Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Strony Poprzednia 1 26 27 28 29 30 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,756 do 1,820 z 2,447 ]

1,756

Odp: Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa
Snake napisał/a:
CatLady napisał/a:

Śmieszny jest argument, gdzie porównuje się aborcję wadliwego płodu do zabicia staruszki. Płód to płód, część organizmu matki, niezdolny do samodzielnego przeżycia, zwłaszcza taki zdeformowany, który nawet nie ma szans stać się dzieckiem, człowiekiem. Staruszka to żywy samodzielnie żyjący człowiek, który myśli i podejmuje decyzje.

No serio? Dziecko z zespołem Downa nie ma szans stać się człowiekiem? A co do staruszków, to jako nastolatek zajmowałem się codzienną opieką nad babcią. Nie wiem jaką decyzję ona podejmowała? Może żeby zrobić kupę na środku pokoju? Może złośliwa była jak cała nasza rodzina...

Przeczytaj co napisałam

Zobacz podobne tematy :

1,757 Ostatnio edytowany przez szakisz (2021-02-28 23:43:31)

CatLady napisał/a:

Wyobraź sobie ten bałagan w multikulturowym społeczeństwie, gdyby każdy pracownik służby zdrowia mógł zasłonić się klauzulą sumienia i odmówić pacjentowi tego czy innego zabiegu. Wiara doktora czy pielęgniarki nie powinna być brana pod uwagę - decyduje pacjent i jego sumie.

Nie tobie swojej wiary tylko sobie swojego udziału odmówić w procederze, który uważają za zbrodniczy. Mała, aczkolwiek znaczaca różnica smile

Nie pomyślałaś, że może chcieliby zaprotestować, tylko po prostu nie mogą, bo państwo zwyczajnie nie udostępnia im takich narzędzi? Właśnie dlatego, że te fajniusie społeczeństwo multi kulti jest tak bardzo tolerancyjne, że ludzie zwyczajnie nauczyli się już nie wychylać w obawie przed utratą roboty. Rozumiem, że dla ciebie lekarz czy pielęgniarka  idąca do pracy ma być cyborgiem bez sumienia, aby tylko realizować należny ci pakiet usług medycznych. W gruncie rzeczy podałaś mimowolnie jeszcze jeden powód, dla którego cieszę się, że Polska nie jest właśnie takim fajniusim społeczeństwem.

1,758 Ostatnio edytowany przez prego (2021-03-01 13:15:31)

CatLady napisał/a:

Wiara doktora czy pielęgniarki nie powinna być brana pod uwagę - decyduje pacjent i jego sumie.

Hitlerowcy też tylko wykonywali rozkazy, a sumienie zostawili w domu. Przepraszam ale Twoja argumentacja, aż prosi się o takie porównania.

1,759 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-03-01 13:24:36)

CatLady napisał/a:

Dlaczego w Polsce ludzie odczuwają potrzebę narzucania swoich wartości innym? W UK poszłabym do lekarza, który jest np Hindusem, asystowałaby mu należąca do baptystów pielęgniarka albo muzułmanka i żadna z tych osób nie wpadłaby na to, że ma prawo narzucać mi swoją wiarę. Wyobraź sobie ten bałagan w multikulturowym społeczeństwie, gdyby każdy pracownik służby zdrowia mógł zasłonić się klauzulą sumienia i odmówić pacjentowi tego czy innego zabiegu. Wiara doktora czy pielęgniarki nie powinna być brana pod uwagę - decyduje pacjent i jego sumie.

Przerażające jak w Polsce macica to dobro społeczne i decyduje o niej plemienna starszyzna.

Mnie się wydaje, że różnica wynika z kilku powodów.
Po pierwsze, komuna odcisnęła swoje piętno i wielu uważa, że zamordyzm to normalny instrument opresyjny, wolność osobista jest niedozwolona i można zaglądać obywatelom do łóżek, zarządzać ich rozrodczością, karać za seks i takie tam.
Po drugie, w starszych rocznikach jeszcze dużo jest ludzi wierzących, pełno starych dziadów i dewotek, które idąc za słowami wieszcza, kończą pacierz słowami „i odpuść nam nasze winy”, po czym okładają czym popadnie tych, którzy wg nich jakkolwiek zawinili.
Po trzecie, młoda demokracja. Ludzie nie wiedzą, że demokracja to wolność osobista, wzajemne uznanie i równość. Wielu nie pamięta, że koło 89 roku jako zbiorowość postanowiliśmy funkcjonować wg reguł demokratycznych, a nie takich, że sądy sądami, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie.
Do tego dochodzą jakieś kompleksy i pragnienie, żeby choć przez chwilę poczuć się lepiej, wymuszając opresją i siłą coś na innych. A jak ktoś przy tym cierpi, to tylko lepiej.

1,760

MagdaLena1111 napisał/a:

Ludzie nie wiedzą, że demokracja to wolność osobista, wzajemne uznanie i równość.

MagdaLena1111 napisał/a:

w starszych rocznikach jeszcze dużo jest ludzi wierzących, pełno starych dziadów i dewotek

Coś mi tu zgrzyta. smile Chcą uczyć tolerancji ci, którzy tej tolerancji za grosz nie mają. smile

1,761

prego napisał/a:
CatLady napisał/a:

Wiara doktora czy pielęgniarki nie powinna być brana pod uwagę - decyduje pacjent i jego sumie.

Hitlerowcy też tylko wykonywali rozkazy, a sumienie zostawili w domu. Przepraszam ale Twoja argumentacja, aż prosi się o takie porównania.

No ale tego lekarza i pielegniarki nikt nie zmusza, zeby akurat pracowail w miejscu, w ktorym sa przeprowadzane aborcje. Lekarza nikt nie zmusza, zeby zostal akurat ginekologiem.
Poza tym czytalam troch relacji lekarzy i oni mowili sami, ze byla u nich rotacja i ze jezeli ktos nie chcial przeprowadzac aborcji, bo mu sumienie nie pozwalalo, to zawsze mogl uderzyc do kolegi, ktory nie mial takich problemow. A jezeli juz samo uderzenie do kolegi byloby problemem, to mogl zrobic inna specjalizacje, albo otworzyc prywatna klinike i powiedziec od razu i wprost, ze aborcje to nie tutaj.

Tak samo pielegniarki. Maja mozliwosc pracy w wielu miejscach i na wielu oddzialach. Niekoniecznie sa zmuszane akurat do asystowania przy aborcjach.

1,762

CatLady napisał/a:
Snake napisał/a:
CatLady napisał/a:

Śmieszny jest argument, gdzie porównuje się aborcję wadliwego płodu do zabicia staruszki. Płód to płód, część organizmu matki, niezdolny do samodzielnego przeżycia, zwłaszcza taki zdeformowany, który nawet nie ma szans stać się dzieckiem, człowiekiem. Staruszka to żywy samodzielnie żyjący człowiek, który myśli i podejmuje decyzje.

No serio? Dziecko z zespołem Downa nie ma szans stać się człowiekiem? A co do staruszków, to jako nastolatek zajmowałem się codzienną opieką nad babcią. Nie wiem jaką decyzję ona podejmowała? Może żeby zrobić kupę na środku pokoju? Może złośliwa była jak cała nasza rodzina...

Przeczytaj co napisałam

To znaczy?
1. Wadliwy to możesz kupić odkurzacz. Fakt, jak wadliwy, to możesz zareklamować, a nawet odstąpić od kupna. Dziecko, nawet jeśli będziesz je zaczarowywać określeniem płód, to nie zepsuty odkurzacz.
2. Płód nie jest częścią organizmu matki. Jest osobnym organizmem, który tak jak natura wymyśliła przez 9 miesięcy ciąży pobiera z organizmu matki pokarm i tlen oraz oddaje produkty swojego metabolizmu. Organizm matki kończy się na łożysku. Częścią organizmu matki jest jej własne serce, wątroba, płuca ale nie serce, wątroba i płuca dziecka. To zdaje się poziom wiedzy jaki zdobywa mój młodszy syn w podstawówce.
3. Dziecko mające 9 miesięcy życia płodowego +1 dzień po urodzeniu również nie jest zdolne do samodzielnego przeżycia. Ewentualny eksperyment naukowy w tej kwestii jest już zagrożony konkretnymi zarzutami karnymi.
4. Moja babcia, którą się opiekowałem nie była samodzielnie żyjącym człowiekiem, bo można było postawić jej przed nosem talerz z jedzeniem i stałby tak aż do zgnicia, gdyby nie mówić jej, że co ma z nim zrobić. Nie kontrolowała potrzeb życiowych, potrzeb fizjologicznych. Fakt, oddychała ale to akurat załatwia nie myślenie ale odruch bezwarunkowy. Czy myślała? Pewnie tak ale w sposób równie nieodgadniony jak myślenie dziecka, które wydostało się z macicy lub... zostało z niej siłą wyrwane.

