Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Strony Poprzednia 1 32 33 34 35 36 37 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2,146 do 2,210 z 2,447 ]

2,146

Odp: Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa
polis napisał/a:

Oj Snake znowu trolujesz, gdzie niby twierdziłam, że znam szczegóły sytuacji?

Ja myślałem, że zaczynając dyskusję wiedziałaś, że ta kobieta nie chodziła po szpitalach żeby usunąć ciążę, bo dowiedziała się, że płód jest uszkodzony i jej odmawiano. Trafiła do szpitala, bo nagle pogorszył się stan jej zdrowia i wszystko rozegrało się w 24 godziny. Co spowodowało takie postępowanie lekarzy, to tylko spekulacje i zapewne będzie przedmiotem śledztwa prokuratury.
A dalej podałem ci informację, że po wyroku TK do października wykonano 2 razy więcej aborcji ze względu na zagrożenie zdrowia i życia matki niż wykonywano przed wyrokiem. Tak więc jak widać są szpitale, w których bez problemu się je wykonuje, a skoro jest więcej tzn., że część aborcji, które były poprzednio przypisywano do przyczyn ze względu na wady teraz są kwalifikowane jako zagrożenie matki. Bo tak przecież nie raz jest.

Zobacz podobne tematy :

2,147

Oczywiście, że tak. To jest to o czym pisałem wcześniej. To nie jest tak, że lekarz odpawiada za aborcję dopiero od tygodnia, czy nawet od raku. I jakoś nigdy nie powstrzymywało ich to przed dokonaniem takowej, niekoniecznie w granicach prawa. Dlaczego w tym przypadku lekarze zareagowali tak jak zareagowali? Możemy sobie jedynie luźno gdybać w ramach debaty akademickiej.

2,148 Ostatnio edytowany przez polis (2021-11-03 20:59:53)

Snake napisał/a:
polis napisał/a:

Ja myślałem, że zaczynając dyskusję wiedziałaś, że ta kobieta nie chodziła po szpitalach żeby usunąć ciążę, bo dowiedziała się, że płód jest uszkodzony i jej odmawiano. Trafiła do szpitala, bo nagle pogorszył się stan jej zdrowia i wszystko rozegrało się w 24 godziny. Co spowodowało takie postępowanie lekarzy, to tylko spekulacje i zapewne będzie przedmiotem śledztwa prokuratury.
A dalej podałem ci informację, że po wyroku TK do października wykonano 2 razy więcej aborcji ze względu na zagrożenie zdrowia i życia matki niż wykonywano przed wyrokiem. Tak więc jak widać są szpitale, w których bez problemu się je wykonuje, a skoro jest więcej tzn., że część aborcji, które były poprzednio przypisywano do przyczyn ze względu na wady teraz są kwalifikowane jako zagrożenie matki. Bo tak przecież nie raz jest.

Jak pisałam to wiedziałam tyle co i inni mogli się dowiedzieć z neta. Nie wiem skąd założenie, że wiedziałam coś więcej.

Lekarze mogli popełnić błąd, co nie znaczy, że nie przyczyniły się do tego obecne przepisy prawa. Nawet jeśli popełnili błąd, to warto może zastanowić się nad ich tokiem rozumowania i motywacją stojącą za 'postawą wyczekującą'. Podałam Ci, że w Irlandii był podobny przypadek Savita Halappanavar. Ciekawe czemu takie przypadki, że lekarz czeka na śmierć płodu, żeby wykonać aborcję i ryzykuje, że u pacjentki rozwinie się sepsa, zdarzają się w krajach gdzie jest i było restrykcyjne prawo aborcyjne? Przypadek? A może spisek przeciwko PiS? big_smile

Poza tym nie udawajmy, że nawet wcześniej lekarze, którzy wykonywali aborcję, nie mieli problemu z grupami anty-choice, które ich nachodziły i truły cztery litery, stawiając furgonetki pod szpitalem z makabrycznymi zdjęciami.

No i co z tego, że jest więcej aborcji z powodu zagrożenia życia matki? Skoro ciąża w której płód ma wady stanowi większe ryzyko, a teraz zagrożenie życia matki to jedyna legalna przesłanka, to chyba nie trudno się domyślić dlaczego lekarze wpisują tę przesłankę jak już nie mają wyboru.

Chciałabym zauważyć, że ja Ci podałam, że wynikiem działań PiS jest spadająca liczba urodzeń. Może porozmawiamy jak zakaz aborcji wpływa na poczucie bezpieczeństwa kobiet i chęć posiadania potomstwa oraz o skuteczności polityki demograficznej PiS?

2,149 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2021-11-03 21:25:39)

Snake napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:

Pewnie, że mamy gorsze zmartwienia. Ja tam sobie tylko tak ogólnie przynudzam, chcąc wskazać że ludzie upatrują rozwiązania problemu w zastępowaniu go nowym, zamiast użyć mózgownicy i postarać się poszukać prawdziwego źródła. "Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać innych rezultatów". Kurde, ten Einstein - niby szkop, a czasem i jemu coś mądrego ślina na język przyniosła big_smile

Ha, ha może i Einstein miał rację ale spora część wyborców PiS ma syndrom bitej żony. No może ten chłop i czasem przyłoży ale zawsze potem choć kwiatka przyniesie, a czasem i na sukienkę da...

Ale przecież nie tylko oni chorują. Wystarczy sobie przypomnieć, jaką popularnością cieszyła się swego czasu piosenka Kabaretu pod Wyrwigroszem "Donald marzy" (Premier Tusek rusza w kraj, wypożyczył quady. Polną drogą jedzie bo nie ma autostrady...) - dam sobie uciąć włos z mojej łysej głowy, że wielu z jej entuzjastów niejednokrotnie postawiło wyborczy krzyżyk przy nazwisku członka formacji bohatera utworu.

2,150

polis napisał/a:

Chciałabym zauważyć, że ja Ci podałam, że wynikiem działań PiS jest spadająca liczba urodzeń. Może porozmawiamy jak zakaz aborcji wpływa na poczucie bezpieczeństwa kobiet i chęć posiadania potomstwa oraz o skuteczności polityki demograficznej PiS?

A tego, to nie wiem. Za to wiem, że nie jest to przeszkodą dla młodych Ukrainek, które przyjeżdżają do Polski z myślą o założeniu tu rodziny i życiu. Nawet nie, że z Polakami te rodziny, z Ukraińcami, którzy też się tu przeprowadzili, mieszkają i pracują. Podgonią statystyki wink
Natomiast co do tego co kieruje lekarzami, to trudno mi się wypowiedzieć. Jeśli szykanowani przez kolegów po fachu są lekarze, którzy ośmielają się być przy pacjentach, mówić rzeczy niewygodne, to co tu dywagować. Jeśli czytam lekarza pod imieniem i nazwiskiem, który zapowiada, że jeśli będzie stał przed wyborem komu przydzielić respirator, to jedynym jego kryterium będzie to czy ktoś jest zaszczepiony, czy nie. to o czym tu mówić? W normalnych warunkach ktoś taki byłby skończony zawodowo, a nie, karą dyscyplinarną zagrożony jest lekarz, który leczy wszystkich. I tak mi się coś zdaje, że to jest to coś, co rusza Polaków, a nie kwestia aborcji, przepisów takich, czy owakich.

2,151

To kobiety wyniosły PiS do władzy i to tylko kobiety mogą PiS odsunąc od władzy. Kobiety stanowią w Polsce 52% mieszkańców i to kobiety mają wiekszą frekwencje w wyborach. Czy bedzie 3 kadencja PiS, czy bedzie kolejne zaostrzenie ustawy antyaborcyjnej, czy policja bedzie z władzą a przeciw kobietom - zalezý od jedności i swiadomości kobiet w Polsce. Mężczyzn jest po prostu za mało.

2,152

Belzebiusz napisał/a:

Ale przecież nie tylko oni chorują. Wystarczy sobie przypomnieć, jaką popularnością cieszyła się swego czasu piosenka Kabaretu pod Wyrwigroszem "Donald marzy" (Premier Tusek rusza w kraj, wypożyczył quady. Polną drogą jedzie bo nie ma autostrady...) - dam sobie uciąć włos z mojej łysej głowy, że wielu z jej entuzjastów niejednokrotnie postawiło wyborczy krzyżyk przy nazwisku członka formacji bohatera utworu.

To ma nawet nazwę: "żelazny elektorat" smile

2,153 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-04 09:36:31)

Snake napisał/a:
polis napisał/a:

Przecież w opublikowanych smsach, które pisała kobieta, która zmarła, jest wyraźnie napisane, że to dzięki wyrokowi Trybunału Julii Przyłębskiej musi czekać na obumarcie płodu. Sama sobie tego nie wymyśliła, raczej ktoś jej brutalnie i szczerze powiedział, dlaczego lekarze muszą czekać.

Zresztą ilość tych historii, które wychodzą, pokazują, że stało się to procedura dupochronną dla szpitali i lekarzy. Katotaliban. Niech kobiety umierają, byle bezmózgowe potworki sie rodziły i cierpiały przed śmiercią.

Znalazłam treść tego smsa:
” Dziecko waży 485 gramów. Na razie dzięki ustawie aborcyjnej muszę leżeć. I nic nie mogą zrobić. Zaczekają aż umrze lub coś się zacznie, a jeśli nie, to mogę spodziewać się sepsy. Przyspieszyć nie mogą. Musi albo przestać bić serce, albo coś się musi zacząć”

2,154 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-11-04 10:48:09)

"A tego, to nie wiem. Za to wiem, że nie jest to przeszkodą dla młodych Ukrainek, które przyjeżdżają do Polski z myślą o założeniu tu rodziny i życiu. Nawet nie, że z Polakami te rodziny, z Ukraińcami, którzy też się tu przeprowadzili, mieszkają i pracują. Podgonią statystyki "

W sytuacji gdzie chcą ominąć polskie prawo pewnie załatwiają pewne sprawy przy okazji wizyty u rodziny na Ukrainie :-)

"Zresztą ilość tych historii, które wychodzą, pokazują, że stało się to procedura dupochronną dla szpitali i lekarzy. Katotaliban."
O takich procedurach czytałam jakiś czas temu już artykuł. Lekarze się obawiają tych zabiegów robić, kiedy ktokolwiek może ich później za to ścigać. Ludzie chcą pracować, żyć, mają swoje zobowiązania wobec rodzin, nie chcą być ciągani po sądach czy siedzieć w więzieniu. Powinni móc wykonywać swój zawód zgodnie ze swoją wiedzą i doświadczeniem, a tu prawo im w tym przeszkadza.

