Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Strony Poprzednia 1 23 24 25 26 27 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,561 do 1,625 z 2,447 ]

1,561

Odp: Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa
Ela210 napisał/a:

No i tu clue samczego niezrozumienia tematu. Kotka zeżre kotki nawet jakby spała na whiskasie.

No i w czym treść twojego wpisu podważa treść mojego

Snake napisał/a:

W końcu nawet kotka po okoceniu jeśli ją przestraszyć, to zeżre swój świeżo narodzony miot. Działa prosty mechanizm, że skoro okoliczności nie pozwolą jej utrzymać przy życiu miotu, to lepiej go zjeść i podreperować wycieńczony ciążą i porodem organizm, szczególnie jeśli trzeba uciekać.

Sugerujesz, że kotka w chwili zadziałania instynktu dokonuje chłodnego przeglądu dostępnej w danej czasoprzestrzeni ilości ptaszków, myszek tudzież worków i puszek z kocią karmą? Że dokonuje analizy zdolności karmienia jej przez właściciela, nie wiem, ocenia jego stan zdrowia i sytuację ekonomiczną? Byłaby to nie tyle odważna, co rewolucyjna hipoteza.
A zjawisko jako współposiadacz dwóch kotek znam nad wyraz dobrze. Były współposiadacz.

Ela210 napisał/a:

Mała podpowiedź : zdarzało się że matki dusiły swoje dzieci w obozach koncentracyjnych. Wg Ciebie pewnie po to by je zjeść.czy mieć z głowy.. ale to nie ta odpowiedź.

W kulturze człowieka kanibalizm to tak silne tabu, że rzadko jest realizowane w warunkach oglądu społecznego. Niemniej w czasach i miejscach takich jak wielki głód na Ukrainie ludzie zabijali i zjadali swoje dzieci ale nie słyszałem żeby się tym chwalili. Co więcej ich działanie było całkowicie logiczne, choć jak ich na tym łapano, to i tak czapa.

Zobacz podobne tematy :

1,562 Ostatnio edytowany przez szakisz (2020-12-06 15:08:48)

MagdaLena1111 napisał/a:

Oj Snake, jeśli uważasz, że stosowanie bardzo uproszczonego schematu polemiki, który w skrócie sprowadza się do tego, że znajduje się w tekście oponenta coś, co mi się nie podoba i co mogę skrytykować, bez podejmowania wysiłku zrozumienia partnera dyskusji, jest dyskusją, to chyba musisz dalej z sobą samym podyskutować.

Tak jakby, tego...

MagdaLena1111 napisał/a:

Bo nasi religijni ekstremiści, niewiele w swoim zaślepieni różniący się od islamskich ekstremistów, tworzą dzisiaj alternatywną rzeczywistość.

Bo de facto znowu dochodzimy do tego samego, że życie w społeczeństwie polega na tym, aby znaleźć wspólną przestrzeń do życia dla różnych światopoglądów, w którym posługujemy się pewną racjonalnością, a więc nie opartą na mitycznych wierzeniach, ale rzeczywistości.

Tyle, że niewiele to zmienia, że STANDARDEM w świecie nie-fanatyków i nie-radykałów jest wolność wyboru.

Jak się zmienimy w kalifat i obowiązywać będzie szariat to będzie pole do popisu dla wszystkich zamordystów, ale na razie mamy tu demokrację.

Swoją drogą fajny ten fanatyzm religijny, nie? Wszystko na niego można zwalić, samemu nie dokonując żadnego wysiłku myślowego...

1,563

szakisz napisał/a:

Swoją drogą fajny ten fanatyzm religijny, nie? Wszystko na niego można zwalić, samemu nie dokonując żadnego wysiłku myślowego...

Ja to się aż głupio czuję, bo w ramach mojego religijnego fanatyzmu przez lata jak się toczą te dyskusje na forum nie użyłem argumentu o nieśmiertelnej duszy czy coś w ten deseń. Nie mam bladego pojęcia czy taka istnieje i czy w momencie zapłodnienia komórki jajowej spływa na nią transcendentalnie. Wiem natomiast na gruncie nauki, że z chwilą zapłodnienia komórki jajowej zaczyna się nowy, żywy i niepowtarzalny organizm. A mówią mi żem ciemny i głupi. Każdy głupek przecież wie, że nie ma myszów i myszowych, że wszystkie one jednakie i legną się same z siebie i ze słomy zgniłej...

1,564 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-12-06 15:30:54)

Hahaha :-D
Snake, widzę, że przeszliśmy z człowieka na organizmy jednokomórkowe, sposób oddychania pierwotniaków itp. Już gdzieś w ogóle zniknęła świadomość i czucie. Okazuje się, że w Twoim rozumieniu człowiek to jednokomórkowiec. Fju, fju, jestem pod wrażeniem wiedzy biologicznej ;-)
Toniesz w oparach własnego absurdu. To kolejny nonsensowny argument, jak ten z cyklu, że DNA świadczy o człowieczeństwie. Tak więc moje smarki są człowiekiem :-D

Jeszcze wyjaśnienia dla leniwych ;-)

Za wiki:

Ekstremizm (łac. extremus – krańcowy) – hołdowanie skrajnym poglądom, stosowanie krańcowych, ostatecznych środków dla osiągnięcia celu politycznego, ekonomicznego lub ideologicznego. W krańcowej formie niewykluczające użycia ekstremalnych form nacisku – przemocy, terroru, puczu. Prawicowy ekstremizm polityczny znalazł swój wyraz m.in. w ruchach faszystowskich, zaś lewicowy – m.in. w neoanarchizmie, maoizmie, trockizmie.

1,565

MagdaLena1111 napisał/a:

Hahaha :-D
Snake, widzę, że przeszliśmy z człowieka na organizmy jednokomórkowe, sposób oddychania pierwotniaków itp. Już gdzieś w ogóle zniknęła świadomość i czucie. Okazuje się, że w Twoim rozumieniu człowiek to jednokomórkowiec. Fju, fju, jestem pod wrażeniem wiedzy biologicznej ;-)
Toniesz w oparach własnego absurdu. To kolejny nonsensowny argument, jak ten z cyklu, że DNA świadczy o człowieczeństwie. Tak więc moje smarki są człowiekiem :-D

Pisałem ci, nie używaj argumentów, których nie rozumiesz, bo tylko brniesz w większą kompromitację. Wiesz, dla mnie to też przykre czytać jak dorosła kobieta nie zna podstaw biologii na poziomie dawnej podstawówki. Teraz to nie wiem, muszę się młodszego syna zapytać. Może by tu na forum urządzić taki kącik poradnikowy pt.: "czego nie wiedziałaś o swoim organizmie, a zawsze bałaś się zapytać"?

1,566

Ok, to juz sie nie doroczny, tylko uznajmy, że wyczerpaliśmy temat, bo schodzimy coraz bardziej na manowce ;-)

1,567

MagdaLena1111 napisał/a:

Ok, to juz sie nie doroczny, tylko uznajmy, że wyczerpaliśmy temat, bo schodzimy coraz bardziej na manowce ;-)

Będę się trzymał tego, że się trochę podroczyliśmy wink Temat wyczerpaliśmy chyba 4-5 lat temu, przynajmniej ja i może w innym gronie. Ja zawsze stoję na stanowisku, że można się ładnie różnić smile

1,568 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-12-06 22:50:00)

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Będę się trzymał tego, że się trochę podroczyliśmy wink Temat wyczerpaliśmy chyba 4-5 lat temu, przynajmniej ja i może w innym gronie. Ja zawsze stoję na stanowisku, że można się ładnie różnić smile

Nie chodzi o ładne różnienie się, ani o to, żeby dogadały się między sobą „fronty ideologiczne”. Nie w tym rzecz, bo nie ma szans na znalezienie wspólnej płaszczyzny filozoficznej ani żadnej innej do uznania kiedy zaczyna się człowiek. Chodzi o uzgodnienie przez wszystkie strony - porządku życia zbiorowego zgodnego z ideałami i wartościami życia demokratycznego.
Nie jesteś zwolennikiem demokracji, nieprawdaż?

1,569

MagdaLena1111 napisał/a:

Nie chodzi o ładne różnienie się, ani o to, żeby dogadały się między sobą „fronty ideologiczne”. Nie w tym rzecz, bo nie ma szans na znalezienie wspólnej płaszczyzny filozoficznej ani żadnej innej do uznania kiedy zaczyna się człowiek. Chodzi o uzgodnienie przez wszystkie strony - porządku życia zbiorowego zgodnego z ideałami i wartościami życia demokratycznego.