A teraz konkretnie odnośnie aborcji.
1. Zmuszanie do urodzenia dziecka, które w sposób nie budzący wątpliwości umrze wkrótce po porodzie nie ma sensu ze względów praktycznych. Logicznie niczemu nie służy, a generuje koszty. Może mieć sens ze względów religijnych ale to powinno pozostawać w kwestii indywidualnych wyborów wyznawcy konkretnej religii. Jeśli taką podejmie decyzję, przyjmując ryzyko i koszty emocjolnalno - psychiczne, to już jej sprawa.
2. Pozwalanie na aborcję dziecka, które może żyć, a komfort tego życia zależny jest jedynie od nakładu wysiłku i kosztów jest nieakceptowalne. W naszym kręgu cywilizacyjnym przyjęło się, że osobami niezdolnymi do samodzielnej egzystencji zajmujemy się. Nie wyrzucamy ich na śmietnik, bo się popsuły, stały się wadliwe. Tradycyjny model takiej opieki zakładał, że taką opieką osobiście obarczona jest najbliższa rodzina. Świat się jednak zmienia i dziwnie wyewoluował nie w kierunku wyrzucaniu wadliwych ludzi na śmietnik ale w kierunku profesjonalizacji opieki nad nimi. Dlatego mamy tzw. domy starców co może nieładnie brzmi ale ich ideą jest odciążenie rodziny i opieka przez ludzi do tego fachowo przygotowanych. Tak, są również placówki zajmujące się dziećmi niepełnosprawnymi. Tak, kobieta po urodzeniu dziecka niepełnosprawnego może zrezygnować z opieki nad nim. Ba! Może zrezygnować z opieki nad dzieckiem zdrowym. Takiego dziecka nie porwą złe wilki, ktoś się nim zajmie i będzie pod opieką państwa żyć tak długo jak mu to będzie przeznaczone. Tak, rozumiem, że łatwiej poradzić sobie z kilkoma tygodniami bezpośrednich wyrzutów sumienia po aborcji niż żyć wiele lat wiedząc, że gdzieś tam żyje własne dziecko, które się oddało. W sumie zaś chodzi o to żeby żyło nam się łatwiej co nie?

1,763

Różnica między lekarzem czy pielęgniarką a żołnierzem na froncie sprowadza się do ryzyka, że ten drugi stanie przed plutonem egzekucyjnym a ci pierwsi będą szukać nowej pracy. Chociaż w warunkach pokoju to szukanie pracy bywa czasami kwestią dość istotną wink

1,764 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2021-03-01 14:42:36)

Obecnie bardzo modna jest „lewicowość”. Ale, taka zmodyfikowana lewicowość.
Lewicowość co do światopoglądu, głoszona głównie przez tych mających pełne brzuchy, którzy jednocześnie są bardzo konserwatywni co do spraw socjalnych.
To nowość, bo ruch lewicowy zaczął się od walki o prawa socjalne, ale to wymaga osobistych poświęceń a dzisiaj poświęcenia osobiste nie są w modzie.
Lewicowość na swoich sztandarach niesie hasło walki i prawa słabszych.
I to kłoci mi się z jednoczesną walką o prawo do aborcji na życzenie.
Bo z dwojga bytów ( żeby nie wszczynać afery o to czy płód jest istota ludzka czy tez nie) kobiety i płodu , to płód jest tym słabszym bytem. 
Logicznie więc biorąc, to broniący wszystkich słabszych powinni bronić również płodu zamiast kobiety.
Ale, jest inaczej. Sprzeczność w postawie, która mogę tłumaczyć jedynie jako kontynuacje w odejściu od spraw socjalnych kojarzących się z osobistymi wyrzeczeniami na rzecz większego konsumpcjonizmu. I tak to kapitalizm znów zwyciężają socjalizmem - tym razem jako kapitalizm konsumpcyjny.
Nie jestem zwolennikiem idei Marksa, główne ze względu na hasła wprowadzenia zmian własności środków produkcji przemocą, ale miałem podziw dla „czerwonych” z krwi i kości walczących o prawa słabszych i pokrzywdzonych, dopóki nie przybrały rozmiarów karykatury podszywanej populizmem wyborczym.

1,765

Bill.Garret napisał/a:

Tak nawiązując do lewicowości, to za czasów rządów partii narodowo - socjalistycznej pod wodzą Adolfa Hitlera na terenach, gdzie rozciągała się władza tej partii istniał dualizm podejścia do aborcji. To znaczy rodowitym Niemkom nie zezwalano na aborcje ale np. w Generalnej Guberni tj. okupowanych terenach polskich Polki mogły przeprowadzać aborcje ile tylko chciały. Cwani Niemcy policzyli, że zgoda na aborcję wychodzi taniej niż kulka czy gaz w obozie zagłady. No i skoro podludzie chcą sami ograniczać swoją populację, to nie należy im w tym przeszkadzać.
Czyli dla Niemców podejście narodowe, a dla Polaków socjalistyczne!

1,766 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-03-01 17:17:15)

Bill.Garret napisał/a:

Lewicowość co do światopoglądu, głoszona głównie przez tych mających pełne brzuchy, którzy jednocześnie są bardzo konserwatywni co do spraw socjalnych.
To nowość, bo ruch lewicowy zaczął się od walki o prawa socjalne, ale to wymaga osobistych poświęceń a dzisiaj poświęcenia osobiste nie są w modzie.
Lewicowość na swoich sztandarach niesie hasło walki i prawa słabszych.
I to kłoci mi się z jednoczesną walką o prawo do aborcji na życzenie.
Bo z dwojga bytów ( żeby nie wszczynać afery o to czy płód jest istota ludzka czy tez nie) kobiety i płodu , to płód jest tym słabszym bytem. 
Logicznie więc biorąc, to broniący wszystkich słabszych powinni bronić również płodu zamiast kobiety.
Ale, jest inaczej. Sprzeczność w postawie, która mogę tłumaczyć jedynie jako kontynuacje w odejściu od spraw socjalnych kojarzących się z osobistymi wyrzeczeniami na rzecz większego konsumpcjonizmu. I tak to kapitalizm znów zwyciężają socjalizmem - tym razem jako kapitalizm konsumpcyjny.
Nie jestem zwolennikiem idei Marksa, główne ze względu na hasła wprowadzenia zmian własności środków produkcji przemocą, ale miałem podziw dla „czerwonych” z krwi i kości walczących o prawa słabszych i pokrzywdzonych, dopóki nie przybrały rozmiarów karykatury podszywanej populizmem wyborczym.

Bill.Garret, teraz usiądź wygodnie, bo to, co napiszę może być dla Ciebie szokiem.
Wyobraź sobie, że świat światopoglądów nie dzieli się tylko na prawicę i lewicę :-O Wiem, szok ;-)
Są jeszcze ludzie, którzy uznają wolność światopoglądową i wolność gospodarczą. Nie robią sobie w głowie mentalnych fikołków, że w jednym obszarze żucia, to pożądana jest wolność, a w drugim, to już trzeba wolność poprzez opresję stopować :-D

I oczywiście, że nie wszyscy stawiają znaku równości między zygotką a ukształtowanym człowiekiem. To, co dla Ciebie jest bobasem, dla mnie jest zlepkiem komórek. Możesz sobie zaklinać rzeczywistość, ale jakby było inaczej, to mógłbyś po aborcjach te bobasy adoptować. A tak masz zlepek komórek.

1,767

Magdalena, to co napisałaś naprawdę nie jest odkrywcze. Poza tym Twoje  stwierdzenia bynajmniej nie odnoszą się do mojego postu Po co napisałaś to co napisałaś  ??

