Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Strony Poprzednia 1 25 26 27 28 29 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,691 do 1,755 z 2,447 ]

1,691 Ostatnio edytowany przez foggy (2021-01-30 09:06:43)

Odp: Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa
Snake napisał/a:

Zdradzę wam małą, wstydliwą tajemnicę... Z przyczyn zgoła perwersyjnych kibicuję protestom kobiet pod TK i domem JK. Liczę w końcu na coś więcej ale o tym sza!

Liczysz, ze podczas takich protestów pod domem JK policja nie wytrzyma psychicznie i użyje ostrej amunicji. Kilkadziesiat ofiar, głownie kobiet w wieku 16-22 lata. Dzien pozniej milionowe zamieszki w całej Polsce, znowu ostra amunicja, ponad 100 ofiar, stan wojenny, godzina policyjna, 'katolickie bojówki' strzegące kosciołow, rząd RFN wyraża zgode na przyjęcie uchodzców politycznych z Polski. Wolnosc, pokoj i dostatem na ziemiach miedzy Odrą i Bugiem najbardziej przeszkadza mieszkańcom tych ziem.

Zobacz podobne tematy :

1,692

foggy napisał/a:

Głowna partia opozycyjna PO czyli Plebania Obywatelska nawet gdyby jakims cudem do kupy z Hołownią wygrała mastępne wybory to tematu aborcji nie ruszy. Tak jak teraz siedzą cicho i nie wsparły strajku kobiet tak nie zmienią nic po ewentualnym zwyciestwie.

A mogliby zgłosić pytanie do TK o całość aborcji. Podparli by to tym, że czas pokazać absurdy tej przestarzałej konstytucji i zacząć dyskusję nad nową, taką na XXI wiek.
TK zostałby zapędzony w kąt, bo musiałby analogicznie orzec, ze całość aborcji jest nielegalna... więc PIS by to pewnie wpakował do zamrażarki, a wtedy można w nich walić, że "są na polityczne zamówienie Kaczafiego".
Ten Budka to jednak fajtłapa.

Mogli by to zadaniować na Bodnara, bo i tak mu się kadencja kończy.

1,693 Ostatnio edytowany przez authority (2021-02-02 19:40:53)

tzw pro-lifowcom polecam najlepszy materiał jaki znalazłem w sieci

Jestem za pierwszą metoda wydaje się logiczna ale w praktyce może mieć potworne konsekwencje.

1,694

Gdzie był Chazan, kiedy dziecko, które tak bohatersko "uratował" przyszło na świat?
Drogą cesarskiego cięcia, bo było zbyt chore aby je urodzić  siłami natury.
Cesarskie cięcie = dla tej kobiety zmniejszenie jej i tak niewielkich szans na donoszenie kolejnej ciązy.
Kiedy to dziecko - z wodogłowiem, wypłyniętymi oczami itd umierało w bólu, wtedy dr Chazan brylował na prawicy jako bohater.
Dziecko zmarło 9 lipca 2014. Żyło 10 dni.
5 lipca 2014 Chazan, cytując "szykanowany przez polskie władze za odmowę zabijania dzieci, był w sobotę na Jasnej Górze. Uczestniczył tam we Mszy św. w intencji życia, rodziny i narodu, podczas której zwrócił się do zebranych z osobistym świadectwem".
I tak w Polsce wygląda "ochrona życia poczętego".

1,695 Ostatnio edytowany przez szakisz (2021-02-15 13:56:43)

MagdaLena1111 napisał/a:

Padł już w tym wątku dobry przykład, w którym ktoś wsiada jako pasażer do samochodu, nawet zapina pasy bezpieczeństwa, a potem kierowca zaczyna pędzić jak szalony i gdy on mówi, że chce wysiąść, bo jak wsiadał do samochodu, to nie spodziewał się jazdy bez trzymanki, to Ty mu mówisz, że już wysiąść nie może, bo przecież sam wsiadł :-)
No więc ja Tobie powtarzam, że można auto zatrzymać i z niego wysiąść, podczas gdy twierdzisz, że nie można się wycofać i trzeba walić na oślep.

W tej historii pada pewien porażający wręcz błąd logiczny, podobnie zresztą jak w ckliwej historyjce o podłączeniu człowieka do człowieka. Mianowicie porównuje on proces zapłodnienia do procesu całkowicie losowego, nieznanego człowiekowi i będącego zupełnie poza jego kontrolą. W skrócie można to porównać do kolegi świra, z którym wsiadasz do samochodu wiedząc, że on jest świrem, a później masz pretensje, że ten wali na oślep. Albo bardziej obrazowy przykład, czyli rosyjska ruletka - znasz reguły gry, wiesz czym ta gra się kończy. Wiesz, że na szali stawiasz całe swoje życie; to kim byłaś, to kim jesteś i kiedykolwiek mogłabyś być. Mimo to zasiadasz do stołu licząc, że wygrasz i jakimś magicznym trafem zawsze trafisz na pustą komorę. Można? Pewnie, że można!! Tylko, że taki życzeniowy, wręcz naiwny sposób postrzegania świata, jest bardziej charakterystyczny dla małych dzieci i raczej nie świadczy dobrze o poziomie dojrzałości takiej osoby.

1,696 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-02-15 13:56:23)

szakisz, nie złapałeś analogi po prostu.
Nie wszystko można przewidzieć, a procesy, które się rozpoczęły - można zatrzymać.

1,697

MagdaLena1111 napisał/a:

Nie wszystko można przewidzieć, a procesy, które się rozpoczęły - można zatrzymać.

Nie da się przewidzieć ciąży jako naturalnej konsekwencji współżycia? yikes Masz rację, od chwili zaproszenia faceta na noc do chwili włożenia właściwego, kobieta ma na każdym etapie milion okazji, by powiedzieć NIE. Jeśli chcesz wycinać totalnie ze współżycia pewną część twojej biologii (bardzo istotną część), bo Tobie tak wygodniej, twoja decyzja. Tylko później skutkami swoich miłosnych uniesień nie obciążaj mojej kieszeni.

1,698

MagdaLena1111 napisał/a:

Gwałtu raczej nie można przewidzieć reszta jest konsekwencją świadomego wyboru ale nie ma co o to kruszyć kopii, bo robiliśmy to nie raz.
Ja przy okazji muszę się pochwalić, że ha, ha wystąpiłem w roli aborcyjnego adwokata. Tak, na co mi przyszło. Zdarzyło się to przy okazji obrzucania hejtem pana pisarza, bo raczył oznajmić publicznie, że jego te pisowskie przepisy aborcyjne nie dotykają. On ma kasę i jak będą mieli taki problem z żoną, to sobie pojadą za granicę, załatwią co trzeba i jeszcze wycieczkę będą mieli, coś pozwiedzają itp. Oj jak go hejtowali, że moralne dno itd. Miałem dyskusję z tymi hejtującymi, że czego się spodziewali? Prawo za granicą jest inne, to kogo stać to sobie pojedzie. Czemu mają z tego robić tajemnicę jeśli, to nie jest sprzeczne z ich poglądami? A już piana na usta, że więcej się będzie sprzedawać przez internet środków wczesnoporonnych i co zrobią? Paczki będą sprawdzać? Kobieta jest wyłączona z odpowiedzialności karnej i może sobie łykać co chce, nawet ruty zaparzyć. Zabronią na łąki wychodzić, kwiatki zbierać? Normalnie piana na ustach.
Z drugiej strony awanturka, bo część parlamentarzystów PO ogłosiła, że oni absolutnie nie są za liberalizacją.

