Jutro Dzień Dziecka. Co przygotowujecie dla swoich pociech? Co uwielbiają wasze dzieci? Robicie jakieś słodkie niespodzianki?
Tak, będzie słodka niespodzianka, jak co roku tradycyjnie i obowiązkowo (bo mój syn po prostu uwielbia) biszkopt z grubą warstwą owoców (przeważnie były to truskawki, ale tym razem chyba odpuszczę ze względu na ich brak) zalany galaretką. Bardzo banalne, prawda? Ale dzieci lubią właśnie takie proste słodkości . Czasem na wierzchu była dekoracja zrobiona z wielkich truskaw z oczkami z bitej śmietany i drobnych draży. Ach, i jeszcze obowiązkowo muszą być oczywiście big lody .
3 2012-05-12 10:24:05 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-05-12 10:24:39)
A może smaczne, zdrowe owoce i uwielbiana przez dzieci czekolada? Znalazłam w jednej z gazet taką propozycję:
Szaszłyki owocowe z dipem czekoladowym
pół ananasa (obranego, przepołowionego i pozbawionego twardego środka)
2-3 obrane banany
3 obrane kiwi
12-16 truskawek
12-16 malin
12-16 jeżyn
200g dobrej jakości ciemnej czekolady
Pokrój ananas, banany oraz kiwi w kostkę i ułóż na dużym półmisku wraz z truskawkami, malinami i jeżynami. Zachęć dzieci, by nadziewały na drewniane patyczki swoje ulubione owoce.
Rozpuść czekoladę w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Mieszaj, aż masa stanie się puszysta, a następnie przelej ją do kilku małych miseczek.
Szaszłyki owocowe podawaj z rozpuszczoną ciepłą czekoladą jako dipem.
Oj dzieciaki uwielbiają słodycze ja też je bardzo lubię ale drodzy rodzice jeśli mogłabym Wam poradzić to dobrze by jedli dużo warzyw i owoców , nie odbierzcie mnie tu zle nie mam dzieci ale owoce są zdrowe i mają dużo witamin sama już jem owoce i warzywa Pewna moja dawna znajoma robiła swoim dzieciom kolorową watę cukrową i cukierki i słodki popcorn.
5 2012-05-21 10:46:48 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2012-05-21 11:51:32)
Myślę że jeśli będzie tak gorąco jak w ten weekend można przygotować sernik na zimno z dużą ilością truskawek
w sobotę robiłam pyszny sernik na zimno z musem truskawkowym z przepisu z bloga Pani Tereski.
Wklejam cały przepis ale jak chcecie zobaczyć na zdjęciach po kolei jak się go przygotowuje, musicie zajrzeć na ten blog
Zamieszczanie na forum odnośników do innych stron jest niedozwolone. Zapoznaj się z regulaminem / Moderatorka Anemonne
Składniki:
Spód:
100 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady
100 g masła
50 g płatków migdałowych
80 g płatków kukurydzianych
Masa:
250 g śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera
500 g serka waniliowego
Mus:
800 g truskawek
125 g cukru
1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera
Sernik będę przygotowywała w okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wyłożyłam papierem do pieczenia.
Do miski wkładam pokruszoną czekoladę gorzką i białą, dokładam masło i rozpuszczam w kąpieli wodnej, czyli w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Możemy również skorzystać z mikrofalówki. Do rozpuszczonych czekolad dokładam płatki migdałowe i kukurydziane i wszystko dokładnie mieszam. Czekoladową masę przekładam do tortownicy, wyrównuję łyżką i wstawiam do lodówki.
Do miski wlewam schłodzoną śmietankę i ubijam na sztywno dodając cukier puder. W drugiej misce przygotowuję żelatynę. Wlewam 100 ml wrzącej wody, dodaję 50 ml zimnej wody i wsypuję żelatynę. Całość krótko miksuję do rozpuszczenia się żelatyny. Do serka waniliowego wlewam żelatynę, łączę mikserem i dokładam bitą śmietanę. Wszystko razem miksuję na niskich obrotach. Gotową masę wykładam do tortownicy, wyrównuję i odstawiam z powrotem do lodówki do stężenia.