1,768

Po co?
Bo wzbudził u mnie uśmiech na twarzy Twój post, zaczynający się od dziwnej lewicowości. Jakby wszystko, co nie pasuje do prawicy  trzeba było wrzucić do lewicy, bo innego wyjścia nie ma. Takie czarno-białe spojrzenie. Gdy nagle jakaś szarość wybiła, to stało się „dziwnie” :-D
Jak na mój gust, to równie dobrze mogłeś użyć zamiast określenia „lewicowość z konserwatywnym podejściem do spraw socjalnych”, to „prawicowość z wolnościowym podejściem do aborcji” :-D Nie byłoby specjalnej różnicy.

Podobnie z pseudointelektualnym wywodem o tym, jak lewicowość powinna wziąć w ochronę słabsze płody, świadczy o tym, że nie rozumiesz perspektywy osób, które nie opierają się na wierzeniach, które kazałyby im traktować coś, co dopiero ma szansę/potencjał, aby być czymś innym w przyszłości, jakby tym czymś już było.

1,769 Ostatnio edytowany przez szakisz (2021-03-01 21:32:14)

Prawdą jest, że podział jednoosiowy dzisiaj nie wystarcza, Jednak nie da się ukryć że to właśnie ten podział mocno wrył się w świadomość ogółu, głównie ze względu na łatwość przekazu. Nie da się też ukryć że temat aborcji politycznie zagarnęła szeroko pojęta "lewica światopoglądowa". A ponieważ rozmowiamy tu stricte o aborcji, stosunek do gospodarki nie ma tu znaczenia.

1,770

Co nie zmienia faktu, że są ugrupowania nazywające siebie „lewicą” ale zajmują się jedynie swiatopoglądem , nie zajmując się sprawami socjalnymi albo wspominając o nich w jedynie czasie wyborów.
Mój pseudointelektualny wywód o wierzeniach, jest dosyć często spotykany w historii która lubi się rymować - wierzono już w to, że Żydzi są robactwem a Słowianie podludźmi. Tymi akurat wierzeniami zajmowała się lewicowość narodowościową. W innych wierzeniach podgatunkiem człowieka byli Murzyni czy wyznawcy innych religii. Teraz wierzy się w to, że płod to nie człowiek .
Oczywiście każde z tych wierzeń, jak każde inne, ma swój cel - skupić ludzi wokół tej wiary by nimi sterować.
Przyznasz, że o wiele łatwiej przekonać ludzi do tego, że mogą łatwo pozbyć się problemu niż się z nim zmierzyć. A żeby nie  popsuć im samopoczucia łatwo przyswoją sobie stwierdzenia - to nie człowiek ale wszystkiemu winny Żyd, zacofany Słowianin, dziki Murzyn, krwiopijca kapitalista, tylko zygota itd.
Historia stara jak świat. Ciagle się rymuje.

1,771

Snake napisał/a:
Bill.Garret napisał/a:

Tak nawiązując do lewicowości, to za czasów rządów partii narodowo - socjalistycznej pod wodzą Adolfa Hitlera na terenach, gdzie rozciągała się władza tej partii istniał dualizm podejścia do aborcji. To znaczy rodowitym Niemkom nie zezwalano na aborcje ale np. w Generalnej Guberni tj. okupowanych terenach polskich Polki mogły przeprowadzać aborcje ile tylko chciały. Cwani Niemcy policzyli, że zgoda na aborcję wychodzi taniej niż kulka czy gaz w obozie zagłady. No i skoro podludzie chcą sami ograniczać swoją populację, to nie należy im w tym przeszkadzać.

Jednocześnie ich polityka pronatalistyczna (jak zwykle w takich przypadkach) spaliła na panewce, bo Niemki niespecjalnie się chciały mnożyć.
Lebensborn jest tylko przykładem okrutnej desperacji władzy narodowych socjalistów pod tym względem.

1,772

Lucyfer666 napisał/a:
Snake napisał/a:
Bill.Garret napisał/a:

Jednocześnie ich polityka pronatalistyczna (jak zwykle w takich przypadkach) spaliła na panewce, bo Niemki niespecjalnie się chciały mnożyć.
Lebensborn jest tylko przykładem okrutnej desperacji władzy narodowych socjalistów pod tym względem.

Bo i co to za frajda rodzić i wychowywać dzieci w opresyjnym systemie. Chyba tylko jest to pierwszyzna dla tych, którzy z domu wynieśli zamiłowanie do życia w przemocy i bez wolności, więc czują się swojsko samemu katując albo czując miecz kata nad sobą. Jak ktoś nie ma doświadczeń przemocowych, to na zamordystyczne próby zdominowania przez innych reaguje niechęcią -> reaktancja.
Wolność jest ludziom potrzebna, żeby wzrastali.

1,773 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-03-02 11:26:04)

MagdaLena1111 napisał/a:

Bo i co to za frajda rodzić i wychowywać dzieci w opresyjnym systemie.

Chyba jednak frajda skoro w opresyjnych systemach islamskich kobitki rodzą po szóstkę dzieci, a wśród moich znajomych powiedzmy, że ortodoksyjnie wyznających jakąś formę wiary czwórka dzieci, to minimum. Są tacy z szóstką, a mam i znajomego co do szóstki swoich dzieci wziął jeszcze szóstkę dzieci z bidula. W każdym bądź razie nigdy nie mogę się doliczyć ile on tych dzieci w domu ma wink

1,774 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-03-02 12:06:41)

:-D Hehehe
Raczej większość Europejek nie będzie paliło się do powielania islamskich wzorców. Mężczyzn raczej też ;-) Wybierasz się na dżihad? ;-) Bo trudno przeoczyć to, że większość muzułmanów na świecie wierzy, że mężczyźni, którzy zmietli w pył WTC, siedzą teraz po prawicy Boga, gdzie płyną „strumyki wody nie ulegającej zepsuciu i strumyki mleka, którego smak się nie zmienia i strumyki wina – rozkosz dla popijających, i strumyki oczyszczonego miodu”.

1,775 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-03-02 12:23:00)

Najwyraźniej Magdo masz do nadrobienia nastroje społeczeństwa niemieckiego z okresu II i III Rzeszy.
Żadna wolność tu nie jest istotą rzeczy i nigdy nie była. Niemcom stale rósł mimo wszystko poziom życia. Naprawdę sprawa poparcia Hitlera nie była wydmuszką prymitywnej propagandy, ale po prostu pieniądz za nią przemawiał.
W przypadku kobiet również - pomimo ideologicznego promowania patriarchatu kobiety w żaden sposób nie narzekały na swój status.
Po prostu - wraz ze wzrostem zamożności spada wskaźnik dzietności. To naturalne i próby narodowych socjalistów na odwrócenie tego trendu spaliły na panewce, jak wszelkie inne próby i programy natalistyczne.
Efekt bardziej konsumpcyjnego trybu życia.

Tak samo mit zamkniętych granic w okresie przedwojennym żyje dobrze, tymczasem gospodarka była tak rozbuchana, że konieczne było sprowadzanie pracowników zagranicznych.
Z resztą wielu Polaków jeździło okresowo na prace do Rzeszy do Zagłębia Ruhry.
Włosi z południa również często jeździli.

----

Ideologicznie to od dekad trwa wojna macic między Żydami, a Palestyńczykami.
W sumie Izrael pod wieloma względami przypomina podejściem narodowo-socjalistyczne Niemcy.

1,776

Lucyfer666 napisał/a:

Po prostu - wraz ze wzrostem zamożności spada wskaźnik dzietności. To naturalne i próby narodowych socjalistów na odwrócenie tego trendu spaliły na panewce, jak wszelkie inne próby i programy natalistyczne.

Sugerujesz, że bida z nędzą jest nam potrzebna?
Żeby zejść z jakości na ilość?

1,777

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

W systemach uzależnionych od wymienialności pokoleń jedno i drugie jest istotne.
Niemniej nie sugeruję, co zaznaczam, że ze wzrostem dobrobytu jest widoczny spadek dzietności wink
Dotyczy to każdego kraju i społeczeństwa.

1,778 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-03-02 12:44:54)

Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

W systemach uzależnionych od wymienialności pokoleń jedno i drugie jest istotne.
Niemniej nie sugeruję, co zaznaczam, że ze wzrostem dobrobytu jest widoczny spadek dzietności wink
Dotyczy to każdego kraju i społeczeństwa.

