Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Strony Poprzednia 1 35 36 37 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2,341 do 2,405 z 2,447 ]

2,341

Odp: Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa
Symbi napisał/a:
Snake napisał/a:

Ten temat na forum jest stary jak świat, choć przewija się przez różne wątki. Jak zawsze pisałem, że mnie tak zwany kompromis aborcyjny nie przeszkadza, to właśnie byłem zakrzykiwany przez bojowniczki o wolność kobiet, że to żaden kompromis tylko uciemiężenie kobiet. Jedyny dopuszczalny "kompromis" wg pań bojowniczek, to pełna dopuszczalność aborcji bez względu na powody i jeszcze w pełni refundowany przez państwo.

Wiem, dlatego z nudów to wchodze, bo mi komputer długo "mieli" zadanie. Dla mnie w zakresie poprzednie zapisy ustawy mogłyby zostać, nawet dopuszczam aborcję do 6 tygodnia na żądanie, ale na własny koszt.

Czemu na własny koszt, skoro płaci się składki zdrowotne?

Zobacz podobne tematy :

2,342

rossanka napisał/a:
Symbi napisał/a:
Snake napisał/a:

Ten temat na forum jest stary jak świat, choć przewija się przez różne wątki. Jak zawsze pisałem, że mnie tak zwany kompromis aborcyjny nie przeszkadza, to właśnie byłem zakrzykiwany przez bojowniczki o wolność kobiet, że to żaden kompromis tylko uciemiężenie kobiet. Jedyny dopuszczalny "kompromis" wg pań bojowniczek, to pełna dopuszczalność aborcji bez względu na powody i jeszcze w pełni refundowany przez państwo.

Wiem, dlatego z nudów to wchodze, bo mi komputer długo "mieli" zadanie. Dla mnie w zakresie poprzednie zapisy ustawy mogłyby zostać, nawet dopuszczam aborcję do 6 tygodnia na żądanie, ale na własny koszt.

Ponieważ jest to własne "widzimisie", osoba nie jest chora, a jedynie chce się pozbyć zdrowego bąbelka.
Chyba że ciąże nazywamy chorobą....

2,343

TypowyCharlie napisał/a:
rossanka napisał/a:
Symbi napisał/a:

Ponieważ jest to własne "widzimisie", osoba nie jest chora, a jedynie chce się pozbyć zdrowego bąbelka.

No to się nie urodzi. Jak miliony ludzi, o których nawet nie wiesz, bo nigdy nie istnieli.

2,344

rossanka napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:
rossanka napisał/a:

No to się nie urodzi. Jak miliony ludzi, o których nawet nie wiesz, bo nigdy nie istnieli.

To niech sami sobie fundują, a nie my wszyscy mamy płacić bo ktoś sobie wpadł i musi lecieć aborcję robić.
Nie muszę o nich wiedzieć by fundowane to było z naszych kieszeni.

2,345

TypowyCharlie napisał/a:

To niech sami sobie fundują, a nie my wszyscy mamy płacić bo ktoś sobie wpadł i musi lecieć aborcję robić.

Też tak uważam. W tak wielu poważnych sytuacjach brakuje pieniędzy na leczenie, nawet to podstawowe i ratujące życie, że jakimś nieporozumieniem byłoby pokrywanie z tych samych środków aborcji wynikających ze zwykłej nieodpowiedzialności, traktowanych jak antykoncepcja po fakcie.

2,346

Finansowanie służby zdrowia odbywa się w oparciu o zasadę ogólnego społecznego konsensusu, czyli coś, czego w przypadku aborcji nigdy nie było, nie ma i nie będzie. Wprowadzenie jej na zasadach rynkowych jest tak naprawdę jedynym uczciwym rozwiązaniem.

2,347 Ostatnio edytowany przez rossanka (2021-11-11 10:50:54)

TypowyCharlie napisał/a:
rossanka napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:

No to jak sam wpadniesz, to urodzisz. O co ten krzyk. Daj zyc innym, bo Ty się przecież tymi urodzonymi nie zajmiesz, tylko będziesz klepać na forum. Klepać to jest łatwo.

Olinka: na takiej zasadzie niech chorzy na raka płuca, na który dorobili się paląc latami papierosy, sami finansowali swoje leczenie. Przecież już  dzieci uczy się, że papierosy szkodzą. Na pudełkach reż są ostrzeżenia, że palenie zabija.

2,348 Ostatnio edytowany przez polis (2021-11-11 12:14:09)

Jak już chcecie tak ekonomicznie patrzeć, to ekonomiczniejsza jest aborcja niechcianych czy zdeformowanych płodów. Ludzie z problemami psychicznymi częściej chorują, a niechciane dzieci częściej też kończą jako kryminaliści. Co do zdeformowanych płodów, którym po urodzeniu będzie potrzebna specjalistyczna pomoc, to chyba nie trzeba tłumaczyć, czemu obciążają system ochrony zdrowia bardziej niż aborcja.

2,349

polis napisał/a:

Jak już chcecie tak ekonomicznie patrzeć, to ekonomiczniejsza jest aborcja niechcianych czy zdeformowanych płodów. Ludzie z problemami psychicznymi częściej chorują, a niechciane dzieci częściej też kończą jako kryminaliści. Co do zdeformowanych płodów, którym po urodzeniu będzie potrzebna specjalistyczna pomoc, to chyba nie trzeba tłumaczyć, czemu obciążają system ochrony zdrowia bardziej niż aborcja.

Zwłaszcza, że później ustawia się długa kolejka do adopcji upośledzonych dzieci. Nawet na forum był las rąk chętnych do adopcji w takich przypadkach, przeciwnicy aborcji jeden przez drugiego licytowali się tutaj, który pierwszy i z jakimi wadami dziecko adoptuje.
To był zart oczywiście
Przykre, ale po moim pytaniu do tych, którzy byli za tym, by rodziło się dziecko w każdej sytuacji, upośledzone, niepełnosprawne od urodzenia ( nie dopuszczali do aborcji uszkodzonych płodów, argumentując, że mają prawo do zycia), po moim pytaniu dotyczącym adopcji upośledzonych, niepełnosprawnych dzieci, zapadła cisza, dyplomatycznie forumowicze zamilkli.
Z resztą mam takich znajomych na fb, pierwsi do rzucania hasłami, bardzo religijni, za zyciem, zagorzali przeciwnicy aborcji, a w życiu prywatnym szkoda gadac-jak najdalej od takich ludzi.  Z resztą forum-to też kreacje, a prawda może być całkiem inna. Tu dużo ludzi pisze. Wiele z nudów. Inni mają jakieś tam swoje problemy, które próbują rozwiązać. Jeszcze inni - mają nieciekawe życie, w domu nie jest kolorowo, praca nie taka, dzieci nie takie, partner nie taki, ale na forum wykreują się na zupełnie inne osoby.  I tak dalej I tak dalej.
Jedno wiem, najwygodniej to się doradza innym i klepie w klawisze laptopa.

2,350 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2021-11-11 14:17:21)

MagdaLena1111 napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Przypomnij sobie swoje słowa o tym, że niby dlaczego większość miałaby uwzględniać prawa mniejszości, itp. wywody, którym blisko do zamordyzmu, przymusu i siły.
To chyba poza tematem w jakimś wątku religijnym się na d tym rozwodziłeś, ale szukać nie będę.
Nie musisz nic przyznawać, ani odwoływać. Znaj mą dobroć :-D

Ok, ale gdzie tu jest ta afirmacja zamordyzmu, przymusu i siły?(…)

Afirmacji zamordyzmu, przymusu i siły tam nigdzie nie było/ma. Było „rubaszne” ;-) kpienie z idei demokratycznych, ale przyznaję, że w konkretnym kontekście. Już sama sobie dopowiedziałam, że drwina z równości, wzajemnego poszanowania i uznania, oraz wolności indywidualnej jest niezgodą na ich zastosowanie. Za bardzo chyba bym chciała, żeby te idee były normatywne dla wszystkich innych uregulowań prawnych. Dzisiaj mam wrażenie, że my jako społeczna zbiorowość nie mamy jakichś reguł nadrzędnych, wszystko jest płynne i jesteśmy zawieszeni jakby w „normatywnej próżni”.

