Pasjonatki mądrości? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Pasjonatki mądrości?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1

Temat: Pasjonatki mądrości?

Witam - choć zasadniczo nie powinienem rozpoczynać tym słowem, bo to ja przychodzę do Was smile

Być może zaistniał tu już podobny wątek, ale nic takiego nie znalazłem.

Chyba za każdym razem, kiedy zaczyna się mówić o inteligencji, wiedzy i tym podobnych, ryzykuje się bycie uznanym za aroganckiego, może sztywnego, a może jeszcze jakiegoś niezbyt pozytywnego - szczególnie, gdy robi się to raczej niedelikatnie, bezpośrednio. Nie chciałbym, żeby moje dalsze słowa były w ten sposób odebrane; mam więc nadzieję, że będziecie wyrozumiałe. big_smile

Spytam wprost, bo nie wiem jak inaczej: czy są tu intelektualistki? Mam na myśli kobiety, które żyją nauką lub filozofią, kobiety, które czerpią rzeczywistą przyjemność z myślenia, zastanawiania się, rozmowy na naukowo-filozoficzne tematy.

Niekoniecznie jest to 'poszukiwanie dziewczyny'. Raczej próba znalezienia kogoś (co prawda, najlepiej płci przeciwnej) o podobnych zainteresowaniach i pasjach, żeby tak po prostu porozmawiać, podzielić się przemyślanymi poglądami, wiedzą i tak dalej. A nuż trafi się osoba z okolicy. smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pasjonatki mądrości?

Witaj, a skąd jesteś ? i jak tam z metryczką ? wink jesli mozna

3

Nie ma tu żadnej intelektualistki. Same glupiutkie cizie z problemami typu za ciemna kredka do brwi, albo beznadziejnie dobrany kolor hybrydy na pazurkach.

P. S. To nie portal matrymonialny...
P.S. 2 Moim zdaniem, chcąc kogoś ciekawego poznać, powinieneś inaczej zacząć. Treść Twojego posta jest pretensjonalna.

4

Nie dziw się, ludzie bardzo lubią krytykować innych, bo to ich czyni w ich oczach lepszymi. Jakiś czas temu poznałam pytanie: Przez czyje oczy mnie osądzasz?  Lubię je używać, zamiast odpierać osądy , być na nie reakcją.

podoba mi się to, jak napisałeś.

5

Cyngli napisał/a:

Nie ma tu żadnej intelektualistki. Same glupiutkie cizie z problemami typu za ciemna kredka do brwi, albo beznadziejnie dobrany kolor hybrydy na pazurkach.

P. S. To nie portal matrymonialny...
P.S. 2 Moim zdaniem, chcąc kogoś ciekawego poznać, powinieneś inaczej zacząć. Treść Twojego posta jest pretensjonalna.

Nie rozumiem, skąd takie negatywne nastawienie. Nawet nie zasugerowałem, że są tutaj same "głupiutkie cizie", w ogóle nie wspomniałem o inteligencji (zakładając, że "głupiutki" znaczy "mało inteligentny") kogokolwiek na tym forum. Wyraźnie zaznaczyłem, co rozumiem przez słowo "intelektualistki", i odnosiło się ono do osób o pewnych zainteresowaniach i pasjach, a nie zdolnościach umysłowych. A mój post z pewnością nie ma charakteru matrymonialnego, co zresztą też podkreśliłem. Widziałem wątki na tym forum, w których rozchodziło się o poznawanie ludzi (np. z okolicy) i tak też jest w przypadku mojego posta. Zainteresowania naukowe są stosunkową rzadkością wśród ludzi (i podkreślę, tak w razie czego, że nie mówię nic o niczyjej inteligencji) i często nie są brane zbyt poważnie przez innych, dlatego też pomyślałem, że forum jak to może być dobrym miejscem do poznania odpowiednich osób - i to w sposób bardziej bezpośredni, który dla jednych może być pretensjonalny, dla innych już nie; na to nic nie poradzę. smile

Pozdrawiam wink

Sonia2012 napisał/a:

Witaj, a skąd jesteś ? i jak tam z metryczką ? wink jesli mozna

Wrocław. I mam 22 lata (jeśli, między innymi, o to Ci chodziło, pisząc "metryczka"; więcej szczegółów na razie chyba nie trzeba big_smile ).

sobiszakk napisał/a:

podoba mi się to, jak napisałeś.