Jak ktoś widzi jedyny sens swojego życia w taśmowej produkcji obywateli, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się realizował w ten sposób. Mamy wolność ;-). Sęk w tym, że ci, którzy na dzietność naciskają, sami do robienia tych dzieci i wychowywania gromadki się nie kwapią i jakoś przykładem nie świecą. Tylko innym wciskają dyrdymały, np. księża. Chociaż Ci to akurat pokątnie sobie robią potomstwo

Dla mnie nie jest atrakcyjna wizja życia, w którym taśmowo produkuje się dzieci a potem zasuwa, żeby je dosłownie obrobić.

1,779 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-03-02 12:57:23)

Ale kto, poza Tobą, mówi o jakiejkolwiek taśmowej produkcji dzieci?
Zdefiniuj to pojęcie.

1,780

Lucyfer666 napisał/a:

Ale kto, poza Tobą, mówi o jakiejkolwiek taśmowej produkcji dzieci?
Zdefiniuj to pojęcie.

Praca na wzrost współczynnika dzietności sprowadza się do produkcji dzieci. Snake kilka postów wstecz pisał o 6, czy nawet 12 dzieci. Dla mnie to taśmowa produkcja :-D

1,781

Nie no.
Do normalnego funkcjonowania społeczeństwa mówimy o 2-3 Magdo
6-12 to skrajności klasyczne dla warunków ubóstwa, gdzie prawdopodobnie 3/4 nie dożyje wieku dorosłego.
Takie zjawisko w Polsce mieliśmy na kresach.

1,782

Lucyfer666 napisał/a:

Nie no.
6-12 to skrajności klasyczne dla warunków ubóstwa, gdzie prawdopodobnie 3/4 nie dożyje wieku dorosłego.

Gdzieś wrzucałam już wcześniej w tym wątku obrazek z dzietnością w poszczególnych krajach europejskich. Jesteśmy poniżej średniej europejskiej.
Dziwnym zbiegiem okoliczności ;-) w krajach bogatszych od nas i gdzie aborcja jest dozwolona ten wskaźnik jest wyższy niż u nas :-O
Może niekoniecznie chodzi o to, żeby była bida z nędzą oraz zakazy i nakazy fanatyków religijnych i dewotek, żeby zaczęło się lepiej dziać?

1,783 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-03-02 13:14:28)

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Nie no.

Gdzieś wrzucałam już wcześniej w tym wątku obrazek z dzietnością w poszczególnych krajach europejskich. Jesteśmy poniżej średniej europejskiej.
Dziwnym zbiegiem okoliczności ;-) w krajach bogatszych od nas i gdzie aborcja jest dozwolona ten wskaźnik jest wyższy niż u nas :-O
Może niekoniecznie chodzi o to, żeby była bida z nędzą oraz zakazy i nakazy fanatyków religijnych i dewotek, żeby zaczęło się lepiej dziać?

Polecam sprawdzić ową dzietność wśród rdzennej populacji.
Rdzenni Europejczycy w swoich państwach się nie mnożą. Wskaźnik 1.3, czy 1.5 w żaden sposób się istotnie nie różnią wink
Nie ma co ukrywać, że Polska będzie przyjmować coraz większe rzesze populacji z zagranicy w celu łatania dziury.
Z resztą za obecnie rządzących to się bardzo systematycznie dzieje wink

Problem dzietności ma charakter kulturowy, a w mniejszym stopniu ekonomiczny.

1,784

Lucyfer666 napisał/a:

Eeee....To jak się to ma do wcześniejszego stwierdzenia, że „wraz ze wzrostem zamożności spada wskaźnik dzietności? :-/

Faktem jest, że w następnych pokoleniach imigrantów też zaczyna się rodzić mniej dzieci. To nie konsumpcjonizm, ludzie zaczynają dostrzegać w życiu OBOK wychowywania dzieci, wartościowe są także inne aspekty.

1,785

MagdaLena1111 napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:

Eeee....To jak się to ma do wcześniejszego stwierdzenia, że „wraz ze wzrostem zamożności spada wskaźnik dzietności? :-/

Faktem jest, że w następnych pokoleniach imigrantów też zaczyna się rodzić mniej dzieci. To nie konsumpcjonizm, ludzie zaczynają dostrzegać w życiu OBOK wychowywania dzieci, wartościowe są także inne aspekty.

Wzrost zamożności naturalnie wzmacnia masowy model konsumpcyjnego społeczeństwa (naturalna sprawa, bowiem możemy pozwolić sobie na więcej).
Oczywiście, że zaczyna się rodzić mniej dzieci w pokoleniach imigrantów z tego samego powodu wink

I ostatnie zdanie z niczym się nie wiąże, bowiem jedno nie wyklucza drugiego pod względem wartości.
Po prostu proces wychowawczy się wydłuża, jest droższy i bardziej absorbujący.
I nie ma co ukrywać, że procesie długofalowym model ten jest również toksyczny społecznie.

1,786

Lucyfer666 napisał/a:

I nie ma co ukrywać, że procesie długofalowym model ten jest również toksyczny społecznie.

Można dostrzegać toksyczność w każdym modelu. Wszystkich się nie zadowoli. Każdy z nas ma jedno życie i niech sobie je układa tak, jak jemu odpowiada.
Warto się konstytuować jako wolny człowiek, który w swoich działaniach się buduje i jakby tworzy wewnętrzną zgodę z sobą. Jeśli u Ciebie to jest dbanie o następowalność pokoleń, to do dzieła, szkoda czasu na pitu pitu na forum ;-) Realizują swoją podmiotowość jak Tobie się podoba. Przecież możesz iść za tym, co obecny system i jego funkcjonariusze twierdzą, że prawdziwa wolność polega na afirmowaniu konieczności, na zgodzie na to, co jest naszym obowiązkiem, co nas obliguje i wiąże, na czele z prawem Bożym, interpretowanym przez władze. Jeśli jest to w zgodzie z Tobą, to ok.

1,787

MagdaLena1111 napisał/a:

Po prostu wzrost zamożności ma też swoje uwarunkowania i konsekwencje. Jak jesteś w tej umownej warstwie średniozamożnej, to masz aspiracje na miarę tej warstwy, a najlepiej wyżej. W ramach tych aspiracji musisz dać dzieciom odpowiednie wykształcenie, a wszędzie wiąże się to z "więcej kasy". Jesteś z klasy średniej ale takiej, że góra dwójkę dzieci poślesz na dobre studia, więc skupiasz się na tym, żeby mieć dwójkę i dać im maksimum. Inne wyjście, to więcej dzieci i odpowiednio na nie rozproszone twoje możliwości finansowe. No i uda się albo się nie uda, a ludzie wolą minimalizować ryzyko inwestycyjne.
Przy mniejszej zamożności sukcesem jest jak szóstka dzieci "wyjdzie na ludzi" co może oznaczać choćby to, że nie będą kraść, będą mieli pracę z której się utrzymają. W tym modelu często jest jakiś wybraniec rodziny do robienia większej kariery, dawniej rozumianej na przykład jako zostanie księdzem. Taki ksiądz to był dla rodziny skarb i powód do dumy.
Paradoks polega na tym, że dużo dzieci możesz mieć będąc mało zamożnym albo bardzo zamożnym, wtedy ilość nie przeszkadza. Co widać po pięknej i uroczej pani właścicielce klubu piłkarskiego, która urodziła sobie czwórkę dzieci i jest szczęśliwa, i spełniona.

1,788 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-03-02 17:20:08)

Masz na myśli panią prezes Warty Poznań?

Urodziła sobie już nawet 6 dzieci.
Imponująca gromadka :-)

https://v.wpimg.pl/Mjk5Njk5YgsKVzhZRE5vHkkPbAMCF2FIHhd0SER6YlxfATZeXQViDkVCPgMGUmMaBxp8Wl0EelxfBndcRg1_U1oGeFhaAmIDEVQsDwdZLEcHQCUFBkYmC0VfPg1JSA

1,789 Ostatnio edytowany przez authority (2021-03-02 19:24:24)

prego napisał/a:
CatLady napisał/a:

To źle porównujesz. Pacjent jest niżej niż lekarz za Hitlera było odwrotnie. klient nasz pan służba nie drużba służba zdrowia ma służyć pacjentom a nie sumieniom lekarzy. Nie podoba się to zmień zawód.