Jak jeszcze raz wnikliwie przeczytałam Twoje posty, to widzę, że popełniłam błąd, zbyt szybko Cię sklasyfikowałam i zbyt pochopnie odsądziłam od „czci i wiary”, za co PRZEPRASZAM.

Zostań tu.

Ciekawa asocjacja z tą próżnią, jak powiedział Dziki w Poranku Kojota - podoba mnie się to. I poszedłbym dalej - to nie wrażenie, to fakt. Pasuje mi  tutaj też określenie "etyka sytuacyjna" - o tym, co jest w danej chwili dobre, a co złe decyduje doraźna potrzeba aktualnej władzy; państwowej, unijnej itp. itd.

Przeprosin nie przyjmuję, bo bym tym samym uznał, że mi się one należą, a tak nie uważam.

Zostać - zostanę, nikt mnie przecież póki co z forum nie wygania, sam też nigdzie się nie wybieram. No, może do sąsiedniego wątku o naddnieprzańskich turystach. Tam odniosę się do Twojej wypowiedzi o tej tematyce.

szakisz napisał/a:

Finansowanie służby zdrowia odbywa się w oparciu o zasadę ogólnego społecznego konsensusu, czyli coś, czego w przypadku aborcji nigdy nie było, nie ma i nie będzie. Wprowadzenie jej na zasadach rynkowych jest tak naprawdę jedynym uczciwym rozwiązaniem.

Ciekaw jestem, ile zostałoby z tego ogólnego społecznego konsensusu, gdyby zniesiono przymus płacenia składki zdrowotnej lol

2,351 Ostatnio edytowany przez TypowyCharlie (2021-11-11 17:28:02)

rossanka napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:
rossanka napisał/a:

No to jak sam wpadniesz, to urodzisz. O co ten krzyk. Daj zyc innym, bo Ty się przecież tymi urodzonymi nie zajmiesz, tylko będziesz klepać na forum. Klepać to jest łatwo.

Czytanie ze zrozumieniem za trudne? Za dużo emocji? To polecam kilka głębokich wdechów.
Mam gdzieś czy sobie zrobisz Ty czy ktoś inny aborcję zdrowego płodu, tylko nie mam zamiaru fundować tego z mojego portfela.
Rozumiem sytuacje gdy zagraża to życiu matki, wady itp, a nie skrobanka bo ktoś wpadł.
Śmiać się chce gdy ciąże porównujesz do choroby.

Wystarczy by ludzie zaczęli używać mózgu i stosować antykoncepcje odpowiedzialnie to liczba wpadek drastycznie spadnie.

2,352

TypowyCharlie napisał/a:

Czytanie ze zrozumieniem za trudne? Za dużo emocji? To polecam kilka głębokich wdechów.
Mam gdzieś czy sobie zrobisz Ty czy ktoś inny aborcję zdrowego płodu, tylko nie mam zamiaru fundować tego z mojego portfela.
Rozumiem sytuacje gdy zagraża to życiu matki, wady itp, a nie skrobanka bo ktoś wpadł.

Wystarczy by ludzie zaczęli używać mózgu i stosować antykoncepcje odpowiedzialnie to liczba wpadek drastycznie spadnie.

Antykoncepcja nie jest doskonała i nie daje 100% pewności.

Poza tym skąd wiesz, że ludzie jej nie stosują/ nie będą chcieli? Jakieś dane? Na podstawie danych demograficznych, gdzie nam liczba urodzeń spada ostro podejrzewam, że wielu ludzie ogarnia czym jest antykoncepcja i jak ją stosować.

2,353

polis napisał/a:

Owszem, jak najbardziej zgadzam się z tym stwierdzeniem, ale mowa była o usuwaniu na życzenie zdrowego (przynajmniej w założeniu) płodu. 

Rossanko, czułam, że pojawi się temat chorób wynikających z uzależnień i, jak widać, zupełnie się nie pomyliłam wink. Idąc tym tropem można byłoby pójść jeszcze dalej: nie leczyć tych, którzy się źle odżywiają, nie uprawiają aktywności fizycznej, nie unikają stresu itd., ale taka dyskusja nie prowadzi do niczego poza wieloma absurdami.

2,354

polis napisał/a:

Co do zdeformowanych płodów, którym po urodzeniu będzie potrzebna specjalistyczna pomoc, to chyba nie trzeba tłumaczyć, czemu obciążają system ochrony zdrowia bardziej niż aborcja.

System ochrony zdrowia najbardziej obciążają emeryci, ludzie przeważnie już bezużyteczni, nie pracują tylko żerują na ochronie zdrowia i systemie emerytalnym. Młodzi ludzie muszą płacić horrendalne składki emerytalne żeby dawać emerytury tym starcom i leczyć. Ciągle przesiadują po przychodniach, nie idzie się normalnie zapisać do lekarza, bo tam już kolejka starych bab. A jeszcze jak która demencję złapie, to w ogóle warzywo.
Tak tylko rzucam pod rozwagę...

2,355

polis napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:

Antykoncepcja nie jest doskonała i nie daje 100% pewności.

Poza tym skąd wiesz, że ludzie jej nie stosują/ nie będą chcieli? Jakieś dane? Na podstawie danych demograficznych, gdzie nam liczba urodzeń spada ostro podejrzewam, że wielu ludzie ogarnia czym jest antykoncepcja i jak ją stosować.

Polecam przejrzeć kilka, kilkanaście tematów z google o wpadkach, popytać znajomych. W większości wychodzi że antykoncepcja zawiodła bo jej nie było, nie chciało się przeczytać ulotki o stosowaniu tabletek itp. Strasznie nikłe szanse są że zawiedzie gdy jest używana odpowiedzialnie.
Dorzućmy jeszcze propagowane u nas mity typu "przy pierwszym razie się nie zachodzi".
Wiele ludzi potrafi z niej korzystać ale niestety wielu też nie. Przykładów masz nawet na tym forum pod dostatkiem.

2,356 Ostatnio edytowany przez polis (2021-11-11 19:20:08)

Olinka, ale ja między innymi o tym pisałam. Niechciane dzieci odczuwają, że są niechciane przez rodziców, częściej mają problemy psychiczne, a tacy ludzie też częściej chorują. Częściej mają problemy z prawem. Jest takie badanie Donohue and Levitt, gdzie oni zauważyli, że jest połączenie pomiędzy byciem niechcianym dzieckiem, a prawdopodobieństwem wejścia w konflikt z prawem i aborcją. Zauważyli, że wraz z legalizacją aborcji w całych Stanach aborcja stała się możliwa dla kobiet o niskim statusie socjoekonomicznym, a to właśnie dzieci z takich domów miały wysokie prawdopodobieństwo wejścia w konflikt z prawem w późniejszym życiu. Między innymi szukali przyczyny spadku przestępczości w latach 90 i tak ich oświeciło, że latach 70 aborcja w Stanach stała się legalna. Efekt było widać 20 lat później. Oszacowali, że łączny wpływ legalizacji aborcji na przestępczość to 45%.

TypowyCharlie napisał/a:

Polecam przejrzeć kilka, kilkanaście tematów z google o wpadkach, popytać znajomych. W większości wychodzi że antykoncepcja zawiodła bo jej nie było, nie chciało się przeczytać ulotki o stosowaniu tabletek itp. Strasznie nikłe szanse są że zawiedzie gdy jest używana odpowiedzialnie.
Dorzućmy jeszcze propagowane u nas mity typu "przy pierwszym razie się nie zachodzi".
Wiele ludzi potrafi z niej korzystać ale niestety wielu też nie. Przykładów masz nawet na tym forum pod dostatkiem.

Jestem jak najbardziej z edukacją seksualną w szkołach, jeśli Cię to pociesza.

