magdalenamagdalena napisał/a:a czy to prawda ze przed 25 rokiem zycia szanse na raka szyjki macicy sa mniejsze? tego sie boje najbardziej. mialam tylko dwoch partnerow seksualnych w moim zyciu. wiem tez ze mojej kolezance ginekolog na nfz odmowil wykonania cytologii bo nie miala 25 lat. ja ide prywatnie wiec mam nadzieje ze to zrobi. Lady Loka pisala ze badamie trwa okolo 3 minut wiec mam nadzieje ze tyle wytrzymam heh. ide do mezczyzny bo jakos tak chyba wole...
Są to naprawdę skrajne przypadki, gdy miało się w tym wieku naprawdę wielu partnerów seksualnych i nie zadbało się o higienę intymną. Generalnie organizm (tzn. flora bakteryjna w pochwie) utrzymuje bakterie, grzyby oraz kolonizację wirusów HPV na niskim poziomie niezagrażającym organizmowi. Każda kobieta ma kolonie "złych" drobnoustrojów w pochwie to właśnie utzrymywanie Jej w kwaśnym odczynie jest istotne, bo bakterie kwasu mlekowego czują się w tych stężeniach optymalnie.
Nie jestem ginekologiem, ale z własnego doświadczenia zalecam picie kefiru, kiszonych (nie kwaszonych) przetworów oraz po miesiączce w razie potrzeby stosowanie probiotyków dopochwowych. Także agresywniejszy seks sprzyja uszkodzeniom szyjki macicy. Również flora naszych jelit (a dokładnie jej zaburzenie) ma wpływ na to co dzieje się "na dole".
Generalnie bez paniki. Gdy coś się dzieje (szczególnie w macicy) to zdrowy i silny organizm kwapi się do naprawy. Fakt jest taki, że rak szyjki rozwija się naprawdę długo. Być może dlatego ginekolog uznał, że nie warto wykonać badania, ale jeśli była taka prośba pacjentki to powinien je wykonać. Chyba specjalnie skłamał, aby zarobić prywatnie.Lady Loka napisał/a:Ja mam prywatne ubezpieczenie wykupione przez zakład pracy i to norma, że wszystko tak strasznie rozbijają.
Więcej kasy dla nich idzie za wizyty.O tym właśnie wcześniej pisałam - niby krzyczą o profilaktyce młodych kobiet, a później wyciągają rączkę po pieniądze za badanie które trwa 3 min.
. Przecież płacimy na NFZ i nie mamy możliwości wykonania co roku usg czy cytologii?
ja nigdy nie mialam ani swedzenia ani pieczenia miesiaczki mam bezbolesne i niezbyt obfitw trwajace 4-5 dni i sa regularne i tylko dwoch partnerow seksualnych. raz mialam tylko zapalenie pecherza moczowego. czyli mam sie nie przejmowac i isc jak na badanie profilaktyczne ? ta kolezanka ktorej lekarz kazal czekac do 25 roku zycia na cytologie byla wtedy piereszy raz u ginekologa a ona pokazna iloscia partnerow seksualnyvh moze sie 'pochwalic' wiec jesli jej nic nie bylo to moze i mi nie bedzie ![]()