1,699

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Gwałtu raczej nie można przewidzieć reszta jest konsekwencją świadomego wyboru ale nie ma co o to kruszyć kopii, bo robiliśmy to nie raz.
Ja przy okazji muszę się pochwalić, że ha, ha wystąpiłem w roli aborcyjnego adwokata. Tak, na co mi przyszło. Zdarzyło się to przy okazji obrzucania hejtem pana pisarza, bo raczył oznajmić publicznie, że jego te pisowskie przepisy aborcyjne nie dotykają. On ma kasę i jak będą mieli taki problem z żoną, to sobie pojadą za granicę, załatwią co trzeba i jeszcze wycieczkę będą mieli, coś pozwiedzają itp. Oj jak go hejtowali, że moralne dno itd. Miałem dyskusję z tymi hejtującymi, że czego się spodziewali? Prawo za granicą jest inne, to kogo stać to sobie pojedzie. Czemu mają z tego robić tajemnicę jeśli, to nie jest sprzeczne z ich poglądami? A już piana na usta, że więcej się będzie sprzedawać przez internet środków wczesnoporonnych i co zrobią? Paczki będą sprawdzać? Kobieta jest wyłączona z odpowiedzialności karnej i może sobie łykać co chce, nawet ruty zaparzyć. Zabronią na łąki wychodzić, kwiatki zbierać? Normalnie piana na ustach.
Z drugiej strony awanturka, bo część parlamentarzystów PO ogłosiła, że oni absolutnie nie są za liberalizacją.

No dumna jestem z Ciebie, „Panie Adwokacie Diabła” :-D Pewnie dosłownie, co nie :-P

Generalnie, pisząc poprzedniego posta, to już wiedziałam, jaki będzie ciąg dalszy. Niezmiernie mnie zachwyca ten pogląd, w którym ciąża staje się karą za grzech seksu :-D
Ale masz rację, już mi się też przejadł temat.

1,700

Ten wątek to kwintesencja tego, że w obyczajówce kompromisy są najlepsze smile

1,701 Ostatnio edytowany przez szakisz (2021-02-15 14:40:21)

MagdaLena1111 napisał/a:

Generalnie, pisząc poprzedniego posta, to już wiedziałam, jaki będzie ciąg dalszy. Niezmiernie mnie zachwyca ten pogląd, w którym ciąża staje się karą za grzech seksu :-D

Nie ma wolności bez odpowiedzialności. Odpowiedzialności rozumianej jako konsekwencje decyzji podjętych w procesie egzekwowania tychże wolności. To akurat bardzo ważne dopełnienie tej zasady, odzwierciedlane nawet chociażby w porządku prawnym.

1,702

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Nie ma wolności bez odpowiedzialności. Odpowiedzialności rozumianej jako konsekwencje decyzji podjętych w procesie egzekwowania tychże wolności. To akurat bardzo ważne dopełnienie tej zasady, odzwierciedlane nawet chociażby w porządku prawnym.

Przecież wiesz, że to można ciągnąć w nieskończoność smile
Nawet o samą definicję wolności środowiska się kłócą (wolność od kontra wolność do).
Dlatego to są pola wiecznego konfliktu. Można się produkować, ale każdy i tak w swoim okopie będzie siedział.

1,703 Ostatnio edytowany przez szakisz (2021-02-15 14:49:37)

Lucyfer666 napisał/a:
szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Przecież wiesz, że to można ciągnąć w nieskończoność smile
Nawet o samą definicję wolności środowiska się kłócą (wolność od kontra wolność do).
Dlatego to są pola wiecznego konfliktu. Można się produkować, ale każdy i tak w swoim okopie będzie siedział.

Najśmieszniejsze jest to, że nawet osoby popierające powyższą zasadę właśnie w takim brzmieniu (paradoksalnie jest ich tutaj trochę i ciut ciut) jakoś w sprawie aborcji są w stanie dokonać swoiście uroczego fikołka logicznego i stworzyć sobie w głowie wyjątek od tejże. Czyżby dlatego, że tak wygodniej? Pytanie retoryczne...

1,704 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-02-15 15:16:53)

MagdaLena1111 napisał/a:

No dumna jestem z Ciebie, „Panie Adwokacie Diabła” :-D Pewnie dosłownie, co nie :-P

Po prostu cały mój pogląd na aborcję sprowadza się do tego, że przeszkadza mi ona jako coś dostępnego ze środków publicznych. Gdyby ktoś potrafił spłodzić taką konstrukcję prawa, że za wyjątkiem ratowania życia aborcja nie jest w żaden sposób wspierana przez środki publiczne, natomiast państwo nie czepia się tego co odbywa się w sektorze prywatnym, oczywiście w granicach mniej więcej tak określonych medycznie jak przeciętnie w innych państwach, to mnie by to w żaden sposób nie przeszkadzało. Co ktoś robi za swoje pieniądze, to mnie specjalnie nie interesuje.
W pewien sposób funkcjonuje to chyba w Niemczech, gdzie oficjalnie rygory względem aborcji nie są łagodniejsze niż w Polsce, natomiast nie ma za to sankcji karnej. Coś w tym guście, czyli zakazaliśmy ale nie karzemy więc jesteśmy jednocześnie moralni i postępowi lol
W Polsce nie trzeba do tego żadnego zmieniania Konstytucji, żadnych wyroków Trybunału. Wystarczy zwykła większość sejmowa do zmiany Kodeksu Karnego.

1,705 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-02-15 17:02:59)

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Po prostu cały mój pogląd na aborcję sprowadza się do tego, że przeszkadza mi ona jako coś dostępnego ze środków publicznych. Gdyby ktoś potrafił spłodzić taką konstrukcję prawa, że za wyjątkiem ratowania życia aborcja nie jest w żaden sposób wspierana przez środki publiczne, natomiast państwo nie czepia się tego co odbywa się w sektorze prywatnym, oczywiście w granicach mniej więcej tak określonych medycznie jak przeciętnie w innych państwach, to mnie by to w żaden sposób nie przeszkadzało. Co ktoś robi za swoje pieniądze, to mnie specjalnie nie interesuje.
W pewien sposób funkcjonuje to chyba w Niemczech, gdzie oficjalnie rygory względem aborcji nie są łagodniejsze niż w Polsce, natomiast nie ma za to sankcji karnej. Coś w tym guście, czyli zakazaliśmy ale nie karzemy więc jesteśmy jednocześnie moralni i postępowi lol
W Polsce nie trzeba do tego żadnego zmieniania Konstytucji, żadnych wyroków Trybunału. Wystarczy zwykła większość sejmowa do zmiany Kodeksu Karnego.

