"Molestowanie brzydkich kobiet powinno być karane łagodniej" - żart? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » "Molestowanie brzydkich kobiet powinno być karane łagodniej" - żart?

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 66 do 130 z 173 ]

66

Odp: "Molestowanie brzydkich kobiet powinno być karane łagodniej" - żart?

Nie wiem czy tak jest w istocie, ale spotkałam się z informacją, że sama satyra powstała dawno temu, a tylko teraz ktoś ją odkopał i rozdmuchała się polemika.

Wielokropek napisał/a:

Ostatnio przeczytałam wyjaśnienia Andrzeja Mleczki; kiepsko się dzieje (z kim? z czym? - pytania retoryczne), gdy satyryk tłumaczy, jakie były jego intencje.

Też to czytałam i pomyślałam podobnie - już sam fakt, że poczuł się zobligowany do wyjaśnienia sprawy nie świadczy o satyryku (a może społeczeństwie?) dobrze.

Zobacz podobne tematy :

67

Wyjaśnia przecież nie wszystkim, a niektórym wink Przecież nie każdy ma to samo poczucie humoru. Mnie na przykład nie śmieszą "żarty" papieża Jana Pawła II, które królują na fejsie. Mają wielką ilość polubień, udostępnień, znaczy jest szeroka baza Polaków, których śmieszy samo podłożenie twarzy Karola Wojtyły w ciało osiłka - wersja soft. Wersje hard, to nawet nie bardzo się nadają do opisywania, nie wiem czy nawet po 22... I co? Fejsbuk blokuje takie strony, takich użytkowników? Nie, bo dopóki papież klepie po tyłku nieletnie dziewczynki, to jest ok no chyba, że miałby na ramieniu coś z symboli narodowców, a wtedy to tak zbanujemy...

68

Olinka napisał/a:

Nie wiem czy tak jest w istocie, ale spotkałam się z informacją, że sama satyra powstała dawno temu, a tylko teraz ktoś ją odkopał i rozdmuchała się polemika. (...)

Taaaak..., bo to w odkopaniu i rozdmuchaniu rzecz. hmm

Przypomniałam sobie powiastkę:

- Weź szklankę i ją rozbij.
- Po co?
- Zobacz co się stanie.
- Rozbiła się i co?
- Teraz ją przeproś i zobacz czy się pozbiera.

69

Kiepsko sie dzieje gdy satyryk musi sie tlumaczyc z zartu przed spoleczenstwem.

70

Satyryk nie musi się tłumaczyć.
Gusta są różne. Nie każdy utwór, nawet najlepszego satyryka, musi się podobać wszystkim. U mnie wywołał niesmak i zażenowanie.

71 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-11-21 19:20:16)

no właśnie w tym rzecz, że on musi, bo gdyby się tylko nie podobało to pół biedy, ale ci przewrażliwieni zrobili z tego wielkie halo i zrobiła prawie państwowa debata czy to był żart seksistowski czy żart z seksizmu. Dzwownią do niego wszyscy i proszą o komenatrz smile
Mleczko twierdzi, że nie jest i nigdy nie był seksistą, i radzi, aby trochę wyluzować, nabrać dystansu i nie traktować wszystkiego tak dosłownie, bo w satyrze nie o to chodzi.

72

A propos poczucia humoru i uśmiechu:

Rada Stanu, najwyższy organ francuskiego sądownictwa uznała, że nie wolno w Republice Francuskiej publikować spotów, reklam itp. z ... uśmiechniętymi dziećmi z zespołem Downa. Dlaczego? Rada uznała, że publikacja uśmiechniętych buziek dzieci z zespołem Downa jest niewłaściwe, ponieważ takie wyrażanie szczęścia "prawdopodobnie narusza spokój sumienia kobiet, które legalnie dokonały innych osobistych wyborów"

73

adiaphora napisał/a:

no właśnie w tym rzecz, że on musi, bo gdyby się tylko nie podobało to pół biedy, ale ci przewrażliwieni zrobili z tego wielkie halo i zrobiła prawie państwowa debata czy to był żart seksistowski czy żart z seksizmu. Dzwownią do niego wszyscy i proszą o komenatrz smile
Mleczko twierdzi, że nie jest i nigdy nie był seksistą, i radzi, aby trochę wyluzować, nabrać dystansu i nie traktować wszystkiego tak dosłownie, bo w satyrze nie o to chodzi.

Popieram 100%.

74 Ostatnio edytowany przez authority (2016-11-22 05:30:51)

Snake napisał/a:

A propos poczucia humoru i uśmiechu:

Rada Stanu, najwyższy organ francuskiego sądownictwa uznała, że nie wolno w Republice Francuskiej publikować spotów, reklam itp. z ... uśmiechniętymi dziećmi z zespołem Downa. Dlaczego? Rada uznała, że publikacja uśmiechniętych buziek dzieci z zespołem Downa jest niewłaściwe, ponieważ takie wyrażanie szczęścia "prawdopodobnie narusza spokój sumienia kobiet, które legalnie dokonały innych osobistych wyborów"

To jest własnie przesada w druga stronę i to jest chore jestem owszem za zakazem ale nie takich rzeczy jak propagowanie totalitaryzmów, poparcia nawoływania do ataku na tle rasistowskim(także wobec  uchodźców), narodowościowym(w tym antysemityzmu w szczególności holokaustu), religijnym (w tym dżihadu) orientacji seksualnej(wiadomo), mordów wrogów klasowych na tle politycznym d(ataków na przeciwników partyjnych) bądź po prostu nawoływanie do przestępstw bez tych motywów.

75

Beyondblackie napisał/a:
Chomikowa napisał/a:

O ile co do pierwszej sprawy miałam pewne wątpliwości, to to z niepełnosprawnym jest już dla mnie poniżej poziomu.

Wiesz, tylko czyjes zniesmaczenie (bo dla mnie taki zart jest tez dosyc niesmaczny), nie powinno dawac prawa do robienia w roli cenzora. Podobac sie nie musi, do gazety mozna napisac, ze sie nie podoba, ba, gazete mozna przestac kupowac.

Zawsze bede stac po stronie wolnosci slowa.

Uważam identycznie. Nie podoba się -- nie kupuj gazety, nie oglądaj rysunków Mleczki. Wolność słowa musi być.

76

Gdyba każdy satyryk,komik,miał ciągle zastanawiać czy przypadkiem kogoś nie obrazi,to o czym byłyby te rysunki-o pogodzie ?
Moim zdaniem człowieka inteligentnego nie da się obrazić,tylko tych,którzy mają wybujałe ego,wszystko odnoszą do siebie.
Niektórym brakuje dystansu do siebie i tyle.

77

Oj tam, oj tam - w ogóle nie powinno być karane, bo czy w przypadku "brzydkich" kobiet w ogóle można mówić o "molestowaniu" wink

78

Cyngli napisał/a:

Za co ma przepraszać? Jest SATYRYKIEM.

No i? To jest fajny zart?

79

Beyondblackie napisał/a:
Summerka napisał/a:

Dobrze zrozumiałam. smile

Nie wydaje mi sie.

