Czy to jest jakaś anomalia u dziecka ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Czy to jest jakaś anomalia u dziecka ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1 Ostatnio edytowany przez Kinia4 (2025-09-07 17:46:34)

Temat: Czy to jest jakaś anomalia u dziecka ?

Hej dziewczyny,
mam pytanie i trochę też dylemat jako mama. Moja córka ma 5 lat i praktycznie wcale nie bawi się typowo „dziewczyńskimi” zabawkami. Zero lalek, kucyków, torebeczek czy domków dla lalek. Za to cały czas ciągnie ją do zabawek po starszym bracie – samochodziki, wyścigówki, kolejki, budowle z klocków. Do tego uwielbia piłkę, lubi się pobrudzić na dworze, poganiać jak chłopcy, zamiast spokojnych zabaw w domu.

I teraz tak… czasem się zastanawiam, czy to jest normalne, czy może powinnam się martwić, że „coś jest nie tak”? Sama nie wiem, czy to po prostu jej charakter i zainteresowania, czy jakiś sygnał, na który powinnam zwrócić uwagę.

Czy Wasze dziewczynki też tak miały? Może to zwykły etap i z czasem jej się zmieni? A może po prostu taka już jest i nie ma co na siłę wpychać jej lalek do ręki?

Chętnie poczytam, jak było u Was, bo trochę się w tym wszystkim gubię.

Zobacz podobne tematy :
Odp: Czy to jest jakaś anomalia u dziecka ?

Pewnie jej sie odmieni.  Tez mialam taki okres w dzieciństwie, ze podbieralam bratu zabawki,a później znow zaczelam bawic się lalkami . To normalne.

3

Julia life in UK napisał/a:

Pewnie jej sie odmieni.  Tez mialam taki okres w dzieciństwie, ze podbieralam bratu zabawki,a później znow zaczelam bawic się lalkami . To normalne.

No nie wiem czy jej się to odmieni, bo odkąd właściwie pamiętam to z niewiadomej mi przyczyny fascynowały ją zabawki i zabawy którymi bawią się raczej chłopcy. Można powiedzieć, że ona jest taka dynamiczna, no i nie kręcą jej lalki czy jakieś błyskotki, ona lubi jak coś się dzieje, czyli jeźdźące wyścigówki ją wkręcą, podobnie jak strzelanie goli do bramki, ale lalki ? No nie widzę tego.

4 Ostatnio edytowany przez wieka (2025-09-07 19:47:15)

Chcesz powiedzieć, że od początku kupowałaś jej lalki itp. i ona nie chciała się nimi bawić?
Bo jak była starsza i bawiła się zabawkami brata, to nie dziwi, że się nimi zainteresowała i je polubiła. Klocków do zabawek chłopięcych nie zaliczaj.

5

wieka napisał/a:

Chcesz powiedzieć, że od początku kupowałaś jej lalki itp. i ona nie chciała się nimi bawić?
Bo jak była starsza i bawiła się zabawkami brata, to nie dziwi, że się nimi zainteresowała i je polubiła. Klocków do zabawek chłopięcych nie zaliczaj.

No właśnie o to chodzi, że miała lalki czy kucyki, ale może im poświęcała 10% tego czasu, a tak to brała np samochodziki po swoim starszym bracie i na dywanie nimi jeździła mówiąc "brum, brum. brum" no i jakoś te upodobania jej zostały.

6

Kinia4 napisał/a:

Hej dziewczyny,
mam pytanie i trochę też dylemat jako mama. Moja córka ma 5 lat i praktycznie wcale nie bawi się typowo „dziewczyńskimi” zabawkami. Zero lalek, kucyków, torebeczek czy domków dla lalek. Za to cały czas ciągnie ją do zabawek po starszym bracie – samochodziki, wyścigówki, kolejki, budowle z klocków. Do tego uwielbia piłkę, lubi się pobrudzić na dworze, poganiać jak chłopcy, zamiast spokojnych zabaw w domu.

I teraz tak… czasem się zastanawiam, czy to jest normalne, czy może powinnam się martwić, że „coś jest nie tak”? Sama nie wiem, czy to po prostu jej charakter i zainteresowania, czy jakiś sygnał, na który powinnam zwrócić uwagę.

Czy Wasze dziewczynki też tak miały? Może to zwykły etap i z czasem jej się zmieni? A może po prostu taka już jest i nie ma co na siłę wpychać jej lalek do ręki?

