Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Strony Poprzednia 1 33 34 35 36 37 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2,211 do 2,275 z 2,447 ]

2,211 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2021-11-06 18:04:12)

Odp: Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa
polis napisał/a:

Teraz widzę wina Konstytucji, no przecież nie było zdań odrębnych i wypowiedzi innych sędziów również TK albo, którzy kiedyś w TK byli, czemu się z tym wyrokiem nie zgadzają.

Kto winien następny, żeby PiS mógł poczuć się czysty? Może marsjanie?

Ela210 napisał/a:

Przecież tu nie chodzi o Konstytucję  tylko o wytwarzanie atmosfery zastraszania lekarzy. .
Konstytucja PRL też była piękna A ludzie robili niepiekne rzeczy że strachu przed systemem.
Ktoś oczekuje od lekarzy że kosztem własnego  życia będą podejmować decyzje na rzecz pacjenta to jest naiwny.

Pozwolę sobie odnieść się zbiorczo do wypowiedzi obydwu Pań: Chodziło mi o to, że zgodnie z Konstytucją wyborcy traktowani są jak monolit - naród, który de jure tutaj rządzi (i że przy okazji to wszystko jest do kitu tongue). Więc mając ten fakt przed nawiasem na uwadze ja się teraz pytam: Kto od 2015 roku sprawia, że usługobiorcami sprawowania władzy są ci znienawidzeni zamordyści, wobec których zaciska się na szyi wyrastającej z tułowia odzianego w lekarski kitel każdy stetoskop? Może Marsjanie? Słyszałem, że jest emigracja, ale bez przesady. Póki co Elon Musk za drogo bierze i polonia jeszcze tam nie dotarła.

MagdaLena1111 napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:

Ilu ludzi się dziwi, że powstaje prawo zabraniające aborcji czy tam segregacja sanitarna? A przecież to realizacja czyjejś wizji dobra narodu.

Oba przykłady to działanie poprzez zamordyzm.
Uważam, że są lepsze metody realizacji własnej wizji niż zamordyzm, w przeciwieństwie do Ciebie.

I tym razem nie mogło zabraknąć nawiązki, nie? tongue Konia z rzędem temu, kto wskaże, że tak uważam. W ramach rewanżu publicznie skłamię i przyznam, że nie imputujesz tu nikomu żadnych insynuacji, które trącą na milę projekcją tongue lol

MagdaLena1111 napisał/a:

To, że jest się prawicowcem, lewakiem, liberałem, itd., to często przypadek biograficzny, ale to, w jaki sposób się to wprowadza to już kwestia charakteru.

W sumie tak, ale można na to spojrzeć też z przeciwnej strony. Charakter determinuje cel, a to, w jaki sposób się to wprowadza często zależy od miejsca na osi czasu w biografii. Cesarstwo Niemieckie zabierało się do realizacji projektu Mitteleuropa przez bagnet, dzisiejsze RFN preferuje pióro, a cel pozostał niezmienny. Jaką drogą by nie szli aspiracje do realizacji takich zamaszystych przedsięwzięć determinuje odpowiedni charakter.

Zobacz podobne tematy :

2,212 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-06 18:09:06)

W sumie Belzebiuszu dwa razy realizowali to przez bagnet.
Za pierwszym razem (niestety) uniknęli sytuacji wojennej u siebie, tak za drugim razem na pełnej prędkości im przekręcono kręgosłup.

Lekcje są wyciągnięte, dlatego z USA grają obecnie, bo wiedzą, że na wrogich relacjach realizacja projektu zostanie storpedowana.

2,213 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-06 18:53:00)

Lucek, ręce opadają. Najpierw nie odpowiadasz na kwestie merytoryczne, bo robisz dramę i zawieszasz się na poczuciu bycia ofiarą niesłusznych określeń, a potem piszesz o braku merytoryki :-D

Sama sobie jestem winna, bo nie wytrzymałam i kontynuowałam dyskusję z Tb mimo, że widziałam, że uderzasz w moralizatorskie tony.

Belzebiusz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:

Ilu ludzi się dziwi, że powstaje prawo zabraniające aborcji czy tam segregacja sanitarna? A przecież to realizacja czyjejś wizji dobra narodu.

Uważam, że są lepsze metody realizacji własnej wizji niż zamordyzm, w przeciwieństwie do Ciebie.

I tym razem nie mogło zabraknąć nawiązki, nie? tongue Konia z rzędem temu, kto wskaże, że tak uważam. W ramach rewanżu publicznie skłamię i przyznam, że nie imputujesz tu nikomu żadnych insynuacji, które trącą na milę projekcją tongue lol

A to już spieszę z wyjaśnieniami :-)
Przypomnij sobie swoje słowa o tym, że niby dlaczego większość miałaby uwzględniać prawa mniejszości, itp. wywody, którym blisko do zamordyzmu, przymusu i siły.
To chyba poza tematem w jakimś wątku religijnym się na d tym rozwodziłeś, ale szukać nie będę.
Nie musisz nic przyznawać, ani odwoływać. Znaj mą dobroć :-D

PS. Ale dała mi do myślenia wstawka o projekcji. Coś w tym jest. Z tym, że zlewacie mi się tu trochę wszyscy konfederaccy poplecznicy w jedną masę. Siedzicie na kobiecym forum i tłumaczycie kobietom, jak to się nie znają na różnych sprawach :-D
Zdaje się, że Mansplaining się to nazywa.
I faktycznie już niezbyt uważnie czasami czytam, albo wręcz opuszczam, bo mniej więcej spodziewam się, co tam jest. Czasami głupio wychodzi.

2,214 Ostatnio edytowany przez GangOlsena (2021-11-06 19:05:10)

Z brakiem tolerancji, empatii i poczuciem wyższości własnych racji nie dogadasz się. Ludzie pozbawieni tych cech z natury wykazują bardzo zawężony punkt myślenia poparty fanatyczną wręcz potrzebą ich obrony.  To jest cecha, nie postawa. Nigdy nie należy prosić o zrozumienie dla własnych racji ludzi, którzy nie potrafią tych racji zrozumieć. Oni nie mają tej zdolności.
Dlatego nie uczestniczą w marszach, nie łączą się w bólu z tymi, którzy cierpią z powodu konsekwencji narzucenia im "jedynie słusznych przekonań i rozwiązań". To są Ci, którzy nie rozumieją i nie zaakceptują nigdy tego, że ktoś może postępować według  innych zasad moralnych niż oni i mimo, że w żaden sposób to odmienne postępowanie nie wpłynie negatywnie na ich życie będą dążyć do ograniczenia innym tego prawa. To nie są ludzie z którymi można wypracować nawet jakikolwiek kompromis. To betony emocjonalno - umysłowe.

2,215

MagdaLena1111 napisał/a:

Lucek, ręce opadają. Najpierw nie odpowiadasz na kwestie merytoryczne, bo robisz dramę i zawieszasz się na poczuciu bycia ofiarą niesłusznych określeń, a potem piszesz o braku merytoryki :-D

Sama sobie jestem winna, bo nie wytrzymałam i kontynuowałam dyskusję z Tb mimo, że widziałam, że uderzasz w moralizatorskie tony.

Belzebiusz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

A to już spieszę z wyjaśnieniami :-)
Przypomnij sobie swoje słowa o tym, że niby dlaczego większość miałaby uwzględniać prawa mniejszości, itp. wywody, którym blisko do zamordyzmu, przymusu i siły.
To chyba poza tematem w jakimś wątku religijnym się na d tym rozwodziłeś, ale szukać nie będę.

PS. Ale dała mi do myślenia wstawka o projekcji. Coś w tym jest. Z tym, że zlewacie mi się tu trochę wszyscy konfederaccy poplecznicy w jedną masę. Siedzicie na kobiecym forum i tłumaczycie kobietom, jak to się nie znają na różnych sprawach :-D
I faktycznie już niezbyt uważnie czasami czytam, albo wręcz opuszczam, bo mniej więcej spodziewam się, co tam jest. Czasami głupio wychodzi.

Raczej to co napisałaś pokazuje, że po prostu wolisz żyć w swojej bańce.

Na kwestie merytoryczne Tobie odpowiedziałem - sama przyznajesz, że nie czytasz odpowiedzi zbyt uważnie.
To, że wolisz się bawić w słowotwórstwo zamiast, krótko i rzeczowo to już Twoja sprawa, a nie moja.

2,216

Lucyfer666 napisał/a:

Raczej to co napisałaś pokazuje, że po prostu wolisz żyć w swojej bańce.

Na kwestie merytoryczne Tobie odpowiedziałem - sama przyznajesz, że nie czytasz odpowiedzi zbyt uważnie.
To, że wolisz się bawić w słowotwórstwo zamiast, krótko i rzeczowo to już Twoja sprawa, a nie moja.