A prawdziwe molestowanie wcale nie jest spolecznie akceptowane i nikt do niego nie zacheca. Slyszysz facetow na wizji chwalacych sie, ze gwalcili albo obmacywali panie wszedzie i publika im klaska? Nie. Bo prawdziwe molestowanie jest karalne z litery prawa i wiekszosc ludzi je potepia.

Co to jest prawdziwe molestowanie?

Opublikowano wyniki badan, ktore wskazuja, ze 85% kobiet w Polsce doswiadczylo molestowania. Kobiety zapytane czy doswiadczyly molestowania odpowiadaly, ze nie. Kiedy jednak zadawano konkretne pytania, np:
- czy w twoim otoczeniu mezczyzni opowiadaja dowcipy o podtekscie seksualnym
- czy ktos dotykal cie wbrew twojej woli
- czy w srodkach komunikacji miejskiej wykorzystujac tlok ktos ocieral sie o ciebie
- czy skladano ci niechciane propozycje seksualne, etc.

okazywalo sie, ze prawie kazda sie z tym zetknela i to wielokrotnie. I zadna sobie tych zachowan nie zyczyla ale dopoki je o to konkretnie zapytano, to uwazaly, ze molestowanie to wtedy jak ktos je zgwalci.

80

Beyondblackie napisał/a:

Ja nigdy i nigdzie nie pisalam, ze nie jestem za rownouprawnieniem wobec prawa, rownosci wynagrodzenia czy praw obywatelskich. Bo oczywiste, ze jestem za tym wszystkim co jest owocem feminizmu drugiej fali.

Ale te rzeczy juz zostaly wywalczone i obecny feminizm zaczyna sie rozkrecac jako ideologiczna maszyna polityki tozsamosci i intersekcjonalnego marksizmu, ktore prowadza tylko i wylacznie do budowania wiktymologii kobiet i niecheci wobec mezczyzn. Jak wiadomo, w kazdym marksistowskim mysleniu musi byc opresor- w wypadku wspolczesnego feminizmu to oczywiscie patriarchat, biali ludzie, ludzie heteronormatywni i cis ludzie. A co z wrogiem nalezy robic? Nalezy w morde lac. I zamykac mu usta stosujac zakazy i odgorne ustawy. Jak za czasow dobrego PRL. Temu nonsensowi sie sprzeciwiam.

Projektujesz wlasne fobie i wyobrazenia na feminizm i feministki

81 Ostatnio edytowany przez Swanen (2016-11-22 13:07:52)

Mussuka napisał/a:
Wielokropek napisał/a:

Widać jestem nieprzeciętnym debilem. hmm

to dolacz i mnie, bo tez sie jakos na zarcie nie polapalam. Moze by tak odwrocic zart i np. rzucic haslo "za molestowanie przez brzydkiego mezczyzne kara dla niego powinna byc podwojna"? Juz widze, jak sie meska, brzydsza, czesc krajanow cieszy i raduje z takiego zartu.

Ja tez dolaczam do klubu. Nie czuje ironii, smiac mi sie nie chce, ale to pewnie dlatego, ze jestem feministka a te, jak wioskowa madrosc glosi, nie maja takich zdolnosci.

82

Gary napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:
Chomikowa napisał/a:

O ile co do pierwszej sprawy miałam pewne wątpliwości, to to z niepełnosprawnym jest już dla mnie poniżej poziomu.

Wiesz, tylko czyjes zniesmaczenie (bo dla mnie taki zart jest tez dosyc niesmaczny), nie powinno dawac prawa do robienia w roli cenzora. Podobac sie nie musi, do gazety mozna napisac, ze sie nie podoba, ba, gazete mozna przestac kupowac.

Uważam identycznie. Nie podoba się -- nie kupuj gazety, nie oglądaj rysunków Mleczki. Wolność słowa musi być.

Ja nie rozumiem dlaczego jak mowia, ze Zydzi to tylko do gazu sie nadaja, to zaraz takie posty sa kasowane. W koncu wolnosc slowa to wolnosc slowa. A poza tym wiadomo, ze Afrykanczycy to czarnuchy i asfalty a tego tez nie chca puszczac.

83

Beyondblackie napisał/a:

(...) rownouprawnieniem wobec prawa, rownosci wynagrodzenia czy praw obywatelskich. (...)
Ale te rzeczy juz zostaly wywalczone

serio zostały wywalczone??
gdzie?? kiedy??
coś przeoczyłam??

84

Swanen napisał/a:
Gary napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Ja nie rozumiem dlaczego jak mowia, ze Zydzi to tylko do gazu sie nadaja, to zaraz takie posty sa kasowane. W koncu wolnosc slowa to wolnosc slowa. A poza tym wiadomo, ze Afrykanczycy to czarnuchy i asfalty a tego tez nie chca puszczac.

Może tak u Ciebie mówią.Ale widzisz,to ani żart ani finezyjny.Ale jeśli w mojej obecności opowiadają dowcipy o Żydach,gazie i krematoriach to się nie obrażam.Nawet jak jakiś bardziej lotny to mnie śmieszy.

85 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2016-11-22 15:02:36)

Swanen napisał/a:
Gary napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Może dlatego, że zaraz po niewolnictwie, masowa zagłada istnień ludzkich w sposób dokonywany przez niemieckich nazistów (i dotyczy to nie tylko Żydów, przecież np. Cyganie też byli zagazowywani) jest jedną z największych porażek ludzkości. To się nigdy nie powinno było zdarzyć. Tego nie usprawiedliwia ani nie tłumaczy żadna nienawiść z jakichkolwiek przyczyn (słusznych, czy nie).

Przeczytaj sobie Wspomnienia Rudolfa Hoessa. Dla niego obóz, którym zarządzał był jak zwykłe przedsiębiorstwo. Skóra cierpnie na myśl, że w umysłach tych osób to było takie... zwyczajne, wręcz ludzkie.

86

SonyXperia napisał/a:

Może dlatego, że zaraz po niewolnictwie, masowa zagłada istnień ludzkich w sposób dokonywany przez niemieckich nazistów (i dotyczy to nie tylko Żydów, przecież np. Cyganie też byli zagazowywani) jest jedną z największych porażek ludzkości. To się nigdy nie powinno było zdarzyć. Tego nie usprawiedliwia ani nie tłumaczy żadna nienawiść z jakichkolwiek przyczyn (słusznych, czy nie).

Przeczytaj sobie Wspomnienia Rudolfa Hoessa. Dla niego obóz, którym zarządzał był jak zwykłe przedsiębiorstwo. Skóra cierpnie na myśl, że w umysłach tych osób to było takie... zwyczajne, wręcz ludzkie.

To w koncu jest wolnosc slowa czy nie? A moze jest gradowana?

Slowa, jezyk, sposob odnoszenia sie czy lekcewazenia to pokazuja jak sie traktuje kobiety. Moze sie skonczyc jak w przypadku opisywanym przez Ewe Siedlecka, gdy prokuratorzy trzymali 7 godzin w poczekalni na krzesle kobiete przywieziona ze szpitala po brutalnym gwalcie i szyciu. Dzieki temu miala szanse uslyszec jak mowili, ze powinna sie cieszyc, ze jej sie trafilo, bo juz byla po 40-ce i nikt by sie nia normalnie nie zainteresowal. Takie mieli panowie poczucie ironii. Z czegos to sie bierze.