Widzę, że nie lubisz ludzi i masz o nich niskie zdanie, ale pogląd, że wszyscy są głupi i nie używają antykoncepcji, a kobiety jako ogół to same trzpiotki co chętnie się wyskrobią dla odświeżenia kroku i na pewno nie dopatrzą jest mi obcy.

Co mi mają takie tematy na forum dać? Wiadomo, że ci co się zabezpieczali nie przyjdą na forum pisać.

2,357

polis napisał/a:

Olinka, ale ja między innymi o tym pisałam. Niechciane dzieci odczuwają, że są niechciane przez rodziców, częściej mają problemy psychiczne, a tacy ludzie też częściej chorują. Częściej mają problemy z prawem. Jest takie badanie Donohue and Levitt, gdzie oni zauważyli, że jest połączenie pomiędzy byciem niechcianym dzieckiem, a prawdopodobieństwem wejścia w konflikt z prawem i aborcją. Zauważyli, że wraz z legalizacją aborcji w całych Stanach aborcja stała się możliwa dla kobiet o niskim statusie socjoekonomicznym, a to właśnie dzieci z takich domów miały wysokie prawdopodobieństwo wejścia w konflikt z prawem w późniejszym życiu. Między innymi szukali przyczyny spadku przestępczości w latach 90 i tak ich oświeciło, że latach 70 aborcja w Stanach stała się legalna. Efekt było widać 20 lat później. Oszacowali, że łączny wpływ legalizacji aborcji na przestępczość to 45%.

Rozumiem Twój punkt widzenia, ale się z nim nie zgadzam, bo patrząc na temat w ten sposób, to połowy z nas nie powinno być na tym świecie. Mało jest osób, które rodzą się w chwili, kiedy to nie jest "ten moment" i krzyżują plany matce, ojcu albo obojgu rodzicom, są obciążeniem, a czasem przekleństwem? Są też dzieci chciane, ale urodzone w domach kompletnie niewydolnych wychowawczo, co skutkuje licznymi obciążeniami i zaburzeniami. Są dzieci, gdzie nie tyle panuje w stosunku do nich niechęć, co zwykła obojętność, brak czasu albo jeden z rodziców pisał się na swoją rolę, a drugi niekoniecznie - efekty mamy podobne.

2,358

polis napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:

Jestem jak najbardziej z edukacją seksualną w szkołach, jeśli Cię to pociesza.

Widzę, że nie lubisz ludzi i masz o nich niskie zdanie, ale pogląd, że wszyscy są głupi i nie używają antykoncepcji, a kobiety jako ogół to same trzpiotki co chętnie się wyskrobią dla odświeżenia kroku i na pewno nie dopatrzą jest mi obcy.

Co mi mają takie tematy na forum dać? Wiadomo, że ci co się zabezpieczali nie przyjdą na forum pisać.

Nie wciskaj mi słów których nie napisałem, ludzie którzy z własnej głupoty zaliczyli wpadki nie są wyznacznikiem mojego stosunku co do reszty. Patrząc na strajki kobiet to tam co druga chętna była na odświeżenie swojego kroku, ba nawet jawnie o tym mówili i pisali na transparentach...

Co Ci mają dać takie tematy, hmmm, może podgląd że właśnie najwięcej takich spraw tyczy się nieodpowiedniego używania antykoncepcji albo jego braku. Skoro brakuje takich tematów od osób które zgodnie z przeznaczeniem z nich korzystają.

2,359

Olinka napisał/a:
polis napisał/a:

Rozumiem Twój punkt widzenia, ale się z nim nie zgadzam, bo patrząc na temat w ten sposób, to połowy z nas nie powinno być na tym świecie. Mało jest osób, które rodzą się w chwili, kiedy to nie jest "ten moment" i krzyżują plany matce, ojcu albo obojgu rodzicom, są obciążeniem, a czasem przekleństwem? Są też dzieci chciane, ale urodzone w domach kompletnie niewydolnych wychowawczo, co skutkuje licznymi obciążeniami i zaburzeniami. Są dzieci, gdzie nie tyle panuje w stosunku do nich niechęć, co zwykła obojętność, brak czasu albo jeden z rodziców pisał się na swoją rolę, a drugi niekoniecznie - efekty mamy podobne.

Toteż przestępczość całkowicie nie zniknęła, jednak z tych danych, które oni tam podawali wynika, że legalna aborcja przede wszystkim dla kobiet o niskim statusie socjoekonomicznym, które nie mogły sobie pozwolić na turystykę aborcyjną, miała wpływ na spadek przestępczości. Pisali tam o porównaniach roczników, np. rocznika 72 z Minnesoty i 74, kiedy była słynna sprawa Roe v. Wade, i rocznikach niżej. I już w tych porównaniach im wychodziło, które roczniki miały mniejszy problem z przestępczością, a to ludzie, których różniło zaledwie kilka lat.

TypowyCharlie, czyli chcesz karać wszystkich brakiem wyboru, ponieważ są ludzie którzy nie potrafią korzystać z antykoncepcji, a twoim źródłem danych są tematy na forach Internetowych. Nie ma nic do dodania.

Jak ludzie mają się dowiedzieć co i jak nie ma w Polskiej szkole normalnej edukacji seksualnej? Chodź dalej uważam, że wygląda na to, że sporo osób ogarnia, skoro liczba urodzeń nam tak spada.

2,360

polis napisał/a:

Jak ludzie mają się dowiedzieć co i jak nie ma w Polskiej szkole normalnej edukacji seksualnej?

Ja osobiście skończyłem 3-letni licencjat z zakładania gumki na wacka. Dzięki wakacyjnym praktykom studenckim założę gumkę nawet po ciemku i po pijaku. Nie zapomnę słów docenta Borowskiego: panowie, najważniejsze żeby w takiej sytuacji się nie pomylić i nałożyć gumkę ma swojego wacka, a nie cudzego!. Ech, co to był za pedagog..., kopalnia wiedzy!

2,361 Ostatnio edytowany przez TypowyCharlie (2021-11-11 22:34:18)

polis napisał/a:

TypowyCharlie, czyli chcesz karać wszystkich brakiem wyboru, ponieważ są ludzie którzy nie potrafią korzystać z antykoncepcji, a twoim źródłem danych są tematy na forach Internetowych. Nie ma nic do dodania.

Jak ludzie mają się dowiedzieć co i jak nie ma w Polskiej szkole normalnej edukacji seksualnej? Chodź dalej uważam, że wygląda na to, że sporo osób ogarnia, skoro liczba urodzeń nam tak spada.

Lepsze tematy na forach niż ustawieni ludzie pod sondy.
Karać, a dlaczego? Jedynie nie chcę by skrobanka na życzenie była fundowana z moich pieniędzy.

Liczba urodzeń nie jest tylko zależna od antykoncepcji, jest jeszcze wiele innych czynników które na nią wpływają.
No tak, każdy z głową w telefonie, internet ogólnodostępny, a biedni ludzie nie mają jak dowiedzieć się o edukacji seksualnej. Szkoda tylko że jak takowa istnieje to większość ciśnie sobie z niej bekę i nawet nie słucha co nauczyciel mówi.

2,362

Snake napisał/a:
polis napisał/a:

Co do zdeformowanych płodów, którym po urodzeniu będzie potrzebna specjalistyczna pomoc, to chyba nie trzeba tłumaczyć, czemu obciążają system ochrony zdrowia bardziej niż aborcja.

System ochrony zdrowia najbardziej obciążają emeryci, ludzie przeważnie już bezużyteczni, nie pracują tylko żerują na ochronie zdrowia i systemie emerytalnym. Młodzi ludzie muszą płacić horrendalne składki emerytalne żeby dawać emerytury tym starcom i leczyć. Ciągle przesiadują po przychodniach, nie idzie się normalnie zapisać do lekarza, bo tam już kolejka starych bab. A jeszcze jak która demencję złapie, to w ogóle warzywo.