Jakbyś się odrobinę wysilił (poznajesz? ;-)), to zauważyłbyś określenie „czasami” :-D
Spoko, już Ci ulżyło? Już tu dzisiaj tyle się o sobie od Cb dowiedziałam (nawet trochę jakichś projekcji chyba było), że jak już wydobrzeję, to chyba na terapię pójdę ;-)

2,217

Udowodnij to... ale wiem, że to głos wołającego na puszczy.

2,218

GangOlsena napisał/a:

Z brakiem tolerancji, empatii i poczuciem wyższości własnych racji nie dogadasz się.

Zacytuję ludzi pełnych wyższości swoich racji, empatii i tolerancji, uwaga - cytuję z powszechnie dostępnych social mediów, przypadkowo wybrane wypowiedzi z przeciągu 24 h:
- jebać PiS!
- wypierdalać!
- spierdalaj szmaciarzu!
- kurwaaaaa!!!!!

Koniec cytatu.

2,219 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-06 19:24:38)

Lucyfer666 napisał/a:

Udowodnij to... ale wiem, że to głos wołającego na puszczy.

Ani nie wiem, co bym miała udowadniać, ani nie za bardzo mam akurat ochotę.

P.S.
Snake, ludzie w ten niekulturalny sposób wyrażają swoją wściekłość i niezgodę na to, co się dzieje. Tyle mogą :-/

2,220 Ostatnio edytowany przez GangOlsena (2021-11-06 19:34:03)

Snake napisał/a:
GangOlsena napisał/a:

Z brakiem tolerancji, empatii i poczuciem wyższości własnych racji nie dogadasz się.

Zacytuję ludzi pełnych wyższości swoich racji, empatii i tolerancji, uwaga - cytuję z powszechnie dostępnych social mediów, przypadkowo wybrane wypowiedzi z przeciągu 24 h:
- jebać PiS!
- wypierdalać!
- spierdalaj szmaciarzu!
- kurwaaaaa!!!!!

Koniec cytatu.

Rozmowa z Tobą nie ma sensu o tyle, że Ty doskonale rozumiesz o co chodzi i równie doskonale, celowo i w pełni świadomie prowadzisz dyskusję wybitnie cynicznie, przekierowując ją na tory których w ogóle nie dotyczy. Rozumiem że robisz to w tym momencie z racji braku argumentów wobec argumentu o braku tolerancji, empatii i zrozumienia dla rodzącej kobiety wyczekującej na śmierć (dziecka lub/i siebie).  Prowadzisz dyskusję w stylu tych fanatycznych oszołomów, którzy teraz będę stawiąc się w roli ofiar społeczeństwa która dobitnie wyraża swoje niezadowolenie.

Rozmawiamy o skutkach prawa, skutkach w postaci narażenia na utratę życia kobiety (też życia poczętego, narodzonego, w którym biło serce). Rozmawiamy o dylematach moralnych, o wyborach moralnych w sytuacji gdzie nie ma dobrego wyboru. Rozmawiamy o prawie wyboru, prawie do aborcji a nie o nakazie aborcji. Na razie mamy nakaz narażania kobiet na utratę zdrowia lub/i życia.

Popatrz, i odpowiedz sam sobie, z jakich racji sprowadzasz dyskusję na temat "prawa do życia". Do racji politycznych.

2,221

GangOlsena napisał/a:

Na razie mamy nakaz narażania kobiet na utratę zdrowia lub/i życia.

Cały się zatrzęsłem z solidarności z tą frazą ale łyczek czegoś mocniejszego mnie uleczył.

2,222 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-06 20:35:19)

polis napisał/a:

Piękny artykuł:

Ginekolog: Przerywam ciąże kobiet prawicowych polityków. Mówią, że ich sytuacja jest inna

Czy przerywa pan ciąże żon, córek, kochanek prawicowych posłów?
Oczywiście, że tak. Zwolnijcie mnie z tajemnicy lekarskiej, a pozamiatam scenę polityczną.
I co pan mówi tym politykom?
Pytam ich czego ode mnie chcą, przecież w mediach i w Sejmie są tak przeciwni. A oni: "No wie pan, ale nasza sytuacja jest wyjątkowa…". Obłuda, obłuda i jeszcze raz obłuda.
Czy leczy pan kobiety, które samodzielnie przeprowadzają aborcję embriopatologiczną, zakazaną przez Trybunał Kaczyńskiego?
Tak. Trafiają do nas z poronieniem, które wywołały łykając garść różnych tabletek, często niewiadomego pochodzenia.
Co pan czuje, porównując europejski standard ws. przerywania niechcianej ciąży z tym, co się dzieje w Polsce?
Wstyd, że nie potrafimy zadbać o nasze kobiety.
Nie boi się pan, że zacznie pana ścigać prokuratura?
Wszystko co robię, jest legalne. Nadal można przerwać ciążę, by ratować zdrowie i życie kobiety. Tyle teoria. Ale jak będzie w praktyce?
Z tyłu głowy mam myśl, że pewnego pięknego dnia ludzie Ziobry postanowią mnie dojechać. Stwierdzą, że jakaś pacjentka była za mało umierająca, albo grożąca jej niepełnosprawność zbyt lekka, więc zabieg, który wykonałem, był nielegalny.
Więc tak, boję się, ale te kobiety boją się jeszcze bardziej. Dlatego nadal będę im pomagał.

Nie żebym nie wiedziała i nie słyszała, że u anty-chocie to potrafi być 'wyjątkowa sytuacja' jak ma być takie niezbyt fajne dzieciątko.

Tak sobie myślę, że taki lekarz jak on może się też w miarę czuć spokojnie. W końcu kto zrobi potajemną skrobankę żonom i córkom prawicowych polityków i pewnie nie byłoby dla prawicy fajnie gdyby zaczął sypać nazwiskami.

Autorką jest Anna Dryjańska - redaktorka Wysokich Obcasów - organu kobiecego z ramienia Gazety Wyborczej, która słynnie z wymyślonych historyjek wink
Kurtyna.

Autorka tak wiarygodna, jak programy braci Kurskich.

A wracając do postu Snake

Szanowne Panie - Zrozumcie proszę, że przy tych pokazach środowiska opozycyjne wobec aktualnej władzy nie jawią się jako żadne lepsze alternatywy.
Widać stały brak pomysłu na Polskę, brak programu, jak i wizji. Jedyne co się udaje to od czasu do czasu jakiś zryw, ale tak to mamy środowisko, które stale się kompromituje, nie będąc u władzy.
Jarosław Kaczyński naprawdę nie musi się, aż tak bardzo starać, bo po prostu od 2015 roku to jego przeciwnicy zapewniają mu wygraną - nikt inny.
Choć PiS jakiej buty, chamstwa i wulgarności nie pokazywał, to opozycja nie przedstawia siebie jako lepszej alternatywy, tylko coraz bardziej radykalizujące się środowisko. Niestety.

2,223 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2021-11-07 00:22:56)

Lucyfer666 napisał/a:

W sumie Belzebiuszu dwa razy realizowali to przez bagnet.
Za pierwszym razem (niestety) uniknęli sytuacji wojennej u siebie, tak za drugim razem na pełnej prędkości im przekręcono kręgosłup.

Lekcje są wyciągnięte, dlatego z USA grają obecnie, bo wiedzą, że na wrogich relacjach realizacja projektu zostanie storpedowana.

Zgoda. Nawiasem mówiąc czasami zastanawiam się, ile jeszcze wody w Renie upłynie, zanim Niemcy oficjalnie utworzą sztab generalny. Może już niedługo?

MagdaLena1111 napisał/a:

Ok, ale gdzie tu jest ta afirmacja zamordyzmu, przymusu i siły?
Czyli jeśli wypowiem takie zdanie "Wiele psów umiera w męczarniach, bo po co właściciele mieliby się nimi opiekować i wydawać kasę na ich utrzymanie, skoro mogą je przywiązać drutem za szyję do drzewa i zostawić lub wyrzucić po drodze z jadącego samochodu" to Ty tylko na tej podstawie gotowa jesteś już wyciągnąć wniosek, że jestem orędownikiem bestialstwa i lubuję się w cierpieniu zwierząt tak?

MagdaLena1111 napisał/a:

Jak tak sobie pomyślę o różnych forach, to jeśli chodzi o częstość występowania rodzajów pozamerytorycznego reagowania na wypowiedzi, które się użytkownikowi nie podobają, pomijając wulgaryzmy i obraźliwe teksty wymieniłbym: rygorystyczne czepianie się słownictwa i ortografii 1 miejsce, potem próby dyskredytacji 2 miejsce i najniższy stopień podium przypisywanie(wciskanie) komuś negatywnych cech. Brąz masz, srebro zdobyłaś, teraz walczysz o złoty krążek. Szczerze kibicuję tongue

2,224 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-07 06:47:43)

Oj Belzebiusz, akurat trochę choruję i może niezbyt składna jestem, ale wystarczyło nie siekać mojej wypowiedzi na części, a wręcz przeciwnie zrobić jej syntezę, żeby wyciągnąć cłue. Ale nie będę nikogo wyręczać w umiejętności syntetyzowania danych. Umiejętność wyjścia poza kontekst i dokonywania syntez, w których należy różnicować ważne i nieważne, to zdolność, której nie nauczysz człowieka, który nie posiada umiejętności widzenia całości w kontekście części.