87

Swanen napisał/a:
Gary napisał/a:

Tak jest lub powinno być (??):

-- nie wolno propagować faszyzmu bo to szkodliwe dla społeczeństwa
-- nie wolno propagować seksizmu bo to szkodliwe dla społeczeństwa  (???)
-- nie wolno dyskryminować ze względu na płeć, kolor skóry, wiek...

Zatem p. Mleczko powinien trafić do prokuratury? Mój balans jest taki, że nie widzę nic złego w działalności Mleczki -- niech sobie rysuje co chce, mnie to ani ziębi ani grzeje. Wolałbym aby faszyści nie mieszali moim dzieciom w głowach. Tego bym zakazał, tamtego nie.

Kobiety doświadczyły molestowania? Opowiadanie seksistowskich żartów w obecności kobiety jest molestowaniem? Bo ona się źle poczuje? To tez nie wolno opowiadać o blondynkach w obecności blondynki? Ja takich żartów nie opowiadam, bo wiem, że można komuś szkodzić. Może blondynka poczuje się urażona? Zatem to tylko kwestia moralności, kultury, empatii, wyczucia drugiego człowieka.

Dyskryminacji ciąg dalszy... praca w magazynie... ciężkie paczki... -- można wymagać tylko mężczyzn? Czy raczej udawać, że każdy może pracować, nawet drobniutka kobietka... a odmówić jej politycznie "nie znała Pani angielskiego, więc nie możemy Pani przyjąć do podawania paczek". A co z dziećmi w szkole? Czy te mniej zdolne, mniej inteligentne powinny być oceniane na szóstkę, bo są mniej zdolne, choć gorzej klasówkę napisały, aby ich nie dyskryminować ze względu na mniejszą inteligencję?

Śliska sprawa... smile smile Ale ktoś musi na tej linii co biegnie od faszyzmu do żartu powiedzieć, gdzie jest granica.

88

Swanen napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

To w koncu jest wolnosc slowa czy nie? A moze jest gradowana?

Slowa, jezyk, sposob odnoszenia sie czy lekcewazenia to pokazuja jak sie traktuje kobiety. Moze sie skonczyc jak w przypadku opisywanym przez Ewe Siedlecka, gdy prokuratorzy trzymali 7 godzin w poczekalni na krzesle kobiete przywieziona ze szpitala po brutalnym gwalcie i szyciu. Dzieki temu miala szanse uslyszec jak mowili, ze powinna sie cieszyc, ze jej sie trafilo, bo juz byla po 40-ce i nikt by sie nia normalnie nie zainteresowal. Takie mieli panowie poczucie ironii. Z czegos to sie bierze.

Pomieszałaś wolność słowa z nieetycznym, karygodnym zachowaniem się funkcjonariuszy państwowych, kwalifikującym się do postępowania dyscyplinarnego.

Wolność słowa jest. Nie jest absolutna. Granice wolności słowa wyznacza także jej treść.

89

Niczego nie pomieszalam. Pokazuje, ze slowa sa wstepem do dzialania. Lekcewazenie, pogarda, brak empatii  kierowaly panami prokuratorami, ktorzy dowcipkowali sobie nt 'szczescia' tamtej kobiety. Za slowami szly i czyny.

Zydow w Niemczech tez nikt od razu nie wysylal do gazu. Zaczelo sie od wyzwisk i pogardliwego jezyka.

90

Gary napisał/a:

Kobiety doświadczyły molestowania? Opowiadanie seksistowskich żartów w obecności kobiety jest molestowaniem? Bo ona się źle poczuje?

A co to jest - poczucie humoru?

91 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2016-11-22 17:26:08)

Swanen napisał/a:

Niczego nie pomieszalam. Pokazuje, ze slowa sa wstepem do dzialania. Lekcewazenie, pogarda, brak empatii  kierowaly panami prokuratorami, ktorzy dowcipkowali sobie nt 'szczescia' tamtej kobiety. Za slowami szly i czyny.

Zydow w Niemczech tez nikt od razu nie wysylal do gazu. Zaczelo sie od wyzwisk i pogardliwego jezyka.

Oczywiście, że pomieszałaś. Wolność słowa z psychicznym dręczeniem ofiary przestępstwa - jeżeli takie zachowanie miało miejsce, oczywiście.

Słowa niekoniecznie są wstępem do działania. Wyrażają określone treści, poglądy, przekonania. Idąc Twoim tokiem myślenia należałoby uznać, że następnym krokiem satyryka Andrzeja Mleczki będzie molestowanie mniej urodziwych kobiet.

Odnosząc sie do tematu. Satyra po prostu niesmaczna biorąc pod uwagę temat jakiego dotyczy. W ramach wolnosci słowa w formie satyry tym razem akurat powiedział co wiedział i trafił jak kulą w płot. Takie jest moje osobiste odczucie.

92

SonyXperia napisał/a:

Oczywiście, że pomieszałaś. Wolność słowa z psychicznym dręczeniem ofiary przestępstwa - jeżeli takie zachowanie miało miejsce, oczywiście.

Słowa niekoniecznie są wstępem do działania. Wyrażają określone treści, poglądy, przekonania. Idąc Twoim tokiem myślenia należałoby uznać, że następnym krokiem satyryka Andrzeja Mleczki będzie molestowanie mniej urodziwych kobiet.

Odnosząc sie do tematu. Satyra po prostu niesmaczna biorąc pod uwagę temat jakiego dotyczy. W ramach wolnosci słowa w formie satyry tym razem akurat powiedział co wiedział i trafił jak kulą w płot. Takie jest moje osobiste odczucie.

Alez oczywiscie, ze slowa sa wstepem do dalszego ciagu, tworza sprzyjajacy klimat. Panowie prokuratorzy nie dreczyli ofiary przestepstwa, tzn. nie intencjonalnie. Oni miedzy soba tak dowcipkowali, ona to przez otwarte drzwi slyszala. Mleczko tez nie musi jutro zaczac molestowac ale jego durnowate zarty dolaczaja to zalewu mizoginii w Polsce.

93

Swanen napisał/a:
Gary napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Ba, są  też niewybredne o Niemcach, tylko dziwnym trafem żaden nie utrzymał się na Facebooku. Czy ktoś mi wyjaśni? przecież jest wolność słowa i każdemu wolno wyrazić swoją opinię. A komu się nie podoba, może omijać szerokim łukiem.

94 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2016-11-22 18:00:25)

Swanen napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Alez oczywiscie, ze slowa sa wstepem do dalszego ciagu, tworza sprzyjajacy klimat. Panowie prokuratorzy nie dreczyli ofiary przestepstwa, tzn. nie intencjonalnie. Oni miedzy soba tak dowcipkowali, ona to przez otwarte drzwi slyszala. Mleczko tez nie musi jutro zaczac molestowac ale jego durnowate zarty dolaczaja to zalewu mizoginii w Polsce.

Wstępem do działania dla kogo? Wokół kogo tworzy się ten sprzyjający klimat? Czy satyra Pana Mleczki ma rangę opiniotwórczą? A może ma być jakimś postulatem de lege lata dla ustawodawcy?