Po co rzucać. Można czerpać z już istniejących rozwiązań. W Holandii mają na to patent.  Ale zaraz, zaraz... coś tu chyba jednak mocno zgrzyta... hipokryzją jak zawsze. Brrr

2,363 Ostatnio edytowany przez GangOlsena (2021-11-11 22:55:32)

rossanka napisał/a:
polis napisał/a:

Zwłaszcza, że później ustawia się długa kolejka do adopcji upośledzonych dzieci. Nawet na forum był las rąk chętnych do adopcji w takich przypadkach, przeciwnicy aborcji jeden przez drugiego licytowali się tutaj, który pierwszy i z jakimi wadami dziecko adoptuje.
To był zart oczywiście
Przykre, ale po moim pytaniu do tych, którzy byli za tym, by rodziło się dziecko w każdej sytuacji, upośledzone, niepełnosprawne od urodzenia ( nie dopuszczali do aborcji uszkodzonych płodów, argumentując, że mają prawo do zycia), po moim pytaniu dotyczącym adopcji upośledzonych, niepełnosprawnych dzieci, zapadła cisza, dyplomatycznie forumowicze zamilkli.

Raczej obłudnie zamilkli. Przeczekają ten niewygodny dla nich głos wyważonego, tolerancyjnego rozsądku. Bo im nie chodzi o kompromis, lecz o narzucenie własnej woli.

2,364 Ostatnio edytowany przez polis (2021-11-11 23:01:50)

Snake no jak widzisz, z tego co pisze TypowyCharlie są ludzie, którym porządna edukacja seksualna się przyda.

TypowyCharlie napisał/a:
polis napisał/a:

Karać, a dlaczego? Jedynie nie chcę by skrobanka na życzenie była fundowana z moich pieniędzy.

Liczba urodzeń nie jest tylko zależna od antykoncepcji, jest jeszcze wiele innych czynników które na nią wpływają.
No tak, każdy z głową w telefonie, internet ogólnodostępny, a biedni ludzie nie mają jak dowiedzieć się o edukacji seksualnej. Szkoda tylko że jak takowa istnieje to większość ciśnie sobie z niej bekę i nawet nie słucha co nauczyciel mówi.

To wolisz ze swoich pieniędzy fundować więzienia i policję, żeby Cię bronili przed owocami tej decyzji, spoko. A i przez całe ich dzieciństwo finansujesz dostęp do edukacji, ochrony zdrowia, a potem ze względu na to, że dzieciak ma spore szanse mieć spapraną psychikę i tak nie ma gwarancji, że zwróci się to w podatkach. Jak już chcemy tak ekonomicznie patrzeć.

Nie wiem o co Ci chodzi, piszę przecież, że większość ogarnia. Sama Ci zwróciłam uwagę, że Ci piszący o wpadkach to pewnie rodzynki, bo jak ktoś się zabezpieczył i nie ma ciąży, to nie ma potrzeby pisania o tym na necie. Sam podajesz przykłady osób, które nie ogarniają i piszesz, że na podstawie ich historii i swojego badania pod tytułem 'Przeczytałam parę tematów na forum' nie chcesz finansować aborcji.

2,365 Ostatnio edytowany przez GangOlsena (2021-11-11 23:20:25)

Snake napisał/a:
polis napisał/a:

Jak ludzie mają się dowiedzieć co i jak nie ma w Polskiej szkole normalnej edukacji seksualnej?

Ja osobiście skończyłem 3-letni licencjat z zakładania gumki na wacka. Dzięki wakacyjnym praktykom studenckim założę gumkę nawet po ciemku i po pijaku.

Phi, a ja zakładam gumkę ustami. Btw. czego Ty nie skończyłeś, jakiej wiedzy Ty nie masz oraz w jakiej dziedzinie. Czytając to forum można rzecz istna alfa i omega każdego tematu, dziedziny naukowej i wiedzy, racji wszelakiej jednej jedynej i słusznej, wzór cnót i moralności, umiejętności big_smile

Prawie emeryt do odstrzelenia z postawą młody gniewny - jak większość szczawi tutaj -  i arogancki w damskim gronie. Ego połechtane, to i samopoczucie lepsze, co?

2,366 Ostatnio edytowany przez GangOlsena (2021-11-11 23:31:32)

TypowyCharlie napisał/a:
polis napisał/a:

Jedynie nie chcę by skrobanka na życzenie była fundowana z moich pieniędzy.

Nie chcesz? Z Twoich? A wiesz o tym, że ja TEŻ PŁACĘ składki zdrowotne, podatki i to TEŻ SĄ MOJE pieniądze i mam prawo do korzystania z publicznej służby zdrowia tak samo jak inni?  A może ja nie chcę żeby osobom o odmiennych poglądach  niż moje były  refundowane jakiekolwiek usługi medyczne za MOJE PIENIĄDZE, np. Tobie. I co teraz? 

Wyjdziesz poza czubek swojego nosa?

2,367 Ostatnio edytowany przez TypowyCharlie (2021-11-11 23:39:32)

polis napisał/a:

Snake no jak widzisz, z tego co pisze TypowyCharlie są ludzie, którym porządna edukacja seksualna się przyda.

TypowyCharlie napisał/a:
polis napisał/a:

To wolisz ze swoich pieniędzy fundować więzienia i policję, żeby Cię bronili przed owocami tej decyzji, spoko. A i przez całe ich dzieciństwo finansujesz dostęp do edukacji, ochrony zdrowia, a potem ze względu na to, że dzieciak ma spore szanse mieć spapraną psychikę i tak nie ma gwarancji, że zwróci się to w podatkach. Jak już chcemy tak ekonomicznie patrzeć.

Nie wiem o co Ci chodzi, piszę przecież, że większość ogarnia. Sama Ci zwróciłam uwagę, że Ci piszący o wpadkach to pewnie rodzynki, bo jak ktoś się zabezpieczył i nie ma ciąży, to nie ma potrzeby pisania o tym na necie. Sam podajesz przykłady osób, które nie ogarniają i piszesz, że na podstawie ich historii i swojego badania pod tytułem 'Przeczytałam parę tematów na forum' nie chcesz finansować aborcji.

Tak, tak bo chciane dzieci są takie idealne, do więzień nie trafiają, przestępstw nie popełniają itp, normalnie idealne.
Mam pomysł, a gdyby tak zakazać rodzenia dzieci, chcianych czy nie? Problem rozwiązany by był...

A ile byś chciała tych tematów by było? Kilkadziesiąt, kilkaset dziennie? Na szczęście wpadki nie są na skalę globalną, ale nadal duża luka w stosowaniu antykoncepcji u ludzi występuje. Nakierowałem Cię jedynie byś sama sprawdziła kilka tematów, a jest ich dość sporo. Ludzie najpierw powinni być odpowiedzialni zanim wezmą się za seks. Warto zainteresować się najpierw przyczyną niechcianych ciąży, a nie skutkiem.

Nie wiem co jest dziwnego w tym że nie chce płacić za głupotę innych ludzi? Mało podatków mamy i innych opłat?

GangOlsena napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:
polis napisał/a:

Nie chcesz? Z Twoich? A wiesz o tym, że ja TEŻ PŁACĘ składki zdrowotne, podatki i to TEŻ SĄ MOJE pieniądze i mam prawo do korzystania z publicznej służby zdrowia tak samo jak inni?  A może ja nie chcę żeby osobom o odmiennych poglądach  niż moje były  refundowane jakiekolwiek usługi medyczne za MOJE PIENIĄDZE, np. Tobie. I co teraz? 

Jak ciąże traktujesz jako choroba to spoko, wystarczy że przekonasz do tego faktu ludzi wyżej postawionych to będę zmuszony płacić na to wink
Powodzenia lol

2,368

GangOlsena napisał/a:
Snake napisał/a:
polis napisał/a:

Po co rzucać. Można czerpać z już istniejących rozwiązań. W Holandii mają na to patent.  Ale zaraz, zaraz... coś tu chyba jednak mocno zgrzyta... hipokryzją jak zawsze. Brrr

GangOlsena napisał/a:
Snake napisał/a:
polis napisał/a:

Ja osobiście skończyłem 3-letni licencjat z zakładania gumki na wacka. Dzięki wakacyjnym praktykom studenckim założę gumkę nawet po ciemku i po pijaku.