Masz większe doświadczenie „forowe” ode mnie, więc wierzę na słowo. Ja tylko na budowlanym jeszcze ostatnio bywam :-O Ale swoje zdanie i sposoby na uproszczone oceny, podobne do Twoich też mam, mimo braku tak wszechstronnego doświadczenia ;-)
U mnie np. zdobyłeś zloty medal za: polityka = gwałt :-O Na kobiecym forum :-/
A jak zobaczyłam, że Tyś kolejnym, który zaczyna wypowiedź od tego, jak to inni się nie znają, to już wiedziałam, że mam do czynienia z następnym, który przyszedł tu po prostu uprawiać mansplaning, a nie wymieniać opinie, więc pary szkoda.
Jak to jest, że jak spod jednej sztancy jesteście? Podejrzewam, że na forum dla facetów protekcjonalizm po prostu nie przeszedłby ;-)

2,225

Przeceniasz możliwości wielu forumowiczów tutaj do dokonywania  tej syntezy.. Rozpadają się na etapie analizy A potem wchodzą w emocje albo boczne ścieżki.

2,226 Ostatnio edytowany przez Lilibet (2021-11-07 11:31:20)

Cześć ludzie.
Powiedzcie mi dlaczego u Nas w kraju chociaż raz nie może być normalnie. Moim zdaniem, według mnie, aborcja powinna być całkowicie legalna i dostępna dla każdej kobiety, która w danej sytuacji, bez względu na powody potrzebuje jej dokonać. Bo to w końcu jej wybór, jej życie, jej zdrowie i odpowiedzialność, sumienie. Nasz rząd ukochany zamiast ułatwić nam i tak ciężkie życie, to je utrudnia. No skąd taki upór i chamstwo żeby włazić z buciorami do cudzego życia?! Po co to komu potrzebne?! No dlaczego tych ludzi, a w szczególności kobiety się tak gnębi?!

2,227

Lilibet napisał/a:

Moim zdaniem, według mnie, aborcja powinna być całkowicie legalna i dostępna dla każdej kobiety, która w danej sytuacji, bez względu na powody potrzebuje jej dokonać.

Czekałem na taki wpis wiedząc, że się nie zawiodę wink No bo chodzi przecież tylko o nierodzenie bezmózgich potworków jak to koleżanki raczą określać.

2,228 Ostatnio edytowany przez GangOlsena (2021-11-07 11:42:10)

Snake napisał/a:
GangOlsena napisał/a:

Na razie mamy nakaz narażania kobiet na utratę zdrowia lub/i życia.

Cały się zatrzęsłem z solidarności z tą frazą ale łyczek czegoś mocniejszego mnie uleczył.

Nie chce mi się dyskutować z popisywaniem się brakiem elementarnego człowieczeństwa. Spokojnie możesz przyjąć że wyraźnie i dobitnie widać jakiego pokroju są to wpisy z uwagi na ich prześmiewczą treść w obliczu trudnego tematu społecznego, oraz że są odbierane tak jak powinny być odbierane, z politowaniem i pożałowaniem.

Naprawdę nie musisz się już tak powtarzać raz po raz w każdym możliwym poście jak bardzo bawi Cię ewentualna tragedia kobiety i jak głęboko masz to w dupie. Nie o tym tutaj rozmawiamy.

2,229 Ostatnio edytowany przez polis (2021-11-07 11:50:23)

Lucyfer666 jak widzę postanowiłeś pominąć mój kolejny post, gdzie pokazałam Ci, że to samo mówił profesor Dębski. Spoko rozumiem, że tak wygodniej.

Lilibet napisał/a:

Cześć ludzie.
Powiedzcie mi dlaczego u Nas w kraju chociaż raz nie może być normalnie. Moim zdaniem, według mnie, aborcja powinna być całkowicie legalna i dostępna dla każdej kobiety, która w danej sytuacji, bez względu na powody potrzebuje jej dokonać. Bo to w końcu jej wybór, jej życie, jej zdrowie i odpowiedzialność, sumienie. Nasz rząd ukochany zamiast ułatwić nam i tak ciężkie życie, to je utrudnia. No skąd taki upór i chamstwo żeby włazić z buciorami do cudzego życia?! Po co to komu potrzebne?! No dlaczego tych ludzi, a w szczególności kobiety się tak gnębi?!

Bo w tym kraju płód > kobieta, a niektórzy chyba myślą, że to super sprawa być niechcianym dzieckiem i nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami psychologicznymi dla dziecka. Ludzie lubią skazywać innych na los, którego nie chcieliby sami dla siebie.

Jakoś nigdy nie widziałam, żeby ktoś powiedział. 'Tak chciałbym/chciałabym być niechcianym dzieckiem.' 'Nie miałabym/miałabym nic przeciwko urodzeniu się kobiecie, która bardzo nie chce mieć dzieci.' Za to skazanie innego człowieka na taki los, to wiadomo, zawsze lżej i jak się można dobrze poczuć, że dzieciątka się rodzą. Jakich jest potem los tych dzieci, czy nawet jak nie cierpią fizycznie to czy nie cierpią psychicznie już ich nie interesuje.

2,230

GangOlsena napisał/a:

Nie chce mi się dyskutować z popisywaniem się brakiem elementarnego człowieczeństwa. Spokojnie możesz przyjąć że wyraźnie i dobitnie widać jakiego pokroju są to wpisy z uwagi na ich prześmiewczą treść w obliczu trudnego tematu społecznego, oraz że są odbierane tak jak powinny być odbierane, z politowaniem i pożałowaniem.

Naprawdę nie musisz się już tak powtarzać raz po raz w każdym możliwym poście jak bardzo bawi Cię ewentualna tragedia kobiety i jak głęboko masz to w dupie. Nie o tym tutaj rozmawiamy.

Ha, ha, no ja przynajmniej nie idę na marsz ku pamięci tragicznie zmarłej kobiety i nie skaczę jak idiota wołając - kto nie skacze ten jest z pis! Jeden z bardziej żałosnych widoków kończącego się roku...

2,231

Od siebie:
Sama byłam kiedyś w takiej sytuacji. Zresztą pisałam tu o tym lata temu. Dziś to dla mnie temat zamknięty. Przeżyłam, odchorowałam, przerobiłam. Nie mam potrzeby do tego wracać. Mówiąc szczerze NIE ŻAŁUJE. Dziś gdyby czas się cofnął najpewniej zrobiłabym dokładnie to samo. Szczerze mówiąc wolałabym zapomnieć całkiem i nigdy do tego tematu nie wracać i to się prawie udało. Ale nie, od roku grasują prawicowe bandy popaprańców które, które drą mordy o ciąże i dzieci nienarodzone, plotąc przy tym bzdury kompletne. No i jak tu się nie denerwować. Naprawdę no nie da się tego już na spokojnie wytrzymać i wysłuchiwać. Tego nie da się przemilczeć, udać, że się nie widzi nie słyszy.  Mam najgorsze skojarzenia. Po co oni to robią, co chcą tym osiągnąć?!

2,232 Ostatnio edytowany przez polis (2021-11-07 12:10:31)

Lilibet napisał/a:

Od siebie:
Sama byłam kiedyś w takiej sytuacji. Zresztą pisałam tu o tym lata temu. Dziś to dla mnie temat zamknięty. Przeżyłam, odchorowałam, przerobiłam. Nie mam potrzeby do tego wracać. Mówiąc szczerze NIE ŻAŁUJE. Dziś gdyby czas się cofnął najpewniej zrobiłabym dokładnie to samo. Szczerze mówiąc wolałabym zapomnieć całkiem i nigdy do tego tematu nie wracać i to się prawie udało. Ale nie, od roku grasują prawicowe bandy popaprańców które, które drą mordy o ciąże i dzieci nienarodzone, plotąc przy tym bzdury kompletne. No i jak tu się nie denerwować. Naprawdę no nie da się tego już na spokojnie wytrzymać i wysłuchiwać. Tego nie da się przemilczeć, udać, że się nie widzi nie słyszy.  Mam najgorsze skojarzenia. Po co oni to robią, co chcą tym osiągnąć?!

No niestety taki klimat w Polandii, że niezdrowe zainteresowanie ciążą wykazują nieciekawe typki, co i tak w ciąży nigdy nie będą. Myślę, że to po prostu łatwy i tani sposób, żeby poczuć się lepiej ze sobą. Nie musisz robić nic konkretnego jak ruszenie się do hospicjum, żeby pomagać, wystarczy mieleniem językiem jakim to się jest zatroskanym o biedne płody.

