Córka nie lubi córki naszych znajomych - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Córka nie lubi córki naszych znajomych

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

Temat: Córka nie lubi córki naszych znajomych

Proszę o radę,bo sama nie wiem co robić. Mamy znajomych,można nawet powiedzieć,że przyjaciół ,z którymi znamy się od wielu lat. Mamy córki w tym samym wieku, chodzą do tej samej szkoły, ale do różnych klas . No i problem jest taki,że nasza córka odmawia pójścia z nami do nich i nie lubi jak oni przychodzą do nas ze swoją córką. Dziewczyny mają po 11 lat i o ile jak były mniejsze to mniej więcej grało o tyle teraz rozeszły się im drogi. Jak my idziemy do nich to nasza córka zostaje w domu ze starszą siostrą. Ale jak zapraszamy znajomych na rewizytę to przecież nie powiem im,sorry nasza młoda już nie lubi Waszej i przyjdźcie sami. Jak podejść do tematu,żeby nikogo nie urazić i żeby młoda nie czuła się zmuszana do spotkań z kimś kogo nie lubi.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Córka nie lubi córki naszych znajomych
Niemłoda napisał/a:

. Ale jak zapraszamy znajomych na rewizytę to przecież nie powiem im,sorry nasza młoda już nie lubi Waszej i przyjdźcie sami. Jak podejść do tematu,żeby nikogo nie urazić i żeby młoda nie czuła się zmuszana do spotkań z kimś kogo nie lubi.

Jestem ciekawa, czy córka znajomych chce się spotykać  z waszą, i czy to jest na zasadzie, że musi, bo tak wypada?

3

Może tak być, ale to chyba nie moja kwestia jak ktoś wychowuje i traktuje swoje dziecko.

4 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-03-09 16:17:12)

Niemłoda napisał/a:

Może tak być, ale to chyba nie moja kwestia jak ktoś wychowuje i traktuje swoje dziecko.

Tu bym się nie zgodziła. 11-latka, która z niechęcią przychodzi w odwiedziny, zrobi wiele rzeczy, by być niemiłą dla twojej córki.
A czy pytałaś, dlaczego twoja córka nie lubi spotykać się ze swoją rówieśniczką?

5

Pytałam i nie potrafi konkretnie powiedzieć o co chodzi,jedyne co to,że rowiesniczka często ma fochy nie wiadomo o co, obraża się,robi dziwne miny jakby coś się jej nie podobało i ogólnie jest niemiła,ale to tylko u niej w domu czyli na jej terenie u nas zachowuje się całkiem inaczej tzn stara się być miłą. Ogólnie moje spostrzeżenia są takie ,że mama tej koleżanki bierze za pewnik ,że jej córka może być lubiana i nie przyjmuje do wiadomości,że nasze dzieci mogą się nie lubieć tak po prostu. Ze starszą też mieliśmy podobna sytuację,dziewczyny są już nastolatkami i naturalnie z rodzicami się spotykamy a dzieci żyją swoim życiem i nikt do nikogo nie ma pretensji.

6

Niemłoda napisał/a:

Proszę o radę,bo sama nie wiem co robić. Mamy znajomych,można nawet powiedzieć,że przyjaciół ,z którymi znamy się od wielu lat. Mamy córki w tym samym wieku, chodzą do tej samej szkoły, ale do różnych klas . No i problem jest taki,że nasza córka odmawia pójścia z nami do nich i nie lubi jak oni przychodzą do nas ze swoją córką. Dziewczyny mają po 11 lat i o ile jak były mniejsze to mniej więcej grało o tyle teraz rozeszły się im drogi. Jak my idziemy do nich to nasza córka zostaje w domu ze starszą siostrą. Ale jak zapraszamy znajomych na rewizytę to przecież nie powiem im,sorry nasza młoda już nie lubi Waszej i przyjdźcie sami. Jak podejść do tematu,żeby nikogo nie urazić i żeby młoda nie czuła się zmuszana do spotkań z kimś kogo nie lubi.

Nic nie rób,tu nie ma rady - to nastolatki i albo za chwilę będzie wielka przyjaźń albo "nienawiść" albo nie wiadomo co
daj jej lubić kogo chce i nie lubić też,córki na siłę nie zmusisz do niczego chyba, że ją przekupisz czymś a znajomi swoją
ale to słabe takie
koniecznie córki muszą być i uczestniczyć w waszych spotkaniach ?

