Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

1

Temat: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Jutro Dzień Dziecka. Co przygotowujecie dla swoich pociech? Co uwielbiają wasze dzieci? Robicie jakieś słodkie niespodzianki?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Tak, będzie słodka niespodzianka, jak co roku tradycyjnie i obowiązkowo (bo mój syn po prostu uwielbia) biszkopt z grubą warstwą owoców (przeważnie były to truskawki, ale tym razem chyba odpuszczę ze względu na ich brak) zalany galaretką. Bardzo banalne, prawda? Ale dzieci lubią właśnie takie proste słodkości smile. Czasem na wierzchu była dekoracja zrobiona z wielkich truskaw z oczkami z bitej śmietany i drobnych draży. Ach, i jeszcze obowiązkowo muszą być oczywiście big lody smile.

3 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-05-12 10:24:39)

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

A może smaczne, zdrowe owoce i uwielbiana przez dzieci czekolada? Znalazłam w jednej z gazet taką propozycję:

Szaszłyki owocowe z dipem czekoladowym

pół ananasa (obranego, przepołowionego i pozbawionego twardego środka)
2-3 obrane banany
3 obrane kiwi
12-16 truskawek
12-16 malin
12-16 jeżyn
200g dobrej jakości ciemnej czekolady

Pokrój ananas, banany oraz kiwi w kostkę i ułóż na dużym półmisku wraz z truskawkami, malinami i jeżynami. Zachęć dzieci, by nadziewały na drewniane patyczki swoje ulubione owoce.
Rozpuść czekoladę w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Mieszaj, aż masa stanie się puszysta, a następnie przelej ją do kilku małych miseczek.
Szaszłyki owocowe podawaj z rozpuszczoną ciepłą czekoladą jako dipem.

4

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Oj dzieciaki uwielbiają słodycze ja też je bardzo lubię ale drodzy rodzice jeśli mogłabym Wam poradzić to dobrze by jedli dużo warzyw i owoców , nie odbierzcie mnie tu zle nie mam dzieci ale owoce są zdrowe i mają dużo witamin sama już jem owoce i warzywa  smile Pewna moja dawna znajoma robiła swoim dzieciom kolorową watę cukrową i cukierki i słodki popcorn.

5 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2012-05-21 11:51:32)

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Myślę że jeśli będzie tak gorąco jak w ten weekend można przygotować sernik na zimno z dużą ilością truskawek smile

w sobotę robiłam pyszny sernik na zimno z musem truskawkowym z przepisu z bloga Pani Tereski.
Wklejam cały przepis ale jak chcecie zobaczyć na zdjęciach po kolei jak się go przygotowuje, musicie zajrzeć na ten blog
Zamieszczanie na forum odnośników do innych stron jest niedozwolone. Zapoznaj się z regulaminem / Moderatorka Anemonne

Składniki:
Spód:
100 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady
100 g masła
50 g płatków migdałowych
80 g płatków kukurydzianych

Masa:
250 g śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera
500 g serka waniliowego

Mus:
800 g truskawek
125 g cukru
1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera

Sernik będę przygotowywała w okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wyłożyłam papierem do pieczenia.

Do miski wkładam pokruszoną czekoladę gorzką i białą, dokładam masło i rozpuszczam w kąpieli wodnej, czyli w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Możemy również skorzystać z mikrofalówki. Do rozpuszczonych czekolad dokładam płatki migdałowe i kukurydziane i wszystko dokładnie mieszam. Czekoladową masę przekładam do tortownicy, wyrównuję łyżką i wstawiam do lodówki.

Do miski wlewam schłodzoną śmietankę i ubijam na sztywno dodając cukier puder. W drugiej misce przygotowuję żelatynę. Wlewam 100 ml wrzącej wody, dodaję 50 ml zimnej wody i wsypuję żelatynę. Całość krótko miksuję do rozpuszczenia się żelatyny. Do serka waniliowego wlewam żelatynę, łączę mikserem i dokładam bitą śmietanę. Wszystko razem miksuję na niskich obrotach. Gotową masę wykładam do tortownicy, wyrównuję i odstawiam z powrotem do lodówki do stężenia.