2,155

aniuu1 napisał/a:

"A tego, to nie wiem. Za to wiem, że nie jest to przeszkodą dla młodych Ukrainek, które przyjeżdżają do Polski z myślą o założeniu tu rodziny i życiu. Nawet nie, że z Polakami te rodziny, z Ukraińcami, którzy też się tu przeprowadzili, mieszkają i pracują. Podgonią statystyki "

W sytuacji gdzie chcą ominąć polskie prawo pewnie załatwiają pewne sprawy przy okazji wizyty u rodziny na Ukrainie :-)

Czyli ewentualnie robią to samo co Polki, obywatelki kraju będącego w UE i strefie Schengen? Wsiadają w samochód i jadą do najbliższego gabinetu, kliniki w Niemczech, Czechach, Słowacji?

aniuu1 napisał/a:

"Zresztą ilość tych historii, które wychodzą, pokazują, że stało się to procedura dupochronną dla szpitali i lekarzy. Katotaliban."

Też się nieraz zastanawiam co się porobiło z tymi lekarzami.

2,156

Najłatwiej zrzucić odpowiedzialność na jedną osobę i pominąć jak działa system.

2,157

aniuu1 napisał/a:

A właśnie jak działa? Jakieś przykłady prokuratorów gnębiących lekarzy, przeszukujących szpitalne księgi w poszukiwaniu ukrytych aborcji?

2,158 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-04 12:43:19)

aniuu1 napisał/a:

Tym bardziej, że zanim konfederaccy fanatycy do spóły z pisowskimi dewotkami nie polecili swoim przebrańcom w togach klepnąć zakaz usuwania płodów i tak skazanych na śmierć, to takich przypadków nie było.
Idiotyczne, że grupka głównie samotnych facetów z fiksacją dotyczącą kobiecej rozrodczości, skazuje na uszczerbek na zdrowiu lub jak w tym przypadku - na śmierć wiele kobiet byle ratować bezmózgowe potworki.

2,159

MagdaLena1111 napisał/a:

Tym bardziej, że zanim konfederaccy fanatycy do spóły z pisowskimi dewotkami nie polecili swoim przebrańcom w togach klepnąć zakaz usuwania płodów i tak skazanych na śmierć, to takich przypadków nie było.

No i to jest sprawczość co się zowie mając 11 posłów. Co będzie jak będą mieli 30 i ze 2-3 ministerstwa?

2,160

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

No i to jest sprawczość co się zowie mając 11 posłów. Co będzie jak będą mieli 30 i ze 2-3 ministerstwa?

Chciałbyś ?

2,161

Misinx napisał/a:
Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Chciałbyś ?

Chciałby, chciałby :-))
Ale zarówno Konfa, jak i Lewica jako radykaliści nie mają szansy na większe poparcie niż skrajny margines.

2,162 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-11-04 13:37:51)

Misinx napisał/a:
Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Chciałbyś ?

Ja? Oczywiście, oczami wyobraźni widzę ile mogą zrobić dla Polski właściwi ludzie na właściwych miejscach. Najlepsze jest to, że te 2-3 ministerstwa dostaną od Tuska, Czarzastego, Zandberga, którzy wspólnie z nimi zasiądą w rządowych ławach. Perspektywy tego widoku kuszą mnie dużo bardziej niż widok Korwina i Bosaka obok Kaczyńskiego i Błaszczaka. To już byłby taki dość banalny widok, choć zapewne dużo spokojniejszy w przebiegu. A posłanka Żukowska, która musi siedzieć cicho obok posła Bosaka, to będzie bezcenne.
Dwa lata i zobaczycie co się liczy.

MagdaLena1111 napisał/a:

Chciałby, chciałby :-))
Ale zarówno Konfa, jak i Lewica jako radykaliści nie mają szansy na większe poparcie niż skrajny margines.

Widać nie zrozumiałaś co pisałem parę postów wcześniej. Konfederacja i Lewica, to dwie partie, które wejdą do sejmu i wezmą po tyle mandatów, że nie powstanie żaden rząd bez ich udziału. Z tym, że tzw. opozycja wedle dzisiejszych sondaży aby przejąć władzę musi pogodzić Konfederację i Lewicę w jednej koalicji. Natomiast PiS może wybierać Konfę albo Lewicę. Zresztą widok posłanki Żukowskiej w koalicji ze strasznym PiS-em, który prześladuje polskie kobiety też ma swoje walory...

2,163

To Ty mnie nie zrozumiałeś.

Zarówno Konfederacja, jak i Lewica to ugrupowania skrajnych radykałów, a większość ludzi określa się jako środek i w środek celuje.
Po w Konfie masz frustratów i religijnych radykalów, nie szanujących kobiet, optujących za wyprowadzeniem Polski z UE, a na Lewicy wieczne ofiary losu, poszkodowane i oczekujące wiecznego wspierania.
To dla mało kogo jest atrakcyjna wizja.

2,164

Snake,
bzdury piszesz. Podobno plód i tak nie miał szans na przeżycie.  A czekanie przynajmniej 21 godzin w takiej sytuacji na ustanie akcji serca płodu (wtedy skierowano dopiero kobiete na zabieg) było zbyt długie.
Niekoniecznie musiało od razu dojść do przenikniecia drobnoustrojów z płodu. Same toksyny dyfundują przez łożysko i mogą byc przyczyną zatrucia i wstrząsu.
Wsadz sobie kawałek zgniłągo mięsa do brzuch i zobaczymy czy wytrzymasz 21 godzin.

2,165 Ostatnio edytowany przez polis (2021-11-04 14:32:19)

Snake napisał/a:
aniuu1 napisał/a:

A właśnie jak działa? Jakieś przykłady prokuratorów gnębiących lekarzy, przeszukujących szpitalne księgi w poszukiwaniu ukrytych aborcji?

O to ci chodzi?
Aborcja pod lupą śledczych w Białymstoku
Prokuratura sprawdza, czy po ogłoszeniu wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie przerywania ciąży, w jednym ze szpitali przeprowadzano aborcje i dlaczego. Wystąpiła o dane pacjentek. Placówka analizuje, czy i jakie informacje powinna przekazać.

MagdaLena1111 Co do Lewicy, to w Polsce taki prawicowy klimat, że Lewica wygląda jak radykały, bo co jest radykalnym postulatem Lewicy? Aborcja do 12 tygodnia jak w krajach Unii Europejskiej czy podatek progresywny jak w Niemczech czy krajach Skandynawskich?

Jak mogę się zgodzić, że cześć Lewicy fatycznie jest ofermowata, tak nie uważam, że wyborcy innych opcji są bez zarzutu. Dla przykładu centrum to często ludzie mało albo w ogóle niezainteresowani czytaniem o polityce, społeczeństwie czy gospodarce. Do dzisiaj powtarzają jak niskie podatki zbawią gospodarkę, chociaż to nieprawda. Dla biznesu bardziej liczy się dobrze zarządzane państwo, niska korupcja, itd. W Niemczech czy Skandynawii te podatki wcale nie są niskie, wręcz jest tam ten straszny podatek progresywny, w którym od wyższych dochodów płaci się większy podatek i ich gospodarki mają się dobrze. Duże rozwarstwienie ma też oczywiście swoje skutki społeczne. Widać, że im większe, tym bardziej społeczeństwo jest podzielone, tym więcej niepokojów i populistów, Francja tuż przed rewolucją francuską jest skrajnym przykładem tego, do czego mogą doprowadzić duże nierówności społeczne.

Zresztą dlatego spodziewam się, że PiS się mocno przejdzie na swoim nowym ładku, sama wysokość podatku nie załatwia niczego i nie gwarantuje sukcesu.

2,166

femte napisał/a:

Snake,
bzdury piszesz. Podobno plód i tak nie miał szans na przeżycie.

Z doskoku czy nie z doskoku warto się chwilę skupić na czytaniu. Odniosłem się do twojej wypowiedzi, że niby wcześniej trzeba było usuwać, bo że jest uszkodzony wiedziano wcześniej. Napisałem ci to co przekazuje rodzina zmarłej tj., że miała ona wcześniej świadomość, że płód jest uszkodzony ale zdecydowała się donosić ciążę. Do szpitala trafiła po tym jak się wywróciła w czasie zabawy, miała krwotok z nosa i postępujące problemy z ciążą, prawdopodobnie w wyniku tego upadku. Dalej to już wiadomo mniej więcej. Lekarze zamiast podjąć się przerwania ciąży ze względu na już występujące zagrożenie zdrowia, a potencjalne zagrożenie życia podjęli takie decyzje jak podjęli z wiadomym skutkiem.

MagdaLena1111 napisał/a:

To Ty mnie nie zrozumiałeś.

Zarówno Konfederacja, jak i Lewica to ugrupowania skrajnych radykałów, a większość ludzi określa się jako środek i w środek celuje.

Słońce wschodzi na wschodzie, a zachodzi na zachodzie! Coś jeszcze z oczywistych banałów?
Co to zmienia w tym, że mniejszość która ich wybierze narzuci ton następnych lat tej celującej w środek mniejszości?
Wiesz kogo interesuje LGBT? Prawie nikogo ale ci prawie nikt narzucają dyskusję na ten temat od paru lat. Wiesz ile poparcia w wyborach miałaby Solidarna Polska Ziobry, gdyby startowała samodzielnie? Mniej niż potrzeba nawet na załapanie się na dofinasowanie dla partii. Czy to przeszkadza mu od 6 lat narzucać narrację wojny o sądownictwo, o Unię Europejską? Nie przeszkadza. Kilkaset miliardów złotych być może nie trafi do Polski, bo poseł i minister Ziobro ma swoje pomysły. A jak komuś one przeszkadzają, to on zawsze może zabrać swoich 19 posłów. Tak tych posłów, na których głosowała skrajnie radykalna część wyborców PiS.
I właśnie ci usiłuje uświadomić, że bez tych skrajnych ugrupować z lewicy i prawicy nie powstanie żaden rząd po następnych wyborach. A do rządu nie idzie się od tak, bo ktoś ładnie prosi. Idzie się realizować swój program więc wejście do rządu warunkuje się oddaniem kluczowych dla swojego programu ministerstw i innych instytucji.
Wystarczająco zrozumiale?

2,167 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-04 15:54:20)

Gwoli wyjaśnienia, Twój błąd w myśleniu, Snake, polega na tym, że zakładasz, że Konfederacja zostanie formalnie przystawką PISu, bo co do tego, że teraz jest ich skrajnym skrzydłem, to wątpliwości chyba nie ma. Wystarczy spojrzeć na pisowskie bojówki PISu pod wadzą Bąka :-D
Tylko, że PiS samo staje się już takim radykałem, że jego bardziej centrowy elektorat zaczyna na nich patrzeć podejrzliwie i nie wiadomo, kiedy kropla przeleje czarę goryczy, a spory z UE i wypowiadanie III WŚ, teraz zabijanie kobiet dla satysfakcji kilku dewotów, wyraźnie temu nie służy. Zatem, wyczekiwanie, że poparcie jeszcze bardziej nie spadnie, jest mało prawdopodobne. Wystarczy czekać, oni sam strzelają sami sobie raz po raz w kolano, w kostkę. Oglądałeś wczorajszą debatę w Kongresie o Polsce i Węgrzech. Nikt tam też nie ma złudzeń, wiec myślę, że UE też już nie kupuje mydlenia oczu.