Hmmmm, strasznie trudne pytanie. Serio, serio. ideologicznie demokracja brzmi bardzo atrakcyjnie, zresztą komunizm w swoich hasłach też jest całkiem piękną ideą. Z demokracją jest ten problem, że większość ludzi jest zwyczajnie głupia i nie ma co się oszukiwać w tej materii. Trzeba więc dopuścić do siebie myśl, że rządzą ludzie wybrani głosami ludzi głupich. Tak zwyczajnie i po ludzku. Z drugiej strony nic co ludzkie nie jest mi obce. Głupota również, więc wypada nauczyć się z nią żyć. Stąd akceptuję demokrację z jej zaletami i wadami. Zalety są takie, że można zdobyć większość i robić co się chce. Wady są takie, że zawsze są malkontenci co nie mieli większości i marudzą, że należy szanować ich zdanie.

1,570 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-12-06 23:19:35)

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Hmmmm, strasznie trudne pytanie. Serio, serio. ideologicznie demokracja brzmi bardzo atrakcyjnie, zresztą komunizm w swoich hasłach też jest całkiem piękną ideą. Z demokracją jest ten problem, że większość ludzi jest zwyczajnie głupia i nie ma co się oszukiwać w tej materii. Trzeba więc dopuścić do siebie myśl, że rządzą ludzie wybrani głosami ludzi głupich. Tak zwyczajnie i po ludzku. Z drugiej strony nic co ludzkie nie jest mi obce. Głupota również, więc wypada nauczyć się z nią żyć. Stąd akceptuję demokrację z jej zaletami i wadami. Zalety są takie, że można zdobyć większość i robić co się chce. Wady są takie, że zawsze są malkontenci co nie mieli większości i marudzą, że należy szanować ich zdanie.

Jakaż mizantropia u piewcy ochrony życia ludzkiego ;-)
Po raz któryś stwierdzam to połączenie, czyli że ktoś jest orędownikiem życia, chociaż sam ludzi jako ogół za bardzo nie lubi i ma niezbyt dobre o nich zdanie. Ciekawe.

To inaczej zapytam, czy czujesz ideały, które stoją za demokracją, czy tylko traktujesz je instrumentalnie?

1,571 Ostatnio edytowany przez Belzebiusz (2020-12-06 23:43:17)

MagdaLena1111
Jeśli można się wtrącić do rozmowy - może sprostuję, że nawet leniwym nie wypada bezrefleksyjnie chłonąć zapisków Wiki, bo np. taka będąca fundamentem faszyzmu statolatria ma tyle wspólnego z prawicą, co piernik z wiatrakiem.

Z tym, kiedy "zaczyna się człowiek" jest trochę tak, jak z tą historią o szklance mleka:

Wpadnięto na pomysł, żeby każdemu dziecku w szkole zapewnić codziennie szklankę ciepłego mleka. Jaki łajdak nie chciałby dobra dzieci i sprzeciwiłby się takiemu pomysłowi? Chyba jakiś pedofil, którego za taką opinię należałoby w mig poddać publicznej kastracji.

No ale jak to tak- mleko bez bułki? Skoro zgadzamy się na szklankę mleka, to przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeszcze bardziej dzieciom przychylić nieba. Przecież mleko z bułką jest lepsze niż mleko bez bułki!

Ok, mleko z bułką- no ale ktoś powie: jak to tak - bez masła?  Przecież mleko z bułką z masłem jest lepsze niż mleko z bułką bez masła!

Dobrze, mleko z bułką z masłem - no ale zaraz, tak bez szynki? Przecież mleko i buła z masłem i szyną jest lepsza niż taki posiłek bez szynki!

I tak można dojść do etapu pół litra do obiadu, a i na tym się nie poprzestanie, jeśli zacznie się rozmywać zasady (antynomia łysego) , co, jak by nie było, musi doprowadzić do nadużyć.

A, no bo nie chem, ale muszem -  ta intrygująca kwestia "porządku demokratycznego" (  lol   ), demokracji... tzn. tego, że ludzie ciągle, uparcie wierzą w jej istnienie pomimo tego, że już nie raz dostali od niej po gębach. Przecież coś takiego jak rządy ludu nie może istnieć. Ktoś powie: przedstawiciele, demokracja przedstawicielska. Ludzie! Przecież to nic innego, jak czysta oligarchia- rządy niewielkiej grupy ludzi, którzy mają skupioną w swoich rękach władzę. A rząd nie negocjuje - rząd wydaje rozkazy, od tego jest przecież rządem, żeby rządził. I nie będzie pytał o władzę jakiegoś tam obsranego "suwerena", nawet jeśli gdzieś tam ktoś coś o nim napisał w jakiejś konstytucji. Last, but not least - kwestia siły - no kto pozwoli, żeby atomowym cynglem (jeśli taki państwo ma akurat na wyposażeniu) rządził ten sławetny demos , czyli po prostu ulica ??? Państwem ktoś musi rządzić, ale jeżeli ktoś uważa, że w modelu tzw demokratycznym jest to "lud", znaczy się obywatele - to jest co najmniej mało spostrzegawczy.

1,572 Ostatnio edytowany przez JaJakoJa (2020-12-06 23:44:30)

MagdaLena1111 napisał/a:

Zamordyzm w sprawach światopoglądowych już dawno przestał być standardem w państwach cywilizowanych, a do takich aspirujemy, a nie kalifatów z prawem szariatu, do którego ciągnie co poniektórych.

Naprawdę? Bo ja widzę jak lewica próbuje ten zamordyzm odnowić - wystarczy, że byle czub cię oskarży o homofobię, transfobie, islamofobię i milion innych fobii i tracisz pracę (prezes redaktor Radia Nowy Świat - nota bene warto przeczytać książkę Aldousa Huxleya "Nowy wspaniały świat", bo pięknie pokazuje gdzie zdąża lewica. To nie u nas dziennikarz jest wsadzany na pół roku do więzienia za przypomnienie związków muzułmanów z nazistami - to w "cywilizowanych" Niemczech się tak dzieje (jak ktoś chce, to może wygooglać nazwisko dziennikarza: Michael Stürzenberger). To nie u nas, tylko w "cywilizowanych" Niemczech media sie samocenzurują, żeby nie drażnić lewicy i muzułmanów. Acz i u nas są początki, np. Komudagate, czy niedawne odwołanie konkursu na Młodzieżowe Słowo Roku, kiedy prowadziło ideologicznie niesłuszne "julka", czy odwołanie dziennikarskiego konkursu Grand Press, bo nominowany został niesłuszny ideologicznie wywiad...

Lewica to większe zagrożenie dla demokracji, inż PiS.

A do meritum. W świetle obowiązującej Konstytucji atrapa Trybunału nie miała wyjścia - to jedyny możliwy wyrok. I nawet gdyby był normalny Trybunał, to wyrok byłby taki sam. Zresztą już wcześniej, w 1997 r. Trybunał Konstytucyjny orzekł, że nie można przerywać ciąży z tzw. przyczyn społecznych powołał się przy tym na zapis z obecnej Konstytucji -  art. 38 o prawnej ochronie życia człowieka. I jeśli ktoś wpadnie na pomysł, żeby zaskarżyć do TK zapis ustawy o dopuszczalności przerywania ciąży pochodzącej z przestępstwa, to wyrok będzie taki sam i to niezależnie kto będzie zasiadł Trybunale. Bo taką Konstytucję wam wysmażyli:
Lewica (SLD i UP).
Unia Wolności - przodek obecnej Platformy Obywatelskiej.
PSL.
Więc do nich kierujcie pretensje.

1,573 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-12-06 23:42:12)

MagdaLena1111 napisał/a:

Jakaż mizantropia u piewcy ochrony życia ludzkiego ;-)

Można być w głębi duszy komunardem, niestety ci zazwyczaj kończą na barykadzie z bełtem w tyle głowy wystrzelonym przez zapijaczonego szewca tudzież jego pomocnika pobekującego niezbyt sfermentowanym napitkiem. Mam nieograniczoną wiarę w człowieka, jak też to, ze człowiek jest zdolny do rzeczy pięknych i mądrych. Szukam tego pierwiastka zawsze i wszędzie. Niestety jest jak jest... Zewsząd wyłazi zapijaczona albo zastraszona morda, która jedyne co chce, to nażreć się, pochędożyć, kopnąć sąsiada i w temacie pochędożki najlepiej to właśnie wychędożyć połowicę sąsiadowi. Jest jak jest i nam adeptom humanizmu i wiary w człowieka lekko nie jest...

