Ustępowanie miejsca kobiecie w ciąży - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ustępowanie miejsca kobiecie w ciąży

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 29 ]

Temat: Ustępowanie miejsca kobiecie w ciąży

Hmm... nie spodziewałam się, że jako bezdzietna założę temat w tym dziale, ale cóż...

Otóż obejrzałam film - eksperyment robiony z ukrytej kamery. Sprawdzano, czy ludzie ustąpią miejsca kobiecie w ciąży. Działo się to w warszawskim metrze. Niektórzy ustępowali, inni nie, częściej ustępowały kobiety niż mężczyźni. Główna bohaterka była w 26 tyg. ciąży.

Mieszkam w Londynie i z ustępowaniem też różnie tu bywa. Jedni ustępują - najczęściej Ci siedzący na wyznaczonym miejscu - inni kurczowo trzymają się siedzeń. Nieustępowanie często spotyka się z potępieniem ale i tak jest częste.

Moje pytanie brzmi: czy to jest konieczne? Czy naprawdę aż tak ciężko jest ustać w ciąży?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2016-10-15 16:23:56)

Odp: Ustępowanie miejsca kobiecie w ciąży
CatLady napisał/a:

Hmm... nie spodziewałam się, że jako bezdzietna założę temat w tym dziale, ale cóż...

Otóż obejrzałam film - eksperyment robiony z ukrytej kamery. Sprawdzano, czy ludzie ustąpią miejsca kobiecie w ciąży. Działo się to w warszawskim metrze. Niektórzy ustępowali, inni nie, częściej ustępowały kobiety niż mężczyźni. Główna bohaterka była w 26 tyg. ciąży.

Mieszkam w Londynie i z ustępowaniem też różnie tu bywa. Jedni ustępują - najczęściej Ci siedzący na wyznaczonym miejscu - inni kurczowo trzymają się siedzeń. Nieustępowanie często spotyka się z potępieniem ale i tak jest częste.

Moje pytanie brzmi: czy to jest konieczne? Czy naprawdę aż tak ciężko jest ustać w ciąży?

Na pewno odczucia każdej ciężarnej to sprawa indywidualna.Ale z racji faktu,że mi gdzieś tak od szóstego miesiąca było ciężko-rozumiem to i ustępuję miejsca.Naprawdę korona z głowy mi nie spadnie jak  postoję.
Większość ciąży spędziłam w szpitalu ale ze trzy razy zdarzyło mi się jechać autobusem.Ani razu nie ustąpiono mi miejsca.
Raz miałam taką sytuację,że trochę podbiegłam do autobusu z ciężką siatą podręczników dla uczniów.Jak już wbiegłam do autobusu to dyszałam jak lokomotywa.Oparłam się o poręcz przy siedzeniach a tam siedziała  matka i może 10-letni synek,którzy przyglądali mi się z tępą ciekawością na twarzach.
Tak,to Polska właśnie-pomyślałam.
Pamiętam jak moja mama opowiadała będąc w ciąży i mieszkając w Izraelu,że tam po prostu każdy na ulicy traktował ją jak z porcelany smile

Moim zdaniem ustępowanie kobiecie mającej czterokilowy "ciężarek" przyczepiony na brzuchu w ten sposób,że trudno jej zawiązać buty czy zobaczyć co ma pod nogami-często opuchniętymi- jest obowiązkowe.
Upadek z powodu zachwiania równowagi może dla dziecka być bardzo niebezpieczny.
Kobietom w ciąży zdarzają się zawroty głowy,osłabienie.Nie jest dobrze by stała w poruszającym się pojeździe.

3 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-10-15 16:39:54)

To nie chodzi o to, ze ciężko jest ustać.

W ciazy zmienia sie srodek ciężkości ciała i trudniej utrzymać równowagę, przy jakimkolwiek gwaltowniejszym zahamowaniu kobieta w ciąży z tego powodu "leci" z nog, a w autobusie jest mnostwo przedmiotow, o ktore moze uderzyc brzuchem - i TO jest glowny powod dla ktorego powinna siedzieć.