2,168

Snake napisał/a:

Znaczącą siłą miał być i Palikot i Petru i Kukiz a co wyszło wszyscy wiemy, sprawczość ministerialną miała tylko Samoobrona (i jeszcze LPR), tak, że pożyjemy, zobaczymy.

Snake napisał/a:

Ja? Oczywiście, oczami wyobraźni widzę ile mogą zrobić dla Polski właściwi ludzie na właściwych miejscach

Ja tam nie wiem czy w Konfederacji tacy właściwi ludzie ale co kto lubi

Snake napisał/a:

bo poseł i minister Ziobro ma swoje pomysły. A jak komuś one przeszkadzają, to on zawsze może zabrać swoich 19 posłów. Tak tych posłów, na których głosowała skrajnie radykalna część wyborców PiS.

Tak jak Gowin swoich dwunastu czy ilu tam ich było? Zabierze i gdzie pójdzie? do Konfederacji chyba bo raczej nie na lewo od PiS. Ew. PSL ...

2,169

MagdaLena1111 napisał/a:

Gwoli wyjaśnienia, Twój błąd w myśleniu, Snake, polega na tym, że zakładasz, że Konfederacja zostanie formalnie przystawką PISu

Dopowiadasz sobie jakieś założenia i potem dzielnie nimi sama walczysz. Przecież napisałem wyraźnie, że żaden rząd nie powstanie bez Konfederacji. Czy będzie to rząd PiS, czy też rząd PO/Polska 2050/Lewica.

MagdaLena1111 napisał/a:

bo co do tego, że teraz jest ich skrajnym skrzydłem, to wątpliwości chyba nie ma. Wystarczy spojrzeć na pisowskie bojówki PISu pod wadzą Bąka :-D

No to najwyraźniej nie rozumiesz co się dzieje w polityce. Te tzw. pisowskie bojówki Bąkiewicza mają oczywiście związek z Konfederacją, bo są wymierzone przeciwko Konfederacji. Mają zabierać paliwo i narodowców - wyborców. PiS robi co może żeby nie stać się zakładnikiem Konfederacji po przyszłych wyborach i nikogo tak w mediach nie zwalczają jak Konfederacji. Niemniej jeśli tak się stanie, to prawdopodobnie PiS łatwiej się dogada z Konfederacją niż reszta opozycji. Z tego prostego powodu, że osią sporu między PiS, a Konfederacją będzie głównie gospodarka i liberalna polityka fiskalna i gospodarcza. Kompromis będzie polegał na ile liberalizacji się dogadają żeby PiS dalej mógł sprzedawać socjalną bajeczkę. Co do reszty ogólnie jakąś wspólną płaszczyznę znajdą.
Z opozycją jest ten problem, że w jednym kotle znajdą się dwie skrajności: lewicowa i prawicowa. Każda będzie musiała ustąpić z czegoś i każda będzie musiała zgodzić się na coś z programu dla niej normalnie nieakceptowalnego.

2,170

Czyli, że co? Wg Cb, gdy jeszcze bardziej spadnie poparcie dla PISu, to wzrośnie Konfie? :-D Ten bardziej centrowy elektorat z PISu przepłynie na skrajną prawicę? To chyba już prędzej do lewicy, bo wyborcy PIsu, to w dużej mierze elektorat socjalny, a Konfa np. Każe rodzić chore i kalekie dzieci, ale ich rodzice albo mają je oddać państwu, albo żebrać po ludziach.
Oj, daj już spokój.
Konfa to skrajny margines radykałów, atrakcyjny dla tych, którzy mieli gorsze dzieciństwo. I tak już zostane. Przykro mi, że tak Cię muszę rozczarować. Módl się lepiej,, żeby PIS za bardzo nie odjechał :-D

2,171

MagdaLena1111 napisał/a:

Czyli, że co? Wg Cb, gdy jeszcze bardziej spadnie poparcie dla PISu, to wzrośnie Konfie? :-D Ten bardziej centrowy elektorat z PISu przepłynie na skrajną prawicę? To chyba już prędzej do lewicy, bo wyborcy PIsu, to w dużej mierze elektorat socjalny, a Konfa np. Każe rodzić chore i kalekie dzieci, ale ich rodzice albo mają je oddać państwu, albo żebrać po ludziach.
Oj, daj już spokój.

Wybacz Madziu ale po pierwsze nie czytasz co piszę, a po drugie nie masz niezbędnej wiedzy, skądinąd elementarnej dla obywatela, o zasadach działania swojego państwa. Gdybyś spełniła choć jeden z tych warunków, to wiedziałabyś, że nie ma znaczenia do kogo odpłynie elektorat PiS. W ogóle nie musi odpływać do Konfederacji. Ważne, że odpływa, a żadna inna partia nie ma potencjału żeby w najbliższych wyborach wskoczyć w miejsce PiS z poparciem rzędu 40-45 %. To powoduje, że wspominany przez mnie pan D'Hondt daje Konfederacji w przyszłych wyborach 20-40 mandatów. Z tym poparciem jakie mają obecnie. Nawet z poparciem na poziomie wyborów z 2019 roku. No i nie daje żadnej partii samodzielnej większości. Mam nadzieję, że więcej nie trzeba ci już tego tłumaczyć.

MagdaLena1111 napisał/a:

Konfa to skrajny margines radykałów, atrakcyjny dla tych, którzy mieli gorsze dzieciństwo. I tak już zostane. Przykro mi, że tak Cię muszę rozczarować. Módl się lepiej,, żeby PIS za bardzo nie odjechał :-D

Wybacz po raz drugi ale to nawet nie zbliża się do poziomu łajna jaki wylewają na Konfederację wyznawcy PiS ale jeśli stanowi to dla ciebie jakiś punkt odniesienia i starasz się im dorównać, to musisz jeszcze dużo poćwiczyć.

tyafu napisał/a:

Znaczącą siłą miał być i Palikot i Petru i Kukiz a co wyszło wszyscy wiemy, sprawczość ministerialną miała tylko Samoobrona (i jeszcze LPR), tak, że pożyjemy, zobaczymy.

Nietrafione porównanie, przynajmniej jeśli chodzi o Konfederację. Na marginesie zapomniałeś o wspaniałej Nowoczesnej w tym gronie. Nie dziwne, bo ukryli się pod szyldem KO, a jej posłowie, szczególnie jedna, której mąż był skarbnikiem Nowoczesnej starannie nie odpowiadają na pytania co z długami ich partii.
Natomiast bardzo trafione ale wobec Polski 2050. Za długo by rozpisywać co łączy tą partię z wymienionymi przez ciebie i Nowoczesną, a teraz idę się zdrzemnąć po obiadku. No ale finał tego przyjdzie też oglądać za jakiś czas.

tyafu napisał/a:

ak jak Gowin swoich dwunastu czy ilu tam ich było? Zabierze i gdzie pójdzie? do Konfederacji chyba bo raczej nie na lewo od PiS. Ew. PSL ...

Gowin to sztandarowy przykład odpadu polityki Tuska oraz obrotowego polityka, dla którego PO czy PiS, to tylko nazwy. Takich tam zresztą w obu partiach sporo. A tych ludzi co miał, to tacy właśnie ludzie, którzy w większości chorągiewkę jaką dzierżą w dłoni uzależniają od zysków.

2,172

MagdaLena1111 napisał/a:

Konfa to skrajny margines radykałów, atrakcyjny dla tych, którzy mieli gorsze dzieciństwo. I tak już zostane.

Gorsze dzieciństwo nierzadko daje bagaż życiowych doświadczeń, np. od jakich delikwentów trzymać się z daleka. Być może ci właśnie wyborcy konfy uznali, że należy unikać ludzi którzy najpierw obrzucają się wzajemnie inwektywami, a potem sączą trunki z jednej flaszki na urodzinach redaktora.
Swoją drogą redaktor musi pełnić w naszym smętnym państwie jakąś zagadkowo ważną rolę, znacznie ważniejszą niż tylko wymachiwanie rękami przy mikrofonie.

2,173 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-04 18:35:33)

Snake, oczywiście, my tu wszyscy, którzy się z Tobą nie zgadzamy i po kolei otrzymujemy feedback od Cb jak to się nie znamy, nie orientujemy, mylimy, stosujemy nietrafione porównania, itd. itp. do pięt Tobie nie dorastamy.
Aż dziwne, że Ty jeszcze wodzem tego kraju nie jesteś, królu strategii :-D

Wiem, że boli, że Konfa to skrajny margines, ale już się uspokój. Coż zrobić takie są fakty. Nie wiem, może Tb Kukiz imponuje i dlatego marzysz o tym, że po nim Twoi liderzy polityczni stali się pisowskimi przydupasami. Mnie to by raczej obrażało. Ale co kto lubi.
Faktem jest, że wystarczy, że w BLOKU WYBORCZYM, nie w jednej partii, do wyborów pójdzie PO, Hołownia i może PSL, żeby Twoje marzenie o wasalowaniu PISowi pękło niczym banka mydlana. Jest w ogóle wiele możliwości, a Ty widzisz tylko jedno a każdy, kto śmie w to powątpiewać, nie zna się, nie orientuje,…patrz wyżej.
Zresztą poczekajmy jak to zatrybi u Węgrów na wiosnę. Jak tam mimo dużo trudniejszej sytuacji dla opozycji z uwagi choćby na zaorane media czy diasporę, uda się przebić, to już będzie jakiś sygnał.

Sorki Belzebiusz, to taka moja prywatna obserwacja i indukcja ;-)
Serio uważasz, że to coś złego, że ludzie, którzy w parlamencie są w kontrze politycznej, to potrafią z sobą rozmawiać i pić poza parlamentem i studiem RTV?

2,174

MagdaLena1111 napisał/a:

Snake, oczywiście, my tu wszyscy, którzy się z Tobą nie zgadzamy i po kolei otrzymujemy feedback od Cb jak to się nie znamy, nie orientujemy, mylimy, stosujemy nietrafione porównania, itd. itp. do pięt Tobie nie dorastamy.
Aż dziwne, że Ty jeszcze wodzem tego kraju nie jesteś, królu strategii :-D

Okropne! Mam swoje zdanie i ośmielam się je prezentować, coś widać rzadko spotykanego. Madziu, jeśli chodzi o to co ty np. tutaj w większości piszesz, to za dużo prezentujesz nacechowanych emocjami wrażeń, w dodatku wartościujących wedle osobistych przekonań. No roboty jako profesjonalny socjolog byś nie znalazła, bo to jednak zajęcie analityczne. Mamy co prawda socjologów wartościujących wedle upodobań ale to już trudno mówić o profesjonalizmie. Ja zaś jestem prosty inżynier, jak chcesz mnie przekonać, to proszę o racjonalne argumenty, chłodną analizę. Machanie rękami na mnie nie działa. Jest dobre przy opędzaniu się od komarów...
A co do wodza, to wybacz ale jako człowiek jako tako inteligentny i samoświadomy swoich zalet i wad wiem, że zwyczajnie za małą świnią jestem żeby iść w ogóle w politykę, a co dopiero w wodzostwo. A i jeszcze mam za małe ambicje. Mam domek z ogródkiem i jest to prawie szczyt moich ambicji więc gdzie mi tam do polityki? A do manipulowania wystarczy mi małżonka, gdzie będę jeszcze obcych ludzi manipulował...