Phi, a ja zakładam gumkę ustami. Btw. czego Ty nie skończyłeś, jakiej wiedzy Ty nie masz oraz w jakiej dziedzinie. Czytając to forum można rzecz istna alfa i omega każdego tematu, dziedziny naukowej i wiedzy, racji wszelakiej jednej jedynej i słusznej, wzór cnót i moralności, umiejętności big_smile

Prawie emeryt do odstrzelenia z postawą młody gniewny - jak większość szczawi tutaj -  i arogancki w damskim gronie. Ego połechtane, to i samopoczucie lepsze, co?

Kiedy nie chwytasz, że ktoś robi z ciebie publicznie bekę...

2,369

Snake napisał/a:
GangOlsena napisał/a:
Snake napisał/a:

GangOlsena napisał/a:
Snake napisał/a:

Kiedy nie chwytasz, że ktoś robi z ciebie publicznie bekę...

Zbyt długo czytam to forum,żebyś teraz wykpił się beką.

2,370 Ostatnio edytowany przez GangOlsena (2021-11-11 23:56:35)

TypowyCharlie napisał/a:
polis napisał/a:

TypowyCharlie napisał/a:

Tak, tak bo chciane dzieci są takie idealne, do więzień nie trafiają, przestępstw nie popełniają itp, normalnie idealne.
Mam pomysł, a gdyby tak zakazać rodzenia dzieci, chcianych czy nie? Problem rozwiązany by był...

A ile byś chciała tych tematów by było? Kilkadziesiąt, kilkaset dziennie? Na szczęście wpadki nie są na skalę globalną, ale nadal duża luka w stosowaniu antykoncepcji u ludzi występuje. Nakierowałem Cię jedynie byś sama sprawdziła kilka tematów, a jest ich dość sporo. Ludzie najpierw powinni być odpowiedzialni zanim wezmą się za seks. Warto zainteresować się najpierw przyczyną niechcianych ciąży, a nie skutkiem.

Nie wiem co jest dziwnego w tym że nie chce płacić za głupotę innych ludzi? Mało podatków mamy i innych opłat?

GangOlsena napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:

Jak ciąże traktujesz jako choroba to spoko, wystarczy że przekonasz do tego faktu ludzi wyżej postawionych to będę zmuszony płacić na to wink
Powodzenia lol

Owszem, ciąża co do zasady to nie choroba, a jeśli nie rozumiesz że czasem bywa zagrożeniem dla zdrowia i życia matki tak jak przypadek dziewczyny z Pszczyny gdzie "wyżej postawieni" spowodowali pośrednio że dziewczyna nie żyje, mimo że byli zobowiązani do ratowanie jej życia ze między innymi jej pieniądze a nie wyłącznie Twoje, to powodzenia, lecz wszystko wskazuje że już nie zrozumiesz.

Natomiast w sporze o aborcję argument pieniędzy jest o tyle nietrafiony, że tu nie chodzi o pieniądze a o ideologię co do zasady. A dokładnie o jej narzucenie. Spór nie dotyczy - jakbyś jeszcze nie zauważył - odpłatności wykonywania aborcji na życzenia a jej dopuszczalności jako takiej.

Bo to naprawdę żaden problem byłby dopuścić jako legalny zabieg aborcji na życzenie nie refundowany. Jak wiele innych zresztą. I po sprawie. Opieka medyczna w tym kraju i tak jest fikcją.
Jaki to problem wycenić zabieg?

2,371

GangOlsena napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:
polis napisał/a:

GangOlsena napisał/a:

Powodzenia lol

Owszem, ciąża co do zasady to nie choroba, a jeśli nie rozumiesz że czasem bywa zagrożeniem dla zdrowia i życia matki tak jak przypadek dziewczyny z Pszczyny gdzie "wyżej postawieni" spowodowali pośrednio że dziewczyna nie żyje, mimo że byli zobowiązani do ratowanie jej życia ze między innymi jej pieniądze a nie wyłącznie Twoje, to powodzenia, lecz wszystko wskazuje że już nie zrozumiesz.

Natomiast w sporze o aborcję argument pieniędzy jest o tyle nietrafiony, że tu nie chodzi o pieniądze a o ideologię co do zasady. A dokładnie o jej narzucenie. Spór nie dotyczy - jakbyś jeszcze nie zauważył - odpłatności wykonywania aborcji na życzenia a jej dopuszczalności jako takiej.

Bo to naprawdę żaden problem byłby dopuścić jako legalny zabieg aborcji na życzenie nie refundowany. Jak wiele innych zresztą. I po sprawie. Opieka medyczna w tym kraju i tak jest fikcją.

Jakbyś przeczytała moje wcześniejsze posty, a nie od razu wystawiała opinię na mój temat to byś wiedziała że jestem za kompromisem, a nie zakazaniem aborcji w 100%. Tak, szpital dostał nakaz z góry by uśmiercić kobietę... Tutaj lekarze decydowali o jej losie, wybrali najgorszą z możliwych opcji. Chyba nic się nie zmieniło i lekarze powinni walczyć o życie, a nie czekać aż ktoś umrze.

Wiem, wiem, że problemu by nie było ot temat zakręcił się o fundowaniu takiego zabiegu i poleciało dalej, polecam przeczytać najpierw genezę danego tematu i rozmowy, a dopiero później wtrącać swoje 3 grosze bo wychodzą takie kwiatki.

2,372

GangOlsena napisał/a:

Widać za krótko zanim przystąpiłeś do pisania, bo czytanie oprócz składania literek, to jeszcze rozumienie tekstu ale śmiało, do odważnych świat należy!

2,373

TypowyCharlie napisał/a:

Tak, szpital dostał nakaz z góry by uśmiercić kobietę... .

Prawie dostał... Niestety. Prawo jest prawem. Rękami K.Godek i TK PiS przepchnął rozwiązania, których skutki zdaje się właśnie zaczynają się dziać. Współczuję lekarzom podejmowania decyzji w takich sytuacjach. Chorych pod względem prawnym.

2,374 Ostatnio edytowany przez GangOlsena (2021-11-12 00:11:30)

Snake napisał/a:
GangOlsena napisał/a:

Widać za krótko zanim przystąpiłeś do pisania, bo czytanie oprócz składania literek, to jeszcze rozumienie tekstu ale śmiało, do odważnych świat należy!

Zabiłeś mnie tą ripostą. Masz tego więcej? To dawaj.

Jak tu żyć? Wbija mi szpile człowiek który źle się czuje psychicznie w kraju w którym mogłaby być dopuszczalna aborcja w związku z tym powinna być zabroniona. Pewne twierdzenia nie ocierają się już o poglądy a o dysfunkcje psychiczne.

2,375

GangOlsena napisał/a:

Jak tu żyć? Wbija mi szpile człowiek który źle się czuje psychicznie w kraju w którym mogłaby być dopuszczalna aborcja w związku z tym powinna być zabroniona. Pewne twierdzenia nie ocierają się już o poglądy a o dysfunkcje psychiczne.

O Matko! Jak ty nic nie jarzysz lol
Gdyby aborcja była w Polsce dozwolona, to miałbym to w dupie lol W końcu nie abortuje się starszych panów smile Natomiast starsi panowie mają głos wyborczy mogą go używać jak im kaprys podsunie. Dla twojego poziomu rozumienia powinno wystarczyć, że starszy pan ma kaprys obrzydzać życie innym optując za zakazem aborcji.
Kurczę, źle się czuję... :loL:

2,376

Olinka napisał/a:
polis napisał/a:

Właśnie. Sęk w tym że w mnogości swoich wyborów, człowiek rodzi się z ogromną ilością ścieżek do obrania. Być może nie nieskończoną, bo są rzeczy, które już na starcie sporo ułatwiają (np. majątek rodzinny), ale mimo wszystko jednak tych możliwości jest naprawdę dużo, wiele dróg. Tak jak powiedziała Olinka, statystycznie co drugi z nas jest z wpadki i lepiej lub gorzej, ale jednak wychodzimy na ludzi.

