Jak rzucić palenie i pozbyć sie powodów powrotu do nałogu. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Jak rzucić palenie i pozbyć sie powodów powrotu do nałogu.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2017-06-08 23:10:07)

Temat: Jak rzucić palenie i pozbyć sie powodów powrotu do nałogu.

1) http://jakrzucicpalenie.pl/porady-eksperta/
a) przeczytać ,
b )wybrać motywacje dla siebie,
c) zidentyfikować sytuacje które powodują iż sięgam po szluga

2)
Zaopatrzyć się np w jakieś substytuty nikotyny, ja kupiłem tabletki z nikotyną i plaster.

3)
Podkreślić wężykiem, iż pragnienie zapalenia -głód nikotynowy trwa w cyklach około 3 minuty po tym znika, trzeba przeczekać.
Wystarczy poczekać 3 minuty, jeżeli pojawi się potrzeba zapalenia.

====Akcja właściwa , pierwszy miesiąc.

W zasadzie pierwsze dwa tygodnie wyglądają podobnie.
Przyklejamy plaster i jemy tabletki. Ilość nikotyny dostarczona w tabletkach powinna zlikwidować głód nikotynowy.
Powinno to wyprzedzić głód nikotynowy ponieważ plaster i tabletka to dość spora dawka.
Pić dużo wody lub soków z warzyw/owoców wypłukujących nikotynę.
Ale soków z sokowirówki tzn. takich prawdziwych.

Po paru dniach można odlepić plaster i zostać przy tabletkach.
Jednak jeżeli pojawi się  "kryzys", kiedy czujemy że już prawie idziemy do sklepu po papierosy.
Nakleić plaster i wziąć tabletkę.
Tabletkę można wziąć tez przed snem jeżeli ktoś budził się w nocy żeby zajarać.

Ja zużyłem chyba 80 tabletek i 4 plastry.
Przez pierwsze dni zużycie tabletek było dramatyczne ale one rozpuszczają się bardzo powoli prawie 30 minut.
Wiec to ssanie tabletki jeszcze bardzie zmniejsza zapotrzebowanie na papierosa.
Przez kilkanaście dni może być drażliwość albo problem ze skupieniem na czymkolwiek ale trzeba to jakoś ...przejść.

===Słowa końcowe.

Po rzuceniu palenia pojawiają się czasem takie smutne/smętne/tęskne obrazy ..

Ze to nie chodziło o nikotynę i nikotyna z tabletek nie jest równa nikotynie z prawdziwego papierosa.
I chodzi o to żeby rozsiąść się gdzieś wygodnie i zapalić , poczuć dymek z prawdziwego papierosa w płucach.
Natomiast cała abstynencja to będzie walka też w przyszłości, ponieważ papieros jawi się jako dobro które sobie odbieramy.

To podejście zaobserwowałem u siebie ale ono jest bez sensu.
W ten sposób każdy kolejny dzień to kultywacja/tęsknota do  marzenia o zapaleniu papierosa jako czynności niejako"mistycznej".

Trzeba sobie chyba wypisać plusy z rzucenia palenia i zobaczyć iż rzucenie palenia to tak naprawdę same zyski a nie jakaś strata czy mistyczna czynność.
Można popatrzeć na ludzi którzy męczą się z tym nałogiem bardzo długo i na takich którzy są w miarę zdrowi i rumiani.
Rzeczywistość jest chyba w stanie zdegradować mistyczny odbiór czynności zapalenia papierosa.
W ten sposób z niczym już potem nie walczymy tylko liczymy zyski , cieszymy się ze jesteśmy wolni , patrzymy na uzależnionych z ubolewaniem.

===Przyszłość to jednak nietolerancja ale to dobra nietolerancja.

Teraz jako niepalący możesz być nietolerancyjny dla palących.
Jak widzisz że ktoś pali a smród leci w twoją stronę to nie krepuj się powiedzieć że ten smród ci nie pasuje i żeby sobie ten jegomość poszedł  smrodzić gdzieś indziej.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak rzucić palenie i pozbyć sie powodów powrotu do nałogu.

Nie paliłam dużo, wiec może moje rady nie będą dla kogos skuteczne, ale u mnie pomoglo stopniowe zmniejszanie ilości wypalonych papierosow - od 10 dziennie, o jeden mniej w ciągu tygodnia. Wszelkie inne, gwałtowne proby rzucenia spelzaly na niczym.

Od czasu do czasu zdarza mi się zapalić, ale to bardzo sporadycznie.

3 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2017-06-11 23:41:28)

Najlepiej to chyba wcale nie palić.

Bardziej niż rzucenie palenie irytuje mnie teraz to, że gdzie się nie pójdzie na zewnątrz jakiegoś lokalu to znajdzie się jakiś fajczarz.
O ile jest dość daleko to da się przeżyć.
Ale zdarzają się tez dziwne sytuacje , widziałem kobietę, dość już wiekową, która w jednej ręce miała loda rożka w drugiej papierosa.
Pytam się jej , bo była z koleżanką , czy ja dobrze widzę pani pali i je loda jednocześnie.

To już jest patologia ...

4 Ostatnio edytowany przez MamaMamusia (2017-06-12 14:25:19)

kwadrad napisał/a:

Bardziej niż rzucenie palenie irytuje mnie teraz to, że gdzie się nie pójdzie na zewnątrz jakiegoś lokalu to znajdzie się jakiś fajczarz.
.