1,790

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Po prostu wzrost zamożności ma też swoje uwarunkowania i konsekwencje. Jak jesteś w tej umownej warstwie średniozamożnej, to masz aspiracje na miarę tej warstwy, a najlepiej wyżej. W ramach tych aspiracji musisz dać dzieciom odpowiednie wykształcenie, a wszędzie wiąże się to z "więcej kasy". Jesteś z klasy średniej ale takiej, że góra dwójkę dzieci poślesz na dobre studia, więc skupiasz się na tym, żeby mieć dwójkę i dać im maksimum. Inne wyjście, to więcej dzieci i odpowiednio na nie rozproszone twoje możliwości finansowe. No i uda się albo się nie uda, a ludzie wolą minimalizować ryzyko inwestycyjne.
Przy mniejszej zamożności sukcesem jest jak szóstka dzieci "wyjdzie na ludzi" co może oznaczać choćby to, że nie będą kraść, będą mieli pracę z której się utrzymają. W tym modelu często jest jakiś wybraniec rodziny do robienia większej kariery, dawniej rozumianej na przykład jako zostanie księdzem. Taki ksiądz to był dla rodziny skarb i powód do dumy.
Paradoks polega na tym, że dużo dzieci możesz mieć będąc mało zamożnym albo bardzo zamożnym, wtedy ilość nie przeszkadza. Co widać po pięknej i uroczej pani właścicielce klubu piłkarskiego, która urodziła sobie czwórkę dzieci i jest szczęśliwa, i spełniona.

To się raczej opiera na uwarunkowaniach biologicznych. Znaczy korelacji między dzietnością a śmiertelnością dzieci do lat 5.
Nie ma śmiertelności? To spada dzietność... tylko, ze to trwa, bo "natura" potrzebuje trochę czasu żeby się mózg "przestawił" na tryb "osiągnę sukces reprodukcyjny mniejszą inwestycją biologiczna". W końcu dziecko to "biologiczne" obciążenie, więc ewolucyjnie wykształciła się taka zależność, że to się dostosowuje do warunków.

Imigranci przyjeżdżają ze swojego 3ciego świata, więc po 2-3 pokoleniach przyzwyczajają się do bezpieczeństwa i dzietność siada. Strategia reprodukcyjna przeskakuje z R na K.

1,791 Ostatnio edytowany przez bagienni_k (2021-03-02 20:52:31)

Znerx Dokładnie smile Zmiana strategii R na K jest tym bardziej prawdopodobna, jeśli warunki życia/środowiska stają się bardziej stabilne czy "lepsze", pod jakimkolwiek względem smile

1,792 Ostatnio edytowany przez authority (2021-03-02 21:29:45)

Może ktoś mi wyjaśni czemu cały mój kochany Wrocław jest pokryty propagandą pro life hospicjum perinatalne (czytaj pokój płaczu) wielki płód to tałatajstwo jest dosłownie wszędzie. Oczywiście firma reklamowa PIS to jak zwykle firma niemiecka stroer a jakże. Zdecydowanej większości wrocławian to się nie podoba. Najpierw miesiącami było ogłoszenie uwaga zły pan a teraz to.

1,793

authority napisał/a:

Może ktoś mi wyjaśni czemu cały mój kochany Wrocław jest pokryty propagandą pro life hospicjum perinatalne (czytaj pokój płaczu) wielki płód to tałatajstwo jest dosłownie wszędzie. Oczywiście firma reklamowa PIS to jak zwykle firma niemiecka stroer a jakże. Zdecydowanej większości wrocławian to się nie podoba. Najpierw miesiącami było ogłoszenie uwaga zły pan a teraz to.

Dlatego wink

1,794

Taka mała ciekawostka

https://pbs.twimg.com/media/EvgMUu6WgAMyEaN?format=jpg&name=large

1,795

Lucyfer666 napisał/a:

Taka mała ciekawostka

To ja się dorzucę z drugim wykresem. Tylko nie tak ładnie zalinkowanym cool
https://i.ibb.co/m86XhT8/childrenspain.jpg

authority napisał/a:

uwaga zły pan

To plakat który wygrał konkurs, "zaprojektowanie plakatu na temat praw zwierząt", organizowany przez Galerię Plakatu AMS. 
Czyli AMS S.A., a jak ktoś to połączy z PISem albo pro-life to jest niezły. big_smile

1,796

authority napisał/a:

Bo tylko dobro zygotek się liczy, urodzone dzieci mogą zdychać.

Rząd miał badać przyczyny maltretowania dzieci, ale zajął się płodami. Katowanie trwa

Przez dziewiętnaście miesięcy nie przedstawiono ani projektu ustawy o ochronie dzieci, ani nie powstała polska procedura Serious Case Review. W tym czasie życie stracili między innymi:

– miesięczny Wiktor zakatowany przez rodziców w Rudzie Śląskiej. Wiktor miał starszą siostrę, która również wcześniej trafiała do szpitala z obrażeniami ciała, została zabezpieczona w rodzinnej pieczy zastępczej, a następnie zreintegrowana z matką i ojcem. Dziewięć miesięcy po jej powrocie rodzice pobili młodszego syna ze skutkiem śmiertelnym;

– ośmiomiesięczny Szymon z Legnicy pobity przez matkę i konkubenta ze skutkiem śmiertelnym, pozostawiony w rodzinie mimo iż starsze rodzeństwo zostało już wcześniej zabezpieczone w pieczy zastępczej, a wobec matki Szymona toczyło się postępowanie o ograniczenie jej władzy rodzicielskiej;

– trzyletnia Hania z Kłodzka, pobita ze skutkiem śmiertelnym przez matkę i jej konkubenta, wobec której opiekunowie stosowali kary w postaci m.in. lodowatych pryszniców za moczenie nocne. Rodzina była pod opieką kuratora i asystenta rodziny.

1,797 Ostatnio edytowany przez authority (2021-03-13 01:47:43)

Znerx lucyfer Widzę że jesteście jednojajowymi bliźniakami big_smile Taki z ciebie lucyfer prorynkowiec a boisz się o zakład utylizacji staruszków o 13 i 14 emeryturę.  Nie martw się po tych akcjach z aborcją i plakatach młodzi zaczęli wyjeżdżać za granice wrócą jak zmieni się władza na lepsze. I bardzo dobrze że spada dzietność inaczej przeludnienie. Trzeba nam naturalnej depopulacji wirus to forma obrony natury.Poniżej dużo mówiący wykres.
https://ourworldindata.org/uploads/2018/11/Annual-World-Population-since-10-thousand-BCE-for-OWID-800x498.png
Z utęsknieniem czekam aż ziści się dłuższe życie najlepiej 3 krotność obecnego. Jak osiągniemy 60 mld to nawet najbardziej hurra optymistyczne badania pokażą iż nie starczy nam surowców i zacznie się przymusowa kastracja. Zrobią to praktycznie wszystkie państwa w szczególności Afryki i Azji. 1 Próg to był wtedy gdy mnóstwo ludzi umierało na choroby w czasie porodów i dużo rodzili tak było bardzo długo do czasów rewolucji przemysłowej później poprawiła się jakość życia ale ludzie nadal dużo rodzili iw tedy przybyło 95% obecnej ludności 3 etap do stabilizacja finansowa prawa kobiet znacznie zwolniły tępo przyrostu ludności. 4 etap to będzie znaczny spadek ludności. 5 etap jest nieznany. Gdzieś około 2100 roku wzrost ludności wyniesie 0% i wreszcie zacznie się spadek wtedy ludność będzie liczyła 30 parę miliardów ludzi. wychowywać to można dzieci ale dzieci nie odpowiadają za swe czyny dlatego zawsze będę przeciw władzy centralnej.

1,798

authority napisał/a:

Taki z ciebie lucyfer prorynkowiec a boisz się o zakład utylizacji staruszków o 13 i 14 emeryturę.

Co ma piernik do wiatraka?
Oczywiście nic, bo nie potrafisz żadnych konkretów powiedzieć poza tanim populizmem.

authority napisał/a:

Nie martw się po tych akcjach z aborcją i plakatach młodzi zaczęli wyjeżdżać za granice wrócą jak zmieni się władza na lepsze.

