Dzika gruszka ; - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

Temat: Dzika gruszka ;

Koło mojej działki rośnie sobie taka dzika grusza.
Ma maleńkie owoce które nawet jak dojrzeją są twarde i kwaśne.
Nie wiem czy ona zdziczała czy  czy to taka prawdziwa dzika odmiana.
Kiedyś wpadłam na pomysł zrobić z niej sok.
Z samych małych gruszeczek.
Soku było mało ale szklanka się zebrała. W smaku był niewiarygodnie kwaśny, lekko gorzki i aksamitny. Osiadał w gardle że mdliło z godzinę.

Więc teraz dodaje jabłek.
Mam problemy z wątrobą po zatruciu lekiem dicloratio i po takiej szklanie eliksiru wątroba przestaje boleć.
Może to tylko urojenie?
Ten napój jest tak paskudny że chyba musi być zdrowy.
Wie ktoś czy takie owoce nie zaszkodzą? Czy dawka witaminy c nie będzie za duża?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dzika gruszka ;
Molly11 napisał/a:

Koło mojej działki rośnie sobie taka dzika grusza.
Ma maleńkie owoce które nawet jak dojrzeją są twarde i kwaśne.
Nie wiem czy ona zdziczała czy  czy to taka prawdziwa dzika odmiana.
Kiedyś wpadłam na pomysł zrobić z niej sok.
Z samych małych gruszeczek.
Soku było mało ale szklanka się zebrała. W smaku był niewiarygodnie kwaśny, lekko gorzki i aksamitny. Osiadał w gardle że mdliło z godzinę.

Więc teraz dodaje jabłek.
Mam problemy z wątrobą po zatruciu lekiem dicloratio i po takiej szklanie eliksiru wątroba przestaje boleć.
Może to tylko urojenie?
Ten napój jest tak paskudny że chyba musi być zdrowy.
Wie ktoś czy takie owoce nie zaszkodzą? Czy dawka witaminy c nie będzie za duża?

W soku z jabłek i gruszek nie ma zbyt wiele wit. C więc nie ma obawy przed przedawkowaniem.
Te gruszki są jadalne dopiero gdy polezą kilka tygodni. Bo to są tzw. ulężałki, ulęgałki. Następuje w nich wówczas  fermentacja, stają się słodkawe, nie wyczuwalna goryczka. Oznaką tego jest ich miękkość i zmiana koloru na brązowawy. Tylko trzeba rozróżnić czy są ulężone a nie zgniłe.
Nie wiem nic o ich leczniczym działaniu na uśmierzanie bólu wątroby

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2024