Po ich zachowaniu nie tylko w tej sprawie myślę, że mają jakieś problemy psychiczne związane z kontrolowaniem. Plus wąskie horyzonty myślowe i strach przed tym czego sami nie znają. Strach przed tym, że świat się zmienia i nie jest już jak za ich młodych lat, ludzie nie są tacy jak oni chcieliby, żeby byli. Kto się nie wpisuje w ich wizję, ten będzie gnębiony jak społeczność LGBT. To jak bardzo są nakręceni przeciwko tym ludziom, to już moim zdaniem jakiś psychiczny problem. Tak jak nie interesuje mnie co pan Rysio robi z żoną Krysią w łóżku, tak nie interesuje mnie co dwóch panów robi w łóżku ze sobą. Niektórych jak widać ten drugi przypadek, że to dwóch panów, a nie ‘po bożemu’ pan i pani bardzo boli.

2,233

polis napisał/a:

No niestety taki klimat w Polandii, że niezdrowe zainteresowanie ciążą wykazują nieciekawe typki, co i tak w ciąży nigdy nie będą.

Ja to nawet trochę żałuję, była ponoć nagroda miliona dolarów dla pierwszego faceta, który urodzi dziecko. A może to tylko urban legend ale kurczę mieć milion dolarów i nie mieć, to już dwa miliony!

Tak a propos ewentualnych kierunków migracji z tenkraju, to w przypadku podróży za ocean polecam rozważnie przejrzeć lokalne przepisy w USA. Tam jest trochę stanów, gdzie w praktyce jest całkowity zakaz aborcji. Nie wiem czemu ale to akurat te stany, w których zawsze się widziałem. Bezkresne prerie, broń do kupienia w każdym warzywniaku, zakaz aborcji i bezpieczne, spokojne życie. Cóż więcej chcieć?

2,234

Jakim to trzeba być zakompleksionym dupkiem, żeby z triumfalnym uśmiechem patrzeć na cierpienie kobiety. W sumie na Facebooku prześledziłam kilka  profili takich żałosnych typów, co to aborcja ich tak uwiera, chociaż sami nigdy nie rodzi, ani nie będą. Same mordy zakazane, tłuste parszywe świnie, grube brzydkie mordy. Zero męskości, jak to się mówi zero faceta w facecie. Pewnie takie toto nie ma powodzenia, zawsze wszędzie ostatni, zero zainteresowania u kobiet,  ogólnie mniej niż zero, nic w życiu nie osiągnął. Więc taki pustak z zawziętości innym niszczy życie. Chociaż temat go nie dotyczy, ale co szkodzi zrobić na złość.

2,235

Ja mam szczupłą buzię lol

2,236 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2021-11-07 13:00:46)

Tych śmierci było więcej, a tylko ta została nagłośniona i to dopiero teraz. 

Niedługo zostaną uchwalone nowe podatki, oby się nie udało. Aha, podatki będą dla wszystkich, nie tylko dla kobiet.

2,237

Tamiraa napisał/a:

Tych śmierci było więcej, a tylko ta została nagłośniona i to dopiero teraz. 

Niedługo zostaną uchwalone nowe podatki, oby się nie udało. Aha, podatki będą dla wszystkich, nie tylko dla kobiet.

W takim razie ile ich było Tamiro od czasu uchwalenia decyzji TK?
Ile z nich wynikało z błędów lekarzy, zatorowanej służby zdrowia, a ile ze skutku przepisu prawnego?

2,238 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2021-11-07 14:17:35)

MagdaLena1111 napisał/a:

Oj Belzebiusz, akurat trochę choruję i może niezbyt składna jestem, ale wystarczyło nie siekać mojej wypowiedzi na części, a wręcz przeciwnie zrobić jej syntezę, żeby wyciągnąć cłue. Ale nie będę nikogo wyręczać w umiejętności syntetyzowania danych. Umiejętność wyjścia poza kontekst i dokonywania syntez, w których należy różnicować ważne i nieważne, to zdolność, której nie nauczysz człowieka, który nie posiada umiejętności widzenia całości w kontekście części.

Masz większe doświadczenie „forowe” ode mnie, więc wierzę na słowo. Ja tylko na budowlanym jeszcze ostatnio bywam :-O Ale swoje zdanie i sposoby na uproszczone oceny, podobne do Twoich też mam, mimo braku tak wszechstronnego doświadczenia ;-)
U mnie np. zdobyłeś zloty medal za: polityka = gwałt :-O Na kobiecym forum :-/
A jak zobaczyłam, że Tyś kolejnym, który zaczyna wypowiedź od tego, jak to inni się nie znają, to już wiedziałam, że mam do czynienia z następnym, który przyszedł tu po prostu uprawiać mansplaning, a nie wymieniać opinie, więc pary szkoda.
Jak to jest, że jak spod jednej sztancy jesteście? Podejrzewam, że na forum dla facetów protekcjonalizm po prostu nie przeszedłby ;-)

A mogę jeszcze liczyć na odpowiedzi na skierowane do Ciebie pytania z mojego poprzedniego posta?

polis napisał/a:

Jakoś nigdy nie widziałam, żeby ktoś powiedział. 'Tak chciałbym/chciałabym być niechcianym dzieckiem.' 'Nie miałabym/miałabym nic przeciwko urodzeniu się kobiecie, która bardzo nie chce mieć dzieci.' Za to skazanie innego człowieka na taki los, to wiadomo, zawsze lżej i jak się można dobrze poczuć, że dzieciątka się rodzą. Jakich jest potem los tych dzieci, czy nawet jak nie cierpią fizycznie to czy nie cierpią psychicznie już ich nie interesuje.

Co myślisz o wprowadzeniu możliwości eutanazji dla niechcianych dzieci? Oczywiście odbywałoby się to na ich prośbę i samo przez się że za ich zgodą. Przedział wiekowy nieistotny. Pytam serio.

2,239

270, słownie dwieście siedemdziesiąt terminacji ciąży z powodu zagrożenia zdrowia lub życia kobiety przeprowadzono od czasu ubiegłorocznego wyroku TK. 9, słownie dziewięć razy więcej niż w czasach przed wyrokiem TK. Poproszę o liczbę postępowań prokuratorskich w tej sprawie, liczbę gnębionych lekarzy, liczbę wyroków więzienia dla lekarzy.
Jak się odpowiednio wysoko poskacze, to na pewno te liczby się ujrzy...

2,240

Belzebiusz napisał/a:
polis napisał/a:

Co myślisz o wprowadzeniu możliwości eutanazji dla niechcianych dzieci? Oczywiście odbywałoby się to na ich prośbę i samo przez się że za ich zgodą. Przedział wiekowy nieistotny. Pytam serio.

Co myślisz o nietworzeniu wyimaginowanych problemów? Serio pytam? Jak się jest zygotą to się nic nie czuje i nie ma świadomości, nie ma kogo pytać, poza matką, która jest w danym momencie jedyną świadomą i czującą istotą.

Natomiast jak chcesz się dowiedzieć co czują niechciane dzieci, to zachęcam do lektury książek psychologicznych, często kończą u terapeuty.

2,241

Lilibet napisał/a:

Jakim to trzeba być zakompleksionym dupkiem, żeby z triumfalnym uśmiechem patrzeć na cierpienie kobiety. W sumie na Facebooku prześledziłam kilka  profili takich żałosnych typów, co to aborcja ich tak uwiera, chociaż sami nigdy nie rodzi, ani nie będą. Same mordy zakazane, tłuste parszywe świnie, grube brzydkie mordy. Zero męskości, jak to się mówi zero faceta w facecie. Pewnie takie toto nie ma powodzenia, zawsze wszędzie ostatni, zero zainteresowania u kobiet,  ogólnie mniej niż zero, nic w życiu nie osiągnął. Więc taki pustak z zawziętości innym niszczy życie. Chociaż temat go nie dotyczy, ale co szkodzi zrobić na złość.

Nie nakręcaj się tak.
Każdy ma prawo mieć swoje poglądy, faceci też. A opisywanie ich wyglądu, cóż, naczelne feministki prowadzące te strajki też nie grzeszą za bardzo urodą.

2,242 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2021-11-07 17:47:15)

polis napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:
polis napisał/a:

Co myślisz o nietworzeniu wyimaginowanych problemów? Serio pytam? Jak się jest zygotą to się nic nie czuje i nie ma świadomości, nie ma kogo pytać, poza matką, która jest w danym momencie jedyną świadomą i czującą istotą.

Natomiast jak chcesz się dowiedzieć co czują niechciane dzieci, to zachęcam do lektury książek psychologicznych, często kończą u terapeuty.

Sama mówisz o problemie niechcianych dzieci i ich uczuć - do tego się odniosłem. Zapytałem o opinię dot. przedstawionego rozwiązania. W teorii: jeśli niechciane dzieci mają na świecie tak źle, że nawet nie ma sensu ich rodzić, to zawsze jest to jakieś koło ratunkowe dla pechowców, którzy zdążyli się już pojawić. Zaznaczam - nie jest to mój pomysł. Słyszałem, że przewija się on w co bardziej awangardowych kręgach.