Satyra jest nietrafiona w każdym calu.

Panowie prokuratorzy byli w pracy. O ile tak było że to o prokuraturę chodzi. Nie ma znaczenia, w jaki sposób treści ich wypowiedzi dotarły do kobiety. Równie dobrze mogli być to policjanci. Powinni byli liczyć się z tym, że nie są w miejscu prywatnym. A ich zachowanie na pewno nie mieści w granicach wolności słowa. Prokuratorów obowiązują, przynajmniej teoretycznie, zarówno zawodowo jak i prywatnie, wysokie standardy społeczne. Podobnie jak sędziów.
Poza tym nie znam sprawy, więc dalej się na ten temat nie wypowiadam.

95

Do czego to doszło? Żeby autor żartu musiał przepraszać za to, że jego odbiorcy go nie zrozumieli... smutne sad

96

Satyra mniej czy bardziej udana, a jednak pokazuje jakiś fragment rzeczywistości. Ile razy słyszeliście od znajomych (płci obojga), że jakaś kobieta jest tak brzydka, że pewnie chciałaby, żeby ją zgwałcili, bo inaczej nie ma szans na używanie? Albo sprawa tego pisarczyka (Ziemkiewicza, czy jakoś tak), który skomentował Dorotę Wellman, że nie ma szans na seks... Dla mnie jest zauważalne przedmiotowe traktowanie kobiet w społeczeństwie oraz sprowadzanie wartości kobiety do urody i młodego wyglądu, i trzeba o tym mówić. Nawet jeśli żart Mleczki był niezbyt śmieszny, to wywołał dyskusję, a o to chodzi :-)

97

Makigigi napisał/a:

(...) Ile razy słyszeliście od znajomych (płci obojga), że jakaś kobieta jest tak brzydka, że pewnie chciałaby, żeby ją zgwałcili, bo inaczej nie ma szans na używanie? (...)

Ani razu. Jednak gdyby ktoś ze znajomych (płci obojga) powiedział taki tekst, to z miejsca stałby się byłym znajomym.

98

W średniowieczu każdy szanujący się władca miał swojego blazna który mógł sobie bezkarnie drwic, kpic, słowem blaznowac, dworowac.

Widocznie co wolno było w monarchii nie wolno w demokracji sad
A feministki pozazdroscily muzulmanom scinania głów dworujacym sobie z Mahometa.

Jak dla mnie żart jest niesmaczny z powodu dzielenia kobiet na "brzydkie".
Nie ze względu na seksizm, czy przyzwolenie na molestowanie.
Tego nie znajduje.
A skoro żyje w demokracji.... to puszczam go bez echo, ignoruje.

A co do pani Jackowskiej, to nich lepiej zastanowi się nad empatia do najbliższych (wrobila Marka w cudze dziecko i zdradzala z "przyjacielem rodziny "). A tematy spolecspolecz

99

SonyXperia napisał/a:

Czy satyra Pana Mleczki ma rangę opiniotwórczą?

Panowie prokuratorzy byli w pracy. O ile tak było że to o prokuraturę chodzi. Nie ma znaczenia, w jaki sposób treści ich wypowiedzi dotarły do kobiety. Równie dobrze mogli być to policjanci. Powinni byli liczyć się z tym, że nie są w miejscu prywatnym. A ich zachowanie na pewno nie mieści w granicach wolności słowa. Prokuratorów obowiązują, przynajmniej teoretycznie, zarówno zawodowo jak i prywatnie, wysokie standardy społeczne. Podobnie jak sędziów.

Pan Mleczko też był w pracy a publikując swoje satyry nadaje im moc opiniotwórczą.

100

Wielokropek napisał/a:
Makigigi napisał/a:

(...) Ile razy słyszeliście od znajomych (płci obojga), że jakaś kobieta jest tak brzydka, że pewnie chciałaby, żeby ją zgwałcili, bo inaczej nie ma szans na używanie? (...)

Ani razu. Jednak gdyby ktoś ze znajomych (płci obojga) powiedział taki tekst, to z miejsca stałby się byłym znajomym.

Wejdź na dowolne forum, najlepiej na Interii, bo tam siedżą hormonalnie niewyżyci chłopcy narodowcy i poczytaj. Znajdziesz tam multum podobnych mądrości wśród komentarzy pod artykułami.

101 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2016-11-22 21:34:04)

Ale po co mam szukać takich forów?

102 Ostatnio edytowany przez lilly25 (2016-11-22 22:11:05)

Makigigi napisał/a:

Satyra mniej czy bardziej udana, a jednak pokazuje jakiś fragment rzeczywistości. Ile razy słyszeliście od znajomych (płci obojga), że jakaś kobieta jest tak brzydka, że pewnie chciałaby, żeby ją zgwałcili, bo inaczej nie ma szans na używanie? Albo sprawa tego pisarczyka (Ziemkiewicza, czy jakoś tak), który skomentował Dorotę Wellman, że nie ma szans na seks... Dla mnie jest zauważalne przedmiotowe traktowanie kobiet w społeczeństwie oraz sprowadzanie wartości kobiety do urody i młodego wyglądu, i trzeba o tym mówić. Nawet jeśli żart Mleczki był niezbyt śmieszny, to wywołał dyskusję, a o to chodzi :-)

To chyba był Jacek Piekara, a nie Ziemkiewicz, ale pewna nie jestem.

Mi zdarzyło się czytać komentarze pod artykułami o gwałtach na staruszkach (70-90-letnich kobietach), że cyt. 'powinny się cieszyć', i nie były to wcale komentarze spod klawiatur samych nastolatków, pamiętam że jeden nawet potrafił podpisać się swoim imieniem i nazwiskiem (na oko 60-latek).
To jest obrzydliwe.

Wielokropek napisał/a:

Żeby zobaczyć jak jest to powszechne. To, że w Twoim otoczeniu mężczyźni sobie na takie coś nie pozwalają, nie oznacza, że zjawisko występuje rzadko.

Dowcipy/żarty (może oprócz językowych, i absurdalnych) generalnie opierają się na złośliwościach. Czy jest coś takiego jak dobrotliwa żartobliwość? Jak wiele znacie żartów które by w kogoś nie uderzały (oprócz językowych, i absurdalnych, o których już wspominałam), w mniej, lub bardziej jadowity sposób?

Ja generalnie nie przepadam za dowcipkowaniem, i mam wyrzuty sumienia gdy sobie robię jaja, bo mimo że na ogół nie mam złych intencji, to zdaję sobie sprawę z tego, że zawsze kogoś niechcąco zranię. Jest taki wiersz :
"Chłopcy rzucają
dla zabawy
kamieniami w żaby
Żaby umierają
na poważnie".

Swanen napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:
Summerka napisał/a:

Dobrze zrozumiałam. smile

Nie wydaje mi sie.

A prawdziwe molestowanie wcale nie jest spolecznie akceptowane i nikt do niego nie zacheca. Slyszysz facetow na wizji chwalacych sie, ze gwalcili albo obmacywali panie wszedzie i publika im klaska? Nie. Bo prawdziwe molestowanie jest karalne z litery prawa i wiekszosc ludzi je potepia.