Nawet jeśli wziąć życiorysy jednostek wybitnych, które odniosły pewien sukces, to bardzo często są to ludzie z domów, w których ani groszem, ani tym bardziej miłością nie wiało, a rola rodzica sprowadzała się do klasycznego: 'jak bylo w szkole, czemu nie 5"? To ludzie, których niejednokrotnie los bardzo ciężko doświadczył, którzy sami zapragnęli się wzbić ponad to, z czego sami zostali ulepieni.

No, ale zwolennicy skrobanki na żądanie nigdy tego nie zrozumieją. Wolą terminować choćby cień potencjału już na starcie, zanim jeszcze w ogóle dostanie się szansę na wykorzystanie zasobów, jakie daje nam świat. Malo tego, próbują wszystkich w około przekonać, że to jest całkiem spoko…

2,377

TypowyCharlie napisał/a:
rossanka napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:

Ejże czy Ty nie jesteś tym księdzem z forum na Interii? Co Cię tak interesuje macica innych kobiet? Styl wypowiedzi tem sam. Nie Twój interes, czy ktoś usunie czy nie. Zajmij się sobą bohaterze wink

2,378 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-12 12:19:41)

rossanka napisał/a:

Nie Twój interes, czy ktoś usunie czy nie. Zajmij się sobą bohaterze wink

Sęk w tym, że jak ktoś nie ma swojego życia albo ma, ale beznadziejnie puste i pozbawione sensu i bliskich ludzi, to usilnie tego sensu poszukuje i wtedy znajduje go w grzebaniu w cudzym życiu, zaglądaniu pod kołdrę, itp.
Wystarczy spojrzeć, że najwiecej do powiedzenia w tym temacie mają samotni faceci i stare baby.

Jakoś ludzie mający własne życie i sprawy, nie za bardzo mają czas i ochotę kierowania cudzym życiem, bo sami po prostu żyją i sprawy innych nie spędzają im snu z powiek.

2,379 Ostatnio edytowany przez polis (2021-11-12 12:25:10)

Czytaj ze zrozumieniem szakisz, nie chodzi o to czy, ktoś jest z wpadki. Wpadka może być dla rodziców ok albo nie być problemem. Chodzi o to, że ktoś jest niechciany + jego matka, często samotna, ma niski status socjoekonomiczny i dochodzi do deprywacji na wielu poziomach.

Żeby dziecko jakiś sensowny potencjał mogło rozwinąć muszą być spełnione jakieś podstawowe warunki. Można się chyba domyślić, że jak się jest dzieckiem matki, która go nie kocha i nie ma warunków materialnych, to nie jest spełniona cała gama potrzeb. Ani potrzeba miłości, ani ogólnie potrzeby z piramidy Maslowa.

I szkisz rodzic, który pyta czemu nie 5 to jeszcze rodzic zaangażowany i interesujący się dzieckiem, w sposób nienajlepszy, ale jednak. Tutaj chodzi o dzieci, których rodzice mają je między innymi centralnie gdzieś i gdzieś mają jak one się uczą i czy w ogóle to robią. Czytałam historię chłopaka, który włamywał się do domu i dawał się złapać, żeby ktoś go zauważył. Chłopak się cieszył, jak policja wchodziła i mówiła rzeczy w stylu ‘It is fucking Frank again!’ Tak bardzo chciał, żeby ktoś go zobaczył i zauważył, że popełniał przestępstwo, żeby to zrealizować.

2,380

MagdaLena1111 napisał/a:
rossanka napisał/a:

Sęk w tym, że jak ktoś nie ma swojego życia albo ma, ale beznadziejnie puste i pozbawione sensu i bliskich ludzi, to usilnie tego sensu poszukuje i wtedy znajduje go w grzebaniu w cudzym życiu, zaglądaniu pod kołdrę, itp.
Wystarczy spojrzeć, że najwiecej do powiedzenia w tym temacie mają samotni faceci i stare baby.

.

Stare, żonate chłopy też, gwoli ścisłości.
Ale faktem jest, że za klawiatura to każdy jest bohater.
Mądre toto,  a zakład, że na spotkaniu na żywo nue miałby odwagi tego powiedzieć. I takie są te koguciki internetowe.
Ale też forum jest i bazą wielu ludzkich przypadków.

2,381

Oj widzę, że panie w mowę nienawiści brną lol

2,382 Ostatnio edytowany przez TypowyCharlie (2021-11-12 13:02:36)

rossanka napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:
rossanka napisał/a:

Ejże czy Ty nie jesteś tym księdzem z forum na Interii? Co Cię tak interesuje macica innych kobiet? Styl wypowiedzi tem sam. Nie Twój interes, czy ktoś usunie czy nie. Zajmij się sobą bohaterze wink

Tak, księdzem, architektem, budowlańcem, a w wolnej chwili prowadzę swój biznes by mi się nie nudziło.
Jest wiele spraw co nas osobiście nie dotyczy a zabieramy głos, szkoda że wtedy tak głośno nie krzyczycie o tym wink
Na szczęście mam prawo do własnego zdania więc takie wycieczki sobie dla swoich bąbelków zachowaj albo bliskich.

MagdaLena1111 napisał/a:
rossanka napisał/a:

Jakoś ludzie mający własne życie i sprawy, nie za bardzo mają czas i ochotę kierowania cudzym życiem, bo sami po prostu żyją i sprawy innych nie spędzają im snu z powiek.

Same się w tym temacie wypowiadacie więc siebie zaoraliście lol
Jakoś mnie to nawet nie zdziwiło.

2,383

TypowyCharlie napisał/a:

Ha! A wiesz, mnie kiedyś żona opierdzieliła, że piszę na tym forum, gdzie są prawie same smutne, samotne i pokrzywdzone przez życie kobiety. Że nie mam serca i muszę mieć więcej zrozumienia. No i jak pamiętam chyba tłumaczyłem się żonie, że przecież nie piszę na żadnych randkowych tematach, poklepywaniach się po pleckach i takich tam, a o sprawach społecznych czy politycznych każdy może pisać i wypowiadać swoje zdanie.

2,384

Ale Polis, przecież chęć posiadania dziecka, a umiejętność bycia rodzicem to dwie zupełnie inne rzeczy... Ja nie na darmo poruszyłem przykład dziecka, którego interakcja z rodzicem ograniczała się do pytania "jak było w szkole"? Dość wspomnieć model wychowania z minionej niedawno epoki, gdzie tak naprawdę wiele dzieci wychowywało się samopas. Dzisiaj te dzieci są już dorosłe, mają swoje dzieci czy wnuki, jednak wątpię czy pochwalą ci się tym, że mieli jakąś zajebistą więź ze swoimi rodzicami. Ty uważasz że to jest wykazanie jakiegoś tam zainteresowania, OK. Ja uważam, że to codzienne odklepanie swojego obowiązku jako rodzica i tyle.

W ogóle jakby tak ocenić PRLowski model wychowywania to powstaje całe szerokie pole do debaty na temat tego czy był on taki fajny i czy rzeczywiście spełniał on ten szereg potrzeb o których mówisz. Te dzieci bardzo często były autentycznie chciane. Tylko rodzicem bardzo często nie potrafiono być.

Zmierzam do tego, że można dziecko chcieć i za*ebistym rodzicem być. Można dziecko chcieć, a rodzicem być ujowym. Można dziecka nie chcieć (z różnych powodów), a predyspozycje na rodzica mieć super, czego tak naprawdę nigdy się zrealizuje w praktyce. Sprawa po prostu nie jest zero jedynkowa. Za dużo zmiennych, za dużo opcji.

Różnica między nami polega na tym, że ty chcesz niszczyć niewykorzystany potencjał już na starcie, a ja uważam, że każdy zasługuje na to, żeby się w życiu sprawdzić. Co z tym całym potencjałem zrobi, czy życie wygra czy je sobie spie*rzy? Ma do tego święte prawo.

