Żabnica - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: Żabnica

Kilka dni temu kupiłam sobie malutką książkę z przepisami na makarony. Fajniutka, przepisy dość łatwe i z produktów dostępnych na co dzień, wertuję ją sobie w celu pozaznaczania co ciekawszych pozycji do próbowania -  nagle buch, tagiatelle z żabnicą. Myślę - ki cholera? Jakaś ryba, sprawdzam w wikipedii że podobno bardzo popularna wodach Morza Śródziemnego. Dzwonię do mamy-pogotowia kuchennego, ona twierdzi że pierwszy raz słyszy.

No właśnie - słyszała któraś z Was o takiej rybie? Może ma jakąś inną nazwę, która jest bardziej popularna?

2

Odp: Żabnica

Falka, nie słyszałam o tej rybie, ale poszperałam właśnie w internecie i przeczytałam coś takiego: "Jej mięso jest bardzo delikatne, raczej nie smakuje jak ryba, bardziej jak mięso przegrzebków czy kraba lub nawet mięso młodego kurczaka". Bardzo mnie to zainteresowało, musi być pyszna, tylko ciekawe gdzie ją kupić...

3

Właśnie wiem, też mnie to zainteresowało. Uwielbiam ryby, a o tej pierwszy raz słyszę - i w książkach kucharskich, i tym bardziej w sklepach. Chyba przy najbliższych odwiedzinach mojego ulubionego sklepu rybnego popytam pana który tam sprzedaje smile

4

Popytaj, popytaj i nie zapomnij dać znać smile

5

Znalazłam takie informacje:

Szeroko rozpowszechniona w kuchni, zwłaszcza francuskiej. Jej mięso jest delikatne i bardzo pożywne, dobrze znosi gotowanie i w smaku zupełnie nie przypomina tradycyjnych ryb, lecz raczej młodego kurczaka lub królika. (Wikipedia) Tam znana jest pod nazwą monkfish i nawet spotkałam się z tą nazwą na wyspach, gdzie mieszkam smile

Spotkałam się z taką radą, że jeżeli kupiona jest w całości (zwykle dostępna jest w filetach) to jadalny jest tylko ogon.Trzeba ją oskórować i zdjąć z niej błonkę, bo w przeciwnym razie po upieczenie lub usmażeniu będzie bardzo twarda i nie do zjedzenia.

W restauracyjnych menu można spotkać nazwę "diabeł morski" - zbliżona w smaku do żabnicy. W supermarketach należy szukać diabła morskiego pod nazwą manta.

Jeszcze słówko o żabnicy, a dokładniej wyglądzie - głowa szeroka, z bardzo dużym otworem gębowym zaopatrzonym w ostre, ruchome zęby... brrr Nie to, żebym odradzała kupno, bo podobno w filetach, ale wygoogluj sobie fotkę - do miss to ona nie należy big_smile

Powodzenia w poszukiwaniach smile Przepisy funkcjonują, więc na pewno jest dostępna.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024