Zmeczenie i wygoda przy bezpieczenstwie nie ma ZADNEGO znaczenia smile

(Mnie to wytlumaczyla moze 50-letnia kobieta, ktora ustapila mi miejsca w krakowskim tramwaju, kiedy nie chcialam skorzystac z jej miejsca siedzacego smile )

4

Dzięki za odpowiedzi. Tak się zastanawiałam, bo obie postawy - ustępowanie i udawanie, że się nie widzi - są równie popularne. Zawsze myślałam, że kobiety ciężarne uważają, że im się "należy", a nie pomyślałam o prawach fizyki i środkach ciężkości smile

5

Jestem w 36 tyg.ciąży i do tej pory może ze 2,3 razy ustąpiły mi miejsca kobiety. W kolejce w kasie z pierwszeństwem dla ciężarnych musiałam się wykłócać o pierwszeństwo. Ludzie nie mają chyba na tyle wyobraźni, kultury i empatii żeby uszanować odmienny stan i związane z nim niedogodności. Odpowiadając na Twoje pytanie z mojej perspektywy : tak , dla mnie jest ciężko ustać. Wystarczy 1-2 min stania a zaczyna mi się robić słabo i mdleję. W autobusie dodatkowo dochodzi prędkość, nagłe hamowanie gdzie jest ryzyko upadku i związanego z nim poronienia, przedwczesnego porodu, czy po prostu moich obrażeń. Ja zawsze ustąpię ciężarnym. Natomiast skończyło się ustępowanie kobietom w wieku koło 50 -60 lat - robiłam tak często bo miały ciężkie siatki itp a tak mnie wychowano żeby ustępować takim osobom - nigdy w życiu tego nie zrobię, bo z ich strony w ciągu tych 9 miesięcy nie zaznałam krzty empatii. Wiem, że generalizuję, ale przykro mi - nie potrafię teraz inaczej.

6

Ja usłyszałam ze ciąża to nie choroba. Bardzo mnie bolało ze mało kto ustępuje miejsca kobiecie w ciąży. Mi też robiło się słabo też  mdlalam nogi miałam jak bańki bo woda mi się bardzo gromadziła a lekarze nie wiedzieli czemu. Także ciąża to radość ale też i obciążenie organizmu. Naprawdę życzeniem jest aby tym bardziej inni to zrozumieli i uszanowali.

7

Sluchaj nikt Ci medalu nie da za to ze ustapisz miejsca..  Mozesz przeciesz odwrócić sie i patrzec w szybe albo udawac turbo asertywności..  Twoja Twoja wylacznie Twoja sprawa..

Temat jak dla mnie to gownoburza..

Pozdrawiam

8

Ja również źle się czuję stojąc dłużej niż minutę, a jeszcze w zatłoczonym miejscu gdzie brak powietrza, różne zapachy itd powodują mdłości....ALE gdy widzę zmęczone siatki na miejscu w którym mogłabym usiąść grzecznie proszę o ich odsunięcie, często kobiety po 50 tak jakby nie słyszały prośby więc zdarzyło mi sie (akurat w pociągu) po prostu te siatki ściągnąć i usiąść co nie obyło się bez oburzenia tej kobiety..tak było w pierwszej ciąży. Teraz jestem w drugiej ciąży i unikam zatłoczonych miejsc...jednak do sklepu wyjść muszę, rachunki zapłacić muszę itp. kobieta w ciaży przecież  nie zamknie się w domu i nie wywali nóg do góry bo źle się czuje.
Myślę, że w przypadku kobiet starszych , które udają , że nie widzą sprawdza się powiedzenie"zapomniała krowa jak cielęciem była"
Rozumiem że starsze osoby też ustać nie mogą...ale na litość...te SIATKI są wcurwiajace....
Na szczęscie są kasy z pierwszeństwem dla kobiet w ciąży i po prostu wchodzę w kolejkę..pcham się czy jak kto nazwie..bo mam daleko w d...że jakaś kobita się spieszy..to jest kolejka dla kobiet w ciąży w pierwszej kolejności...mam daleko w pierdlu jej oburzenie, ja chcę zapłacić zakupy i dotrzeć do domu nie mdlejąc w kolejce