MagdaLena1111 napisał/a:

Wiem, że boli, że Konfa to skrajny margines, ale już się uspokój. Coż zrobić takie są fakty. Nie wiem, może Tb Kukiz imponuje i dlatego marzysz o tym, że po nim Twoi liderzy polityczni stali się pisowskimi przydupasami. Mnie to by raczej obrażało. Ale co kto lubi.

Rozumiesz już o czym piszę powyżej?

MagdaLena1111 napisał/a:

Faktem jest, że wystarczy, że w BLOKU WYBORCZYM, nie w jednej partii, do wyborów pójdzie PO, Hołownia i może PSL, żeby Twoje marzenie o wasalowaniu PISowi pękło niczym banka mydlana. Jest w ogóle wiele możliwości, a Ty widzisz tylko jedno a każdy, kto śmie w to powątpiewać, nie zna się, nie orientuje,…patrz wyżej.

No kurczę Madziu EUREKA! Jakaś ty mądra, a oni w tej opozycji głupi, że jeszcze na to nie wpadli... A nie czekaj, dawno na to wpadli ale widzisz, w przeciwieństwie do ciebie oni mają dostęp do prawdziwych badań opinii publicznej, bo takie zamawiają na swój wewnętrzny użytek. I wiesz co? Nie dodaje im się... No. Nawet się z tym nie kryją, nawet z tydzień temu moja ulubiona warszawska posłanka z Lublina odpowiadała czemu nie chcą robić wspólnej listy - bo nie wychodzi prosta suma. Bo na przykład część wyborców Hołowni, to taki obrotowy elektorat, który ma już serdecznie dość PO i PiS, który łapie się takich Nowoczesnych, Kukizów byle tylko znów nie oddać głosu np. na PO. No i patrz wyżej, gdzie pisałem czego ja nie mam - ambicja. Tam kipi od ambicji, kto kogo, kto przed kim, kto za kim, a dlaczego?
Oczywiście są wyjątki od reguły. Na przykład Konfederacja lol Przecież to nic innego jak koalicja ludzi, którzy przez lata się nawet nawzajem zwalczali. Poszli po rozum do głowy, siedli, po męsku porozmawiali, ustalili zasady i z żelazną konsekwencją się tego trzymają. Dzięki temu weszli do sejmu, dzięki temu są jedyną partią w sejmie z której nikt nie odszedł. Nie dają się rozgrywać który mądrzejszy, który ważniejszy. Drugi przykład to Lewica aczkolwiek ścieżka inna. Tu akurat ludzie, którzy z racji bagażu doświadczeń chyba nie umieją inaczej i konsolidują się przez zamordyzm.

2,175

MagdaLena1111 napisał/a:

W takim razie sugeruję spróbować abdukcji tongue

MagdaLena1111 napisał/a:

Serio uważasz, że to coś złego, że ludzie, którzy w parlamencie są w kontrze politycznej, to potrafią z sobą rozmawiać i pić poza parlamentem i studiem RTV?

Jest zjawiskiem dosyć powszechnym w dobie dzisiejszego parlamentaryzmu, że osoby w kontrze politycznej wzajemne obsobaczają się od ostatnich na mównicy, stosują nierzadko bardzo mocne groźby czy straszą się donosami do prokuratury itd. itp., słowem- nihil novi sub sole. Jeśli jednak po takim spektaklu przeciwne strony kontry razem jedzą, piją, lulki palą, tańce, hulanka, swawola, generalnie średnio rozgarnięty człekokształtny ogarnia, że się dobrze ze sobą bawią - w sumie też nihil novi, ale serio jestem w stanie zrozumieć jednego z drugim wyborców, u których wówczas narastają obawy iż coś tu jest co najmniej bardzo nie halo, a najprawdopodobniej ktoś ich tu mocno robi w balona.

Załóżmy, że po wyjściu z nocnego lokalu zostałaś zaatakowana przez typa, który próbuje dokonać wobec Ciebie przestępstwo z art. 197 KK. Inny facet podbiega, daje mu w mordę i Cię ratuje, a po tygodniu wchodząc do innego lokalu widzisz tych samych dwóch facetów jak gadają ze sobą i w dobrym humorze wychylają kielona.  Byłby dysonansik? Dla pozostałych postronnych normalna sprawa - siedzą sobie dwa chłopy i piją wódę, jak wielu innych w tym miejscu i czasie. Ale Ty wiesz coś, czego postronni nie wiedzą.

2,176 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-04 21:16:56)

Belzebiusz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

MagdaLena1111 napisał/a:

Jest zjawiskiem dosyć powszechnym w dobie dzisiejszego parlamentaryzmu, że osoby w kontrze politycznej wzajemne obsobaczają się od ostatnich na mównicy, stosują nierzadko bardzo mocne groźby czy straszą się donosami do prokuratury itd. itp., słowem- nihil novi sub sole. Jeśli jednak po takim spektaklu przeciwne strony kontry razem jedzą, piją, lulki palą, tańce, hulanka, swawola, generalnie średnio rozgarnięty człekokształtny ogarnia, że się dobrze ze sobą bawią - w sumie też nihil novi, ale serio jestem w stanie zrozumieć jednego z drugim wyborców, u których wówczas narastają obawy iż coś tu jest co najmniej bardzo nie halo, a najprawdopodobniej ktoś ich tu mocno robi w balona.

Załóżmy, że po wyjściu z nocnego lokalu zostałaś zaatakowana przez typa, który próbuje dokonać wobec Ciebie przestępstwo z art. 197 KK. Inny facet podbiega, daje mu w mordę i Cię ratuje, a po tygodniu wchodząc do innego lokalu widzisz tych samych dwóch facetów jak gadają ze sobą i w dobrym humorze wychylają kielona.  Byłby dysonansik? Dla pozostałych postronnych normalna sprawa - siedzą sobie dwa chłopy i piją wódę, jak wielu innych w tym miejscu i czasie. Ale Ty wiesz coś, czego postronni nie wiedzą.

Czyli wg Cb powinnam oczekiwać, że mój wybawca będzie zwalczał mojego oprawcę bez ustanku, zaciekle przez resztę swoich dni? A przynajmniej patrzył na niego wilkiem, i spluwał za siebie na jego widok? :-D
Nie wiem, nie wiem, jednak nie wydaje mi się to konieczne. To dla mnie zbyt…radykalne ;-). Zainterweniował odpowiednio kiedy było trzeba, a teraz „ma wolne”. Jest wolnym człowiekiem.

2,177

Wróciłem, pełen dociekliwości, czy ten wątek odżył... warto było!

2,178 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2021-11-04 22:43:50)

MagdaLena1111 napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

MagdaLena1111 napisał/a:

Czyli wg Cb powinnam oczekiwać, że mój wybawca będzie zwalczał mojego oprawcę bez ustanku, zaciekle przez resztę swoich dni? A przynajmniej patrzył na niego wilkiem, i spluwał za siebie na jego widok? :-D
Nie wiem, nie wiem, jednak nie wydaje mi się to konieczne. To dla mnie zbyt…radykalne ;-). Zainterweniował odpowiednio kiedy było trzeba, a teraz „ma wolne”. Jest wolnym człowiekiem.

Wg mnie w ogóle nie chodzi tu o kwestię oczekiwań, ale po kolei:

Uważasz, że potępianie potencjalnego gwałciciela (zresztą skąd wiadomo, że to "tylko" potencjał, a nie już recydywa) jest postawą nazbyt radykalną. Cóż - mówiąc otwarcie takie stanowisko, wypowiadane szczególnie z ust kobiety nieco mnie dziwi, no ale ok. Ja bym takiemu gościowi nawet ręki w rękawiczce nie podał, nie mówiąc o wspólnych %%%, ale istnieją przecież kręgi postulujące chociażby uznanie pedofilii jako odrębnej orientacji, więc być może z tymi molestowaniami i gwałtami to nie taki diabeł straszny, jak go ofiary malują.

Sprawa prócz awersu ma jednak też swój rewers, który jest za razem sednem analogii - skąd wiadomo, że ci dwaj obalający połówkę przy jednym stole to gwałciciel i wybawca? A może to po prostu dwóch działających w porozumieniu wspólników, którzy na przemian (żeby raz jeden a raz drugi mógł sobie poużywać) odgrywają role atakującego, który zaczyna oraz obrońcy, który gdy wyselekcjonuje jakąś dajmy na to oczarowaną rycerzem-wybawicielem, "łatwą" ofiarę kończy to, co tamten pierwszy zaczął?

2,179 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-05 15:17:10)

Belzebiusz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Belzebiusz napisał/a:

Wg mnie w ogóle nie chodzi tu o kwestię oczekiwań, ale po kolei:

Uważasz, że potępianie potencjalnego gwałciciela (zresztą skąd wiadomo, że to "tylko" potencjał, a nie już recydywa) jest postawą nazbyt radykalną. Cóż - mówiąc otwarcie takie stanowisko, wypowiadane szczególnie z ust kobiety nieco mnie dziwi, no ale ok. Ja bym takiemu gościowi nawet ręki w rękawiczce nie podał, nie mówiąc o wspólnych %%%, ale istnieją przecież kręgi postulujące chociażby uznanie pedofilii jako odrębnej orientacji, więc być może z tymi molestowaniami i gwałtami to nie taki diabeł straszny, jak go ofiary malują.

Sprawa prócz awersu ma jednak też swój rewers, który jest za razem sednem analogii - skąd wiadomo, że ci dwaj obalający połówkę przy jednym stole to gwałciciel i wybawca? A może to po prostu dwóch działających w porozumieniu wspólników, którzy na przemian (żeby raz jeden a raz drugi mógł sobie poużywać) odgrywają role atakującego, który zaczyna oraz obrońcy, który gdy wyselekcjonuje jakąś dajmy na to oczarowaną rycerzem-wybawicielem, "łatwą" ofiarę kończy to, co tamten pierwszy zaczął?

Strasznie zafiksowałeś się na aspekcie emocjonalnym.
Oczywiście przykład z usiłowaniem gwałtu miał mnie też ustawić odpowiednio „emocjonalnie”, ale jakoś nie mogłam „wejść w rolę”, wiedząc, że de facto mówimy o politykach, wykonujących swój zawód i chcesz mnie przekonać do perspektywy, że powinni być wiecznie „na służbie” i szczekać na widok każdego oponenta politycznego. Bo chyba taką masz wizję polityki, nieprawdaż? Ujadające na siebie pieski ;-)
Myślę, że różnimy się znacząco nie tylko dlatego, że odwołujemy się do innych porządków światopoglądowych, ale tez logicznych, nie tylko dlatego, że wg mnie jest różnica między uprawianiem polityki a usiłowaniem gwałtu ;-), ale też dlatego, że wg mnie polityk ma dbać o dobro wspólne swojego państwa/narodu, a nie tylko swojego politycznego matecznika i tych, którzy podzielają jego światopogląd.