Co to jest prawdziwe molestowanie?

Opublikowano wyniki badan, ktore wskazuja, ze 85% kobiet w Polsce doswiadczylo molestowania. Kobiety zapytane czy doswiadczyly molestowania odpowiadaly, ze nie. Kiedy jednak zadawano konkretne pytania, np:
- czy w twoim otoczeniu mezczyzni opowiadaja dowcipy o podtekscie seksualnym
- czy ktos dotykal cie wbrew twojej woli
- czy w srodkach komunikacji miejskiej wykorzystujac tlok ktos ocieral sie o ciebie
- czy skladano ci niechciane propozycje seksualne, etc.

okazywalo sie, ze prawie kazda sie z tym zetknela i to wielokrotnie. I zadna sobie tych zachowan nie zyczyla ale dopoki je o to konkretnie zapytano, to uwazaly, ze molestowanie to wtedy jak ktos je zgwalci.

Hmm, czy opowiedzenie dowcipu o podtekście seksualnym w czyimś towarzystwie, to już molestowanie? Zdziwiło mnie to troszkę. Jest to nietaktowne, i sama nie lubię takich żartów, ale czy molestowanie to nie za duże słowo w tym wypadku?
Albo te 'niechciane propozycje seksualne' - czy chodzi o takie namolne, i powtarzalne, czy jednokrotna, i wypowiedziana kulturalnie też się zalicza? Bo jeśli to drugie także, to jednak jest to przesada.

103

lilly25 napisał/a:

(...)Żeby zobaczyć jak jest to powszechne. To, że w Twoim otoczeniu mężczyźni sobie na takie coś nie pozwalają, nie oznacza, że zjawisko występuje rzadko. (...)

Ale ja o tym wiem.

Zdaję też sobie sprawę z tego, że staję się, pewnie nie ja jedna (ale nie jest to dla mnie żadne pocieszenie), osobą z marginesu.

104

lilly25 napisał/a:

Hmm, czy opowiedzenie dowcipu o podtekście seksualnym w czyimś towarzystwie, to już molestowanie? Zdziwiło mnie to troszkę. Jest to nietaktowne, i sama nie lubię takich żartów, ale czy molestowanie to nie za duże słowo w tym wypadku?
Albo te 'niechciane propozycje seksualne' - czy chodzi o takie namolne, i powtarzalne, czy jednokrotna, i wypowiedziana kulturalnie też się zalicza? Bo jeśli to drugie także, to jednak jest to przesada.

Nie, to nie za duże słowo, to jest molestowanie.

Chcesz powiedzieć, że raz gość ci może złożyć niechcianą propozycję seksualna i to jest ok. Molestowanie to będzie jak ci ją kilka razy powtórzy? Interesujące

105 Ostatnio edytowany przez lilly25 (2016-11-22 22:31:52)

Swanen napisał/a:
lilly25 napisał/a:

Nie, to nie za duże słowo, to jest molestowanie.

Chcesz powiedzieć, że raz gość ci może złożyć niechcianą propozycję seksualna i to jest ok. Molestowanie to będzie jak ci ją kilka razy powtórzy? Interesujące

Nie jestem przekonana czy zrozumiałam. To słowo 'niechcianą' jest tutaj niejasne jak dla mnie. Skąd ktoś może wiedzieć że jego propozycja może być niechciana, zanim dojdzie do słownego jej złożenia?
Czy jeśli znajomy (z którym nie chce uprawiać seksu, ale nigdy mu o tym nie mówiłam), zapyta mnie w odosobnionym miejscu w kulturalny sposób, czy chce uprawiać z nim seks to już mnie molestuje?
Wyjaśnij proszę.

106 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2016-11-22 22:42:11)

Swanen napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Czy satyra Pana Mleczki ma rangę opiniotwórczą?

Pan Mleczko też był w pracy a publikując swoje satyry nadaje im moc opiniotwórczą.

Pan Mleczko coś sobie stworzył a, że jest znany i rozpoznawany to poszło w świat. Autorytet to on jednak żaden. Przynajmniej dla mnie. Opiniotwórcza pozostaje moja ocena jego wypocin. A nie na odwrót.
Pan Mleczko jest artystą, który co najwyżej wyraża swoje zdanie o rzeczywistości. Mogę się z nim utożsamiać, nie muszę. Bez porównania z pracą ogranów ścigania. Nie ten poziom znaczenia społecznego.

107

lilly25 napisał/a:

Żeby zobaczyć jak jest to powszechne. To, że w Twoim otoczeniu mężczyźni sobie na takie coś nie pozwalają, nie oznacza, że zjawisko występuje rzadko.

To jest powszechne, ale warto zauważyć, że wiele zależy od tego, w jakim towarzystwie się człowiek obraca. Usiłowałam sobie właśnie przypomnieć czy w moim ktoś "rzuca" takimi niesmacznymi tekstami i nie potrafię, więc albo takich mam obok siebie ludzi, albo nie pozwalają sobie na to w mojej obecności.

Przy okazji wyjaśnię, że molestowanie seksualne to każde nieakceptowane zachowanie, którego celem jest poniżenie lub naruszenie godności drugiej osoby odnoszące się do jej płci lub mające charakter seksualny. Mówimy o nim wtedy, gdy osoba molestowana nie godzi się na takie zachowanie, wyraża wobec niego swój sprzeciw. Bardzo ważne jest zatem, aby w razie naruszenia granicy, ten sprzeciw wyraźnie komunikować. 
Molestowanie może mieć różny charakter, także słowny. Mówimy o nim wtedy, gdy pojawia się dręczenie psychiczne, dwuznaczne propozycje, pseudo-żarty z seksem w tle, naśmiewanie się, opowiadanie anegdot o życiu seksualnym. Może mieć charakter jednorazowy albo ciągły, czyli powtarzać się na przestrzeni czasu.

108

Olinko, witaj na marginesie. smile

109

A jak koleżanka opowiada dowcip o podtekście seksualnym, to już molestuje czy jeszcze nie?
A jak kobieta naprze na mnie biustem przypadkiem ale go nie cofa, to już mam się czuć molestowany?
A jak kobieta przychodzi na siłownię w spodenkach, z których wyłazi pół gołego tyłka, to już mam się czuć molestowany? Szczególnie jak robi nożyce bokiem i wystawia do chłopaków całe krocze osłonięte paskiem szerokości 1 cm? Albo robi ćwiczenie na plecki i wypina te gołe pół tyłka w moją stronę metr od mojej biednej głowy...? Powiedzcie, bo może byłem całe życie molestowany i trza będzie na jakąś terapię pójść...

110

Wielokropku, a wiesz, że całkiem mi tam dobrze? wink

Snake, zauważ, że w odniesieniu do molestowania występuje wyraźne określenie: osoba molestowana NIE godzi się na takie zachowanie. Sam sobie musisz zatem odpowiedzieć na zadane pytania wink.

111

Czyli osoba molestująca nie molestuje dopóki osoba molestowana nie powie, że jest molestowana? Aaaa, to strach się odezwać...