Truskawki myję i odrywam szypułki. 3/4 truskawek (600g) wsypuję do wysokiej miski i miksuję blenderem. Następnie przecieram je przez sito i mieszam razem z cukrem. Żelatynę przygotowuję tak samo jak poprzednio i dodaję do musu. Po wymieszaniu mus wlewam na masę serową i odstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Sernik dekoruję pozostałymi truskawkami, układając ozdobną rozetę. Sernik przechowuję w lodówce.
Lody jogurtowo-owocowe wg Gordona Ramsaya (Poprzedni przepis - Szaszłyki owocowe z dipem czekoladowym - jest również jego
autorstwa)
1 duże mango
6 moreli lub 3 brzoskwinie
65 g cukru pudru
500 g jogurtu naturalnego
W blenderze zmiksuj owoce z 1 łyżką cukru na puszystą masę. Przeciśnij ją przez sitko do miski, przykryj i włóż do lodówki.
Wlej do miski jogurt, dodaj resztę cukru i mieszaj, aby się rozpuścił. Podziel na cztery porcje (napełniając 4 foremki do lodów lub plastikowe kubeczki) i włóż do zamrażalnika na godzinę. Wymieszaj (niezbyt intensywnie) zmiksowane owoce z lekko zmrożonym jogurtem. Włóż patyczki do lodów lub plastikowe łyżeczki do każdego loda i wstaw z powrotem do zamrażalnika, aby całkowicie zamarzły.
Przechowuj lody w zamrażalniku w torbie termoizolacyjnej (do dnia spożycia, jednak nie dłużej niż dwa m-ce).
Zanim je podasz powinny odstać 5 minut w temperaturze pokojowej, aby trochę odtajały.
7 2012-05-29 09:55:09 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2012-05-29 09:56:24)
Z tej okazji warto postarać się przygotować coś, co nie tylko będzie im smakować, ale również swoim zabawnym wyglądem wywoła uśmiech na twarzach dzieci. Świetnie nadają się do tego:
Jagodowe/Malinowe muffinki-biedronki
Przepis na muffinki jagodowe zaczerpnęłam od Doroty Świątkowskie(dorotus76). W tytule są dwa rodzaje owoców ? w oryginale podane były jagody, a można z powodzeniem użyć również malin.
?Składniki na 8 muffinek:
300 g mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80 g miałkiego brązowego cukru
150 g świeżych lub mrożonych jagód/malin
1 roztrzepane jajko
180 ml maślanki
125 ml oleju
*(zamiast 300 g mąki zwykłej i sody i proszku można użyć 300 g self-raising flour)
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połaczyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników (powstałe ciasto było dość gęste jak na muffiny, dolałam więc 3 - 4 łyżki maślanki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190?C (ważne: do suchego patyczka). Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na kratce?.
Ja piekłam w temperaturze 175-180 st (myślę, że dużo zależy od piekarnika, zawsze dostosujemy czas pieczenia po pierwszej próbie do swojego sprzętu kuchennego )
Biedronki muffinki
Pomysłów na zrobienie biedronek z muffinek jest wiele zarówno w gazetach, jak i internecie. Godnym polecenia sposobem jest propozycja Tele Tygodnia na zrobienie skrzydełek:
?Po upieczeniu muffinek i ostudzeniu, utnij górne części, z których wytnij skrzydełka. Sporządź lukier: cukier puder (ok. 70 g na 8 porcji) utrzyj z łyżką soku cytrynowego. Odłóż łyżkę białego lukru do udekorowania biedronki, a resztę zabarw na czerwono barwnikiem spożywczym. Posmaruj skrzydełka czerwonym lukrem i przyklej kolorowe wiórki?.
Ja ozdobiłam skrzydełka czekoladowymi wiórkami, natomiast buzię - oczy z groszków z białej czekolady, a uśmiech z kawałka startego sera żółtego. Dobrze jest też użyć czekoladowych rurek jako czułek i wbić je za głową biedronki w śmietanę.