Dzięki za zrozumienie. big_smile

6

Wydaje mi się całkiem zrozumiałe, że do pewnych tematów i dyskusji dobrze mieć rozmówcę, który to po prostu lubi i nawet niekoniecznie fakt ten musi wynikać z jego poziomu inteligencji czy wiedzy. Ot, nie każdego zajmują i wciągają rozważania nad sensem życia, Teorią Wielkiej Unifikacji czy dzielenie się spostrzeżeniami na temat nowego nurtu w literaturze. Jednym słowem, żeby było ciekawie, musi trafić swój na swego smile.

7

Jestem mężczyzną, ale biorąc pod uwagę tytuł, a następnie inaugurujący temat wątek, podzielę moje zdanie między Cyngli i Sobiszakk.
Moim zdaniem, wstęp był niefortunny.
Po co zastrzegać cokolwiek sugerując jednocześnie, by "te inne" niż zatopione w lekturze Sartre'a, Kanta, czy Arystotelesa, dupy nie zawracały?
Bo tak to zabrzmiało.
Jestem innego zdania, niż Cyngli w kwestii powodów założenia tematu.
Jeśli nawet tutaj, ktoś chce kogoś poszukać - ewentualnie, jak zaznaczył Autor, komu to przeszkadza?
Mam jednak inne także zdanie, niż Sobiszakk z kolei, w kwestii reakcji na post Quigol'a. Przez Cyngli właśnie, jak należy się domyślać.
Intencje Autora to jedno, a sposób ich wyrażenia, to drugie. smile

8

Olinka napisał/a:

Wydaje mi się całkiem zrozumiałe, że do pewnych tematów i dyskusji dobrze mieć rozmówcę, który to po prostu lubi i nawet niekoniecznie fakt ten musi wynikać z jego poziomu inteligencji czy wiedzy. Ot, nie każdego zajmują i wciągają rozważania nad sensem życia, Teorią Wielkiej Unifikacji czy dzielenie się spostrzeżeniami na temat nowego nurtu w literaturze. Jednym słowem, żeby było ciekawie, musi trafić swój na swego smile.

Otóż to. big_smile
Dlatego jestem ciekaw, czy tutaj trafię na 'swojego'. smile

9

Qigol napisał/a:

Witam - choć zasadniczo nie powinienem rozpoczynać tym słowem, bo to ja przychodzę do Was smile

Być może zaistniał tu już podobny wątek, ale nic takiego nie znalazłem.

Chyba za każdym razem, kiedy zaczyna się mówić o inteligencji, wiedzy i tym podobnych, ryzykuje się bycie uznanym za aroganckiego, może sztywnego, a może jeszcze jakiegoś niezbyt pozytywnego - szczególnie, gdy robi się to raczej niedelikatnie, bezpośrednio. Nie chciałbym, żeby moje dalsze słowa były w ten sposób odebrane; mam więc nadzieję, że będziecie wyrozumiałe. big_smile

Spytam wprost, bo nie wiem jak inaczej: czy są tu intelektualistki? Mam na myśli kobiety, które żyją nauką lub filozofią, kobiety, które czerpią rzeczywistą przyjemność z myślenia, zastanawiania się, rozmowy na naukowo-filozoficzne tematy.

Niekoniecznie jest to 'poszukiwanie dziewczyny'. Raczej próba znalezienia kogoś (co prawda, najlepiej płci przeciwnej) o podobnych zainteresowaniach i pasjach, żeby tak po prostu porozmawiać, podzielić się przemyślanymi poglądami, wiedzą i tak dalej. A nuż trafi się osoba z okolicy. smile

Zainteresowania które wymieniłeś implikują oczytanie, a z tego z kolei wynika koniecznie umiejętność wyrażania się ładna polszczyzną. Ty posługujesz się bardzo pospolitymi wyrażeniami i nawet w tych robisz błędy.  Widzę tu dysonans sugerujący prowokację, a ta z kolei rodzi reakcję podobną to tej która stała się udziałem Cyngli.