2,180

A tak w ogóle dyrektor tego szpitala, gdzie zmarła ta kobieta prywatnie prowadził jej ciążę. Fachowiec co się zowie...

2,181

Lekarzem można być, tylko jakby zrobili jej aborcji to naskoczyłby jakieś Kaje Godki, że tu się niewinne płody morduje. Ciekawe skąd im się wziął pomysł postawy wyczekującej? Co też mogło lekarzy do takiej postawy motywować?

2,182 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2021-11-05 20:03:51)

MagdaLena1111 napisał/a:

Strasznie zafiksowałeś się na aspekcie emocjonalnym.
Oczywiście przykład z usiłowaniem gwałtu miał mnie też ustawić odpowiednio „emocjonalnie”, ale jakoś nie mogłam „wejść w rolę”, wiedząc, że de facto mówimy o politykach, wykonujących swój zawód i chcesz mnie przekonać do perspektywy, że powinni być wiecznie „na służbie” i szczekać na widok każdego oponenta politycznego. Bo chyba taką masz wizję polityki, nieprawdaż? Ujadające na siebie pieski ;-)
Myślę, że różnimy się znacząco nie tylko dlatego, że odwołujemy się do innych porządków światopoglądowych, ale tez logicznych, nie tylko dlatego, że wg mnie jest różnica między uprawianiem polityki a usiłowaniem gwałtu ;-), ale też dlatego, że wg mnie polityk ma dbać o dobro wspólne swojego państwa/narodu, a nie tylko swojego politycznego matecznika i tych, którzy podzielają jego światopogląd.

Wykorzystałem pierwszy przykład, jaki przyszedł mi do głowy, bez żadnych głębszych intencji podprogowych.
Nie chcę nikogo przekonywać, zresztą i tak bym nie zdołał. Zadowalam się wyrażeniem stanowiska.
Jeśli chodzi o moją wizję polityki - nie jestem wizjonerem, wolę opierać się na faktach i postgnozie.
Co do różnic między nami o których wspominasz to wydaje mi się, że to po prostu kwestia percepcji. Ty podchodzisz do przedmiotu naszej dyskusji bardziej definicyjnie, "z wierzchu".  Syntetyczna definicja polityki to sztuka rządzenia państwem, tj. m.in. właśnie dbanie o dobro wspólne swojego narodu. I ja się z tym zgadzam w całej rozciągłości. Z tym że lubię podejść do sprawy metodą nazwijmy ją klasycznie bastiatowską ("Co widać i czego nie widać"). A więc poniżej tekstu zasadniczego z definicją są przypisy z regułami gry. Zwięźle przedstawił je Jeffrey Pelt w filmie Polowanie na Czerwony Październik: Listen, I'm a politician, which means I'm a cheat and a liar, and when I'm not kissing babies, I'm stealing their lollipops. .
A odnośnie tego, czy polityka różni się od usiłowania gwałtu odpowiem w ten sposób: Różni się. Polityka jest znacznie brutalniejsza.

P.S. Takie powierzchowne myślenie o polityce jest jak by nie było bardzo powszechne. Ilu ludzi się dziwi, że powstaje prawo zabraniające aborcji czy tam segregacja sanitarna? A przecież to realizacja czyjejś wizji dobra narodu. Brytyjczycy w 1941 poświęcili całą Jugosławię finansując przewrót Simovicia, zginęło wielu niewinnych cywilów tylko po to, żeby brytyjski korpus mógł się wycofać z Krety. A dzisiaj ludzie protestują, bo SG drut kolczasty na granicy ustawia... roll

2,183

Jestem w stanie uwierzyć, że wyrok TK spowodował zamieszanie ale wina lekarza jest oczywista. Sprawa jest 0/1 - powinien ratować życie kobiety bo na to pozwalało mu prawo. Tłumaczenie się konfuzja wyroku TK jest jak usprawiedliwianie  ze ktoś spowodował wypadek bo pil alkohol.

2,184 Ostatnio edytowany przez polis (2021-11-05 23:16:31)

Lucyfer666 napisał/a:

Jestem w stanie uwierzyć, że wyrok TK spowodował zamieszanie ale wina lekarza jest oczywista. Sprawa jest 0/1 - powinien ratować życie kobiety bo na to pozwalało mu prawo. Tłumaczenie się konfuzja wyroku TK jest jak usprawiedliwianie  ze ktoś spowodował wypadek bo pil alkohol.

No tak, a biedny PiS to nie mógł pomyśleć wcześniej jak tworzył chore prawo. Nawet mając przykład z Irlandii, gdzie miała miejsce podobna sytuacja nie potrafili przewidzi skutków. Biedactwa! Przewidywanie skutków własnej decyzji i wyciąganie wniosków z cudzych błędów takie trudne. Teraz trzeba iść w zaparte, że nic nie jest ich winą, to wszytko wina złych lekarzy tylko i wyłącznie. Bo co biedny PiS mógł? No mogli co prawda przestudiować te wypadki z innych krajów, ale po co? Pewnie tylko nieliczne komórki w mózgu by się im przegrzały i nic by z tego nie wynikło.

2,185

Winny jest Olek Kwaśniewski i Lesio Miller, ojcowie obowiązującej Konstytucji. Trzymajmy się faktów.

2,186

Nie wiem co się przerzalo PiSowi. Wiem natomiast, że niektórym osobom w tym wątku nienawiść i beton ideologiczny już dawno uniemożliwił myślenie…

2,187

polis napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

No tak, a biedny PiS to nie mógł pomyśleć wcześniej jak tworzył chore prawo. Nawet mając przykład z Irlandii, gdzie miała miejsce podobna sytuacja nie potrafili przewidzi skutków. Biedactwa! Przewidywanie skutków własnej decyzji i wyciąganie wniosków z cudzych błędów takie trudne. Teraz trzeba iść w zaparte, że nic nie jest ich winą, to wszytko wina złych lekarzy tylko i wyłącznie. Bo co biedny PiS mógł? No mogli co prawda przestudiować te wypadki z innych krajów, ale po co? Pewnie tylko nieliczne komórki w mózgu by się im przegrzały i nic by z tego nie wynikło.

Wystarczyło by lekarz znał prawo aborcyjne ale chyba to było dla niego za dużo.
Chociaż co się dziwić skoro taka nagonka medialna jest że większość ludzi myśli że aborcja jest u nas całkowicie zakazana.
Po drugie PiS nie stworzył tego prawa, a jedynie złożył wniosek do TK, wcześniej jedynie były próby jego zmiany ale bez sukcesu.
Szkoda że tak hucznie nie wypowiadacie się na temat śmierci innych osób które przez błąd lekarzy stracili życie. Oczywiście tematy mało popularne bo nie dotyczą aborcji, a tutaj jeden czy dwa przypadki i już głośno. Hipokryzja pełną parą, ciąg dalszy.

2,188

TypowyCharlie napisał/a:

Wystarczyło by lekarz znał prawo aborcyjne ale chyba to było dla niego za dużo.
Chociaż co się dziwić skoro taka nagonka medialna jest że większość ludzi myśli że aborcja jest u nas całkowicie zakazana.
Po drugie PiS nie stworzył tego prawa, a jedynie złożył wniosek do TK, wcześniej jedynie były próby jego zmiany ale bez sukcesu.
Szkoda że tak hucznie nie wypowiadacie się na temat śmierci innych osób które przez błąd lekarzy stracili życie. Oczywiście tematy mało popularne bo nie dotyczą aborcji, a tutaj jeden czy dwa przypadki i już głośno. Hipokryzja pełną parą, ciąg dalszy.

Jasne TK, przecież nikt nie wie, że TK jest upolityczniony a krwawa Julia zrobi co Jarek jej powie. Oj no biedny PiS nic nie zrobił, tylko złożył wniosek do TK, który wcześniej sam upolitycznił i obsadził swoimi ziomkami. Zaraz się rozpłaczę nad ich ciężkim losem.

Czekam na kolejne argumenty, dlaczego to nie jest wina PiS'u i dlaczego biedactwa z PiS nie mogły nic zrobić, niczego przewidzieć. big_smile

2,189

polis napisał/a:

Jasne TK, przecież nikt nie wie, że TK jest upolityczniony a krwawa Julia zrobi co Jarek jej powie. Oj no biedny PiS nic nie zrobił, tylko złożył wniosek do TK, który wcześniej sam upolitycznił i obsadził swoimi ziomkami. Zaraz się rozpłaczę nad ich ciężkim losem.

Głupawe to i infantylne. Na gruncie obowiązującej Konstytucji każdy skład TK wydałby podobne orzeczenie i było na ten temat wystarczająco dużo wypowiedzi prawników. Wina PiS-u polega na tym, że zadał TK pytanie, którego starannie unikały poprzednie ekipy rządzące.

2,190 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2021-11-06 00:16:45)

TypowyCharlie napisał/a:

Ja bym stawiał nie na hipokryzję ale skłonność do egzaltacji. Ludzi bardziej interesuje to, że zakonnice znalazły w oknie życia 20 latka, niż to, że za jakiś czas mogą nie mieć kasy na spłatę kredytu. Tak samo tutaj. Komuś się coś nie podoba w kwestii aborcji. Gdyby nastąpiła zmiana ekipy przy stołkach na opozycję i nawet jeśli ona nie tykałaby tematu tylko zostawiła sprawę prawnie tak jak jest, dodatkowo wcześniej machając przed oczami pętkiem kiełbasy wyborczej, to wszystko by ucichło i rozeszło się po kościach.

polis napisał/a:

Czekam na kolejne argumenty, dlaczego to nie jest wina PiS'u i dlaczego biedactwa z PiS nie mogły nic zrobić, niczego przewidzieć. big_smile

Ja mam jeden. Jeśli wierzyć książeczce z 1997 roku, władza w naszym łez padole należy do narodu. No i o ile mi wiadomo książeczka nigdy nie rozgraniczała przynależności demosa do konkretnej partii, raczej zawsze traktowany był jako ogół.

2,191

Teraz widzę wina Konstytucji, no przecież nie było zdań odrębnych i wypowiedzi innych sędziów również TK albo, którzy kiedyś w TK byli, czemu się z tym wyrokiem nie zgadzają.

Kto winien następny, żeby PiS mógł poczuć się czysty? Może marsjanie?

2,192 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-06 01:44:45)

polis napisał/a:

Teraz widzę wina Konstytucji, no przecież nie było zdań odrębnych i wypowiedzi innych sędziów również TK albo, którzy kiedyś w TK byli, czemu się z tym wyrokiem nie zgadzają.