2,243 Ostatnio edytowany przez polis (2021-11-07 18:22:46)

Belzebiusz napisał/a:
polis napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:

Sama mówisz o problemie niechcianych dzieci i ich uczuć - do tego się odniosłem. Zapytałem o opinię dot. przedstawionego rozwiązania. W teorii: jeśli niechciane dzieci mają na świecie tak źle, że nawet nie ma sensu ich rodzić, to zawsze jest to jakieś koło ratunkowe dla pechowców, którzy zdążyli się już pojawić. Zaznaczam - nie jest to mój pomysł. Słyszałem, że przewija się on w co bardziej awangardowych kręgach.

Nie wiem czemu mają służyć te dywagacje?

Niechciana zygota nie jest stworzeniem świadomym, czującym ból ani samodzielnym. Kobieta natomiast jest i to na jej zdrowie może negatywnie wpłynąć ciąża i poród. Oczywiście jeśli zostanie zmuszona do donoszenia niechcianej ciąży, to dziecko też potem prawdopodobnie odczuje, że nie jest mile widziane i będzie mieć psychikę zjechaną. Chcesz coś dobrego zrobić dla niechcianych dzieci to idź, przejdź się do domu dziecka i pomóż. Zobaczysz z bliska na własną rękę jak wygląda ich życie. Czemu przeciwnicy aborcji do 12 tygodnia tam się nie przejdą? Wszak to owoce ich decyzji potępiającej aborcję nie raz tam siedzą. Ah, no tak mały płód taki sweetaśny, a agresywny 16-latek z zespołem Downa, którym rodzina się totalnie nie interesuje, oraz sikający w spodnie już taki słodziutki nie jest.

2,244

Belzebiusz napisał/a:

A mogę jeszcze liczyć na odpowiedzi na skierowane do Ciebie pytania z mojego poprzedniego posta?

Czyli które? Serio pytam.

2,245

Lady Loka napisał/a:

A opisywanie ich wyglądu, cóż, naczelne feministki prowadzące te strajki też nie grzeszą za bardzo urodą.

Aplikuj do służb dyplomatycznych wink

polis napisał/a:

Niechciana zygota nie jest stworzeniem świadomym, czującym ból ani samodzielnym.

Uuuu, niechciana zygota, bezmózgi potworek, alien (też widziałem). Stara, dobra, nazistowska szkoła. Jak chcesz sobie i ludziom zracjonalizować mordowanie kogoś, to:
1. przestań nazywać go człowiekiem,
2. zacznij nazywać go jakoś obrzydliwie lub co najmniej bezosobowo np. wszą ale zygota i bezmózgi potworek też się nada,
3. podkreślaj, że takie bezosobowe, obrzydliwe coś nie odczuwa jak normalny człowiek jak ty i ja.

2,246 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-07 18:45:01)

Snake napisał/a:
polis napisał/a:

Niechciana zygota nie jest stworzeniem świadomym, czującym ból ani samodzielnym.

Uuuu, niechciana zygota, bezmózgi potworek, alien (też widziałem). Stara, dobra, nazistowska szkoła. Jak chcesz sobie i ludziom zracjonalizować mordowanie kogoś, to:
2. zacznij nazywać go jakoś obrzydliwie lub co najmniej bezosobowo np. wszą ale zygota i bezmózgi potworek też się nada,
3. podkreślaj, że takie bezosobowe, obrzydliwe coś nie odczuwa jak normalny człowiek jak ty i ja.

To tak dopytam pro forma, czy na granicy polsko-białoruskiej migrantami są ludzie: mężczyźni, kobiety i dzieci, którzy znaleźli się w potrzasku i marzną, głodują, piją wodę z kałuż? Czy może jakieś obce stwory, których trzeba się pozbyć i broń boziu - dawać schronienie i wsparcie?

2,247 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-11-07 18:53:43)

MagdaLena1111 napisał/a:

To tak dopytam pro forma, czy na granicy polsko-białoruskiej migrantami są ludzie: mężczyźni, kobiety i dzieci, którzy znaleźli się w potrzasku i marzną, głodują, piją wodę z kałuż? Czy może jakieś obce stwory, których trzeba się pozbyć i broń boziu - dawać schronienie i wsparcie?

Są ludzie, którzy nielegalnie przekraczają granicę tzn. popełniają przestępstwo. Każdy ma prawo marzyć o lepszym życiu ale nie każdy musi do tego lepszego życia zmierzać akurat przez Polskę.
A tak a propos właśnie obejrzałem relację z obozu pod samą granicą z Polską. Są namiociki, ogniska, atmosfera pikniku, uśmiechnięte kobiety. Zbierają siły i za parę dni do szturmu!

Niemniej jeśli chodzi ci o to czy muszę nazywać kobietę z dwójką dzieci wyrzucaną na kopach przez dziurę w płocie z powrotem na Białoruś wszą, bezmózgim potworem, terrorystką itd. aby zracjonalizować sobie poparcie dla słusznych działań polskich służb, to nie, nie muszę.

2,248 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-07 19:02:28)

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Są ludzie, którzy nielegalnie przekraczają granicę tzn. popełniają przestępstwo. Każdy ma prawo marzyć o lepszym życiu ale nie każdy musi do tego lepszego życia zmierzać akurat przez Polskę.
A tak a propos właśnie obejrzałem relację z obozu pod samą granicą z Polską. Są namiociki, ogniska, atmosfera pikniku, uśmiechnięte kobiety. Zbierają siły i za parę dni do szturmu!

Niemniej jeśli chodzi ci o to czy muszę nazywać kobietę z dwójką dzieci wyrzucaną na kopach przez dziurę w płocie z powrotem na Białoruś wszą, bezmózgim potworem, terrorystką itd. aby zracjonalizować sobie poparcie dla słusznych działań polskich służb, to nie, nie muszę.

Czyli jak są niechcianymi tu ludźmi, to można z nimi wszystko zrobić? Skazać na zamarznięcie? Ile tam już zgonów było? Przypomnisz mi?

Co do atmosfery pikniku. No wiesz, za granicami PL są tez eleganckie kliniki, w których maleńkie zygoty w komfortowych warunkach idą od razu do Twojego Boga, do nieba. Pełnia szczęścia.

2,249

MagdaLena1111 napisał/a:
Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Czyli jak są niechcianymi tu ludźmi, to można z nimi wszystko zrobić? Skazać na zamarznięcie? Ile tam już zgonów było? Przypomnisz mi?

Co do atmosfery pikniku. No wiesz, za granicami PL są tez eleganckie kliniki, w których maleńkie zygoty w komfortowych warunkach idą od razu do Twojego Boga, do nieba. Pełnia szczęścia.

Magda, to weź ich do domu przygarnij. Wszystkich. Nakarm, załatw azyl.
Tylko ten, jak ich weźmiesz, to za tydzień na granicy będzie kolejna partia podesłana od Łukaszenki. Ich też weźmiesz? A kolejną też?

Oni nie chcą do Polski. Oni chcą na zachód. Zachód ich nie chce. Polska zaoferowała warunki, które ich nie interesują (bo nie przejdą na zachód). Mogliby spokojnie już mieć u nas azyl. Ale widocznie tam im lepiej. Ich wynór.

2,250

Lady Loka napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Snake napisał/a:

Tylko ten, jak ich weźmiesz, to za tydzień na granicy będzie kolejna partia podesłana od Łukaszenki. Ich też weźmiesz? A kolejną też?

Oni nie chcą do Polski. Oni chcą na zachód. Zachód ich nie chce. Polska zaoferowała warunki, które ich nie interesują (bo nie przejdą na zachód). Mogliby spokojnie już mieć u nas azyl. Ale widocznie tam im lepiej. Ich wynór.

Chyba trochę nafaszerowana jesteś PISowską retoryką, bo w sieci jest pełno filmików, gdzie proszą a azyl w PL. Chociaż de facto wiemy, że nie o życiu w PL marzą.
Zatem lepiej żeby pozamarzali w tych lasach niżby mieli docelowo pójść do Niemiec, Szwecji, czy gdzie oni tam chcą.
Nie szkoda Tb ich ani troszeczkę? Przecież mogliby żyć zamiast umierać z zimna?

2,251

Snake napisał/a:
polis napisał/a:

Uuu, jaki ból.
1. Zygota może dopiero stać się człowiekiem, ale nie musi. Tak jak plan domu, nie musi stać się domem.
2. Obrzydliwie? Normalne medyczne określenie od kiedy jest takie obrzydliwe dla twych delikatnych uszu?
3. Masz jakieś inne, rewolucyjne informacje poparte badaniami, że zygota ma wykształcony układ nerwowy i świadomość? Nie, tak myślałam.