W sumie to zgadzam się z Tobą. Też mi nie odpowiada, że miałaby to być nieodpłatna usługa medyczna.
Aż sprawdziłam, jak to wygląda w Niemczech i rzeczywiście jest tak, że aborcja jest odpłatna i co najwyżej można zwrócić się o dofinansowanie do kasy, jeśli ma się dochody poniżej jakiegoś tam poziomu.
Wg mnie to jest dobre rozwiązanie. Nikogo się nie poucza, nie moralizuje i nie uczy odpowiedzialności poprzez zakazy i nakazy, ludzie są wolni, ale za swoje ewentualną nieroztropność albo zwykłego pecha ponoszą sami odpowiedzialność i koszty.

Ktoś tam u nas chyba nawet wnioskuje o depenalizację zabiegów aborcji, w sensie, żeby nie karać lekarzy, bo wiadomo, że kobiety nie są karane za zabiegi na swoim ciele, ale wątpię, żeby z tą moherową ekipą to się udało.

1,706

MagdaLena1111 napisał/a:

Wg mnie to jest dobre rozwiązanie. Nikogo się nie poucza, nie moralizuje i nie uczy odpowiedzialności poprzez zakazy i nakazy, ludzie są wolni, ale za swoje ewentualną nieroztropność albo zwykłego pecha ponoszą sami odpowiedzialność i koszty.

No jak ze Snakiem, Luckiem, i innymi cały czas o tym mówimy big_smile

1,707

Jest różnica między wsadzaniem do paki lekarzy, którzy podadzą choremu na cukrzycę insulinę, a kazać potrzebującemu za tę insulinę płacić zanim pojawią się poważne konsekwencje w postaci utraty wzroku, stopy cukrzycowej, itd.
Jest różnica między mówieniem komuś, żeby teraz się męczył bez środków zaradczych, skoro prowadził taki tryb życia, od którego nabawił się cukrzycy, a powiedzeniem mu, że może liczyć na pomoc państwa, ale jest to pomoc odpłatna.

1,708 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2021-02-15 18:09:19)

MagdaLena1111 napisał/a:

a powiedzeniem mu, że może liczyć na pomoc państwa

https://irishcinephile.files.wordpress.com/2014/05/noooo.gif?w=620

Niech liczy na pomoc medycyny, nauki itd, ale nie pańśtwa.

1,709 Ostatnio edytowany przez szakisz (2021-02-15 18:40:12)

Madziu, kiedy ja (chyba jako pierwszy) rzuciłem w tym wątku pomysł aborcji legalnej, za to finansowanej z prywatnej kieszeni, to zostałem zjedzony żywcem. No bo jak to, aborcja podstawowym prawem człowieka i należy się każdemu za free big_smile Zresztą nieważne, cieszę się, że choć trochę zgadzamy się w tym temacie, choć pewnie z innych powodów. wink

1,710 Ostatnio edytowany przez Walwan (2021-02-16 08:29:23)

Snake napisał/a:

Ja przy okazji muszę się pochwalić, że ha, ha wystąpiłem w roli aborcyjnego adwokata. Tak, na co mi przyszło. Zdarzyło się to przy okazji obrzucania hejtem pana pisarza, bo raczył oznajmić publicznie, że jego te pisowskie przepisy aborcyjne nie dotykają. On ma kasę i jak będą mieli taki problem z żoną, to sobie pojadą za granicę, załatwią co trzeba i jeszcze wycieczkę będą mieli, coś pozwiedzają itp. Oj jak go hejtowali, że moralne dno itd. Miałem dyskusję z tymi hejtującymi, że czego się spodziewali? Prawo za granicą jest inne, to kogo stać to sobie pojedzie. Czemu mają z tego robić tajemnicę jeśli, to nie jest sprzeczne z ich poglądami?

Oczywiście ten pan może sobie mówić co chce i jechać gdzie chce, ale tak samo inni mają prawo do własnej oceny jego słów i poglądów.

1,711

Walwan napisał/a:

Oczywiście ten pan może sobie mówić co chce i jechać gdzie chce, ale tak samo inni mają prawo do własnej oceny jego słów i poglądów.

Oczywiście, że tak ale z tego hejtu wyzierało przede wszystkim nieprzyjemne zaskoczenie, że zaraz ale to kto będzie chciał zrobić aborcję nadal może? Po prostu przejeżdża przez granicę i już? I jeszcze potem na hamburgera pójdzie?

1,712 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-02-16 12:08:43)

Snake napisał/a:
Walwan napisał/a:

Oczywiście, że tak ale z tego hejtu wyzierało przede wszystkim nieprzyjemne zaskoczenie, że zaraz ale to kto będzie chciał zrobić aborcję nadal może? Po prostu przejeżdża przez granicę i już? I jeszcze potem na hamburgera pójdzie?

Spotkałam się z wieloma podobnymi reakcjami. Ludzie w PL często nie mają pojęcia, że tylko u nas jest taki skansen, że się ludziom narzuca cudzy światopogląd. Są autentycznie zdziwieni, że wystarczy wyjechać za granicę w dowolnym kierunku, żeby znaleźć się w świecie, gdzie szanuje się cudze wybory i nie zmusza przez zamordyzm do podporządkowania się pod nie swoje wierzenia.
A na tym przecież polega demokracja, że obok siebie funkcjonują różne światopoglądy i dopóki ktoś nie pcha się z buciorami w moje i innych życie, to nic mi do tego. Nie mam też prawa go pouczać, jeśli o to nie prosi.
Wielu uważa, że demokracja to po prostu wybór tych, którzy później mogą z Tobą, ze mną zrobić dosłownie wszystko.

1,713

MagdaLena1111 napisał/a:

Wielu uważa, że demokracja to po prostu wybór tych, którzy później mogą z Tobą, ze mną zrobić dosłownie wszystko.

yyyy, ale z grubsza tak to właśnie działa. I nie tylko u nas. Twój głos jako wyborcy jest ważny od wyborów do wyborów, a później... niech się dzieje wola nieba. The winner takes it all.

1,714

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

yyyy, ale z grubsza tak to właśnie działa. I nie tylko u nas. Twój głos jako wyborcy jest ważny od wyborów do wyborów, a później... niech się dzieje wola nieba. The winner takes it all.

