Usunięte ósemki,brak szwów,gojenie,ból. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Usunięte ósemki,brak szwów,gojenie,ból.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Usunięte ósemki,brak szwów,gojenie,ból.

Hej.
Jako że daaawno mnie tu nie było to najpierw witam się z Wami bardzo serdecznie:)
Jak trwoga to do Boga,a ja do Was.

Opiszę to co w skrócie zamieściłam w tytule postu.

We wtorek mialam zabieg usuwania zębów mądrości.
Wszystkie zęby były wyrośnięte do końca więc nie trzeba było nacinać dziąseł.

Także,we wtorek pod wpływem "głupiego jasia" i znieczulenia,usunięto mi wszystkie ósemki.

Po zabiegu dktorka powiedziala,ze mogę wszystko jeść jak tylko znieczulenie puści  i ,że nie trzeba było szyć,co mnie trochę zdziwiło.

Gdy tylko weszłam do domu,to miałam taki metaliczny posmak w ustach,że od razu delikatnie je wypłukałam i poszłam spać.

Po 18 obudziłam się z dość mocnym bólem (znieczulenie puściło) więc wzięłam tab.i było ok.
Jadłam (gryzłam przednimi zębami) i piłam.
Oczywiście starałam się tak to robić,żeby nic nie dostało się w rany.

Potem przyszedł czas na oględziny...faktycznie nie miałam szwów,co mnie zdziwiło.
Było dokładnie widać otwory po ósemkach hmm
No i oczywiście wlazło mi tam jedzenie...woda poszła w ruch,delikatnie płukałam żeby wyleciało to jedzenie bo bałam się,że wda mi się jakaś infekcja.

Wczoraj byłam na kontroli,Pani doktor stwierdzila,że wszystko jest ok i tyle.

Wróciłam do domu,zjadłam obiad i znów wlazło tam jedzenie...to znów płukałam.
I tak cały dzień...
Dopiero potem,glupia ja ,przeczytalam w necie,że nie wolno płukać ust bo można wypłukać skrzep,który jest naturalnym opatrunkiem yikes Co wiąże się z gwarantowanym suchym zębodołem...
I co...chyba go wypłulałam bo w tych dziurkach po zębach widzę nic innego jak kości szczęki sad
Masakra.

Tak się nakręciłam,że dziś zadzwoniłam do kliniki,powiedzialam,że mam okropny ból i czy mogę przyjechać.

Pani doktor zajrzała,wzięła strzykawę z roztworem soli i wypłukała mi oba dolne otwory po zębach.
Powiedziała,że dostalo się tam jedzenie ale to nic....
Dała mi to domu taką samą strzykawę ( gumowa igła),żebym mogła sama płukać te miejsca.Kazała płukać a podobno nie wolno tak?

Od tej wizyty,ból jest nie do zniesienia...a ja popadam w paranoje,że będę miała jakieś infekcje,suchy zębodół,że zrośnie mi się to z jedzeniem w środku hmm Albo,że wcale się nie zrosnie.

Czy ktoś z Was też miał pozostawione otwarte dziąsła po ekstrakcji?
Czy one zrosly się normalnie i nie było potem żadnych dziurek w dziąslach (o tym też czytalam).
I jak długo może trwać taka odbudowa dziąsła?
Będę wdzięczna za wypowiedzi.

Pozdrawiam.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez mallwusia (2017-09-29 11:28:15)

Odp: Usunięte ósemki,brak szwów,gojenie,ból.

Oj, źle się stało, że wypłukałaś skrzepy, nie wolno absolutnie nic płukać!
Znajoma z pracy miała podobny problem, nic się nie goiło, jeździła przez tydzień na jakieś opatrunki, które zakładała i wymieniała dentystka. Szczegółów nie znam.

p.s. Znalazłam coś takiego w necie:

"Jeżeli po upływie 2-3 dni od usunięcia zęba zaczyna męczyć nas doskwierający i pulsujący ból, najczęściej oznacza to szybki rozwój infekcji w obrębie pustego zębodołu. Pierwszym krokiem, jaki należy wykonać, to niezwłocznie zgłosić się do stomatologa (najlepiej tego, który dokonywał ekstrakcji), celem postawienia diagnozy i zastosowania odpowiedniego leczenia.

Stomatolog po dokładnym obejrzeniu poekstrakcyjnego miejsca, dokładnie je przepłukuje, czyści, a następnie zakłada leczniczy opatrunek wkładając do zębodołu np. tabletkę Antalv. Czas noszenia opatrunku jest różny (ustala stomatolog), niemniej jeden opatrunek zwykle nie wystarcza – często potrzeba kilku wizyt w gabinecie, aby całkowicie zaleczyć chore miejsce."

3

mallwusia
Ale na wczorajszej wizycie u chirurga szczękowego,było już widać te białe (chyba) kości.
I Pani doktor powiedziała,że wszystko jest ok.Sama jeszcze raz przepłukał mi otwory roztworem z soli i kazała w domu robić to samo jeśli będzie taka potrzeba....
Nic o tych skrzepach nie mówiła.Tak samo po zabiegu,nikt nie informował mnie,że nie wolno płukać.

4 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-09-29 12:08:47)

nie mialam ekstrakcji wszystkich osemek naraz i chyba nie dalabym sobie tak zrobic, to  przesada, nawet, gdy to z medycznego punktu widzenia możliwe. Po wyrwaniu jednej ósemki bolalo jak diabli i na ketonalu jechalam. Szwów nie zakładano mi bo nie bylo takiej potrzeby.  Tego dnia juz nic nie jadlam a pilam tylko jedna strona, zeby wlasnie nie wyplukac skrzepu przed czym przestrzegał mnie lekarz. Następnego dnia jadlam tylko jakies zmiksowane papki i skrzep miał się dobrze, czulam te galaretke  smile
Najgorsze bylo, ze potem, gdy juz rana mi się prawie zagoila dostałam szczekoscisku co się zdarza po ekstrakcji ósemki, ktory utrzymywał mi się dość długo. I to w tym wszystkim było najgorsze, bo miałam problem żeby zęby umyc.

5

adiaphora napisał/a:

nie mialam ekstrakcji wszystkich osemek naraz i chyba nie dalabym sobie tak zrobic, to  przesada, nawet, gdy to z medycznego punktu widzenia możliwe. Po wyrwaniu jednej ósemki bolalo jak diabli i na ketonalu jechalam.

Dlaczego przesada?
Głupotą byłoby bawić się w to cztery razy.
Usunąć jedną ósemkę,potem czekać dwa miesiące aż się zagoi....potem drugą ,trzecią i czwartą?Rok z życia wyjęty...

U mnie nie jest tak źle żebym musiała zażywać ketonal.
Szczękościsk jakby probował mnie dorwać ale codziennie ćwiczę.Mam nadzieje,że mnie nie dopadnie.
Ale o tym skrzepie nic mi nie powiedzieli...nie wiem czemu.W sumie jak byłam na kontroli wczoraj to też nie wspomniała nic,że go wypłukałam.
Dodam,że mieszkam w Niemczech,może mają tu jakieś inne praktyki usuwania zębów.

6

Skoro nie czujesz aż takiego bólu, że wytrzymujesz bez leków, to się nie zamartwiaj na zapas smile

7

W przypadku ósemek proces gojenia rany trwa miesiąc lub dwa miesiące, w zależności od jej wielkości.

8

Ja już na szczęście mam to za sobą...

9

carollinnet napisał/a:

Ja już na szczęście mam to za sobą...

To fajnie, ale jak to się ma do problemu Sandry? big_smile

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Usunięte ósemki,brak szwów,gojenie,ból.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024