Dla ułatwienia, by skrzydełka się nie przewracały, dobrze jest posmarować spód każdego muffinka ubitą śmietaną kremówką i wcisnąć je w tę masę. Można też ułożyć skrzydełka płasko na muffinkach. W każdym razie jak postoją w lodówce, to nie powinny mieć problemu z ?trzymaniem pionu?.
Można również do sporządzenia skrzydełek użyć masy marcepanowej (już gotowej lub sporządzonej samodzielnie). Formujemy kształt skrzydełek i również barwimy spożywczym barwnikiem.
Przepis na masę marcepanową (wg babuni-blog.49)
?250 g słodkich migdałów wrzucamy na kilka minut do wrzątku, osączamy, obieramy i mielimy. Z pół szklanki wody, pół łyżki octu i szklanki cukru gotujemy gęsty syrop. Dobry ciągnie się jak nitka. Przestudzony syrop ucieramy, aż zgęstnieje. Dodajemy mielone migdały i ucieramy tak długo, aż powstanie gładka masa. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę soku z cytryny lub wody. Gotową masę rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej?.
8 2013-05-27 09:55:57 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2013-05-27 09:56:25)
Kanapka kieszonka źródło: Mamy pomysł
Zróbcie razem nadzienie - sałatkę taką jak lubicie i umieśćcie ją w "kieszonce" z bułki.
Składniki:
Bułka "ciabatta",
zielona sałata,
pomarańcza lub mandarynka,
szynka z piersi z indyka,
odrobina majonezu
Odkrój jedną stronę bułki, wydrąż jej środek tak, żeby postała "kieszonka". Przygotuj nadzienie (sałatkę) z pokrojonej w paski sałaty, szynki oraz pomarańczy. Dodaj do smaku majonez. Nadzienie włóż do "kieszonki", całość przystrój listkiem sałaty. Smacznego!
Ooo, moja córka oszaleje na punkcie tej kanapki Dziękuję, Aniołku.
Ooo, moja córka oszaleje na punkcie tej kanapki Dziękuję, Aniołku.
Na to liczę, że będzie smakowało
A oto kolejna propozycja, tym razem pochodząca z Irlandii
Bułeczki-Scones
450g mąki do wypieków (tutejsza self-raising flour, czyli zwykła mąka pszenna wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną)
5 łyżeczek proszku do pieczenia
szczypta soli
75g margaryny do pieczenia
75g cukru pudru
150g rodzynek
2 jajka, lekko ubite
2 jajka do posmarowania wierzchów
250ml mleka
350g dżemu/marmolady z truskawek
350g bitej śmietany
Rozgrzej piekarnik do 220st i wysmaruj blaszkę do pieczenia margaryną. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia,sól i wymieszaj, następnie dodaj i wmasuj margarynę (ma przypominać konsystencją bułkę tartą). Dodaj cukier, rodzynki i dwa jajka. Po trochu dolewaj mleka, by powstało gładkie ciasto, które należy rozwałkować na powierzchni posypanej delikatnie mąką (na grubość ok.2 cm).
Pokryj wykrawacz do ciast odrobiną mąki lub posyp nią ciasto i wytnij kółka w rozwałkowanym cieście (ok.5cm średnicy). Najprościej pewnie zastosować polski patent i użyć do tego celu szklanki Ubij dwa jajka w misce i posmaruj nimi delikatnie wierzch wyciętych kółek tak, aby nie wydostały się poza brzegi. Umieść bułeczki na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez 10-12minut aż będą złoto-brązowe.
Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia, ale można podawać jeszcze ciepłe. Świetnie smakują z marmoladą truskawkową i bitą śmietaną.
Wesołe myszki źródło: TeleTydzień
4 piersi z kurczaka
łyżka przyprawy do kurczaka
sól
2 łyżki oleju
1 mały ogórek sałatkowy
4 liście zielonej sałaty
2 wiązki rzodkiewek
250 g sera mozarella
łyżka goździków
szczypiorek
Mięso z kurczaka umyj, osusz, ubij i przekrój na dwie części. Posól je lekko, dopraw i usmaż po obu stronach na rozgrzanym oleju. Przełóż mięso na papierowy ręcznik, który odsączy zbędny tłuszcz.