Dlatego mnie bawi mieszanie koncepcji demokratycznego państwa z koncepcją republikańskiego państwa prawa wink

1,715 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-02-16 12:50:44)

:-D
No i mamy przykłady totalnej niewiedzy, czym jest demokracja, na czym się opiera. Ignorancja pełną gębą. Szkoda moich słów nawet, lepiej się douczcie, panowie :-)

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Jeśli bierzesz naszą kochaną ojczyznę za wzór demokracji, to wiedz, że my przez ostatnich 30 lat raczej tylko dążyliśmy do demokracji. A jaka jest ona u nas krucha i słaba, to się okazuje właśnie teraz. Jak widać na przykładzie ostatnich wydarzeń związanych z Trumpem, nawet dużo bardziej dojrzałe demokracje nie unikają problemów, ale założenia ustrojowe wszędzie są takie same.

1,716

MagdaLena1111 napisał/a:

:-D
No i mamy przykłady totalnej niewiedzy, czym jest demokracja, na czym się opiera. Ignorancja pełną gębą. Szkoda moich słów nawet, lepiej się douczcie, panowie :-)

I vice versa smile

1,717

MagdaLena1111 napisał/a:

Jak widać na przykładzie ostatnich wydarzeń związanych z Trumpem, nawet dużo bardziej dojrzałe demokracje nie unikają problemów, ale założenia ustrojowe wszędzie są takie same.

Założenia ustrojowe mają z reguły to do siebie, że najpiękniej prezentują się na transparentach i w deklaracjach...

1,718

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Jak widać na przykładzie ostatnich wydarzeń związanych z Trumpem, nawet dużo bardziej dojrzałe demokracje nie unikają problemów, ale założenia ustrojowe wszędzie są takie same.

Założenia ustrojowe mają z reguły to do siebie, że najpiękniej prezentują się na transparentach i w deklaracjach...

Jasne, bo każdy ustrój tworzą ludzie, którzy lubią naginać założenia.

1,719

MagdaLena1111 napisał/a:
szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

I demokracja jest taka jaką chce jej większość wink
Dlatego ustrojowo ma tendencję do pożerania samej siebie.

Ale żeby nie było. Nie istnieją idealne ustroje i każda ma swoje wady.

1,720

Lucyfer666 napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
szakisz napisał/a:

I demokracja jest taka jaką chce jej większość wink
Dlatego ustrojowo ma tendencję do pożerania samej siebie.

Ale żeby nie było. Nie istnieją idealne ustroje i każda ma swoje wady.

Dokładnie.
I tu wracamy do tego, od czego zaczęłam, czyli, że w PL ludzie sprowadzają demokrację do wyborów. Taka demokracja to jest też w Rosji, czy na Białorusi.

1,721

MagdaLena1111 napisał/a:

Dodaj do tego korupcję, żądzę władzy, strach przed utratą stołka, nepotyzm oraz szeroko pojętą zgniłość ludzkiej natury i co mamy ze szlachetnej idei?

1,722

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Dodaj do tego korupcję, żądzę władzy, strach przed utratą stołka, nepotyzm oraz szeroko pojętą zgniłość ludzkiej natury i co mamy ze szlachetnej idei?

Z drugiej strony gdzie tego nie masz.
Wypisałeś brudy wynikające czysto z ludzkiej natury.

1,723

Lucyfer666 napisał/a:
szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Dlatego napisałem, że idee najlepiej prezentują się na transparentach.

1,724

szakisz napisał/a:
Lucyfer666 napisał/a:
szakisz napisał/a:

Dlatego napisałem, że idee najlepiej prezentują się na transparentach.

Oczywiście, że tak wink
Przecież najlepiej to widać obecnie po głosicielach skrajnej tolerancji obecnie wink
Nie bez powodu powstało powiedzenie - najciemniej pod latarnią

1,725 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-02-16 13:16:33)

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Dlatego tworzy się różne narzędzia, aby zwalczać te ciemną stronę ludzkiej natury.

Ale i tak należy sobie zadać pytanie, w jakim chce się żyć świecie, czy do jakiego świata się dąży. Jakie ideały (nie w sensie ideologicznym, ale ustrojowym) mają nam przyświecać i próbować to wdrażać z pełną świadomością, że będą pojawiać się wymienione „brudy”.

1,726 Ostatnio edytowany przez assassin (2021-02-16 13:44:15)

MagdaLena1111 napisał/a:
Snake napisał/a:
Walwan napisał/a:

Spotkałam się z wieloma podobnymi reakcjami. Ludzie w PL często nie mają pojęcia, że tylko u nas jest taki skansen, że się ludziom narzuca cudzy światopogląd. Są autentycznie zdziwieni, że wystarczy wyjechać za granicę w dowolnym kierunku, żeby znaleźć się w świecie, gdzie szanuje się cudze wybory i nie zmusza przez zamordyzm do podporządkowania się pod nie swoje wierzenia.
A na tym przecież polega demokracja, że obok siebie funkcjonują różne światopoglądy i dopóki ktoś nie pcha się z buciorami w moje i innych życie, to nic mi do tego. Nie mam też prawa go pouczać, jeśli o to nie prosi.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że Ty chyba serio wierzysz w to, co tu napisałaś... Świat jest bardzo prosty, jedni dymają drugich, a trick polega na tym, żeby nie dać się wydymać.

1,727 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-02-16 14:40:23)

assassin napisał/a:

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że Ty chyba serio wierzysz w to, co tu napisałaś... Świat jest bardzo prosty, jedni dymają drugich, a trick polega na tym, żeby nie dać się wydymać.

Jasne, że wierzę.
Chyba rzeczywiście wydaje mi się, że świat jest bardziej skomplikowany ;-), bo też ludzie są różni i jeszcze na dodatek ci sami ludzie różnie zachowują się w różnych sytuacjach :-D

Nie wiem, czy to, co zaprezentowałeś powyżej nie jest czasem zasadniczą różnicą między nami w podejściu do drugiego człowieka.
Bo jeśli zakładasz z góry, że ludzie chcą Cię wydymać, czyli upraszczając - są źli, to masz do nich negatywny stosunek i na szacunek wg Ciebie nie zasługują, więc traktujesz ich „z buta”. Tu by pasowało nie liczenie się z nimi, narzucanie swojej woli, światopoglądu i czego się tam da. W sumie wtedy nie masz też wobec innych żadnych oczekiwań, bo przecież tylko chcą Cię wydymać. Twój brak szacunku wobec innych spotyka się z brakiem szacunku.
Dużo to wyjaśnia, ale, kurczę, jak to stwarza warunki do życia pełnego smutku, samotności i konfliktów :-/
Chyba mam dość ;-)

1,728 Ostatnio edytowany przez assassin (2021-02-16 18:30:03)

MagdaLena1111 napisał/a:
assassin napisał/a:

Jasne, że wierzę.
Chyba rzeczywiście wydaje mi się, że świat jest bardziej skomplikowany ;-), bo też ludzie są różni i jeszcze na dodatek ci sami ludzie różnie zachowują się w różnych sytuacjach :-D

Nie wiem, czy to, co zaprezentowałeś powyżej nie jest czasem zasadniczą różnicą między nami w podejściu do drugiego człowieka.
Bo jeśli zakładasz z góry, że ludzie chcą Cię wydymać, czyli upraszczając - są źli, to masz do nich negatywny stosunek i na szacunek wg Ciebie nie zasługują, więc traktujesz ich „z buta”. Tu by pasowało nie liczenie się z nimi, narzucanie swojej woli, światopoglądu i czego się tam da. W sumie wtedy nie masz też wobec innych żadnych oczekiwań, bo przecież tylko chcą Cię wydymać. Twój brak szacunku wobec innych spotyka się z brakiem szacunku.
Dużo to wyjaśnia, ale, kurczę, jak to stwarza warunki do życia pełnego smutku, samotności i konfliktów :-/
Chyba mam dość ;-)

Hahaha, a teraz z kolei nadinterpretujesz. W skrócie, kto jest u władzy, narzuca swój, nazwijmy to ogólnie "model" ludziom, którzy go nie wybrali, patrz Europa Zach. i USA. Ale zostawmy to już, bo czuję w kościach, że i tak się nie dogadamy. wink

1,729

assassin napisał/a:

W skrócie, kto jest u władzy, narzuca swój, nazwijmy to ogólnie "model" ludziom, którzy go nie wybrali, patrz Europa Zach. i USA.

W skrócie: tak, wielu do tego dąży, ale właśnie dlatego, że nie widzą kontekstu, w którym są osadzeni. Widzą tylko siebie. To taka egoistyczna postawa. Być może obronna, tak jak o tym wcześniej pisałeś, gdy trzeba się bronić przed wydymaniem ;-)

1,730

Już jakiś czas temu zauważyłam że jest spora grupa ludzi którzy całe życie czują się poszkodowani i wydymani. smile
Przez sam fakt że inni nie robią tak samo jak oni są wydymani,.i tacy pozostaną to coś w mózgu.

1,731

Ela210 napisał/a:

Już jakiś czas temu zauważyłam że jest spora grupa ludzi którzy całe życie czują się poszkodowani i wydymani. smile
Przez sam fakt że inni nie robią tak samo jak oni są wydymani,.i tacy pozostaną to coś w mózgu.

Chodzi o tzw. biedne misie, ofiary losu, którym wiatr wiecznie wieje w oczy? Oczekują np. socjalu za to, że są, albo za to, że się rozmnożyli, ale do roboty, która wymaga wysiłku albo podjęcia ryzyka i inwencji własnej już się nie ruszą, co najwyżej u kogoś, kto to ryzyko podjął się zatrudnią, ale i tak marudzą, że ich „prywaciarz” wykorzystuje i jest powód do narzekań, jacy to oni biedni. Do głowy nawet im nie przyjdzie kredyt wziąć, własny biznes stworzyć, ale oczekiwania mają, że ho ho ;-)

Czy bardziej mowa o tych, których świat jest tak kruchy, a wiara tak słaba, że tylko narzucając ją innym, zmuszając przez zamordyzm do podporządkowywania się, zyskują trochę pewności, że to ma sens. Bo przecież, jak ktoś w coś wierzy rzeczywiście, to jest w tej wierze silny i nie potrzebuje stosować przymusu wobec innych, żeby samemu utwierdzać się w słuszności.

1,732

MagdaLena1111 napisał/a:
assassin napisał/a:

W skrócie, kto jest u władzy, narzuca swój, nazwijmy to ogólnie "model" ludziom, którzy go nie wybrali, patrz Europa Zach. i USA.

W skrócie: tak, wielu do tego dąży, ale właśnie dlatego, że nie widzą kontekstu, w którym są osadzeni. Widzą tylko siebie. To taka egoistyczna postawa. Być może obronna, tak jak o tym wcześniej pisałeś, gdy trzeba się bronić przed wydymaniem ;-)

Czytam i czytam i czytam i w głowę zachodzę czy się zgadzasz z cytowanym fragmentem czy też nie. Zakładam, że chyba nie... lol

1,733 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2021-02-19 12:33:38)

assassin napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
assassin napisał/a:

Czytam i czytam i czytam i w głowę zachodzę czy się zgadzasz z cytowanym fragmentem czy też nie. Zakładam, że chyba nie... lol

Tak to jest że skrótami. Też Ciebie wiele razy nie rozumiem :-D
Ale przestałam już liczysz, że kiedykolwiek rozwiniesz swoją wypowiedź do więcej niż 2-3 zdań ;-)

1,734 Ostatnio edytowany przez Olinka (2021-02-28 00:52:03)

szakisz napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Primo nikt nie wie czy się urodzi down, sekundo złamano kompromis.
Równie dobrze mogą to powiedzieć bolszewicy nie oddajesz firmy przejmujemy a ty do łagru odpowiedzialność albo podupadającą firmę(obecnie). To jest faszyzm tak jak nakaz aborcji to komunizm (Chiny)
Zmuszanie ludzi do heroizmu to forma tortury a zmuszanie do urodzenia dziecka które umrze bądź jest upośledzone to forma tortury. Trzeba czuć i być za przeproszeniem G@@@em by robić innym ludziom z życia piekło wkurzać się gdy ktoś chce przejrzeć życie lekką stopą. Szkoda tylko że alimenty są praktycznie nieściągalne. [edycja moderatorska]

1,735

authority napisał/a:

Rozumiesz, że jest to koronny argument przeciw aborcji ze względów na wady płodu? Skoro wystąpienie wad, to jakiś procent prawdopodobieństwa, to znaczy, że odwrotnie jest jakaś szansa urodzenia zdrowego dziecka więc czemu je abortować?

1,736 Ostatnio edytowany przez polis (2021-02-27 22:20:42)

Snake napisał/a:
authority napisał/a:

Rozumiesz, że jest to koronny argument przeciw aborcji ze względów na wady płodu? Skoro wystąpienie wad, to jakiś procent prawdopodobieństwa, to znaczy, że odwrotnie jest jakaś szansa urodzenia zdrowego dziecka więc czemu je abortować?

Bo kobieta tego chce. Wystarczy.

Jakoś do bycia niechcianym dzieckiem nikt się nie pali. Nigy nie widziałam, żeby ktoś zgłaszał, że chciałby być niechcianym dzieckiem, ale żeby innych skazywać na ten los, to wielu nie widzi problemu.

1,737

polis napisał/a:

Bo kobieta tego chce. Wystarczy.