Saya to jest niestety problem ZNIECZULICY społecznej....a nie gównoburza

9

saya16 napisał/a:

Sluchaj nikt Ci medalu nie da za to ze ustapisz miejsca..  Mozesz przeciesz odwrócić sie i patrzec w szybe albo udawac turbo asertywności..  Twoja Twoja wylacznie Twoja sprawa..

Temat jak dla mnie to gownoburza..

Pozdrawiam

Saya-Ty do kogoś odniosłaś swój post czy tak sobie po prostu strzeliłaś ? smile

10

W ciąży ciężko jest utrzymać równowagę stojąc - szczególnie w pędzącym pojeździe. Mnie potwornie puchły nogi, ledwo chodziłam - a to bolało.
Byłam gdzieś w 5-6 miesiącu, miałam już naprawdę widoczny brzuch i jechałam pociągiem 2 godziny - stojąc. NIKT mi nie ustąpił miejsca.
To była jedyna sytuacja, kiedy byłam zbulwersowana egoizmem i bezmyślnością innych (w ciąży będąc).

11

Autorka pytala czy konieczne jest ustepowanie, czy ciężarne nie sa w stanie wystac, cos w tym stylu:p
To odpisuje ze nikt tego nie nazuca, jest to bardzo dobre zachowanie oczywiscie, ale nikt tego nie  moze wymagac,  to takie nie pisane prawo ciezarnych, niestety malo kiedy ktora ma mozliwosc z niego skozystac... Mnie nie ustepowano miejsca a jezdzilam kominikacja miejska do samego konca ciazy. Ludzie wola w szyba patrzec udawac ze spia itp.. Mistrzodtwo swiata to zmęczone siatki mocherow na siedzeniach..

Jest to troche temat gownoburza bo ustapisz to twoj dobry uczynek, nie ustapisz to trudno, zadna ciezarna nie jest chyba na tyle zdesperowana zeby klucic lub prosic sie o miejsce..

Kazdy moze napisac tu co chce a jak postepuje w zyciu to juz inna bajka:) pozdrawiam serdecznie smile

12

saya16 napisał/a:

Autorka pytala czy konieczne jest ustepowanie, czy ciężarne nie sa w stanie wystac, cos w tym stylu:p
To odpisuje ze nikt tego nie nazuca, jest to bardzo dobre zachowanie oczywiscie, ale nikt tego nie  moze wymagac,  to takie nie pisane prawo ciezarnych, niestety malo kiedy ktora ma mozliwosc z niego skozystac... Mnie nie ustepowano miejsca a jezdzilam kominikacja miejska do samego konca ciazy. Ludzie wola w szyba patrzec udawac ze spia itp.. Mistrzodtwo swiata to zmęczone siatki mocherow na siedzeniach..

Jest to troche temat gownoburza bo ustapisz to twoj dobry uczynek, nie ustapisz to trudno, zadna ciezarna nie jest chyba na tyle zdesperowana zeby klucic lub prosic sie o miejsce..

Ale autorka nie pisała,że ustępuje miejsca więc dlatego nie zrozumiałam twojego tekstu,że jak ustapi to jej nikt medalu nie da.
Ona właściwie nie pisała,że ustępuje bądź nie,nawet nie pisała czy ONA ma ustępować (bo możemy założyć,że wcale nie jeździ komunikacją publiczną).Autorka zapytała czy ustępowanie jest konieczne.

saya16 napisał/a:

Kazdy moze napisac tu co chce a jak postepuje w zyciu to juz inna bajka:) pozdrawiam serdecznie :)

Właściwie w każdym temacie można by to stwierdzenie umieścić.Ale skoro tak uważasz to nie rozumiem po co funkcjonujesz na forum :)

13 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-10-16 13:09:32)

Szczerze mówiąc mnie nadużywanie słowa "gównoburza" razi chyba bardziej niż samo nieustępowanie miejsca.