MagdaLena1111 napisał/a:

JTo inaczej zapytam, czy czujesz ideały, które stoją za demokracją, czy tylko traktujesz je instrumentalnie?

Biorąc pod uwagę powyższe stoję na stanowisku, że najlepsza władza, to władza skuteczna. Jeśli demokracja spełnia ten postulat jestem całym sercem za nią.

JaJakoJa napisał/a:

A do meritum. W świetle obowiązującej Konstytucji atrapa Trybunału nie miała wyjścia - to jedyny możliwy wyrok. I nawet gdyby był normalny Trybunał, to wyrok byłby taki sam. Zresztą już wcześniej, 2 1997 r. Trybunał Konstytucyjny orzekł, że nie można przerywać ciąży z tzw. przyczyn społecznych powołał się przy tym na zapis z obecnej Konstytucji -  art. 38 o prawnej ochronie życia człowieka. I jeśli ktoś wpadnie na pomysł, żeby zaskarżyć do TK zapis ustawy o dopuszczalności przerywania ciąży pochodzącej z przestępstwa, to wyrok będzie taki sam i to niezależnie kto będzie zasiadł Trybunale. Bo taką Konstytucję wam wysmażyli:
Lewica (SLD i UP).
Unia Wolności - przodek obecnej Platformy Obywatelskiej.
PSL.
Więc do nich kierujcie pretensje.

Nie do przetrawienia lol ale zgadzam się w pełnym wymiarze.

1,574 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-12-06 23:50:15)

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

JTo inaczej zapytam, czy czujesz ideały, które stoją za demokracją, czy tylko traktujesz je instrumentalnie?

Biorąc pod uwagę powyższe stoję na stanowisku, że najlepsza władza, to władza skuteczna. Jeśli demokracja spełnia ten postulat jestem całym sercem za nią.

Czyli jednak przedmiotowo. Wartości demokratyczne są wartościowe zapewne tylko o tyle, o ile służą forsowaniu Twojego poglądu.

A nie tędy droga, bo w społeczeństwa demokratyczne są oparte na określonych regułach, na określonych ideałach takich jak np. ideał równości, uznania wzajemnego, wolności indywidualnej. I chociaż to trochę idealistyczne, to celem tworzenia norm w społeczeństwie demokratycznym jest to, aby ideały demokratycznego funkcjonowania społeczeństwa były zrealizowane w maksymalnym stopniu. Zwróć uwagę, że celem nie jest to, aby ideały w ramach regulacji prawnych poszczególnych „ideologicznych frontów” były zrealizowane w maksymalnym stopniu, ale chodzi o to, że to, co ma podlegać realizacji, to jest respekt dla podzielanych społecznie przekonań o charakterze normatywnym dotyczącym życia zbiorowego w systemie demokratycznym. Nie chodzi o to, aby „ideologiczne fronty” dogadywały się między sobą, ale aby „ideologiczne fronty” uzgodniły porządek społeczny zgodny z tymi ideałami. Podejście polegające na narzucaniu komuś swojego porządku nie ma nic wspólnego z ideami demokracji.

Mówiąc obrazowo, traktujesz instrumentalnie wartości demokratyczne w momencie, w którym nie potrafisz żyć ze świadomością, że za ścianą w tym samym bloku mieszkają ludzie, którzy nie wierzą w to co Ty wierzysz, a wierzą w coś całkowicie innego.

1,575 Ostatnio edytowany przez JaJakoJa (2020-12-06 23:52:33)

MagdaLena1111 napisał/a:

Podejście polegające na narzucaniu komuś swojego porządku nie ma nic wspólnego z ideami demokracji.

Ooo, czyli popierasz weto Polski i Węgier?
Nota bene, ja jeszcze do niedawna miałem poglądy centrowe, może nawet centrolewicowe, ale wyleczyli mnie z tego lewacy, kiedy jedna niezrównoważona julka nakręciła hejt na Nową Fantastykę i Nowa Fantastka obiecała cenzurę, żeby nie ukazywały się niesłuszne ideologicznie opowiadania. I dla mnie to jest jak wypowiedzenie mnie osobiście wojny - jakaś julka chce decydować co ja mogę czytać. Wyleczyło mnie to z głosowania na lewicę (czyli PO, SLD itd.).

Sprawa aborcji mnie nie dotyczy, ideolo cenzura tak. A koszula bliższa ciału. Przecież nie będę bronił praw tych, którzy chcą łamać moje prawa.

1,576 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-12-06 23:53:23)

JaJakoJa napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Podejście polegające na narzucaniu komuś swojego porządku nie ma nic wspólnego z ideami demokracji.

Nie rozumiem tego veta, bo przecież rzeczony zapis związany z praworządnością już został klepnięty przez Morawieckiego w lipcu, a teraz będzie głosowanie nad budżetem. Ale widocznie rząd uznał, że nie potrzebujemy kasy.
Ale to nie wątek o tym.

JajakoJa, żle strzelasz. Dla mnie lewica to jak skrajna prawica. Lempart niczym się nie różni od Godek, a postulaty socjalne mnie odrzucają, więc daruj sobie ataki na ślepo.

1,577 Ostatnio edytowany przez JaJakoJa (2020-12-06 23:57:57)

MagdaLena1111 napisał/a:

Nie rozumiem tego veta, bo przecież rzeczony zapis związany z praworządnością już został klepnięty przez Morawieckiego w lipcu, a teraz będzie głosowanie nad budżetem. Ale widocznie rząd uznał, że nie potrzebujemy kasy.
Ale to nie wątek o tym.

Po 1. Morawiecki twierdzi, że co innego przyjęli w lipcu, co innego pojawiło się teraz. Tusk ostrzegał przed tym zapisem, twierdząc, że jest niebezpieczny - teraz popiera, ale wiadomo, co Merkel wymyśli, to Tusk poprze.
Po 2. Ale proszę, nie nazywaj tego "praworządnością", bo unijna komisarz Dalli jasno wyłożyła, że chodzi o narzucenie Europejczykom lewicowego ideolo, w tym małżeństw homo i adopcji dzieci przez pary homo. Ja nie mam fobii, mogę o tym rozmawiać i pewnie nawet na to przystać, ale wara zagranicy od takich spraw w Polsce. To już lepiej, żeby Polska opuściła ten nowy Związek Sowiecki.

A mnie postulaty socjalne w ogóle nie interesują, nie jestem ministrem skarbu, żebym się tym przejmował. Na razie (czyli od upadku komuny) wszyscy przyjmują zbliżony kurs, więc to nie jest problem.

1,578 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-12-07 00:04:44)

MagdaLena1111 napisał/a:

Czyli jednak przedmiotowo. Wartości demokratyczne są wartościowe zapewne tylko o tyle, o ile służą forsowaniu Twojego poglądu.

Błędna diagnoza. Skuteczność w zakresie zabezpieczania potrzeb społeczeństwa. Może być tak, że większość społeczeństwa inaczej definiuje swoje potrzeby niż ja i w warunkach demokracji ja to szanuję, Gdyby obecnie większość społeczeństwa dostępnymi mu narzędziami zarządziła powszechną dostępność aborcji szanowałbym taki stan prawny, a jednocześnie przy użyciu dostępnych w systemie demokratycznym narzędzi usiłowałbym ten stan zmienić.

JaJakoJa napisał/a:

Ja już nawet nie włączam dźwięku jak widzę, jak się tym brandzlują w TVN. Z głównymi ekspertami w postaci starych komuchów.

1,579 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-12-07 00:10:36)

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Błędna diagnoza. Skuteczność w zakresie zabezpieczania potrzeb społeczeństwa. Może być tak, że większość społeczeństwa inaczej definiuje swoje potrzeby niż ja i w warunkach demokracji ja to szanuję, Gdyby obecnie większość społeczeństwa dostępnymi mu narzędziami zarządziła powszechną dostępność aborcji szanowałbym taki stan prawny, a jednocześnie przy użyciu dostępnych w systemie demokratycznym narzędzi usiłowałbym ten stan zmienić.