Ja chcem mieć 10 milionów dolarów. Niestety nie wystarczy...

1,738

Snake napisał/a:
authority napisał/a:

Bo kobieta która ma urodzić to dziecko to człowiek, nie maszyna? Trzeba  chyba brać pod uwagę jej uczucia i emocje? Czy  nie trzeba? Wystarczy wyliczyć procentowo jakie ma szanse na urodzenie dziecka z zespołem Downa i zarządzić odgórnie wszystko inne?

1,739

Salomonka napisał/a:

[Bo kobieta która ma urodzić to dziecko to człowiek, nie maszyna? Trzeba  chyba brać pod uwagę jej uczucia i emocje? Czy  nie trzeba? Wystarczy wyliczyć procentowo jakie ma szanse na urodzenie dziecka z zespołem Downa i zarządzić odgórnie wszystko inne?

Po pierwsze wymieniony Down nie jest wadą letalną więc sukcesem jest obalenie możliwości mordowania płodów ze względu na komfort rodziców. Po drugie, procent urodzenia dziecka z wadą jeśli nie wynosi 100 oznacza, że może urodzić się dziecko zdrowe, którego mordowania żaden przepis "zdrowotny nie dopuszcza.
"

1,740

Medycyna jest na tyle zaawansowana, że da się stwierdzić wadę letalną płodu że 100% pewnością.

Co do zespołu Downa - mam prawo sama decydować, czy chce urodzić takie dziecko czy nie i nie obcym ludziom podejmować tą decyzję za mnie. Tu nie ma nic do dyskusji.

1,741

Snake napisał/a:
Salomonka napisał/a:

[Bo kobieta która ma urodzić to dziecko to człowiek, nie maszyna? Trzeba  chyba brać pod uwagę jej uczucia i emocje? Czy  nie trzeba? Wystarczy wyliczyć procentowo jakie ma szanse na urodzenie dziecka z zespołem Downa i zarządzić odgórnie wszystko inne?

Po pierwsze wymieniony Down nie jest wadą letalną więc sukcesem jest obalenie możliwości mordowania płodów ze względu na komfort rodziców. Po drugie, procent urodzenia dziecka z wadą jeśli nie wynosi 100 oznacza, że może urodzić się dziecko zdrowe, którego mordowania żaden przepis "zdrowotny nie dopuszcza.
"

Ja bym się do komfortu rodziców nie odwoływała, bo trzeba chyba trochę świata zobaczyć zanim się będzie hołubić "muminki".
Z całym szacunkiem odnoszę się do ludzi, którzy zdecydowali się na takie rodzicielstwo i naprawdę czapki z głów:) Tylko są ludzie którzy dziś, mimo iż mają takie dzieci nigdy by się na takie rodzicielstwo nie zdecydowali gdyby mieli wybór. Zalewani jesteśmy zdjęciami jakże mądrych, pięknych dzieci z tym zespołem... Zdarzają się wyjątki jak wszędzie. Ja jednak podam ci przykłady z pierwszej "linii frontu".

Chłopak 17 lat. Prawie  nie mówi, jest agresywny a ponieważ jest dość silny fizycznie, rodzice nie mogą sobie z nim poradzić. Bez przerwy się onanizuje i to właściwie wszędzie. Matka boi się z nim zostać sama w domu bo ją atakuje i próbuje ...

Dziewczyna 14 lat.
Obsesyjnie się obżera, nie można kontrolować tego co je bo ciągle jest głodna. Jeśli  nie dostaje jedzenia wrzeszczy i bije matkę. Potrafi uderzyć matkę pięścią w twarz niespodziewanie, matka nie dziwi z podbitym okiem. Nie potrafi do dziś korzystać z toalety, jak jest niedopilnowana to potrafi załatwić się na środku pokoju na dywanie. Ostatnio udusiła kota.. Tak po prostu.

No coż.. Tego się nie pokazuje bo to nie medialne.. Ale tak właśnie to wygląda, zza zaplecza.

1,742

CatLady napisał/a:

Tu nie ma nic do dyskusji.

Dlatego nie dyskutuję, tylko stwierdzam rzeczy oczywiste.

1,743 Ostatnio edytowany przez polis (2021-02-28 12:30:52)

A my tylko stwierdzamy oczywisty fakt, że cudze decyzje to nie Twoja sprawa i wspierając zakaz skazujesz te dzieci na dodatkowo poważne cierpienie psychiczne, bo Ty tych niechcianych dzieci za rodziców nie będziesz kochał.

1,744

polis napisał/a:

A my tylko stwierdzamy oczywisty fakt, że cudze decyzje to nie Twoja sprawa

Powyższe stwierdzenie, to oczywisty idiotyzm, z gruntu fałszywy zresztą. Naprawdę nic innego nie da się znaleźć w przepastnej skarbnicy życiowych mądrości proaborcjonistów? Jak sąsiad ma schorowaną i kłopotliwą w obejściu matkę i pewnego dnia podejmie decyzję, że zadusi starą poduszką, to jego decyzja jako cudza, nie moja, to nie moja sprawa? Czy jak przechodząc obok jego okna i widząc, że matkę dusi, to mam skromnie odwrócić wzrok, bo "to nie moja sprawa"? A stara faktycznie kłopotliwa w końcu.

1,745 Ostatnio edytowany przez polis (2021-02-28 13:13:18)

Snake napisał/a:
polis napisał/a:

A my tylko stwierdzamy oczywisty fakt, że cudze decyzje to nie Twoja sprawa

Powyższe stwierdzenie, to oczywisty idiotyzm, z gruntu fałszywy zresztą. Naprawdę nic innego nie da się znaleźć w przepastnej skarbnicy życiowych mądrości proaborcjonistów? Jak sąsiad ma schorowaną i kłopotliwą w obejściu matkę i pewnego dnia podejmie decyzję, że zadusi starą poduszką, to jego decyzja jako cudza, nie moja, to nie moja sprawa? Czy jak przechodząc obok jego okna i widząc, że matkę dusi, to mam skromnie odwrócić wzrok, bo "to nie moja sprawa"? A stara faktycznie kłopotliwa w końcu.

No dobrze, skoro muszę Ci wyłożyć konkretnie. Jesteśmy w temacie o aborcji i rozmawiamy o aborcji, więc tak chodziło mi konkretnie o aborcję. Cudze decyzje w sprawie aborcji nie są Twoją sprawą. Ty za tych ludzi życia nie przeżyjesz, a tym dzieciom nie dasz w razie czego potrzebnej miłości, poza wyimaginowaną i guzik wartą troską, że „o jej, jak to smutno, że się mogłyby nie urodzić”.

