by teraz wstydzić się przed własnymi córkami? I jeszcze na kobiecym forum słuchać tego pierdolenia i prób rozmywania tematu przez mizoginów mniej lub bardziej jawnych, a tak naprawdę dupy wołowe nie mężczyzn?
Bo facet który nakazuje coś takiego kobiecie jest dupą wolową i zwykłym ch...
Raportowac nie będę, ale dla zdrowia psychicznego a czytają  to setki kobiet na forum i mogą być takie co mają traumy ciążowe a nie tylko pierdilnięcie rydzykowe i się denerwują bo niekoniecznie mają odwagę pisać. Ale zastanówcie się moderatokii czy nie dać tu co niektórym  odpocząć od forum.
Trochę się szanujmy!

260

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Popatrz, sędziowie tworzący niekonstytucyjny organ, gdyż w skład niego wchodzą sędziowie wybrani z naruszeniem konstytucji, (wadliwie też został dokonany wybór przewodniczącego TK, ale to tak na

Ok, rozumiem o co ci chodzi. Cały czas powołujesz się na niekonstytucyjność składu, a ja dalej się upieram, że to nie ma znaczenia. Nie ma znaczenia w zakresie tym, że skład Trybunału nie ma wpływu na zasadność poszczególnych wyroków. Zastanów się przez chwilę. Czy gdyby ten Trybunał został wybrany w tym samym składzie, wydawał te same orzeczenia, ale został wybrany w sposób nie budzący kontrowersji, czy jego działania miałby w jakikolwiek sposób mniejszą a może większą wagę prawną?  Nie! Dlatego właśnie skład trybunału nie ma wpływu na zasadność wyroków. Problem leży gdzieś zdecydowanie indziej.

Olinka napisała, że Konstytucja została "starannie przygotowana, zabezpieczając i naszą demokrację, i trójpodział władzy, i wiele innych sytuacji na okoliczność prób podporządkowania sobie państwa...," co jest guzik prawdą. Ja celowo pisałem dwukrotnie, że czekam na opinię innych konstytucjonalistów, niezwiązanych z obozem rządzącym, którzy jasno i wyraźnie stwierdzą bezzasadność orzeczenia. W tym też celu na materiale został uwzględniony konstytucjonalista z TVN24, a nie np. TVPis. Jeżeli przesłanek do podważania orzeczenia nie ma (i mówię tu o przesłankach innych niż skład Trybunału, który  jest WYMIENIALNY), jeżeli można wziąć dowolną ustawę sprzed 27 lat i zmienić jej brzmienie w fundamentalnym zakresie, a mimo to sama ustawa wciąż pozostaje z Konstytucją zgodna, to jest to chyba najlepszy sygnał, że tę Konstytucję można o kant dupy otłuc. I to jest śmiech na sali. Śmiech rozpaczy oczywiście.

Po pierwsze, oczywiście trwa kampania medialna pt. wyrok jakiegoś trybunału Przyłębskiej". Takie tam zaklinanie rzeczywistości.
Po drugie, złapali prof. Zolla żeby potępił i wił się chłop jak piskorz, że niedobry moment, że coś tam ale widać, że chłop całym sercem i rozumem popiera i nie widzi realnych wad, jednak wie, że powiedzenie tego głośno to wypad z Salonu. Już zresztą słyszałem panie, że Zoll też wyp...ć.
Po trzecie, spontaniczna straż obywatelska chroniąca obiekty kultu nie wiedzieć czemu atakowane jak widać myśli dokumentując nagraniami swoje działania. Dzięki temy możemy zobaczyć "panią, którą zrzucono ze schodów i znalazła się w szpitalu" jak zostaje sprowadzona na ostatni stopień tych schodów bez żadnego uszczerbku. Może poszła na protest w szpilkach i potem wywaliła orła? A może wzorem tego Diduszki czy jak mu tam położyła się na ulicy "jeju, zabili mnie"?
Po czwarte, następuje miła integracja spontanicznych środowisk i zawieranie znajomości w czasie patroli obywatelskich.
Po piąte, dobrym pomysłem byłoby pójść za dokumentacją w stronę identyfikacji dopuszczających czynnej napaści na obiekty kultu religijnego i rozsyłanie danych do właściwych parafii sprawców. Jest szansa, że za jakiś czas przylezą do proboszcza, bo świadkiem mają być, ślub wziąć, dziecko ochrzcić itd. i pokazać paluszkiem gdzie są drzwi... A jakby kto pytał o RODO, to ***** RODO lol

Posty [ 196 do 260 z 2,447 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024