Wg mnie w chwili, gdy zaczyna się dążyć do jakichś kompromisów, to uznaje się jak gdyby, że „fronty ideologiczne” rozmaitych sporów, wcale nie są przywiązane do demokratycznych ideałów życia zbiorowego, ale po prostu uważają, że one są wartościowe tylko o tyle, o ile służą forsowaniu ichniego poglądu. Aborcja jest tematem, gdzie nie ma miejsca na kompromisy. Kompromis w tej sprawie, to tylko czasowe zawieszenie tematu, nikt nie jest zadowolony i prędzej czy później temat wróci. I żeby nie było kompromis to dobre rozwiązanie w sprawach biznesowych, w negocjacjach, gdzie każdy ma jakieś warunki brzegowe, z których nie zejdzie, ale jest też część do oddania. Ale nie w kwestiach, powiedzmy, bioetycznych. Bo jak ktoś uważa, że człowiek jest od poczęcia i trzeba go bezwzględnie chronić, to jak może się godzić np. na aborcję ciąży powstałej w wyniku gwałtu. Jak ktoś uważa, że istota ludzka zaczyna się od chwili poczęcia, jeżeli uważa, że status zarodka jest równy statusowi istoty, osoby urodzonej, to jak godzi się na abotrowanie ciąż z gwałtu. To sytuacja zero jedynkowa, nie ma części do oddania. Podobnie wygląda to zresztą z drugiej strony.
Zostaje albo zamordyzm, albo demokracja i uznanie, że za ścianą może mieszkać ktoś, kto wierzy w coś innego.

JaJakoJa napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Ale to nie wątek o tym.

Po 1. Morawiecki twierdzi, że co innego przyjęli w lipcu, co innego pojawiło się teraz. Tusk ostrzegał przed tym zapisem, twierdząc, że jest niebezpieczny - teraz popiera, ale wiadomo, co Merkel wymyśli, to Tusk poprze.
Po 2. Ale proszę, nie nazywaj tego "praworządnością", bo unijna komisarz Dalli jasno wyłożyła, że chodzi o narzucenie Europejczykom lewicowego ideolo, w tym małżeństw homo i adopcji dzieci przez pary homo. Ja nie mam fobii, mogę o tym rozmawiać i pewnie nawet na to przystać, ale wara zagranicy od takich spraw w Polsce. To już lepiej, żeby Polska opuściła ten nowy Związek Sowiecki.

A mnie postulaty socjalne w ogóle nie interesują, nie jestem ministrem skarbu, żebym się tym przejmował. Na razie (czyli od upadku komuny) wszyscy przyjmują zbliżony kurs, więc to nie jest problem.

Przerobiłam sobie ten temat jeszcze w lipcu, bo były rozbieżne zdania i uwierz mi, że eksperci już wtedy twierdzili, że zapis jest twardy. Morawiecki po prostu chciał przyjechać z wielka kasa od UE do kraju i podpisał kwity, mimo, że Ziobro już wtedy grzmiał.
Teraz to już klops.

Poczekaj, poszukam co wtedy twierdzili eksperci.

Rzeczywiście drobny problem w interpretacji zapisu budziło ostatnie zdanie z punktu 23 konkluzji: "Rada Europejska szybko powróci do tej kwestii". Czyli skoro wróci, to dlatego że na razie takiego zapisu nie ma? No ale jednak jak się "na spokojnie" przeczyta całość, już w wersji po polsku, to w punkcie 22 mamy wyjaśnienie, że interesy finansowe Unii są chronione "zgodnie z wartościami zapisanymi w art. 2 TUE" i że "Rada Europejska podkreśla znaczenie poszanowania praworządności".
A potem jest punkt 23, który zacytuję w całości: "Na tej podstawie zostanie wprowadzony system warunkowości w celu ochrony budżetu i instrumentu Next Generation EU. W tym kontekście Komisja zaproponuje środki w przypadku naruszeń przyjmowane przez Radę większością kwalifikowaną. Rada Europejska szybko powróci do tej kwestii".
Jeśli czytać to dosłownie, to wspomnienie o przyjmowaniu decyzji przez większość kwalifikowaną oznacza decydowanie o tym w Radzie Unii Europejskiej (a nie w Radzie Europejskiej, gdzie jest jednomyślność). To z kolei oznacza, że fundusze mogą zablokować ministrowie z 15 państw, reprezentujący 65 proc. mieszkańców UE! Dopytywani o to w Brukseli "oficjele, którzy byli bliscy negocjacjom" przyznają, że treść dokumentu bywa "niejasna" - ale w tym przypadku raczej jasność jest...

1,580 Ostatnio edytowany przez JaJakoJa (2020-12-07 00:13:17)

MagdaLena1111 napisał/a:

Zostaje albo zamordyzm, albo demokracja i uznanie, że za ścianą może mieszkać ktoś, kto wierzy w coś innego.

Właśnie obserwujesz dogorywanie demokracji, nie tylko w Polsce, ale ogólnie na Zachodzie. Ten "eksperyment" się nie powiódł - przegrał z facebookiem, twitterem, instagramem, youtube. Dylemat jest tylko taki, kto ci tę demokrację zabierze ostatecznie. Mając wybór między lewicą i prawicą, wybieram prawicę. Przynajmniej nie będą mi kraju zasiedlać tzw. uchodźcami.

MagdaLena1111 napisał/a:

Przerobiłam sobie ten temat jeszcze w lipcu, bo były rozbieżne zdania i uwierz mi, że eksperci już wtedy twierdzili, że zapis jest twardy. Morawiecki po prostu chciał przyjechać z wielka kasa od UE do kraju i podpisał kwity, mimo, że Ziobro już wtedy grzmiał.
Teraz to już klops.

Cóż, to dobrze, że się z tego w porę wycofał.

W tym co wklejasz, nie ma jasno określone co to jest ta praworządność. A eurokomisja już daje sygnały, że chce to rozumieć bardzo szeroko, na pewno jako małżeństwa homo i adopcje dzieci przez takowe małżeństwa. Za rok może stwierdzą, że praworządność to przyjmowanie imigrantów.

1,581

MagdaLena1111 napisał/a:

To sytuacja zero jedynkowa, nie ma części do oddania. Podobnie wygląda to zresztą z drugiej strony.

Zasadniczo zgoda. Niemniej z mojego punktu widzenia widzę możliwość zgniłego kompromisu. Prawo dopuszcza możliwość aborcji zdrowego płodu przez zgwałconą kobietę i ja to rozumiem. Wolałbym żeby urodziła i oddała komuś ale rozumiem inną decyzję. Ratowanie życia i zdrowia kobiety kosztem płodu - rozumiem. Skrócenie cierpienia płodu, który i tak umrze zaraz po porodzie - rozumiem. Zabicie płodu, który może przeżyć długie lata jako takiego życia ale życia - nie rozumiem. Zabicie płodu, bo się nie ma nastroju na posiadanie dziecka - nie rozumiem. Znaczy mam jakieś warunki brzegowe i mogę rozmawiać.

1,582 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-12-07 00:23:30)

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

To sytuacja zero jedynkowa, nie ma części do oddania. Podobnie wygląda to zresztą z drugiej strony.

Zasadniczo zgoda. Niemniej z mojego punktu widzenia widzę możliwość zgniłego kompromisu. Prawo dopuszcza możliwość aborcji zdrowego płodu przez zgwałconą kobietę i ja to rozumiem. Wolałbym żeby urodziła i oddała komuś ale rozumiem inną decyzję. Ratowanie życia i zdrowia kobiety kosztem płodu - rozumiem. Skrócenie cierpienia płodu, który i tak umrze zaraz po porodzie - rozumiem. Zabicie płodu, który może przeżyć długie lata jako takiego życia ale życia - nie rozumiem. Zabicie płodu, bo się nie ma nastroju na posiadanie dziecka - nie rozumiem. Znaczy mam jakieś warunki brzegowe i mogę rozmawiać.

Myślę, że u nas w kraju jeszcze musi dojść do jakichś tragedii, żeby nastąpiła liberalizacja prawa antyaborcyjnego.
Coś takiego, co miało miejsce w Irlandii, że kobieta umierała na sepsę, a lekarze nie robili aborcji, bo serce dziecka jeszcze biło, aż umarli w rezultacie oboje, albo zmuszono 15 łatkę do urodzenia dziecka z gwałtu, aż naród nie wytrzymał ucisku. Wszystko ma swoje granice.

JaJakoJa, sęk w tym, że się wtedy nie wycofał, tylko teraz próbuje zmienić wcześniejsze klepnięte już zapisy, szantażując innych, że nie przyjmą budżetu, na którym zależy wszystkim. Szybko.

Z szantażystami się nie negocjuje, mam nadzieję, że UE się nie ugnie.
Najwyżej będzie absolutorium, ale z klauzulą. Ciekawa jestem co ludziom powiedzą.

1,583 Ostatnio edytowany przez JaJakoJa (2020-12-07 00:28:15)

MagdaLena1111 napisał/a:

sęk w tym, że się wtedy nie wycofał, tylko teraz próbuje zmienić wcześniejsze wcześniej zapisy, szantażując innych, że nie przyjmą budżetu, na którym zależy wszystkim. Szybko.