2,252

MagdaLena1111 napisał/a:

No zmarł dziś polski żołnierz służący nad granicą, a reszty nie śledzę, wybacz. Nie śledzę też ile dzieci umiera dziennie w Afryce z głodu i pragnienia.
Tak tylko przypomnę, że atak na polską granicę trwa już z 3 miesiące i naprawdę każdy umiejący korzystać ze smartfona może w 10 minut ustalić, że pokonanie polskiej granicy będzie trudne. Dla kobiet z dziećmi prawie niemożliwe. Jeśli jednak wydaje grube pieniądze żeby dostać się nad tą granicę i próbować szczęścia, no to cóż pozostaje mu życzyć szczęścia. Ogólnie będzie mu bardzo potrzebne.
A co do tego co na mnie działa, to opowiem ci trochę anegdotyczną historię. Od miesięcy pod moją Biedronką co parę dni stoi jakaś kobiecina i zbiera datki na coś. Kobieciny się zmieniają, czasem jest to nawet młodzian. Raz nawet podsunęli mi puszkę na tyle blisko, że zdołałem przeczytać coś o chorym dziecku i tak dalej. Odganiam ich prostym i prawdziwym komunikatem, że nie noszę gotówki. Były dwa wyjątki. Raz była kobieta, która na tekst, że nie mam gotówki odpaliła, że może być coś do jedzenia. Robiąc zakupy coś tam jej kupiłem, po zakupach wyszedłem przed sklep, a kobieciny nie ma... Może się już zmęczyła, może poszła zapalić, walnąć z gwinta, nie wiem.
No i druga wyjątek wczoraj. Pod tą samą Biedronką rozsiadł się pan na wózku inwalidzkim, w czapce kapitańskiej i takiej urodzie, i wesoło coś podśpiewywał od czasu do czasu. Wokół wózka miał już górkę artykułów spożywczych. Kupiłem mu parę słoików flaków i też zostawiłem. Lubię dowcipnych ludzi.

MagdaLena1111 napisał/a:

Ha, ha, czytasz ten wątek od dawna, moje wypowiedzi też i nie pamiętasz, że mnie to nic ale to nic nie obchodzi lol Co mnie obchodzi co ludzie robią w innych krajach? Co kraj, to obyczaj, nieprawdaż?

2,253 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-07 19:29:41)

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Ha, ha, czytasz ten wątek od dawna, moje wypowiedzi też i nie pamiętasz, że mnie to nic ale to nic nie obchodzi lol Co mnie obchodzi co ludzie robią w innych krajach? Co kraj, to obyczaj, nieprawdaż?

Oj niemądra jestem. Myślałam, że tu o ludzkie życie chodzi. Jak to było: człowiek to brzmi dumnie?
A tu chodzi tylko o to, żeby sobie pogadać, pomądrzyć się :-P

Zmarł jakiś logistyk a nie czynny strażnik. Zmarł we śnie, w ciepłym łóżeczku - w sumie ja bym tak chciała, jak będzie mój czas.
Bo dla odmiany można umrzeć w ciemnym, zimnym lesie, albo utopić się w lodowatej wodzie.

2,254

MagdaLena1111 napisał/a:

Oj niemądra jestem. Myślałam, że tu o ludzkie życie chodzi. Jak to było: człowiek to brzmi dumnie?
A tu chodzi tylko o to, żeby sobie pogadać, pomądrzyć się :-P

Brzmi bardzo dumnie i ja liczę, że tam w odległych krainach wezmą się do roboty i będą tą dewizę wcielać w życie. U siebie lol

MagdaLena1111 napisał/a:

Zmarł jakiś logistyk a nie czynny strażnik. Zmarł we śnie, w ciepłym łóżeczku - w sumie ja bym tak chciała, jak będzie mój czas.

Całe szczęście! Co za ulga. Jak to było? Kiedy polski żołnierz umiera we śnie, w ciepłym łóżeczku, to jest to po prostu zwykłą śmierć. Kiedy zaś umiera z zimna i głodu w lesie imigrant, to jest to przeżycie metafizyczne!
Tak w ogóle organizuje się akcja w internecie żeby naszym chłopakom i dziewczynom w mundurach nad granicą zrobić jakąś zbiórkę, coś miłego kupić, żeby wiedzieli, że jesteśmy z nich dumni i myślimy o nich. Jestem zdecydowanie za! Gdybym mieszkał bliżej granicy zawsze mogliby liczyć u mnie na gorącą herbatę i dobre słowo.

2,255

MagdaLena1111 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Chyba trochę nafaszerowana jesteś PISowską retoryką, bo w sieci jest pełno filmików, gdzie proszą a azyl w PL. Chociaż de facto wiemy, że nie o życiu w PL marzą.
Zatem lepiej żeby pozamarzali w tych lasach niżby mieli docelowo pójść do Niemiec, Szwecji, czy gdzie oni tam chcą.

Do PiSowskiej retoryki to mi baaaaaaardzo daleko wink właśnie wbrew pozorom czytam różne źródła, żeby się orientować lepiej niż wyznawcy jednej czy drugiej strony.
Oni mają możliwość wjazdu do Polski. Tylko ubiegając się o azyl u nas, nie dadzą rady przenieść się dalej. Więc wolą koczować. I wzbudzać litość.
Niemcy, Szwecja ich nie chcą. Pójdą tam, to ich deportują. Wiesz gdzie? Do Polski. I koło się zamyka. I oni sobie z tego zdają sprawę.

Jestem całkowicie przeciwna imigrantom po tym, jak widziałam za granicą dzielnice miast, które oni sobie przerabiają pod siebie. Ja się bałam tamtędy iść w środku dnia, w pełnym słońcu. A to nie były obrzeza tylko ścisłe centrum. Mieszkańcy wybierają dłuższe drogi, żeby tylko tamtędy nie chodzić.
Wielkie dzięki, nie chcę tego samego mieć w Polsce.

2,256 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-07 19:49:02)

Lady Loka napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Do PiSowskiej retoryki to mi baaaaaaardzo daleko wink właśnie wbrew pozorom czytam różne źródła, żeby się orientować lepiej niż wyznawcy jednej czy drugiej strony.
Oni mają możliwość wjazdu do Polski. Tylko ubiegając się o azyl u nas, nie dadzą rady przenieść się dalej. Więc wolą koczować. I wzbudzać litość.
Niemcy, Szwecja ich nie chcą. Pójdą tam, to ich deportują. Wiesz gdzie? Do Polski. I koło się zamyka. I oni sobie z tego zdają sprawę.

Jestem całkowicie przeciwna imigrantom po tym, jak widziałam za granicą dzielnice miast, które oni sobie przerabiają pod siebie. Ja się bałam tamtędy iść w środku dnia, w pełnym słońcu. A to nie były obrzeza tylko ścisłe centrum. Mieszkańcy wybierają dłuższe drogi, żeby tylko tamtędy nie chodzić.

Dlaczego mieliby ich deportować z Niemiec/Szwecji a my nie możemy? Coś tu z logiką nieteges.

Wzrusza mnie normalnie, jak przejmujecie się życiem zygotek, i zadziwia, jak żywych ludzi lekko skazujesz na tułaczkę i prawdopodobną śmierć z wychłodzenia. Jakie to chrześcijańskie. Twój Bóg na pewno rozumie, że żywych ludzi się boisz. W takim wypadku na pewno z zadowoleniem odbiera to, że nie specjalnie dbasz o ochronę życia żywych ludzi.

2,257

MagdaLena1111 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Dlaczego mieliby ich deportować z Niemiec/Szwecji a my nie możemy? Coś tu z logiką nieteges.

Wzrusza mnie normalnie, jak przejmujecie się życiem zygotek, i zadziwia, jak żywych ludzi lekko skazujesz na tułaczkę i prawdopodobną śmierć z wychłodzenia. Jakie to chrześcijańskie. Twój Bóg na pewno rozumie, że żywych ludzi się boisz. W takim wypadku na pewno z zadowoleniem odbiera to, że nie specjalnie dbasz o żywych ludzi.

Bo najwyraźniej nie masz pojęcia, że Niemcy na swojej wschodniej granicy trzymają jednostki straży, które "egzotycznych" przekraczających wycofują.
Na przejściach są wyrywkowe kontrole obecnie i w październiku sam miałem okazję być świadkiem kilku takich "próśb o zawrócenie".

Żywych ludzi, którzy zgodnie z prawem międzynarodowym nie są uchodźcami, a do tego łamią prawo w ramach bezwzględnych gier służb białoruskich i rosyjskich.

Normalne kwestie o azyl są przyjmowane, zgodnie z zasadami sprawdzania kto chce wejść.
Szkoda, że nikt u nas nie ma pomysłu nam swoiste Ellis Island zwłaszcza, że szlaki do Europy będą z latami się wzmagać, jak chodzi o ludzi.

2,258

Spadaj, Lucek ;-), bo ja tu teraz z wielkimi obrońcami życia gadam

2,259

MagdaLena1111 napisał/a:

Widzisz Madziu, bo nie ogarniasz reguł rządzących tym światem. Z Niemiec można ich deportować do Polski jeśli przekroczyli granicę od strony polskiej, bo takie zasady obowiązują w Unii Europejskiej. My też możemy deportować: na Białoruś (życzę powodzenia, bo nie przyjmują i wypowiedzieli stosowną umowę) albo do kraju pochodzenia migranta. Znaczy zapakować w samolot i odesłać. Tyle, że dziwnym trafem ci ludzie gubią dokumenty, a tam w tych Irakach, Somaliach itd. mówią - co wy nam tu jakichś nounejmów podsyłacie? Oni nie nasi! Niemcom nie udaje się deportować tam nawet tych, których wskazali jako niepożądanych i nie kwalifikujących się jako uchodźcy.
Dobrze jest uczyć się na przykładzie innych!