Umyty i osuszony ogórek pokrój w plasterki. Liście zielonej sałaty opłucz zimną wodą. Rzodkiewki umyj, dwie mniejsze pokrój w cienkie plasterki. Pozostałe rzodkiewki natnij. Do nacięc włóż plasterki (to będą uszy myszek). Jako oczy włóż goździki.
Porozkładaj na talerze plasterki ogórka, a na nie mięso z kurczaka, potem kawałek zielonej sałaty, ser, a na koniec rzodkiewkową myszkę. Całośc można spiąc wykałaczką.
Ciepłe lody z truskawkami wg Szpileczka
8-10 kubeczków wafelkowych do lodów
1 łyżeczka żelatyny
150 g truskawek
200 g śmietany 30 %
1 łyżka serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
listki melisy do dekoracji
Ciepłe lody z truskawkami
Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody (ok 1/4 szklanki). Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej cukier puder do smaku i serek mascarpone i dalej ubijamy. Wlewamy cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę i łączymy składniki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Truskawki mieszamy ze śmietaną. Taką przygotowaną śmietaną z truskawkami napełniamy kubeczki. Dekorujemy listkami melisy lub mięty. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Bajkowe ciasteczka na święto każdego dziecka - SKŁADNIKI:
320 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
70 g cukru pudru
40 g brązowego cukru
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Bajkowe ciasteczka na święto każdego dziecka wg Misia5
Sypkie składniki czyli mąkę, szczyptę soli oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę i wsypujemy brązowy cukier. Następnie dodajemy dobrze schłodzone i pokrojone w drobną kostkę mało ekstrakt waniliowy oraz żółtka. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które wkładamy do woreczka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 190 st przez 10-15 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto.
Po upieczeniu ciasteczka studzimy i możemy podarować je naszym pociechom.
Jutro kolejne święto naszych małych łasuchów . Przygotowujecie z tej okazji coś wyjątkowego? Jeśli tak, to podzielcie się, proszę, przepisami, a nuż ktoś jeszcze skorzysta .
Tanie, proste i szybkie/oprócz czasu tężenia/ w wykonaniu galaretki w foremkach, zwierzaczki, autka. Jeśli nie ma foremek to można wylać na płaskie naczynie i wyciąć różne kształty. Galaretka może być ta z torebki lub samemu przygotować z mocnego kompotu czy soku i żelatyny. Można owoce do środka, można w pucharkach przyozdobić jeszcze dodatkowo bitą śmietaną, rurkami waflowymi. Większość dzieci galaretkę lubi.
Właśnie wpadło mi w ręce coś, co dzieci uwielbiają, a co jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania, a przy tym w atrakcyjnej formie pozwala przemycić dzieciom zdrowe owoce. Truskawki z przepisu można zamienić na borówki, brzoskwinie lub maliny, dzięki czemu dzieci będą miały większy wybór smaków.
Mrożony jogurt truskawkowy
Składniki:
1 szklanka truskawek
1 szklanka jogurtu greckiego
2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i bardzo dokładnie miksujemy przez ok. 2 min. Przelewamy do specjalnych pojemniczków na lody lub jeśli takich nie mamy do jednorazowych, plastikowych kubeczków. Do każdego pojemniczka wkładamy patyczek. Całość wstawiamy do zamrażalnika na min. 3 godz lub na całą noc. Żeby wyjąć lody z pojemników zanurzamy je na moment w ciepłej wodzie. Przechowujemy w zamrażalniku do 5 dni.
Smacznego!
(źródło: przepis i zdjęcia pochodzą z bloga "Kuchnia Doroty")
16 2015-05-31 21:13:15 Ostatnio edytowany przez cslady (2015-05-31 21:53:55)
Miałam pełno pomysłów, ale teraz akurat niewiele mogę sobie przypomnieć. Pomyślałabym przede wszystkim o jakichś fajnych, estetycznych kanapkach na śniadanie.
źródło: Internet
źródło: Internet
źródło: Internet
Fajne są również owocowe, orzeźwiające desery.