Lepiej późno, niż wcale.
Inna rzecz, że nie masz racji - np. wcześniej było o stwierdzonym naruszeniu praworządności, teraz jest o podejrzeniu naruszenia.

MagdaLena1111 napisał/a:

Czyli też przedkładasz interes eurolewicy nad interes Polski.

1,584 Ostatnio edytowany przez Snake (2020-12-07 00:27:18)

MagdaLena1111 napisał/a:

Wszystko ma swoje granice.

Na to bym akurat nie liczył wink Zaczynając od tego, że jak pisałem już nieraz Polacy, to obecnie naród durnych owieczek i akurat ten rok uwypuklił to boleśnie. Bohaterowie spod Somosierry odeszli w niebyt, w proch się obrócili. Ostał ci się chamie jeno złoty róg...

MagdaLena1111 napisał/a:

Najwyżej będzie absolutorium, ale z klauzulą. Ciekawa jestem co ludziom powiedzą.

NIC.

1,585

JaJakoJa napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Czyli też przedkładasz interes eurolewicy nad interes Polski.

Szczerze?
Mam świadomość, że wszyscy Polacy poniosą tego konsekwencje, ale najbardziej ci, którzy tych do władzy wybrali a statystyczny wyborca PiS to niewykształcony, bezrobotny lub o niskich kwalifikacjach, tudzież emeryt, starszy mieszkaniec wsi lub małego miasteczka, więc niech poniosą konsekwencje swojego wyboru. Ja jestem młoda i zaradna poradzę sobię.

1,586 Ostatnio edytowany przez JaJakoJa (2020-12-07 00:52:05)

MagdaLena1111 napisał/a:

Mam świadomość, że wszyscy Polacy poniosą tego konsekwencje, ale najbardziej ci, którzy tych do władzy wybrali a statystyczny wyborca PiS to niewykształcony, bezrobotny lub o niskich kwalifikacjach, tudzież emeryt, starszy mieszkaniec wsi lub małego miasteczka, więc niech poniosą konsekwencje swojego wyboru. Ja jestem młoda i zaradna poradzę sobię.

Ale jedziesz TVNem i Wyborczą. To dla jasności: 30% wyborców PiS ma wykształcenie wyższe, 45% wykształcenie średnie. Dalej nie komentuje, bo to bezzasadne poczucie wyższości wyborców opozycji ich pogarda dla Polaków jest po prostu niesmaczne.

I taka jesteś elita, a nawet nie zrozumiałaś co do ciebie piszę - popierasz coś co nie jest wrogie, niebezpieczniej dla wyborców tej czy tamtej partii. To jest niebezpieczne dla Polski jako państwa i Polaków jako jego obywateli. Najwyraźniej nie czujesz przynależności do tej wspólnoty i cieszy cię narzucanie przez zagranicę lewicowego idolo. Przypomnę, że w przeszłości były dwie takie próby: w 1919 roku Sowieci nieśli na bagnetach do warszawy komunistów z Tymczasowego Komitetu Rewolucyjnego, a w 1944 przynieśli na bagnetach PPR.

Popierajcie w opozycji dalej tak bezmyślnie wszelkie pomysły UE, a niedługo zobaczysz Polexit.

A te kredyty, zapisane w funduszu odbudowy, nie wiem czy są nam potrzebne. Po zakończeniu poprzedniego lockdownu, w okresie czerwiec-wrzesień nasza gospodarka zaczęła się podnosić i nie były nam niezbędne te pieniądze. A ich wzięcie zwiąże nas za mocno z UE, w razie czego będzie trudniej wyjść, a wyjście powinno nastąpić za 20-30 lat najdalej.

1,587

MagdaLena1111 napisał/a:

Mam świadomość, że wszyscy Polacy poniosą tego konsekwencje, ale najbardziej ci, którzy tych do władzy wybrali a statystyczny wyborca PiS to niewykształcony, bezrobotny lub o niskich kwalifikacjach, tudzież emeryt, starszy mieszkaniec wsi lub małego miasteczka, więc niech poniosą konsekwencje swojego wyboru.

Wybacz ale elektorat, który wymieniłaś w żaden sposób nie jest beneficjentem unijnych pieniędzy.

1,588 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-12-07 00:53:35)

JaJakoJa napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Ale jedziesz TVNem i Wyborczą. To dla jasności: 30% wyborców PiS ma wykształcenie wyższe, 45% wykształcenie średnie. Dalej nie komentuje, bo to bezzasadne poczucie wyższości wyborców opozycji ich pogarda dla Polaków jest po prostu niesmaczne.

I taka jesteś elita, a nawet nie zrozumiałaś co do ciebie piszę - popierasz coś co nie jest wrogie, niebezpieczniej dla wyborców tej czy tamtej partii. To jest niebezpieczne dla Polski jako państwa i Polaków jako jego obywateli. Najwyraźniej nie czujesz przynależności do tej wspólnoty i cieszy cię narzucanie przez zagranicę lewicowego idolo. Przypomnę, że w przeszłości były dwie takie próby: w 1919 roku Sowieci nieśli na bagnetach do warszawy komunistów z Tymczasowego Komitetu Rewolucyjnego, a w 1944 przynieśli na bagnetach PPR.

Popierajcie w opozycji dalej tak bezmyślnie wszelkie pomysły UE, a niedługo zobaczysz Polexit.

Ale co jest niebezpieczne dla Polski?
Że kasy mniej dostaniemy?

Bo ja uważam, że brak praworządności, którego przejawy widać na każdym kroku, jest o wiele bardziej niebezpieczny.

Jak zobaczymy Polexit, to mnie raczej już w tym kraju nie będzie.
A nauczka dla zwolenników populistów - bezcenna. Lajf.

A TVN i wyborczej w ogóle nie oglądam/czytam, więc znowu strzelasz ślepakami :-P

1,589 Ostatnio edytowany przez JaJakoJa (2020-12-07 00:59:25)

Snake napisał/a:

Wybacz ale elektorat, który wymieniłaś w żaden sposób nie jest beneficjentem unijnych pieniędzy.

Ale naprawdę chcesz tłumaczyć elicie, że głównymi beneficjantami byliby przedsiębiorcy? Najwyraźniej elita sama na to nie wpadła big_smile

MagdaLena1111 napisał/a:

Ale co jest niebezpieczne dla Polski?
Że kasy mniej dostaniemy?

Czyli nie pojmujesz, co to za mechanizm. Więc spróbuję tak: to mechanizm, który pozwala uznaniowo ukarać finansowo kraj za cokolwiek, np. za nieprzyjmowanie imigrantów. Łapiesz?

MagdaLena1111 napisał/a:

Bo ja uważam, że brak praworządności, którego przejawy widać na każdym kroku, jest o wiele bardziej niebezpieczny.

Raz wykażesz, że tu wcale nie o praworządność chodzi, a MagdaLena niby zrozumie, ale po chwili wróci z tą samą śpiewką. Nie będę ci ponownie tłumaczył, że tu wcale nie o praworządność idzie. Pogooglaj, poszukaj wywiadu z eurokomisarz Dalli.

MagdaLena1111 napisał/a:

Jak zobaczymy Polexit, to mnie raczej już w tym kraju nie będzie.

Straszysz? Nie będę płakał.

MagdaLena1111 napisał/a:

A nauczka dla zwolenników populistów - bezcenna.

W ciągu kilku lat (3-5) staniemy się płatnikiem netto, czyli więcej będziemy do UE wkładać, niż z niej wyciągać. Politycznie i militarnie UE jest karzełkiem, a nasze bezpieczeństwo zależy od USA i NATO. Więc UE jest nam potrzebna dokładnie do niczego.

1,590 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-12-07 00:57:42)

JaJakoJa napisał/a:
Snake napisał/a:

Ale naprawdę chcesz tłumaczyć elicie, że głównymi beneficjantami byliby przedsiębiorcy? Najwyraźniej elita sama na to nie wpadła big_smile

A przedsiębiorcy składają się na dobrobyt całego kraju, z którego żyją...bezrobotni i emeryci, osoby niewykształcone o niskich kwalifikacjach.