MagdaLena1111 napisał/a:

Wzrusza mnie normalnie, jak przejmujecie się życiem zygotek, i zadziwia, jak żywych ludzi lekko skazujesz na tułaczkę i prawdopodobną śmierć z wychłodzenia. Jakie to chrześcijańskie. Twój Bóg na pewno rozumie, że żywych ludzi się boisz. W takim wypadku na pewno z zadowoleniem odbiera to, że nie specjalnie dbasz o ochronę życia żywych ludzi.

Parafrazując średniowiecznego biskupa - Bóg rozsądzi sprawiedliwie każdego kiedy przyjdzie jego czas.

2,260

Czyli Niemcy/Szwedzi bez papierów deportować i to konkretnie do Polski mogą, a my nie. Coraz ciekawiej :-D

Tak właśnie myślałam. Wiele gadania o ochronie życia zmienia się w nicość wobec konieczności prawdziwych odruchów serca. Coż, Twój Bóg pewnie szeroko się do Cb uśmiecha ;-)

2,261

MagdaLena1111 napisał/a:

Tak to sobie do swojej matki mów!

2,262

Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Tak jest :-D
Lucek, to nie wątek o szlakach migracyjnych, ale o ochronie życia, więc się nie rozkręcaj z tematami pobocznymi. Załóż może oddzielny wątek.

2,263

MagdaLena1111 napisał/a:

Czyli Niemcy/Szwedzi bez papierów deportować i to konkretnie do Polski mogą, a my nie. Coraz ciekawiej :-D

Jeśli przybyli z Polski to tak. Co w tym dziwnego? Podpisaliśmy stosowne umowy, proponujesz żebyśmy wzorem Białorusi wypowiedzieli te umowy?

MagdaLena1111 napisał/a:

Tak właśnie myślałam. Wiele gadania o ochronie życia zmienia się w nicość wobec konieczności prawdziwych odruchów serca. Coż, Twój Bóg pewnie szeroko się do Cb uśmiecha ;-)

A nie wiem ale wiesz, podobno mogę się wyspowiadać nawet na łożu śmierci i będzie mi odpuszczone.

2,264 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-07 20:22:48)

Powtarzam, to nie wątek o szlakach migracyjnych, ale o ochronie życia.
Ustaliliśmy, że wolicie, żeby ludzie ginęli w lasach, rzekach, bagnach niż przechodzili do nas, a następnie dalej. Hm…wielcy z Was ludzie.
Macie okazje ocalić realnie życie, ale tu już trzeba konkretnego wysiłku, a nie pustego wycierania sobie twarzy ochroną życia, Bogiem, życiem itp.

Snake napisał/a:

A nie wiem ale wiesz, podobno mogę się wyspowiadać nawet na łożu śmierci i będzie mi odpuszczone.

Tak, uwielbiam tę retorykę.
Cóż, mam świadomość, że znakomita większość katolików po prostu kupuje sobie spokój sumienia.
Jak kto woli. Ja nie muszę :-))

2,265 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-07 20:22:29)

MagdaLena1111 napisał/a:

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Tak jest :-D
Lucek, to nie wątek o szlakach migracyjnych, ale o ochronie życia, więc się nie rozkręcaj z tematami pobocznymi. Załóż może oddzielny wątek.

----

MagdaLena1111 napisał/a:

2,266

polis napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:
polis napisał/a:

Nie wiem czemu mają służyć te dywagacje?

Niechciana zygota nie jest stworzeniem świadomym, czującym ból ani samodzielnym. Kobieta natomiast jest i to na jej zdrowie może negatywnie wpłynąć ciąża i poród. Oczywiście jeśli zostanie zmuszona do donoszenia niechcianej ciąży, to dziecko też potem prawdopodobnie odczuje, że nie jest mile widziane i będzie mieć psychikę zjechaną. Chcesz coś dobrego zrobić dla niechcianych dzieci to idź, przejdź się do domu dziecka i pomóż. Zobaczysz z bliska na własną rękę jak wygląda ich życie. Czemu przeciwnicy aborcji do 12 tygodnia tam się nie przejdą? Wszak to owoce ich decyzji potępiającej aborcję nie raz tam siedzą. Ah, no tak mały płód taki sweetaśny, a agresywny 16-latek z zespołem Downa, którym rodzina się totalnie nie interesuje, oraz sikający w spodnie już taki słodziutki nie jest.

Dziękuję za kolejne nawiązanie do zygot, jednak znów pragnę wskazać, że pytanie dotyczy czegoś innego, trzeci raz uprzejmie proszę o odniesienie się smile

MagdaLena1111 napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:

Czyli które? Serio pytam.

Post nr 2223, akapit pod pierwszą z Twoich cytowanych wypowiedzi. Z góry dzięki!

Tak tu teraz gadacie o turystach znad modrego Dniepru. Myślę sobie, że chyba mało kto ma jakieś złudzenia, że nasz kraj poradziłby sobie w sytuacji jakiegoś poważniejszego konfliktu, skoro paraliż nie pozwala mu zrobić porządku z ludźmi uzbrojonymi w kamienie i kołki.

2,267 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-11-07 20:25:01)

MagdaLena1111 napisał/a:

Ty zaczęłaś.

MagdaLena1111 napisał/a:

Ustaliliśmy, że wolicie, żeby ludzie ginęli w lasach, rzekach, bagnach niż przechodzili do nas, a następnie dalej.

Mogli sobie wykupić bilet prosto do Berlina.

MagdaLena1111 napisał/a:

Macie okazje ocalić realnie życie, ale tu już trzeba konkretnego wysiłku, a nie pustego wycierania sobie twarzy ochroną życia, Bogiem, życiem itp.

Weźmiesz jedną rodzinę do siebie na kwaterunek i utrzymanie? Tylko jedną, co to dla ciebie? Madziu, nie dasz rady? Kto da radę jak nie ty?

MagdaLena1111 napisał/a:
Snake napisał/a:

Tak, uwielbiam tę retorykę.
Cóż, mam świadomość, że znakomita większość katolików po prostu kupuje sobie spokój sumienia.
Jak kto woli. Ja nie muszę :-))

Napisałem, że podobno. Ja nie korzystam z tego dobrodziejstwa. Stanę przed Sądem ze wszystkimi grzechami swojemi i dobrymi uczynkami.

2,268 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-07 20:41:10)

Belzebiusz napisał/a:

Tak tu teraz gadacie o turystach znad modrego Dniepru. Myślę sobie, że chyba mało kto ma jakieś złudzenia, że nasz kraj poradziłby sobie w sytuacji jakiegoś poważniejszego konfliktu, skoro paraliż nie pozwala mu zrobić porządku z ludźmi uzbrojonymi w kamienie i kołki.

Myślę dokładnie tak samo. Mamy takie miernoty w tej straży granicznej, że aż przykro. No kto mógł przypuszczać, że jak Europa Południowa postawi płoty, to powstaną nowe szlaki migracyjne przez wschodnią granicę? Nie wiem za co oni kasę biorą, że nie potrafią zabezpieczyć granic.

Wcale nie jestem zwolenniczką wpuszczania tu każdego, kto chce, ale to był dobry argument w rozmowie z wielkimi obrońcami życia :-P
Żeby nie było. Nie jestem tez za tym, aby odsyłać ludzi, którzy ewidentnie potrzebują pomocy, ale oni w ogóle nie powinni się znaleźć po naszej stronie granicy.

PS. Belzebiusz, odpowiem Tobie na to pytanie, ale już nie dzisiaj. Może nie dokładnie na to pytanie, bo zdaje się, że o afirmacji nic nie pisałam.

2,269

MagdaLena1111 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Czekaj, czekaj.
Usystematyzujmy to.
Nie wiem z jakiej paki nazywasz mnie obrończynią życia. I całkiem mnie to bawi, zwłaszcza jak próbujesz używać na mnie tych wielkich argumentów o obronie życia uchodźców xD.
Owszem, uważam, że w pierwszej kolejności ludzie powinni zadbać o dostęp do antykoncepcji czy tabletek po, a nie do aborcji, ale to jeszcze nie czyni ze mnie obrończyni życia... nawet na marsze w zeszłym roku chodziłam. W tym roku już mi się nie chce, bo po pierwsze uważam, że nikt z nas nie powinien się wypowiadać o sytuacji w Pszczynie dopóki opieramy swoje wypowiedzi tylko na smsach (a jak ktoś pracuje w ochronie zdrowia to doskonale wie, jak pacjenci często piszą smsowe bzdury bo nie wiedzą i nie znają pełni sytuacji), chętnie wypowiem się na ten temat w momencie, kiedy będą ekspertyzy i wyniki śledztwa. A po drugie nie zgadzam się z postulatem całkowitej legalizacji aborcji, bo (patrz wyzej), uważam, że ludzi powinno się najpierw uświadomić w kwestii antykoncepcji. Nawet to forum to pokazuje na każdym kroku.