Ktoś tu nie ogarnia podstaw migracji ludności...

authority napisał/a:

I bardzo dobrze że spada dzietność inaczej przeludnienie. Trzeba nam naturalnej depopulacji wirus to forma obrony natury.Poniżej dużo mówiący wykres.
https://ourworldindata.org/uploads/2018/11/Annual-World-Population-since-10-thousand-BCE-for-OWID-800x498.png
Z utęsknieniem czekam aż ziści się dłuższe życie najlepiej 3 krotność obecnego. Jak osiągniemy 60 mld to nawet najbardziej hurra optymistyczne badania pokażą iż nie starczy nam surowców i zacznie się przymusowa kastracja. Zrobią to praktycznie wszystkie państwa w szczególności Afryki i Azji. 1 Próg to był wtedy gdy mnóstwo ludzi umierało na choroby w czasie porodów i dużo rodzili tak było bardzo długo do czasów rewolucji przemysłowej później poprawiła się jakość życia ale ludzie nadal dużo rodzili iw tedy przybyło 95% obecnej ludności 3 etap do stabilizacja finansowa prawa kobiet znacznie zwolniły tępo przyrostu ludności. 4 etap to będzie znaczny spadek ludności. 5 etap jest nieznany. Gdzieś około 2100 roku wzrost ludności wyniesie 0% i wreszcie zacznie się spadek wtedy ludność będzie liczyła 30 parę miliardów ludzi. wychowywać to można dzieci ale dzieci nie odpowiadają za swe czyny dlatego zawsze będę przeciw władzy centralnej.

Dobrze, że udowodniłeś, że jakiekolwiek hasła liberalne to lubisz nieść na sztandarach, ale pod tą szmatką trzyma się stara gęba planisty.

1,799 Ostatnio edytowany przez Walwan (2021-03-13 18:30:38)

polis napisał/a:

Przypominam, że aborcje z przesłanki eugenicznej mogły być dokonywane do 24 tygodnia ciąży. Jeśli według ciebie na tym etapie mamy do czynienia z zygotą, to albo celowo manipulujesz, albo musisz pilnie uzupełnić braki w edukacji.

1,800 Ostatnio edytowany przez authority (2021-03-14 00:03:25)

Nie rozumiesz że zasoby ziemi są ograniczone i żadna polityka tego nie odczaruje to jest fakt naukowy a jak powiedziała  bardzo mądra osoba nauka nie jest demokratyczna jest weryfikowana odrzuca to co jest błędne. Planiści Zmuszając do dzietności zakazując aborcji, ograniczając antykoncepcję wprowadzając 500+ ulgi i inne tp rzeczy. Zamożność to naturalny hamulec dzietności a sztuczna próba jej ograniczenia da odwrotny efekt. Wystarczy nie ingerować w poczynania ludzi.

Walwan napisał/a:
polis napisał/a:

Przypominam, że aborcje z przesłanki eugenicznej mogły być dokonywane do 24 tygodnia ciąży. Jeśli według ciebie na tym etapie mamy do czynienia z zygotą, to albo celowo manipulujesz, albo musisz pilnie uzupełnić braki w edukacji.

To nie ma znaczenia państwa zamożne cywilizowane mają jeszcze przesłankę finansową i na żądanie a my idziemy w stronę republiki bananowej kilu małych latynoskich państw i państw muzułmańskich. Zobacz na mapę. Pewnie pisiorek albo konfederata targowicki

1,801 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-03-14 00:15:43)

authority napisał/a:

Nie rozumiesz że zasoby ziemi są ograniczone i żadna polityka tego nie odczaruje to jest fakt naukowy a jak powiedziała  bardzo mądra osoba nauka nie jest demokratyczna jest weryfikowana odrzuca to co jest błędne.

I znowu dzbanisz twierdząc co rozumiem, a co nie.
Każde państwo działa w sposób egoistyczny i nikt w imię depopulacji nie będzie rezygnował ze swojego rozwoju.
Poza tym ludzkość zawsze będzie dążyć do ekspansji i już teraz otwieramy się na kolejny etap przestrzeni, a wraz z nią nowe surowce i nowe zastosowania.
I oczywiście, że ziemia ma ograniczone zasoby. Dlatego również będziemy szukać alternatyw.
Widzimy to doskonale obecnie w przemyśle mięsnych, gdzie już są projekty masowej produkcji mięsa syntetycznego.

authority napisał/a:

Planiści Zmuszając do dzietności zakazując aborcji, ograniczając antykoncepcję wprowadzając 500+ ulgi i inne tp rzeczy. Zamożność to naturalny hamulec dzietności a sztuczna próba jej ograniczenia da odwrotny efekt. Wystarczy nie ingerować w poczynania ludzi.

Problem dzietności jest kulturowy, a nie finansowy.
Owszem - wraz ze wzrostem jakości życia znika potrzeba posiadania 8 dzieci.
Niemniej nie mów, że klasyczny współczynnik wymienialności pokoleń (2-3) to jest za dużo)
Podstawowy czynnik zachowania jest przede wszystkim kulturowy. Konsumpcjonizm wręcz hedonistyczny już i tak sporo brudnych kart pokazał.
Ot krótkie życie na kredyt... jakże piękne strzyżenie owiec.

1,802 Ostatnio edytowany przez authority (2021-03-14 00:59:30)

Konsumpcjonizm to koło zamachowe wolnego rynku chcesz zabić kapitalizm to nie kupuj Karol Marx się ucieszy. Cierp cierp i tak po śmierci znikniesz już ktoś próbuje nawracać ludzi na religijne bajki. Ludzie rodzili dzieci z powodu tego że te przedwcześnie umierały albo na starość nie było ich stać na pomoc więc dzieci były ich kapitałem. Wraz z zamożnością świadomością swoich praw ludzie rodzą dzieci gdy są ustatkowani i zazwyczaj jedno bądź dwoje. By zanadto nie obciążać się finansowo. Jak powstanie kolonia na marsie to ci ludzie tam zamieszkają będzie to nowe samowystarczalne państwo z własnym prawem demokracją bezpośrednią. Wystarczy posłuchać Elona Muska.
Młodzi ludzi nie mają czego w Polsce szukać państwo PIS publiczna jest nastawiona na elektorat ludzi starszych. Młodzi boją się że urodzą downa. Dotąd nie było takiego ryzyka była możliwość aborcji. No ale katolicki taliban już nie wytrzymał.

1,803 Ostatnio edytowany przez polis (2021-03-20 23:26:35)

Walwan napisał/a:
polis napisał/a:

Jak nie wiesz, czym są poważne wady genetyczne to sam się dokształć. Możesz zacząć od wygooglowania grafik dla płód arlekin. 

Kolejny co myśli, że kobieta dla fantazji robi aborcje w późnym okresie. Im mniejszy płód, tym mniejsze ryzyko przy aborcji. Nikt nie będzie chodził w niechcianej ciąży, żeby sobie zrobić późną aborcję. Późne aborcje to płody o poważnych wadach, często takie co same nie przyżyją, więc po grzyba kobietę narażać na powikłania przy porodzie jak aborcja jest bezpieczniejsza i umożliwia jej szybsze zajście w następną ciążę? Chyba tylko dla takich ignornackich pro-lfiwó co g**** wiedzą i g**** pomogą, ale czują się lepiej i bardziej szlachetni, że komuś cierpienia dowalili. I nie manipuluj tutaj słownictwem aborcja eugeniczna. To nie są rodzice, którym nie spodobał się kolor oczu dziecka i wiadomość, że nie będzie mieć blond włosków.

1,804

polis, to chyba nie ma sensu. Co raz pojawia się tutaj jakiś nieuk, który jest na bakier z biologią i nie odróżnia zygotki od ukształtowanego człowieka, albo bezrozumnie powtarza słowa polityków, tak samo rozumnych jak oni sami, więc nie wie, czym jest przesłanka embriopatologiczna a czym eugenika.
Ale tacy są dumni, że zwiększyli ilość cierpienia na świecie, bo przyczynili się  do tego, że kolejny potworek pojawił się na świecie i umierał w cierpieniu.
Albo to myślenie, że każda kobieta marzy o aborcji, więc trzeba jej zakazać. Ech...szkoda słów.