Snake nie raz tu pisał jak robi fiskusa w bambuko, więc też sobie poradzi. W ogóle jak ktoś jest zaradny i przedsiębiorczy, to sobie poradzi, a jak głównie wisi na socjalu, to lipa :-/

1,591

MagdaLena1111 napisał/a:

A przedsiębiorcy składają się na dobrobyt całego kraju, z którego żyją...bezrobotni i emeryci, osoby niewykształcone o niskich kwalifikacjach

Twoje wyobrażenie o wyborcach PiS jest dokładnie takie samo jak to, co pisze POwska i lewicowa trollownia na forach. Podałem ci procenty, możesz odrzucać rzeczywistość. A rzeczywistość jest taka, że nie PiS ma problem z pozyskaniem wyborcy wykształconego, tylko opozycja nie umie dotrzeć do tego niewykształconego czy z prowincji.

1,592 Ostatnio edytowany przez Olinka (2020-12-07 01:56:08)

[edycja moderatorska]

1,593 Ostatnio edytowany przez JaJakoJa (2020-12-07 01:08:22)

MagdaLena1111 napisał/a:

[edycja moderatorska]

Ach, ten elitarny poziom wyborców opozycji... Robi wrażenie, co ma nie robić big_smile
Tym niemniej cieszę się, że mogłem rozwiać Twoje wyobrażenia (bo przecież nie wiedzę) zarówno o pomyśle eurokomisji, jak i o wyborcach PiS. Swoją drogą bardzo mnie nurtuje jedna rzecz, choćby na przykładzie, który jest tematem wątku. Nie macie sami mocy, żeby coś tu zmienić, musicie pozyskać część wyborców PiS czy Konfederacji. I naprawdę wyzywanie ich od niekształconych wieśniaków zapewni wam ich poparcie? Ilu udało Ci się w ten sposób przekonać? Bo widzisz, szósty rok opozycja próbuje grać w ten sposób. I to wciąż nie wychodzi. Wiesz jak nazywa się człowiek, który ponawia działania nieprzynoszące oczekiwanego skutku?

1,594 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-12-07 01:15:50)

Myślisz, że jak napisałam, że nie popieram lewicy, to jestem z PO :-D No bo przecież nie z PiS :-)

To zabawne, że w tym kraju trzeba się opowiedzieć po jakiejś stronie, zostać zaszufladkowanym w już istniejących formacjach, definicjach, itd. Po prostu przestać być sobą jako samorządnym człowiekiem :-D

Już pisałam o tym, że kto pierwszy wpadnie na pomysł, żeby stworzyć przestrzeń dla ludzi liberalnych gospodarczo i światopoglądowo, ten zagospodaruje młody elektorat. Na razie trudno mi się gdzieś wpisać :-(

1,595 Ostatnio edytowany przez JaJakoJa (2020-12-07 01:24:08)

Masz Nowoczesną, która jest liberalna i gospodarczo, i światopoglądowo. Tylko, to jest jedna z rzeczy, których jako liberał nie ogarniam: dlaczego w Polsce (inaczej, niż np. w Czechach) liberalizm i lewicowość musi oznaczać klaskanie wszystkiemu, co wymyślą w Berlinie? U nas był blok proimigrancki liberałów i lewicy, w Czechach był taki sam blok, ale antyimigrancki. I to była jedna z przyczyn zepchnięcia u nas centrum i lewicy na polityczny margines. Sami sobie ten los wybrali, ale dalej zero wniosków, dalej bezmyślne poparcia dla wszystkiego co wychodzi z CDU.

1,596

MagdaLena1111 napisał/a:

Snake nie raz tu pisał jak robi fiskusa w bambuko, więc też sobie poradzi. W ogóle jak ktoś jest zaradny i przedsiębiorczy, to sobie poradzi, a jak głównie wisi na socjalu, to lipa :-/

Ej, ej tylko bez takich. Snake grzecznie płaci podatki co potwierdziła 2 miesiące temu kontrola z US, skądinąd bardzo miła.
Co do Unii to sam nie wiem. Chyba się zapłaczę na śmierć jeśli moja gmina nie postawi kolejnej siłowni na świeżym powietrzu. Ponoć obecną, dumnie unijną młodzież bardzo sobie chwaliła, bo postawiono też zadaszoną wiatkę ze stołem i ławami więc całkiem kulturalnie można było wypić piwo czy wino. Niestety ze względu na świrusa zamknęli na cztery spusty, ale ja lubiłem tam zajechać na rowerze i wycisnąć co nieco. Zawsze była gwarancja, że nikogo tam nie będzie, nie to co na normalne, komercyjnej siłowni.

1,597 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2020-12-07 13:14:19)

Z fiskusem nie chodzi o niepłacenie podatków, ale o zręczne operowanie kosztami i przychodami, aby należności podatkowe były jak najmniejsze.
Nie mam miłych doświadczeń z fiskusem. Ostatnio neutralne, ale przez kilka lat, gdy pracowałam na kontraktach za granicą dla firmy zagranicznej i płaciłam ZUS w PL, ale podatki za granicą, to jako polski rezydent podatkowy musiałam rozliczać się także w kraju. I tu się zaczynały schody. Co roku to samo, wezwanie z dokumentami, tłumaczenie pani urzędniczce z języka obcego na nasz zagranicznych PITów, a na koniec wielkie zdziwienie, że zagraniczne systemy podatkowe są inne niż nasze i w związku z tym mogłam tam robić odliczenia, których nie uznaje polski fiskus. Normalnie pani się obawiała, że mogłam popełnić błąd w zagranicznym picie i oszukać obcy system podatkowy :-D

A co du zawetowania budżetu, to w to nie wierzę. Być może rzucą Morawieckiemu jakiś ochłap, aby mógł wyjść z twarzą z sytuacji, który przyjmie z ulgą, wróci, odtrąbi sukces i będzie czekał, co stanie się dalej. Bo klauzula, jak jest, tak będzie.
Krótko mówiąc okaże się miękiszonem zgrywającym twardziela ;-)

Usunięty off top, który był nawiązaniem do poprzedniego, również usuniętego off topu.

1,598

MagdaLena1111 napisał/a:

Z fiskusem nie chodzi o niepłacenie podatków, ale o zręczne operowanie kosztami i przychodami, aby należności podatkowe były jak najmniejsze.

Sorki ale na moim poziomie, to czym tu operować? Wypełniasz książkę przychodów i rozchodów, i tyle. Ja nie jestem znany piłkarz z milionami żeby mieć kasę na kancelarię, która mi obmyśli optymalizację podatkową.

MagdaLena1111 napisał/a:

A co du zawetowania budżetu, to w to nie wierzę. Być może rzucą Morawieckiemu jakiś ochłap, aby mógł wyjść z twarzą z sytuacji, który przyjmie z ulgą, wróci, odtrąbi sukces i będzie czekał, co stanie się dalej. Bo klauzula, jak jest, tak będzie. Krótko mówiąc okaże się miękiszonem zgrywającym twardziela ;-)

Po pierwsze, to taki pewnie był plan tzn. zrobić teatrzyk na rzecz wewnętrznej publiki. Po drugie taki sam teatrzyk odstawia druga strona. Szumna walka o pryncypia ze strony Holendrów, to właśnie teatrzyk dla zaspokojenia własnej publiki wewnętrznej w obliczu nadchodzących u nich wyborów. Że co prawda będziemy płacić kupę kasy tym nierobom i biedakom z Polski i Węgier ale zadbaliśmy o praworządność. A w tym wszystkim parę krajów południa mdleje z przerażenia, że ta kasa może być wstrzymana, bo taka choćby Hiszpania bez tej kasy ponoć leży i kwiczy.

1,599 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-12-07 12:25:04)

W sumie to co nas obchodzą obce teatrzyki. Tym bardziej, że mamy tu niezły kabaret i gdyby nie było to straszne, to mogłoby być nawet śmieszne.
Mamy premiera, który nie wie, co podpisuje, a potem stosuje dziwne zagrania, żeby z tego wybrnąć, bo go szczuje mały piesek, który głośno warczy (czytaj: Ziobro). Zresztą w ogóle nie bacząc na to, jak to rujnuje doszczętnie wizerunek Polski na arenie międzynarodowej. Że stanami już wiadomo, że nie będziemy mieć łatwo, gdy Trump odpłynie do reszty w siną dal, w Europie Zachodniej patrzą na nas jak na dziwolągi, zostaje Rosja. Ale może o to właśnie chodziło.

1,600

MagdaLena1111 napisał/a:

Tym bardziej, że mamy tu niezły kabaret i gdyby nie było to straszne, to mogłoby być nawet śmieszne.

Polecam relanium lub długie spacery na świeżym powietrzu. Serio piszę tzn. zalecam mniej się stresować sytuacją geopolityczną Polski w kontekście rządów PiS. Jak mówi stare przysłowie, dużo musi się zmienić żeby wszystko zostało po staremu.