Kto winien następny, żeby PiS mógł poczuć się czysty? Może marsjanie?

Dalej grzej emocje, dalej...
W końcu to nowa polityka młodego pokolenia - Niech rewolucja się niesie.
A potem wielki płacz, że PiS wygrywa kolejne wybory.

Tymczasem nawet przedstawiciele starej opozycji w swoich social mediach wskazują winę lekarzy.

2,193 Ostatnio edytowany przez szakisz (2021-11-06 02:36:16)

Daj spokój Lucek. Winny jest PiS. Koniec kropka. Kij z tym, że te przepisy w praktyce są martwe. Kij z tym, że przez 27 lat lekarze mieli w nie głęboko wyebane, mają dalej i dalej mieć będą. Będą robić swoje. Kij z tym, że  jest to uprzywilejowana, skorumpowana i nawzajem kryjąca siebie kasta, którą w praktyce bardzo ciężko jest pociągnąć do odpowiedzialności za cokolwiek (utrata prawa do wykonywania zawodu to jest naprawdę żadna kara w obliczu dramatów całych rodzin, ciągnących się latami w sądach, bo ktoś przez pomyłkę konowała jednego z drugim wylądował na wózku, albo został warzywkiem).

Ale nic to. Nazywam się beton ideologiczny i mówię Wam że winny jest PiS. I będę tupać nóżką tak długo, póki cały świat oraz kosmos wszem i wobec nie przyzna, że mam rację.

Moim herbem błyskawica, moim kolorem czerwień, moją bronią pogarda i szydera dla tych wszystkich, którzy tkwią w ciemnogrodzie, moją religią feminizm, a moim wielkim marzeniem "je*ać PiS"…

2,194 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-06 10:38:06)

Lucyfer666 napisał/a:

Lucek, fakty są takie, że przed wyrokiem TK, procedurą w przypadku bezwodzia było wywoływanie sztucznego poronienia, a po wyroku czeka się aż (dokładnie tak, jak to zostało przedstawione przez tą zmarłą Izę z Pszczyny w smsach), żeby albo płód obumarł, albo doszło do sytuacji zagrożenia życie matki. Kobieta stała się niepotrzebną ofiarą morderczej interpretacji konstytucji i stanowienia prawa a jakbyś się cofnął, to w tym samym wątku znalazłbyś moje wpisy, w których pisałam, że tak będzie, bo takie właśnie historie wydarzały się wcześniej w innych państwach, gdzie fanatycy religijni wprowadzali atmosferę terroru wokół ochrony płodów.
Mnie się włos na głowie jeży, jak czytam, że w przypadku ciąży pozamacicznej, lekarze czekają aż pęknie jajowód, zamiast ją natychmiast usuwać, chociaż wiadomo, że taka ciąża nie ma szans na przetrwanie.

Po prostu bycie kobietą w tym kraju w okresie rozrodczym, staje się przez działania fundamentalistów religijnych, czymś trudniejszym niż to miało miejsce zanim dorwali się do władzy.

Wina lekarzy sprowadza się do tego, że wybrali ochronę siebie przed odpowiedzialnością karną za usunięcie jeszcze żywej, choć skazanej na tragiczny koniec - ciąży zamiast dobra pacjentki. Też im się nie dziwię, że wyjeżdżają z tego kraju. Co to w ogóle jest za wybór dla lekarza, że albo zaryzykuje własne życie w rozumieniu wolności osobistej i ciągania przez ekstremistyczne organizacje i działających na ich usługach prokuratorów po sądach, albo zaryzykują zdrowie i życie pacjentki.

Dla mnie wy zamordyści, którzy nie lubicie kobiet i tak bardzo chcecie, żeby za wszelką cenę rodziły bezmózgowe potworki sami za wiele w głowie nie macie.

Belzebiusz napisał/a:

Ilu ludzi się dziwi, że powstaje prawo zabraniające aborcji czy tam segregacja sanitarna? A przecież to realizacja czyjejś wizji dobra narodu.

Oba przykłady to działanie poprzez zamordyzm.
Uważam, że są lepsze metody realizacji własnej wizji niż zamordyzm, w przeciwieństwie do Ciebie.
To, że jest się prawicowcem, lewakiem, liberałem, itd., to często przypadek biograficzny, ale to, w jaki sposób się to wprowadza to już kwestia charakteru.

2,195

Przecież tu nie chodzi o Konstytucję  tylko o wytwarzanie atmosfery zastraszania lekarzy. .
Konstytucja PRL też była piękna A ludzie robili niepiekne rzeczy że strachu przed systemem.
Ktoś oczekuje od lekarzy że kosztem własnego  życia będą podejmować decyzje na rzecz pacjenta to jest naiwny.

2,196 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-06 10:49:09)

MagdaLena1111 napisał/a:

Dla mnie wy zamordyści, którzy nie lubicie kobiet i tak bardzo chcecie, żeby za wszelką cenę rodziły bezmózgowe potworki sami za wiele w głowie nie macie.Ciebie.

Oho. Nazwij mnie jeszcze faszystą i mój weekend będzie spełniony smile
No i ta kolektywna odpowiedzialność, która tutaj pokazuje, jak lubisz wrzucać ludzi do jednego worka, przy tym stresując opartą na emocjach manipulację.

MagdaLena1111 napisał/a:

Uwazam, źe są lepsze metody po prostu niź zamordyzm, w przeciwieństwie do Ciebie.

Gdzie w tym wątki już wyjaśniłem, że tzw. Liberalizacja aborcji jest dalej zamordyzmem, bo sprzecznie z liberalizmem narusza wolność innej jednostki.

Ela210 napisał/a:

Przecież tu nie chodzi o Konstytucję  tylko o wytwarzanie atmosfery zastraszania lekarzy. .
Konstytucja PRL też była piękna A ludzie robili niepiekne rzeczy że strachu przed systemem.
Ktoś oczekuje od lekarzy że kosztem własnego  życia będą podejmować decyzje na rzecz pacjenta to jest naiwny.

Nie trzeba zastraszać lekarzy. Wręcz obecny stan usług publicznych to w dużej mierze dziedzictwo poprzedniego ustroju. PiS tylko tę patologię pogłębia w ramach swojej etatystycznej Sanacji 2.0

2,197

Lucyfer666 napisał/a:

Oho. Nazwij mnie jeszcze faszystą i mój weekend będzie spełniony smile
No i ta kolektywna odpowiedzialność, która tutaj pokazuje, jak lubisz wrzucać ludzi do jednego worka, przy tym stresując opartą na emocjach manipulację.

No ja też czekam, bo inaczej wstyd będzie pokazać się na Marszu Niepodległości, a tak wydrukuję sobie jak paszport covidowy, bo może sprawdzać będą czy się jest faszystą?

2,198 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-11-06 10:53:47)

dubelt

2,199 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-06 11:06:35)

Lucek, chyba nie zorientowałeś się, że piszemy o usuwaniu ciąż i tak skazanych na szybkie zakończenie, albo jeszcze w kobiecym lonie, albo zaraz po opuszczeniu go.
Jak wg Ciebie świat stał się lepszy, gdy jest na nim więcej kobiecego cierpienia, cierpienia tych płodów, do tego teraz dochodzą bezsensowne zgony, których można było uniknąć, to czuj się z tym dobrze.
Dla mnie to bezsensowny zamordyzm fanatyków religijnych. Czy to się Tobie podoba, czy nie.
Szczerze, to średnio mi zależy na Twoim samopoczuciu, a bardziej na życiu kobiet, które umierają z powodu fundamentalistycznych przekonań i zamordystycznych działań ludzi takich ja Ty.

2,200

MagdaLena1111 napisał/a:

Lucek, chyba nie zorientowałeś się, że piszemy o usuwaniu ciąż i tak skazanych na szybkie zakończenie, albo jeszcze w kobiecym lonie, albo zaraz po opuszczeniu go.
Jak wg Ciebie świat stał się lepszy, gdy jest na nim więcej kobiecego cierpienia, cierpienia tych płodów, do tego teraz dochodzą bezsensowne zgony, których można było uniknąć, to czuj się z tym dobrze.
Dla mnie to bezsensowny zamordyzm fanatyków religijnych. Czy to się Tobie podoba, czy nie.
Szczerze, to średnio mi zależy na Twoim samopoczuciu, a bardziej na życiu kobiet, które umierają z powodu fundamentalistycznych przekonań i zamordystycznych działań ludzi takich ja Ty.

Tak i swój stosunek do tego napisałem już w tym wątku. Tymczasem dalej stosujesz bezpodstawne oskarżenia i wyzwiska wobec mojej osoby.

Jeżeli ktoś reprezentuje mentalność fanatyka i demonizuje swojego oponenta z tego powodu to właśnie nie ja.

2,201 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-06 11:29:36)

Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Tak i swój stosunek do tego napisałem już w tym wątku. Tymczasem dalej stosujesz bezpodstawne oskarżenia i wyzwiska wobec mojej osoby.

Jeżeli ktoś reprezentuje mentalność fanatyka i demonizuje swojego oponenta z tego powodu to właśnie nie ja.

Zamiast robić z siebie ofiarę losu i niedobrej kobiety ;-), to lepiej spójrz wyżej. Nie odniosłeś się do żadnego merytorycznego argumentu, które przedstawiłam, a odniosłeś się tylko do tych fragmentów, gdzie mogłeś mi pokazać jaka to zła ze mnie osoba, bo wrzucam Ciebie do wora i jaki Ty biedny miś jesteś. Jak to sobie dodajesz określeń, o których nawet nie pomyślałam
Słabe to. Nie mam ochoty na kontynuowanie dyskusji z Tobą.

2,202

Piękny artykuł:

Ginekolog: Przerywam ciąże kobiet prawicowych polityków. Mówią, że ich sytuacja jest inna

Czy przerywa pan ciąże żon, córek, kochanek prawicowych posłów?
Oczywiście, że tak. Zwolnijcie mnie z tajemnicy lekarskiej, a pozamiatam scenę polityczną.
I co pan mówi tym politykom?
Pytam ich czego ode mnie chcą, przecież w mediach i w Sejmie są tak przeciwni. A oni: "No wie pan, ale nasza sytuacja jest wyjątkowa…". Obłuda, obłuda i jeszcze raz obłuda.
Czy leczy pan kobiety, które samodzielnie przeprowadzają aborcję embriopatologiczną, zakazaną przez Trybunał Kaczyńskiego?
Tak. Trafiają do nas z poronieniem, które wywołały łykając garść różnych tabletek, często niewiadomego pochodzenia.
Co pan czuje, porównując europejski standard ws. przerywania niechcianej ciąży z tym, co się dzieje w Polsce?
Wstyd, że nie potrafimy zadbać o nasze kobiety.
Nie boi się pan, że zacznie pana ścigać prokuratura?
Wszystko co robię, jest legalne. Nadal można przerwać ciążę, by ratować zdrowie i życie kobiety. Tyle teoria. Ale jak będzie w praktyce?
Z tyłu głowy mam myśl, że pewnego pięknego dnia ludzie Ziobry postanowią mnie dojechać. Stwierdzą, że jakaś pacjentka była za mało umierająca, albo grożąca jej niepełnosprawność zbyt lekka, więc zabieg, który wykonałem, był nielegalny.
Więc tak, boję się, ale te kobiety boją się jeszcze bardziej. Dlatego nadal będę im pomagał.