112 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2016-11-22 22:53:49)

W sumie może tak być. Inaczej odbierze natarczywe zachowanie mężczyzny 14 latka a inaczej 34 latka. Ta pierwsze może poczuć się molestowana, ta druga co najwyżej stwierdzi, że to samo zachowanie się mężczyzny było tylko śmiałe ( lub żenujące). Róznica w poziome dojrzałości seksualnej w ocenie zachowania tez ma znaczenie.

113

Nie musi mówić wprost, może Ci to okazać także w inny sposób. Niemniej, aby pewne sytuacje nie prowadziły do nieporozumień, jeśli ktoś poczuje, że przekroczone zostały jego własne granice przyzwolenia, rzeczywiście dobrze jest, aby to wyraźnie zakomunikował. Z drugiej strony wyczucie i takt są zawsze wskazane i chyba każdy rozgarnięty, w miarę inteligentny człowiek wie na co może sobie w towarzystwie i w stosunku do innych osób pozwolić.

114

Nie wyobrażam sobie jak można żartować z  takiej sfery jak seks. I molestować. Kobietom należy się najwyższy szacunek. W życiu nie ośmieliłbym sie jakieś kobiecie nawet zasugerować, że myślę o seksie podczas rozmowy z Nią. Przecież wiem, że tego nie tolerują.

115

lilly25 napisał/a:

Nie jestem przekonana czy zrozumiałam. To słowo 'niechcianą' jest tutaj niejasne jak dla mnie. Skąd ktoś może wiedzieć że jego propozycja może być niechciana, zanim dojdzie do słownego jej złożenia?
Czy jeśli znajomy (z którym nie chce uprawiać seksu, ale nigdy mu o tym nie mówiłam), zapyta mnie w odosobnionym miejscu w kulturalny sposób, czy chce uprawiać z nim seks to już mnie molestuje?
Wyjaśnij proszę.

A co tu jest to wyjaśniania? Na ogól zanim dojdzie do propozycji zachodzi jakaś interakcja między ludźmi, która pozwala ocenić czy druga osoba nas chce czy nie. Jeśli twój dobry znajomy kulturalnie zapyta cię, czy chcesz z nim uprawiać seks a ty powiesz, ze nie, to jest to normalna sprawa miedzy dorosłymi ludżmi, natomiast jeśli licealistka przechodzi koło publicznej toalety a dziadzio na oko ponad 70-letni chamsko 'żachęca" ją do wejścia z nim do niej, albo kiedy rozmawiasz z szefem o podwyżce a on przez całą rozmowę nie rusza wzroku z twojego biustu dając ci do zrozumienia, to są to niechciane propozycje seksualne.

116

Wielokropek napisał/a:

No właśnie, że ich nie trzeba szukać, są powszechne.

117

Jeszcze coś z tej parafii. Kojarzycie pewnie R. Ziemkiewicza. To taki dziennikarz?, który wsławia się coraz częściej skrajnie chamskimi wypowiedziami nt. kobiet. A to niech ten który nie wykorzystał pijanej rzuci kamieniem, a to o brzydocie Niemek, a to, że jest coś bardziej odrażającego niż prymitywny, prostacki mężczyzna: prymitywna, prostacka kobieta (WTF?), Annę Dryjańską nazwał zdeformowana i jeszcze dodał, że mimo tego matka ją urodziła. Czy to jest molestowanie seksualne? Nie, to jest kultura pogardy dla kobiet, która ma w Polsce postać zinstytucjonalizowaną. Mleczko się w nią wspisuje.  Ziemkiewicz jest stałym współpracownikiem Interii i nikt go z pracy nie wyrzuca. Ktos wypisujące takie rzeczy w UK czy Niemczech nie miałby szans na publikację.

118

Swanen, jak sie Ciebie czyta to az strach sie bac yikes

Ale mnie to malo dziwi, bo widze, ze marksizm kulturalny czlapie bardzo zwawo z USA, Niemiec, Kanady i UK do Polski. Oczywiscie, ze w tym paradygmacie, kobieta jest zawsze uciemiezona ofiara (no bo ktos musi sie wpisywac w narracje proletariatu) i jej odczucia sa testem lakmusowym na to czy doszlo do przestepstwa. Powtorze, odczucia, a nie obiektywnie zaistniale fakty. Tak wiec mozna krzyczec "molestowanie" w kazdym momencie w ktorym Pani Basia stwierdzila wewnetrznym czujnikiem emocji, ze Pan Wiesio lubieznie na nia spojrzal, luknal na jej biust, a nie daj Boze, zaproponowal jej kawe. Oczywiscie powodem odczuc Pani Basi moze byc li i wylacznie to, ze danego dnia wstala lewa noga z lozka big_smile

Tego typu myslenie wcale nie wywodzi sie z checi obrony kobiet, tylko z paranoii zrodzonej z niskiego poczucia wlasnej wartosci i nadkompensacji takowegoz u wielu przedstawicieli lewicy kulturowej jakich znam (a znam ich calkiem sporo, niestety). Ten nonses prowadzi do tworzenia "bezpiecznych miejsc" na uniwersytetach, demonizowania mezczyzn i uwazania za przemoc kazdego punktu widzenia odmiennego od zatwierdzonego przez komitet feminu. Brzmi znajomo? PRL sie komus w innej odslonie zajarzyl? Bo powinien.

Szczegolnie, ze wlasnie zatwierdzono w Kanadzie Ustawe C- 16, ktora karze ludzi za to, ze nie zaadresowali danego osobnika wedlug jego widzimisie. Takze jak spotkasz na ulicy czlowieka, ktory wyglada jak facet i zwrocisz sie do niego per Pan, on Cie moze zadenuncjowac na policje bo wewnatrz on sie przeciez czuje niebiegunowa kobieta o orientacji lesbijskiej big_smile

119

Swanen napisał/a:

Jeszcze coś z tej parafii. Kojarzycie pewnie R. Ziemkiewicza. To taki dziennikarz?, który wsławia się coraz częściej skrajnie chamskimi wypowiedziami nt. kobiet. A to niech ten który nie wykorzystał pijanej rzuci kamieniem, a to o brzydocie Niemek, a to, że jest coś bardziej odrażającego niż prymitywny, prostacki mężczyzna: prymitywna, prostacka kobieta (WTF?), Annę Dryjańską nazwał zdeformowana i jeszcze dodał, że mimo tego matka ją urodziła. Czy to jest molestowanie seksualne? Nie, to jest kultura pogardy dla kobiet, która ma w Polsce postać zinstytucjonalizowaną. Mleczko się w nią wspisuje.  Ziemkiewicz jest stałym współpracownikiem Interii i nikt go z pracy nie wyrzuca. Ktos wypisujące takie rzeczy w UK czy Niemczech nie miałby szans na publikację.

zgadzam sie z kazdym slowem. I za Boga nie zrozumiem kobiet, ktore uznaja dowcipy w stylu "nie ma brzydkich kobviet tylko wina brak" albo ten tu omawiany za smieszne i bezbronne zarty. Tak na marginesie - to w ogole kogos rozbawilo? Bo mnie w ogole, choc na brak poczucia humoru nie narzekam.

120 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-11-23 10:32:03)

Mussuka napisał/a:

I za Boga nie zrozumiem kobiet, ktore uznaja dowcipy w stylu "nie ma brzydkich kobviet tylko wina brak" albo ten tu omawiany za smieszne i bezbronne zarty.