I możemy się pojedynczymi przykładami przerzucać nawet do wieczora. Ja ci mogę podać przykłady nawet z mojego najbliższego otoczenia osób, które pochodziły z tzw. "dobrych domów" a zeszły ma drogę występku lub same skończyły na marginesie społecznym. Mogę ci też podać przykłady osób, które pochodziły z domów dysfunkcyjnych na wielu poziomach, wręcz patologicznych, a które w dorosłym życiu spięły doopę i odniosły sukces, bardzo często dlatego, że niejednokrotnie chcieli oni zapewnić swoim dzieciom lepszy los niż sami mieli.

Tak naprawdę pojedyncze przypadki są bez znaczenia w odniesieniu do szerszego obrazu...

2,385

TypowyCharlie napisał/a:
rossanka napisał/a:
TypowyCharlie napisał/a:

Tak, księdzem, architektem, budowlańcem, a w wolnej chwili prowadzę swój biznes by mi się nie nudziło.
Jest wiele spraw co nas osobiście nie dotyczy a zabieramy głos, szkoda że wtedy tak głośno nie krzyczycie o tym wink
Na szczęście mam prawo do własnego zdania więc takie wycieczki sobie dla swoich bąbelków zachowaj albo bliskich.

MagdaLena1111 napisał/a:
rossanka napisał/a:

Zuch chłopak:D

2,386 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-12 17:10:50)

szakisz napisał/a:

Różnica między nami polega na tym, że ty chcesz niszczyć niewykorzystany potencjał już na starcie, a ja uważam, że każdy zasługuje na to, żeby się w życiu sprawdzić. Co z tym całym potencjałem zrobi, czy życie wygra czy je sobie spie*rzy? Ma do tego święte prawo.

I tu właśnie ładnie i jak na dłoni widać, że wcale nie chodzi o żadną kasę i koszty, ale narzucanie komuś własnego światopoglądu.

Te bzdury, że ponoć jednemu i drugiego zależy na tym, żeby z jego podatków nie finansowano, można o kant tyłka rozbić. Chodzi o to, żeby drugiemu narzucić swój własny światopogląd w sposób siłowy, przymusem.
Jak zacznie się u nas w publicznej debacie mówić, kto powinien za to płacić, to już będzie nieźle. Zawsze możemy jak dużo bogatsze od nas Niemcy nie refundować takich zabiegów, lecz najpierw trzeba uznać, że Bóg po coś dał człowiekowi wolną wolę zamiast uważać się za Boga :-P

2,387 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-12 17:20:30)

Jakoś mnie zastanawia, że to samo środowisko ma problem z karą śmierci, która pragnie wykorzystać państwowy monopol na przemoc do usuwania skrajnego elementu, który swoim działaniem sam się wykluczył ze społeczeństwa...
Jeżeli ktoś stwierdza, że właśnie zmieniłem temat, to pragnę zaznaczyć, że nie do końca, ponieważ właśnie rozważamy tutaj podejście urzędowe, jak i społeczne do jednostki.

2,388 Ostatnio edytowany przez szakisz (2021-11-12 17:58:10)

MagdaLena1111 napisał/a:
szakisz napisał/a:

I tu właśnie ładnie i jak na dłoni widać, że wcale nie chodzi o żadną kasę i koszty, ale narzucanie komuś własnego światopoglądu.

Te bzdury, że ponoć jednemu i drugiego zależy na tym, żeby z jego podatków nie finansowano, można o kant tyłka rozbić. Chodzi o to, żeby drugiemu narzucić swój własny światopogląd w sposób siłowy, przymusem.
Jak zacznie się u nas w publicznej debacie mówić, kto powinien za to płacić, to już będzie nieźle. Zawsze możemy jak dużo bogatsze od nas Niemcy nie refundować takich zabiegów, lecz najpierw trzeba uznać, że Bóg po coś dał człowiekowi wolną wolę zamiast uważać się za Boga :-P

To jest jedno i to samo.  Nie można rozmawiać o jednym, zapominając o drugim. Jeżeli ktoś postuluje wolny dostęp do aborcji (tak jak ty) to de facto wykorzystuje publiczny model finansowania służby zdrowia jako aparat przymusu. To też jest przymus, tylko w "białych rękawiczkach", przy pomocy instytucji Państwa. Trochę taki myk psycholiczny pt. "Nie nie… to przecież nie my ciśnieny tych katotalibów. To system tak działa." Możemy spać dalej tongue

Możemy rozmawiać, nie ma problemu. Tylko jakoś do tej żadna opcja polityczna nie wyszła z podobnym rozwiązaniem. Ciekawe dlaczego? big_smile

2,389 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-12 18:14:19)

szakisz napisał/a:

[Nie można rozmawiać o jednym, zapominając o drugim. Jeżeli ktoś postuluje wolny dostęp do aborcji (tak jak ty) to de facto wykorzystuje publiczny model finansowania służby zdrowia jako aparat przymusu. To też jest przymus, tylko w "białych rękawiczkach", przy pomocy instytucji Państwa.

To teraz wyjaśnij mi KRÓTKO, w jaki sposób ktoś, kto optuje za ODPŁATNYM dostępem do aborcji, „wykorzystuje publiczny model finansowania służby zdrowia jako aparatu przymusu”?

szakisz napisał/a:

Możemy rozmawiać, nie ma problemu. Tylko jakoś do tej żadna opcja polityczna nie wyszła z podobnym rozwiązaniem. Ciekawe dlaczego? big_smile

Może dlatego, że to w ogóle jakaś zmiana fundamentalna, na którą potrzeba czasu. To proces.
Wciąż sobie obiecuję, że kiedyś prześledzę sobie, jak wyglądał dokładnie, krok po kroku, także na osi czasu ten PROCES w Irlandii, ale jakoś nie mogę się za to wziąć, ale też to trwało lata, trzeba było zmian mentalnych w społeczeństwie, utrata przez KK mandatu jako moralnego drogowskazu, itp.

2,390

MagdaLena1111 napisał/a:
szakisz napisał/a:

Ja poproszę o:
1. całkowicie wolny dostęp do broni palnej tj. dla każdego pełnoletniego obywatela, bez całej tej papierologii, atestowanych szaf na broń. Chce móc jak wolny człowiek wracając z Biedronki zajechać do sklepu z bronią jak do sklepu z rowerami i kupić coś na co akurat mam ochotę. Chcę powiesić sobie strzelbę na ścianie przy drzwiach wejściowych, a pistolet trzymać w szafce nocnej razem z kryminałami.
2. pełną formułę najlepszej zasady na świecie "my home, my castle", tzn. proszę o prawo do odstrzelenia każdego osobnika, który naruszy teren mojej własności, bez wnikania w takie pierdoły czy zabłądził, czy zmierza do środka, czy na zewnątrz.
3. wprowadzenie kary śmierci dla szczególnie obrzydliwych zbrodni żebym nie musiał jej sprawcy karmić do końca jego dni.

Hmm, to w zasadzie wszystko, machniom?

2,391

Już ci mówię, krótko i treściwie. Doskonale wiemy to oboje, że to pytanie do mnie nie ma żadnej innej funkcji, jak szturchnięcie adwersarza. Bardzo dobrze zdaję sobie z tego sprawę ja i wiesz to również ty, że jeśli aborcja w Polsce wejdzie, to tylko jako usługa publiczna, finansowana z budzetu. Grupy i organizacje lobbujące sprawę już się o to postarają. Nie ma problemu napisać ustawę powodującą to, że w praktyce aborcja staje się "darmowa" dla większości wymaganych scenariuszy. Nikt, od lewa do prawa, przez 27 lat w przestrzeni publicznej nawet się nie zająknął, że moznaby np. tę kwestię zwyczajnie urynkowić.