No ale temat nie o tym... smile

14 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-10-16 15:29:07)

konieczne do czego? do przeżycia nie jest, ale zawsze wygodniej jest siedzieć. Jak dźwigam zakupy ze sklepu też wolę siedzieć niż stać. A ciąża to jednak zdecydowanie większe obciążenie dla organizmu niż 10 kg w ręku. Dużo kobiet źle znosi ten stan, puchną im nogi, bola ich plecy, robi im się słabo od dłuższego stania... A jak jeszcze tłok, duszno... Czlowiek zdrowy często marzy, by klapnąć na tyłku a co dopiero kobieta w ciąży ze swoimi dolegliwościami... Ustąpienie miejsca kobiecie w ciaży, starszej osobie, inwalidzie... to konieczność dla czlowieka kulturalnego i wrażliwego. Chamidła wytrwale patrzą w okno i "podziwiają widoki".

15

Moze zle to ujelam racja:)
Bo nie odnioslam sie calkowicie do autorki, moze mnie ponioslo

A odpowiadalam  dla osoby czytajacej bardziej niz do autorki

Mi nikt nie ustepowal, i z tego co widze to ciezarnym  malo kto ustepuje jesli chodzi o mirjsce siedzace.. Jesli chodzi o sklepy to ROSSMANN to pełna kultura tam zawsze bylam obslugiwana po za kolejnością tutaj duzy +,  tez przepuszczono mnie w kasie w biedronce, stal sobie dres z koszyczkiem ( stereotypowo myslac dres: łańcuch dres, fryzura na pazdaba obowoazkowo cos zuje) i on przepuscil mnie z calym wuzkiem zakupow a z wozka wrecz sie sypalo na zakrecie.. Wtedy bylam tak pozytywnie zaskoczona,  i to chyba byly by tylko te 2 razy w ciazy..

Tak nagle glosno sie zrobilo jak by to jakas nowosc byla, widzialam ta prowokacje,  przykre ze ludzie tak reaguja,

Facet i feministka powie ze ciaza to nie choroba,
Ciezarna wie jak to jest,  nogi jak konewki,  brzuch jakby plecak z przodu, gigantyczna macica  podskakujaca na wiecznie pelnym pecherzu na każdej dziurze w asfaldzie... Czasem nudnosci, osłabienie

Ja w ciazy utylam 27 kilo ( praktycznie tyle co wazy pol przecuetnej kobietki) minuty w aytobusie straszliwie sie ciągnęła,  a dojechac trzebabylo zawsze w pozycji pionowej

Moze cos ruszy w tej sprawie po tej prowokacji a moze  szybko ucichnie tj z innymi takimi bywalo

16

A ja jestem samolubna i ustępuję miejsca kobietom w ciąży i staruszkom nie dla ich wygody, ale dla własnego dobrego samopoczucia. Bo jakoś mało komfortowo bym się czuła siedząc wygodnie gdy nade mną mdleje inny człowiek smile

17

bbasia napisał/a:

A ja jestem samolubna i ustępuję miejsca kobietom w ciąży i staruszkom nie dla ich wygody, ale dla własnego dobrego samopoczucia. Bo jakoś mało komfortowo bym się czuła siedząc wygodnie gdy nade mną mdleje inny człowiek smile

Bbasia oby jak najwięcej było tak "samolubnych" ludzi na świecie, to byłoby piękniej smile

18

Nie wiem jak w warszawskim metrze ale w moim mieście w środkach komunikacji publicznej, w każdym pojeździe jest oznaczone miejsce dla kobiety ciężarnej.