1,805

MagdaLena1111 napisał/a:

Ale tacy są dumni, że zwiększyli ilość cierpienia na świecie, bo przyczynili się  do tego, że kolejny potworek pojawił się na świecie i umierał w cierpieniu.
Albo to myślenie, że każda kobieta marzy o aborcji, więc trzeba jej zakazać. Ech...szkoda słów.

Jeżeli piszesz takie słowa po 32 stronach wątku to jedynie pokazujesz, jak dużo można mieć złej woli do tego, aby nie chcieć zrozumieć drugiej strony dyskusji. To najdobitniej obrazuje, dlaczego debata o aborcji zawsze będzie jałowa i bezsensowna.

FUNDAMENTALIZM KATOLICKI WROGIEM OJCZYZNY!!

1,806

Wierzę w równoulrawnienie kobiet i mężczyzn. Kazdy człowiek jest wolny czyli ma prawo decydować o sobie. To podstawowe prawa człowieka. Przez wieki kobiety były tych praw pozbawione i co niektórzy zatęsknili żeby im te prawa odebrać. Kazda kobieta ma prawo decydować o swoim ciele. Ograniczanie tego prawa to ograniczanie prawa wolności człowieka.
Kazda kobieta MUSI mieć prawo do aborcji. Bez podania przyczyn. Na życzenie!!! To jej prawo. Rolą demokratycznego państwa jest zapewnienie jej takiego prawa bez względu na ideologię.  Ten kompromis aborcyjny to żaden kompromis. To prawo człowieka i jedynym ograniczeniem powinna być biologia. Dyskusja czy to zygota czy juz czlowiek nie na sensu!!! Każda kobieta ma swoje sumienie. Wierzące kobiety ktore zyją zgodnie z nauką koscioła nie zrobią aborcji bo to grzech ale są kobiety niewierzące które MUSZĄ miec prawo do aborcji na życzenie.

1,807

No muszę przyznać, że dodawanie słowa MUSI do prawa, które według postulujących ma być liberalizowane to fikołek niesamowity.

1,808

Lucyfer666 napisał/a:

No muszę przyznać, że dodawanie słowa MUSI do prawa, które według postulujących ma być liberalizowane to fikołek niesamowity.

Wszelkue Organiczenie prawa do aborcji musi być zniesione. Rolą panstwa są takie działania zeby kobiety nie robily aborcji. Ale nie mozna ich zmuszać prawem i traktować jak bezmozgowe inkubatory. Wiara i ideologia to osobista sprawa kazdego czlowieka. To sprawa intymna. Kazdy ma swoje sumienie.

1,809

Petra44 napisał/a:

Wierzę w równoulrawnienie kobiet i mężczyzn. Kazdy człowiek jest wolny czyli ma prawo decydować o sobie. To podstawowe prawa człowieka. Przez wieki kobiety były tych praw pozbawione i co niektórzy zatęsknili żeby im te prawa odebrać. Kazda kobieta ma prawo decydować o swoim ciele. Ograniczanie tego prawa to ograniczanie prawa wolności człowieka.
Kazda kobieta MUSI mieć prawo do aborcji. Bez podania przyczyn. Na życzenie!!! To jej prawo. Rolą demokratycznego państwa jest zapewnienie jej takiego prawa bez względu na ideologię.  Ten kompromis aborcyjny to żaden kompromis. To prawo człowieka i jedynym ograniczeniem powinna być biologia. Dyskusja czy to zygota czy juz czlowiek nie na sensu!!! Każda kobieta ma swoje sumienie. Wierzące kobiety ktore zyją zgodnie z nauką koscioła nie zrobią aborcji bo to grzech ale są kobiety niewierzące które MUSZĄ miec prawo do aborcji na życzenie.

Nie, kobieta nie MUSI miec prawa do aborcji na zyczenie bez podania przyczyn. Aborcja nie jest metoda antykoncepcji. Jezeli ktos swiadomie uprawia seks to wie, ze moze zajsc w ciaze. Jezeli dochodzi do ryzykownej sytuacji, zawsze jest opcja antykoncepcji awaryjnej.
Nie wiem, co musialoby sie stac, zeby kobieta realnie faktycznie potrzebowala tej aborcji na zyczenie poza przypadkami, ktore sa w kompromisie.

1,810

Lady Loka napisał/a:
Petra44 napisał/a:

Nie, kobieta nie MUSI miec prawa do aborcji na zyczenie bez podania przyczyn. Aborcja nie jest metoda antykoncepcji. Jezeli ktos swiadomie uprawia seks to wie, ze moze zajsc w ciaze. Jezeli dochodzi do ryzykownej sytuacji, zawsze jest opcja antykoncepcji awaryjnej.
Nie wiem, co musialoby sie stac, zeby kobieta realnie faktycznie potrzebowala tej aborcji na zyczenie poza przypadkami, ktore sa w kompromisie.

Kobieta musi mieć prawo do aborcji na życzenie. Jeżeli go nie ma, to NIE JEST wolnym człowiekiem!!!
MA PRAWO decydować o sobie i swoim ciele.

1,811

Petra44 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
Petra44 napisał/a:

Kobieta musi mieć prawo do aborcji na życzenie. Jeżeli go nie ma, to NIE JEST wolnym człowiekiem!!!

Oczywiscie smile ma prawo uprawiac bezpieczny seks i zabezpieczac sie przed ciaza.
To sie nazywa odpowiedzialnosc smile

1,812

Lady Loka napisał/a:
Petra44 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Oczywiscie smile ma prawo uprawiac bezpieczny seks i zabezpieczac sie przed ciaza.

Mylisz pojecia. Odpowiedzialnosc a prawa człowieka to dwie rozne sprawy!!!

1,813 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2021-03-22 14:56:05)

Petra44 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
Petra44 napisał/a:

Nie myle. Odpowiedzialnosc jest wtedy, kiedy potrafisz tak sie zabezpieczyc, zeby w ciaze nie zajsc.
Spoleczensto jest podzielone, jedni chca aborcji, drudzy chca zakazu. W tym momencie nie da sie w zaden inny sposob tego pogodzic niz kompromisem.
Tak jest podziemie. Wiadomo.

Tylko wlasciwie jezeli ludzie sie zabezpieczaja, to ta aborcja po prostu nie jest potrzebna. No bo kiedy? Dla mnie rozwiazaniem tutaj jest zrobienie normalnej i rzetelnej edukacji seksualnej w szkolach i nauczenie juz na tym etapie, ze trzeba dbac o zabezpieczenie, ze mozna zajsc w ciaze jak jest seks przerywany itd. Wydaje mi sie, ze to jest wazniejsze niz calkowita legalizacja aborcji.

PS. Wincyj tych wykrzyknikow, wincyj.

1,814 Ostatnio edytowany przez Petra44 (2021-03-22 15:03:00)

Lady Loka napisał/a:
Petra44 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Nie myle. Odpowiedzialnosc jest wtedy, kiedy potrafisz tak sie zabezpieczyc, zeby w ciaze nie zajsc.
Spoleczensto jest podzielone, jedni chca aborcji, drudzy chca zakazu. W tym momencie nie da sie w zaden inny sposob tego pogodzic niz kompromisem.

Tylko wlasciwie jezeli ludzie sie zabezpieczaja, to ta aborcja po prostu nie jest potrzebna. No bo kiedy? Dla mnie rozwiazaniem tutaj jest zrobienie normalnej i rzetelnej edukacji seksualnej w szkolach i nauczenie juz na tym etapie, ze trzeba dbac o zabezpieczenie, ze mozna zajsc w ciaze jak jest seks przerywany itd. Wydaje mi sie, ze to jest wazniejsze niz calkowita legalizacja aborcji.

Zupełnie nie rozumiesz tematu. Wiesz co to są prawa człowieka?
Jezeli nie wiesz to poczytaj na wikipedii. Jest taka organizacja amnesty international ktora sie tym zajmuje.

1,815

Petra44 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
Petra44 napisał/a:

Taaa i wiem, ze wg Amnesty i ONZ prawo do aborcji jest prawem czlowieka.
Tyle, ze to sie zmienia. A ja na cale szczescie moge nie uznawac tego, co mowi Amnesty. Prawa czlowieka byly na przestrzeni lat modyfikowane. Wiec to zadna wykladnia.
W dalszym ciagu przede wszystkim odpowiedzialnosc. Prawda jest taka, ze aborcja powinna byc wykonywana w przypadkach totalnie awaryjnych. A to juz samo w sobie wyklucza sie z opcja "na zyczenie". Na zyczenie to masz gumki w sklepie.