Chętnie poczytam, jak było u Was, bo trochę się w tym wszystkim gubię.

Nie wszystkie dziewczynki lubią lalki, są takie, które wolą biegać, skakać i się wspinać.

7

Kinia4 napisał/a:
wieka napisał/a:

No właśnie o to chodzi, że miała lalki czy kucyki, ale może im poświęcała 10% tego czasu, a tak to brała np samochodziki po swoim starszym bracie i na dywanie nimi jeździła mówiąc "brum, brum. brum" no i jakoś te upodobania jej zostały.

Niech się bawi tym czym chce, ja bym nie robiła z tego problemu. Są takie dziewczynki które pociągają bardziej chłopięce zabawy.
To tak jak jest dziecko leworęczne, a byś na siłę chciała zrobić z niego praworęczne.
Nie masz na to wpływu.

Miałam tak samo jako dziecko. Co w tym złego?

9

Bieganie i zabawa pilka to rozwoj miesni, kondycji, dotlenienie organizmu i inne tam rozne korzysci wlasnie dla dziewczynki.
Wpychanie lalek do reki,to jakby juz od dziecinstwa przygotowyanie do podjecia odpowiedzialnosci za innych... za lalki, ktorymi trzeba sie zaopiekowac.
Tak to sie zaczyna.
Ja jako mala dziewczynka, dostawalam prezenty typu "Mala Gosposia" z zestawem garnuszkow, byla tam tez mala miotelka i szufelka i takie inne cudenka o praktycznej zabawy.... wiadomo kto potem w rodzinie jest odpowiedzialny za dzieci, gotowanie i sprzatanie.

10

pinkpiwonia napisał/a:

Bieganie i zabawa pilka to rozwoj miesni, kondycji, dotlenienie organizmu i inne tam rozne korzysci wlasnie dla dziewczynki.
Wpychanie lalek do reki,to jakby juz od dziecinstwa przygotowyanie do podjecia odpowiedzialnosci za innych... za lalki, ktorymi trzeba sie zaopiekowac.
Tak to sie zaczyna.
Ja jako mala dziewczynka, dostawalam prezenty typu "Mala Gosposia" z zestawem garnuszkow, byla tam tez mala miotelka i szufelka i takie inne cudenka o praktycznej zabawy.... wiadomo kto potem w rodzinie jest odpowiedzialny za dzieci, gotowanie i sprzatanie.

Dokładnie tak, to tresura dziewczynek od najmłodszych lat. Całe szczęście, że na mnie nie było to wymuszane i w spokoju mogłam bawić się klockami czy samochodzikami i traktorkami (które chętnie sama wybierałam w sklepie), grać w piłkę, bawić się w podchody (kredą rysowało się wskazówki dla szukającej grupy), chodzić po drzewach. Ciekawe co o mnie pomyślałaby Autorka, gdybym była jej córką. Pewnie obawiałaby się, że zapragnę zmienić płeć, gdy podrosnę.

SamotnaWilczyca napisał/a:
pinkpiwonia napisał/a:

Tak to sie zaczyna.

Dokładnie tak, to tresura dziewczynek od najmłodszych lat. Całe szczęście, że na mnie nie było to wymuszane i w spokoju mogłam bawić się klockami czy samochodzikami i traktorkami (które chętnie sama wybierałam w sklepie), grać w piłkę, bawić się w podchody (kredą rysowało się wskazówki dla szukającej grupy), chodzić po drzewach. Ciekawe co o mnie pomyślałaby Autorka, gdybym była jej córką. Pewnie obawiałaby się, że zapragnę zmienić płeć, gdy podrosnę.

Dokładnie ja byłam akurat takim dzieckiem, że lubiłam mieszać zabawki typowo dla dziewczyn i dla chłopców.  Też dużo bawiłam się w podchody,właziłam po drzewach, podkradalam bratu samochody jak się bawiłam z koleżankami,że nasze barbie jada na wycieczkę  big_smile bawiłam się też jego robotami, bralam brata piłkę do gry na dworze itd. Jakoś nie zmieniłam płci. Dzieci niech się bawią czym chcą z zabawek, a rodzice tylko panikują

12

Moze będzie jak Jutta Kleinschmidt smile

13

Julia life in UK napisał/a:

Dzieci niech się bawią czym chcą z zabawek

No właśnie. smile

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Czy to jest jakaś anomalia u dziecka ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024