19 Ostatnio edytowany przez Madzia92 (2016-10-18 08:46:27)

błąd na forum nie idzie wkleić postu ... administrator moteracja help ?

20 Ostatnio edytowany przez Madzia92 (2016-10-18 08:42:03)

co z tym forum ze posta nie idzie wkleic ...wrr

21 Ostatnio edytowany przez Madzia92 (2016-10-18 08:43:24)

.....

22 Ostatnio edytowany przez Madzia92 (2016-10-18 08:42:51)

moderacja by sie zdala to pousuwania tych moich powtarzajacych sie wpisow

23

Hej wszystkim smile
Ja tak do tematu bo akurat mnie dotyczy tak bardzo

24

Kiedyś jedna z nauczycielek opowiedziała nam historie, jak to pewnej pani w ciąży nikt nie ustąpił miejsca, przewróciła się na brzuch podczas hamowania....

Dopóki mogłam to zawsze ustępowałam miejsca ludziom starszym i kobietom w ciąży, dziś już tego nie robią bo ciężko mi ustać w kolejce w sklepie a co dopiero jechać na stojąco 30 minut. I tu też pojawia się ciekawa rzecz, bo ileż razy jakaś starsza kobieta, stała nade mną i mi chrząkała do ucha, jakby młodzi ludzie nie mogli być chorzy. Na szczęście rzadko kiedy jeżdżę obecnie komunikacją miejską, taniej mi wychodzi kupić paliwo niż płacić za bilety które bez ulg są potwornie drogie wink

25

Hej wszystkim smile

26

Madzia92 napisał/a:

Hej wszystkim smile

Ale co Ty masz do dodania w temacie prócz dwóch identycznych postów absolutnie nie prezentujących Twoich poglądów?
To jakiś rodzaj spamu matek-Polek?

27

Mi nie zalezalo na siedzenii czy szybszej kolejce w sklepie. Ale przez cale 9 mscy nikt mi nie ustapil kolejki w sklepie. Autobusie itp. Jedynie pani z rossmana mnie poprosila poza kolejke. I pan w skarpbwym. Ale bardzo podziekowalam bo bylam 2 a on 1. Wiec nie bylo wiekszego znaczenia.  Chcial ustapic a jemu zeszlo moze 10sekund.  Serio. Szacun dla tego pana.

28

ja w ciąży jak stałam to płakałam z bólu, bo mam chory kręgosłup. rzadko mi ktoś ustępował, raczej nie.
ja ustępuje zawsze przez szacunek do drugiego człowieka, nie potrafiłabym siedzieć gdy kobieta w ciąży stoi albo jakaś staruszka.
nikt nie musi, bo nie ma takiego przepisu, tylko empatia każe to robić.
gdyby mój facet nie ustąpił miejsca kobiecie w ciąży - straciłabym do niego szacunek.

29

Iceni napisał/a:

To nie chodzi o to, ze ciężko jest ustać.

W ciazy zmienia sie srodek ciężkości ciała i trudniej utrzymać równowagę, przy jakimkolwiek gwaltowniejszym zahamowaniu kobieta w ciąży z tego powodu "leci" z nog, a w autobusie jest mnostwo przedmiotow, o ktore moze uderzyc brzuchem - i TO jest glowny powod dla ktorego powinna siedzieć.

Zmeczenie i wygoda przy bezpieczenstwie nie ma ZADNEGO znaczenia smile

(Mnie to wytlumaczyla moze 50-letnia kobieta, ktora ustapila mi miejsca w krakowskim tramwaju, kiedy nie chcialam skorzystac z jej miejsca siedzacego smile )

To prawda. No i zawsze to niebezpieczenstwo jakby w cos uderzylo brzuchem. Nie bylam jeszcze w ciazy, ale jak widze kobiete w ciazy zawsze ustepuje. To dla jej bezpieczenatwa, a mi nic sie nie stanie jak postoje. To kultura osobista i zyczliwosc.

Posty [ 29 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ustępowanie miejsca kobiecie w ciąży

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024