Truskawki myję i odrywam szypułki. 3/4 truskawek (600g) wsypuję do wysokiej miski i miksuję blenderem. Następnie przecieram je przez sito i mieszam razem z cukrem. Żelatynę przygotowuję tak samo jak poprzednio i dodaję do musu. Po wymieszaniu mus wlewam na masę serową i odstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Sernik dekoruję pozostałymi truskawkami, układając ozdobną rozetę. Sernik przechowuję w lodówce.

http://agencjaspolem.home.pl/blogi/panitereska/wp-content/uploads/2012/05/Sernik-na-zimno-z-musem-truskawkowym-031-300x300.jpg

6

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Lody jogurtowo-owocowe wg Gordona Ramsaya  (Poprzedni przepis - Szaszłyki owocowe z dipem czekoladowym - jest również jego             
                                                                                         autorstwa)
     
1 duże mango
6 moreli lub 3 brzoskwinie
65 g cukru pudru
500 g jogurtu naturalnego

W blenderze zmiksuj owoce z 1 łyżką cukru na puszystą masę. Przeciśnij ją przez sitko do miski, przykryj i włóż do lodówki.
Wlej do miski jogurt, dodaj resztę cukru i mieszaj, aby się rozpuścił. Podziel na cztery porcje (napełniając 4 foremki do lodów lub plastikowe kubeczki) i włóż do zamrażalnika na godzinę. Wymieszaj (niezbyt intensywnie) zmiksowane owoce z lekko zmrożonym jogurtem. Włóż patyczki do lodów lub plastikowe łyżeczki do każdego loda i wstaw z powrotem do zamrażalnika, aby całkowicie zamarzły.
Przechowuj lody w zamrażalniku w torbie termoizolacyjnej (do dnia spożycia, jednak nie dłużej niż dwa m-ce).
Zanim je podasz powinny odstać 5 minut w temperaturze pokojowej, aby trochę odtajały.

7 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-05-29 09:56:24)

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Z tej okazji warto postarać się przygotować coś, co nie tylko będzie im smakować, ale również swoim zabawnym wyglądem wywoła uśmiech na twarzach dzieci. Świetnie nadają się do tego:

Jagodowe/Malinowe muffinki-biedronki

Przepis na muffinki jagodowe zaczerpnęłam od Doroty Świątkowskie(dorotus76). W tytule są dwa rodzaje owoców ? w oryginale podane były jagody, a można z powodzeniem użyć również malin.

?Składniki na 8 muffinek:
    300 g mąki
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    80 g miałkiego brązowego cukru
    150 g świeżych lub mrożonych jagód/malin
    1 roztrzepane jajko
    180 ml maślanki
    125 ml oleju

*(zamiast 300 g mąki zwykłej i sody i proszku można użyć 300 g self-raising flour)

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połaczyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników (powstałe ciasto było dość gęste jak na muffiny, dolałam więc 3 - 4 łyżki maślanki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190?C (ważne: do suchego patyczka). Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na kratce?.

Ja piekłam w temperaturze 175-180 st (myślę, że dużo zależy od piekarnika, zawsze dostosujemy czas pieczenia po pierwszej próbie do swojego sprzętu kuchennego tongue)


Biedronki muffinki

Pomysłów na zrobienie biedronek z muffinek jest wiele zarówno w gazetach, jak i internecie. Godnym polecenia sposobem jest propozycja Tele Tygodnia na zrobienie skrzydełek:
?Po upieczeniu muffinek i ostudzeniu, utnij górne części, z których wytnij skrzydełka. Sporządź lukier: cukier puder (ok. 70 g na 8 porcji) utrzyj z łyżką soku cytrynowego. Odłóż łyżkę białego lukru do udekorowania biedronki, a resztę zabarw na czerwono barwnikiem spożywczym. Posmaruj skrzydełka czerwonym lukrem i przyklej kolorowe wiórki?.

Ja ozdobiłam skrzydełka czekoladowymi wiórkami, natomiast buzię - oczy z groszków z białej czekolady, a uśmiech z kawałka startego sera żółtego. Dobrze jest też użyć czekoladowych rurek jako czułek i wbić je za głową biedronki w śmietanę.
Dla ułatwienia, by skrzydełka się nie przewracały, dobrze jest posmarować spód każdego muffinka ubitą śmietaną kremówką i wcisnąć je w tę masę. Można też ułożyć skrzydełka płasko na muffinkach. W każdym razie jak postoją w lodówce, to nie powinny mieć problemu z ?trzymaniem pionu?. wink


Można również do sporządzenia skrzydełek użyć masy marcepanowej (już gotowej lub sporządzonej samodzielnie). Formujemy kształt skrzydełek i również barwimy spożywczym barwnikiem.