Twoja irytacja jest zrozumiała biorąc pod uwage fakt, że rzucałeś metodami opartymi na silnej woli. Wkurzasz się na innych palaczy bo masz tzw doopościsk innymi słowy ciągnie cię i najchetniej unikałbyś wszelkich sytacji , w ktorych możesz spotkać palacza. Zobacz jaki to absurd - przecież wszędzie się pali i każdy napotkany człowiek może być palaczem. Dlatego moim zdaniem, aby rzucić palenie trzeba :
- otworzyć umysł i zakwestionować stereotyp silnej woli ( na poczatku może być nawet na siłe i z przełamaniem oporu), gdyż tzw silna wola, nie działa w ŻADNYM uzależnieniu , co niejednokrotnie zostało dowiedzione naukowo oraz empirycznie i ty sam jesteś tego najlepszym przykładem wink Podobnie postapić z wszelkimi suplementami i lekami, które oszukują umysl lub ciało i w dużej mierze sprzyjają pogłebieniu nałogu oraz frustracji spowodowanej wyuczoną bezsilnością wobec niego.
-zidentyfikować własne przekonania na temat palenie, czyli odpowiedzieć sobie na pytanie - po co palę?  a nastepnie je zakwestionować nawet jesli brzmią - palę, bo lubię (najczęsciej) albo zastanowic sie nad inną drogą zaspokojenia jkaiejs potrzeby, jesli papierosy coś "dają" lub uzupełniają
-"zapisać " nowe przekonania poprzez narzedzia terapeutyczne lub coachingowe takie jak kotwiczenie, wizualizacja , medytacja, afirmacja, muzyka dwubiegunowa, relaksacja, i setki innych. Nie, niekoniecznie musi chodzić o hipnozę
-zrozumieć w jaki sposób nikotyna działa na mózg i nie dorabiać ideologii do sytacji , która jest TYLKO uzaleznieniem
-Zrozumieć mechanizm manipulacji nikotynowej , dzięki której myślimy o papierosach we wszystkich mozliwych kontekstach innych niż nałóg (pomyśl przez chwile o przemysle nikotynowym, o papierosach obecnych w serialach i filmach, to nie jest przypadek)
-pogodzić sie z tym , że zostaliśmy oszukani
-zidentyfikować własny strach przed życiem bez papierosów i pracować nad nim
-obserwować reakcje fizjologiczne organizmu na odsatwienie nikotyny ( niemożliwe w przypadku stosowania plastrów i gum ), opisywać je i przygladać sie im. One sa naprawdę niewielke. Wspomagać np ćwiczeniem koherencji serca.

To tak z grubsza i wielkim uproszczeniu. Generalnie chodzi o potęgę myśli , przekonań i strachu.
Pracuję z palaczami tego typu metodami i mam sporo sukcesów, dlatego polecam i takie, bardziej holistyczne i dające wgląd w siebie podejście wink na pewno nie zaszkodzi.
Osobiście tego typu narzędziami pokonałam nie tylko nerwicę i stany depresyjne ale i także uzaleznienie od kawy oraz kompulsywne podjadanie. I dzisiaj kiedy spotykam sie z koleżanką , to wcale mi nie przeszkadza, że ona pije kawę, albo je kebaba w mojej obecności, bo ja w pełni nad soba panuję smile Ty też tak możesz, tylko wyjdź troche ponad to co masz do głowy wtłoczone, a najpierw dowiedz sie co to w ogole jest wink

5 Ostatnio edytowany przez kwadrad (2017-06-12 23:59:42)

MamaMamusia napisał/a:
kwadrad napisał/a:

.

...
-pogodzić sie z tym , że zostaliśmy oszukani
-zidentyfikować własny strach przed życiem bez papierosów i pracować nad nim
...
To tak z grubsza i wielkim uproszczeniu. Generalnie chodzi o potęgę myśli , przekonań i strachu.
...

Nie za bardzo toleruje palaczy ponieważ dym tytoniowy , po odzyskaniu węchu, śmierdzi.
Czy przeszkadzałoby by mi to gdybym nie wiedział że to dym tytoniowy ?
Nie wiem, może nie aż tak bardzo , ponieważ nie byłbym świadom zagrożeń.

Teraz bardziej myślę o tym że zapach jest nieprzyjemny, narażanie kogoś na bierne palenie niekoniecznie powinno każdemu ujść płazem.

Jeżeli chodzi o manipulacje nikotynową ..
Kiedyś reklamy były bez moralności , teraz niby są jakieś zasady.
Aczkolwiek produkt placement występował tez w filmach , książkach , potem było pokolenie które uważało to za modne , oni stali się wzorem dla kolejnych ..
Od jakiegoś czasu "obiektywność" medycyny, w tym przypadku, naprawia szkody wynikające z tego że papieros był częścią kultury.
O ile kulturą można nazwać to z czym w reku  konsumuje się życie..

W moim przypadku palenie było nawykiem , w pewnych specyficznych sytuacjach paliłem.
Te sytuacje są nadal lecz już nie pale.
A nie pale ponieważ , mój organizm na wiele sposobów komunikował mi iż palenie nie jest dobre.

Czuje jakbym stracił cześć siebie, która nigdy nie powinna być częścią mnie.

To chyba oznacza iż widzę to jako zysk a nie stratę.
Tak więc jestem zadowolony aczkolwiek nietolerancje traktuje jako przysługujące mi prawo.

6

Co człowiek to inne metody. Ja rzucilam bez niczego z dnia na dzień, wieczorem wypalilam pożegnalnego szluga a rano byłam juz niepalaca. Po prostu zlozylam obietnicę, ze od jutra nie pale a ze danego slowa zawsze dotrzymuje to choćby skały sraly, nie miałam wyjścia. Fajki stały się dla mnie czymś tak nieosiągalnym i odległym jak lot na księżyc, wiec  przestały byc pokusą i problemem.

7

to zawsze jest trudne w życiu

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Jak rzucić palenie i pozbyć sie powodów powrotu do nałogu.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024