Rozdawnictwo pieniędzy z PUP - "staż" ile razy można? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Rozdawnictwo pieniędzy z PUP - "staż" ile razy można?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Rozdawnictwo pieniędzy z PUP - "staż" ile razy można?

Witam,
orientuje się jak to jest w PUP? Odbyłem staż pół roku, pół roku miałem umowę a teraz od miesiąca "na czarno" i jak powiedziałem pracodawcy że w takim razie idę się zarejestrować do Urzedu Pracy to się dowiedziałem że właśnie oni szykują kolejny staż dla mnie na inną spółkę, czy to jest możliwe?
Ustawa o pracy, o stażach ma jakieś luki? No bo dofinansowania nie można wziąć dwa razy a staż do woli? wystarczy zmienić spółkę? albo nową otworzyć? Adres i dane właściciela takie same.

Firma przenosi się w innej miejsce - dojazd tylko autem czyli co mam pracować 8h z dojazdem za 1170 zł? W 2022 roku? w 2005 to może bym się zgodził.

Chyba że gość coś da pod stołem, bo zastanawiające jest to poco jest tak staż? To znaczy ja się zgodził rok temu, bo to jest doradca serwisowy w warsztacie samochodowym, składam CV do BMW, Audi bez odzewy ale tam to doświadczenie 20 lat i 5 fakultetów chyba i 3 języki.
W każdym razie irytuje mnie rozdawnictwo pieniędzy na staż z PUP, nic się nie nauczysz a masz płacone czyli PUP zamiast pracodawcy który by musiał 3010 minimum zapłacić jeszcze płaci za niego.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-02-25 16:44:03)

Odp: Rozdawnictwo pieniędzy z PUP - "staż" ile razy można?

Pracodawca wykorzystuje luki w prawie/ kombinuje, w takim razie podziękuj za taką propozycję, powiedz, że za pieniądze stażowe nie będzisz dalej pracował.
Teraz, jeśli jesteś solidnym pracownikiem i szef będzie chciał Cię zatrzymać, to zaproponuje etat, jeśli nie, to trudno, zarejestruj się jako bezrobotny.

3 Ostatnio edytowany przez Piekarski (2022-02-25 17:04:47)

A jaka jest szansa albo jej nie ma że przy zgodzeniu się na staż - pracodawca coś "dołoży"?

Ja po prostu jestem zbyt uległą osobą, a szczególnie jak taka oferta pracy była fajna. Załóżmy że jest dziewczyna która lubi kontakt z dziećmi i ma możliwośc pracy w prywatnym przedszkolu na stazu i się zgadza, a potem pracodawca kombinuje bo to wyczuwa.

Ja już teraz w zasadzie mógłbym zrezygnować bo od lutego nie mam umowy.
No bo generalnie to jest chore miałem prawie 3 tys netto a teraz 1170? chyba że na 4 godziny i to i tak słabo.

To jest ten problem bo nie wypomianając nikomu to nie jest praca w Monopolowym "u Marioli", dla mnie tutaj fajne doświadczenie, ciekawa robota no ale to nie może być WOŚP że charatatywnie ktoś coś robi, a pracodawca ma przychody roczne na poziomie 400 tys

Mnie jedynie wkurza PUP bo luki są zawsze ale nie tam gdzie powinny, ja bym tak chciał dwa razy dotacje za 20 tys dostać, albo jakiś kurs itd., a nie pracować 8h za pensje pt "z grosza resztę".

Dla mnie to jest dziwne bo pracodawca mam wrażenie że myśli że ja jestem "15 latekim który się cieszy że dostał 300 zł na chipsy i colę", no bo na co on liczy?

4

Jakie mamy prawo, to widzisz po polskim ładzie tongue

Za uległym też nie opłaca się być, nie można się dawać wykorzystywać, ale możesz zapytać, na jaką kasę możesz liczyć na tym "stażu", czy on będzie tylko z nazwy, czy nie, bo chciałbyś zarabiać więcej.

Można to też porównać do małżeństwa, jak będziesz za bardzo uległy, to żona Cię weźmie pod pantofel...

5 Ostatnio edytowany przez Piekarski (2022-02-25 23:51:44)

No tak tylko jak w małżeństwie coś się dzieje to raczej starasz się dojść do porozumienia a nie rozwód od razu.
Ja tego nie rozumiem bo zatrudniam się w firmie żeby pracować a nie się bawić, obowiązkiem pracodawcy jest zapewnić zatrudnienie, umowę itd a nie takie świrowanie.