Ja nie przejmuję się życiem zygotek i nie przejmuję się chrześcijańskim stylem życia. Nie walczę o życie nienarodzonych dzieci, nie podpisuję kościelnych czy innych petycji. Nie wiem co rozumie mój "Bóg", a czego nie rozumie.
I oczywiście, że jak idę przez slumsy w centrum miasta to się boję. Ty byś się nie bała?

Widzisz, my ich nie wpuszczamy. A jak ktoś przejdzie na dziko, to jest odstawiany na granicę. Czyli de facto ich deportujemy. Dokładnie tak, jak zrobią to kraje zachodnie. Różnica jest taka, że oni ten syf (nie ludzi, ale sytuację) zostawią do ogarnięcia nam.

Ponawiam pytanie - przygarniesz ich wszystkich do siebie? Ja uważam, że powinno się im tam podstawić busa, zawieźć na lotnisko i wsadzić w samoloty do ich macierzystych krajów. I to tyle, co możemy i co powinniśmy im dać.

2,270 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-07 20:54:07)

OK, Loka, jak nie jesteś jedna z hipokrytek, która broni tylko wybrane formy ludzkiego życia, to przepraszam.

Co do Twojego pytania, to przeczytaj mój post powyżej.
A obrońców życia zapytam, czy przygarną wszystkie te małe człowieczki, za życiem których optują? Czy bedą je utrzymywać, itd.? A w każdej swojej odpowiedzi niech zastąpią „niechciane dziecko” - „dzieckiem imigrantów”.

2,271

MagdaLena1111 napisał/a:

OK, Loka, jak nie jesteś jedna z hipokrytek, która broni tylko wybrane formy ludzkiego życia, to przepraszam.

Może w takim razie wyciągnij z tego wnioski na przyszłość, żebyś następnym razem nie musiała przepraszać za bzdury, które sobie sama dopowiadasz i za to, że wyburzasz na ludzi, bo coś sobie ubzdurałaś?

2,272

MagdaLena1111 napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:

Myślę dokładnie tak samo. Mamy takie miernoty w tej straży granicznej, że aż przykro. No kto mógł przypuszczać, że jak Europa Południowa postawi płoty, to powstaną nowe szlaki migracyjne przez wschodnią granicę? Nie wiem za co oni kasę biorą, że nie potrafią zabezpieczyć granic.

Madziu, jesteś na tym forum ileś czasu więc masz u mnie taryfę ulgową ale błagam, jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to milczenie jest złotem! Miernoty ze Straży Granicznej? W ogóle wiesz co w tej materii może Straż Graniczna? Nic!
Straż Graniczna jest od pilnowania granicy taka jaka ona jest. Naprawdę w twoim wszechświecie, to komendant Straży Granicznej podejmuje sobie w poniedziałek decyzję, że płot postawi na granicy? Madziu...
I tak a propos tego płotu, który obecnie stoi, to stoi on jedyne tam, gdzie może, czyli na ok. 150 km prostej granicy przez pola. Reszta granicy, to bagna i rzeka, gdzie żaden płot nie powstanie, nawet za te uchwalone ostatnio pieniądze. Ten obecny płot jedynie spowalnia imigrantów i daje trochę czasu na zauważenie tego i ściągnięcie posiłków.
No i teraz wyobraź sobie, że 2 lata temu PiS wyskakuje z pomysłem, że postawi na granicy mur za 1,5 miliarda złotych. Pierwsza być tu na forum jęczała...
A granica z Białorusią pod kątem szlaków migracyjnych była bezpieczna dopóki Łukaszenko nie zorganizował akcji odwetowej wobec Unii Europejskiej i nie zaczął specjalnie ściągać migrantów do siebie. Nie było wcześniej żadnego kanału przerzutowego przez Białoruś. W dodatku wypowiedział umowy międzynarodowe umożliwiające deportację nielegalnych imigrantów. Teraz, nie 2 lata temu.
I żeby było śmieszniej, to rząd Pis-u po cichu robi co trzeba, a nie rozwrzeszczane, wulgarne gwiazdy jednej reklamy. Irak właśnie nakazał Białorusi zamknięcie dwóch konsulatów, w których sprzedawano Irakijczykom wizy. Irak zrobił to na prośbę Polski. To są wymierne działanie, a nie darcie ryja.

2,273 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-07 20:58:09)

Lady Loka napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Może w takim razie wyciągnij z tego wnioski na przyszłość, żebyś następnym razem nie musiała przepraszać za bzdury, które sobie sama dopowiadasz i za to, że wyburzasz na ludzi, bo coś sobie ubzdurałaś?

Wez Loka te swoje umoralniające gadki zachowaj dla kogoś, kto je doceni, bo ja mam je głęboko w poważaniu. Mało Tobie przeprosin?
Kim Ty w ogóle jesteś, żeby mnie pouczać? Za kogo się masz?

2,274

MagdaLena1111 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Wez Loka te swoje umoralniające gadki zachowaj dla kogoś, kto je doceni, bo ja mam je głęboko w poważaniu. Mało Tobie przeprosin?
Kim Ty w ogóle jesteś, żeby mnie pouczać? Za kogo się masz?

Ja nie chcę i nie potrzebuję Twoich przeprosin. Mam je jeszcze głębiej niż Ty to co ja napisałam.
Po prostu następnym razem nie mierz ludzi tym, co sobie wyobrażasz na ich temat tylko realnie zapytaj zamiast nakręcać się przez x postów na podstawie czegoś, co sobie sama z dupy dopowiedziałaś.

Zrób sobie kurs czytania ze zrozumieniem czy coś, zanim zaczniesz ludziom odpisywać na coś, czego nie napisali.

Bo nie zawsze rzucone "przepraszam" sprawi, że ludzie zapomną to, co napisałaś wcześniej.

2,275

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:

Madziu, jesteś na tym forum ileś czasu więc masz u mnie taryfę ulgową ale błagam, jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to milczenie jest złotem! Miernoty ze Straży Granicznej? W ogóle wiesz co w tej materii może Straż Graniczna? Nic!
Straż Graniczna jest od pilnowania granicy taka jaka ona jest. Naprawdę w twoim wszechświecie, to komendant Straży Granicznej podejmuje sobie w poniedziałek decyzję, że płot postawi na granicy? Madziu...
I tak a propos tego płotu, który obecnie stoi, to stoi on jedyne tam, gdzie może, czyli na ok. 150 km prostej granicy przez pola. Reszta granicy, to bagna i rzeka, gdzie żaden płot nie powstanie, nawet za te uchwalone ostatnio pieniądze. Ten obecny płot jedynie spowalnia imigrantów i daje trochę czasu na zauważenie tego i ściągnięcie posiłków.
No i teraz wyobraź sobie, że 2 lata temu PiS wyskakuje z pomysłem, że postawi na granicy mur za 1,5 miliarda złotych. Pierwsza być tu na forum jęczała...
A granica z Białorusią pod kątem szlaków migracyjnych była bezpieczna dopóki Łukaszenko nie zorganizował akcji odwetowej wobec Unii Europejskiej i nie zaczął specjalnie ściągać migrantów do siebie. Nie było wcześniej żadnego kanału przerzutowego przez Białoruś. W dodatku wypowiedział umowy międzynarodowe umożliwiające deportację nielegalnych imigrantów. Teraz, nie 2 lata temu.
I żeby było śmieszniej, to rząd Pis-u po cichu robi co trzeba, a nie rozwrzeszczane, wulgarne gwiazdy jednej reklamy. Irak właśnie nakazał Białorusi zamknięcie dwóch konsulatów, w których sprzedawano Irakijczykom wizy. Irak zrobił to na prośbę Polski. To są wymierne działanie, a nie darcie ryja.

Taka jest moja opinia.
Jako obywatelka tego kraju oczekuję, że granica będzie należycie chroniona i nie będą przez nią przedzierać się niechciane osoby.

Świetnie, granica była chroniona, dopóki nikt się przez nią nie przedzierał :-(

Nie wiem, może oczekujesz od rządzących tylko reaktywnego działań ad hoc, ale wolałabym, aby było więcej przewidywania i działań uprzedzających, a wg mnie można się było spodziewać, że ktoś w końcu wpadnie na pomysł, żeby organizować przerzuty ludzi przez Białoruś. Wychodzi na to, że nikt specjalnie się nie wysilił, żeby to przeanalizować i wdrożyć jakiekolwiek środki wyprzedzające i mamy to, co mamy.

Posty [ 2,211 do 2,275 z 2,447 ]

Strony Poprzednia 1 33 34 35 36 37 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024