1,746

polis napisał/a:

No dobrze, skoro muszę Ci wyłożyć konkretnie. Jesteśmy w temacie o aborcji i rozmawiamy o aborcji, więc tak chodziło mi konkretnie o aborcję. Cudze decyzje w sprawie aborcji nie są Twoją sprawą. Ty za tych ludzi życia nie przeżyjesz, a tym dzieciom nie dasz w razie czego potrzebnej miłości, poza wyimaginowaną i guzik wartą troską, że „o jej, jak to smutno, że się mogłyby nie urodzić”.

Aborcja nie jest wyłączona z ogólnych norm etycznych i prawnych regulujących życie społeczeństwa. Podziwiam co prawda zdolność do moralnego szpagatu, który umożliwia wrzucać aborcję do koszyczka "nie wtrącać się", a całą resztę jak molestowanie, kradzieże, morderstwa do koszyczka "wtrącać się".

1,747 Ostatnio edytowany przez authority (2021-02-28 18:51:39)

Tak jest ty nie rodzisz dziecka ja nie rodzę a ojcowie najczęściej nie ponoszą konsekwencji urodzenia takich upośledzeń-ców tylko uciekają już nie mówię o sytuacji w której rodzi się dziecko które wiadomo ze umrze to jest tortura dla dziecka i matki. Złamanie kompromisu aborcyjnego jest furtką do aborcji na życzenie. Irlandia, Argentyna, Polska. Wszystkie rządy zrobiły wszystko by furtka na nie  niepłacenie alimentów została zamknięta nawet jak Szef KODu Kijowski nie płacił nie było reakcji Ziobry w postaci doprecyzowania dosłownie kilku zapisów. Prawda jest taka że każdy walczy o swoje interesy PIS chce upupić się u kościoła bo taki ma elektorat a kobiety są najsłabszym ogniwem w walce o swoje.

1,748

authority napisał/a:

Tak jest ty nie rodzisz dziecka[...]

Również nie ja kilka razy dziennie podmywam matkę sąsiada z odchodów ale nie umniejsza to mojego prawa do wypowiadania się w kwestiach opieki nad niedołężnymi. Ba! Prawo nakłada na mnie obowiązek zawiadomić bez zbędnej zwłoki odpowiednie organy, gdybym wszedł w posiadanie wiedzy, że sąsiad swoje i matki cierpienia postanowił skrócić przy pomocy poduszki.

1,749

Snake napisał/a:
authority napisał/a:

Tak jest ty nie rodzisz dziecka[...]

Również nie ja kilka razy dziennie podmywam matkę sąsiada z odchodów ale nie umniejsza to mojego prawa do wypowiadania się w kwestiach opieki nad niedołężnymi.

To jest najniższej klasy argument, nie masz macicy to się nie wypowiadaj. Zupełnie jak takie szczeniackie tupanie nóżką: "Ale ja chcę się ruc*ać bez przeszkód!!! To moje prawo!!! Kij z tym że wywiewieram presję na personel medyczny. Kij z tym że inni będą musieli łożyć na moje zachcianki pod przymusem finansowania służby zdrowia. Ja tak chcę!!!"

A myślałem, że seks jest dla dorosłych ludzi…

1,750 Ostatnio edytowany przez authority (2021-02-28 18:59:31)

Możesz nie rodzisz możesz się ruchać na lewo i prawo. Kto ci zabrania od alimentów uciekniesz jak większość. Najwięcej wypowiadają się osoby które nie rodzą. Także po wieku reprodukcyjnym.... Jest ich więcej niż tych co to do tyczy. To jakby biolog wypowiadał się o fizyce a katecheta o programowaniu C#. Jest takie określenie nihil novi tłumaczone obecnie jako nic o nas bez nas.
PS nie będzie chętnych nie będzie ruchania.

1,751 Ostatnio edytowany przez szakisz (2021-02-28 20:07:45)

authority napisał/a:

Możesz nie rodzisz możesz się ruchać na lewo i prawo. Kto ci zabrania od alimentów uciekniesz jak większość.

Przykro mi, że wszystkich oceniasz swoją miarą. Jeśli takie masz wnioski to nie najlepiej to o Tobie świadczy wink Jak już wielokrotnie było pisane w tym wątku, decyzja o aborcji to nie decyzja w stylu: jaką kieckę dzisiaj założę. Ma ona określone skutki społeczne. Chociażby dlatego, że w sam proceder angażuje o wiele więcej osób niż sama zainteresowana. Ludzi o różnych  poglądach czy systemach wartości. Dlatego dyskutujemy o niej jak o sprawie społecznej, nie prywatnej.

1,752

szakisz napisał/a:

Dlatego dyskutujemy o niej jak o sprawie społecznej, nie prywatnej.

Najlepsze jest to, że zdecydowaną większość pań, a przynajmniej tych często widocznych w mediach na ulicach stać na załatwienie sobie aborcji prywatnie. Nawet w Polsce się da, a za granicą to już w ogóle. Przy okazji do jakichś fajnych sklepów można skoczyć, czy pozwiedzać coś. Tyle, że one zawsze protestują w imieniu jakiejś ciemnej i biednej kobieciny z szóstką dzieci, że niby może ona mogłaby za darmo w Polsce. Może to żal, bo za koszt prywatnego zabiegu można by jakieś fajne buty i torebkę kupić?
Tak na marginesie, zdaje się Czesi odgrażali się, że zaproszą Polki do siebie na aborcje ale ktoś tam przeczytał czeskie prawo. No i Czesi Czeszkom mogą usuwać ciąże ale usuwanie ciąży obcokrajowcom okazało się być w Czechach karalne... A może pomyliłem kraj wink

1,753 Ostatnio edytowany przez authority (2021-02-28 19:56:33)