źródło: Internet
źródło: Internet
Dla miłośników galaretek (takie desery były popularne w moim dzieciństwie):
źródło: Internet
źródło: Internet
źródło: Internet
źródło: Internet
Ciekawy jest również deser znany jako Dirt cake.
Składniki:
masa ciasteczkowa:
ok. 350?400 g ciastek Oreo
1 banan
1/3 szklanki mleka
2 łyżki serka mascarpone lub innego
Krem:
200 g śmietany kremówki
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
ok. 100 g sera mascarpone lub innego
Dodatkowo:
kakao, posypka, żelki
Krok 1:
Przygotowanie zaczynam od ciastek. Te kruszę drobno w malakserze lub siekaczce, wybierzcie ciastka z kremem, np. markizy. Miksuję też mleko z serkiem i bananem, i mieszam z okruszkami ciastek na taką gęstą, lepką masę. Możliwe, że ze względu na wykorzystane ciastka, masa będzie miejscami sucha, ale to nic, złapią wilgoć od kremu.
Krok 2:
Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż będzie gęsta, dodaję ser mascarpone i miksuję.
Krok 3:
Na dno miski lub formy kładę połowę masy ciasteczkowej, potem krem, znowu masę (ale ostrożnie! by nie wycisnąć kremu) i znów krem.
Krok 4:
Z wierzchu dekoruję kakao i posypką, chowam do lodówki na minimum 15 minut, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekoruję dżdżownicami. Smacznego!
Zdjęcie i przepis pochodzą z bloga "Kotlet.tv"
Kruche ciasteczka na prezent
Składniki na ciastka:
250 g zimnej margaryny PALMA do pieczenia i smażenia,
450 g maki pszennej,
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g cukru brązowego,
szczypta cynamonu w proszku,
1 jajko.
Składniki na lukier:
2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą),
2 szklanki cukru pudru,
opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,
perełki do dekoracji.
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto. Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce.
Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C.
Zdrowe ciacho dla malucha... przemycanie jaglanki :-)
Składniki :
?1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wrzątku
szczypta soli
50 ml oleju rzepakowego
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
orzechy włoskie i/lub migdały
Sposób przygotowania :
Kaszę płuczemy na sitku w zimnej wodzie a następnie we wrzątku ( pozbywamy się w ten sposób goryczki ). Przekładamy do garnuszka i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (we wrzątku z odrobiną soli). Studzimy , dodajemy pozostałe składniki (poza orzechami i migdałami) i całość miksujemy blenderem. Przekładamy na blachę (20/30) wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i/lub migdałami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180?C przez 40 minut.?
Ciasto Kefirowe:-)
kefir 500 ml
galaretka truskawkowa 2 op
galaretka cytrynowa 1 op
Galaretki rozpuszczamy każdą w szklance wody. Kefir dzielimy na trzy części. Do każdej części dodajemy po jednej galaretce, miksujemy. Masę wylewamy na przemian do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Batoniki zbożowe
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
2 łyżki miodu
200 g płatków owsianych górskich
100 g wiórków kokosowych
100 g łuskanego słonecznika
100 g suszonej żurawiny
100 g orzechów laskowych
75 g ziaren sezamu i siemienia lnianego
Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni mieszając od czasu do czasu, a następnie przesypujemy na lnianą ścierkę i energicznie pocieramy aby zetrzeć wierzchnią łupinkę. Kroimy je na mniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do 130st.
Blaszkę o wymiarach około 23x33x4 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mleko skondensowane podgrzewamy na dużej patelni, gdy się zacznie gotować wyłączamy.
Do mleka dodajemy miód i resztę składników. Mieszamy dokładnie aby mleko zostało wchłonięte.
Masę przekładamy do foremki i lekko ugniatamy wyrównując powierzchnię.
Pieczemy przez 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 15 minut i kroimy w około 4 cm kwadraty. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Myślę, że w Dzień Dziecka nawet śniadanie powinno być wyjątkowe, a takie biedronkowe kanapki, w gruncie rzeczy bardzo proste do przygotowania, szybko znikną ze stołu :