Przepis na masę marcepanową  (wg babuni-blog.49)

?250 g słodkich migdałów wrzucamy na kilka minut do wrzątku, osączamy, obieramy i mielimy. Z pół szklanki wody, pół łyżki octu i szklanki cukru gotujemy gęsty syrop. Dobry ciągnie się jak nitka. Przestudzony syrop ucieramy, aż zgęstnieje. Dodajemy mielone migdały i ucieramy tak długo, aż powstanie gładka masa. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę soku z cytryny lub wody. Gotową masę rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej?.

https://lh5.googleusercontent.com/-Fy9KmTcfjds/T8SASP98YVI/AAAAAAAAFnI/FkxzbVUNm0E/s512/Jagodowe%2520muffinki%2520biedronki.JPG?gl=IE

8 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-05-27 09:56:25)

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Kanapka kieszonka źródło: Mamy pomysł

Zróbcie razem nadzienie - sałatkę taką jak lubicie i umieśćcie ją w "kieszonce" z bułki.

Składniki:

    Bułka "ciabatta",
    zielona sałata,
    pomarańcza lub mandarynka,
    szynka z piersi z indyka,
    odrobina majonezu

Odkrój jedną stronę bułki, wydrąż jej środek tak, żeby postała "kieszonka". Przygotuj nadzienie (sałatkę) z pokrojonej w paski sałaty, szynki oraz pomarańczy. Dodaj do smaku majonez. Nadzienie włóż do "kieszonki", całość przystrój listkiem sałaty. Smacznego!

9

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Ooo, moja córka oszaleje na punkcie tej kanapki smile Dziękuję, Aniołku.

10

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka
BabaOsiadła napisał/a:

Ooo, moja córka oszaleje na punkcie tej kanapki smile Dziękuję, Aniołku.

Na to liczę, że będzie smakowało smile

A oto kolejna propozycja, tym razem pochodząca z Irlandii

Bułeczki-Scones

450g mąki do wypieków (tutejsza self-raising flour, czyli zwykła mąka pszenna wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną)
5 łyżeczek proszku do pieczenia
szczypta soli
75g margaryny do pieczenia
75g cukru pudru
150g rodzynek
2 jajka, lekko ubite
2 jajka do posmarowania wierzchów
250ml mleka
350g dżemu/marmolady z truskawek
350g bitej śmietany

Rozgrzej piekarnik do 220st i wysmaruj blaszkę do pieczenia margaryną. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia,sól i wymieszaj, następnie dodaj i wmasuj margarynę (ma przypominać konsystencją bułkę tartą). Dodaj cukier, rodzynki i dwa jajka. Po trochu dolewaj mleka, by powstało gładkie ciasto, które należy rozwałkować na powierzchni posypanej delikatnie mąką (na grubość ok.2 cm).

Pokryj wykrawacz do ciast odrobiną mąki lub posyp nią ciasto i wytnij kółka w rozwałkowanym cieście (ok.5cm średnicy). Najprościej pewnie zastosować polski patent i użyć do tego celu szklanki smile Ubij dwa jajka w misce i posmaruj nimi delikatnie wierzch wyciętych kółek tak, aby nie wydostały się poza brzegi. Umieść bułeczki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez 10-12minut aż będą złoto-brązowe.

Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia, ale można podawać jeszcze ciepłe. Świetnie smakują z marmoladą truskawkową i bitą śmietaną.

11

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Wesołe myszki źródło: TeleTydzień

4 piersi z kurczaka
łyżka przyprawy do kurczaka
sól
2 łyżki oleju
1 mały ogórek sałatkowy
4 liście zielonej sałaty
2 wiązki rzodkiewek
250 g sera mozarella
łyżka goździków
szczypiorek

Mięso z kurczaka umyj, osusz, ubij i przekrój na dwie części. Posól je lekko, dopraw i usmaż po obu stronach na rozgrzanym oleju. Przełóż mięso na papierowy ręcznik, który odsączy zbędny tłuszcz.

Umyty i osuszony ogórek pokrój w plasterki. Liście zielonej sałaty opłucz zimną wodą. Rzodkiewki umyj, dwie mniejsze pokrój w cienkie plasterki. Pozostałe rzodkiewki natnij. Do nacięc włóż plasterki (to będą uszy myszek). Jako oczy włóż goździki.

Porozkładaj na talerze plasterki ogórka, a na nie mięso z kurczaka, potem kawałek zielonej sałaty, ser, a na koniec rzodkiewkową myszkę. Całośc można spiąc wykałaczką.