No, cóż, pozostanę niezrozumiana big_smile a co jest złego, jak ktoś chlapnie żartobliwie, że za mało jeszcze wypił, dlatego jeszcze nie wyładniałam? Mam w domu lustro i guzik mnie obchodzi jego opinia big_smile
Z reguły odpowiadam coś w stylu "mnie już i tak nic nie pomoże", zapewne wspomagam tym przeciwników feminizmu...

Beyondblackie napisał/a:

Tego typu myslenie wcale nie wywodzi sie z checi obrony kobiet, tylko z paranoii zrodzonej z niskiego poczucia wlasnej wartosci i nadkompensacji takowegoz u wielu przedstawicieli lewicy kulturowej jakich znam (a znam ich calkiem sporo, niestety). Ten nonses prowadzi do tworzenia "bezpiecznych miejsc" na uniwersytetach, demonizowania mezczyzn i uwazania za przemoc kazdego punktu widzenia odmiennego od zatwierdzonego przez komitet feminu. Brzmi znajomo? PRL sie komus w innej odslonie zajarzyl? Bo powinien.

I tu się podpiszę w 100%. Kompleksy, kompleksy, paranoja... na przykładzie zacytowanym wyżej.

121

santapietruszka napisał/a:
Mussuka napisał/a:

I za Boga nie zrozumiem kobiet, ktore uznaja dowcipy w stylu "nie ma brzydkich kobviet tylko wina brak" albo ten tu omawiany za smieszne i bezbronne zarty.

No, cóż, pozostanę niezrozumiana big_smile a co jest złego, jak ktoś chlapnie żartobliwie, że za mało jeszcze wypił, dlatego jeszcze nie wyładniałam? Mam w domu lustro i guzik mnie obchodzi jego opinia big_smile
Z reguły odpowiadam coś w stylu "mnie już i tak nic nie pomoże", zapewne wspomagam tym przeciwników feminizmu...

Beyondblackie napisał/a:

I tu się podpiszę w 100%. Kompleksy, kompleksy, paranoja... na przykładzie zacytowanym wyżej.

przyklad raczej bezbrzeznej glupoty, bo dla mnie mezczyzna, ktory tak "dowcipnie" awraca sie do kobiety to jedynie cham i prostak nieokrzesany, a kobieta, ktora takie konskie zaloty uznaje za smieszne..coz, sama niech siebie okresli. Z dama raczej wiele wspolnego nie ma.

Napisalam ostatnio pare refleksji, jakie nasuwaja mi sie patrzac na spoleczenstwo Dziesik i Sebow a w skrocie mozna to ujac tak: im glupsze sa kobiety, tym glupsi beda tez mezczyzni.

122 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2016-11-23 11:25:11)

Mussuka napisał/a:

przyklad raczej bezbrzeznej glupoty, bo dla mnie mezczyzna, ktory tak "dowcipnie" awraca sie do kobiety to jedynie cham i prostak nieokrzesany, a kobieta, ktora takie konskie zaloty uznaje za smieszne..coz, sama niech siebie okresli. Z dama raczej wiele wspolnego nie ma.

Napisalam ostatnio pare refleksji, jakie nasuwaja mi sie patrzac na spoleczenstwo Dziesik i Sebow a w skrocie mozna to ujac tak: im glupsze sa kobiety, tym glupsi beda tez mezczyzni.

Dziękuję za komplement big_smile nie uważam się za głupią, ale nie o tym ta dyskusja smile
Z drugiej strony - to już wolę być "głupia", niż uważać się za wielką "damę", którą boli, jak ktoś na nią popatrzy albo opowie głupi żart i uznaje to (owa dama) za powód do protestu z transparentami zamiast po prostu olać temat... smile

123 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-11-23 11:56:33)

Mussuka napisał/a:
Swanen napisał/a:

zgadzam sie z kazdym slowem. I za Boga nie zrozumiem kobiet, ktore uznaja dowcipy w stylu "nie ma brzydkich kobviet tylko wina brak" albo ten tu omawiany za smieszne i bezbronne zarty. Tak na marginesie - to w ogole kogos rozbawilo? Bo mnie w ogole, choc na brak poczucia humoru nie narzekam.

ale przeciez powszechnie wiadomo, ze po alkoholu traci sie ostrosc widzenia, wiec nie tylko kobiety, ale caly swiat wydaje sie piekniejszy, kto nigdy nie pil, ten moze nie wiedziec wink

p.s mnie bawila piosenka Dudiego, och, Ziuta, wszystkich bawila, cala Polska ja spiewala na imprezach i nikt sie nie obrazal, bo nikt nie traktowal jej na serio.
Kiedys ludzie chyba mieli wiekszy dystans do siebie i wszystkiego, a przede wszystkim poczucie humoru. Zadna blondynka sie nie obrazala na kawaly o blondynkach a dzisiaj kreca nosem i fukaja, bo wszystko im przeszkadza, ze glupie, ze brzydkie, ze seksistowskie, ze nie wypada, nie nalezy, nie mozna... bo to obraza czci i w ogole... ą, ę, bułkę przez bibułkę, bo kobiety to swiete krowy i oprocz komplementow nic innego, nie mozna na ich  temat napisac, a kazdy zart czy dowcip zaraz odbieraja  personalnie, czujac sie adresatkami tresci, ktore sa z przymruzeniem oka. Idac tym torem to w ogole nie powinno byc zadnych zartow, nawet poczciwych o babie i lekarzu, bo pomijajac wszystko, juz samo okreslenie baba jest pogardliwe, seksistowskie i odrazajace w swej wymowie, przeciez baby to sa w nosie!  No zupelny brak szacunku i empatii, buractwo i cebulactwo oraz Sodoma i Gomora. Nic, tylko sie pochlastac...Ciach, ciach.

124

adiaphora napisał/a:
Mussuka napisał/a:
Swanen napisał/a:

ale przeciez powszechnie wiadomo, ze po alkoholu traci sie ostrosc widzenia, wiec nie tylko kobiety, ale caly swiat wydaje sie piekniejszy, kto nigdy nie pil, ten moze nie wiedziec wink

p.s mnie bawila piosenka Dudiego, och, Ziuta, wszystkich bawila, cala Polska ja spiewala na imprezach i nikt sie nie obrazal, bo nikt nie traktowal jej na serio.

No wlasnie, co poniektorzy to tu chyba myla niegrzecznosc/ gafe/ glupi zart z przestepstwem wink Na tej podstawie w zasadzie WSZYSTKO mozna nazwac molestowaniem. W zaleznosci na ile dana pani jest wewnetrznie podparta kijem od miotly via czesc tylna ciala, na tyle znajdzie sie powodow do bycia "molestowana".

Ta cala filozofia moze byc sprowadzona do tego, nieintencjonalnie niesamowicie absurdalnego filmiku na yt: https://www.youtube.com/watch?v=swumabAjkWM

125

santapietruszka napisał/a:
Mussuka napisał/a:

Dziękuję za komplement big_smile nie uważam się za głupią, ale nie o tym ta dyskusja smile
Z drugiej strony - to już wolę być "głupia", niż uważać się za wielką "damę", którą boli, jak ktoś na nią popatrzy albo opowie głupi żart i uznaje to (owa dama) za powód do protestu z transparentami zamiast po prostu olać temat... smile

przyklad uznalam za glupi, nie pisalam o autorce.