Nie żebym nie wiedziała i nie słyszała, że u anty-chocie to potrafi być 'wyjątkowa sytuacja' jak ma być takie niezbyt fajne dzieciątko.

Tak sobie myślę, że taki lekarz jak on może się też w miarę czuć spokojnie. W końcu kto zrobi potajemną skrobankę żonom i córkom prawicowych polityków i pewnie nie byłoby dla prawicy fajnie gdyby zaczął sypać nazwiskami.

2,203 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-06 12:48:38)

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Zamiast robić z siebie ofiarę losu i niedobrej kobiety ;-), to lepiej spójrz wyżej. Nie odniosłeś się do żadnego merytorycznego argumentu, które przedstawiłam, a odniosłeś się tylko do tych fragmentów, gdzie mogłeś mi pokazać jaka to zła ze mnie osoba, bo wrzucam Ciebie do wora i jaki Ty biedny miś jesteś. Jak to sobie dodajesz określeń, o których nawet nie pomyślałam

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Sprawa jest 0/1. Swoją drogą słodkim językiem wyzywasz mnie i potem doczepiasz, że nie skupiam na reszcie. Mniej ad personam bez powodu, to może i będzie sens z Tobą prowadzić dyskusję, bo obecnie robisz klasyczne metody ucieczki i kalizm w pełnym znaczeniu tego słowa. To jest dopiero słabe, bo pokazuje, że bez demonizowania (nie mając ku temu podstaw) i stawiania siebie na wyższej pozycji nie potrafisz dyskutować na takie tematy. Świadomie uprawiasz szowinizm, żeby pokazać wyższość swoich poglądów i pokazać, że niezależne od tego, co inny rozmówca powie to jako X (odpowiednie hasło) jego pozycja argumentu będzie gorsza.

Merytorczyne argumenty napisałaś, tylko co z tego skoro po drodze na siłę obrażasz każdego kto stoi przeciwko Twoi argumentu. Przestań obrażać, to i na argumentach się będę skupiał, bo obecnie to sama się przekreślasz z debatowania poza swoją bańką.

Polis - piękny artykuł, gdzie anonim, mówi o anonimach, gdzie ostatecznie nikt nie jest w stanie zweryfikować czegokolwiek.

2,204 Ostatnio edytowany przez szakisz (2021-11-06 12:56:08)

Lucyfer666 napisał/a:

Świadomie uprawiasz szowinizm, żeby pokazać wyższość swoich poglądów i pokazać, że niezależne od tego, co inny rozmówca powie to jako X (odpowiednie hasło) jego pozycja argumentu będzie gorsza.

Nasza Madzia po prostu stawia się na pozycji jaśnie oświeconej, progresywnej głosicielki prawdy, a nas na pozycji zamordystycznych fanatyków katolickich, na których argumenty i tak nie warto tracić czasu, bo i po co wink (co oczywiście zwalnia ją z intelektualnego obowiązku ustosunkowania się do nich, oczywiście tylko w jej mniemaniu). Zresztą co można powiedzieć o człowieku, który generalnie to swoich krajan ze wschodu uważa za "ciemny lud"...

2,205

Lucyfer666 napisał/a:

Polis - piękny artykuł, gdzie anonim, mówi o anonimach, gdzie ostatecznie nikt nie jest w stanie zweryfikować czegokolwiek.

Jak chcesz wyznanie nie anonimowego ginekologa, to o tym mówił też profesor Dębski.
Dębski: Lekarz ma obowiązek działać zgodnie z wiedzą medyczną, a nie zasłaniać się klauzulą sumienia

To znaczy?
- W skład ruchów pro-life wchodzą - według mojej oceny - w ogromnej mierze mężczyźni i panie, które już nie będą rodzić. W pewnym programie telewizyjnym jakaś pani skomentowała, że miała pięć aborcji i teraz już wie, że to dramatyczna sytuacja. Zapytałem, czy do tego wniosku doszła po pierwszej, drugiej, trzeciej, czwartej czy piątej przerwanej ciąży. Czy też może dopiero wtedy, gdy już była w wieku menopauzalnym.

Punkt widzenia zmienia się, gdy ktoś z ich rodziny ląduje na fotelu ginekologicznym?
- A jakże! Ja miałem u siebie ludzi, którzy agitują przeciwko aborcji czy in vitro. Ale gdy sprawa dotyczyła członków ich rodzin, to nagle się im poglądy zmieniły.

Słyszałam też takie ciekawe opowieści od znajomych lekarzy, jak stare dewotki przychodzą do lekarza i opowiadają o każdym zabiegu jaki miały w życiu, bo nie wiedzą co jest istotne i boją się śmierci, to się przyznają do wszystkiego big_smile

Obłuda na prawicy jest mi znana nie od dzisiaj.

2,206 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-06 13:07:06)

Lucyfer666 napisał/a:

Sprawa jest 0/1. Swoją drogą słodkim językiem wyzywasz mnie i potem doczepiasz, że nie skupiam na reszcie. Mniej ad personam bez powodu, to może i będzie sens z Tobą prowadzić dyskusję, bo obecnie robisz klasyczne metody ucieczki i kalizm w pełnym znaczeniu tego słowa. To jest dopiero słabe, bo pokazuje, że bez demonizowania (nie mając ku temu podstaw) i stawiania siebie na wyższej pozycji nie potrafisz dyskutować na takie tematy. Świadomie uprawiasz szowinizm, żeby pokazać wyższość swoich poglądów i pokazać, że niezależne od tego, co inny rozmówca powie to jako X (odpowiednie hasło) jego pozycja argumentu będzie gorsza.

Merytorczyne argumenty napisałaś, tylko co z tego skoro po drodze na siłę obrażasz każdego kto stoi przeciwko Twoi argumentu. Przestań obrażać, to i na argumentach się będę skupiał, bo obecnie to sama się przekreślasz z debatowania poza swoją bańką.

Chyba polecę w retorykę Snaka ;-)
Ojejkujejku. Wielce delikatnego pana obraziło określenie „zamordysta” :-D

A określenie to nawet w słowniku j.pol. nie ma żadnych wzmianek, że jest to określenie wulgarne, przekleństwo, obraźliwe itp. To po prostu ktoś, kto stosuje wobec kogoś innego brutalny rygor. A czymże innym jest zmuszanie kogoś do rodzenia bezmózgowych potworków?
Popierasz Konfę? A tam wszyscy posłowie podpisali się pod wnioskiem do TK, a z kolei tamci przebierańcy na zamówienie polityczne klepią wszystko.
Tu umiera kobieta, bo fanatycy religijni mają problem z kobiecą rozrodczością, a Ty robisz dramy, bo padło wielce adekwatne do sytuacji wg mnie określenie zamordyzm. A z drugiej strony ci sami zamordyści płaczą i jęczą, jak to od nich certyfikatów szczepiennych wymagają, czy innych cudów.

Lepiej schowaj się do dziupli, skoro za wrażliwy jesteś na dyskusję ze mną jesteś :-P

2,207 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-06 14:18:34)

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

A określenie to nawet w słowniku j.pol. nie ma żadnych wzmianek, że jest to określenie wulgarne, przekleństwo, obraźliwe itp. To po prostu ktoś, kto stosuje wobec kogoś innego brutalny rygor. A czymże innym jest zmuszanie kogoś do rodzenia bezmózgowych potworków?

Pomieszane z poplątanym i jak niżej - i Ty Magdo zarzucasz mi robienie dramy.
Rozumiem, że jak zacznę bezpodstawnie pisać fałszywymi i obraźliwymi określeniami w kierunku Twojej osoby, to będzie w porządku, bo przecież jak będzie to problem dla Ciebie, to po prostu jesteś za wrażliwa...
No piękny szacunek do rozmówcy pokazujesz.
Kalizm w pięknym wydaniu.

I znowu narzucasz swoje projekcje. Cofnij się proszę wstecz tego wątku, gdzie napisałem swój stosunek do prawa aborcyjnego, bo obecnie w stosunku mojej osoby po prostu bezczelnie świadomie, bądź nieświadomie kłamiesz, byle zgadzało się to z Twoją linią narracji.

MagdaLena1111 napisał/a:

Popierasz Konfę? A tam wszyscy posłowie podpisali się pod wnioskiem do TK, a z kolei tamci przebierańcy na zamówienie polityczne klepią wszystko.

Nie.
Za bardzo mnie Konfa jako ugrupowanie nie obchodzi, bo to tak zróżnicowane towarzystwo, że ciężko je popierać. Jedyny plus jaki im mogę dać to fakt, że zwracają uwagę na gospodarkę.

MagdaLena1111 napisał/a:

Tu umiera kobieta, bo fanatycy religijni mają problem z kobiecą rozrodczością, a Ty robisz dramy, bo padło wielce adekwatne do sytuacji wg mnie określenie zamordyzm. A z drugiej strony ci sami zamordyści płaczą i jęczą, jak to od nich certyfikatów szczepiennych wymagają, czy innych cudów.

Kobieta umiera, bo lekarze zaniechali swoich obowiązków. Prawo pozwalało przerwać ciążę, ale tego nie zrobili. Powinni za to ponieść odpowiedzialność prawną.

Swoją drogą dlaczego ta tragiczna historia ma mieć priorytet przed wszelkimi innymi błędami lekarzy, które doprowadziły do śmierci?
Dla mediów wiadomo, jaki temat społeczny jest łatwy do grillowania.

Zarzucasz mi dramę, a tymczasem to Twoje wypowiedzi mają emocjonalne podkreślenia i odpowiednie przymiotniki.

MagdaLena1111 napisał/a:

Lepiej schowaj się do dziupli, skoro za wrażliwy jesteś na dyskusję ze mną jesteś :-P

Narzekaj na poziom debaty w polityce, po czym samemu ją obniżaj i mów, że to wina rozmówcy, bo nie ma ochoty schodzić do tego samego poziomu...

polis napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Jak chcesz wyznanie nie anonimowego ginekologa, to o tym mówił też profesor Dębski.
Dębski: Lekarz ma obowiązek działać zgodnie z wiedzą medyczną, a nie zasłaniać się klauzulą sumienia

To znaczy?
- W skład ruchów pro-life wchodzą - według mojej oceny - w ogromnej mierze mężczyźni i panie, które już nie będą rodzić. W pewnym programie telewizyjnym jakaś pani skomentowała, że miała pięć aborcji i teraz już wie, że to dramatyczna sytuacja. Zapytałem, czy do tego wniosku doszła po pierwszej, drugiej, trzeciej, czwartej czy piątej przerwanej ciąży. Czy też może dopiero wtedy, gdy już była w wieku menopauzalnym.