1,601 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-12-07 13:19:06)

Właśnie co by się nie działo, to my i tak do Ruskich ciągniemy. Jak nawet zerwiemy się z łańcucha, to za moment i tak nas tam ciągnie. Może troll miał rację, że eksperyment demokratyczny u nas na dłuższą metę się nie przyjął. Mentalność mamy taką bardziej poddańczą, brak poszanowania dla jednostki vs kult jednostki itp. ;-)
Relanium nie, bo ja sceptykiem lekowym jestem, a spacery jak najbardziej ok, wczoraj np. swoje włości dokładnie obeszłam :-D

1,602

MagdaLena1111 napisał/a:

Właśnie co by się nie działo, to my i tak do Ruskich ciągniemy.

Noo, gdyby na ich wzór u nas wprowadzili podatek liniowy, to sam bym się zastanowił.
Ech, gdyby nie było Rosji, to należałoby ją wymyśleć. Czym bowiem byśmy się straszyli? Amerykanami to ty się nie przejmuj, gdzie oni znajdą lepszych frajerów niż my? Nie po to inwestowali w PiS żeby się teraz od nich odwracać plecami i za dużo kasy płynie z Polski za ocean. Z Unią, to kto się nie rozpycha ten nie ma.

1,603

Pozwolę sobie przypomnieć, że temat ma jakieś główne założenie, a luźne pogaduszki, przekomarzania czy docinki przenosimy do kafejek lub prywatnej korespondencji.
Z pozdrowieniami, Olinka

1,604 Ostatnio edytowany przez JaJakoJa (2020-12-07 14:04:35)

MagdaLena1111
Przekręcasz moje słowa (nazwanie mnie "trollem" raportowałem) - demokracja nie kończy się w Polsce, tylko w ogóle na Zachodzie. Bo lewica jest tak samo demokratyczna, jak skrajna prawica. Daleko nie szukając, dziś apel lewicowych dziennikarzy, na czele z niejakim Skarżyńskim z Wyborczej, o zwolnienie z pracy Lubeckiej, która przeprowadziła wywiad z Margot nie na kolanach. Tak właśnie wygląda demokracja w wykonaniu lewicy - wolność słowa, ale słowa lewicowego.

I to ma związek z tematem, a raczej z poparciem dla postulatów związanych z aborcją. O wolność do aborcji walczy to samo środowisko, które w innym miejscu chce mi zabrać wolność słowa. I tu jest wielki dylemat: popierać wybiórczo ich postulaty, czy odrzucać wszystkie, żeby czasem nie nabrali wiatru w żagle.

W każdym razie przypomnę: choć TK jest atrapą, a nie sądem konstytucyjnym, to akurat ten wyrok jest jak najbardziej prawidłowy i na gruncie konstytucji wysmażonej przez lewicę i protoplastów PO inny być nie mógł. Paradoksalnie, wcale nie służy PiSowi (początkowo poparcie tąpnęło, ale już zaczyna rosnąć - na co wpływ ma styl protestów). Moim zdaniem, jedynym racjonalnym wyjściem jest referendum. I być może takie referenda dotyczące spraw światopoglądowych powinny być w Polsce robione co 15 albo 20 lat. Przynajmniej pomiędzy byłaby cisza. Widzę referendum z pytaniami:

1. Czy popierasz prawo do aborcji z przyczyn społecznych?
2. Czy popierasz prawo do aborcji w przypadku wad genetycznych płodu?
3. Czy popierasz ustanowienie małżeństw osób tej samej płci?
4. Czy popierasz adopcję dzieci przez takie małżeństwa?
5. Czy religia powinna być nauczana w szkołach publicznych?
6. Czy koszty nauczania religii powinno ponosić państwo?

Raz naród rozstrzygnie i  będzie spokój z tymi zagadnieniami. Tylko że referendum nie chce żadna strona, bo jak sądzę odpowiedzi byłyby "po środku",co nie zadowala ani prawicy, ani lewicy. Do tego skoro "naród rozstrzygnął" nie bardzo byłoby o co bić pianę polityczną.

PS
Warto byłoby opanować styl dyskusji bez ad personam. Bluzgi nie zwiększają wartości twojego przekazu, wręcz przeciwnie.

1,605 Ostatnio edytowany przez Bill.Garret (2020-12-07 16:58:53)

Aż posłuchałem wywiadu Lubeckiej z Margot. Zakazała przekleństw u zadawała skandaliczne  pytania - o płeć wpisana w dowodzie, czy Kolektyw rozliczy się z pieniędzyze zbiórki, czy Margot akceptuje przemoc.
Skandal.
Margot uważa, że wulgaryzmy są w każdym domu, dlatego nie widzi potrzeby powstrzymywania się od nich na protestach, z pieniędzy „Kolektyw” rozlicz się tylko przed swoimi darczyńcami jeżeli będą tego zadali, a nie przed jakiś dziwnym dziennikarzem, a jeżeli darczyńcy nie chcą żeby kupili sobie wegańskiej pizzy to niech to napiszą , a przemoc jest akceptowalna w obronie swoich praw, a prawo to jest państwo a oni są anarchistami/anarchistkami i nie akceptują państwa. Ale przemocy nie stosował , a to co jest na filmikach to nie wszystko, bo przedtem wiązała sobie sznurówki od buta. Poza tym, Lubieniecka ze dwa razy zwróciła się do Margot w formie męskiej, sama Margot jest niebinarna, tzn jest mężczyzna jaki płeć biologiczna ale kobietą jako płeć społeczna. Ma partnerkę, ale sa w związku poliamorijmym , ona ma jeszcze partnerkę a on partnera, ale maja nadzieje ze kiedyś KK pozwoli na udzielenie im ślubu kościelnego i dziękuje za wsparcie z Tygodnika Powszechnego, szczególnie księdzu Bonieckiemu, a prof. Hartmann nie jest lewicowcem tylko neo-liberałem ale są od niego jeszcze głupsi.
Sama jest chrześcijanka o głębokim życiu duchowym.
Czyste chamstwo tak poprowadzić wywiad.

Kurczak, znowu ten weganizm...
Czy dokonanie aborcji u zwierząt jest już karalne ?

1,606

Bill.Garret napisał/a:

Ma partnerkę, ale sa w związku poliamorijmym , ona ma jeszcze partnerkę a on partnera, ale maja nadzieje ze kiedyś KK pozwoli na udzielenie im ślubu kościelnego

Wszystkim razem? A ci ich "boczni" partnerzy pewnie też mają kolejnych partnerów itd. To będzie ślub na kilkanaście osób big_smile "Czy wy, mężozony bierzcie sobie tych mężożonów za mężozonów?" big_smile

Nie, no wywiad straszny, jak można w ogóle zadawać takie pytania LGBTowi zamiast z czołem pokornie przytkniętym do podłogi wysłuchiwać opowieści o jego martyrologii w homofobicznym i patriarchalnym społeczeństwie. Ba - faszystowskim! Powinno się przywrócić urząd cenzorski - może da się go znowu zainstalować przy Mysiej.

1,607

JaJakoJa napisał/a:

Moim zdaniem, jedynym racjonalnym wyjściem jest referendum.

I dlatego lemparcica go nie chce. Jak to tak, zapytać i zakończyć temat? Nie, chodzi o to żeby gonić króliczka!

1,608 Ostatnio edytowany przez JaJakoJa (2020-12-07 20:56:31)

Snake napisał/a:

I dlatego lemparcica go nie chce. Jak to tak, zapytać i zakończyć temat? Nie, chodzi o to żeby gonić króliczka!

Też o tym pisałem - referendum w sprawach światopoglądowych nie interesuje nikogo. Bo pobawię się w proroka:

Polacy są skłonni dać prawo do aborcji płodów z wadami genetycznymi, nie zgodzą się na aborcję z tzw. przyczyn społecznych;
Polacy może zgodzą się na formalne związki homo, ale nie zgodzą się na przyznanie im prawa do adopcji dzieci;
Polacy zapewne zgodzą się obecność nauczania religii w szkołach, ale nie zgodzą się na finansowanie tego przez państwo.

To nie zadowala skrajniaków z lewa i prawa, bo obie opcje chcą całą pulę. Smutne jest to, że naród o poglądach dość racjonalnych i umiarkowanych, wśród polityków ma do wyboru oszołomstwo z obu stron. Co się stało, że nie ma w Polsce normalnego centrum? Owszem, pierwotną przyczyną jest przeniesienie się PO z centrum na lewą stronę. Ale czemu nikt nie chce tego centrum zagospodarować? Owszem, można rzec Hołownia. Tylko Hołownia z prawicowego dziennikarza przerobił się na lewicowego polityka - przecież już apelował o przyjmowanie imigrantów i popierał lemparcice (za co te go zbluzgały).

