Czy to się da powstrzymać? Jak? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy to się da powstrzymać? Jak?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Czy to się da powstrzymać? Jak?

Witam.
Mój tata od kilku już lat przywozi prze różne rzeczy najczęściej meble, stare wersalki. Przy tym robi taki bałagan że nie da się nigdzie ruszyć. Jeśli koś myśli że zaraz mu się skończy miejsce i przestanie to jest w błędzie mamy gospodarstwo więc jest sporo pomieszczeń, pozornie miejsce jest ale na co inne jest raczej już nawet było przeznaczone.
Nie wiem jak sobie z tym poradzić, ma bardzo trudny charakter i nie da mu się przetłumaczyć. Pewnie zastanawiacie się co mam na myśli jest jest z pozoru miły, a w rzeczywistości chciwy, złośliwy, uparty przez to nie da się mu nic wytłumaczy i tak robi swoje i ma wymówki nawet dobre że mi się już kończą.
Zaczynam się zastanawiać czy na coś jest chory, choć i tak by nie poszedł o to do lekarza. 

Nie wiem czy wstawiłam ten temat dobrym miejscu,  jeśli nie proszę o przeniesienie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy to się da powstrzymać? Jak?

Tak owszem, bywa z tym problem u pewnych osob poglebiajacy sie z wiekiem. Moja rada to zasiegnac pomocy psychiatry - nie dla ojca, tylko dla siebie - jak temu zapobiegac w najbardziej skuteczny sposob.
Moja ciotka miala tez sklonnosci do x
chomikowania - zbierala doslownie (DOSŁOWNIE) wszystko, co sie w rekach nie rozpadalo, bo "moze sie przydac". Po paru latach, po jej smierci śmiecie trzeba bylo wywozic ciężarówką, bo wczesniej niczego nie dala tknac, chyba ze sie udalo cos w tajemnicy wyniesc.

3

zaproponuj mu, że otworzycie sklep online ze starymi meblami. wilk syty i owca cała wink

4

To nie jest śmieszne, to jest tzw .hoarding, chorobliwe, kompulsywne zbieractwo. Tata potrzebuje profesjonalnej pomocy i Ty także powinnaś o nią poprosić - choćby po to, by wiedzieć jak pomóc Tacie, bo wątpię, by on sam się po pomoc udał.

5

Iceni napisał/a:

Moja rada to zasiegnac pomocy psychiatry - nie dla ojca, tylko dla siebie - jak temu zapobiegac w najbardziej skuteczny sposob.
.

Taka rada wpuszcza w maliny: to nie jest sprawa dla psychiatry, bo do psychiatry nie chodzi się z cudzymi zaburzeniami.

Każde zachowanie ma jakieś przyczyny. Zrozumienie przyczyn pozwala zmienić zachowanie, także nasze własne zachowanie. Nie możesz zmienić cudzego zachowania, ale możesz zmienić swoje zachowanie.

Warto zapytać w tej sytuacji: kto ma z tym problem? Ojciec, czy Ty?

Zasada jest prosta: kto ma problem, ten go rozwiązuje na |własnym podwórku".

Takie gromadzenie wyrzuconych mebli może być zachowaniem neurotycznym. Warto wtedy wniknąć w podstawy, przyczyny takiego zachowania. Być może u podstaw tego "zbieractwa" leży oszczędność albo lęk. Wtedy nie walczymy ze "zbieractwem", ale staramy się zaspokoić potrzeby, z których ten lęk czerpie swoje soki.

To działanie analogiczne do niszczenia wilgoci w ścianie. Nie walczymy wtedy z wodą w ścianie, ale izolujemy ścianę od źródła tej wilgoci.

6

Zbieractwo jest również preludium innych zaburzeń  np. schizofrenii, ale bez straszenia - co Ci mówi, kiedy pytasz na co mu to wszystko?

7

Mówi że to mu potrzebne lub do palenia. Chociaż i tak leżą z ubiegłego rkoku. Przepraszam że dłudo mnie nie było nie miałam internetu

8

imienko napisał/a:

Mówi że to mu potrzebne lub do palenia. Chociaż i tak leżą z ubiegłego rkoku. Przepraszam że dłudo mnie nie było nie miałam internetu

To może w ogóle to nie jest Jego problem, ale Twój. Jeśli "mówi, że to mu jest potrzebne do palenia" to dlaczego Mu nie wierzysz? Jakie to ma znaczenie, jak długo to leży?

A może w tym zbieraniu materiałów do palenia manifestuje się potrzeba ciepła. Czy w Twojej Rodzinie jest ciepło? Czy czujesz bliskość? Miłość? Czy obdarzasz szacunkiem swojego Ojca za to, jak zabiega codziennie o byt Rodziny?

9

Animus napisał/a:
imienko napisał/a:

To może w ogóle to nie jest Jego problem, ale Twój. Jeśli "mówi, że to mu jest potrzebne do palenia" to dlaczego Mu nie wierzysz? Jakie to ma znaczenie, jak długo to leży?

A może w tym zbieraniu materiałów do palenia manifestuje się potrzeba ciepła. Czy w Twojej Rodzinie jest ciepło? Czy czujesz bliskość? Miłość? Czy obdarzasz szacunkiem swojego Ojca za to, jak zabiega codziennie o byt Rodziny?

już po Twojej stopce widać, że będziesz miał podejście od dup* strony.

10

imienko napisał/a:

I rzeczywiście spalił choć jedną, czy wszystkie zalegają nietknięte?

11 Ostatnio edytowany przez Animus (2016-07-31 20:00:30)

_v_ napisał/a:
Animus napisał/a:
imienko napisał/a:

już po Twojej stopce widać, że będziesz miał podejście od dup* strony.

To w końcu się zastanów, czy po stopce sądzisz, czy od dup* strony?

Nie ma to jak sądzenie po stopce, fetyszystko. Pokaż mi swoją stopkę, a powiem Ci kim jesteś. Ale ten drugi sposób też ma wielu zwolenników (ten od dup* strony).

Widzę biegłość w erystycznych sposobach argumentacji, więc zakładam, że Schopenhauera przeczytałaś uważnie i zrozumiałaś opacznie. Gratuluję.

"Sokratesie, twoje argumenty są tak szpetne jak" twoja stopka. Dziękuję. Proszę o przygotowanie cykuty.

A tak na poważnie, to co Cię uraziło? Czyżby tekst o cieple i szacunku wobec Ojca? [...]

Przez szacunek dla odmiennych poglądów, które są jednak w miarę spójne, nie będę tu pozwalał sobie na złośliwości. Wnioskuję o więcej przenikliwości. Wydawanie cenzurek często znamionuje powierzchowność. Nie chcę zgrzeszyć tym samym.

SonyXperia napisał/a:
imienko napisał/a:

I rzeczywiście spalił choć jedną, czy wszystkie zalegają nietknięte?

Obstawiam, że część spalił.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy to się da powstrzymać? Jak?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024