Punkt widzenia zmienia się, gdy ktoś z ich rodziny ląduje na fotelu ginekologicznym?
- A jakże! Ja miałem u siebie ludzi, którzy agitują przeciwko aborcji czy in vitro. Ale gdy sprawa dotyczyła członków ich rodzin, to nagle się im poglądy zmieniły.

Słyszałam też takie ciekawe opowieści od znajomych lekarzy, jak stare dewotki przychodzą do lekarza i opowiadają o każdym zabiegu jaki miały w życiu, bo nie wiedzą co jest istotne i boją się śmierci, to się przyznają do wszystkiego big_smile

Obłuda na prawicy jest mi znana nie od dzisiaj.

Najciemniej pod latarnią Polis - żadne to odkrycie, czy nowość.

Przede wszystkim tym się różnią działacze partyjni, którzy muszą trzymać się linii, od komentatorów, którzy mogą mieć RiGCz lub nie.

Na ogół, jak ktoś wychodzi z partii, czy mediów to nagle się okazuje, że dana osoba potrafi być normalnym człowiekiem.
Cóż - nikt nie zmuszał jego czy jej do bycia grotołazem.

2,208 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-11-06 15:44:50)

Odniosę się do jednego fragmentu, bo raz, że czasu nie mam, a dwa, że zdania nie zmieniam i uważam, że jest ZAMORDYZMEM zmuszanie kobiety do rodzenia beznadziejnych przypadków, a w konsekwencji zmuszenie realnie jakiejś grupy kobiet do tego, żeby w związku z cudzymi fundamentalistycznymi przekonaniami, przechodziły przez traumatyczne drastyczne dla nich doświadczenia, które w perspektywie świeckiej są całkowicie pozbawiona sensu, bo nie ma absolutnie żadnego sensu i jest absolutnym okrucieństwem, mającym w sobie coś sadystycznego. Dlatego zamordyzm to takie dobre określenie.
Jak znasz trochę historii, a wiem, że tak, to wiesz, że w różnych reżimach politycznych, zwykle jest tak, że jeżeli władza dąży do władzy autokratycznej, czasem nawet totalitarnej czy fundamentalistycznej, to bardzo koncentruje swoją uwagę na kwestii rozrodczości kobiet. To kolejny argument do stosowania tego jakże adekwatnego określenia.

Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Kobieta umiera, bo lekarze zaniechali swoich obowiązków. Prawo pozwalało przerwać ciążę, ale tego nie zrobili. Powinni za to ponieść odpowiedzialność prawną.

Swoją drogą dlaczego ta tragiczna historia ma mieć priorytet przed wszelkimi innymi błędami lekarzy, które doprowadziły do śmierci?

Nie znam wszystkich faktów w tej sprawie, więc nie uważam, że lekarze są zupełnie bez winy, ale tez nie uważam, że to oczywisty błąd z ich strony. Być może coś zaniedbali i dosłownie przespali moment krytyczny, ale wcześniej musieli zwlekać z uwagi na durne prawo.
Bo faktem jest, że to wyrok przebierańców, spowodował, że zmieniło się w szpitalach postępowanie lekarzy wobec kobiet w beznadziejnych ciążach. Lekarze się po prostu boją. Nie jesteś w ich skórze, ale możesz sobie wyobrazić wściekłą twarz Godkobodobnych fundamentalistów piętnujących każdy przypadek podejrzanej aborcji, która być może była niepotrzebna, zbyt wczesna, może płód by przeżył itp. Zaraz prokurator na głowie, ciągnące się latami śledztwo i ogólnie ciągnący się smród za takim lekarzem. Zatem czekają, az „cos się zacznie dziać”, bo jak śledzisz ten temat, to widzisz ile ujawnia się podobnych historii, które wskazują, że to w ostatnim roku normalne postępowanie, to wyczekiwanie, a większość kobiet jednak przeżyło. Izie z Pszczyny nie udało się. Zapłaciła najwyższą cenę za religijne przekonania fundamentalistycznych dewotów.
A wiesz jaki jest paradoks w tej całej historii. To, że ona wcześniej już wiedziała, że płód ma liczne wady, a i tak chciała urodzić. A jakby pojechała za granicę i pozbyła się tej ciąży, to teraz by żyła. Żyłaby też, gdyby Godkopodobne babochłopy nie robiły nam tu katotalibanu, bo przed rokiem nikt nie czekałby aż płód obumrze albo „zacznie się coś dziać”, żeby usunąć beznadziejną ciążę.

2,209

Ej dziewczyny, a wy nie na marszu?

2,210 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-11-06 18:23:46)

MagdaLena1111 napisał/a:

Odniosę się do jednego fragmentu, bo raz, że czasu nie mam, a dwa, że zdania nie zmieniam i uważam, że jest ZAMORDYZMEM zmuszanie kobiety do rodzenia beznadziejnych przypadków, a w konsekwencji zmuszenie realnie jakiejś grupy kobiet do tego, żeby w związku z cudzymi fundamentalistycznymi przekonaniami, przechodziły przez traumatyczne drastyczne dla nich doświadczenia, które w perspektywie świeckiej są całkowicie pozbawiona sensu, bo nie ma absolutnie żadnego sensu i jest absolutnym okrucieństwem, mającym w sobie coś sadystycznego. Dlatego zamordyzm to takie dobre określenie.
Jak znasz trochę historii, a wiem, że tak, to wiesz, że w różnych reżimach politycznych, zwykle jest tak, że jeżeli władza dąży do władzy autokratycznej, czasem nawet totalitarnej czy fundamentalistycznej, to bardzo koncentruje swoją uwagę na kwestii rozrodczości kobiet. To kolejny argument do stosowania tego jakże adekwatnego określenia.

Cieszę, że potrafisz czytać słownik. Świetnie
Szkoda, tylko, że nie zajrzałaś do hasła logika, bowiem nie potrafisz właśnie wyjść z tego, że kłamliwie oskarżyłaś mnie o bycia taką osobą. Nawet nie potrafisz tego udowodnić w czym miałbym być zamordystą i gdzie dałem temu świadectwo.

MagdaLena1111 napisał/a:

MagdaLena1111 napisał/a:

Dla mnie wy zamordyści, którzy nie lubicie kobiet i tak bardzo chcecie, żeby za wszelką cenę rodziły bezmózgowe potworki sami za wiele w głowie nie macie.

MagdaLena1111 napisał/a:

Naprawdę nie rozumiesz, że stosowanie słownictwa o charakterze zniesławienia jest po prostu złe. Takowym nie rzuca się bez pomyślunku i odpowiedzialności, bo można się na tym przelecieć konkretnie...

Naprawdę Magdo - to przykre, że osoba w wieku, który cechuje dojrzałość, sprowadza mentalność w tym przypadku do nastolatki, która ma być, bo tak tupnie nóżką, bo inaczej to wszyscy źli, niedobrzy itd.
Sama zarzucasz masę pogardy i nienawiści u swoich rozmówców, a szkoda, że nie widzisz jej u siebie.
Zastanawiam się tylko - Czym zostałaś tak bardzo skrzywdzona, że musisz na takim poziomie szowinizmu podnosić sobie ego nawet w dyskusji z anonimkami?

MagdaLena1111 napisał/a:

Lufycer666 napisał/a:

Nie znam wszystkich faktów w tej sprawie, więc nie uważam, że lekarze są zupełnie bez winy, ale tez nie uważam, że to oczywisty błąd z ich strony. Być może coś zaniedbali i dosłownie przespali moment krytyczny, ale wcześniej musieli zwlekać z uwagi na durne prawo.
Bo faktem jest, że to wyrok przebierańców, spowodował, że zmieniło się w szpitalach postępowanie lekarzy wobec kobiet w beznadziejnych ciążach. Lekarze się po prostu boją. Nie jesteś w ich skórze, ale możesz sobie wyobrazić wściekłą twarz Godkobodobnych fundamentalistów piętnujących każdy przypadek podejrzanej aborcji, która być może była niepotrzebna, zbyt wczesna, może płód by przeżył itp. Zaraz prokurator na głowie, ciągnące się latami śledztwo i ogólnie ciągnący się smród za takim lekarzem. Zatem czekają, az „cos się zacznie dziać”, bo jak śledzisz ten temat, to widzisz ile ujawnia się podobnych historii, które wskazują, że to w ostatnim roku normalne postępowanie, to wyczekiwanie, a większość kobiet jednak przeżyło. Izie z Pszczyny nie udało się. Zapłaciła najwyższą cenę za religijne przekonania fundamentalistycznych dewotów.
A wiesz jaki jest paradoks w tej całej historii. To, że ona wcześniej już wiedziała, że płód ma liczne wady, a i tak chciała urodzić. A jakby pojechała za granicę i pozbyła się tej ciąży, to teraz by żyła. Żyłaby też, gdyby Godkopodobne babochłopy nie robiły nam tu katotalibanu, bo przed rokiem nikt nie czekałby aż płód obumrze albo „zacznie się coś dziać”, żeby usunąć beznadziejną ciążę.

Zapłaciła wysoką cenę, bo osoba decyzyjna była najwyraźniej niekompetentna.
Ja wiem, że lepiej grzać temat odpowiednio politycznie i nawet choćby w TVN padło, że prawnie mogli w ramach ochrony zdrowia matki przeprowadzić zabieg aborcji. I co najlepsze - to padło właśnie w TVN, że prawnie lekarz nie poniósłby żadnych negatywnych konsekwencji.
No, ale lepiej bawić się w narrację rodem Okopress, czy Dziewuchy Dziewuchom, bo po co merytoryka, skoro można emocjonalne słowotwórstwo stosować i rzucać oszczerstwami na lewo i prawo w rozmówców.

Jakbyś podjęła odrobinę wysiłku, to byś widziała, że sama Godek poza skrajnościami nie ma poparcia na prawej stronie.
Wręcz niektórzy zastanawiają się, czy ktoś jej nie płaci za to, żeby była personifikacją lewicowej czarnej propagandy.

------

Mały PS

MagdaLena1111 napisał/a:

Jak doskonale wiesz, to właśnie sprowadziłaś każde istniejące państwo do tego poziomu.
Bowiem Magdo każde państwo - niezależne od ustroju dąży to swojego wzrostu demograficznego różnymi sposobami, mniej udanymi bądź nie.
To normalne, bowiem siła ludzka to kapitał sam w sobie.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Abortion_Laws.svg

Aż mnie ciekawi jaki zamordyzm panuje w Finlandii, czy Wielkiej Brytanii...
No i te "liberalne" Chiny... w przeciwieństwie do Tajwanu.

Posty [ 2,146 do 2,210 z 2,447 ]

Strony Poprzednia 1 32 33 34 35 36 37 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024