Tę samą sytuację, co w polityce, mamy w mediach - tam tez dominują media lewicowe i prawicowe (dawniej dominowało centrum). Bo co zostało w centrum? Polsat? Rzeczpospolita? Polska The Times? I to chyba wszystko. Choć ostatnio Rzepa skręca w lewo, powoli, bo powoli, ale wyraźnie. A Polska The Times właśnie dziś została kupiona przez państwowy Orlen, więc zaraz będzie marsz na prawo.

1,609 Ostatnio edytowany przez polis (2020-12-07 21:54:42)

Muszę powiedzieć, że bawi mnie szalenie jak wiele tutaj do powiedzenia o aborcji mają panowie, którzy nigdy nie rodzili, rodzić nigdy nie będą i guzik o byciu w ciąży wiedzą. big_smile Jak wiadomo, Polak ekspertem od wszystkiego big_smile

1,610

Nas bawi urządzanie życia innym. Pasjonujące zajęcie.

1,611

polis napisał/a:

Muszę powiedzieć, że bawi mnie szalenie jak wiele tutaj do powiedzenia o aborcji mają panowie, którzy nigdy nie rodzili, rodzić nigdy nie będą i guzik o byciu w ciąży wiedzą. big_smile Jak wiadomo, Polak ekspertem od wszystkiego big_smile

Odpowiedzialność za dziecko to 26 lat, więc nie sprowadzaj wszystkiego do 9-miesięcznej ciąży.

1,612

Z tego co jeszcze bawi nas panów. To, że przy tak bulwersującym temacie, a ogólnie przy wyzysku kobiet przez mężczyzn kobiety jeszcze nie wypracowały sobie w Polsce modelu sprawnej organizacji pozarządowej, która by je wspierała. Organizacji, która miałaby stały sztab prawniczek i środków do pozywania państwa ale też innych podmiotów, w tym prywatnych w imieniu uciśnionych kobiet. Choćby taka sprawa aborcji ze względu na wady płodu i jej zakaz. Konstytucyjnie i prawnie jak do tej pory urodzenie chorego dziecka jak i zdrowego było i jest sprawą rodziców, którzy mieli wybór. Są oni zobowiązani prawnie do ponoszenia kosztów jego utrzymania, wychowania itd. Oczywiście są ładne formułki, że państwo wspiera itd. ale de facto nic z tego nie wynika poza tym, że państwo da zasiłku pielęgnacyjnego parę stów. W przypadku dzieci ewidentnie skazanych na rychłą śmierć albo bolesną, uciążliwą i kosztowną w każdym finansowym aspekcie egzystencję państwo wprowadzając nakaz rodzenia powinno brać pełną odpowiedzialność za konsekwencje takie nakazu. Sztab prawniczek już powinien mieć rozpracowaną strategię pozywania skarbu państwa w imieniu kobiet skazanych przez państwo na takie konsekwencje. To powinny być tuzy kancelarii prawniczych opłacanych przez taką kobiecą organizację, która przecież nie powinna mieć problemów z pozyskiwaniem na to funduszy. Która kobieta odmówi datku? Jaka nowoczesna firma dumnie szczycąca się prokobiecością?
Tak powinno być. A jak będzie? No to jedząc popcorn będziemy obserwować...

1,613

polis napisał/a:

Równouprawnienie.

1,614

Centrum Praw Kobiet i podobne organizacje od lat wspierają pod wzgledem prawnym kobiety w trudnych sytuacjach.

"wywiad z Margot nie na kolanach" - no sorry ale jak "nie na kolanach" oznacza przerywanie co chwile, uniemozliwianie dokonczenia odpowiedzi i pytania co ma się w majtkach, to moze niech ta pani zrobi taki sam wywiad "nie na kolanach", z kims, kogo szczerze podziwiasz i darzysz go szacunkiem. Tak samo bedzie mu przerywała, zadawała tendencyjne i prowokacyjne pytania, nie pozwalając dokończyć w odpowiedzi. Może o majtki też zapyta. Fajnie będzie?

1,615

Nie grzeb w ziemi, bo wygrzebiesz padlinę. Konsumowanie 1,5 bańki najlepiej odbywa się w ciszy...

1,616 Ostatnio edytowany przez Czarna Kotka (2021-01-12 20:50:27)

Jeżeli pijesz do Stop Bzdurom, to nie wiem skąd Ci sie wzięła taka kwota.
Polecam tytuł "„Stop Bzdurom” rozlicza zrzutkę. 200 tys. zł trafi na wieś i do małych miasteczek" z linkiem do "Stop Bzdurom - pamiętamy" gdzie jest całe rozliczenie szczegółowo.

1,617

No przecież napisałem, że konsumują lol
Panie, panowie i ci trzeci mają teraz czas na wzajemne pretensje. I na zdrowie!

1,618

Ale źródła tegoż?

1,619

Czegoż?

1,620

Konsumowania 1,5 bańki w ciszy, tegoz.

1,621

Gdyby ktoś miał wątpliwości komu próbuje się odebrać prawa w Polsce - hiszpańskie doświadczenia z prawa niedawno wprowadzonego również w Polsce :

1,622

Czarna Kotka napisał/a:

A widzisz gdzieś panie na ulicy z piorunkiem?

1,623

Snake napisał/a:
Czarna Kotka napisał/a:

A widzisz gdzieś panie na ulicy z piorunkiem?

A jacyś panowie przedsiębiorcy na ulicy ostatnio?
Z piorunkiem to jakoś do tej pory następnego oczywistego ruchu ze strony polityków nie ma, ciekawe dlaczego.
Powiedz mi uczciwie, że uważasz Przyłębską za rzetelną i kompetentną sędzię i Piotrowicza "dawał ciumka" za uczciwego polityka . Nie pisząc już o Pawłowicz, bo to postać kompletnie z karykatury.

Tak przy okazji, co do rozliczania się ze zbiórek, to byłoby dobrze  gdyby asystentka Pana Posła Klauna, czyli pani Socha regularnie rozliczała się ze zbiorek, no ale... komu patrzymy na ręce a komu nie.

1,624

Czarna Kotka napisał/a:

A jacyś panowie przedsiębiorcy na ulicy ostatnio?

Oczywiście, że są cały czas, tylko teraz nie urządzają pikiet tylko otwierają knajpy. Taki chichot historii, że dziś rebeliantem zostajesz sprzedając pizzę w swojej knajpie. Taki dreszczyk emocji kiedy sączysz pifko w barze lol
Tak czy siak są widoczni i działają więc z deczka kulą w płot.
A jak tam zakaz aborcji, bo ponoć od wyroku TK szpitale odmawiają ich wykonywania? Jakieś raporty na ten temat Strajku Kobiet? Czy Strajk Kobiet solidaryzuje się z łamaniem prawa przez rząd RP poprzez brak publikacji wyroku Trybunału Konstytucyjnego?

Czarna Kotka napisał/a:

Powiedz mi uczciwie, że uważasz Przyłębską za rzetelną i kompetentną sędzię i Piotrowicza "dawał ciumka" za uczciwego polityka . Nie pisząc już o Pawłowicz, bo to postać kompletnie z karykatury.

Po pierwsze nie mam aparatu badawczego żeby oceniać zawodowo tych ludzi w zakresie pracy jaką obecnie wykonują. Nie wiem o co chodzi z Piotrowiczem jako polityku, wiem natomiast, że uczciwy polityk, to oksymoron. Co do pani Pawłowicz, którą mogę osobiście nie lubić ale nie da się ukryć, że większość ujadaczy kryje swoim kapelusikiem jeśli nosi, a przynajmniej pudełeczkiem na lunch lol 

Czarna Kotka napisał/a:

Tak przy okazji, co do rozliczania się ze zbiórek, to byłoby dobrze  gdyby asystentka Pana Posła Klauna, czyli pani Socha regularnie rozliczała się ze zbiorek, no ale... komu patrzymy na ręce a komu nie.

Nie znam człowieka.

1,625

Kurczę, jaką to ja mam moc sprawczą! Napisałem, że Strajk Kobiet nic nie robi i bach parę dni później kobitki postanowiły wyjść na ulicę lol
Dobra, teraz siądę i ustalę jakiś harmonogram sterowania działaniami tych pań. Hmm...

Posty [ 1,561 do 1,625 z 2,447 ]

Strony Poprzednia 1 23 24 25 26 27 38 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Po raz kolejny Polkom usiłuje się odebrać ich prawa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024