Wiecie kim są tradycjonaliści których poznałem po części przegrywami i książętami w jednym każdym razie tak się czują. Poznałem Macieja Świrskiego na długo przed jego radykalizacją  niedługo później zaczął pisać na salon24 jako szczur biurowy. gdy na emaila (nie rejestrowałem się tam) przesłałem mu tekst  krytyczny do jego bloga który mocno wqrwił się na to że powstaje ustawa o odpowiedzialności urzędniczej. Z tego co pisywał i nim rozmawiałem to on to taki kozak co miał trudne życie i chce by inni tez tak mieli szczur biurowy wynikał z tego że podgryzał co zaradniejszych wyżywał się w pracy kto mu nie odpowiadał bęc. tacy to są ludzie. Nie bez powodu w temacie kim jesteśmy politycznie dałem zagrożenia od każdego modelu politycznego gdy dojdzie do pełnego ekstremum są dla przypomnienia 4.
Autorytarny socjalizm czyli ogólnie nazywany komunizmem. Ekstremalny komunizm to byłby matrix z filmu już nie braci Wachowskich potworne rzeczy były by dla śmiertelnika niewidoczne.
Wolnościowi czy jak kto woli społeczni socjaliści czyli anarchiści i neomarksiści. Ekstremalny anarchizm czyli radykalny anarchokomunizm (dlatego anarchiści wkurzają się na nazwanie stalinizmu komunizmem ponieważ uważają z resztą jak marks że komunizm to forma dla nich idealna.) prowadziłby to tego że ludzkość stała by się borgami ze star-treku. Borgowie to kolektywne cyborgi które wymieniają swoje myśli z resztą i przejmują tak inne rasy wcielając do swojego kolektywu poprzez asymilację umysł takiej osoby łączy się z ich umysłem.
Wolnościowi wolnorynkowcy czyli neoliberałowie i libertarianie ich ekstremum to  radykalny anarchizm indywidualistyczny który znając ludzkość może doprowadzić do świata postnuklearnego opisanego w wielu książkach sf oraz min. w znanej serii gier fallout. W świecie tym nie ma rządów a zamiast nich są różne społeczności gdzie nie rzadko rządzą grupy przestępcze i dziwaczne sekty reszta czyli mutanty to akurat czysta fikcja choć kto wie.
Ja bym dodał jeszcze świat bioshocka.
Autorytarni wolnorynkowcy czyli konserwatyści, faszyści. To zostawiłem na koniec wisienka największym ekstremum tegoż systemu jest totalitarna stratokracja. Stratokracja(od kratos moc God of war smile )  której pojęcia z niewiadomych przyczyn dotąd próżno szukać w POLSKIEJ Wikipedii a także w słowniku domyślnie wbudowanym jakąkolwiek przeglądarkę.  Jest to forma ekstremalnego etatyzmu gdzie jednostka społeczna jest całkowicie podporządkowana władzy jej ekstremum to system w którym jednostką jest człowiek a władzą predator kto nie widział filmu predator oraz serii obcy vs predator. W systemie tym władza może polować na jednostki straszyć a każdy musi być ślepo posłuszny twardy gwałty przemoc to sposób utwardzania tkanki społecznej. O zgrozo coś podobnego jest w Korei Północnej no poza publicznymi gwałtami i mordami te są robione z dala od ludzi  ...
Ten system to taka odmiana Korei północnej ale bez owijania w bawełnę ja tu rządzę i ja tu ustalam zasady zabijam kogo chcę mi to też trochę przypomina zbawców z żywych trupów.
Podsumowując matrix nie udał się Stalinowi jego zbrodnie wyszły na jaw, pokaz siły nie udał się Franco czynny opór stawiali mu anarchiści i socjaliści anarchiści właściwie nigdzie nie zdobyli większego poparcia zostali zgnieceni przez resztę systemów nikt nie mail interesu ich wspierać, libertarianie niestety nigdy nie doszli do władzy wiec nawet nie zbliżyli się do takiego świata.

1,754 Ostatnio edytowany przez CatLady (2021-02-28 23:03:49)

authority napisał/a:

Kto ci zabrania od alimentów uciekniesz jak większość. Najwięcej wypowiadają się osoby które nie rodzą. Także po wieku reprodukcyjnym....

Święta prawda. Przeciwnikami aborcji są najczęściej mężczyźni i osoby starsze, których problem nie dotyczy. Do tego najczęstsze argumenty to, że ojej, jak smutno, że się nie urodzi.
Obcemu chłopu będzie smutno, więc chce decydować o tym, czy ja urodzę czy nie. Ale jak się urodzi martwe albo umrze po kilku godzinach to już jakoś nie jest im przykro - i to nawet ojcom tych 'dzieci'. Czytajc tego typu historię, najczęściej wyłania się obraz cierpiącej zrozpaczonej kobiety, nie mogącej do siebie dojść, wpadającej w depresję i tatusia, którego sytuacja 'przerosła' i dał nogę, albo, jeśli nawet został, to pozbierał się po tygodniu i nie potrafi zrozumieć nad czym ta baba histeryzuje. Wymyślaja prolajfersi za to jakieś historię o syndromach poaborcyjnych, jednak prawdziwej tragedii nie widzą. Pokoik do wyplakania się zrobią, kobitka się wypłacze i może iść do domu.

Kobieta w takiej sytuacji nie ma żadnej pomocy. Jeśli dziecko umrze, nie ma psychologa. Jeśli przeżyje, nie ma funduszy, terapeutów i tym podobnych by ją wspomóc.

Nie można zmuszać ludzi do takich poświęceń. To są tortury i tak to zostało nazwane przez parlament europejski. Jak można zmuszać kogoś do rodzenia zniekształconych płodów, które nie przeżyją i patrzenia na ich śmierć?! Taka decyzja należy wyłącznie do kobiety bo nikt za nią tego nie przeżyje. Jaki cel w tym, by rodziły się potworki?

Śmieszny jest argument, gdzie porównuje się aborcję wadliwego płodu do zabicia staruszki. Płód to płód, część organizmu matki, niezdolny do samodzielnego przeżycia, zwłaszcza taki zdeformowany, który nawet nie ma szans stać się dzieckiem, człowiekiem. Staruszka to żywy samodzielnie żyjący człowiek, który myśli i podejmuje decyzje.

szakisz napisał/a:

sam proceder angażuje o wiele więcej osób niż sama zainteresowana. Ludzi o różnych  poglądach czy systemach wartości.....

Dlaczego w Polsce ludzie odczuwają potrzebę narzucania swoich wartości innym? W UK poszłabym do lekarza, który jest np Hindusem, asystowałaby mu należąca do baptystów pielęgniarka albo muzułmanka i żadna z tych osób nie wpadłaby na to, że ma prawo narzucać mi swoją wiarę. Wyobraź sobie ten bałagan w multikulturowym społeczeństwie, gdyby każdy pracownik służby zdrowia mógł zasłonić się klauzulą sumienia i odmówić pacjentowi tego czy innego zabiegu. Wiara doktora czy pielęgniarki nie powinna być brana pod uwagę - decyduje pacjent i jego sumie.

Przerażające jak w Polsce macica to dobro społeczne i decyduje o niej plemienna starszyzna.

1,755

CatLady napisał/a:

Śmieszny jest argument, gdzie porównuje się aborcję wadliwego płodu do zabicia staruszki. Płód to płód, część organizmu matki, niezdolny do samodzielnego przeżycia, zwłaszcza taki zdeformowany, który nawet nie ma szans stać się dzieckiem, człowiekiem. Staruszka to żywy samodzielnie żyjący człowiek, który myśli i podejmuje decyzje.

No serio? Dziecko z zespołem Downa nie ma szans stać się człowiekiem? A co do staruszków, to jako nastolatek zajmowałem się codzienną opieką nad babcią. Nie wiem jaką decyzję ona podejmowała? Może żeby zrobić kupę na środku pokoju? Może złośliwa była jak cała nasza rodzina...

Posty [ 1,691 do 1,755 z 2,447 ]

Strony Poprzednia 1 25 26 27 28 29 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024