10

Napisałeś swój pierwszy post w taki sposób, że aż się prosił o ironiczną odpowiedź.

Pozdrawiam ciepło i życzę, byś znalazł odpowiedniego dla siebie rozmówcę.

11

troll napisał/a:

Zainteresowania które wymieniłeś implikują oczytanie, a z tego z kolei wynika koniecznie umiejętność wyrażania się ładna polszczyzną. Ty posługujesz się bardzo pospolitymi wyrażeniami i nawet w tych robisz błędy.  Widzę tu dysonans sugerujący prowokację, a ta z kolei rodzi reakcję podobną to tej która stała się udziałem Cyngli.

Właściwie to nie implikują, choć w stanowczej większości przypadków osoby o tych zainteresowaniach dużo czytają. A już na pewno z faktu bycia oczytanym nie wynika w sposób konieczny umiejętność posługiwania się "ładną" polszczyzną (ani ładną, ani poprawną). Jeśli możesz, wskaż te fragmenty mojego posta, w których zrobiłem błędy, o których piszesz. Moje potencjalne błędy, oczywiście, nijak się mają do Twoich, ale trzeba przyznać, że dość ironicznie wygląda wytykanie komuś błędów, podczas gdy samemu się je popełnia.

Jednak ostatecznie, biorąc pod uwagę nazwę Twojego profilu, może po prostu dałem się 'strollować'.

12 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2018-08-22 10:00:46)

Wybacz szczerość, ale że jesteś tylko odrobinę starszy od mojego syna, pozwolę sobie napisać, że gdyby to On założył taki wątek, zapytałabym- czemu chcesz obrazić piszące tu kobiety, sugerując, że mądrości tak nie widać na forum że trzeba parę mądrych wyłowić taki wątek zakładając?
Mądrość to nie to samo co oczytanie czy inteligencja. Więc chyba trochę pomyliłeś pojęcia..
Ale zrozumiałąm Twój post tak, że brakuje Ci rówieśniczek, z którymi można inteligentnie porozmawiać?
Zainteresowania naukowe są częste wśród ludzi smile a nie rzadkie, jak piszesz. Jakbyś rzucił tu ciekawy  konkretny temat i inteligentnie go poprowadził, na pewno znalazłbyś rozmówczynie.
I są fora tematyczne- nawet na Netkobietach. smile

no i nie wiem czemu ten dowcip mi się przypomniał smile
Lew zebrał na polanie zwierzęta i mówi:
- Musimy się podzielić. Mądre zwierzaki przejdą na prawo a ładne na lewo.
Część zwierząt pobiegła na prawo a część na lewo.
Tylko żaba pozostała na środku.
- Żabo, a ty co? Dlaczego nigdzie nie poszłaś? - pyta zdziwiony lew.
- Przecież się nie rozdwoję!

13 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2018-08-22 10:19:27)

A może by tak zacząć od nowa, Autorze? Niefortunne sformułowania każdemu się zdarzają, sama niejedno popełniłam, pomimo że nie miałam złych intencji. Zawsze można przeprosić i sprostować.
Nie jestem raczej typem naukowca, ale sporo czasu spędzam z nosem w książkach, a filozoficzne dyskusje o sensie życia są mi bardzo bliskie. Tylko uprzedzam: jestem już starszą panią wink
Z moich bardziej intelektualnych zainteresowań mogę wymienić język polski, jego różne smaczki i zawiłości. Co bynajmniej nie znaczy, że nie popełniam błędów i nie głupieję nad przecinkiem smile Lubię też psychologię, ale raczej taką lżejszego kalibru, do użytku codziennego smile

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NASZA SPOŁECZNOŚĆ » Pasjonatki mądrości?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024