7

Nie ma co ściemniać, tylko pogadać ze znajomymi, że między Waszymi pannami nie ma chemii i tyle. Przecież nie musi być. A spotkania bez dzieci, to w sumie dla dorosłych wartość dodana smile

8 Ostatnio edytowany przez Agnes76 (2023-03-09 20:09:13)

Niemłoda napisał/a:

11letnie córki mogą same zostać w domu i nie należy ich ciągnąć na spotkanie rodziców. Skoro dziewczyny nie darzą się sympatią to po co ich zmuszać?
Czy Ty chciałabyś chodzić w odwiedziny do domu kolegi męża, gdybyś nie lubiła jego żony?
Wy możecie dobrze się czuć ze znajomymi, ale to nie powód, aby córka się u nich męczyła.To dla niej ani rodzina ani dobra koleżanka, więc  ten przymus i strata czasu, który może spędzić miło w innych okolicznościach, jest zupełnie niepotrzebny.

9

A muszą się lubić?

10

Absolutnie nie muszą się lubić. Problem jaki mam to jak to delikatnie powiedzieć znajomym, boję się,że przez to może się znajomość skończyć. A ja też niestety nie mam odwagi by tak wprost powiedzieć,hej nasza młoda średnio toleruje Wasza może spotkamy się bez dzieci.

11

Niemłoda napisał/a:

Absolutnie nie muszą się lubić. Problem jaki mam to jak to delikatnie powiedzieć znajomym, boję się,że przez to może się znajomość skończyć. A ja też niestety nie mam odwagi by tak wprost powiedzieć,hej nasza młoda średnio toleruje Wasza może spotkamy się bez dzieci.

Ale dlaczego znajomość dorosłych miałaby się przez to zakończyć ? Jeśliby tak było, to chyba coś nie tak z tą znajomością. Dzieci, zwłaszcza w wieku nastoletnim mogą już "nie nadawać na wspólnych falach". Co w tym dziwnego ? To całkowicie naturalne i należy to uszanować, a nie przymuszać je do kontaktu. To będzie tylko zaostrzać konflikt.

12

Najlepiej w ogóle się w to nie mieszaj, dzieciom przejdzie z wiekiem, a kwas zostanie.

Córka nie musi z wami do nich chodzić, tylko dlatego, że tamta dziewczynka przychodzi.

Jak pytają, powiedz ze córka nie chce z wami przychodzić i tyle.

13

W przeciwnym razie pójdziesz ze znajomymi do hotelu na kolację lub poczekasz, aż córki nie będzie w domu.

14

Niemłoda napisał/a:

Nie ma potrzeby mówić co myśli Twoja córka o córce znajomych. Wystarczy powiedzieć, że chciała zostać w domu, poszła gdzieś albo spotkała się z kimś - a wszystko zgodnie z prawdą. Nie ma sensu kłamać ani mówić zbyt wiele.

15

Gdyby to byli Twoi przyjaciele to zamiast na forum poszłabyś przegadać temat z nimi. A Ty nawet boisz się powiedzieć że Twoja córka nie lubi ich. Dziwna to przyjaźń.

16 Ostatnio edytowany przez OnaTa (2023-03-10 17:16:46)

Niemłoda napisał/a:

Nie rozumiem po co stwarzać niskie wrażenia, że jest ok i brać na siłę córkę do znajomych.Pozwol córce decydować o sobie.na tym polega życie przecież to już duża dziewczyna nie nosi pieluch. nie bierz jej do dzieciaka, którego nie lubi. jak znajomi zapytają gdzie wasze dziecko i czemu nie przyszło to powiedzcie prace że nie chciała.Jesli to normalni ludzie to zrozumieją i nie zakończy się kumpelstwo. Odradzam przedstawianie problemu ze znajomymi, tak w oczy.Dlatego że to samo się wyjaśni jak małej nie będziecie ciągać ze sobą w końcu śmiało z czasem możesz jasno powiedzieć że wasza córka nie chce do was przychodzić bo się źle czuje.Po co utrudniacie sobie życie i waszemu dziecku  Na luziku

sorki za dwa wpisy to nie ja haa haaaaa haa

17 Ostatnio edytowany przez OnaTa (2023-03-10 17:25:55)

Niemłoda napisał/a:

Nie rozumiem po co stwarzać niskie wrażenia, że jest ok i brać na siłę córkę do znajomych.Pozwol córce decydować o sobie.na tym polega życie przecież to już duża dziewczyna nie nosi pieluch. nie bierz jej do dzieciaka, którego nie lubi. jak znajomi zapytają gdzie wasze dziecko i czemu nie przyszło to powiedzcie prawde że nie chciała.Jesli to normalni ludzie to zrozumieją i nie zakończy się kumpelstwo.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Córka nie lubi córki naszych znajomych

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024