12

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Ciepłe lody z truskawkami wg Szpileczka

    8-10 kubeczków wafelkowych do lodów
    1 łyżeczka żelatyny
    150 g truskawek
    200 g śmietany 30 %
    1 łyżka serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    listki melisy do dekoracji

Ciepłe lody z truskawkami

Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody (ok 1/4 szklanki). Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier puder do smaku i serek mascarpone i dalej ubijamy. Wlewamy cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę i łączymy składniki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Truskawki mieszamy ze śmietaną. Taką przygotowaną śmietaną z truskawkami napełniamy kubeczki. Dekorujemy listkami melisy lub mięty. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

Bajkowe ciasteczka na święto każdego dziecka - SKŁADNIKI:

    320 g mąki pszennej
    200 g masła lub margaryny
    70 g cukru pudru
    40 g brązowego cukru
    3 żółtka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    szczypta soli


Bajkowe ciasteczka na święto każdego dziecka wg Misia5

Sypkie składniki czyli mąkę, szczyptę soli oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę i wsypujemy brązowy cukier. Następnie dodajemy dobrze schłodzone i pokrojone w drobną kostkę mało ekstrakt waniliowy oraz żółtka. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które wkładamy do woreczka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 190 st przez 10-15 minut.

Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.

Po upieczeniu ciasteczka studzimy i możemy podarować je naszym pociechom.

13

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Jutro kolejne święto naszych małych łasuchów smile. Przygotowujecie z tej okazji coś wyjątkowego? Jeśli tak, to podzielcie się, proszę, przepisami, a nuż ktoś jeszcze skorzysta wink.

14

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Tanie, proste i szybkie/oprócz czasu tężenia/  w wykonaniu galaretki w foremkach, zwierzaczki, autka. Jeśli nie ma foremek to można wylać na płaskie naczynie i wyciąć różne kształty. Galaretka może być ta z torebki lub samemu przygotować z mocnego kompotu czy soku i żelatyny. Można owoce do środka, można w pucharkach przyozdobić jeszcze dodatkowo bitą śmietaną, rurkami waflowymi. Większość dzieci galaretkę lubi.

15

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Właśnie wpadło mi w ręce coś, co dzieci uwielbiają, a co jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania, a przy tym w atrakcyjnej formie pozwala przemycić dzieciom zdrowe owoce. Truskawki z przepisu można zamienić na borówki, brzoskwinie lub maliny, dzięki czemu dzieci będą miały większy wybór smaków.

Mrożony jogurt truskawkowy

Składniki:
1 szklanka truskawek
1 szklanka jogurtu greckiego
2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i bardzo dokładnie miksujemy przez ok. 2 min. Przelewamy do specjalnych pojemniczków na lody lub jeśli takich nie mamy do jednorazowych, plastikowych kubeczków. Do każdego pojemniczka wkładamy patyczek. Całość wstawiamy do zamrażalnika na min. 3 godz lub na całą noc. Żeby wyjąć lody z pojemników zanurzamy je na moment w ciepłej wodzie. Przechowujemy w zamrażalniku do 5 dni.
Smacznego!

             http://puu.sh/i7oSQ/40c8a9e676.jpg

(źródło: przepis i zdjęcia pochodzą z bloga "Kuchnia Doroty")

16 Ostatnio edytowany przez cslady (2015-05-31 21:53:55)

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Miałam pełno pomysłów, ale teraz akurat niewiele mogę sobie przypomnieć. Pomyślałabym przede wszystkim o jakichś fajnych, estetycznych kanapkach na śniadanie.

http://cdn32.poradnikzdrowie.smcloud.net/t/photos/t/48549/kolorowe-kanapki-dla-dzieci-pomidorowe-biedronki_3296851.jpg
źródło: Internet

http://s.babyonline.pl/i/wesole-kanapki-kuchnia-dla-dziecka-GALLERY_MAI2-23039.jpg
źródło: Internet

http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/027/652/27652624_800.0.jpg/kanapeczki-angry-birds.jpg
źródło: Internet

Fajne są również owocowe, orzeźwiające desery.

http://wrzucaj.net/images/2015/05/31/19204501519349751625098497096644n.jpg
źródło: Internet

http://wrzucaj.net/images/2015/05/31/stylowiplkuchniaarbuzowy-jez-ty-go-zjesz-p---------------kobiecein18432121.jpg
źródło: Internet

Dla miłośników galaretek (takie desery były popularne w moim dzieciństwie):

http://cdn.doradcasmaku.pl/dynamic/3/353e/fad0/0384/be86/bace/0677/fed0/c2d0/original_fit-978-460
źródło: Internet

http://cdn.203.se/img.php?u=http%3A%2F%2Fsmakuje.blox.pl%2Fresource%2FGalaretki_w_skorkach_cytrusow__arbuzy.jpg&c=y&w=300&h=190
źródło: Internet

http://cdn12.urzadzamy.smcloud.net/s/user_photos/t/20/aa/80/20aa80a0e6903e54_1191234.jpeg
źródło: Internet


http://wrzucaj.net/images/2015/05/31/urlovEUg.jpg
źródło: Internet

Ciekawy jest również deser znany jako Dirt cake.