No coz, jedne z nas wola byc szanowane i uwodzone w bardziej wyrafinowanym stylu, inne zadowola sie siermieznym klapsem w zadek i niewybrednym "komplementem". Kwestia gustu, a to jak wiadomo nie podlega dyskusji. Gustu i srodowiska, w ktorym dana osoba sie obraca.

A co do dowcipow, to ich glownym zadaniem jest chyba rozbawic. I ten p. Mleczki zupelnie jakis taki dretwy mu wyszedl, bo nie wiem, co tam ma rozbawic, czy ze molestowana, czy ze brzydka, czy to, ze taka mozna w zasadzie bezkarnie obrazac? Cos mi sie zdaje, ze opowiedziany w jakims miedzynarodowym towarzystwie wzbudzilby raczej konsternacje niz wybuch smiechu. No ale przeciez wiadomo, ze my Slowianie itd.:)

126

Beyondblackie napisał/a:
adiaphora napisał/a:
Mussuka napisał/a:

No wlasnie, co poniektorzy to tu chyba myla niegrzecznosc/ gafe/ glupi zart z przestepstwem wink Na tej podstawie w zasadzie WSZYSTKO mozna nazwac molestowaniem. W zaleznosci na ile dana pani jest wewnetrznie podparta kijem od miotly via czesc tylna ciala, na tyle znajdzie sie powodow do bycia "molestowana".

czy ktos z nas, tych niekoniecznie rozbawionych satyra Mleczki, grozil wytoczeniem mu procesu? Wymieniamy jedynie swoje opinie, a te chyba maja prawo sie roznic? Jest dosc cienka linia miedzy niegrzecznoscia, niezrecznoscia, gafa, glupim zartem a jawnym chamstwem. Satyryk tez powinien zdawac sobie z tego sprawe. I nie musimy zaraz popadac w takie skrajnosci, ze jezeli ktos pluje Ci w twarz a Ty nie padasz na plecy z rechotu, to jestes osoba sztywna i bez humoru.

Nie uwazam sie za osobe brzydka, nudna, bez poczucia humoru, bez dystansu do swojej osoby. Natomiast wyjatkowo nie rozesmialam sie czytajac ten dowcip.

127

Dowcip Mleczki wysokich lotow nie byl i juz pisalam tutaj kilkakrotnie, ze przeciez nikt nie zabrania nikomu wyrazac zdania w temacie. Nie podobaja sie komus jego rysunki, nie musi ich kupowac, ani gazety z nimi. Natomiast robienie wielkiej afery z jednego obrazka jest jakims nieporozumieniem. I to totalnym.

Jezeli chodzi o buractwo w zyciu prywatnym, to chyba jasnym jest, ze nie ma przymusu kolegowania sie z kims kogo zarty uwazamy za niesmieszne czy tez obrazliwe. Tylko co innego jest po prostu stwierdzenie: "Zenek to cham pierwszej wody jest" czy wprost do Zenka: "Idz kogos innego zabawiac, bo tu jest deficyt poczucia humoru dla twojego towaru", a co innego robic z tego wielkie halo i przestepstwo karane grzywna- czyli molestowanie.

128

Beyondblackie napisał/a:

Dowcip Mleczki wysokich lotow nie byl i juz pisalam tutaj kilkakrotnie, ze przeciez nikt nie zabrania nikomu wyrazac zdania w temacie. Nie podobaja sie komus jego rysunki, nie musi ich kupowac, ani gazety z nimi. Natomiast robienie wielkiej afery z jednego obrazka jest jakims nieporozumieniem. I to totalnym.

Jezeli chodzi o buractwo w zyciu prywatnym, to chyba jasnym jest, ze nie ma przymusu kolegowania sie z kims kogo zarty uwazamy za niesmieszne czy tez obrazliwe. Tylko co innego jest po prostu stwierdzenie: "Zenek to cham pierwszej wody jest" czy wprost do Zenka: "Idz kogos innego zabawiac, bo tu jest deficyt poczucia humoru dla twojego towaru", a co innego robic z tego wielkie halo i przestepstwo karane grzywna- czyli molestowanie.

no ale przeciez tutaj wlasnie tylko dyskutujemy, zadna petycja nie krazy. Temat zostal zalozony, no to sie rozne osoby roznie wypowiadaja, normalka. Mnie wiele rysunkow Mleczki podoba sie i smieszy, ten akurat zart jak dla mnie nie wypalil. I moze bedac brzydka kobieta (w oczach wlasnych badz osob postronnych) poczulabym sie jakos urazona taka forma podkreslania mojej "ulomnosci". Tak na marginesie, to wiem z doswiadczenia, ze wielu blondynkom niektore dowcipy o nich tez jakos nie leza. Sama slyszalam niesmiale protesty w towarzystwie.

129

Jakos ja na dowcipy o blondynkach jestem odporna. Wiem, ze nie sa one bezposrednio o mnie, tylko nasmiewaja sie z pewnego stereotypu, podobnie jak kawaly o Polakach, Ruskach innych grupach. Satyra by umarla gdybysmy podchodzili do kazdego heheszka jako potencjalnej obrazy kogos lub czegos.

W Polsce jeszcze tego tak nie widac, ale np w UK mozna z pracy wyleciec za jakis zart, nawet jak zupelnie nie mialo sie intencji nikogo obrazic. Matt Taylor, ktory jest jednym z przelomowych specjalistow w dziedzinie badania komet, musial ustapic ze swojego stanowiska, bo kilku zagorzalym paniom nie podobala sie jego koszula na ktorej mial obrazki dziewczyn w bikini. Do takich to wlasnie absurdow prowadzi jezeli mysli sie torem Swanen.

130

Beyondblackie napisał/a:

Jakos ja na dowcipy o blondynkach jestem odporna. Wiem, ze nie sa one bezposrednio o mnie, tylko nasmiewaja sie z pewnego stereotypu, podobnie jak kawaly o Polakach, Ruskach innych grupach. Satyra by umarla gdybysmy podchodzili do kazdego heheszka jako potencjalnej obrazy kogos lub czegos.

W Polsce jeszcze tego tak nie widac, ale np w UK mozna z pracy wyleciec za jakis zart, nawet jak zupelnie nie mialo sie intencji nikogo obrazic. Matt Taylor, ktory jest jednym z przelomowych specjalistow w dziedzinie badania komet, musial ustapic ze swojego stanowiska, bo kilku zagorzalym paniom nie podobala sie jego koszula na ktorej mial obrazki dziewczyn w bikini. Do takich to wlasnie absurdow prowadzi jezeli mysli sie torem Swanen.

ja akurat jestem za tym
takie koszule można sobie nosić w domu, ewentualnie na plaży, ale w pracy pewnych rzeczy się nie robi. i tyle.

Posty [ 66 do 130 z 173 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » "Molestowanie brzydkich kobiet powinno być karane łagodniej" - żart?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024