uklad-małżeństwo - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » uklad-małżeństwo

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: uklad-małżeństwo

Zacznę może od tego, ze jesteśmy już ze sobą od ponad 7 lat. Zanim poznałam męża, byłam w kilku związkach. Raz kochałam.

Decydując się na życie poza Polską, miałam nadzieję zrzucic balast toksycznego związku i rzeczywiście poniekąd mi się udało. Mój obecny mąż jest zwyczajnym facetem: nie pije, pracuje, stara się cieszyc zyciem, kocha swoją corkę i chyba mnie też.

W czym w takim razie problem, ktoś mógłby zapytac. Problem w tym, że JA nie potrafię kochac. Pomimo wspolnego życia, jestem bardziej nieobecna niż obecna w sensie emocjonalnym. Porządek dnia trwa od samego początku, ale ja po prostu nie potrafię byc z nim szczęśliwa...próbowałam, już wiele razy.

Zastanawiałam sie nawet czy to ma związek, z faktem że jestem DDA. Wiem co dobre, co złe, co właściwe, nauczyłam sie asertywności, reguł i życia, nie potrafię tylko się nim cieszyc.
Co jest ze mna nie tak, czy był ktoś w podobnej sytuacji??? Czy to samolubne myśląc w ten sposob? Jak pozbyc sie tego uczucia, czy można nauczyc się cieszyc się życiem jeszcze raz?

2

Odp: uklad-małżeństwo

To nie jest nic nienormalnego- nie powinnas czuć się winna, masz prawo sie tak czuć.
Dobrze, że napisałaś o DDA- to wyjasnia właściwie 90% .... to co piszesz, np.brak zaangażowania emocjonalnego, to problem ludzi z syndromem DDA, nie jesteś wyjątkiem.
Co możesz zrobić? Praca z psychologiem. Tu metody domowe nie zadziałają. Powodzenia!

3

nora napisał/a:

Zastanawiałam sie nawet czy to ma związek, z faktem że jestem DDA. Wiem co dobre, co złe, co właściwe, nauczyłam sie asertywności, reguł i życia, nie potrafię tylko się nim cieszyc.
Co jest ze mna nie tak, czy był ktoś w podobnej sytuacji??? Czy to samolubne myśląc w ten sposob? Jak pozbyc sie tego uczucia, czy można nauczyc się cieszyc się życiem jeszcze raz?

Mozna się nauczyć ale poytrzebna jest pomoc z zewnątrz, praca z terapeutą wink
DDA mają silną potrzebe bycia kochanym z równoczesnym brakiem umiejętnosci wiązania emocjonalnego.  Trzeba wyczyscic wnętrze wink

4

DDA cechuje lęk przed bliskością. Dzieciństwo w alkoholowej rodzinie nauczyło, że bliscy ranią i porzucają, fizycznie i emocjonalnie. Lepiej więc trzymać się na dystans, nie angażować się. Ze strachu przed ewentualnym bólem.
Tak jak piszą dziewczyny, potrzebujesz terapii.

5

Ale po co wychodziłaś za mąż ? Bo nie rozumiem ?

6

W czym w takim razie problem, ktoś mógłby zapytac. Problem w tym, że JA nie potrafię kochac. Pomimo wspolnego życia, jestem bardziej nieobecna niż obecna w sensie emocjonalnym. Porządek dnia trwa od samego początku, ale ja po prostu nie potrafię byc z nim szczęśliwa...próbowałam, już wiele razy

Ja Ciebie rozumiem bo mam tak samo jestem DDA i  nie potrafie kochac.

7

wiktoria51, marena7, Qrsywa, Catwoman..dziękuję

radka, bo chce byc kochana i kochac....ale pewnie i tak nie zrozumiesz tej odpowiedzi

pozdrawiam serdecznie

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » uklad-małżeństwo

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024