1,816

Lady Loka napisał/a:
Petra44 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Tyle, ze to sie zmienia. A ja na cale szczescie moge nie uznawac tego, co mowi Amnesty. Prawa czlowieka byly na przestrzeni lat modyfikowane. Wiec to zadna wykladnia.
W dalszym ciagu przede wszystkim odpowiedzialnosc. Prawda jest taka, ze aborcja powinna byc wykonywana w przypadkach totalnie awaryjnych. A to juz samo w sobie wyklucza sie z opcja "na zyczenie". Na zyczenie to masz gumki w sklepie.

Masz prawo mysleć inaczej ale NIE MASZ PRAWA wpływać na decyzje innych kobiet. Tak samo państwo. Przestań mylić odpowiedzialnosc z prawami czlowieka.

1,817

Petra44 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
Petra44 napisał/a:

Masz prawo mysleć inaczej ale NIE MASZ PRAWA wpływać na decyzje innych kobiet. Tak samo państwo. Przestań mylić odpowiedzialnosc z prawami czlowieka.

Ech Petra, dyskusja z Toba to jak ze sciana.
Alez oczywiscie, ze panstwo ma prawo wplywac na Twoje decyzje. Chocby takie, ze jak pojdziesz ukrasc cos w sklepie i ktos Cie zlapie, to bedziesz ponosic tego konsekwencje.
W dalszym ciagu uwazam, ze od calkowitej legalizacji aborcji wazniejsze jest stworzenie dobrej i rzetelnej edukacji seksualnej. Naprawde, mamy wazniejsze problemy w tym momencie, a przekroj tematow na forum o seksie tylko pokazuje, ze edukacja seksualna jest kluczowa.

1,818

Lady Loka napisał/a:

Wincyj tych wykrzyknikow, wincyj.

I DUŻYCH LITER!!! To od razu czyni wypowiedź inteligentniejszą!!!
Ja zresztą poproszę o więcej, bo zabawnie się to czyta z pozycji podłego białego, katolickiego samca ciemiężyciela. Od razu człowiekowi lepiej się śpi jak się dobrze pośmieje!!!

1,819

Lady Loka napisał/a:
Petra44 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Alez oczywiscie, ze panstwo ma prawo wplywac na Twoje decyzje. Chocby takie, ze jak pojdziesz ukrasc cos w sklepie i ktos Cie zlapie, to bedziesz ponosic tego konsekwencje.
W dalszym ciagu uwazam, ze od calkowitej legalizacji aborcji wazniejsze jest stworzenie dobrej i rzetelnej edukacji seksualnej. Naprawde, mamy wazniejsze problemy w tym momencie, a przekroj tematow na forum o seksie tylko pokazuje, ze edukacja seksualna jest kluczowa.

Po prostu nie masz argumentów i zaslaniasz się odpowiedzialnoscią.  Jeszcze raz powtarzam. Kobieta nie jest własnoscią państwa tylko wolnym człowiekiem. Ma prawo decydować o sobie i swoim ciele w pełnie tak jak na prawo odmowić leczenia. Rolą panstwa są takie działania glownie edukacyjne ale też wsparcie finansowe i psychologiczne. To panstwa robią na świecie. Natomiast pañstwo demokratyczne nie może odebrać kobiecie jest praw - praw czlowieka. Inaczej to nie jest panstwo demokratyczne tylko totalitarne najczesciej wyznaniowe. Prawa czlowieka są niezbywalne i są podstawą-rdzeniem jadrem i gwarantem pokoju na świecie. Oczywiscie mozna muec inne zdanue i zyc zgodnie z nauką kosciola itd ale nie można narzucać swoich przekonać innym! Prawa czlowieka nie podlegają polityce czy ideologii. To ze piszesz na tym forum i wypowiadasz swoje mysli to prawo człowieka dane kobietom 100 lat temu  wtedy kobiety nie mialy praw wybirczych . Nie mogly się ksztaĺcić itd. Podwazając prawa czlowieka prawa kobiety do decydowania o sobie tak naprawde cofasz kobiety 100 lat do tylu albo dalej. Moge zrozumieć facetow dla ktirych poddanstwo kobiety jest wygodne. Kto by nie chciał mieć niewolnicy w domu??? Ale nue rozumiem jak kobieta w dzisiejszych czasach moze wypowiadać takie brednie i być przeciwko innym kobietom???

1,820 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2021-03-22 15:42:34)

Petra44 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
Petra44 napisał/a:

Po prostu nie masz argumentów i zaslaniasz się odpowiedzialnoscią.  Jeszcze raz powtarzam. Kobieta nie jest własnoscią państwa tylko wolnym człowiekiem. Ma prawo decydować o sobie i swoim ciele w pełnie tak jak na prawo odmowić leczenia. Rolą panstwa są takie działania glownie edukacyjne ale też wsparcie finansowe i psychologiczne. To panstwa robią na świecie. Natomiast pañstwo demokratyczne nie może odebrać kobiecie jest praw - praw czlowieka. Inaczej to nie jest panstwo demokratyczne tylko totalitarne najczesciej wyznaniowe. Prawa czlowieka są niezbywalne i są podstawą-rdzeniem jadrem i gwarantem pokoju na świecie. Oczywiscie mozna muec inne zdanue i zyc zgodnie z nauką kosciola itd ale nie można narzucać swoich przekonać innym! Prawa czlowieka nie podlegają polityce czy ideologii. To ze piszesz na tym forum i wypowiadasz swoje mysli to prawo człowieka dane kobietom 100 lat temu  wtedy kobiety nie mialy praw wybirczych . Nie mogly się ksztaĺcić itd. Podwazając prawa czlowieka prawa kobiety do decydowania o sobie tak naprawde cofasz kobiety 100 lat do tylu albo dalej. Moge zrozumieć facetow dla ktirych poddanstwo kobiety jest wygodne. Kto by nie chciał mieć niewolnicy w domu??? Ale nue rozumiem jak kobieta w dzisiejszych czasach moze wypowiadać takie brednie i być przeciwko innym kobietom???

Czyli mowisz, ze moge isc do sklepu, ukrasc samochod i powiedziec, ze kij mi zrobia, bo ja jestem wolnym czlowiekiem i mam prawo decydowac o sobie? smile
Zawsze jestes jakos ograniczona. Nie mozesz porwac samolotu i wyleciec na Bali. Nie mozesz zabrac jedzenia ze sklepu jezeli za nie nie zaplacisz. Nie mozesz jezdzic autem bez prawa jazdy. Nie mozesz stosowac przemocy na swoich dzieciach itd itp. Straszne te ograniczenia, no nie? Moze poznosimy? Ja tam chetnie wykopalabym kogos z domu i bym sobie ten dom zajela, zebym miala gdzie mieszkac. Ot tak, w imie wolnosci. A i zebym nie placila rachunkow, bo przeciez jak jestem wolna to nie musze, prawda?

Prawa czlowieka to kwestia umowna. Wiec nie sa niezbywalne, skoro sie zmieniaja. I wlasnie pod wplywem polityki i ideologii sie zmieniaja smile o, taki paradoks. Nie sa gwarantem pokoju na swiecie, co ciekawe nie na caly swiecie sa dokladnie takie same. Moze warto zebys sobie doczytala zanim zaczniesz o tym wiecej pisac? smile
Ja nigdzie kobiet nie cofam, Petra. Nie wiem czy dokladnie czytasz to, o czym piszesz, ale Ty chcesz walczyc ze skutkiem, a ja wole walczyc z przyczyna po to, zeby skutek nie byl potrzebny. To jest dla mnie jedyna akceptowalna opcja i uwaga, jako wolny czlowiek mam do niej prawo (tu fragment specjalnie dla Ciebie: !!!!!!!!!!!!!!!!!!).

Ja nie zabieram kobiecie prawa do decydowania o sobie. Nigdzie o tym nie napisalam. Napisalam za to, ze potrzebujemy edukacji seksualnej.

Posty [ 1,756 do 1,820 z 2,447 ]

Strony Poprzednia 1 26 27 28 29 30 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024