Składniki:
masa ciasteczkowa:

    ok. 350?400 g ciastek Oreo
    1 banan
    1/3 szklanki mleka
    2 łyżki serka mascarpone lub innego

Krem:

    200 g śmietany kremówki
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    ok. 100 g sera mascarpone lub innego

Dodatkowo:

    kakao, posypka, żelki

Krok 1:

Przygotowanie zaczynam od ciastek. Te kruszę drobno w malakserze lub siekaczce, wybierzcie ciastka z kremem, np. markizy. Miksuję też mleko z serkiem i bananem, i mieszam z okruszkami ciastek na taką gęstą, lepką masę. Możliwe, że ze względu na wykorzystane ciastka, masa będzie miejscami sucha, ale to nic, złapią wilgoć od kremu.

Krok 2:

Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż będzie gęsta, dodaję ser mascarpone i miksuję.

Krok 3:

Na dno miski lub formy kładę połowę masy ciasteczkowej, potem krem, znowu masę (ale ostrożnie! by nie wycisnąć kremu) i znów krem.

Krok 4:

Z wierzchu dekoruję kakao i posypką, chowam do lodówki na minimum 15 minut, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekoruję dżdżownicami. Smacznego!

http://wrzucaj.net/images/2015/05/31/url.jpg
Zdjęcie i przepis pochodzą z bloga "Kotlet.tv"

17

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Kruche ciasteczka na prezent

Składniki na ciastka:


    250 g zimnej margaryny PALMA do pieczenia i smażenia,
    450 g maki pszennej,
    1 ? łyżeczki proszku do pieczenia,
    150 g cukru brązowego,
    szczypta cynamonu w proszku,
    1 jajko.


Składniki na lukier:

    2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą),
    2 szklanki cukru pudru,
    opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,

    perełki do dekoracji.


Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką.  Dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto.  Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce.
Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C.

18

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Zdrowe ciacho dla malucha... przemycanie jaglanki :-)
Składniki :

?1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka wrzątku

szczypta soli

50 ml oleju rzepakowego

3 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)

orzechy włoskie i/lub migdały



Sposób przygotowania :

Kaszę płuczemy na sitku w zimnej wodzie a następnie we wrzątku ( pozbywamy się w ten sposób goryczki ). Przekładamy do garnuszka i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (we wrzątku z odrobiną soli). Studzimy , dodajemy pozostałe składniki (poza orzechami i migdałami) i całość miksujemy blenderem. Przekładamy na blachę (20/30)  wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i/lub migdałami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180?C przez 40 minut.?

19

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Ciasto Kefirowe:-)

    kefir 500 ml
    galaretka truskawkowa 2 op
    galaretka cytrynowa 1 op

Galaretki rozpuszczamy każdą w szklance wody. Kefir dzielimy na trzy części. Do każdej części dodajemy po jednej galaretce, miksujemy. Masę wylewamy na przemian do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

20

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Batoniki zbożowe
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
2 łyżki miodu
200 g płatków owsianych górskich
100 g wiórków kokosowych
100 g łuskanego słonecznika
100 g suszonej żurawiny
100 g orzechów laskowych
75 g ziaren sezamu i siemienia lnianego

    Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni mieszając od czasu do czasu, a następnie przesypujemy na lnianą ścierkę i energicznie pocieramy aby zetrzeć wierzchnią łupinkę. Kroimy je na mniejsze kawałki.
    Piekarnik nagrzewamy do 130st.
    Blaszkę o wymiarach około 23x33x4 cm  wykładamy papierem do pieczenia.
    Mleko skondensowane podgrzewamy na dużej patelni, gdy się zacznie gotować wyłączamy.
    Do mleka dodajemy miód i resztę składników. Mieszamy dokładnie aby mleko zostało wchłonięte.
    Masę przekładamy do foremki i lekko ugniatamy wyrównując powierzchnię.
    Pieczemy przez 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 15 minut i kroimy w około 4 cm kwadraty. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

21

Odp: Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Myślę, że w Dzień Dziecka nawet śniadanie powinno być wyjątkowe, a takie biedronkowe kanapki, w gruncie rzeczy bardzo proste do przygotowania, szybko znikną ze stołu smile:

                       http://puu.sh/p8eu5/284e9defda.jpg

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Słodkości i nie tylko na Dzień Dziecka

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2024