Jak się wkurzę to się zgodzę na staż i pójdę na zwolnienie lekarskie to będą mi płacić a ja będę siedział w domu big_smile
albo sprawdzę pracodawcę jeden miesiąc popracuje jak nic nie da więcej to drugi miesiąc na zwolnieniu.

Nie wiem głupie to, nauczka jest taka że żadnych umów zlecenie, o dzieło, staży itd tylko umową o pracę od 1 dnia i tyle. Lepiej czasem pracować cholera nie wiem jako magazynier w Kauflandzie na uop, niż w firmie 'Krzak' na umowie o dzieło w biurze, chyba dziś już te czasy minęły że ludzie się dziwili jak to? na magazynie? ojej co on? taka praca?

Zapytam delikatnie na jaką kasę mogę liczyć, tylko że jak to będa puste obietnice to i tak nic nie zrobię, bo raczej do PIP nie zgłoszę tego ani do PUP smile będę po prostu pracował 8h za 1170 zł z dojazdami.

6

"No tak tylko jak w małżeństwie coś się dzieje to raczej starasz się dojść do porozumienia a nie rozwód od razu."

W pracy tak samo.

Zapytaj na ile możesz liczyć na tym drugim stażu, normalnie, nie delikatnie.
Nie podejrzewam, że powie co innego, a co innego zrobi, jak już to może zaproponować tę samą stawkę + reszta pod stołem..

Jak będziesz siedział cicho, to da Ci stawkę jak poprzednio, a po pół roku zaproponuje trzeci staż...
Dlatego nie zgadzaj się na pracę za te pieniądze, co miałeś, bo sam strzelisz sobie w stopę.

7

Piekarski napisał/a:

tylko umową o pracę od 1 dnia i tyle.

z takim podejściem do końca życia będziesz na stażu...jeśli w ogóle.

Skoro byłeś w firmie na stażu, to naturalną rzeczą jest pójść i spytać czy są zainteresowani zatrudnieniem Ciebie i za ile 'na rękę'.
Jeśli dałeś się poznać jako w miarę solidna osoba, to otrzymasz stosowną propozycję. Generalnie dziś trudno o pracownika, więc szansa spora.

Jeśli propozycji nie otrzymasz, to sygnał dla Ciebie, że wcale nie jesteś taki fajny, jak myślisz i warto nad sobą popracować.

Twoje jojczenia na PUP-y, dotacje itp. są zupełnie z czapy. Jest jak jest, nie masz na to wpływu więc każda sekunda poświęcona na tego typu rozkminy, jest czasem straconym.

8 Ostatnio edytowany przez Piekarski (2022-03-10 19:46:55)

Noben, chyba nie do końca rozumiesz o co tu chodzi, bo jaką propozycję mam dostać? o co mam się zapytać pracodawcy??
Był staż 6 m-cy, teraz była umowa o pracę 6-mcy (prawdopodobnie pracodawca musi zadeklarować, że zatrudni pracownika), od 2 miesięcy jest praca na czarno bo są "przepychanki" co dalej, problem jest taki że oni mnie chcą ale nie chcą na mnie płacić
Koszt pracownika w zależności od wynagrodzenia to tak spokojnie  5 tys miesięcznie.
Ja raczej dałem się poznać jakie chłopczyk który jest zafascynowany pracą a to przesłania mu zdrowy rozsądek i sobie mogą robić co chcą.
Czyli tutaj problem rozbija się o oficjalne zatrudnienie, żeby była umowa, żeby były odprowadzane składki itd.
Ma być pracownik ale żeby za niego nie płacić. Inaczej nie było by kolejnej propozycji stażu czy nawet tak jak mi proponowano w między czasie założenia przy pomocy środków z PUP działalności i wystawiania im faktury, paranoja jakaś.

Oni po prostu nie chcą pracownika oficjalnie tak jak zwykle czyli umowa o pracę i etat, chcą psim swędem mieć taką osobę ale z jak najniższymi kosztami dla siebie.

I dla mnie to jest chore że przedsiębiorca zakłada nową działalność albo ją ma i zgłasza na kolejny staż i ma pracownika (tego samego), stąd to moje jak nazywasz "jączenie" bo tą zmarnowane pieniądze żeby przedsiębiorca miał dobrze, ja już byłem tam na stażu KONIEC! tu się nic więcej nie wydarzy, nic się nie nauczę, ja chce mieć zatrudnienie i mieć umowę.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Rozdawnictwo pieniędzy z PUP - "staż" ile razy można?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024