2,392

Widzisz Snake, Ty chcesz koncertu życzeń, a mnie bardziej chodzi o niepodtrzymywanie fikcji, bo przecież wiemy, że wystarczy wyściubić dziób za polską granicę w którąkolwiek stronę, żeby mieć aborcyjne eldorado :-P

2,393 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-12 18:33:03)

szakisz napisał/a:

Już ci mówię, krótko i treściwie. Doskonale wiemy to oboje, że to pytanie do mnie nie ma żadnej innej funkcji, jak szturchnięcie adwersarza. Bardzo dobrze zdaję sobie z tego sprawę ja i wiesz to również ty, że jeśli aborcja w Polsce wejdzie, to tylko jako usługa publiczna, finansowana z budzetu. Grupy i organizacje lobbujące sprawę już się o to postarają. Nie ma problemu napisać ustawę powodującą to, że w praktyce aborcja staje się "darmowa" dla większości wymaganych scenariuszy. Nikt, od lewa do prawa, przez 27 lat w przestrzeni publicznej nawet się nie zająknął, że moznaby np. tę kwestię zwyczajnie urynkowić.

A dlaczego wejdzie jako publiczna i finansowana? Mnie to nie odpowiada. Myślę, że nie tylko ja tak myślę. Za takim rozwiązaniem to może optować tylko skrajna lewica, czyli podobny do konfederacji kilkuprocentowy margines, który zresztą myśli, że budżet jest z gumy i można z niego sfinansować wszystko jak leci.

Argument typu, bo do tej pory nikt czegoś nie zrobił jest tak typowy dla konserwatystów :-D W dżungli byśmy dotąd siedzieli, gdyby świat się składał z konserw ;-)

2,394

Kiedyś to był świat, teraz to nie ma świata wink

2,395

MagdaLena1111 napisał/a:

Za takim rozwiązaniem to może optować tylko skrajna lewica, czyli podobny do konfederacji kilkuprocentowy margines, który zresztą myśli, że budżet jest z gumy i można z niego sfinansować wszystko jak leci.

Nie wiem co się zmieniło, ale myślałem, że jesteś z tej grupy ludzi, którzy MMT propsują... yikes

2,396

Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Za takim rozwiązaniem to może optować tylko skrajna lewica, czyli podobny do konfederacji kilkuprocentowy margines, który zresztą myśli, że budżet jest z gumy i można z niego sfinansować wszystko jak leci.

Nie wiem co się zmieniło, ale myślałem, że jesteś z tej grupy ludzi, którzy MMT propsują... yikes

Chyba z kimś mnie pomyliłeś.
Przecież MMT to tylko teoria. Coś jak fizyka kwantowa. Ciekawa i mogą fascynować niektóre jej punkty widzenia i postulaty, ale niezbyt realna i możliwa do zrealizowania.

2,397 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-12 18:49:58)

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Chyba z kimś mnie pomyliłeś.
Przecież MMT to tylko teoria. Coś jak fizyka kwantowa. Ciekawa i mogą fascynować niektóre jej punkty widzenia i postulaty, ale niezbyt realna i możliwa do zrealizowania.

Napisałem to bez żadnej złośliwości. W tym roku byłem na obozie MMT pod Poznaniem i w sumie z zagranicznymi gośćmi dosyć dobrze sobie porozmawiałem na temat praktyki tej teorii.
Akurat tej teorii praktyka od weszła na pełne obroty w Polsce przez PiS. Na świecie rozwiniętym, to w zasadzie jest używana od dłuższego czasu.
Niemniej z perspektywy założeń tej teorii nie sądzę, żeby finansowanie tego zabiegu (choć, jak słusznie padło - to postulat Lewicy), byłoby pod tym względem specjalnym obciążeniem.

2,398

Eee…jak dla mnie helicopter money to nie MMT ;-)

2,399

MagdaLena1111 napisał/a:

Widzisz Snake, Ty chcesz koncertu życzeń, a mnie bardziej chodzi o niepodtrzymywanie fikcji, bo przecież wiemy, że wystarczy wyściubić dziób za polską granicę w którąkolwiek stronę, żeby mieć aborcyjne eldorado :-P

Ojej, a wiesz w temacie fikcji, że wystarczy zadeklarować się jako sportowiec i już można sobie kupić dowolną broń? Piszesz ze świeżym posiadaczem wszelkich pozwoleń w tym temacie. Trzeba było pozałatwiać te papierki, to pozałatwiałem. Chcesz pogadać o fikcji policyjnej kontroli kto uzyskuje pozwolenie na broń? No właśnie, to po co utrzymywać tą fikcję? Bo ludzie czują się bezpieczniej wierząc w fikcje.

2,400

MagdaLena1111 napisał/a:

Eee…jak dla mnie helicopter money to nie MMT ;-)

To część tej teorii, jednak powinna być ona praktykowana na inwestycje, które zwracają się pozytywnie do gospodarki.
Niemniej, jak chodzi o podejście do wydatków państwa, to tutaj panowała bardzo duża otwartość (z którą prywatnie się nie zgadzam).
Niemniej jakby było coś takiego to polecam nawet na jeden dzień przyjechać (a drugi spożytkować wakacyjnie). Spora porcja wiedzy, jak i możliwość ciekawych dyskusji.

2,401 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-12 19:03:54)

Snake napisał/a:

Ojej, a wiesz w temacie fikcji, że wystarczy zadeklarować się jako sportowiec i już można sobie kupić dowolną broń? Piszesz ze świeżym posiadaczem wszelkich pozwoleń w tym temacie. Trzeba było pozałatwiać te papierki, to pozałatwiałem. Chcesz pogadać o fikcji policyjnej kontroli kto uzyskuje pozwolenie na broń? No właśnie, to po co utrzymywać tą fikcję? Bo ludzie czują się bezpieczniej wierząc w fikcje.

To, że ludzie wierzą w fikcje, to mnie przekonywać nie trzeba :-D
Jednak czym innym jest wiara w fikcję, a czym innym jej uskutecznianie wbrew faktom.

Lucyfer666 napisał/a:

To część tej teorii, jednak powinna być ona praktykowana na inwestycje, które zwracają się pozytywnie do gospodarki.
Niemniej, jak chodzi o podejście do wydatków państwa, to tutaj panowała bardzo duża otwartość (z którą prywatnie się nie zgadzam).
Niemniej jakby było coś takiego to polecam nawet na jeden dzień przyjechać (a drugi spożytkować wakacyjnie). Spora porcja wiedzy, jak i możliwość ciekawych dyskusji.

Wow Lucek! W lekkim szoku jestem. Pozytywnym :-)
Niemniej, sam widzisz, co się dzieje z inflacją. Trzeba sięgać po „stare” metody, żeby jej przeciwdziałać.

2,402 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-12 19:02:12)

2,403

Tak naprawdę takich fikcyjnych zapisów prawa, martwych w praktyce, jest dużo dużo więcej. Ludzie na co dzień uwielbiają być hipokrytami i odwracać wzrok, udając, że czegoś nie widzą.

2,404

MagdaLena1111 napisał/a:

To, że ludzie wierzą w fikcje, to mnie przekonywać nie trzeba :-D
Jednak czym innym jest wiara w fikcję, a czym innym jej uskutecznianie wbrew faktom.

No ale to samo się dzieje. Ludzie chcą wierzyć, że nie można kupić broni ot tak i dzięki temu czują się bezpieczniej. To wiara w fikcję. Fakty są takie, że kto chce, to uzyskuje pozwolenie na broń i nosi tą broń gdzie chce. Ponieważ przepisy nakazują nosić ją skrycie, to nie widać na ulicach kto ma broń, a oczywiście jak ktoś załatwił sobie to pozwolenie, to broń nosi.
Fikcją jest zakaz aborcji, bo kto chce, to aborcji dokona i o zarówno za granicą jak i w Polsce. Ponieważ przepisy zabraniają aborcji, a kobiety się tym nie afiszują zazwyczaj, to nie wiemy na ulicy, która z mijanych kobiet jest po aborcji, a która nie.
No i nie napiszę, że wszyscy ale tak zwana większość jest zadowolona z tej fikcji.

2,405 Ostatnio edytowany przez GangOlsena (2021-11-12 23:06:27)

Snake napisał/a:

Oj widzę, że panie w mowę nienawiści brną lol

Życie to sztuka percepcji. Nie chodzi o to, co widzisz, tylko JAK to widzisz.

Bez odbioru.

Posty [ 2,341 do 2,405 z 2,447 ]

Strony Poprzednia 1 35 36 37 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024